Liječničke novine 193

Page 10

TEMA BROJA

Liječnici otvoreno o razlozima odlaska iz Hrvatske na rad u inozemstvo

U HRVATSKOJ SE NE CIJENI NI ZNANJE NI RAD NI TRUD LIJEČNIKA

>

Liječnici napuštaju Hrvatsku i čini se da se ništa ne poduzima da se to spriječi. A minute su prešle 12! U Temi broja analiziramo slučajeve odlazaka naših liječnika, ostvarene i, nasreću, neostvarene (jer neki i odustanu), prikazujemo pojedinosti vezane za razloge odlazaka, u nadi da će o tome čitati i čuti oni koji nešto mogu promijeniti. Promijeniti na način da legislativno na nacionalnoj razini, sustavno, ali i pojedinačno institucijski i lokalno, utječu na ona obilježja života i rada liječnika koja bi privukla liječnike da ostanu u domovini. A na komu je sve red nešto poduzeti, već se dugo zna.

10

Hrvatski zdravstveni sustav će do sredine 2025. godine umirovljenjem ili iseljavanjem izgubiti gotovo 2.700 liječnika. Procjena je to Hrvatske liječničke komore temeljena na podacima iz Digitalnog atlasa hrvatskog liječništva, interaktivne baze podataka. Kada je u pitanju odlazak liječnika na rad u inozemstvo, Komora je također procijenila da će naše zdravstvo iseljavanjem do sredine 2025. godine izgubiti oko 420 liječnika, i to računajući samo odlaske onih liječnika koji trenutno rade u zdravstvu.

Prva od njih je tridesetitrogodišnja dr. sc. Marina L., dr. med., specijalistica pulmologije, koja je donedavno radila u KBC-u Osijek, a krajem rujna je započela nov život u Švedskoj.

Ovaj problem zahtijeva brzu, kvalitetno osmišljenu i komplementarnu reakciju države i jedinica regionalne samouprave. Hrvatski liječnici, a pogotovo oni mladi, moraju moći vidjeti perspektivu za ostanak u Hrvatskoj kroz mogućnost dobivanja specijalizacija, pravičnog napredovanja u struci, vrednovanja njihova rada, kao i zadovoljstva radnim okruženjem i uvjetima na radnome mjestu. Naime, upravo su ovi razlozi među najčešćim zbog kojih naši liječnici odlaze iz hrvatskoga zdravstvenog sustava. I dok neki liječnici sami kontaktiraju headhunting agencije u potražnji

“Po struci sam specijalistica pulmologije, specijalistički ispit sam položila 2018. godine. Doktorirala sam 2016. iz područja Biomedicine i zdravstva na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, i od početka karijere objavila sam više od 30 znanstvenih publikacija. Radila sam kako liječnik specijalist u KBC-u Osijek, a prije toga na poslovima razminiranja. Paralelno sam radila kao asistentica na Medicinskom fakultetu u Osijeku dvije godine. Sada odlazim raditi u Švedsku na istu poziciju, uz usmjerenje prema svojim željama. Prve ponude za odlazak dobila sam još tijekom speci-

LIJEČNIČKE NOVINE 193 - listopad 2020.

novog posla izvan granica Hrvatske, druge liječnike kontaktiraju pak te agencije nudeći im mogućnost privremenog ili trajnog zaposlenja u inozemstvu. Nekoliko liječnika ispričalo je za Liječničke novine svoju priču o odlasku iz Hrvatske na rad u inozemstvo.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.