iTimrå nr 2 2017

Page 16

En Sörburgare, men inte en klassiker. ”En klassisk Sörburgare ska endast ha den starka specialdressingen och rå lök. Inget annat, och ska man vara riktigt klassisk, så avnjutes den bäst med en Pucko”, säger Fatma Özcelic.

RÄTT: STARK SPECIALDRESSING

INFART / PLOCK

FEL: SENAP

FEL: GURKA FEL: KETCHUP

FEL: OST

5x GRAVAD LAX Bergeforslax

1

Lars Bergman på Bergeforslax tycker att ett självklart måste på julbordet är gravad lax. – Vi gravar själva och gör det efter ett traditionellt recept och har en specialare bara till jul där kryddningen består av den rätta mängden kryddpeppar som skapar julstämning på matbordet.

16

iTIMRÅ

julmat från Timrå w ”När kunderna beställer en Sörburgare frågar jag alltid om de vill ha något tillbehör som ost, senap och ketchup. En del av kunderna blir lite irriterade vid frågan, och då förstår man att de är erfarna finsmakare som vill ha en ren klassiker”, säger Fatma Özcelic på Inez Gatukök i Sörberge. OK, då tar vi en sån och slipper lite julstress för en stund.

SAFFRANSOST Lövbergs Gårdsproduktion

2

RÄTT: RÅ LÖK

Ost är ett måste på julbordet. Lövbergs Gårdsproduktion vinner framgångar med Peters Pottost, men storsäljaren så här års är den berömda Saffransosten som bara tas fram till jul. – Den finns till salu hos oss förstås, men kommer även att ligga i diskarna på ICA i Bergeforsen, berättar Lena Liljemark.

JULSKINKA Vänna Gårdskött

3

Här finns julskinkor som kommer från välmående grisar som vandrat ute hela sommaren och mått gott. ”Vi behandlar inte skinkorna med bindemedel som andra tillverkare gör. Därför får man vara varsam vid tillagningen så att inte köttet. Vi rekommenderar våra kunder att ungsbaka, säger Per Jonsson. Då gör vi så.

SILL

SÖRBURGARE

4

5

Fiskbutiken Söråker Fiskbutiken i Söråker har laddat upp inför julen. ”Vi har fyra olika sillinläggningar som vi gjort, där senapssillen är en storsäljare. Vi ser även att ”Kippers” efterfrågas allt mer. Det är en varmrökt strömmingsfilé med smak åt böcklingshållet, en gammal engelsk mattradition som passar utmärkt på julbordet, säger Ulrika Pulkkine.

Inez Gatukök

Den klassiska Sörburgaren finner du endast hos Inez Gatukök i Sörberge, och den har funnits där som en specialare sedan hamburgaren gjorde sitt intåg på den svenska matkartan. En Sörburgare kan man äta året runt men är väl perfekt runt juletid som snabbmat i julhandeln.