1 minute read

BORTGLÖMDA PLATSER

nästa… VI VET VAD SOM ANGÅR ER MEST JUST NU. VARSÅGOD – MÅNADENS SNACKISAR. NR12 DECEMBER

REDAKTÖR: ANNA ZETHRAEUS-FALKIRK

En gammal båtkyrkogård i Östergötland med åtta stora båtar som ligger halvsänkta i vattenbrynet.

HEMLIGA UTFLYKTER

till bortglömda platser

VISST VERKAR DE flesta gilla ordning och reda, där man har full kontroll över sakernas tillstånd. Men det finns också många som tycker om den ovissa mystiken i något hemligt och inte alls nyttobaserat. Som bortglömda platser, till exempel.

Världen över växer intresset för just de där platserna som fallit i glömska – så mycket att det vuxit fram en global subkultur som kallas urban exploring. De kallar sig själva urbexare och drivs av nyfikenheten för … ja allt möjligt. Det kan vara övergivna fabrikslokaler, kvarglömda arbetsmaskiner i jätteformat, tågspår som tagits ur bruk eller bedagade delar av ett gammalt nöjesfält, likaväl som gamla ödehus.

Sara Starkström är förlagsredaktör med foto som hobby och en särskild förkärlek till det skamfilade och bedagade. Nu har hon rest Sverige runt och utforskat glömda och förfallna platser, och samlat det i en fotobok: Bortglömda platser (Nicotext). Som en sann urbexare följer hon hederskodex: att inte tala om exakt var de olika platserna finns, liksom att stället ska lämnas i fred. Lite som skattletande, fast man låter den glimrande skatten ligga kvar.

I källaren till sanatoriet står ett bortglömt piano ensamt bland svartmöglet. [Urban exploring]

En världsomspännande subkultur skapad av personer som utforskar förfallna platser och dokumenterar med sin kamera. Bilderna delas gärna i sociala medier, men oftast anonymt liksom att platsernas exakta position hålls hemlig.

norrgavel.se

This article is from: