Panama Papers

Page 1

Historien begynder en sen aften med en mail til Bastian Obermayer, undersøgende journalist ved Tysklands største morgenavis, Süddeutsche Zeitung: ”Hej. Interesseret i data?”. Det er Obermayer, og sammen med sin kollega, Frederik Obermaier, giver han sig i kast med at analysere de enorme mængder data, han modtager fra den anonyme kilde. Materialet giver indblik i en hidtil hemmelig parallelverden, hvor milliarder bliver skjult i firmaer oprettet i skattely af Mossack Fonseca – et stort advokatfirma i Panama. Det er penge fra store koncerner, fra europæiske regeringsledere, fra alverdens diktatorer, fra oliesheiker, emirer og konger, fra mafiabosser, smuglere, narkobaroner og FIFA-ledere samt fra adelige, superrige og andre prominente mennesker. Bastian Obermayer, født 1977, undersøgende journalist ved Süddeutsche Zeitung og medlem af ICIJ – International Consortium of Investigative Journalists. Han har studeret politik ved universitetet i München og gået på den tyske Journalisthøjskole.

I kølvandet ruller skandalerne. Islands statsminister, der får afsløret et firma i skattely, må gå af. Herhjemme får Nordea store forklaringsproblemer. I Rusland sender Putin sine folk ud for at dementere de veldokumenterede historier om hans egne skjulte formue. Overalt i verden får lækken konsekvenser for mange involverede og giver dybe ridser i lakken for andre. Og sagen er kun lige begyndt … Bogens danske udgave har forord af John Hansen fra Politiken, der har samarbejdet med de to tyske journalister og har efterforsket danskere involveret i firmaoprettelser hos Mossack Fonseca.

ISBN:978-87-400-3381-6

OMSLAG: HARVEY MACAULAY / IMPERIET.DK

BASTIAN OBERMAYER & FREDERIK OBERMAIER På mødet benytter vi enhver lejlighed til at råde deltagerne til forsigtighed. Kun ét forkert ord til én forkert person – og Prometheus kan være afsløret. Så ville Mossack Fonseca og dets kunder være advaret. De ville i så fald have rigelig tid til at lægge en modstrategi, mens vores historier stadig kun er halvvejs researchet. Hele projektet ville være i fare. Det er worst case. Best case er, at hundrede journalister fra hele verden den samme dag i foråret 2016, på samme klokkeslæt, går online med historien om det panamanske advokatkontor Mossack Fonseca – uden at nogen indtil da har hørt noget om vores teamresearch”.

BASTIAN OBERMAYER & FREDERIK OBERMAIER

Frederik Obermaier, født 1984, er redaktør for undersøgende journalistik ved Süddeutsche Zeitung og ligeledes medlem af ICIJ. Han har studeret politik, erhvervsgeografi og journalistik i Eichstätt i Bayern og i Bogotá i Colombia.

I næsten et år samarbejder Obermayer og Obermaier i største hemmelighed med journalister fra hele verden og med de vigtigste medier som Guardian, BBC, Le Monde og i Danmark Politiken og DR. Dele af materialet bliver offentliggjort i marts 2016, og overalt i verden trækker det store overskrifter.

PANAMA PAPERS

FOTO © STEPHANIE FÜSSENICH

Panama Papers er historien bag verdens største læk. Men også fortællingen om en enestående journalistisk efterforskning og dens afsløringer af, hvordan en lille elite i et uhørt omfang har kunnet slippe af sted med at skjule uanede formuer i skattely.

POLITIKENS FORLAG