12 minute read

All-inclusive liveaboard Malediven

Foto: True Maldives.

Idyllische omgeving en spectaculaire duiken

Soms krijg je van die vragen waar je geen nee op kan zeggen: "Wil je in oktober 11 dagen mee op een liveaboard in de Malediven?". Toch wel een lastige keuze voor iemand die een haat-liefdeverhouding heeft met liveaboards. Heb ik het er opnieuw voor over om zeeziek te worden of …? Duiken in de Malediven staat al decennia lang op mijn verlanglijst. En die vraag krijg je niet elke dag.

Na overleg met het thuisfront en het raadplegen van de agenda was de keuze snel gemaakt: "Ik ga mee!".

De voorpret van iedere reis begint bij de voorbereiding. Wat mogen we verwachten, wat gaan en kunnen we zien? Hoe is het duiken daar? Welke tips hebben mensen die er al vaker zijn geweest? Wat moet er mee en wat mag er niet mee?

op reis

Maandagochtend zoals altijd vroeg opstaan. Afscheid nemen van mijn vrouw en kinderen. De laatste spullen nog inpakken, mijn checklist nog even doornemen… niets vergeten?! Duikspullen voor warm water, de nieuw aangeschafte rifhaak niet vergeten, alle fotospullen ingepakt, laders en snoertjes, … Check! Toch nog maar even wegen. De tas is wel 'iets' te zwaar ... Laten we het er maar op wagen. Zolang ze mijn handbagage maar niet gaan wegen, die weegt twee keer het toegestane gewicht. Die fotoapparatuur weegt best door, we zullen het zien.

Met mijn buddy Linda rijden we ontspannen naar Brussel. We parkeren vlak voor de vertrekhal. Het inchecken gaat gelukkig vlot en we gaan met alle bagage zonder problemen door alle controles. Tijd genoeg dus om nog even te lunchen en dan wachten op het vliegtuig.

We vliegen met Emirates. We hebben een stop-over in Dubai, 4 uurtjes is best lang op z'n vliegveld, maar ondanks het nachtelijk uur is er volop activiteit en is er genoeg open om wat te eten, drinken en je te vermaken.

Het laatste stuk van de reis proberen we wat te slapen, kijken een filmpje en voor je het weet wordt er ontbijt geserveerd en de landing ingezet. Vergeleken bij het verre Oosten is dit goed te doen. Het tijdsverschil is maar drie uur.

Dan volgt voor mij het minst leuke deel van iedere verre reis. Je bent geland, vermoeid van de reis, nog niet gewend aan de warmte en luchtvochtigheid, maar je bent nog niet echt het land binnen. Een lange wachtrij voor de douane, de zoveelste scanner voor je bagage en dan … "Yes, we zijn op de Malediven!".

warm welkom

Buiten de aankomsthal staat Remco van 'The True Maldives' ons op te wachten. We parkeren onze bagage bij hem en lopen naar de telefoonwinkel voor een sim-kaartje. Voor een twintigtal euro heb je (bijna) de hele reis ontvangst ... En ja het is vakantie, maar toch fijn om af en toe contact te onderhouden met het thuisfront.

The True Maldives

Het is voor Linda de derde keer dat ze met 'The True Maldives' (TTM) mee op reis gaat. In 2018 namen Remco en Marco TTM over van Bas van der Mee. Tijdens de reizen is minstens één van hen aan boord. Het karakter van TTM is na de overname niet wezenlijk veranderd. Het grootste verschil is waarschijnlijk de humor van Remco en Marco. De nadruk ligt nog steeds op duiken met het grote leven en het ontwijken van de massa.

Bijna alle andere liveaboards vertrekken in het weekend. Dat doen ze bij TTM dus niet. Ook varen ze net een iets andere route. Daardoor zijn er zelden andere duikers op de duiklocaties, iets wat de meeste duikers zeer waarderen. Ik mis de optochten van de duiktoeristen onder water echt niet.

aan boord

Als we voltallig zijn lopen we naar buiten. Dit is de eerste keer dat ik het typische karakter van de Malediven echt ervaar. Geen auto, taxi of bus (en dus geen files) maar een boot wacht op ons.

De dhoni, een typisch traditioneel vaartuig uit de Malediven, is het werkpaard van 'The True Maldives'. Het is tevens de boot van waar iedere duik gemaakt wordt. De duikspullen blijven daar de gehele trip aan boord. Je krijgt een eigen fles die na iedere duik gevuld wordt. Slechts één keer je set opbouwen en geen gesleur. Wat een comfort! In dit geval brengt de dhoni ons naar ons verblijf voor de komende weken: de Dhinasha.

De Dhinasha is een schip met 28 m lengte en 9 m breedte. Een kleintje tussen de vele grote een luxe liveaboards die je af en toe tegenkomt. Dat is voor mij een groot pluspunt! De Dhinasha is prima onderhouden en kraaknet. Het schip is in veel dingen eenvoudig, maar zeker van alle luxe voorzien. De hutten hebben brede, maar helaas wat korte bedden. Iedere kamer heeft een eigen badkamer met wastafel, wc en douche. De douche is niet afgeschermd waardoor na het douchen alles in de badkamer nat is. Maar aangezien het lekker warm is en alles snel weer droogt, heb ik dat niet als vervelend ervaren. En niet onbelangrijk, de hutten zijn voorzien van airco. Het grote voordeel is dat er slechts 14 gasten aan boord zijn. Dat maakt ook dat je nooit met erg veel mensen tegelijk duikt.

Update: tijdens de coronacrisis heeft de Dhinasha een grote onderhoudsbeurt gekregen.

Foto: Gertjan Eg.

Een uitgebreide briefing van onze duikgids.

warm welkom en lekker eten

Eenmaal ingescheept, aan iedereen voorgesteld, de hutten verdeeld en de koffers uitgepakt, is het tijd voor het welkomswoordje en de veiligheidsinstructies van Remco en Marco. Daarna volgt een laat ontbijt of vroege lunch! Gelijk een goede kennismaking met de kok. Deze kok staat heel de dag in een klein keukentje met twee gaspitjes en een oven om drie maaltijden te bereiden. Op zich al een hele prestatie. Maar wat deze man op tafel tovert is indrukwekkend! Zeer gevarieerde en smakelijke maaltijden. Dagelijks vlees, pasta's, rijst, groenten en vers fruit en veel zelf gevangen vis. We hebben er echt van genoten!

Na de lunch begint de voorbereiding op de eerste duik die later deze dag gaat plaatsvinden. Duikuitrusting aan boord van de dhoni: kleine spullen in een krat, set opbouwen, alles checken en dan de onderwatercamera klaarmaken.

duiktijd

Langzamerhand slaat de vermoeidheid van de reis toe. Dus goed dat we snel gaan duiken.

Met het water in alle schakeringen blauw en de eilandjes met witte stranden en palmbomen, het ziet er prachtig uit. Dit beeld, bekend van de postkaarten en films maakt in het echt nog meer indruk en zal gedurende de reis alleen maar beter worden. Ik begrijp best dat veel mensen van deze omgeving komen genieten. Wel jammer is dat er steeds meer gebouwd wordt op de verschillende eilanden. Vanaf het water lijken ze allemaal op elkaar. Leuk voor een paar dagen romantiek, maar ik zou me er al snel vervelen als ik niet zou duiken. Maar gelukkig zijn we daarvoor gekomen en kunnen we aan boord van de Dhinasha veel van de Malediven zien en overal het onderwateravontuur beleven.

Foto: Gertjan Eg.

Het werkpaard van de True Maldives, de dhoni. De hele reis blijven de duikspullen aan boord. Geen gesleep en gesjouw, enkel gemak. Op diepte staan vaak grote gorgornen.

dagelijkse routine

Bijna elke dag kent dezelfde routine. Voordat het licht wordt worden we gewekt; koffie, thee en wat koekjes om enigszins wakker te worden en niet met een compleet lege maag te gaan duiken. Dan de briefing voor de eerste duik. Met z'n allen de dhoni op en dan echt wakker worden onderwater. Na de duik volgt het ontbijt. Dan wat rusten tot het rond 11.00 uur tijd is voor de tweede briefing. Na de tweede duik volgt de lunch en dan relaxen tot de derde briefing en laatste duik. Na deze laatste duik lekker douchen, een drankje naar wens en diner. Deze routine wordt op sommige dagen onderbroken door leuke extra uitstapjes, een nachtduik of zelfs een zeer gezellige barbecue op een van de idyllische eilanden. Tussen de duiken door kan iedereen doen wat hij of zij wil. Wat slapen, gezellig kletsen, sterke verhalen of flauwe humor, het is altijd wel ergens te vinden. Gelukkig is de sfeer supergezellig!

diep en stroming

Duiken op de Malediven is best pittig en zeker niet voor beginnelingen. Bijna alle duiken zijn diep en vaak staat er redelijke tot sterke stroming. Voor een onderwaterfotograaf die met een grote camera extra veel weerstand heeft onder water is dat extra zwaar. En al driftend of hangend aan een rifhaak fotograferen is ook voor een ervaren onderwaterfotograaf een extra uitdaging. indrukwekkend groot wild

Onderwater zijn de Malediven minder idyllisch dan bovenwater. De riffen hebben duidelijk geleden onder twee El Niño's. De laatste was in 2016. Een van de effecten van een El Niño is het stijgen van de watertemperatuur waardoor het koraal afsterft en er witte skeletten van koraal overblijven (coral bleaching). Zonder de beschutting van koraal verandert ook de biodiversiteit. Als je er oog voor hebt zie je deze gevolgen op vrijwel iedere duik. Desalniettemin heb ik genoten van wat er nog wel te zien is! Bijna iedere duik zijn er haaien, schildpadden, roggen, manta's en vooral heel veel grote vissen. Gelukkig zijn er ook nog steeds heel mooie koraalriffen met zachte koralen in pasteltinten en grote gorgonen. Op zulke riffen is bovendien ook een overvloed aan vis en ander leven.

De gids van 'The True Maldives' is een van de beste van het land. Hij weet echt wat duiken is en zorgt ervoor dat de gasten aan hun trekken komen. Hij heeft ook de gave om minder ervaren duikers onder zijn hoede te nemen en de ervaren duikers hun gang te laten gaan. Dit voorkomt dat we continue als groep dicht bij elkaar moeten blijven. Het leuke van het iets uit elkaar duiken, is ook dat de verschillende buddyparen andere vissen zien en daar over kunnen praten (of opscheppen). De gids hanteert tegelijkertijd wel duidelijke regels: ieder buddypaar schiet bij de opstijging een boei, komt niet in deco en is na 60 minuten aan de oppervlakte.

manta's en haaien op je schoot

De meest bijzondere duik was de nachtduik met manta's. Ze zwemmen echt langs alle kanten over je heen en tussen je door. Wij hielden ons keurig aan de regel: "Alleen kijken, niet aanraken". De manta's namen deze regel wat minder nauw en ik heb een paar keer een klapje van een vleugel op mijn hoofd gevoeld. Wat een beleving!

Tijdens een andere duik komen de verpleegstershaaien bijna tegen je aan liggen en is het lastig om je niet te buiten te gaan aan het uitbundig 'haaienknuffelen'. Gelukkig heb ik altijd een camera in mijn handen.

De op een na laatste duik was bij de visfabriek. Daar worden de vissen iedere dag voorzien van een flinke hoeveelheid visafval. Eigenlijk absurd, maar wat je dan te zien krijgt, is niet te geloven. Murenes in alle kleuren, zo dik als je been, zitten met meerdere tegelijk te wachten op een feestmaal. Grote roggen zwemmen in optocht, met meer dan twintig tegelijk rondjes tussen de duikers en zelfs verschillende haaien komen op de gratis maaltijd af.

aan alles komt een eind

De laatste dag staan we op de gebruikelijke tijd op om nog een duik te maken. De laatste duik is opnieuw op een mantapoetsstation en al na enkele minuten verschijnt er een manta. Ik geniet nog van de schoonheid van deze gracieuze dieren en koester deze mooie afscheidsdans! Na de duik terug naar de Dhinasha. Daar aangekomen gaat de bemanning hard aan het werk om alle duikspullen te spoelen en op te hangen om te laten drogen. Wat een service. Dat ga ik thuis zeker missen.

Na de lunch is er gelegenheid om Malé te bezoeken. Malé is de hoofdstad van de republiek der Malediven. Deze stad, met

Foto's (3): Gertjan Eg .

Op de riffen houden zich grote scholen vis op.

circa 150.000 inwoners, bevindt zich op het gelijknamige eiland, onderdeel van het Kaafu-atol (Noord Malé-atol), en beslaat het gehele eiland. Het eiland meet slechts 1 bij 1,7 km en is volledig volgebouwd met veelal hoogbouw. Het is het economische en bestuurlijke hart van de Malediven. En dat valt goed te merken. Wat een drukte. Na 11 dagen rust en uitgestrekte wateren is dat best heftig. Wat je echt gaat beseffen als je over de markten, langs de winkels en door de straten loopt, is de wijze waarop de mensen in dit land leven, werken en wonen. Alles gaat hier over het water. Erg indrukwekkend! Met een groepje bezoeken we de voedsel- en vismarkt en eten een heerlijke ijscoupe in hét ijssalon van Malé. De heerlijke koffie en een

Linda tijdens het filmen.

Foto's (3): Gertjan Eg.

Haaien trekken in de diepte voorbij.

nog beter ijsje, zijn het hoogtepunt van dit bezoek aan de hoofdstad en de afsluiter van een geweldige reis. Wat rest is een nachtje slapen en een lange dag terug naar huis.

Wat een avontuur – 'The True Maldives'. Een beleving die je moet hebben meegemaakt! 

GERTJAN EG & LINDA ENGELS

Van de eerste tot de laatste duik, volop manta's.

• Je boekt deze fantastische duikvakantie bij Dive and Travel:

www.diveandtravel.nl

• Dive and Travel boekt de vluchten die aansluiten op de afvaarten van de Dhinasha.

• Kijk op de website voor meer informatie of bel 00 31 33 4571594.

Liveaboard met The True Maldives, een waar avontuur.

Praktische informatie

• Schip: de Dhinasha is 28 meter lang en 9 meter breed. • Aantal hutten: 9 hutten, waarvan 4 met een dubbel en enkel bed, 3 hutten met enkele bedden en 2 luxe hutten met een tweepersoonsbed. • Max. aantal personen: 20, maar over het algemeen zijn de groepen kleiner (14 personen) om de leefruimte en het comfort te bevorderen. • Route: tijdens deze cruise hebben we de Centrale route gevaren. The

True Maldives varen ook de Noord en Zuid route. TTM wijkt af van de vaste routes omdat zij 2200 duikstekken hebben vastgelegd in hun GPS en daarmee ook op onbekende duikstekken duiken. • Duiken per dag: 3, soms 4 met een nachtduik. • Aantal dagen aan boord: 11 dagen 10 nachten. • Begeleiding: Nederlandse Cruise Directors. • Reisdocument: paspoort en negatieve PCR test. • Opmerking: het is verboden alcohol te importeren - deze wordt in beslag genomen door de douane.