Page 26

TIETO

JUICE LESKINEN OMIN SANOIN Kaj Lipponen, Harri Tuominen & Waldemar Wallenius

Juice puhuu Kootut muistelmat

Marilyn, Syksyn sävel, Viidestoista yö, Ei elämästä selviä hengissä… 1990-luvun alkuun tultaessa J­uice Leskinen oli muuttanut suomalaisen rock-musiikin. Hän täytti 40 vuotta ja keskittyi myöhempinä vuosina musiikin sijaan kirjoittamiseen, perheeseen ja sairastamiseen. Tässä käänne­kohdassa toimittajat Harri Tuominen ja Waldemar Wallenius haastattelivat Juicea kuukausien ajan. Haastattelujen pohjalta tehtiin 40-tuntinen radio-­ ohjelma. Juice puhuu – Kootut muistelmat perustuu leikkaamattomiin, alkuperäisiin haastattelunauhoihin, joita ei koskaan aikaisemmin ole päässyt julkisuuteen. Leskinen itse pyysi nauhat viimeisinä vuosinaan 2000-luvun alussa CD-levyille poltettuna antaakseen ne uudelle vaimolleen, koska ei itse jaksanut kertoa tälle tarinaansa. Kirjassa puhuu mies, joka julistaa talonsa pihapiirin ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi, vertaa massakäyttäytymistä keskitysleiriin ja herää joka aamu kuuden aikaan ja alkaa tehdä töitä. Hän kertoo lukijalle taiteestaan omalla kielellään, sekoituksella juankoskea ja tamperetta.

Jukka Tapio ”Waldemar” Wallenius on suomalainen musiikkijournalisti. Wallenius on uransa aikana perustanut viisi populaarimusiikkiin erikoistunutta lehteä (mm. Soundin), ja neljässä niistä hän on toiminut päätoimittajana. Lisäksi hän on juontanut 1980-luvun lopulla Yleisradion TV-musiikkiohjelmaa Yölinja ja työskennellyt myös tamperelaisessa Radio 957:ssa. Harri Tuominen on Ylen musiikkitoimittaja, joka pitää Yle Radio 1 -kanavalla maailmanmusiikki- ja jazz-­ ohjelmia. Hän toimi Radio 957:n musiikkipäällikkönä kanavan perustamisesta lähtien (v. 1985) vuoteen 1992 asti. Yle Radio Suomen musiikkitoimituksen päällikkönä Tuominen oli vuosina 1995–2003. Kaj Lipponen on kustannustoimittaja, suomentaja ja kirja-alan jokapaikanhöylä.

”Kuusyheksä. Mä vaan liftailin pitkin ja poikin ja osuin sitte Tampereelle. Tääl asu kaveri sillo, ja se oli kaunis kuvio. Se asu tuol Järvensivulla sen kesän jonkun sukulaisen luona ja me sitte yövyttii siellä. Ja kiivettii Kalevankankaan hauta­ usmaalle ja mä kattoin, semmone elokuun yöksi tummeneva ilta, joka on ihan samettisen näkönen, semmonen tumman­ sinine. Mä kattoin Tamperetta sielt aika korkeelta ja: ”Aha, tää on se juttu.” Seuraavana [vuonna] mä tulin tänne, enkä o pois lähteny.” ISBN 9789523512627, kl 99.1 & 78.993, sid. 300 sivua, suositushinta 32,00, Ilm. 2 / 2020

26

intokustannus.fi

Profile for Into Kustannus

Innon kevät 2020  

Innon kevät 2020  

Advertisement