Brabant Business Magazine | Najaar 2023

Page 1

BRABANT

BUSINESS MAGAZINE

voor de ondernemers van de zuidelijke provincies Noord-Brabant | Limburg | Zeeland | Gelderland

Sharon Hilgers Jonge onderwijzeres, sieraden & veerkracht


Als iedere ondernemer uniek is, waarom zijn alle abonnementen dan hetzelfde? Er is geen ondernemer zoals jij. Daarom geven we jou de keuze uit meerdere abonnementen. Zodat je het zakelijke abonnement kunt kiezen dat het best bij jou en je onderneming past.

Het kan ook zo Odido


De nieuwe iPhone 15 Pro. Bestel ‘m nu bij Odido.

Titanium

Super aanbod van Odido Business

Odido.nl


Heel wat reisplezier niet zo ver van hier!


Ontdek alle bestemmingen vanaf Brussels Airport via www.brusselsairport.nlAMSTERDAM

|

ROTTERDAM

|

SINGAPORE


Bewaak de winst op elk project. Zet Teamleader aan het werk.

Meer weten? Scan de QR-code


INHOUD 10

My Jewellery

14

HS Fashion

18

TRC Advocaten

22

Provincie Noord-Brabant

24

Van Gogh Nationaal Park

27

Oostwegel Collection

28

Brabant C

32

JAJO

38

Jan de Rijk Logistics

40

Charles van Goch

42

Diasbytes

44

Lekkerland

46

Copa Coffee

48

Nekovri

50

Fontys

54

Rabobank

56

VanTienen Koffie

58

VNO-NCW

60

DokterES

62

Special Olympics Inc.

64

SkillsTown

66

Softmedia

68

Philzuid

70

World Trade Center Eindhoven Brainport

10

28

40

54

62

70

Een uitgave van: BRABANT BUSINESS MEDIA Havilland Building Luchthavenweg 59 V 5657 EA Eindhoven T 040 24 097 01 www.brabantbusinessmedia.nl

VORMGEVING Brabant Business Studio Joost van de Kerkhof

FOTOGRAFIE Melvin van Liebergen Brabant Business Media

REDACTIE Edwin van de Ven, Wil van de Vorst

DRUK Brabant Business Studio

Verschijnt 4x per jaar, zowel in print als online.

SALES MANAGER Tom van Fulpen tom@brabantbusinessmedia.nl 06 55 3633 37

WEBSITE www.brabantbusinessmedia.nl

UITGEVER Rob Verdijk rob@brabantbusinessmedia.nl 06 12 5363 40

COVERFOTO My Jewellery

COPYRIGHT 2023 Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


In gesprek met Sharon Hilgers (34 jaar) oprichter en CEO van My Jewellery

JONGE ONDERWIJZERES, SIERADEN & VEERKRACHT RESULTAAT: MILJOENENBUSINESS

Sta je wel eens versteld van jezelf? Sharon Hilgers denkt even na. Ze is 34 jaar en CEO van My Jewellery dat ze in 12 jaar tijd heeft opgebouwd, van € 0 naar een jaaromzet van vele tientallen miljoenen. Met meer dan 650 medewerkers op de payroll. Ze komt met een weloverwogen antwoord. ‘Ik ben heel veerkrachtig. Ik kan rap herstellen. Er gebeurt zo ongelooflijk veel binnen ons bedrijf en in de wereld. Het vergt veel mentale veerkracht om alles in goede banen te leiden.’ Sharon is de hoogst genoteerde vrouw in de top 100 categorie Jonge Miljonairs van de Quote 500. Ze richtte het Nederlands sieradenen kledingmerk My Jewellery op in de zomer van 2011. Ze was toen nog onderwijzeres en piepjong. Met een passie voor sieraden startte ze haar webshop en zorgde ze tegelijk voor een ongekende fanbase op social media.

10


Wat betekenen social media voor My Jewellery? ‘Instagram, Tiktok en Facebook zijn onze inspiratiekanalen. Daar laten we onze collecties zien en hoe mooi je alles kunt combineren. Zo houden we contact met onze doelgroepen en krijgen we feedback op alles wat we doen. Het is de motor van ons succes, een community van meer dan 2 miljoen volgers. Het is oprecht fijn om als merk zoveel fans te hebben die blij worden van onze sieraden en kleding. Dat is ook onze missie: vier het leven en koester momenten die het leven dierbaar maken.’

Vier het leven en koester momenten die het leven dierbaar maken

Naast de webshop heeft My Jewellery 30 boutiques geopend in Nederland, België en Duitsland. Zonder extern kapitaal: Sharon groeit graag gecontroleerd. De omnichannel-aanpak werkt erg goed en draagt bij aan de groei en het succes van het merk. De winkelopeningen gaan gepaard met indrukwekkend lange rijen die tot om de hoek reiken. Zeker ook dankzij de kracht van sociale media.

11


Wie begint er vandaag de dag nog aan expansie via stenen winkels? ‘Voor ons is dat een heel logische keuze. We willen als esthetisch merk aanwezig zijn in de belangrijkste winkelstraten. Om persoonlijk contact te maken met onze klanten, ze te inspireren en te adviseren. Als klant kan je in de winkel sieraden en kleding passen, combinaties maken, stoffen voelen. Winkelgedrag is in een fysieke winkel heel anders dan in een webshop. Voor ons merk en onze internationale expansieplannen is winkels openen een essentiële strategie.’ Sharon heeft al veel ondernemersprijzen in de wacht gesleept. Sprout 25 onder de 25, EY Entrepreneur Of The Year en de award voor snelst groeiende organisatie met een vrouwelijke CEO aan het roer. Daarnaast kreeg My Jewellery landelijke bekendheid door het programma ‘Jaïr In Goed Gezelschap’ op NPO1 waar Sharon Hilgers werd gevolgd in haar leven als ondernemer.

12


En die winkel in Parijs, komt die er ooit nog eens? ‘Jazeker! Dat is de droom waar alles mee begon. Op mijn zeventiende startte ik mijn studie Frans en op mijn twintigste studeerde ik vervroegd af. Ik wilde een sieradenwinkeltje in Parijs openen. Lang heb ik naar een geschikt winkelpand gezocht, maar kwam erachter hoe complex het Franse systeem is. Daardoor was het onbetaalbaar. Mijn droom viel in duigen. Het plan is nu om over drie jaar alsnog die felbegeerde winkel in Parijs te openen. Geheel volgens mijn credo: Never stop dreaming, the future is exciting!’

Never stop dreaming, the future is exciting!

Splinternieuw hoofdkantoor en distributiecentrum in Den Bosch

Volop carrièremogelijkheden bij My Jewellery

My Jewellery heeft onlangs haar nieuwe distributiecentrum met

logistiek medewerkers en leidinggevenden. Ook op kantoor

kantoorruimte geopend aan de Rietveldenweg in Den Bosch.

biedt het sieraden- en kledingmerk veel carrièremogelijkheden.

Het gedeeltelijk geautomatiseerde DC heeft een oppervlakte

Of het nu gaat om het bedenken van nieuwe collecties, het

van 10.000 vierkante meter en is voorzien van het internationaal

analyseren van data tot aan het te woord staan van klanten in

erkende BREAAM-keurmerk. Dat houdt in dat de impact van

de buitendienst. Je krijgt de vrijheid en verantwoordelijkheid om

gebouwen op het milieu wordt verminderd en dat er optimaal

unieke ervaringen en uitdagingen aan te gaan met de wetenschap

aandacht wordt gegeven aan het binnenklimaat, de omgeving en

dat geen dag hetzelfde is in de modewereld. Je werkt binnen één

de gezondheid van medewerkers. Door het vergroenen van het

groot en sterk team met talloze mogelijkheden. Een open houding

warehouse levert My Jewellery een milieubewuste bijdrage aan de

en persoonlijke ontwikkeling zijn daarbij erg belangrijk.

Voor het nieuwe DC in Den Bosch zoekt My Jewellery nog

samenleving.

my-jewellery.com 13


14


Voor een meer informele, maar wel luxueuze levensstijl zijn er de merken Jacob Cohën, Marco Pescarolo, Doriani Cashmere, Fedeli, Moorer en Riva te verkrijgen. De ruime keuze in het luxe vrijetijdssegment, bestaande uit nauwkeurig geselecteerde items, maakt het mogelijk om op elk moment een meer dan elegante verschijning te bieden. Naast kleding kunt u hier ook terecht voor luxe accessoires en schoenen van merken zoals Santoni, Hogan en Tod’s. Bezoek onze winkel in Eindhoven

Lichttoren 10 | 5611 BJ Eindhoven +31 40 246 10 09 | info@hsfashion.nl www.hsfashion.nl

H I G H – E N D L U X U R Y F A S H I O N, S T Y L E & S E R V I C E

De collectie van HS Fashion is gericht op het uitdragen van een gevoel van klasse, stijl en elegantie. HS Fashion is klassiek en tijdloos. Door verfijnde pakken uit Italië met scherpe lijnen wordt de drager perfect in staat gesteld een goed voorkomen te hebben op het werk, bruiloft of een andere bijzondere gelegenheid.

15
Zo op het eerste gezicht verschillen we als Brabanders niet zo heel veel met onze Vlaamse Zuiderburen. De Brainport Regio ligt op een steenworp afstand van de Belgische grens. We spreken dezelfde taal en ook qua bedrijfsvoering zitten we vaak op dezelfde lijn. Dat zaken doen, in met name Vlaanderen, dan ook voor veel Brabantse en Limburgse bedrijven een aantrekkelijke optie is, snapt Erik Vannisselroy, Partner/Advocaat ondernemings- en arbeidsrecht binnen TRC Advocaten, dan ook zeker. Maar ondernemers die over de grens zaken willen doen in België doen er goed aan om zich vooraf goed te laten informeren. Dit kan onder andere bij de Belgian Legal Desk, een strategische samenwerking tussen het Veldhovense kantoor TRC Advocaten en Reyns Advocaten, een Vlaams kantoor met vestigingen in Melsele en Antwerpen.

DUTCH BELGIAN LEGAL DESK KRACHTIGE SAMENWERKING TRC ADVOCATEN EN BELGISCHE REYNS ADVOCATEN Ken je markt Vannisselroy: “Het leuke is dat Reyns spreekt over The Dutch Legal Desk, waarmee meteen de aard van de samenwerking duidelijk wordt. Wij helpen over en weer elkaars cliënten als zij zaken doen of werken in Nederland en/of België. Want hoewel de verschillen op het eerste oog klein lijken, zijn de rechtssystemen, maar ook de gewoonten en gebruiken zeer verschillend. Wil je dus zonder problemen ondernemen, is het goed om je op voorhand te vergewissen van deze verschillen. En mocht het dan onverhoopt toch fout gaan, dan hebben we met onze collega’s van Reyns de kennis en kunde in huis om een conflict in gezamenlijkheid alsnog het hoofd te bieden.”

De lijnen tussen beide kantoren zijn kort. Zelfde DNA “Want de lijnen tussen beide kantoren zijn kort”, benadrukt Vannisselroy. “Het is allesbehalve een samenwerking op afstand. Regelmatig treffen we elkaar op formele en informele wijze. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we informatie uit, delen we kennis en leren we van elkaars ervaringen. Dat heeft niet alleen als voordeel dat we altijd goed op de hoogte zijn van elkaars rechtssystemen en rechtsgebieden, maar dat we elkaar ook snel weten te vinden als dat nodig is. Waarbij ik het steeds weer opvallend vind hoeveel we als kantoren op elkaar lijken. Ook Reyns is een no-nonsens kantoor dat net als TRC ‘voorkomen is beter dan genezen’ hoog in het vaandel heeft staan. Maar als het nodig is ook de juridische

18


strijd niet schuwt. Je zou dus kunnen zeggen dat we hetzelfde DNA hebben. En dat is dan weer prettig als je als klant van één van beide kantoren wordt doorverwezen naar de collega’s in respectievelijk Nederland of België. Je weet hoe de kantoren werken en wat je als client kunt verwachten.”

Vlaams-Nederlandse handelsdag Om de strategische alliantie kracht bij te zetten en ondernemers te wijzen op de voordelen die het partnership biedt, trekken de beide kantoren ook regelmatig samen op. Zo ook op de Vlaams-Nederlandse handelsdag op 27 november a.s.. Dit jaar in het Chassé theater in Breda. Deze handelsdag is voor Vlaamse en Nederlandse bedrijven die meer willen weten over zakendoen over de grens.

Voor Vlaamse en Nederlandse bedrijven die meer willen weten over zakendoen over de grens. Reyns en TRC mogen zich partners noemen van de Nederlandse Ambassade in België en diens tegenhanger Flanders Investment & Trade (FIT), die de handelsdag mede organiseren. Wij zijn gevraagd om op de handelsdag aanwezig te zijn en zullen diverse lezingen houden.

+31 (0)40 294 4500 info@trc-advocaten.nl www.trc-advocaten.nl

Naast juridische aangelegenheden krijgen de bezoekers onder meer ook inzicht in hoe om te gaan met fiscaliteit, marketing & communicatie, arbeidsrecht en de onvermijdelijke cultuurverschillen. Vannisselroy: “Deze handelsdag laat zien dat het over en weer zakendoen tussen Nederland en Vlaanderen

+32 (0)3 750 94 50

heel interessant is en kan rekenen op een groeiende interesse

info@reyns-advocaten.com

in het kader van internationaal zakendoen. Tegelijkertijd toont

www.reyns-advocaten.be

het aan dat we dan als Europa op papier één economische marktplaats is, maar dat de praktijk weerbarstiger is. Maar de verschillen zijn niet direct onoverkomelijk mits je jezelf goed hebt voorbereid. Op een handelsdag als deze kun je direct informatie ophalen alsook inzicht krijgen in hoe je het beste zaken kunt doen. En ik ga je nu alvast vertellen dat je dan ook soms tot verrassende inzichten kan komen. Een bezoek voor iedere Belgische ondernemer die serieus in Nederland aan de slag wil – of omgekeerd een Nederlandse ondernemer die in

Scan de QR-code voor de Vlaams-

België zaken wil gaan doen - is dan ook een echte must. Wij

Nederlandse handelsdag 2023

heten bezoekers, samen met onze collega’s van Reyns, dan ook van harte welkom. ”

19JOUW PARTNER IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING

Equans is wereldwijd marktleider in technische dienstverlening. In Nederland werken we met 6.000 specialisten aan technische, duurzame oplossingen. Bovendien werken wij voor alle marktsegmenten in de utiliteit en industrie en helpen wij onze opdrachtgevers met een totaalaanpak: van analyse, advies en engineering tot aan realisatie, onderhoud, beheer en exploitatie. Zo staan we hen bij in het realiseren en versnellen van de drie grote transities van nu: de energietransitie, de industriële transitie en de digitale transitie.

equans.nl


In het Brabantse Zundert wordt het komend jaar een nieuw opleidingscentrum uit de grond gestampt: Rootz, waar ‘gewone chemici’ worden er omgeschoold tot ‘groene chemici’. Hiervoor ontving Business Centre Treeport partners (BCT) een subsidie. Het geld komt uit het nieuwe Just Transition Fund (JTF) met bijna 60 miljoen euro voor West-Noord-Brabant. Subsidie aanvragen kan nog tot eind januari 2024.

BRABANTS BEDRIJF SLEEPT SUBSIDIE IN DE WACHT VOOR OPLEIDINGSCENTRUM “Bij chemie denken mensen eerder aan giftige stoffen en veiligheidsbrillen dan aan bomen, takken en bladeren. Daarin gaat verandering komen”, vertelt Peter Berben, projectleider bij Treeport Partners. “Om echt duurzaam te worden, zijn duurzame grondstoffen nodig. En die kunnen verkregen worden uit bomen. Daarvoor is specifieke kennis nodig en die hebben we in het opleidingscentrum Rootz dat in het najaar van 2024 de deuren opent. BCT werkt er samen met GOVA, Van Aalburg en Groeibalans die elk hun expertise toevoegen.”

Klimaatneutraal

Peter Berben

Rootz is gevestigd op het terrein van Business Centre Treeport dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Berben: “We hebben drie windmolens en er liggen

Zeven gouden tips voor uw subsidieaanvraag!

tienduizenden zonnepanelen op daken en op water. Daaraan

Uw subsidieaanvraag wordt beoordeeld door een

zijn de koelcellen verbonden. Opleidingscentrum Rootz heeft

adviescommissie. Hoe vergroot u de kans dat uw aanvraag

een practicumveld en practicumruimtes. Hier worden de

wordt toegekend? Lees de zeven gouden tips!

werknemers van de huidige fossiele chemie en maakindustrie straks omgeschoold of bijgeschoold naar werk in duurzame chemie en biobased grondstoffenwinning. Dat is belangrijk voor de regio, want de chemische industrie moet vergroenen. In 2050 moeten we immers klimaatneutraal

1. Bekijk of er ook mogelijkheden zijn voor (om)scholing in uw project. 2. Lees de regeling goed. Bekijk deze factsheet.

zijn.”

3. Doe het samen. Zoek

Groene chemie

4. Zorg voor een compacte aanvraag. Wat wilt u bereiken?

samenwerking met partners. Voor het JTF zijn specifieke regio’s aangewezen en West-

Geef uw project goed weer, zonder overdreven of wollige

Noord-Brabant- is er één van. De omschakeling naar

tekst.

groene chemie in deze regio te versnellen is het doel van opleidingscentrum Rootz. Chemici worden er opgeleid voor

te snel dat mensen sommige zaken wel weten.

het vinden van nieuwe toepassingen in de groene chemie.

6. Zorg voor een heldere aanvraag: concreet, wat wilt u

Het centrum geeft ook de boomteeltsector een boost in de regio West-Brabant. De boomteelt is één van de belangrijkste en beeldbepalende sectoren in het buitengebied van diverse West-Brabantse gemeenten, vooral in Zundert.

22

5. Wees compleet, vertel het hele verhaal. Veronderstel niet

bereiken. 7. Geef de verwachte resultaten zoveel mogelijk weer in cijfers.


Over JTF

Wilt u meer weten over JTF?

Brussel vindt het belangrijk dat de economische en sociale

Kijk op www.stimulus.nl/just-transition-fund

gevolgen van de transitie eerlijk worden verdeeld. De EU trekt daarom € 58,5 miljoen euro uit voor West-NoordBrabant, onder meer de gemeenten Moerdijk en Bergen op Zoom.

Voorbeelden ■ Een bedrijf dat ook een JTF-subsidie in de wacht heeft

Het fonds is bedoeld om de economische en sociale

gesleept is Green Recycling Company. Het bedrijf uit

gevolgen van de overgang van fossiele naar groene industrie

Bergen op Zoom maakt een soort grote legoblokken

op te vangen. Er is geld beschikbaar voor innovatie,

van 1100 kilo van het laagje pvc om oude kabels. Je

voor groene infrastructuur, zoals groene waterstof en

kunt er wegafzettingen mee bouwen of muren in een

elektrificatie, en voor arbeidsmarkt, bijvoorbeeld omscholing

loods.

in de techniek.

■ Nog een voorbeeld van een JTF-subsidieproject is

Digipower, ingediend door de stichting CA-ICT die De laatste kans om JTF-subsidie aan te vragen, komt eraan.

zich richt op de arbeidsmarkt voor IT’ers. De stichting

Dit kan nog tot eind januari 2024.

wil in West-Brabant IT’ers opleiden die voor de energietransitie en groene chemie noodzakelijk zijn. De

Oriëntatiegesprek

omscholingstrajecten zijn bedoeld voor werknemers

Benieuwd of uw idee kans maakt? Neem dan gerust contact

die nu in functies werken die door de energietransitie

op met het JTF-loket. U wordt direct geholpen of verwezen

over een tijdje niet meer bestaan. Als mensen zich

naar een specialist die uw vragen kan beantwoorden. Vragen

omscholen en een andere baan vinden, verzacht dit de

over projecten in West-Noord-Brabant: Programmamanager

effecten van de energietransitie op de arbeidsmarkt.

Sacha Koppert, s.koppert@stimulus.nl, 040 237 0100.

23


Een mooie, gezonde en groene leefomgeving met slingerende beken, vitaal boerenland, groen dat doorloopt in steden en dorpen, en een duurzaam toeristische regio. Dat is waar ruim 70 Brabantse partners zich voor inzetten binnen Van Gogh Nationaal Park. De omgeving waar Vincent van Gogh opgroeide. Hier werd hij geïnspireerd door de natuur en de Brabander. Het Brabant dat je terugziet in Vincents wereldberoemde schilderijen en waar hij zijn leven lang naar terugverlangt. In Van Gogh Nationaal Park werken de 70 partners samen om dat landschap een duurzame toekomst te geven.

‘BEHAAGLIJK’ BRABANT MET 1000 KILOMETER HEGGEN, KNOTWILGEN EN ZONNEBLOEMEN PARTNERS VAN GOGH NATIONAAL PARK GEVEN MEER KLEUR EN LEVEN IN HET LANDELIJK GEBIED

24


V

an Gogh Nationaal Park (NP) is niet alleen een gebied, maar vooral ook een beweging om samen het landschap mooier te maken, gekoppeld aan

de grote maatschappelijke opgaven die nu spelen, zoals klimaatadaptatie, de energietransitie, de transitie naar een kringlooplandbouw en de grote vraag naar woon- en werklocaties. Het is een Nationaal Park ‘nieuwe stijl’; steden, dorpen, natuurgebieden en het agrarisch gebied vormen samen het landschap. Een Nationaal Park nieuwe stijl zoals Van Gogh NP werkt niet alleen aan de verbetering van de kwaliteit van de biodiversiteit in natuurgebieden, maar juist ook in het landschap en de omgeving waarin we wonen en werken.

Slimme regio “Van Gogh NP is geen park met harde grenzen,” aldus Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh NP. “Het strekt zich uit in en rondom de steden Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond waar ook al het erfgoed van Van Gogh te vinden is. Met alle partners wordt gebouwd aan het landschap van de toekomst, om het groene karakter van onze regio tot in de steden verder te versterken. Van Gogh vormt daarvoor de inspiratiebron: innovatief, met doorzettingsvermogen en verbeeldingskracht en met passie voor mens, natuur en landschap. Een slimme regio, waar vernieuwing en gastvrijheid de toon zetten. En dat allemaal middenin een groen landschap.”

Steeds meer bedrijven haken aan De partners van het eerste uur in Van Gogh NP zijn gemeenten, waterschappen, natuur-, landbouw-, en streekorganisaties en de provincie Noord-Brabant. Zij dragen vanuit hun eigen programma’s, projecten en dagelijkse praktijk bij aan de duurzame ontwikkeling van dit landschap. Denk aan grote gebiedsontwikkelingen, of juist kleine projecten, dicht bij huis. Sinds de start in 2021 zijn er steeds meer bedrijven deel gaan nemen. Naast

In de voetsporen van Van Gogh

Rabobank en Brabant Water die Van Gogh NP vanaf het

Voor wie zich wandelend of fietsend wil onderdompelen in de natuur

begin ondersteunen zijn inmiddels Heijmans, Synchroon en

zoals Vincent van Gogh deze zag, zijn er prachtige Van Gogh routes

Eindhoven Airport vaste partners. Komend jaar worden de

ontwikkeld. Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo

mogelijkheden voor participatie voor MKB uitgebreid.

geïnspireerd heeft en bezoek de Van Gogh locaties in Noord-Brabant. Dichterbij Vincent kun je niet komen! Maak jouw keuze uit maar liefst

Bedrijfsleven draagt bij aan biodiversiteit en gezondheid

10 unieke fietsroutes van in totaal 435 km! Of geniet wandelend

Van den Eijnden: “Een mooi voorbeeld van een project

natuurgebieden, boerenland, landgoederen en groen tot in het hart

dat recent is gestart in het Van Gogh NP is het ‘behagen’

van de dorpen en steden. Hier werken we samen aan een mooie,

van Brabant. Brabants Landschap, Natuurmonumenten,

gezonde en groene leefomgeving. Met Vincent van Gogh als gids.

van het Brabantse landschap vol slingerende beken, uitgestrekte

Staatsbosbeheer, ZLTO, waterschappen en provincie Noord-Brabant gaan in Van Gogh Nationaal Park aan de slag met het aanleggen van 1000 kilometer heggen, hagen, bomenrijen, dijken en kruidenrijke akkerranden als

Scan de QR-code en bekijk de

natuurlijke aders in het landschap.

routes op VisitBrabant.com

25


Daar waar het kan wordt dit gecombineerd met wandelpaden. Op deze manier worden meer verbindingen in het landschap gelegd ter versterking van het landschap en de biodiversiteit. En het mooie is dat bedrijven bij kunnen dragen aan het behagen van Brabant. Op de locatie waar je het als bedrijf belangrijk vindt dat het landschap wordt verfraaid met heggen en wandelpaden kun je financieel bijdragen. Niet alleen mooi en gezond voor je personeel en bewoners in het gebied maar ook nog eens goed voor de groene PR en eventuele CO2 compensatie. Dit voorjaar lanceren we een webapplicatie waarop Brabanders en bedrijven kunnen zien welke projecten zij financieel kunnen ondersteunen.”

Groen en blauw

kleinschalig zijn”, zegt Hogenboom. “De eerste stapjes. Richting

Brabant kent grote opgaven op gebied van klimaat, waterkwaliteit

de tweede helft van 2024 en in 2025 komen er dan de grotere

en biodiversiteit. Met het behagen van Brabant wil Van Gogh NP

acties. Dan start de uitvoering: dan begint het echt.”

nu al 1000 kilometer aan groenblauwe dooradering aanleggen. Dus met veel meer groene elementen zoals bomenrijen en

Frank van den Eijnden vult aan: “Samen met Van Gogh Brabant

kruidenrijke akkerranden, en aan blauwe elementen zoals

gaan we in 2024 ‘Het Jaar van de Zonnebloem’ vieren. Aanleiding

kikkerpoelen en natuurvriendelijke oevers. Met deze aanpak zijn

is een grote tentoonstelling in de National Gallery in London over

straks ook meer mogelijkheden tot recreatie, bijvoorbeeld door de

de Vaas met zonnebloemen van Van Gogh”. De Brabantse Van

aanleg van wandelpaden over boerenland.

Gogh-organisaties grijpen dit aan om zonnebloemen door heel Brabant in te zetten voor diverse projecten en letterlijk toe te

Eerlijke beloning voor landschapsherstel

voegen aan de bloemenmengsels voor in bermen en akkerranden.

Ieder landschapselement heeft zijn eigen functie. Zo zorgen

“Heb je als bedrijf ideeën en wil je aanhaken bij het jaar van

knotwilgen langs sloten voor een betere waterkwaliteit en

de Zonnebloem neem dan vooral contact mij op!”, aldus een

zijn ze aantrekkelijk voor vogels, wilde bijen en vlinders.

enthousiaste Frank van den Eijnden.

“In Brabant zijn er verschillende regelingen die het voor grondeigenaren aantrekkelijk moeten maken om te investeren in landschapselementen. Iedereen kan meedoen om het landschap mooier te maken”, aldus Joris Hogenboom, directeur van Brabants Landschap. Gemeenten en waterschappen kunnen bomen aanplanten en wegbermen of slootkanten ecologisch beheren. Agrariërs en particuliere grondeigenaren kunnen bloemrijke randen inzaaien. Voor Brabanders is een rol weggelegd om de eigen tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en insecten,

26

of als vrijwilliger in het landschap. Frank van den Eijnden: “Het

Meedoen met Van Gogh Nationaal Park?

behagen van Brabant is speerpunt van Van Gogh NP. Wij willen

Wil je weten hoe je kunt bijdragen aan Van Gogh NP?

hiermee de verbinding leggen tussen natuurgebied en dorp of

Heb je projecten, programma’s of initiatieven die aansluiten bij

stad en een gezonde toekomst bieden voor de ondernemers die

de ambities van Van Gogh NP? Mail dan naar

deze gebieden beheren.”

info@vangoghnationaalpark.nl.

Het Jaar van de Zonnebloem

Heb je vragen of wil je meer informatie over het Van Gogh NP,

De verwachting is dat het voorbereidende werk voor het Behagen

kijk dan op www.vangoghnationalpark.com of neem

van Brabant medio 2024 is afgerond. En dat in het voorjaar voor

contact op met Frank van den Eijnden via

het eerst daadwerkelijk vegetatie wordt geplant. “Dat zal nog vrij

frank@vangoghnationaalpark.nl of 06-53630536.


Bij Oostwegel Collection kunt u ultiem genieten van de wintermaanden in Zuid-Limburg. De prachtige landgoederen transformeren in deze donkere en koude maanden tot de meest romantische sfeervolle locaties. Het is een tijd van gezelligheid en samenzijn, waar u in goed gezelschap kunt terugblikken op een jaar vol successen en herinneringen. Welk huis u ook kiest binnen Oostwegel Collection, de warmte en charme van de landgoederen tillen uw bezoek naar ongekende hoogten en zorgen ervoor dat u kostbare herinneringen in stijl kunt koesteren. Of u nu kiest voor Château Neercanne, Winselerhof, Kruisherenhotel Maastricht of Château St. Gerlach, u kunt altijd rekenen op een warme en gastvrije omgeving die perfect past bij de winterse sfeer!

WINTERS GENIETEN IN ZUID-LIMBURG BIJ OOSTWEGEL COLLECTION Culinair genieten in een historische setting Château Neercanne, op slechts enkele minuten rijden van Maastricht, biedt een buitengewoon charmante omgeving. U kunt daar niet alleen genieten van heerlijke gerechten van Restaurant Château Neercanne* en van restaurant L’Auberge, bekroond met een Michelin Bib Gourmand, maar u kunt er ook de ambiance van wijnkelders en mergelgrotten ervaren. Deze locatie is perfect om in goed gezelschap te vieren en te proosten op succesvolle momenten. Winselerhof in Landgraaf is de plek waar ZuidLimburgse winterpracht en la dolce vita naadloos samenkomen. Hier kunt u met collega’s genieten van een verfijnd diner in de ongedwongen sfeer van de historische herenboerderij.

Exclusieve winterse ervaring Ook het eclectische Kruisherenhotel Maastricht en het majestueuze Château St. Gerlach in Valkenburg bieden verfijnde smaakervaringen die uw smaakpapillen zullen prikkelen. Bij Château St. Gerlach wordt u meegenomen op een authentieke smaakreis met verrassende culinaire wendingen, waardoor u een ware gastronomische openbaring ervaart. Restaurant Les Salons gebruikt ingrediënten die lokaal zijn ingekocht en geoogst uit de tuinen van het landgoed. Bij eclectische bistro Spencer’s in Kruisherenhotel Maastricht, wordt u getrakteerd op een exclusieve winterse ervaring met adembenemend uitzicht op het sprookjesachtige Maastricht. De verrassende combinatie van authentiek erfgoed en modern design zal ongetwijfeld een grote bron van inspiratie zijn. Het toegewijde team van Oostwegel Collection staat klaar om voor u de ideale winterervaring vorm te geven!

+31 85 9029030 sales@oostwegelcollection.nl

Scan de QR-code voor onze brochure!

oostwegelcollection.nl 27


Als investeringsfonds (co-)financierde Brabant C de afgelopen acht jaar talloze toonaangevende cultuurprojecten. In aanloop naar 2030 gaat het fonds het bedrijfsleven nóg meer betrekken bij de culturele wereld. Hoe? Door bedrijven te matchen met cultuurmakers voor projecten met echte maatschappelijke impact.

“BEDRIJVEN KUNNEN VEEL MEER VOORDEEL HALEN UIT CULTUUR DAN ZE NU DOEN” INVESTERINGSFONDS BRABANT C MATCHT CULTUURMAKERS MET HET BEDRIJFSLEVEN

B

rabant C is een stevige naam in het culturele veld van Brabant – en daarbuiten. Al sinds 2015 investeert het cultuurfonds in impactvolle projecten op het gebied van

onder meer film, muziek, dans en beeldende kunst. Dit met als doel om het culturele aanbod in Brabant steeds uit te breiden en te versterken. Meer dan ooit wordt het bedrijfsleven bij die missie betrokken, vertelt directeur-bestuurder van Brabant C Victoria Simonz-van Krieken. “Brabant C is ooit opgezet als een provinciaal fonds. Intussen zoeken we naar mogelijkheden om op een vernieuwende manier te investeren in cultuurprojecten. We werken toe naar een publiek-privaat fonds, wat uniek is in Nederland. Wij denken vanuit partnerschappen tussen cultuur, maatschappelijke instellingen, onderwijs en het bedrijfsleven. De meerwaarde is groter in coalities.”

Landbouwdebat En waarde brengen is nodig – gezien de huidige tijd met de vele maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. “Of je het nu hebt over economische landbouwtransitie of duurzaamheid, wij geloven dat cultuur een nieuwe invalshoek kan geven. Door cultuur weg te halen uit het ‘cultuurhokje’, en culturele partners als natuurlijke partners te beschouwen, kunnen er echt mooie, impactvolle projecten ontstaan.” Zo co-financierde Brabant C de theaterproductie Iets met Boeren, een samenwerking tussen Bureau Pees, HAS en ZLTO, die inzicht geeft in het actuele landbouwdebat en polarisatie in het landbouwdebat wil bestrijden. En in het meerderjarige project Possible Landscapes, een samenwerking tussen Biobased Creations en Hurks, wordt met stakeholders en kennispartners gezocht naar nieuwe perspectieven voor een duurzame leefomgeving. Ook de groots opgezette samenwerking Grijs gedraaid van Kamerata Zuid, waar o.a. CZ en VSB Fonds bij waren betrokken, was geliefd: in deze theatervoorstelling worden jongeren en (kwetsbare en eenzame) ouderen aan elkaar verbonden door middel van muziek en beweging.

28


Aantrekkelijke werkgever

Matching Impact-regeling

Vanuit het bedrijfsleven is er zeker interesse om samen te werken

Met de Regeling Matching Impactproject, die vorig jaar van start

met de cultuurwereld. Maatschappelijke instellingen en bedrijven

is gegaan, maakt Brabant C het voor bedrijven aantrekkelijker én

zoals CZ, Heijmans Vastgoed, ASML en Hurks zien de meerwaarde

makkelijker om te investeren in een cultuurproject. Hierbij kan

van een samenwerking met cultuurmakers. “Creatieve partners

een coalitie van minimaal één private partner (of maatschappelijke

dragen frisse ideeën en oplossingen aan voor vraagstukken. Als

of onderwijsinstelling) en een creatieve partner een aanvraag

je bijvoorbeeld een bouwbedrijf bent, kunnen designers nieuwe

doen. De impact van een project kan betrekking hebben op zeer

inzichten geven als het aankomt op circulair bouwen. Maar

uiteenlopende onderwerpen, zoals zorg, technologische innovatie,

bedrijven gedijen ook bij een samenwerking met een culturele

burgerschap of ecologie. Als deze wordt goedgekeurd, matcht

partner omdat cultuur zorgt voor ontspanning, inspiratie,

Brabant C de bijdrage van de private partner. “Als een bedrijf

bewustwording en motivatie voor de werknemers. Door hierin

overtuigd is door een goed cultureel voorstel, en er bijvoorbeeld

te investeren, blijf je een aantrekkelijke werkgever en trek je

het minimale bedrag van 40.000 euro in wil investeren, dan

makkelijker nieuwe mensen aan. Tot slot is er een grotere focus

matchen we dat en kom je uit op 80.000. Matching van

op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven willen

financiering en coalitievorming is de essentie van onze publiek

vaker iets teruggeven aan de samenleving. Investeren in cultuur is

private aanpak.” De komende jaren hoopt Simonsz-van Krieken

een mooie manier om dat te doen”, aldus Simonsz-van Krieken.

de regeling Matching Impact verder uit te bouwen, dankzij creatieve én zakelijke partners in heel Noord-Brabant. “Deze regeling past erg goed bij Brabant. Brabanders zijn ondernemend en op samenwerking gericht. Ze weten: in je eentje kun je het niet oplossen. Als je een gemeenschappelijk doel hebt, moet je de handen ineen slaan.”

En zo geeft Brabant weer het goede voorbeeld in Nederland Matchmaking Om de matches tussen cultuurpartners en ondernemers (nog) makkelijker tot stand te brengen, werkt Brabant C aan manieren om de matching te faciliteren zoals matchmaking evenementen en wellicht een online matching platform in de toekomst. Bedrijven of zakelijke partners die mogelijk geïnteresseerd zijn in een creatieve coalitie, roept Simonsz-van Krieken op om contact op te nemen met Brabant C. “We vragen niet meteen om financiering. Wij vinden het op z’n minst interessant om te weten jij als ondernemer boeiend vindt: welke thema’s wil je aanpakken, aan welke opgave wil je werken. Dan gaan wij in onze database op zoek naar een cultuurmaker die zich met deze thema’s bezighoudt.” Op deze manier, door makers en het bedrijfsleven te koppelen vanuit een gedeelde motivatie, ontstaan er sterke coalities waar de hele maatschappij baat bij heeft. En zo geeft Brabant weer het goede voorbeeld in Nederland.

info@brabantc.nl www.brabantc.nl

29Mail, Fulfilment en E-commerce Wij zijn gespecialiseerd in afdrukken, bedrukken, couverteren, verpakken en verzenden. In kleine en grote oplagen. Daarnaast verrichten we verschillende bewerkelijke, handmatige logistieke werkzaamheden rondom drukwerk. Bijvoorbeeld het uitvouwen van gedrukte verpakkingen voor een productpresentatie. Uw webshop uitbesteden? Wij verzorgen de complete afhandeling van uw bestellingen tot in de puntjes. We houden ervan orders binnen de afgesproken tijd te verwerken.

Onze dagelijkse bedrijfsactiviteiten Adresbeheer

Printen

Wij controleren en ontdubbelen uw

Bent u op zoek naar een adres waar u

adresbestand vooraf. Dat voorkomt ergernis bij

uw brieven snel en vakkundig kunt laten

uw klanten en dubbele portokosten voor u.

afdrukken? Dan zijn wij een goede keus.

Couverteren

Sealen

Het machinaal vouwen en insteken van

Uw tijdschriften en andere producten snel en

uw brieven en folders kunnen wij heel snel

betaalbaar in folie verpakt? MaestroMail zorgt

verzorgen.

ervoor!

Verzenden

E-commerce

Wij verzorgen uw mailing van begin tot

Uw webwinkel uitbesteden? Wij leggen uw

eind, wat betekent dat wij ook het ter post

artikelen op voorraad en verwerken, verpakken

bezorgen voor onze rekening nemen.

en verzenden alle binnengekomen orders.

Uw deadline is onze uitdaging!

Randweg-Zuid 36, 6021 PT Budel

0492 319 190

info@maestromail.nl

www.maestromail.nl


Stel je het ideale scenario eens voor: woningen en bedrijfspanden die zo ontworpen en gebouwd worden dat elementen en materialen volledig en hoogwaardig herbruikbaar zijn en daardoor een tweede of derde leven krijgen. Te mooi om waar te zijn? Niet als het aan Ivo van der Mark, CEO van bouwgroep JAJO ligt. “Binnen JAJO zijn wij ervan overtuigd dat het mogelijk moet zijn om een gezonde balans te bereiken tussen bouwen op een manier die goed is voor mens en milieu en het noodzakelijk financieel rendement dat je als commerciële vastgoedpartij nodig hebt om de rekeningen te kunnen betalen.”

KEUZES IN HET VERLEDEN BIEDEN WEL DEGELIJK GARANTIES VOOR DE TOEKOMST

D

at gaat niet van vandaag op morgen, maar dit zou wel het streven van de markt moeten zijn. Wij voelen binnen JAJO sterk de urgentie om

het anders te doen. Duurzaamheid is meer dan een holle kreet. Het moet onderdeel van je cultuur worden. En daar moet iedereen op zijn eigen gebied mee aan de slag. We sluiten binnen JAJO met onze dochterondernemingen de vastgoedcyclus in dienstverlening en materiaalgebruik. Hierbij laten we ook zien dat deze manier van werken niet ten koste hoeft te gaan van het rendement. Wij focussen op hoge klanttevredenheid en gaan lange termijn relaties met onze klanten aan door toegevoegde waarde te bieden in elke fase van de vastgoedcyclus.”

Nominatie als (h)erkenning Van der Mark is met JAJO daarmee een pionier. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Onlangs werd van der Mark door Vastgoedjournaal genomineerd als vastgoedbeslisser van het jaar. Een prijs die die persoon ten deel valt die impact heeft gemaakt in de vastgoedwereld. “Hartstikke leuk natuurlijk dat ik genomineerd ben. Maar ik zie het vooral als een erkenning voor JAJO. Wat nog veel belangrijker is, is dat deze nominatie heel duidelijk aangeeft dat er een andere manier van denken aan het ontstaan is in de van nature conservatieve wereld van bouw- en vastgoed. En dat is belangrijk. We kunnen namelijk het impactvolle verschil alleen maken met de hele keten, dus door samenwerking met partners, leveranciers, opdrachtgevers en andere bouwbedrijven.”

32


Slimme keuzes, circulair ready

van bouwen en de rendementsbepalingen zijn van een hele

En dat vraagt een andere manier van denken en doen, benadrukt

andere orde. Dat zijn uitdagingen die we graag aangaan. Het is

van der Mark en geeft direct een goed voorbeeld. “Wij realiseren

een nieuwe kijk op bouwen. Ik weet dat wij met JAJO daarmee

op dit moment projecten waarbij we ervoor hebben gekozen

voorop lopen. De bouwsector kan op de huidige manier namelijk

om opdrachtgever en architect al in de eerste fase van het

niet doorgaan. We lopen letterlijk tegen onze grenzen aan voor

realisatieproces aan tafel te zetten met de professionals van ons

wat betreft de beschikbaarheid van grondstoffen, maar ook voor

oogstbedrijf New Horizon. Door in het begin van een traject

de ecologische footprint die we als sector nalaten.

de juiste keuzes te maken voor bepaalde materialen en goed te kijken naar hoe het bouwproces wordt vormgegeven, creëer

Dat we als sector veel kunnen, daar twijfel ik niet aan. Het einde

je namelijk economische waarde. Materialen en elementen zijn

van de technologische en digitale revolutie is volgens mij nog

dan volledig en hoogwaardig te hergebruiken. En dat vraagt

niet in zicht. Maar we moeten het ook met zijn allen willen. En

afstemming, want je kunt wel duurzame materialen gebruiken,

daar hebben we volgens mij nog een slag te maken. Met andere

maar zijn deze materialen en elementen uiteindelijk ook dusdanig

woorden: er is door JAJO nog wel wat zendingswerk te verrichten.

demontabel zodat we ze ook over kunnen houden? Dat zijn

Tegelijkertijd doen we dat werk graag, bijvoorbeeld met ons

zaken waar je op voorhand over na moet denken om ervoor

platform Kompas in Vooruitgang waarmee we anderen inspireren

te zorgen dat een gebouw op het einde van haar levenscyclus

over de duurzame koers die bepalend zal zijn voor de toekomst

circulair-ready is.”

van de bouw- en vastgoedsector. Een toekomst die we samen op de beste wijze moeten invullen.”

Grenzen verleggen Dit is slechts één voorbeeld van hoe er volgens Van der Mark anders gekeken moet gaan worden naar het bouwproces. “We

088 494 70 00

hebben ook projecten waarbij we complete houtbouw doen.

info@jajo.com

Duurzaam tot en met, maar het vraagt wel een andere manier

www.jajo.com

33Mag ik commercieel voor u bellen? U bent druk met allerlei belangrijke zaken en acquisitie kan er dan bij inschieten. Laat mij u ondersteunen. Met mijn commerciële ervaring en de nieuwste marketingtechnieken benader ik uw doelgroep effectief. U hoeft zich alleen te richten op het verzilveren van de binnenkomende afspraken. Samen laten we uw klantenbestand groeien!

www.psaprof.nl | info@psaprof.nl | 0800-7727763


Beluister nu de ondernemerspodcast

HLB TALKS In onze podcast HLB Talks gaan we om tafel met mooie ondernemers uit onze klantenkring. We vragen hen naar hun grootste uitdagingen, wat hen drijft en hoe ze de samenwerking met ons ervaren. Beluister hem nu in Spotify en Apple Podcasts.

Aflevering 1 | Bakkertje Bol Wat als je bakker bent en je realiseert je dat de traditionele bakkerij geen toekomst meer heeft? Het overkwam Joop van de Looveren. Hij zette in op een nieuw concept. Nu, zeventien jaar later, beslaat Bakkertje Bol zeven vestigingen. Een interessante podcast over het belang van loslaten en optimale begeleiding in het opvolgingsproces.

Aflevering 2 | Feijen Metaaltechniek In deze aflevering van HLB Talks gaan we in gesprek met Jan Feijen van Feijen Metaaltechniek. Feijen is een Brabants familiebedrijf in hart en nieren dat op het punt staat overgenomen te worden door de derde generatie Jan en zijn twee broers. Een openhartig gesprek over hun grootste uitdagingen en onuitgesproken gedachten.


Aflevering 3 | Ramenfabriek Op ‘t Hoog Noël Op ’t Hoog wilde altijd al kozijnenman worden. Inmiddels heeft hij samen met zijn broer het bedrijf van zijn vader Jan overgenomen. Dankzij de ideeën van de twee broers stromen de offerteaanvragen binnen. Maar hoe verliep het opvolgingstraject? En wat als de derde zoon níet wil overnemen?

Aflevering 4 | ID Logistics Als dochter van een Frans moederbedrijf toch ondernemerschap tonen? Marco van Walraven, Managing Director bij ID Logistics Benelux doet het. Het bedrijf maakt enorme groei door en nam verschillende ondernemingen over. Die groei gaat gepaard met strategische, fiscale en juridische uitdagingen.

Beluister ze hier


We kunnen niet zonder transport & logistiek. Toch heeft de sector nog altijd te maken met een stevig imagoprobleem. Transport en logistiek wordt vaak door klanten gezien als een grote kostenpost. Bij het grote publiek bestaat het beeld van een sector die enorm belastend is voor mens en milieu. “Onterecht”, vindt Stephan Pieters, commercial director bij Jan de Rijk Logistics. Jan de Rijk is één van de meest toonaangevende logistieke bedrijven van Europa. Werkzaam in 9+ markten (van retail tot healthcare en life sciences), onderverdeelt in vijf businessunits, Internationaal transport, Contract logistiek, Benelux transport, intermodaal transport en Freight solutions.

DAGELIJKS EFFICIËNT EN DUURZAAM OP WEG “Wij laten dagelijks zien dat we dankzij onze professionele visie

voortdurende veranderingen in de markt en de steeds weer

op de supply chain van bedrijven geen kostenpost zijn, maar

nieuwe wet- en regelgeving waar de sector mee te maken krijgt.

juist waarde toevoegen voor de klanten”, stelt Pieters. “Door

“Onze sector is voortdurend in beweging. Ook omdat de vraag

op het juiste moment en zo veilig mogelijk de lading op plaats

van onze klanten aan verandering onderhevig is. Nu zien we

van bestemming te hebben tegen een marktconforme prijs. En

op dit moment dat er veel onzekerheid heerst door de huidige

wij doen dit met een moderne vloot die zo ‘groen’ mogelijk is.

inflatie waardoor prijzen van bijvoorbeeld energie en grondstoffen

We laten onze vrachtwagens bijvoorbeeld zo veel mogelijk op

stijgen. Ook is er de angst voor een naderende recessie.

biobased HVO-diesel rijden. Die onze chauffeurs onder andere op

Maar ook het tekort aan goed en vakkundig personeel speelt

onze eigen vestigingen kunnen tanken. Daarmee verlagen we de

bepaalde markten, waar het wel goed gaat, parten. Dit soort

CO2-uitstoot van onze vrachtwagens met 90 procent. Daarnaast

ontwikkelingen zien wij direct terug in onze bedrijfsvoering. Want

wijzen we onze medewerkers op het belang van lean en green

dan blijven volumes achter en dat is dan weer van invloed op ons

werken. Een goed voorbeeld daarvan is het zo optimaal mogelijk benutten van de beladingscapaciteit van de wagens. Want niets is zo schadelijk als rijden met een trailer die niet helemaal vol zit. Efficiënt plannen is in ons vak dan ook net zo belangrijk als bijvoorbeeld slim en zuinig rijden.”

Onze sector is voortdurend in beweging Pieters wil er maar mee aangeven dat logistiek en transport meer is dan producten van A naar B vervoeren. Niet in de laatste plaats door de

38


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

bedrijfsresultaat. Wat overigens nog altijd positief is, maar het

maken hebben. Zoals ook de wet- en regelgeving ons soms parten

vraagt wel een voortdurende alertheid binnen onze organisatie

speelt. Neem bijvoorbeeld de toegang tot de binnensteden.

om dat zo te houden en het remt natuurlijk de mate waarin we

Wij hebben een mooie oplossing in de vorm van een hybride

kunnen investeren in bijvoorbeeld duurzame oplossingen. Want

bakwagen, die op HVO naar de rand van de stad rijdt en daar

ook hiervoor geldt dat we de tering naar de nering moeten

overgaat op de elektromotor. Toch is dat voor gemeenten niet

zetten, om de prijs-kwaliteit voor onze klanten zo optimaal

100 procent emissie-loos transport en dus kunnen we hem niet

mogelijk te houden.”

gebruiken. Dat is toch een gemiste kans? En dat is jammer, want het staat als een paal boven water dat we niet zonder transport en logistiek kunnen, maar ik zie ook nog heel veel kansen die we

De prijs voor elektrisch rijden zal echt lager moeten worden

laten liggen, niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar we kunnen ook zeker nog een grotere digitaliseringsslag maken of bijvoorbeeld investeren in onderwijs, opleiding en scholing om zo medewerkers te boeien en te binden. Kansen genoeg, maar om deze kansen goed op te pakken en te benutten hebben we

“Want prijs is in de beleving van klanten nog altijd een belangrijke

iedereen nodig.”

factor. Als een klant bereid is meer te betalen om de supply chain groen te krijgen, is dat voor ons voldoende reden om ook te investeren”, benadrukt Pieters. “Want het is natuurlijk ook gewoon een kwestie van kosten en baten. Zo zal de prijs voor elektrisch rijden echt lager moeten worden. Nu is het niet te doen om het hele wagenpark elektrisch te maken, om nog naar

+31 (0)165 572 572

te zwijgen over het feit dat het elektriciteitsnet het niet eens aan

sales@janderijk.com

zou kunnen. Dat zijn gewoon praktische zaken waar we mee te

www.janderijk.com

39


Er was een tijd dat Charles van Goch zich als succesvol ondernemer en op en top-netwerker in bijna elk zichzelf respecterend horeca- of ondernemersmagazine terug zag. Op de top waren zijn bedrijven in de Mise en Place Group actief in zes landen en had hèt uitzendbureau voor horecapersoneel een omzet van 90 miljoen euro. Maar door corona werd alles anders. Met zijn bedrijf ging hij keihard onderuit en hij moest noodgedwongen het faillissement aanvragen. Een lastige tijd volgde waarin hij zijn echte (zakelijke) vrienden leerde kennen. Inmiddels ligt die tijd al weer achter de geboren en getogen Brabander. Zowel zakelijk als privé heeft hij de wind weer in de rug. Mise en Place heeft een mooie doorstart gemaakt, zijn bedrijf Staffable (payrolling voor de horeca) is snel groeiend en hij heeft een aantal mooie netwerken geïnitieerd. Maar even zo belangrijk, Charles heeft besloten om werk en privé meer in balans te brengen. Een gezonde geest, in een gezond lichaam is niet alleen de sleutel om zelf honderd te worden, maar ook de basis om mensen te kunnen helpen om succesvol en gelukkig te zijn.

DE RESET WAS KEIHARD MAAR HEEFT ME HEEL VEEL GEBRACHT “Ik zou liegen als ik zeg dat het geen moeilijke tijd is geweest.

heeft gegund. “Voor de corona werkte ik zeker honderd uur per

Ik heb letterlijk en figuurlijk gejankt als een klein kind over het

week. Zelfs de zondagen waren voor mij niet heilig. Alles voor

onrecht dat me was aangedaan”, blikt Charles nog één keer

het bedrijf en het grote succes. Inmiddels weet ik echter beter.

terug op de coronatijd en de teloorgang van Mise en Place.

Natuurlijk is het belangrijk dat je op een goede wijze je boterham

“Maar na een paar maanden kwam ik tot de conclusie dat ik niet

te kunnen verdienen. Maar ik denk dat het ook belangrijk is dat

de enige was die zo geraakt was door de corona. Ik besloot om

het op een gezonde manier gebeurt. Welvaart is belangrijk om

mijn netwerk in te gaan zetten ten behoeve van mijn relaties. Overtuigd als ik was en ben dat ik daarmee voor heel veel relaties het verschil kan maken. Dus in plaats van in een hoekje weg te kruipen, heb ik mensen laten weten dat als ze mijn hulp ze konden gebruiken, ze een beroep op me konden doen. (lachend) en dat heb ik geweten. Tot op de dag van vandaag staat mijn telefoonroodgloeiend met mensen die een beroep willen doen op mijn kennis en mijn kennissen. En dat geeft me enorm veel voldoening, want ik ben een verbinder. Dat ben ik altijd geweest en dat zal ik altijd blijven.” En dat is nog wel even. Want Charles is er van overtuigd dat hij honderd gaat worden. Niet in de laatste plaats omdat hij zichzelf een volledige reset

40


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

je rekeningen te kunnen betalen, maar welzijn of welbevinden

vinden. En dat draagt dan weer bij aan mijn grotere doel en dat is

is voor mij inmiddels onbetaalbaar geworden. Daarom heb

de ‘gastvrijheidsbranche’ nog beter te maken en dat alles met oog

ik ook heel bewust ruimte gemaakt om mijn spirituele kant

voor de mens die elke dag keihard moet werken om succesvol te

verder te ontwikkelen. Een kant die ik altijd al heb gehad, maar

zijn.”

die ik nooit in voldoende mate heb gekoesterd omdat ik het gewoon simpelweg veel te druk had. Door corona ben ik echter

De mens centraal. Het loopt als een rode draad door het verhaal

gedwongen geworden om het rustiger aan te doen en heb ik de

van Charles. Maar ook de ambitie om de wereld beter achter

balans voor mezelf gevonden. Ik werk nu nog zes dagen in de

te laten dan toe hij hem aantrof. Charles: “Ik besef dat dit

week en maximaal 10 uur per dag. En hoewel dat nog altijd stevig

aanmatigend kan klinken, maar zo bedoel ik het juist helemaal

is, voelt dat niet zo. Eenvoudigweg omdat ik heel veel energie

niet. Ik weet niet of ik slaag in mijn streven, maar ik weet wel

krijg van hetgeen ik nu onder de vlag van de Hospitality Synergie

dat ik er gelukkig van wordt als ik de komende 50 jaar daar mijn

Group (HSG) allemaal doe.”

levensdoel van kan maken. Daarnaast ben ik iemand die zegt wat hij doet, maar ook doet wat hij zegt. Ik geef als Chief Empowering Officer lezingen, workshops, cursussen en trainingen. Met al

Ik vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen

doel de mens achter de functie beter te maken. Want als iemand goed in zijn vel zit dan functioneert hij of zij beter. Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden. Sinds ik ruimte maak voor mezelf, onder andere door meditatie en methoden die inzicht geven in jezelf, barst ik van de energie en heb ik ruimte in mijn hoofd om

Onder andere ondernemen met Mise en Place, Staffable en

te ondernemen en om te leven. En dat gun ik iedereen. Ik denk

Stadsbrouwerij Maastricht, maar ook door netwerken te faciliteren

er daarom sterk over na om van mijn landgoed in Lanaken een

waaronder een netwerk voor studenten en alumni van de beste

trainingscentrum te maken. Om zo mensen de reset te geven die

hotelmanagementopleidingen in Nederland en daarbuiten. Ook

ik zelf heb mogen ervaren.”

is Charles de initiator van EPCAS, een professioneel netwerk voor Europese cateraars en BHV,de Brabantse Horecavrienden. “Ik vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen. Ik heb de contacten en

Parkweg 28, 6212 XN Maastricht

de organisatiekracht met HSG. Dus waarom zou ik het niet doen.

043 356 1091

Ik geloof er namelijk in dat kennen net zo belangrijk is als kunnen.

info@hsgroup.nu

En dat kunnen beter gaat als je kennissen met kennisweet te

hsgroup.nu

The Five Aces: muzikaal geweldig en zo gek als een deur Wat doe je als je als (semi-)professioneel muzikant in coronatijd niet mag optreden. Simpel, dan steekt je spreekwoordelijk de koppen bij elkaar en ga je kijken of je samen iets leuks kunt bedenken. Op deze wijze ontstond de feestband The Five Aces. Vier topmuzikanten die samen een geweldig op elkaar ingespeeld blazersensemble vormen en die samen met een DJ de leukste, gekste, populairste en enthousiasmerende feestmuziek in een nieuw jasje gieten. Initiatiefnemer, inspirator en zelf begenadigd trompettist is Charles: “Het begon als een repetitie van vier muzikanten die op niveau moesten blijven in coronatijd. Maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een veelgevraagde podium act en treden we samen met onze DJ, de enige vrouw in ons gezelschap, steeds vaker op bij feesten en partijen. Wat mensen kunnen verwachten? Een spetterend en kwalitatief goed optreden inclusief licht, geluid en verkleedpartijen die passen bij het nummer dat we spelen. Ons doel is om mensen een geweldige avond te bezorgen. Muzikaal moet het top zijn, maar verder zijn we zo gek als een deur. En dat een hele avond lang. Dat zijn The Five Aces.” 41


In de beginjaren ‘70 begon men voor het eerst te dromen van een kantoor zonder papier, een idee dat werd bedacht door de Brits-Amerikaanse Fredric Wilfred Lancaster. Die droom leek echter op heel veel kantoren ver weg, tot de laatste tien à vijftien jaar, toen de digitale revolutie en de roep om een duurzamere werkomgeving de weg effenden voor een digitaal tijdperk.

WILT U UW BEDRIJF GEMAKKELIJKER EN EFFICIËNTER MAKEN? NEEM VANDAAG NOG CONTACT OP MET DIASBYTES!

R

oy van den Heede, de oprichter en CEO van Diasbytes, met het hoofdkantoor in België, gelooft sterk in de voordelen van digitalisering

voor bedrijven. Hij benadrukt: “Bedrijfsprocessen verlopen aantoonbaar efficiënter wanneer je je bedrijf digitaliseert, op voorwaarde dat je je processen goed hebt ingericht en digitaal werken de standaard is binnen je bedrijf.” Frans Broekhof, Business Development Manager bij Diasbytes, richt zich specifiek op de Nederlandse markt en ook hij onderstreept het belang van een goed gedigitaliseerde werkomgeving. Hij wijst erop dat veel MKB-bedrijven jaarlijks duizenden euro’s verspillen door nog steeds met papier te werken. “Het proces van werken met papier is niet alleen arbeidsintensiever, maar het vergroot ook de kans op menselijke fouten, met financiële gevolgen van dien. Bovendien gaat er kostbare tijd verloren aan het zoeken naar documenten, wat gemiddeld neerkomt op bijna 20 minuten per werknemer per dag.”

Minder fouten Van den Heede weet uit ervaring van zijn klanten dat documentbeheer daarnaast ook kan bijdragen aan soepelere werkprocessen en het voorkomen van fouten. Door automatisering kunnen taken gestroomlijnd worden en worden fouten tot een minimum beperkt. Hij geeft het voorbeeld van veiligheidscertificaten voor machines, die regelmatig vernieuwd moeten worden. “Als dit niet digitaal wordt beheerd, kan het certificaat onopgemerkt verlopen, met ernstige gevolgen in geval van een incident. Nu krijg je tijdig een signaal en kun je actie ondernemen.”

42

Roy van den Heede


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

Digitale eenvoud, krachtig toegepast. Broekhof voegt eraan toe: “Het is sowieso belangrijk dat werknemers en ondernemers overal en altijd op de hoogte zijn van wat er in hun bedrijf gebeurt. Alleen dan kunnen ze hun werk goed doen en effectief leiding geven. Diasbytes levert digitale transformatieoplossingen op basis van document management. Daarbij kan de gehele stroom van documenten en informatie geautomatiseerd en geoptimaliseerd worden. Het doel is om de verzamelde gegevens te gebruiken om bedrijfsprocessen verder te optimaliseren en bij te dragen aan de groei en het succes van de onderneming.” Van den Heede: “Ons motto is Digital Simplicity. We zijn ervan

Frans Broekhof

overtuigd dat een oplossing pas goed werkt als ze effectief eenvoud brengt voor onze klant. Daarom is het heel belangrijk dat wij als partner de bedrijfsprocessen van onze klanten goed leren kennen om er de gepaste eenvoud terug in te kunnen brengen. Onze applicatie is volledig te configureren naar de wensen van de klant en als dat nodig is kan maatwerk de eventuele gaatjes vullen.”

Pragmatisch en breed gedragen Van den Heede concludeert: “We zijn een pragmatisch bedrijf dat luistert naar de wensen van de klant en zich houdt aan wetgeving, zoals die op het gebied van informatieveiligheid en privacy. Door praktisch te kijken naar implementatie zijn we in staat oplossingen te bieden die breed gedragen worden in het bedrijf, omdat iedereen op de werkvloer dagelijks ervaart hoe prettig het is om met Diasbytes-oplossingen te werken.” Broekhof: “Kortom, wij maken digitalisering gemakkelijk en

Wilt u weten wat uw winst-kansen zijn? Neem nu contact met ons op en ontdek hoe Diasbytes uw bedrijf kan helpen om efficiënter te worden. Bel of email Frans Broekhof op 0653252904 of frans.broekhof@diasbytes.com voor een nadere kennismaking. Samen met u brengen wij graag de mogelijkheden voor uw organisatie in kaart. Voor referenties zie: www.diasbytes.com/customer-projects

effectief, zodat u zich kunt concentreren op uw bedrijf.”

43


Eerst was er de industriële revolutie, die werd opgevolgd door de technologische revolutie en welke op haar beurt begin 20e eeuw weer een opvolger kreeg in de digitale revolutie. Revoluties die de nodige veranderingen teweeg hebben gebracht en die ons als mensheid zeker geen windeieren hebben gelegd. Als het aan John van den Berg, directeur operations bij Lekkerland Nederland, ligt, komt daar nog een revolutie bij: de logistieke revolutie.

HET LOGISTIEKE PROCES OPTIMALISEER JE SAMEN “Weet je wat kenmerkend is voor deze revoluties? Ze hebben ons steeds weer meer welvaart gebracht. Niet alleen financieel, maar de veranderingen hebben ons leven natuurlijk ook een stuk gemakkelijker gemaakt”, schetst Van den Berg. “Maar daardoor zijn we als maatschappij ook veeleisender geworden. We zijn gewend om alles wat we willen hebben meteen onder handbereik te hebben. We lopen een winkel binnen en lopen vijf minuten later weer naar buiten met dat waar we naar op zoek waren. Of we bestellen met een druk op de knop datgene wat we willen hebben op een wereldwijde marktplaats, die door de digitale revolutie inmiddels helemaal ontsloten is. Dit vinden we met zijn allen inmiddels meer dan normaal, maar ik wijs mensen er graag op dat dit eigenlijk helemaal niet zo normaal is. Sterker nog, ik zie dagelijks hoe de druk op met name de logistieke sector toeneemt om alles op tijd en tegen een goede prijs geleverd te krijgen.”

Logistiek is de backbone van de economie “De eisen op bijvoorbeeld het gebied van duurzaamheid en veiligheid worden steeds groter”, vervolgt Van den Berg. “Tel daar de krapte op de arbeidsmarkt bij op en je kunt je voorstellen dat we met zijn allen aan de vooravond staan van een logistieke revolutie. Een revolutie die er voor moet gaan zorgen dat de supplychain in alle sectoren van de economie zo sterk mogelijk is en blijft. Ik durf rustig te stellen dat de logistiek altijd de backbone van de economie is geweest, zal zijn en zal blijven. Zonder de inzet van onze sector staat alles stil.”

Dagelijkse uitdaging Ook binnen Lekkerland Nederland wordt daarom dagelijks hard gewerkt om de ruim 9.500 verkooppunten in Nederland zo optimaal mogelijk te beleveren in sectoren als energystations, travel (treinstations en luchthavens), foodservice in retail (outlets), fastservice en tabak- & gemakzaken. Van den Berg: “Al deze klanten moesten en moeten elke dag, elke week of elke maand opnieuw beleverd worden op het afgesproken moment. En uiteraard zo efficiënt en duurzaam mogelijk. Dit is de uitdaging die we als ‘Your most convenient partner’ hebben richting onze klanten voor nu, maar ook zeker richting de toekomst.”

44


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

Samenwerking is sleutelwoord

Klanten moeten tot slot naar hun eigen organisatie durven en

Dat het anders moet, daar is Van den Berg van overtuigd. Net

willen kijken, met name hoe de bedrijfsprocessen zijn ingericht. Is

als het feit dat we niet zonder logistiek kunnen. “Maar hoe de

het nodig dat wij bijvoorbeeld elke dag leveren? Of kan dat ook

logistiek van de toekomst eruit komt te zien, is natuurlijk een

wekelijks? En dan zijn er natuurlijk nog de overige stakeholders,

belangrijke vraag. En eerlijk is eerlijk, ik heb daar nog geen

waar de overheid bijvoorbeeld een belangrijke gesprekspartner is.

allesomvattend antwoord op. Wat ik echter wel weet, is dat we

Zij beheren immers het wegennet, spoor, water en luchtruim. Ook

samen moeten kijken naar hoe we in de (zeer nabije) toekomst

met hen willen we als sector in gesprek over hoe wij de diverse

de supplychains in moeten gaan richten. En als ik zeg samen, dan

mogelijkheden van transport het beste kunnen benutten. Kortom,

bedoel ik ook echt sámen. Daar zijn we ons als Lekkerland heel

ik denk dat we als sector een aantal bedreigingen om kunnen

erg van bewust.”

buigen naar kansen. Dat dit een proces van de lange adem is, daar ben ik van overtuigd. Maar als je niets doet, verandert er

Iedereen is betrokken

ook niks. Wat ons betreft is het tijd om een nieuwe revolutie te

“Wij kunnen van alles doen en willen, maar we hebben de

ontketenen. Maar dit is alleen mogelijk wanneer we dit als sector

medewerking van iedereen uit de keten nodig. Medewerkers

met z’n allen doen.”

moeten zich ervan bewust zijn dat zij aan het begin staan van het proces. Als zij lean en green werken, levert dat veel efficiëntie op en bovendien ben ik ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het werkplezier. Neem een chauffeur: het moet voor hem of haar een uitdaging zijn om zuiniger te rijden door de rechtervoet goed te gebruiken. Dit kunnen we op allerlei manieren stimuleren met bijvoorbeeld een stukje fun en/of beloning. Maar ook leveranciers en producenten moeten op hun beurt hun verantwoordelijkheid

Ekkersrijt 7601, 5692 HR Son

willen nemen, bijvoorbeeld door duurzaam te werken en te

+31 40 264 44 00

leveren.

www.lekkerland.nl

45


Inmiddels meer dan 28 jaar in de koffiebranche actief, als melangeur ervaring te hebben opgedaan bij een aantal vooraanstaande leveranciers van koffie- en thee besloot Marcel Neggers dat de rijp tijd was om voor zichzelf te gaan beginnen en zag Copa Coffee het licht. “Mijn drive om het zelf te gaan doen was niet eens zozeer ingegeven door de gedachte dat het beter kon, maar veel meer vanuit mijn visie dat anders moest. In weet uit ervaring dat de smaakbeleving van een mooie koffiemelange pas optimaal is als het kopje echt vers is. En als ik zeg vers, bedoel ik ook echt vers. Dus niet alleen vers gezet, maar ook gezet met bonen die niet meer dan een week oud zijn. Daarom branden wij in onze eigen branderij in Eindhoven elke week alleen de kilo’s die die week door onze klanten besteld zijn. En daarmee geven wij een nieuwe dimensie aan de term ‘een vers kopje koffie’.

EEN NIEUWE DIMENSIE IN VERSE KOFFIE

46


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

“Want hoe verser de bonen, hoe steviger de crème-laag en hoe intenser de smaak. Dat zal geen enkele barista iets tegen in kunnen brengen. En dat is ook hetgeen wat we onze klanten willen laten ervaren. De smaakbeleving van vers. Een beleving die er voor zorgt dat iemand met heel veel enthousiasme zijn tweede of zelfs derde kopje neemt. Als je dat ziet gebeuren of terug hoort van je klanten, dan is mijn dag geslaagd. Daar doe ik het voor.”

hoe verser de bonen, hoe steviger de crème-laag en hoe intenser de smaak Nieuwe locatie Koffie- en theehuis Oirschot

Compleet plaatje

Copa Coffee heeft met deze unieke marktbenadering in de

Maar om de kwaliteit te kunnen garanderen, is er meer nodig

afgelopen jaren een mooi klantenbestand opgebouwd variërend

dan een goed product, benadrukt Marcel onder het genot van

van horecabedrijven en sportclubs tot het bedrijfsleven en

ons tweede kopje koffie. Deze keer een overheerlijke cappuccino.

particulieren. Marcel: “Die laatste groep bedienen we via onze

“Wil je echt de kwaliteit van je product kunnen garanderen moet

webshop en in ons koffie en theehuis in Oirschot. Daar laten

het hele plaatje kloppen. Denk aan koffiemachines waarvoor we

we mensen de smaak ervaren van verse koffie, smaakvolle thee

samen met gerenommeerde leveranciers, maar ook de levering

en iets lekkers er bij. Als dit artikel verschijnt zijn we overigens

van servies, roersticks, melk & suiker, alles wat nodig is kunnen

verhuisd naar een mooi nieuw pand in Oirschot, waar we onze

we leveren. Maar echt cruciaal in ons verhaal is de service. We

klanten nog beter kunnen laten genieten. Daar wordt nu de

leveren bijvoorbeeld kosteloos door heel Nederland. Hebben

laatste hand aan gelegd en we zullen vanaf 28 oktober open

servicemonteurs op de weg zitten voor preventief onderhoud en

zijn.”

snelle reparatie. Maar we geven ook trainingen en cursussen over onderhoud van machines en van onze eigen barista’s hoe je het

Uniek door authentiek te zijn

beste kopje koffie zet en serveert. En dat doen we met heel veel

Terug dan naar de locatie in Eindhoven waar Marcel ons

passie en toewijding, omdat we gek zijn van koffie en thee en

inmiddels, na een geurig kopje espresso te hebben gedronken,

omdat het onze missie is om iedereen er van te laten genieten op

geserveerd in de sfeervolle showroom, heeft meegenomen naar

de juiste manier. De manier van Copa Coffee.”

de branderij in hetzelfde pand. “Hier is waar the magic happens. De kwaliteit wordt bepaalt door twee factoren: de melange en het brandingsproces. Wil je dus zelf de kwaliteit kunnen bepalen, moet je zelf branden. En dat is wat wij hier doen. Maar we doen ook voor de rest alles zelf. Van het inkopen van de bonen, tot melangeren, testen, branden, verpakken en verkopen. Inmiddels hebben we zeven unieke soorten koffie samengesteld met AA-

Verdunplein 8, 5627 SZ Eindhoven

kwaliteit bonen uit Indonesië, Timor en Brazilië. Verder hebben we

0499-471777

twee soorten thee, de Sunleaf thee die haar oorsprong vindt in Sri

info@copacoffee.nl

Lanka en verse thee in potten met gedroogde en verse vruchten.

www.copacoffee.nl

Ik durf rustig te stellen dat je zowel in koffie en thee bij ons

www.facebook.com/copacoffeenederland

smaken krijgt die uniek zijn doordat ze zo authentiek zijn.”

www.instagram.com/copacoffeenederland

47


Transport en logistiek spelen al van oudsher een belangrijke rol in de economie. In deze logistieke keten krijgen opslag en transport van gekoelde en (diep)gevroren producten een steeds belangrijker aandeel. De steeds strengere eisen gesteld op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en traceerbaarheid zorgen voor een toenemende behoefte aan geconditioneerde logistieke dienstverlening. Daarmee wordt de rol van de bedrijven in deze sector versterkt en wordt de positie van deze specifieke branche binnen de totale sector, mede ook gezien de belangrijke transitiefunctie van Nederland in internationaal verband, groter. “Maar zoals het in elke branche gaat, brengt groei ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo zien we op dit moment dat de energietransitie een belangrijk aandachtspunt is onder onze leden”, stelt Davy Gerlings, namens de Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen (NEKOVRI).

SAMEN WERKEN AAN DE ENERGIETRANSITIE DE UITDAGINGEN VOOR LEDEN NEKOVRI ZIJN KLIP EN KLAAR De leden van NEKOVRI bestaan uit koel- en vries-, opslag- en

Dit koelhuis is op de toekomst voorbereid

transportbedrijven en koel- en vrieshuizen die met hun activiteiten

In 2022 opende op het Business Centre Treeport (gelegen

waarde toevoegen aan de producten van derden. NEKOVRI

aan de A16 in de driehoek Breda, Rotterdam en Antwerpen)

treedt namens hen op als belangenbehartiger en biedt daar waar

BCT Treehub Cold Store BV een gloednieuw koelhuis voor

mogelijk ondersteuning op het gebied van dienstverlening en

boomkwekerij- en aanverwante producten. De boomkwekerij

ordening & ontwikkeling. Gerlings: “We zijn eigenlijk de oren

is een sector die sterk groeiende is waardoor de vraag naar het

en ogen van de branche en acteren daar waar nodig namens de

geconditioneerd opslaan van bomen, planten en aanverwante

leden, door bijvoorbeeld de overheid te wijzen op de potentie van

producten sterk toeneemt. “De meeste bomen en planten die

koel- en vriessector in de maatschappelijke uitdaging waar zij voor

worden gerooid gaan niet direct naar de afnemers in binnen-

staan, de energietransitie. Daarnaast signaleren we kansen en bedreigingen en ondersteunen waar mogelijk, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie en de krapte op de arbeidsmarkt. Een van de manieren om dit te doen is onze leden en de buitenwacht te laten zien hoe anderen met deze uitdagingen aan de slag gaan. We werken ook actief aan een sectorvisie op 2050. Daarom hebben wij ATL | BCT Coldstore gevraagd hoe zij kijken naar oplossingen rondom de energietransitie.”

48


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

en buitenland dus is opslag noodzakelijk. Geconditioneerd

Goed voorbeeld

welteverstaan, zodat de kwaliteit vanaf grond tot afzet

“En daarmee past het koelhuis prima in ons het concept van

gewaarborgd is. En daar is dit nieuwe koelhuis helemaal op

Business Centre Treeport”, zegt Chantal van Kuyck algemeen

ingericht”, aldus André ’t Lam namens de Cold Store. Na

directeur BCT. “De ontwikkeling van dit terrein is namelijk op

jarenlang zelf een koelhuis te hebben geëxploiteerd met specifiek

drie pijlers gebaseerd: Groen, water en energie. Het 62 hectare

boomkwekers als klant werd hem gevraagd als adviseur de

grote terrein ademt in alles duurzaamheid uit. Over het hele

realisatie van het nieuwe koelhuis vorm te geven. “Voor mij een

bedrijventerrein wordt 12 hectare benut voor natuur, er zijn

mooie uitdaging omdat mijn ervaring en kennis van de markt

allerlei waterretentievoorzieningen getroffen, er liggen zo’n

werden gekoppeld aan de extra opdracht. Dit koelhuis moest

18.000 zonnepanelen alleen al op het DC waarin de Cold Store is

namelijk zo energieneutraal mogelijk worden zonder dat het ten

gevestigd, en er zijn zelfs meerdere windturbines aanwezig.”

koste zou gaan van de functionaliteit, kwaliteit en de exploitatie. Simpel gesteld, zorg dat de klant optimaal wordt bediend en dat

’t Lam: “In het kader energietransitie kan het koelhuis zich gaan

de exploitatie sluitend is met inzet van een duurzame invulling.”

ontpoppen tot een van de voorbeelden en aanjagers. Want naast de duurzame energieopwekking en gebruik, kijken we ook naar

Opzet geslaagd

mogelijkheden om energie terug te leveren door de warmte die

Een opdracht waar ’t Lam, mede door de samenwerking te

onze installaties opwekken circulair te maken. Of door te kijken of

zoeken met externe adviseurs en partners bijna in is geslaagd. Het

we op bepaalde momenten wellicht ons energiegebruik kunnen

koelhuis is voor 95 procent energieneutraal omdat de elektriciteit

reduceren zonder dat het ten koste gaat van de producten die we

direct of indirect wordt geleverd door zonnepanelen en

koelen. Dit zijn allemaal opties die we verkennen. En we blijven

windmolens die op dit bedrijventerrein staan. De overige 5% zit

wat dat betreft innoveren. Ik hoor collega’s vaak zeggen dat het

hem in het feit dat in de hele donkere maanden nog elektriciteit

anders moet, wij laten zien dat het anders kan.”

ingekocht moet worden. Deze elektriciteit wordt onder meer gebruikt voor de CO2-instalaties die de koelcellen op temperatuur houden. ’t Lam: “CO2 is milieuvriendelijk en het meest duurzame koelmiddel wat er is. De pompcentrale is energiezuinig en de elektriciteit wordt dus, net als op het gehele Business Centre

040 256 5263

Treeport, geleverd door zonnepanelen en windmolens.”

info@nekovri.nl www.nekovri.nl

49


Het hele jaar door kiwi’s in de schappen van de supermarkt. Verse broodjes op het tankstation. De nieuwste smartphone vandaag besteld en morgen in huis. Zomaar wat zaken die we tegenwoordig heel vanzelfsprekend vinden. In de industrie zijn complete bedrijfsprocessen ingericht aan de hand van het just-in time-principe, oftewel op afroep geleverd krijgen al naar gelang de vraag. Deze ontwikkelingen zijn niet meer te stoppen. Maar ook ontwikkelingen die onmiskenbaar (negatieve) invloed hebben op de leefbaarheid op onze planeet. Neem alleen al het aantal logistieke bewegingen die noodzakelijk zijn om producten op de juiste plaats te krijgen.

SAMEN WERKEN AAN LOGISTIEKE KETENS DIE KLAAR ZIJN VOOR DE TOEKOMST “De logistieke sector is op dit moment de stille en niet te

producten just-in-time leveren, bepaalde versproducten het hele

onderschatte motor achter onze welvaart. Zonder goede

jaar door in de schappen: wij zorgen er voor dat het mogelijk

logistiek en betrouwbaar transport staat alles stil. Maar de vraag

is en maken daarmee de ketens steeds een stukje complexer

is hoe lang we dit als sector nog kunnen en willen doen. De

en dus meer belastend voor onze planeet. Daarmee zijn we

wereld wordt steeds voller, de wereldwijde consumptie groter,

dus de medeveroorzaker van het probleem. Dat geeft ons als

en daarmee logistieke netwerken (wegen, water, lucht) steeds

sector daarom ook een bepaalde verantwoordelijkheid om mee

kwetsbaarder, we moeten immers meer en vaker producten

te denken over de transitie naar de zo noodzakelijke circulaire

vervoeren. Inherent daaraan is dat de ecologische footprint van

economie. Een economie waar transport en logistiek nog steeds

de logistieke sector steeds groter wordt. Moeten we dit met z’n

een waardevolle plaats inneemt.”

allen nog wel willen? Ik vind van niet. We moeten het anders aanpakken; en wel zo snel mogelijk. Victor Verboeket, lector Supply Chain Innovation bij Fontys Techniek en Logistiek en leading lector van het Fontys Centre of Expertise (CoE) Supply Chains For Society, windt er geen doekjes om. Als we blijven doen wat we doen hebben

We zullen de verbreding en verdieping moeten gaan zoeken in andere sectoren en bij andere disciplines. Een multidisciplinaire aanpak is noodzakelijk om de circulaire economie ook daadwerkelijk vorm te geven.

we binnen afzienbare tijd een onoplosbaar probleem

50

dat onze welvaart zal

Samen werken en samenwerken

remmen en ons welzijn zal

“Want dat het anders kan en moet daar is de logistieke sector

bedreigen. “Ik denk dat

ook wel van doordrongen”, benadrukt Verboeket. “Op allerlei

we heel snel van de lineaire

manieren wordt er gezocht naar oplossingen om de logistieke

economie waarin we producten maken, gebruiken en weggooien,

ketens korter en groener te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld

naar een circulaire economie moeten waarin we grondstoffen

gekeken naar elektrisch rijden en wordt er gekeken naar de

hergebruiken en schone energie opwekken. Daar kunnen wij,

beladingsgraad van schepen, vliegtuigen en vrachtwagens. We

nee moeten wij, vanuit de logistieke sector onze bijdrage aan

leiden mensen op om leaner en greener te werken. En steeds

leveren. Omdat we door de optimalisatie van de logistieke

vaker werken logistieke dienstverleners data- en digitaal gestuurd.

ketens medeverantwoordelijk zijn voor het in standhouden

Dus als je er zo naar kijkt, worden ook echt wel vorderingen

en uitbreiden van die lineaire economie. Online bestellen,

gemaakt. Maar tegelijkertijd weten we ook dat de inspanningen


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

vanuit de sector onvoldoende zullen zijn om het probleem alleen te tackelen. Wij werken vanuit ons Fontys CoE primair samen met onze drie strategische partners: de branchevereniging European Logistics Centre (ELC) Limburg, het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI, waarin wij samenwerken met TNO en de Universiteit Maastricht) en het KennisDC Logistiek (waarin wij landelijk samenwerken met 6 andere hogescholen en TLN, evofendex en de Topsector Logistiek). Tijdens kennissessies met deze partners blijkt telkens dat we het als sector alleen niet op kunnen gaan lossen. Dat we de verbreding en verdieping zullen moeten gaan zoeken in andere sectoren en bij andere disciplines.

namelijk het tot stand brengen van een gedragsverandering. We

Fontys Centre Of Expertise Supply Chains For Society: samenwerken aan digitale, duurzame en veerkrachtige logistieke ketens

kunnen namelijk elk vanuit onze eigen expertise onze input geven,

Het CoE wilt vanuit multidisciplinaire samenwerking

maar om echt de grote stap voorwaarts te kunnen maken, zal niet

tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven, beter

alleen iedereen ervan doordrongen moeten zijn dat verandering

presterende logistieke ketens ontwerpen. Ketens die

noodzakelijk is, maar er ook naar moeten gaan handelen. Minder

duurzamer en veerkrachtiger zijn en die gebruikmaken

consumptie en wat we consumeren vanuit het principe van

van de nieuwste digitale technologie. Daarmee levert

cradle to cradle, met als stille kracht een zo duurzaam en efficiënt

het CoE een bijdrage aan het oplossen van de huidige

mogelijk opererende logistieke sector. Dat zou volgens mij de stip

maatschappelijke uitdagingen, zoals de transitie naar

aan de horizon moeten zijn.”

een circulaire economie en de energietransitie.

Een multidisciplinaire aanpak is noodzakelijk om de circulaire economie ook daadwerkelijk vorm te geven. Waarbij eigenlijk het vinden van de juiste oplossing even eenvoudig als complex is:

51


PRIVÉJETVERHUUR VAN HOOG NIVEAU

NL \ www.globalaviation.nl \ info@globalaviation.nl \ +31 (0)88 888 6 111 BE \ www.globalaviation.be \ info@globalaviation.be \ +32 (0)3 80 84 595


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

PREMIUM PRIVATE FLYING Privéjetverhuur Gepersonaliseerde service Begeleiding bij de aanschaf van uw privéjet Privévluchten voor groepsreizen PREMIUM PLUS SERVICES Excellente aanvulling op uw exclusieve privévlucht Volledig verzorgd naar Lapland, Valencia, Venetië, Ibiza, etc. Verblijf in sublieme suites of adembenemende villa’s Geniet van next level luxe en zorgeloosheid


Duurzaam groeien en zorgen dat het bedrijf toekomstbestendig is én blijft: dat is het doel van Yvonne (34) en Koen Munsters (29), eigenaars van Spuiterij Munsters in Deurne. Om te kunnen groeien en innoveren vroegen ze Rabobank om hulp.

VAN TRADITIONELE SPUITERIJ NAAR GEAUTOMATISEERDE SPUITSTRAAT HET SUCCESVERHAAL VAN SPUITERIJ MUNSTERS

W

ie door de nieuwe bedrijfshal loopt, ziet dat het

Gepatenteerde schuur- en spuitautomaten

bedrijf in niets meer te vergelijken is met de originele

Voor de financiering van het pand, inclusief spuitstraat,

spuiterij die vader Bert Munsters in 1981 oprichtte.

klopten Yvonne en Koen aan bij Rabobank. Roald van Hout,

Vanaf 2016 is de onderneming in handen van Yvonne en Koen.

accountmanager Grootzakelijk, blikt terug: ‘We zagen direct

Het bedrijf heeft onder leiding van broer en zus een flinke

potentie. Om te beginnen in Yvonne en Koen. Twee ambitieuze

innovatieslag gemaakt. Wie nu door de nieuwe hal loopt, ziet een

ondernemers met een vooruitziende blik. Daarnaast lag er

modern bedrijf dat klaar is voor de toekomst.

een degelijk plan. Het bedrijf heeft gepatenteerde schuur- en spuitautomaten ontwikkeld. Daarmee heeft Spuiterij Munsters

‘Wij zagen volop kansen toen wij de zaak in 2016 overnamen van ons pap’, legt Yvonne uit. Koen vult aan: ‘Er lag een goede basis met een mooie klantenportefeuille, maar vernieuwen was wel nodig. We wilden een nieuw, duurzaam pand neerzetten, met een geautomatiseerde spuitstraat.’ Dat automatiseringsproces heeft volgens de twee een aantal voordelen. ‘Zo kunnen we bijvoorbeeld met dezelfde mensen veel meer werk verzetten en dat is in tijden van arbeidskrapte geen overbodige luxe. Daar komt bij dat het werk fysiek minder zwaar geworden is. Bovendien is de kwaliteit van het eindproduct gestegen. Voor ons meer dan genoeg redenen om deze investering te doen.’ Het tweetal vergelijkt de geautomatiseerde spuitstraat met een wasstraat voor auto’s. ‘In ons geval gaan de voertuigen aan de achterzijde ongespoten naar binnen en komen ze er aan de voorzijde gespoten uit. In deze lijn zijn de werkzaamheden grotendeels geautomatiseerd.’

54

bestaansrecht opgebouwd richting de toekomst.’


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

De twee jonge ondernemers hadden bij de ontwikkeling van hun plannen ook oog voor het thema duurzaamheid. ‘We wilden een zo duurzaam mogelijk pand neerzetten’, legt Yvonne uit. ‘Om een bijdrage te leveren aan het milieu, maar ook om minder afhankelijk te zijn.’ Sinds 2018 is het pand daar. Het dak ligt vol zonnepanelen en ook in het gebouw zelf zijn de nodige duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo draait het pand, inclusief installaties, grotendeels op warm water. Het water verwarmt Spuiterij Munsters met de verbranding van houtpallets. ‘In 2018 heel innovatief’, zegt Koen. ‘Maar we blijven kijken of het nóg duurzamer kan. Zo onderzoeken we op dit moment hoe we het water op een nóg duurzamere manier kunnen verwarmen.’

Efficiënter ondernemen

Sterk duo

En de twee hebben nog meer plannen. ‘We zijn druk bezig

Hoe verklaart Roald het succes van broer en zus? ‘Los van de

met de ontwikkeling van een spuitrobot voor in onze andere

familiaire band, hebben ze allebei hun eigen kracht. Zo heeft

bedrijfshal. Zo kunnen we nóg efficiënter ondernemen én wordt

de één een financiële achtergrond, terwijl de ander technisch

het werk minder zwaar voor onze medewerkers. Daardoor

is onderlegd. Dat maakt ze een sterk duo. En ook mooi om te

blijven zij duurzaam inzetbaar.’ Naar verwachting wordt de robot

benoemen: ondanks het succes blijven ze met beide benen op de

binnenkort in gebruik genomen. Voor deze ontwikkeling klopte

grond staan. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.’

het duo aan bij Rabobank. ‘In samenwerking met Roald kunnen we op een gezonde manier door blijven groeien’, vertelt Yvonne.

Welke tips zouden de twee graag mee willen geven

Ontdek welke financiering bij jouw onderneming past

aan andere ondernemers? Koen: ‘Staar je niet blind op

Wil jij net als Spuiterij Munsters op

een totaaloplossing. Wat wij hebben gemerkt, is dat die

een toekomstbestendige manier

simpelweg niet bestaat. Dus wil je innoveren? Doe dat dan

ondernemen en blijven groeien?

stap voor stap.’ Yvonne: ‘Mijn tip? Om als ondernemer

Neem dan rechtstreeks contact op met

te innoveren, moet je blijven investeren. Maar denk wel

Roald of een van zijn collega’s uit het

goed na over die investeringen. Geld uitgeven dat je niet

sectorteam Mobiliteit & Transport via

hebt? Daar zijn wij niet mee opgegroeid. Daarom wegen

roald.van.hout@rabobank.nl. Of neem een kijkje op de

we altijd goed af of we uit eigen middelen betalen of dat

rabo.nl/ob/grootzakelijk.

Ondernemerstips

we een lening aangaan. Kies je voor dat laatste? Denk dan goed na over de voorwaarden. Wij gaan bewust voor korte financieringen. De lasten zijn dan wat hoger, maar

Toekomstbestendig ondernemen doe je samen.

we betalen snel af. Dat geeft ons rust.’

Goed voor jouw bedrijf & een goede zaak voor de toekomst.

55


5O jaar geleden had oprichter Tien van Tienen het al heel goed gezien. Het leveren van koffie en de daarbij behorende koffieautomaten was één ding. Maar om echt het onderscheid te maken en er voor te zorgen dat zijn bedrijf VanTienen Koffie een vaste klantenkring zou opbouwen waren service en onderhoud de sleutelwoorden. “Het motto van mijn vader was: ‘een automaat koop je, maar service moet je bieden.’ En dat hebben we binnen ons familiebedrijf goed in onze oren geknoopt. Nog altijd bestaat ruim een derde van ons personeel uit servicemonteurs die dagelijks op de weg zitten om er voor te zorgen dat onze klanten zonder problemen kunnen genieten van hun kopje koffie.”

AL EEN HALVE EEUW STERK IN KOFFIE, SERVICE EN ONDERHOUD Het verschil willen maken

Maar soms is dat even niet genoeg. Als bijvoorbeeld onverwacht

Maarten van Tienen is de tweede generatie Van Tienen die leiding

een machine stuk gaat bij een klant of wanneer er intern even

geeft aan het Brabantse familiebedrijf. Inmiddels is ook de derde

een tandje bij moet om de klus geklaard te krijgen. Dan is het

generatie er werkzaam. “We zijn in alle vezels van de organisatie

belangrijk om de woorden van mijn vader zaliger in ere te houden

een familiebedrijf. Ook de medewerkers ervaren dat zo. Wat dat

en zijn woorden waar te maken. Door optimale service te bieden

betekent? Dat je altijd bereid bent om een stapje extra te zetten

aan die klant en er vervolgens voor te zorgen dat hij op zijn

als het nodig is. Onze mensen werken elke dag hard en doen

wenken bedient wordt, kun je het verschil echt maken.”

hun uiterste best om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn.

56


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD

Hand in hand met kwaliteit

kan op locatie in de vorm van een goed gesprek, maar mensen

En natuurlijk door kwaliteit te leveren. Het gaat immers om de

zijn ook van harte welkom in onze showroom om zelf te komen

koffiebeleving. Op de werkplek, op kantoor, thuis of in de horeca.

ervaren welke mooie opties er zijn om elke dag optimaal te

Het ‘bakkie koffie’ moet goed zijn. “Ik zeg altijd dat een koffie de

kunnen genieten van een goeie kop koffie, heerlijke espresso of

motor is waar de samenleving op draait. Het smeermiddel tussen

melkvariatie.”

mensen tijdens een vergadering, bijeenkomst of ontmoeting. Zakelijk of privé en in goede en slechte tijden zijn we er. Koffie is daardoor beleving, maar moet ook gewoon goed zijn. Niets is namelijk zo vervelend als een koffie die niet smaakt. Daarom hebben wij naast een goede range koffiemachines ook een breed assortiment sterke koffiemerken waaronder van oudsher Simon Lévelt, maar ook Nescafe, Douwe Egberts en onze eigen vantienen label en 10N espresso. Merken die kwalitatief gewoon goed zijn en voldoen aan de gewenste keurmerken waar het gaat om duurzaamheid en mvo. Want ook dat iets waar we binnen ons bedrijf veel waarde aan hechten. We willen succesvol zijn, maar wel met oog voor de mens en de omgeving. Die balans moet goed zijn.”

Samen de juiste keuze maken Goeie koffie, overal, altijd en voor iedereen bereikbaar. De boodschap van Maarten en zijn collega’s is helder. Maar wat een goeie koffie nu is, blijft uiteindelijk een kwestie van smaak. Maarten: “Waar de een zweert bij een goede filterkoffie, kiest de andere voor espresso bonen. En waar de een niet zonder zijn espresso in de ochtend kan, drinkt de andere het liefst een geurige cappuccino of verse latte macchiato. Dat is nu het leuke van ons product. Het is voor en van iedereen. Wij zijn vervolgens

085 20 20 720

de specialisten die er voor zorgen dat door een advies op maat

info@vantienen.nl

iedereen de koffie kan drinken die hij of zij het lekkerst vindt. Dit

vantienen.nl

57


Met de verkiezingen in aantocht formuleren de politieke partijen hun standpunten rondom mobiliteit, leefbaarheid én bereikbaarheid. Belangrijk thema voor ons: de zero-emissie zones, ofwel de wens om ‘vervuilend vrachtverkeer’ te weren in (grotere) binnensteden. Maar is dat nog haalbaar nu we weten dat ons elektriciteitsnetwerk de komende jaren onvoldoende capaciteit heeft voor elektrificatie van de industrie?

EEN BROODNODIGE KENTERING VAN HET ZERO-EMISSIE BELEID Zero-emissie zones zijn een uitvloeisel van het klimaatakkoord dat in 2019 is gesloten. Om extra CO2 te besparen en de luchtvervuiling in de binnensteden tegen te gaan, moet in de grootste 40 gemeenten een emissievrije zone worden ingevoerd. Concreet betekent dit een geleidelijke beperking van de uitstoot van bestel- en vrachtauto’s vanaf 2025. De afgelopen jaren is er al veel gesteggeld over de haalbaarheid van het beleid. Zo zijn er vanaf 2025 pas 29 gemeenten die de zones invoeren en zijn ontheffingen in sommige gevallen mogelijk tot 2030. Nu de eerste partijprogramma’s openbaar gemaakt zijn, zien we tal van partijen de haalbaarheid van de zones wederom ter discussie stellen. VVD pleit voor een hardheidsclausule zodat ondernemers een vrijstelling kunnen krijgen als er onvoldoende alternatief is, terwijl BBB stelt dat de zones in volledigheid uitgesteld moeten worden vanwege het gebrek aan haalbaarheid en betaalbaarheid. Daar staat tegenover dat Partij voor de Dieren juist meer en strengere milieuzones wenst. Als VNO-NCW Brabant Zeeland stellen we al jaren de haalbaarheid en betaalbaarheid van de invoering ter discussie. Als bedrijfsleven onderschrijven wij de wenselijkheid van emissievrije binnensteden, maar het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn. Vooral de huidige netcongestie leidt tot het uitblijven van voldoende laadcapaciteit voor elektrische voertuigen. Ook zijn de elektrische (en/of waterstofvoertuigen) nog erg duur in verhouding tot de huidige verbrandingsmotoren. Onze voornaamste zorg is verder de bekendheid van het beleid bij de zzp’er en de kleine mkb’er. Die zijn in hun dagelijkse

Rik Derksen

werkzaamheden niet altijd op de hoogte van de ontwikkelingen

derksen@vnoncwbrabantzeeland.nl

die verschillende gemeenten doorvoeren. Daarom zijn we blij dat

www.vnoncwbrabantzeeland.nl

de politiek de haalbaarheid en betaalbaarheid van de zones ter discussie stelt. VNO-NCW Brabant Zeeland blijft zich in ieder geval sterk maken voor een goede uitvoerbaarheid van de zones. Dat betekent dat we serieus moeten evalueren of de aanvankelijke opzet nog haalbaar is. Het moge duidelijk zijn dat dat voor ons geen wassen neus is!

58


TRANSPORT & LOGISTIEK/AGRIFOOD


Ouder worden hoort bij het leven. Liefst behouden we daarbij onze jeugdige uitstraling en onze uitgeruste en frisse blik. Een gezonde, sportieve levensstijl zal daarbij helpen, maar soms heb je net dat beetje extra nodig. Dan kan een esthetische behandeling een mooie impuls geven.

EEN UITGERUSTE, FRISSE BLIK MET EEN BEETJE HULP NATUURLIJK MOOI MET INJECTABLES BIJ DokterEs

D

at is precies het specialisme van Dokter Esther de

Wat maakt het vak van cosmetisch arts mooi?

Vries, cosmetisch arts KNMG met een passie voor

Als cosmetisch arts zie ik dat mensen weer gaan stralen. Je helpt

het bereiken van uitsluitend natuurlijke resultaten

mensen er goed uit te zien en dat geeft zelfvertrouwen terug.

met botox en fillers. Haar kliniek, DokterEs, is gevestigd in een

Mensen worden blij als ze er goed uitzien en gaan dan vrolijker

prachtig monumentaal pand binnen Agua Skin Institute, aan het

door het leven. Een esthetische behandeling kan wat zelfliefde

Wilhelminaplein in Eindhoven.

teruggeven wanneer je onzeker bent geworden over je uiterlijk door het verouderingsproces. Het leven wordt soms een klein beetje mooier als je in de spiegel kijkt en je er weer uit ziet zoals je je voelt

U leidt ook cosmetisch artsen op? Ja, dat klopt. Ik werk met producten van Galderma, een van de meest gerenommeerde farmaceutische bedrijven dat gespecialiseerd is in injectables (botox, skinboosters, hyaluronzuur fillers en collageen stimulatie). Voor Galderma leid ik collega artsen op om de cosmetische behandelingen veilig en effectief toe te passen voor de mooiste natuurlijke resultaten.

Wat bedoelt u met natuurlijke resultaten? Ik vind het belangrijk dat de natuurlijke grenzen van schoonheid en de eigenheid van het gezicht altijd worden gerespecteerd en waar nodig geaccentueerd. Hierdoor ontstaat er een uitgeruste frisse blik, maar blijft ook het eigen karakter van het gezicht en de mimiek behouden. En uiteraard, altijd passend bij de leeftijd.

Hoe reageren uw cliënten op het resultaat van een esthetische behandeling? Wat vaak gebeurt is dat mensen uit de omgeving zien dat iemand er goed uitziet, maar niet precies zien waardoor dat komt. Het resultaat ontwikkelt zich heel subtiel gedurende het behandeltraject, zelfs vriendinnen merken het niet direct op. Cliënten krijgen complimentjes dat ze er stralend uitzien. Dat is de kracht van een natuurlijke aanpak.

Is het ook mogelijk om preventief te behandelen? Ja dat is zeker mogelijk. Ik zie in mijn vakgebied een shift ontstaan waarbij de focus meer en meer komt te liggen op behoud van een goede en stevige huid. Ik richt me daarom steeds meer op

60


huidverbetering en huidversteviging, in plaats van vulling. Ik werk hiervoor met Sculptra, een veilige biostimulator die onderhuids geïnjecteerd wordt en de aanmaak van eigen en nieuw collageen stimuleert. Dit vertraagt het verouderingsproces en geeft een prachtig geleidelijk en natuurlijk resultaat. Het is daarnaast prachtig te combineren met Restylane Skinboosters. Deze vult het tekort aan hyaluronzuur in de huid aan en zorgt voor een mooie glow. Deze behandelingen zijn zeer geschikt vanaf een leeftijd van 30 jaar.

Je hoort ook wel kritische geluiden over cosmetische ingrepen We kennen allemaal wel iemand uit onze omgeving of een beroemdheid waarbij het gezicht totaal veranderd is na een cosmetische ingreep. De mimiek en eigenheid van het gezicht is verdwenen en een mooie natuurlijk uitstraling is ver te zoeken. Het kan echt anders. Mijn behandelingen kenmerken zich door de natuurlijke grenzen van de individuele schoonheid te bewaken en te respecteren. Ik garandeer dan ook ten alle tijden een natuurlijk resultaat. Ook werk ik uitsluitend met A-merken die al vele jaren op de markt zijn en hun veiligheid wetenschappelijk en in de praktijk hebben bewezen. Er zijn al miljoenen veilige behandelingen met deze producten uitgevoerd (Azzalure, Alluzience, Restylane en Sculptra). De producten waarmee ik werk worden door het lichaam zelf weer opgelost en afgebroken. Het is een natuurlijk proces.

Hoe gaat u te werk? Zijn mensen niet bang dat ze ‘verslaafd’ raken aan de behandelingen en steeds verder willen gaan?

De reden om een cosmetisch arts te bezoeken is voor iedereen

Die vraag wordt inderdaad wel eens gesteld. Sommige mensen

is staat centraal. Ik streef altijd naar het beste resultaat en mijn

zijn bang dat ze doorslaan en dat ze niet meer kunnen stoppen

benadering is persoonlijk en ongedwongen. We gaan samen

met behandelingen. Toch maak ik dat nagenoeg nooit mee. De

op zoek naar een behandelplan dat past bij jou als persoon. Er

mensen die ik behandel zijn tevreden zodra ze zichzelf weer

is altijd oog voor het totaal plaatje om de balans weer terug te

herkennen in de spiegel. Er is een natuurlijke stop.

brengen in het gezicht waarbij het verouderingsproces wordt

anders. Een persoonlijke benadering waarbij de tijd en de rust genomen wordt om samen uit te zoeken wat voor jou belangrijk

geoptimaliseerd. Veel mensen zitten nog met vragen en twijfels als het over behandelingen met injectables gaat. Openheid is belangrijk en bij mij krijg je altijd eerlijk antwoord op alle vragen, zodat iedereen een weloverwogen besluit kan maken. Daarnaast garandeer ik ten alle tijden een natuurlijk resultaat.

Informatie Ga voor meer informatie naar www.dokteres.com. De kliniek DokterEs bevindt zich in het prachtige pand van Agua Skin Institute op Wilhelminaplein 17 in Eindhoven. 61


SPECIAL OLYMPICS NATIONALE SPELEN BREDA & TILBURG 2024 Special Olympics Inc.

Het evenement

Special Olympics Inc. is een wereldwijde organisatie waarbij meer

De Nationale Spelen vinden plaats van vrijdag 14 juni tot en met

dan 190 landen zijn aangesloten. Wekelijks sporten er wereldwijd

zondag 16 juni 2024.

meer dan 4 miljoen sporters met een verstandelijke beperking onder begeleiding van miljoenen vrijwilligers. Special Olympics

Op vrijdag wordt het evenement spectaculair geopend tijdens de

creëert impact en een legacy met programma’s die verder gaan

openingsceremonie in Breepark in Breda. 9.000 aanwezigen zijn

dan sport en zorgen voor de realisatie van hun motto: ‘Changing

getuige van de parade van sporters, de ontsteking van de ‘Flame

lives Changing attitudes’.

of Hope’ en een aantal bijzondere optredens.

Special Olympics Nationale Spelen

Op zaterdag en zondag wordt er gesport in 21 takken van sport.

Iedere twee jaar vinden de Special Olympics Nationale Spelen

De organisatie van de toernooien ligt bij lokale sportverenigingen,

plaats. In 2018 staken de colleges van de gemeente Breda en

verspreid over Tilburg en Breda.

Tilburg de koppen bij elkaar. Beide gemeenten wilden graag gastheer zijn van het grootste meerdaagse multisportevenement

Tilburg

voor mensen met een verstandelijke beperking van Nederland.

Beachvolleybal, Bowlen, Golf, Handbal, Hockey, Korfbal,

Het enthousiasme waarmee toen de verkenning is gestart om

Open waterzwemmen, Paardrijden, Veldvoetbal, Wielrennen,

samen tot een optimale mix te komen is sindsdien voortgezet en

Zwemmen.

alleen maar verder aangewakkerd. Breda

Meerwaarde

Atletiek Badminton, Bocce, Dansen, Gymnastiek, Inline skaten,

De boodschap van de Nationale Spelen in Breda en Tilburg is: we

Judo, Tennis, MATP, Tafeltennis.

vieren: sport, inclusiviteit en talent. In de eerste plaats organiseren we een fantastisch sportevenement! Daarnaast, Special Olympics

Tijdens het evenement zijn er diverse side events voor verschillende

evenementen leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan het

doelgroepen. Er zijn onder andere kennismakingsclinics en er is een

fysieke, mentale en sociale welbevinden van de sporter. Ze leveren

gezondheidsprogramma ‘Healthy Athletes waar alle deelnemers

óók een onmisbare bijdrage aan een positieve beeldvorming van

aan mee kunnen doen.

mensen met een verstandelijke beperking als volwaardige burgers

62

van onze samenleving. Daarom organiseren we, in aanloop en

Tijdens het weekend overnachten de sporters in een speciaal

tijdens het evenement, vele side events, zodat iedereen mee kan

opgebouwd Special Olympics Dorp op Safaripark Beekse Bergen.

doen!

Hier is voor sporters ruimte voor ontmoeting, rust en vertier.


Stichting Special Olympics Nationale Spelen 2024

intact en werpt het ook na het evenement zijn vruchten af. Onze

Voor de organisatie van de Nationale Spelen 2024 is een aparte

insteek is daarbij altijd om vanuit maatschappelijke betrokkenheid

stichting opgericht. Deze stichting staat onder leiding van een

en positieve energie te werken.

zeskoppig bestuur. De uitvoering ligt in handen van een kleine, effectieve projectorganisatie, ondersteund door een groep van

We doen het samen!

professionele vrijwilligers. De groep vrijwilligers groeit gaandeweg;

Wil jij je inzetten voor dit bijzondere evenement en een

tijdens de Nationale Spelen zijn er meer dan 1.500 vrijwilligers

bijdrage leveren aan het meer toegankelijk maken van de sport

actief.

voor mensen met een verstandelijke beperking? Er zijn veel mogelijkheden in vormen van sponsoring, ondersteuning en ander

Samen zorgen zij naast de toernooiorganisatie voor de logistieke

soort bijdragen. We komen graag met je in contact om samen te

operatie waarbij alle sporters, begeleiders, officials en vrijwilligers

kijken naar een voor jou passende bijdrage. Neem contact op!

worden ver- en ontzorgd: ze worden vervoerd van en naar sportlocaties, krijgen drie dagen lang te eten en drinken en

Met sportieve groet,

worden ondergedompeld in een fantastisch sportief en feestelijk programma.

Niels Cannegieter 06 19 09 83 91 / niels@specialolympics2024.nl

Samen doen we grote dingen

Projectdirecteur Special Olympics

Als kleine, tijdelijke organisatie, is het van essentieel

Nationale Spelen Breda & Tilburg 2024

belang om samen te werken met vele lokale en regionale organisaties. Vanaf de initiatieffase hebben vele partijen al hun medewerking toegezegd. De inbreng van deze expertise en hun maatschappelijke betrokkenheid is van groot belang. Dit zorgt voor lokale bewustwording, een versterking van het netwerk rond

Scan de QR-code voor onze promotievideo!

aangepast sporten en stimulans om te komen tot een inclusieve samenleving waarin iedereen de kans krijgt zijn/haar talent te ontwikkelen. We steken in op duurzame inzet; we putten uit jarenlange ervaring van partners, zorgen ervoor dat de energie en het enthousiasme dat wij weten te creëren voortgezet kan worden

Meer informatie Meer informatie is te vinden op onze website: www.specialolympics2024.nl Of volg ons op LinkedIn, Instagram en Facebook

na afloop van ons evenement. Zo blijft de kennis en het netwerk

63


De afgelopen jaren was binnen SkillsTown, aanbieder van online-leeroplossingen, al duidelijk dat de AI-revolutie zich in een heel snel tempo aan zou gaan dienen. Zowel CEO Hans Schuurmans als Tom Bos hebben ingezien en zien nog steeds hoe groot de impact van AI op de samenleving nu al is. “En nog zal gaan worden. tegelijkertijd zie ik dat AI voor veel mensen nog iets ongrijpbaars is. Daar wil ik individuen en organisaties in gaan begeleiden. Tegelijkertijd is het tijd geworden om een stapje terug te doen om, na jaren aan het roer te hebben gestaan van dit mooie bedrijf, meer tijd door te kunnen gaan brengen met familie en vrienden. Daarom heb ik besloten om het stokje over te dragen aan mijn Co-CEO Tom Bos. Hij zal verder vorm gaan geven aan de groei van SkillsTown, die ik met name zie in de opkomst van AI.”

SKILLSTOWN GAAT NIEUWE FASE IN DOOR OPKOMST AI EN CHATGTP

64


B

os: “Voor veel mensen is het nu nog iets ongrijpbaars,

“Ik hoor mensen wel eens zeggen dat we natuurlijk de wind mee

maar binnen SkillsTown hebben we de impact van AI al

hebben gehad en dat bijvoorbeeld corona er voor heeft gezorgd

vroeg onderkend. Daarom hebben we onder meer de

dat online leren en werken breed geaccepteerd wordt”, stelt

AI & ChatGTP Academy opgezet om mensen mee te nemen in

Hans desgevraagd. “Voor SkillsTown heeft dat echter niet het

deze nieuwe ontwikkelingen. Tegelijkertijd zijn we zelf bezig om

verschil gemaakt, hoogstens heeft de pandemie voor een kleine

AI in te zetten om ons aanbod aan opleidingen uit te breiden en

versnelling gezorgd en zelfs dat waag ik te betwijfelen. Toen ik

verbeteren. Binnen SkillsTown is het namelijk geen vraag of AI de

begon met SkillsTown waren namelijk voor mij een aantal zaken

toekomst gaat bepalen, maar in welk tempo en in welke mate.

heel helder: ten eerste dat een leven lang leren noodzakelijk is om bij te blijven in een snel veranderende wereld waarin functies op grote schaal veranderen of verdwijnen. Ten tweede voorzag

Binnen SkillsTown hebben we de impact van AI al vroeg onderkend

ik toen al dat de ‘war on talent’ alleen maar heftiger zou gaan worden, omdat het werkende deel van de bevolking kleiner wordt en er dus krapte ontstaat op de arbeidsmarkt. Dus wordt het binden en boeien van mensen steeds belangrijker. Tot slot vond en vind ik dat ‘zelfontplooiing’ niet voorbehouden moet zijn aan een kleine groep. Dus was het voor mij een missie om een leven lang leren voor iedereen mogelijk te maken. En technologie was en is

Hans Schuurmans gaf de afgelopen jaren samen met Bos leiding

voor mij onmiskenbaar de sleutel om een breed aanbod voor een

aan SkillsTown. Hij is er dan ook van overtuigd dat Bos, in zijn

even zo brede doelgroep te ontsluiten.”

rol van CEO, de missie van SkillsTown om ‘een leven lang leren toegankelijk te maken en te houden voor iedereen’ met dezelfde passie, toewijding en klantgerichtheid verder vorm zal geven als Schuurmans zelf altijd heeft gedaan. “De afgelopen jaren hebben we samen gestreden om het online leren geaccepteerd te krijgen en ik denk dat dat prima gelukt is”, vult Bos aan. “Niet in de laatste plaats doordat we ons vooral hebben gericht op het

Het binden en boeien van mensen wordt steeds belangrijker

toegankelijk maken van online leerplatformen voor iedereen. Door dat goed te faciliteren, mede door de inzet van mogelijkheden die de techniek ons bood en een breed aanbod aan trainingen en

Tom: “Een visie en missie die ik tot de dag van vandaag 100

opleidingen te ontwikkelen, zijn we er in geslaagd om werkgevers

procent onderschrijf. Ook ik ben van mening dat onderwijs en

en medewerkers te enthousiasmeren om online te leren.”

training en opleiding voor iedereen toegankelijk moet zijn. En daar is leren in een online omgeving een hele mooie tool voor. Mits het goed is ingericht en het studieaanbod aansluit op de vragen uit

30 procent van de wereldbevolking heeft geen toegang tot scholing

de markt. En dat doen we als SkillsTown ook al vanaf het begin heel goed. We hebben voeling met wat er in de diverse sectoren en branches leeft en stemmen daar ons aanbod op af. En wel op een manier dat het ook voor de cursist passend is. Wij noemen dat ‘one size fits one’. Je bepaalt zelf wat voor jou het beste is.

Een plan van aanpak die er uiteindelijk in heeft geresulteerd dat

Daarmee start je niet alleen gemotiveerd , maar blijf je het ook

SkillsTown in Nederland is uitgegroeid tot de marktleider waar het

met een succesvolle afronding van je opleiding als gevolg. En zeg

gaat om online opleiden. Bos: “Een positie waar we trots op zijn

nou zelf, daar doen we het uiteindelijk toch voor.”

en het is ons doel om deze positie verder te verstevigen. Maar we willen de komende jaren ook inzetten op een internationale uitrol van ons model. Niet alleen omdat ik geloof dat een leven lang leren alleen noodzakelijk is voor ons, maar iets is waar iedereen mee te maken heeft. Daarnaast ben ik getriggerd door een rapport van de VN waaruit blijkt dat 30 procent van de wereldbevolking geen toegang heeft tot scholing. Het is mijn ideaal om ook daar wat aan te doen. Ik denk dat we dat als SkillsTown namelijk kunnen. Ik wil op deze wijze mensen mee laten profiteren van ons succes.”

Bogert 31-14, Eindhoven 088 141 00 00 info@skillstown.com

65


In de wereld van web ontwikkeling is verandering de enige constante. Bij Brabant Business Media streven we er net als bij Softmedia naar om altijd de nieuwste en meest geavanceerde tools te gebruiken om klanten de best mogelijke digitale ervaring te bieden. Een van de meest opwindende en transformerende ontwikkelingen die we hebben omarmd, is de implementatie van Storyblok als ons headless Content Management System (CMS) voor onze website. Deze samenwerking heeft niet alleen onze website naar een hoger niveau getild, maar heeft ook de tevredenheid van onze bezoekers en klanten aanzienlijk vergroot.

STORYBLOK VIA SOFTMEDIA TRANSFORMEREN VAN WEBONTWIKKELING EN KLANTTEVREDENHEID Een Nieuw Paradigma in Web ontwikkeling

Daarnaast is Storyblok buitengewoon gebruiksvriendelijk. Het

Traditionele CMS-systemen hebben lange tijd de norm gedicteerd

platform is ontworpen met het oog op intuïtief gebruik, wat

in web ontwikkeling. Ze combineerden functionaliteiten en

betekent dat gebruikers snel vertrouwd raken met het beheren

presentatie in één, waardoor ontwerpers en ontwikkelaars soms

van hun content, zonder diepgaande technische kennis. Dit

beperkt waren in hun creatieve vrijheid. Het landschap veranderde

verlaagt de leercurve en maakt het onderhouden van onze

echter met de opkomst van headless CMS-oplossingen zoals

website een moeiteloze taak.

Storyblok.

Voordelen Een headless CMS onderscheidt zich doordat het de inhoud en presentatie van een website volledig van elkaar scheidt. Dit

1. Flexibiliteit

betekent dat ontwerpers en ontwikkelaars onafhankelijk van

Storyblok geeft de flexibiliteit om websites aan te passen

elkaar kunnen werken, wat een enorme flexibiliteit en creatieve

en te evolueren wanneer behoeften veranderen. Ze

vrijheid biedt. Ontwerpers hebben nu de mogelijkheid om

kan men nieuwe secties, pagina’s of functionaliteiten

visies zonder enige beperkingen tot leven te brengen, terwijl

toevoegen zonder beperkt te worden door een rigide

ontwikkelaars kunnen werken met de tools die ze het meest

systeem.

geschikt vinden. Deze scheiding zorgt ervoor dat snel en efficiënt gewerkt kan worden, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

2. Efficiëntie Dankzij de visuele editor van Storyblok kunnen klanten snel en moeiteloos wijzigingen aanbrengen in hun

De Kracht van Storyblok Storyblok heeft zich bewezen als een krachtig en veelzijdig headless CMS. Het stelt organisaties in staat om content op een

content. Dit bespaart tijd en middelen die anders aan het onderhouden van de website zouden worden besteed. 3. Gebruiksvriendelijkheid

intuïtieve en efficiënte manier te beheren en te publiceren op

Een van de meest gewaardeerde aspecten is de

digitale platforms. Een van de meest opvallende kenmerken van

gebruiksvriendelijkheid. Mensen waarderen de intuïtieve

Storyblok is de visuele editor, die ons de mogelijkheid biedt om

interface en het gemak waarmee ze content kunnen

wijzigingen in realtime te bekijken.

beheren zonder technische expertise. 4. Betrouwbaarheid. Storyblok is een betrouwbare partner gebleken voor het hosten en beheren van content. Klanten hebben daardoor gemoedsrust, wetende dat hun website altijd beschikbaar en veilig is.

Met de visuele editor kunnen we een preview van de website

66

zien terwijl we content bewerken. Dit maakt het gemakkelijk om

Als officieel gecertificeerde partner van Storyblok heeft Softmedia

nieuwe content in een pagina te plaatsen en onmiddellijk te zien

al talloze projecten met dit CMS opgeleverd. De headless-

hoe het eruit zal zien voor de eindgebruiker. Deze directe visuele

benadering die Storyblok biedt, zorgt ervoor dat Softmedia

feedback is van onschatbare waarde en stelt ons in staat om snel

krachtige websites te bouwen die aan de unieke behoeften van

en nauwkeurig te werken.

klanten voldoen.


De Toekomst van Web ontwikkeling met Storyblok Als we naar de toekomst kijken, zijn we opgewonden over de mogelijkheden die Storyblok ons blijft bieden. De voortdurende ontwikkeling en verbetering van dit platform zorgt ervoor dat steeds geavanceerdere en innovatievere projecten gerealiseerd kunnen worden. Storyblok is niet alleen een tool, maar een strategische partner die helpt om digitale successen te behalen voor klanten. In conclusie, voor elk bedrijf of organisatie dat een nieuwe website overweegt, is het een verstandige zet om de voordelen van een headless-benadering zoals Storyblok te verkennen. Het verhoogt niet alleen de flexibiliteit en efficiëntie van uw web ontwikkelingsproject, maar zorgt er ook voor dat uw klanten gemakkelijk en effectief content kunnen beheren. Wij van Brabant Business Media gebruiken Storyblok nu al een aantal jaren en Softmedia is een officiële partner van Storyblok. Indien u geïnteresseerd

040 - 294 06 05

bent in onze ervaringen of meer informatie wenste over

info@softmedia.nl

de mogelijkheden neem dan contact met ons op

softmedia.nl

67


© Jean-Pierre Geusen

Philharmonie betekent letterlijk ‘liefde voor muziek’. En dat is precies wat de musici van Philzuid elk concert weer drijft om het publiek te laten genieten van klassieke muziek. Sinds eind september heeft het orkest een nieuwe naam en uitstraling: Philzuid. Een naam die past bij de dynamische aanpak die het orkest voorstaat.

PHILZUID NIEUWE NAAM VOOR PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND CULTUUR EN ONDERNEMEN GAAN PRIMA HAND IN HAND “We bieden klassieke muziek voor jong en oud. En dat doen we

breed in ons aanbod. Waarbij we heel graag en op een zo goed

met ruim honderd professionele musici met zo’n 15 verschillende

mogelijke wijze invulling willen geven aan de vraag van de klant.”

nationaliteiten”, opent Maud Douwes het gesprek. “Daarmee zijn we een bedrijf dat ook op deze manier aangestuurd en

Philinspired

gemanaged moet worden, met een team van professionals

Maud: “Daarmee zijn we een bedrijf zoals ieder ander. Met dit

waar Annemarie Borm en ik als relatiemanagers onderdeel van

verschil dat we een niet alledaags product aanbieden: beleving.

uitmaken. Wij zijn dagelijks bezig om de muziek en ons orkest

En specifieker: de beleving van klassieke muziek. Een geweldig

onder de aandacht te brengen.”

mooi product, maar wel een product dat mensen moeten ervaren. Dus is het zaak om mensen te enthousiasmeren en aan

68

“We doen dit op heel veel manieren en waar wenselijk zorgen

ons te binden.” Annemarie: “We hebben een vaste kern van

we voor een stukje maatwerk”, vult Annemarie aan. “We kunnen

muziekliefhebbers die ons kennen en waarderen. Maar we zijn er

een concert geven met het hele orkest , maar bijvoorbeeld ook

van overtuigd dat er ook een hele grote groep is waar ‘onbekend

met een kleiner ensemble. We kunnen een grote concertzaal in

maakt onbemind’ nog op van toepassing is. Met name de groep

vervoering brengen, maar ook voor een kleiner gezelschap een

jong volwassenen is een doelgroep die we graag in contact

concert geven, bijvoorbeeld in het kader van een relatiemiddag,

willen brengen met klassieke muziek en in het bijzonder met ons

personeels- of zakelijke bijeenkomst met klanten. We zijn heel

orkest.”


Breed aanbod “Het is daarom dat we een breed programma hebben dat ook als doel heeft om de jongere muziekliefhebber te bereiken”, vervolgt Annemarie. “Zo hebben we een uitgebreid educatieprogramma om kinderen en tieners kennis te laten maken met klassieke muziek, maar we geven bijvoorbeeld ook zogenaamde bucketlist-concerten gericht op jongeren waarbij we muziek uitvoeren die je écht gehoord moet hebben. Met onze Philmob voeren we de mooiste muziek uit sámen met amateurmusici. Op locaties midden in de stad

© Jean-Pierre Geusen

waar publiek blij verrast wordt. De energie die dit teweeg brengt is voor zowel onze eigen musici als de amateurs een ongekende en voedende ervaring”,

elkaar op een leuke manier weten te vinden. Omdat wij een

vult Maud aan.

professionele organisatie zijn, spreken wij de taal van de ondernemers. Mede daardoor zijn wij prima geoutilleerd om van

Hand in hand met ondernemen

elke zakelijke bijeenkomst een succes te maken. Zeker ook als het

En dan is er natuurlijk nog het aanbod voor en door ondernemers.

om een stukje maatwerk gaat. We gaan dan ook graag in gesprek

Met een gevarieerd aanbod aan mogelijkheden presenteert

om te kijken hoe we bedrijven en de kunst van Philzuid samen

het orkest zich graag aan ‘collega-ondernemers’. Annemarie:

kunnen brengen.”

“We hebben een gevarieerd programma voor ondernemers. Je kunt als bedrijf plaatsen reserveren bij een regulier concert, dat

Annemarie: “En dat hoeft zeker niet eenmalig te zijn. Zo hebben

bezoek aankleden met een hapje en drankje, maar we kunnen

we al met diverse gerenommeerde bedrijven uit de regio Brabant/

ook op exclusieve basis een concert verzorgen onder de noemer

Limburg een partnership waardoor ze ons ondersteunen om onze

Philinspired. Ook een kijkje achter de schermen, een meet- en

ambities waar te maken. Deze ‘vrienden van Philzuid’ zien het

greet met orkestleden of een workshop of een spreker in het

belang in van het hebben van een goed en professioneel orkest in

kader van inspiratie, creativiteit en leiderschap is mogelijk.”

het kader van relatiebeheer, omdat ze cultuur in het algemeen erg belangrijk vinden en wat terug willen doen voor de regio waarin

Maud: “We weten uit ervaring dat kunst en cultuur en

medewerkers vaak wonen en werken. Een combinatie die ze

ondernemen prima samen kunnen gaan als beide partijen

vinden bij Philzuid.

Laat u inspireren Muziek speelt in ieders leven een belangrijke rol en is van grote waarde voor de maatschappij waarin wij leven. We hechten daarom belang aan wederzijdse betrokkenheid en gaan graag samen met het bedrijf in gesprek om wensen te matchen met onze kunst en mogelijkheden. Met onze maatwerkactiviteiten bieden we bedrijven de mogelijkheid te ontdekken wat wij voor een bedrijf of organisatie kunnen betekenen. Van een exclusief avondje uit, familieconcert tot een workshop teambuilding. Wij zijn heel breed in ons aanbod. Waarbij we heel graag en op een zo goed mogelijke wijze invulling geven aan de wensen van de klant. In contact komen met Philzuid om te kijken wat er mogelijk is voor uw bedrijf of om ‘Vriend’ te worden? Kijk dan op www.philzuid.nl of neem direct contact op met Maud (06 12401230 of maud.douwes@philzuid.nl) of Annemarie (088 1660743 of annemarie.borm@philzuid.nl).

© Luidspreker

69


De Brainport regio is hard op weg om uit te groeien tot dé economische motor van Nederland. Dit brengt echter ook de nodige groeistuipen met zich mee, variërend van tekorten op de woningmarkt tot de groeiende vraag naar personeel in een (te) krappe arbeidsmarkt. Ook vraagstukken rondom de bereikbaarheid van de regio en hoe de groei in te passen in de energietransitie en de wens om duurzamer te ondernemen vragen het nodige van de lokale bestuurders van de 21 regiogemeenten. Samen hebben zij dan ook de uitdaging om deze zogenaamde ‘schaalsprong’ in goede banen te leiden. Thomas van Broekhoven, wethouder Economische Zaken van de gemeente Veldhoven, platinum partner van WTC/e Brainport Eindhoven, is één van deze bestuurders. Met onder meer ASML binnen de gemeentegrenzen heeft Veldhoven voortdurend te maken met zowel de positieve als negatieve effecten van de sterke economische groei van de Brainport Regio.

VELDHOVEN GAAT VOOR KWALITATIEVE SCHAALSPRONG

70


“De groei van de Brainport regio kunnen en willen we niet

mijn inziens kunnen we daar als bestuurders het verschil maken

tegenhouden, maar het vraagt wel inzet van alle betrokkenen om

door met elkaar plannen te ontwikkelen die goed zijn voor de

de balans tussen economische voorspoed en groeiende welvaart

mensen in de Brainport en kijkend naar mijn eigen portefeuille

te creëren en te bewaken, zodat dat niet ten koste gaat van de

Veldhoven in het bijzonder.”

leefbaarheid in onze regio. Wij maken als gemeente Veldhoven daarom voortdurend beleid om de schaalsprong, die zich ook

Samen in gesprek zijn en blijven

in onze gemeente stevig laat voelen, zo optimaal mogelijk te

Dat dit geen eenvoudige opgave is, daar is van Broekhoven ook

faciliteren.”

heel duidelijk in. Het is geen kwestie van even wat extra huizen bouwen of wegen aanleggen om de bereikbaarheid te verbeteren.

Kwaliteit boven kwantiteit

Niet in de laatste plaats door de extra uitdagingen die bijvoorbeeld

“Dat doen we vanuit de gedachte dat kwaliteit boven kwantiteit

de co2-reductie en stikstofuitstoot met zich meebrengen. “Ik

moet gaan. We zijn bijvoorbeeld niet zozeer bezig om nog meer

zal niet ontkennen dat de uitdagingen die de schaalsprong ons

bedrijvigheid naar Veldhoven te halen, maar we doen er alles

biedt niet complex zijn. Tegelijkertijd geloof ik er wel in dat we

aan om de ondernemers, die binnen onze gemeentegrenzen

door een goede samenwerking tussen de Veldhovense politiek

gehuisvest zijn, zo goed mogelijk te ondersteunen in hun

en in samenspraak met bewoners, ondernemers, verenigingen,

dagelijkse activiteiten. Daarbij houden we rekening met de

instellingen en instanties lokaal tot oplossingen moeten kunnen

wensen van ASML, maar ook met de belangen van de MKB-

komen. Zoals ik op regionaal niveau grote waarde hecht aan

bedrijven. En we kijken ook naar hoe we de retail (denk aan

de overleggen met de overige 20 gemeenten in de Brainport

de ontwikkelingen rondom het Citycentrum) en de horeca zo

regio. En natuurlijk niet te vergeten de triple helix die nergens zo

optimaal mogelijk kunnen faciliteren. Dat vinden we als gemeente

krachtig is als in onze regio.”

zeer belangrijk. Deze ondernemers vormen immers al heel veel jaren de ruggengraat van onze economie.”

Dat doen we vanuit de gedachte dat kwaliteit boven kwantiteit moet gaan

En natuurlijk niet te vergeten de triple helix die nergens zo krachtig is als in onze regio Door op allerlei niveaus de samenwerking te zoeken en het gesprek aan te gaan moet de regio tot oplossingen kunnen

Balans bewaken

komen en een krachtige stem kunnen laten horen richting de

“Natuurlijk zijn we als Veldhoven trots op het feit dat we bedrijven

landelijke en Europese politiek, bijvoorbeeld via het netwerk van

als ASML en Simac binnen de gemeentegrenzen hebben. Het

WTC/e Brainport. Van Broekhoven: “Dat vind ik een uitstekend

is ook onmiskenbaar dat de Veldhovens gemeenschap daarvan

voorbeeld van een netwerk waar bedrijfsleven, overheid en

profiteert. Zoals de hele regio een onmiskenbare boost krijgt van

onderwijs elkaar weten te vinden. Elk vanuit het eigen werkveld

de ontwikkeling van de Brainport en in het kielzog daarvan de

zijn de aangesloten leden bezig om vorm te geven aan de

hele Nederlandse economie”, vervolgt Van Broekhoven. “Maar

Brainport. Door met elkaar formeel en informeel in overleg te

we moeten onze ogen niet sluiten voor de bijeffecten die deze

gaan, leer je van elkaar en kom je gezamenlijk verder. Daarnaast

groei met zich meebrengt. Ik zie het dan ook als een primaire

is het prettig dat de bijeenkomsten laagdrempelig, onderhoudend

taak van de bestuurders in deze regio om de welvaart en welzijn

en informatief zijn.”

in balans houden. Dat we een aantrekkelijke regio zijn en blijven waar het niet alleen goed werken, maar ook prettig wonen is. En

Deze bijdrage is powered by WTC/e Brainport

Nadere informatie: World Trade Center Eindhoven Lianne van den Boogaard, directeur Gemeente Veldhoven

040 237 4972

Wethouder Thomas van Broekhoven

info@wtce.nl

Bestuurssecretariaat@veldhoven.nl

www.wtce.nl

71


Jouw organisatie in één centrale app

Bundeling transformeert communicatie. Verbind teams en mensen, koppel eenvoudig bestanden en integreer relevante bedrijfsapplicaties.

Gratis demo


Landweer 2a 5411 LV Zeeland (NB) T 085 20 20 720 www.vantienen.nl

Nijverheidsweg 25 6171 AZ Stein T 046 433 93 83 www.limcaf.nl


E VO LV E S W I T H YO U. De nieuwe E-Klasse Limousine Plug-in Hybrid. Een iconisch silhouet. Vooruitstrevend en hoogstpersoonlijk, met technologie die zich aanpast aan uw gewoontes. Vraag uw proefrit aan en ervaar de nieuwe E-Klasse Plug-in Hybrid met een elektrisch rijbereik tot maximaal 117 km (WLTP).

Gecombineerd: 0,5 - 0,9 l/100 km, 200,0 - 111,1 km/l; CO₂-emissie 12 - 20 g/km (WLTP).

Breda, Ettensebaan 34, 4814 NN, tel 076 - 564 24 00 • Den Bosch, Zandzuigerstraat 13, 5222 AH, tel. 073 - 640 44 00 Gorinchem, Avelingen West 29, 4202 MS, tel. 0183 - 65 15 00 • Goes, Albert Plesmanweg 2, 4462 GC, tel. 0113 - 212 730 Roosendaal, Bredaseweg 225-227, 4705 RN, tel. 0165 - 557 400 • Tilburg, Kraaivenstraat 12, 5048 AB, tel. 013 - 595 91 00 Tiel, Kellenseweg 28, 4004 JD, tel. 0344 - 74 41 00 • www.louwman.nl/mercedes-benzbazelmans.com

Choose the ultimate experience

Vaste installaties en verhuur in licht, beeld en geluid

Veldhoven De Run 4537 5503 LT Veldhoven 040 25 44 222

Amsterdam Dirk Storklaan 61 2132 PX Hoofddorp 020 44 15 060


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

VELDHOVEN GAAT VOOR KWALITATIEVE SCHAALSPRONG

2min
pages 70-75

PHILZUID NIEUWE NAAM VOOR PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND

3min
pages 68-70

STORYBLOK VIA SOFTMEDIA

2min
pages 66-68

SKILLSTOWN GAAT NIEUWE FASE IN DOOR OPKOMST AI EN CHATGTP

3min
pages 64-66

SPECIAL OLYMPICS NATIONALE SPELEN BREDA & TILBURG 2024

3min
pages 62-64

EEN UITGERUSTE, FRISSE BLIK MET EEN BEETJE HULP

3min
pages 60-61

EEN BROODNODIGE KENTERING VAN HET ZERO-EMISSIE BELEID

1min
pages 58-60

AL EEN HALVE EEUW STERK IN KOFFIE, SERVICE EN ONDERHOUD

2min
pages 56-58

VAN TRADITIONELE SPUITERIJ NAAR GEAUTOMATISEERDE

3min
pages 54-56

SAMEN WERKEN AAN LOGISTIEKE KETENS DIE KLAAR ZIJN VOOR DE TOEKOMST

3min
pages 50-54

SAMEN WERKEN AAN DE ENERGIETRANSITIE

3min
pages 48-50

EEN NIEUWE DIMENSIE IN VERSE KOFFIE

2min
pages 46-48

HET LOGISTIEKE PROCES OPTIMALISEER JE SAMEN

3min
pages 44-46

WILT U UW BEDRIJF GEMAKKELIJKER EN EFFICIËNTER MAKEN?

2min
pages 42-44

DE RESET WAS KEIHARD

4min
pages 40-42

DAGELIJKS EFFICIËNT EN DUURZAAM OP WEG

3min
pages 38-40

HLB TALKS

1min
pages 36-38

KEUZES IN HET VERLEDEN BIEDEN WEL DEGELIJK GARANTIES VOOR DE TOEKOMST

2min
pages 32-36

Mail, Fulfilment en E-commerce

1min
pages 31-32

“BEDRIJVEN KUNNEN VEEL MEER VOORDEEL HALEN UIT CULTUUR DAN ZE NU DOEN”

3min
pages 28-30

‘BEHAAGLIJK’ BRABANT MET 1000 KILOMETER HEGGEN, KNOTWILGEN EN ZONNEBLOEMEN

6min
pages 24-28

BRABANTS BEDRIJF SLEEPT SUBSIDIE IN DE WACHT VOOR OPLEIDINGSCENTRUM

3min
pages 22-24

JOUW PARTNER IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING

1min
pages 21-22

DUTCH BELGIAN LEGAL DESK

2min
pages 18-20

JONGE ONDERWIJZERES, SIERADEN & VEERKRACHT

4min
pages 10-18
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.