__MAIN_TEXT__

Page 1

ediția 03

NOIEMBRIE 2018

MAȘINILE CLASICE DE CURSĂ DIN LUMEA CLUJEANULUI DE LA TESLA - PG 15 Descoperă colecțiile de mașini ale lui Radu Muntean și care este următorul model pe care îl caută la nebunie!


sumarul ediției 4

FESTIVAL DE FILM ROMÂNESC

19

AMERICANI CU CETĂȚENIE DIN MOLDOVA

Află despre filmele românești, prezentate la SIFF Cinema Uptown din Seattle și cine sunt vedetele?!

Guvernul american a trecut-o pe Rodica Balan în rândul cetățenilor americani după 20 de ani. Ce preț a plătit femeia?

6

23

Start-up-urile lansate de tinerii din Moldova, prin intermediul programelor americane, devin tot mai solicitate.

Avocata Marina Andrei ne oferă sfaturi despre cum să obții o viză de imigrant și cum să-ți aranjezi actele necesare.

7

27

Află cum Fundația "Blue Heron" crează o lume cu impact pentru copiii orfani din România și Moldova, cine sunt aceștia?

Află despre nopțile nedormite ale Ginei Lavinia ca să ajungă medic în San Diego și cum a depășit bariera culturală.  

MAI APROAPE DE SILICON VALLEY

LUMEA COPIILOR DE LA BLUE HERON

VIZELE DE IMIGRANT

MEDIC ÎN AMERICA

12

29

Rezultatele și spranțele celor care nu au ajuns la Referendum și de ce?! Va participa oare diaspora mai activ la alegerile din SUA?

Află despre tinerii sportivi care s-au calificat în Liga Superioară Chicagoland, după zece ani de eforturi în sport. Cine sunt și unde vor să ajungă?

13

31

TOAMNA DECIZIILOR POLITICE

AFACERILE PROSPERE ALE ROMÂNILOR Descoperă cum a ajuns un român să aducă pe mesele americanilor mezeluri exotice, și ce tipuri de flori se vând mai bine în Miami!

15

CLUJEANUL DE LA TESLA

Cum și-a văzut Radu Muntean visul împlinit? Află despre colecțiile lui de mașini rare și unde merge cu ele în călătorie!

ediția 03

MOLDOVENII DE LA FC CHICAGO

LILIAC BAND, CU RĂDĂCINI ROMÂNEȘTI

Cinci copii ai lui Cristea fac parte dintr-o formație muzicală de familie, fiecare cu instrumentul său, vrea să cucerească America.

33

MINUTUL DE HOLLYWOOD

Cine este Dimiter Marinov și cum a devenit frate cu actorii români?

NOIEMBRIE

2018 • HORA |

2


ediția 03

NOIEMBRIE 2018

Natalia Ghilașcu

Redactor- șefă, "HORA in America"

TUDOR PETRUȚ

Editor, pagina "Cronici de film"

Marina Andrei

Editor, pagina "Sfatul avocaților"

SCRISOARE CĂTRE CITITORI Echipa redacției "HORA in America" vă prezintă în această ediție pe cei mai ingenioși de prin părțile Americii. Dincolo de tiparele revistei, veți înțelege că această inițiativă prinde roade, nu doar pentru că avem o comunitate de oameni talentați, dar mai sunt și dornici să aducă schimbări în sistemul american. Da, ați înțeles corect, noiembrie este luna pronosticurilor politice, iar în această campanie s-au înscris și americani de origine română, iar aici veți putea să înțelegeți programul pentru care optează. Nu a fost a ediție ușoară, am devenit tot mai întrebați în New York și Boston, de unde au parvenit gânduri pozitive de la cei care doar după 15 sau 20 de ani, au fost acceptați cu drepturi depline să voteze, adică au obținut cetățenia americană, și pe bune merite, pentru că acum au ajuns să gestioneze bănci de investiții sau să încheie tranzacții lunare de milioane. Dar cum au început?! Nu veți crede, de la o viză de student și apoi zeci de ani de transpirație.  

Editor, pagina Meditații

Asta nu e tot, am ținut piept multor istorii care nu avut cum să încapă în această ediție, asta deși am mărit numărul de pagini la 38. Cu siguranță, le veți regăsi în luna decembrie, când se așteaptă timpul cadourilor, perioadă când comunitatea românească aduce mari surprize celor dragi de acasă. Am decis, totuși, să deschidem parantezele cu apariția unui proiect de caritate sportiv, adică puteți să începeți să descotorosiți buzunarele și să faceți o donație, mingi, încălțăminte și îmbrăcăminte sportivă pentru copiii nevoiași din Moldova. Puteți, desigur, lua un bun exemplu și de la Fundația "Blue Heron", de la care am aflat că a colectat aproape două milioane de dolari, ca să educe sute de copii orfani în fiecare an. Nu e glumă, este un efort care merită toate aplauzele noastre!   Vă las prin surprindere ca să îl descoaseți personal pe românul care pregătește mezeluri din carne exotică: antilopă, mistreț, căprioară sau chiar melci. Încă nu publicasem articolul, dar colegii din redacție au și început să-i dea un sunet pentru câteva comenzi în Florida și California. Cu pasiunile sau obsesiile unora nu te joci, dar anume acest "drive" te face recunoscut și apreciat în societatea americană, de aceea și l-am ales pe clujeanul de la Tesla pe coperta HORA in America", ca să ne inspire pe toți cei care mai cred în visul american, că se poate și că nu e târziu niciodată să dai curs dorințelor pe care le-ai avut ascunse în inima ta încă din copilărie.

LUANA ȘAHIAN

De la toți cei pe care îi vei descoperi în această ediție învățăm să facem alegeri corecte, să învingem frica de a ne regăsi într-o lumină sau alta, de a ne accepta limitările și resursele încă nedescoperite, dar prefer să vă las în compania Aurei Imbarus, cu rubrica "Meditații", ea știe mai bine cum să vă încurajeze să vă trăiți clipa!

CRISTIAN GĂLUGĂRIȚA

Editor, pagina "Diasporă"

ELENA BUZATU Redactor

aURA IMBARUS

Editor, pagina Sănătate

ANNA PANOVICI

Contribuitor, Miami

ADRESA REDACȚIEI HORA IN AMERICA

Tel: 602-802-3653 contact@MoldovaTimes.com

IRINA VANPATTEN

Contribuitor, Seattle

ALEGE un abonament online sau o revistă tipărită prin poștă!   MoldovaTimes.com/abonamente Los Angeles, CA


SEATTLE

FESTIVAL DE FILM ROMÂNESC  ÎN SPIRIT HALLOWEEN IRINA VANPATTEN

Cineaștii și iubitorii de film se alătură pe 2-4 noiembrie la SIFF Cinema Uptown în Seattle, la cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Românesc, unde vor merge într-o călătorie imaginară în România. Festivalul din anul acesta sărbătorește spiritul de Halloween, cu o Gală de Noapte, care deschide festivalul cu filmul “Miss Christina” de Alexandru Maftei. Această poveste gotică a unei femei care se întoarce de după moarte, este prezentată de celebra actriță Maia Morgenstern (Maria în “Patimile lui Hristos”). Organizatorul evenimentului este Asociația American Romanian Cultural Society, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din NYC, care invită publicul român și american să sărbătorească împreună filme autentice, pline de suspans, precum și documentare care au luat premii internaționale. Veți afla că filmele românești reflectă, mai mult ca niciodată, aspectele ciudate ale realității, istoriei, politicii, vieții cotidiene, precum și spiritualitatea, folclorul și tradițiile moștenite; într-un cuvânt, esența uimitoare a naturii umane. Printre cele mai importante momente ale festivalului se numără uimitorul documentar “Untamed Romania”, care explorează frumusețea naturală a României; filmul premiat pentru drama "One Step Behind the Seraphim";

documentarul de interes uman “Planet Petrila”, despre un fost miner, care transformă o mină abandonată într-un proiect de artă; “Comoara” (2015), care a câștigat premiul Un Certain Regard: un premiu de talent la Cannes, de Corneliu Porumboiu - unul dintre cei mai apreciați regizori ai New Cinema din România și “The Wanderers: Quest of the Hunter Demon”, cu Armand Assante, în rolul unui vânător de demoni, care luptă împotriva răului în vecinătatea unui castel din Transilvania. Irina Van Patten: Cum promovați cultura română în America? Otilia Baraboi: Festivalul de film românesc din Seattle se află anul acesta la ediția a V-a. În afară de proiecțiile filmelor românești, organizăm expoziții, concerte de jazz,

Dintr-un festival de film etnic, am reușit să-l transformăm într-un festival de amploare în Seattle, unde oamenii pot vedea filme apreciate pe plan internațional și învața ceva nou despre patrimoniul românesc, râzând și plângând împreună, demonstrând că festivalul și-a câștigat titlul "Un ochi plânge și altul râde. Otilia Baraboi, președinta asociației American Romanian Cultural Society (Asociația Culturală Americano-Română), organizație înființată în 2013, cu scopul de a promova cultura română în zona Pacificului de nord-vest și în toată America.  OCTOMRIE

2018 • HORA | 4


MĂ BUCUR PENTRU INIȚIATIVA REVISTEI "HORA ÎN AMERICA", CARE ESTE DE LĂUDAT, DEOARECE COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN STATELE UNITE ESTE, DIN PĂCATE, FOARTE DEZBINATĂ ȘI IZOLATĂ. AVEM NEVOIE DE INIȚIATIVE CARE SĂ ADUCĂ COMUNITATEA ÎMPREUNĂ. OTILIA BARABOI de muzică clasică, prelegeri la universitate și programe educaționale. Am început acum trei ani cu programul “Româna la Liceu”, care se adresează copiilor de origine română aflați între 14 și 18 ani. Anul trecut am început să organizăm evenimente cu copiii mici între 5 și 13 ani. Pe 6 octombrie am deschis prima școală de sâmbătă românească din Statul Washington, în clădirea școlii French Emersion School din Bellevue.

FASHION

Irina Van Patten: Cum vedeți rolul festivalului de cinema? Otilia Baraboi: Rolul festivalului de film este de a promova cultura română în Statele Unite nu numai pentru comunitatea de români, ci și pentru cea de americani. Având în vedere succesul filmului românesc în ultimi 10 ani la festivalurile de filme internaționale, este foarte clar că filmul este produsul de valoare al României și că trebuie încurajat nu numai în Europa, dar și în America. Sperăm că în acești cinci ani am reușit să-l promovăm americanilor din zona Seattle, care sunt iubitori de film. Aici are loc cel mai mare festival de film internațional din Statele Unite, SIFF, cu care cooperăm. Anul trecut, pentru prima dată am avut mai mulți americani decât români prezenți la acest festival cultural american.

SHOW WEEK

Horațiu a venit cu două dintre filmele sale. Anul acesta am invitat-o pe legendara Maia Morgenstern, care va veni cu filmul "Domnișoara Cristina". Ea a fost deseori descrisă drept "simbolul teatrului și filmului românesc", născută într-o familie evreiască din București, a studiat la Academia de Film și Teatru. În afară de filmele sale de debut, Morgenstern a preluat, de asemenea, un rol în filmul TV Network din Statele Unite ale Americii, "Dark Prince: The True Story of Dracula" (2000). Ea este cea mai cunoscută pentru rolul Mariei, mama lui Isus, în “Patimile lui Hristos” a lui Mel Gibson (2004). Prioritatea noastră e să îi promovăm pe cât posibil, și să îi încurajăm, pe tinerii regizori. Anul trecut am invitat-o pe Iulia Rugină cu filmul "Breaking News". Ea a venit la festival cu actrița Ioana Flora și am colaborat cu ambele vara aceasta la o tabără creativă pentru copiii din comunitatea noastră. Unul dintre regizorii invitați în acest an este Daniel Sandu, care în 2013 a primit Premiul Special la Festivalul Anonim din România pentru filmul "A Doua Voce". "Horsepower" a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj la Festivalul de Film de la Locarno. Filmul său de debut, "Un pas în urma serafimilor", a fost premiat anul trecut la Gopo din România. Daniel lucrează acum la seriale

FOTO: Alexandra Popescu-York prezintă două noi colecții de lux la Show-ul Arts Hearst Fashion și Couture Fashion Week New York, Filmul este modul cel mai eficient de a promova cultura, pentru că limbajul cinematografic este universal. Toate filmele au subtitrare în engleză, de altfel. Putem aduce și împărtăși un colț din România, un segment din cultura noastră publicului românesc pentru a facilita, de fapt, integrarea comunității românești în America.

televizate pentru HBO România și la cel de-al doilea film de lung metraj "Tatăl mută munții" produs de Cristian Mungiu (Mobra Films). Festivalul se va încheia cu un film de comedie / dramă “D-Love”, regizat de Elena Beuca despre un cuplu căsătorit cu probleme, care își deschide casa unui străin întâlnit pe stradă.

Irina Van Patten: Ce personalități vin la eveniment? Otilia Baraboi: În afară de regizori și actori, în anul 2015 a venit scenaristul Florin Lăzărescu cu filmul "Aferim" pentru premiera filmului său în Statul Washington. Filmul a avut un succes enorm și a fost adus apoi la SIFF. În 2016 am adus și actori, cum ar fi Horațiu Mălăele.

Evenimente culturale românești sunt prezente peste tot cu muzică și costume populare, cultură și mâncare tradițională. Noi, însă, oferim o nouă alternativă, aducând diasporei române din Statele Unite o conexiune la cultura contemporană prin intermediului filmului. În noiembrie mergem la Gala Alianța în Washington DC tocmai pentru a face schimb de experiență cu alte organizații, care, după modelul festivalului de film românesc, vor să organizeze evenimente similare.

NOIEMBRIE

2018 • HORA | 5


IT & INOVAȚII

SAN FRANCISCO Mihai Stipanov este antreprenor și co-fondatorul comunității startup-urilor tehnologice Dreamups. Face parte din echipa acceleratorului de startup-uri Founder Institute din Chișinău și Startup Grind Chisinau. Este convins că într-un spațiu în care oamenii, ideile și spiritul antreprenorial se întâlnesc apare inovația și se întâmplă lucruri care produc schimbarea. Founder Institute este cel mai larg accelerator de idei din lume, prezent în peste 180 de orașe, are o filială în Chișinău din 2016. Lansat în Silicon Valley, Founder Institute este un program care a ajutat antreprenorii să lanseze până acum peste 3.300 de companii, ce au creat în total peste 15 mii de joburi. În Moldova, programul cuprinde sesiuni săptămânale cu mentori și experți locali, cât și internaționali, iar absolvenții moldoveni devin fondatori de companii. Probabil este unicul program din Moldova unde se nasc afaceri noi. A III-ea ediție a acestui program în Chișinău se lansează în această toamnă. La cei 32 de ani, Mihai Stipanov, împreună cu partenerii săi din Moldova și din străinătate, a dezvoltat mai mult de 20 de proiecte. O lecție importantă pe care a învățat-o este înțelegerea că o afacere, din start, trebuie planificată ca una regională, sau și mai mult – globală. Founder Institute are acces la o rețea globală de 4.400 de mentori, cum ar fi fondatorii Angry Birds, Evernote, Mint, Udemy și alții.

VREA SĂ TRANSFORME REPUBLICA MOLDOVA ÎNTR-UN SILICON VALLEY Natalia Ghilașcu: Explorând ideile de startups din SUA și Europa, ai pus pe picioare un proiect educațional de amploare, “Dreamups”, care ajută tinerii antreprenori din Republica Moldova să-și accelereze activitatea de business și IT. Este primul campus de tehnologii și inovații din Moldova. Care sunt rezultatele cu care se bucură acest proiect după doi ani de la lansare? Mihai Stipanov: Dreamups este o comunitate de tineri antreprenori care învață, inovează și creează companii cu impact global. Dreamups este o comunitate de antreprenori care dezvolta startup-uri tehnologice; noi credem că tehnologiile și inovația pot să accelereze impactul pe care îl doresc antreprenorii. Dezvoltând aceste inovații la nivel global, nu îi limitează la piața mică și lipsită de clienți sau resurse a Moldovei. Succesul nostru este ca am creat startup-uri noi de la zero, care rezolvă probleme reale și care au soluții tehnologice, ne-am axat pe câteva componente din ecosistem, pe care le-am găsit critice după un studiu de fezabilitate. Astfel, am adus și am creat programe cum este Founder Instiute, Startup Grind, dar și un program educațional pentru liceeni Startup School. Am creat un conținut unic și am adus experți din Silicon Valley și fondatori de succes din toată lumea. În Silicon Valley diferența constă în ceea ce americanii numesc “mindset”. Nu doar în America există capital, mentori sau spații unde să lucreze startup-urile. Am vrut să transmitem comunității de antreprenori din Moldova această atitudine, nu doar conținutul. Oamenii colaborează între ei, se ajută sau își împărtășesc ideile, iar asta e cel mai greu de construit. Cu Dream-ups reușim să arătam un alt fel de a construi afaceri. Natalia Ghilașcu: În SUA, care sunt perspectivele tale de a lansa un nou start-up și ce planuri țintești în țara tuturor posibilităților?

MIHAI

STIPANOV,

ANTREPRENOR

IT

Trebuie să ai acel ADN antreprenorial, pentru care Founder Institute are un test special de a-l trece. Nu contează că antreprenorul se află în Moldova, atât timp cât el are acest ADN antreprenorial. Pentru Republica Moldova noi am negociat condiții speciale, ca să oferim această oportunitate tinerilor antreprenori.

Mihai Stipanov: În SUA învăț continuu, cum se fac aici afaceri, cum se construiesc echipe și cum se fac vânzări, folosesc oportunitatea de a mă conecta cu cât mai mulți investitori, dar în același timp, mă gândesc ce poate fi replicat în Moldova, ce practici bune de aici pot fi implementate și la Chișinău. Explorez posibilitățile unde Moldova poate fi competitivă cu SUA, care este avantajul meu că vin din Europa de Est, și această oportunitate există și cred că niciodată nu trebuie să subestimăm cine suntem și de unde venim, orice dezavantaj poate fi transformat în cel mai mare avantaj. Aplicațiile la programul Founder Institute pot fi efectuate aici: https://fi.co/join

NOIEMBRIE

2018 • HORA | 6


AD U C E O D I F E R E N ȚĂ

de milioane în viața copiilor orfani Blue Heron Foundation din Los Angeles s-a angajat să creeze o lume în care copiii orfani și abandonați nu mai trăiesc în sărăcie și nici nu suferă de abuz și neglijență. Numele Blue Heron, care în simbolismul nativ american înseamnă o "reflecție interioară și o manifestare activă a căii spirituale", reflectă călătoria fondatoarei, Ștefania Magidson, într-un moment în care a decis să redea această valoare copiilor dezavantajați din România. Ștefania Magidson: Am crescut pe strada Cloșca, o stradă plina de farmec din pitorescul Brașov. Dormitoarele și sufrageria casei aveau vederea întregului oraș, iar restul casei dădea spre poienița cu troița din fața pădurii Varte, unde veneau junii primăvara.  Nici orfelinatul nu a lipsit de pe acea stradă. Situat într-o clădire “belle epoque”, confiscată și folosită de Statul Roman, zeci și zeci de copilași micuți, abandonați de foarte mici, erau îngrijiți într-o aură, care mi se părea tristă și misterioasă. Întreaga copilărie mi-a fost imprimată atât de magia străzii, cât și de plânsul îndepărtat și neînțeles al unor copilași mici, care nu aveau familie ca restul dintre noi. Nu am aflat decât la începutul anilor ’90, când eram deja în America de aproape de 7 ani, că acei copii făceau parte dintr-un grup mult mai mare, aproape 100,000 în întreaga Românie.

LOS ANGELES WWW.BLUEHERONFOUNDATION.ORG INFO@BLUEHERONFOUNDATION.ORG

Condițiile și îngrijirea acordată erau mizere, iar imaginile care au ieșit la suprafață după căderea comunismului au saturat canalele de televiziune americane cu ceea ce semăna a fi niște lagăre de concentrare pentru copii. Întregul Occident s-a cutremurat. La puțin timp, țin minte că am fost rugată să traduc documente pentru americani, care se pregăteau să plece în România pentru a adopta acești copii. Nu mi-aș fi imaginat în acele vremuri că la vârsta de 34 de ani, când aveam asigurată o platformă financiară și socială, mă voi întoarce în orașul natal pentru a vizita un orfelinat și, în cele din urmă, a mă implica atât de adânc și pe lungă durată cu copiii abandonați din acea generație. În 2002 am ajuns la orfelinatul Micul Prinț din Brașov. Încă existau instituțiile de tip “mamot” și peste 200 de copilași sub vârsta de 3 ani mișunau prin curte, supravegheați de aproximativ 12 persoane care păreau suprasolicitate și epuizate, dat fiind rația inumană dintre copii și personal.  Vreo cinci copilași mi-au sărit în brațe și mi-au spus “mama”. M-au podidit lacrimile și de atunci am știut că mă au la degetul lor mic. M-am întors în State și am pus bazele Fundației. Statisticile din 2016 demonstrează că încă există 57.280 de tineri instituționalizați, dintre care 20.291 locuiesc în instituții și aproximativ 37.000 în apartamente supervizate de personalul Direcției Generale de Protecție a Copilului și în plasament familial. 

Natalia Ghilașcu: De la înființarea organizației până acum, câte inimi de copii ați reușit să atingeți?   Ștefania Magidson: Am conceput și implementat câteva programe, incluzând angajarea de referenți educaționali la orfelinatul Micul Prinț, construirea unui teren de joacă și de sport la orfelinatul din Rupea și o colaborare cu “Hospice of Hope” pentru un program dedicat copiilor cu boli paliative și pregătirea personalului medical în acest domeniu. 

NOIEMBRIE

2018 • HORA | 7

Din 2005 ne-am concentrat doar pe burse universitare în România și la scoli profesionale în Republica Moldova. Am reușit să atragem peste o mie de donatori, de la care am strâns și investit $1.900.000 îmbunătățind și transformând viețile a peste 3100 de tineri (dintre care peste 350 au beneficiat de burse universitare). Am atras peste 450 de voluntari care au donat peste 18.000 de ore.


Fiind orfană și lipsită de resurse materiale, nu am îndrăznit să-mi imaginez studiile la o universitate populară din Iași. Fiind câștigătoare a bursei "Blue Heron", am avut privilegiul să-mi îmbunătățesc viața, atât la nivel profesional, cât și personal. - DANIELA ȘTEFANIA MAGIDSON, ALĂTURI DE O ABSOLVENTĂ  

Natalia Ghilașcu: Cum vă susține diaspora românească în SUA și cum vedeți evoluția fundației în următorul deceniu?! Ștefania Magidson: Ne bazăm enorm pe americani și pe diaspora românească din SUA, pentru că 90% din donațiile primite până în prezent au provenit din generozitatea lor. Jumătate din mentorii tinerilor, cărora le acordăm burse universitare, (și avem un număr de aproximativ 100 de studenți în fiecare an), sunt români din diasporă, restul fiind români din România. Atât partea de finanțare, care costă $1260 an/student ($600 taxa universitară și $660 bani de buzunar), cât și partea de susținere emoțională și îndrumare, unde mentorul reprezintă ajutorul dat direct, de la om la om, sunt cei doi piloni de bază ai programului, fără de care nu am exista. Țelul nostru pentru viitorul apropiat este să continuăm să ne extindem în Republica Moldova, care este nu doar cea mai săracă țară din Europa, dar și țara cu cel mai înalt procentaj de trafic uman, precum și să continuăm să ne extindem activitatea în județele cele mai dezavantajate din România, cum ar fi Olt, Gorj, Tulcea și Teleorman.  Natalia Ghilașcu: În Bordul organizației s-au alăturat multe personalități din SUA și din România, oameni talentați care doresc să aducă un impact în societatea românească. 

Cum ați reușit să adunați această echipă specială și ce vă unește, în cele din urmă? Ștefania Magidson: Cred că au fost atrași de faptul că noi îi învățăm pe bursieri cum “să pescuiască” în loc să le dăm “peștele” de-a gata, cerândule, pe lângă susținerea examenelor, să se implice și în voluntariat săptămânal; au fost atrași și de impactul programului de mentorat, unde oameni de un mare calibru (ingineri NASA, doctori, arhitecți și profesori universitari) se angajează să îi îndrume pe acești tineri printr-un program direct, de la om la om. Faptul că suntem una dintre foarte puținele organizații care asigură ca 100% din donațiile primite sa fie direcționate spre bursieri, (datorită fondatorilor care acoperă toate cheltuielile administrative), este cireașa de pe tort, care le-a câștigat încrederea, an după an. Anastasia Soare, directorul executiv al Anastasia Beverly Hills Inc, este mândră că Fundația Blue Heron este singura fundație caritabilă care dăruiește 100% din sumele încasate din program. Unul dintre cele mai inspirate cupluri olimpice, care a obținut de cinci ori medalia de aur, Nadia Comăneci, și americanul Bart Conner, distins cu o medalie de aur, sunt susținătorii Fundației Blue Heron. "Doresc să felicit echipa pentru menținerea spiritului comunității și pentru dedicarea 

timpului acestei cauze încă din 2002. Prin această lucrare de caritate, Fundația modelează și îmbunătățește viața tinerilor, adulților, care nu au fost suficient de norocoși pentru a avea îndrumarea părinților iubitori ", spun Nadia și Bart. Adrian Păduraru, actor de film și de teatru din București, a decis să se alăture Fundației Blue Heron în calitate de Mentor și co-organizator a taberelor de vară. "Nu știam ce înseamnă să fii mentorul cuiva; am aflat doar după ce m-am alăturat acestui program. Nu știam că este suficient să ofer un exemplu personal pentru tânărul aflat în grija mea, din care ar învăța și ar crește”, afirmă Păduraru.   Daniela, alumnus, de 32 ani: "Am ajuns la un nou nivel în cariera mea de contabil și auditor financiar. Acum pot contempla cu încredere oportunitățile într-o companie multinațională, sau ideea de a începe o afacere". “Am trăit în îngrijire socială până am împlinit 25 de ani. Mama m-a abandonat în maternitate, pentru că nu avea mijloace financiare să îngrijească de mine. Am crescut în diverse centre de plasament. Povestea mea cu Fundația Blue Heron a început în 2008, când am aplicat pentru o bursă”, spune Nicolae. Tânărul a plecat din România și a început să lucreze în domeniul serviciilor sociale în Marea Britanie, unde și-a continuat studiile la Institutul de Design Interior din Londra. La scurt timp după Londra, Nicolae a primit o bursă de studii la Institutul de Artă și Design din New York. O C T O MN RO I EI E2M 0B 18 R  I •E  H 2O 0R 18 A  •|  H 14 ORA | 8


CANDIDAȚII DIN DIASPORA ROMÂNĂ INTRĂ ÎN CURSĂ PENTRU CAMERA REPREZENTANȚILOR STATELOR UNITE CRISTIAN CĂLUGĂRIȚA Pe 6 noiembrie, românii din America vor alege noii membri ai Senatului și ai Camerei Reprezentanților în Congresul Statelor Unite. Democrații trebuie să răstoarne cel puțin 23 de locuri deținute de republicani pentru a relua majoritatea în noiembrie. În prezent, există 70 de locuri extrem de competitive, considerate a fi o răscruce între cele două părți. Diaspora română din America are deja doi candidați pentru Camera Reprezentanților: Alek Bynzar, candidat Independent, reprezentând Districtul 15 din Tampa Bay, Florida și pe Andrew Sarega, din Loma Linda, California, candidat al Partidului Republican, reprezentând Districtul 39 din California.

Cristian Călugăriță: De ce anume vă pasionează arena politică și ce diferență credeți că ați face în acest sens dacă ați fi ales în această funcție publică? Andrew Sarega (31 de ani): Nu natura politicului, în sine, este motivul principal pentru care am intrat pe tărâmul politic, dar ceea ce m-a atras a fost dorință mea sa mă fac auzit în privință deciziilor care ar aduce un impact în viata altora. În America este o zicală:„dacă nu ești așezat la masă, înseamnă că faci parte din meniu”. Privesc în jurul meu și văd tot mai puțini tineri care sunt dispuși să păstreze valorile în baza cărora a fost fondată America. Intenția mea este de a lupta împotriva valului ignorant de socialism, care pătrunde în America și să ajut oamenii să clădească o societate liberă, în care fiecare să își aducă contribuția pentru societate, nefiind forțați de nimeni să o facă. NOIEMBRIE

2018 • HORA | 9

Alek Bynzar (35 de ani): Mă pasionează politica nu numai fiindcă am studiat-o, dar am fost activ în politică încă din timpul universității. Cred ca este o criza de identitate în politică și oamenii autentici trebuie să fie mai activi, să se implice și să producă o schimbare. C.C.: Care sunt cele mai importante trei programe ale agendei dumneavoastră politice? Andrew Sarega: Scopul meu este să păstrez Constituția Statelor Unite în natura în care ea a fost concepută. Oprind mișcarea socialistă din America, care și-a propus să schimbe fundamental această națiune, este, se pare, misiunea vieții mele. În afară de asta, am o mare dorință să contribui la implementarea principiilor de libertate și pe plan internațional, folosind Japonia drept model al succesului

capitalismului într-o țară liberă, implicându-mă în afacerile externe, în mod specific, în Europa de Est. În al treilea rând, vreau să promovez legături mai puternice ale Americii cu aliații săi, atât pe plan militar, cât și economic. Alek Bynzar: Doresc să fiu un reprezentant unificativ între republicani și democrați, căci m-am săturat de politica tribala care domină acum în SUA și care aduce mai multe daune decât beneficii. Doresc să implic alegătorul secolului 21, care este cel mai larg bloc electoral și care, odată ce va participa în viața politică, va produce schimbări radicale în politica americană. ALEK BYNZAR, FL


Optez pentru cooptarea electoratului, reprezentând tot electoratul din districtul meu, fără a face vreo diferențiere de apartenență politică, căci cel mai sub-reprezentat bloc electoral din districtul meu sunt indecișii sau votanții independenți. Nu în ultimul rând, am în plan să aduc sistemul legislativ american mai aproape de alegător. Există tehnologii care permit votantului să se implice în viața politică, să aibă un impact și o reprezentare activă și după terminarea alegerilor. C.C.: Unde v-ați născut? Când ați ajuns în America și care au fost domeniile dvs. de activitate în SUA înainte de a vă dedica carierei politice? Andrew Sarega: Sunt născut în Los Angeles, la aproape două luni după sosirea părinților mei din România. La vârsta de 21 de ani, am fost angajat la Departamentul de Poliție din Newport Beach, după ce am absolvit facultatea Criminal Justice la Universitatea de Stat California în Fullerton. Apoi am urmat studiile de Master în Administrare Publică. Tot în această perioadă, am fost ales consilier la City Council din La Mirada. Eram cel mai tânăr ofițer al acestui oraș, la vârsta de doar 25 de ani. Acum am părăsit Departamentul de Poliție și sunt student la Facultatea de Drept a Universității Chapman, continuând activitatea de consilier în Primăria La Mirada. Alek Bynzar: M-am născut la Chișinău și am ajuns în America în 1999, când eram în clasa a XI-a. În liceu am fost Președintele Clubului Internațional, la Universitate am fost ANDREW SAREGA, CA

ales membru al Senatului Universității. Am studiat la Florida International University (FIU) din Miami, după care m-am transferat la University of South Florida (USF), facultatea relații internaționale și științe politice. Faptul că am fost acceptat la FIU doar la un an de ședere în America a fost un miracol pentru mine, deoarece, când am ajuns în SUA, practic, nu vorbeam engleza. Am studiat mult ca sa fiu competitiv. M-am regăsit în legislativul universității, mai exact, în comisia pentru Buget, gestionând un fond de câteva milione USD, iar mai târziu, am fost ales să reprezint USF la capitoliu (Tallahassee). Am fost intern (adică am făcut practică) la Florida Leage of Cities, un NGO de lobby care reprezintă interesele tuturor orașelor din Florida la Tallahassee. Am fost activ implicat în ramura Partidului Republican pentru tineret. În tot acest timp, am lucrat intensiv la lansarea unei afaceri în construcții, în parteneriat cu tatăl meu. Am început compania de la zero când ne-am mutat cu familia din Miami la Tampa. Acum compania operează în mai multe domenii, are aproape 100 de lucrători, inovații patentate și cu clienți în mai multe state.

Andrew Sarega: Este o întrebare interesantă care are, de fapt, două răspunsuri. De exemplu, eu sunt implicat în politica din SUA, în timp ce tatăl meu este din ce în ce mai implicat în politica din România. Speranța mea este ca românii din diasporă să fie implicați în comunitățile unde locuiesc, ajutând astfel România să ajungă a fi națiunea pe care o merită cu prisosință. Visul meu este să aduc în România, cândva, libertatea, succesul și stabilitatea existentă în America. Așa aș putea să cimentez o legătură trainică de încredere și prietenie între aceste doua națiuni, care să servească drept model de colaborare pozitivă în întreaga lume. Alek Bynzar: Implicarea românilor în politică, probabil, depinde de care generație de români este vorba. După mine, prima generație are mai multe șanse să se implice în politica din țara unde s-au născut. Ar fi foarte bine ca cei de aici sa meargă înapoi și să aplice lucrurile învățate în SUA. Pentru aceasta, ar trebui mai întâi să se implice activ aici. A doua generație, mai degrabă, s-ar implica în viața politică din SUA. În fine, pentru emigranții care deja s-au stabilit aici de foarte multă vreme, ar fi foarte dificil să se întoarcă înapoi în țară ca să se implice în politica de acolo, unde problemele sunt mult mai mari, la fel precum șansa de a nu fie înțeleși și acceptați.

C.C.: Care sunt caracteristicile esențiale care vă definesc ca un constituționalist conservativ republican? Andrew Sarega: Un constituționalist conservativ luptă să susțină valorile și litera legii care au făcut America cea mai mare națiune din istorie. America a făcut ceea ce nu a realizat nici o altă națiune, și anume, a legiferat adevărul. Drepturile inalienabile ale individului la viată, libertate și căutarea fericirii nu sunt date de către guvern, ci sunt dăruite de către Dumnezeu, iar guvernul nu are puterea să lipsească oamenii de la aceste drepturi. Cu alte cuvinte, aceste drepturi nu vin din partea guvernului, ci, dimpotrivă, trebuie să fie asigurate și apărate de către guvern, atât timp cât îi este investită puterea să își asume menirea sa adevărată. C.C.: Cum vedeți viitorul politic al românilor din diasporă: vom asista la înscrierea tot mai multora pe listele electorale americane, sau, dimpotrivă, vom vedea mulți români implicându-se în viața politică din România?

TAROT READING

LOVE, PEACE, CLARITY, GUIDANCE, IMPROVEMENT. PH: 714-624-9614 AIDAZAION@YAHOO.COM FIND YOUR LIFE PATH WITH AIDA IN PERSON OR OVER THE PHONE NOIEMBRIE

2018 • HORA | 10


NEW WORK: 31 decembrie (718-786-7894) SEATTLE: 5 ianuarie (206-455-5746) SACRAMENTO: 12 ianuarie (916-823-2723) OCTOMRIE

2018 • HORA | 11

LOS ANGELES: 13 ianuarie (818-392-0876) LAS VEGAS: 18 ianuarie (702-373-1908) PHOENIX: 19 ianuarie (623-330-6450)


Toamna Deciziilor Politice CRISTIAN CĂLUGĂRIȚA Românii de pretutindeni traversează o perioada de intense dezbateri politice, inclusiv alegeri și un referendum, care polarizează și mai mult lumea românilor în pragul serbării centenarului Marii Uniri. Pe 6-7 octombrie, românii au fost invitați la urne să voteze dacă Constituția României va fi modificată să definească familia ca fiind întemeiată prin căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, în cadrul unui referendum rămas nedecis Organizat în urma demersului Coaliției pentru Familie din 2015, realizat în baza unei inițiative cetățenești, care, de altfel, este prima inițiativă cetățenească demarată în România de la căderea comunismului din 1989, referendumul urma să decidă modificarea articolului 48, alineatul 1 al Constituției, care să restricționeze noțiunea de familie, înlocuind sintagma “între soți’ cu una mai specifică, și anume, “între un bărbat și o femeie”. Referendumul a eșuat, întrucât nu a atins pragul de validare (30% din totalul cetățenilor cu drept de vot), românii având cea mai slabă prezență la vot din 1990 încoace. Conform Legii 3/2000, prezența minimă la urne trebuia să fie de minimum 30% din totalul numărului de persoane înscrise pe lista electorală permanentă, la data referendumului, care tabula un număr total de 18,279,011 persoane cu drept de vot. Conform rezultatelor finale publicate de Biroul Electoral Central 21,1 % dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 3,857,308 de persoane, modificarea Constituției întrunind 91.56% din voturile valide. În diasporă au votat 126,239 de romani, cei mai numeroși fiind din vestul Europei, în timp ce în Niles, Illinois au votat 675 de români, în Phoenix, Arizona - 452, și în Portland, Oregon - 421, acestea fiind secțiile de votare cu cea mai numeroasă participare în Statele Unite. Secția de votare din Los Angeles a adunat 214 voturi. Prezența slabă la vot a fost mediatizată ca un boicot, o formă de sfidare a partidului de guvernământ PSD-ALDE de către populația, care, se pare că este tot mai nemulțumită.  Un vot favorabil schimbării Constituției era cel așteptat de simpatizanții „familiei tradiționale”, în timp ce votul împotriva schimbării Constituției era urmărit în mod 

BUCATE TRADITIONALE, CA LA MAMA ACASA

deosebit de simpatizanții comunității LBGTQ, însă, nici unul dintre cele două grupuri, din cauza lipsei de participare minimă la vot, nu și-a realizat obiectivele. Astfel, toți cei care ar fi votat împotriva schimbării Constituției, ar fi avut șansa să demonstreze că România se poate alinia celorlalte culturi occidentale, deschizând posibilitatea căsătoriei și în cadrul comunității LBGTQ, dacă s-ar fi prezentat la urne, așa după cum toți cei care își doreau cimentarea constituțională a familiei tradiționale, susținută fervent de Biserica Ortodoxă, ar fi reușit dacă sar fi prezentat măcar în numărul minim prevazut de lege la secțiile de votare. Mulți au criticat cheltuirea a 43 de milioane de euro pentru organizarea acestui referendum, atât timp cât Codul Civil stipulează clar definiția familiei ca fiind alcătuita din bărbat și femeie. Adepții referendumului au argumentat faptul că Codul Civil se poate modifica oricând printr-o lege, sau chiar printr-o Ordonanță de Urgență, adoptată peste noapte, ambele fără consultarea populației. Numai dacă prevederea ar fi fost cuprinsă în Constituție prin referendum, atunci definiția căsătoriei din Constituție nu se va putea modifica din nou, decât doar printr-un alt referendum în care va fi implicat întregul popor, sau minimum 30%. Lucrurile au rămas în același status quo pentru comunitatea LGBTQ, Codul Civil continuă să-i discrimineze, și chiar dacă ei își vor realiza căsătoriile în străinătate, acestea nu vor fi recunoscute de către Statul român la întoarcerea în țară, unirea lor în afara granițelor rămânând doar simbolică. Speranța acestora este venirea la putere a unei administrații deschise schimbării. În încheiere, aș vrea sa îl citez pe Daniel David, profesor de psihologie clinica si psihoterapie la Universitatea BabesBolyai din Cluj-Napoca: „PSD-ul nu a reușit să își mobilizeze electoratul pe această tema. Interesant, electoratul PSD a dezvoltat reactanță psihologică chiar la tema promovată de propria conducere, probabil și ca urmare a modului în care a fost pusă. Românii au alergie la concentrarea puterii sociale, dezvoltând ceea ce noi numim „reactanță psihologică” la autoritate. Spre exemplu, fac pe dos decât li se spune, ba chiar ar fi făcut, dacă nu li se spunea sau li se spunea altfel”. 

818-392-0876; 818-299-7710 3315 Verdugo Rd, Los Angeles, CA 90065 www.napocaeurocatering.com NOIEMBRIE

2018 • HORA | 12


AFACERI

UN MĂCELAR ȘI PROPRIETAR ROMÂN

aduce cea mai exotică carne de vânătoare pe mesele americanilor NATALIA GHILAȘCU

După șapte ani de când a ajuns în SUA, Claudiu Giorgioni a adus cu sine un colț de Românie, din județul Timiș, orașul Lugoj, de unde este originar, ca peste cinci ani să deschidă cea mai populară locație de pe aplicația Yelp, restaurant și magazin în stil românesc. Restaurantul te atrage să descoperi toate obiectele vechi colecționate de la bunici și să petreci o bună parte din timp, odată ce ai intrat pe ușa unde scrie “Goodies in the Pantry”. Și nu vei crede că înainte de deschiderea acestui local, se afla un magazin de bijuterii, doar că acum găsești o comoară românească, expusă în Orange. “De câteva ori pe săptămână, diminețile obișnuim să afumăm încăperea, iar acest miros te îmbată, de parcă ai intra într-o măcelărie din România. Cei care ne trec pragul, nu mai ies ușor, pentru că sunt atrași de acest miros îmbietor și nu te mai lasă să ieși cu una cu două. În alte dimineți coacem pâine, așa că mirosul îi îmbată pe toți trecătorii din oraș. Este un miros de țară, de casă”. Uneori, Claudiu prezintă clienților înnebuniți de mezeluri speciale unele sesiuni de “master class”, care pot fi urmărite cu interes printr-un oblon, care deschide o bună parte din măcelărie. Azi mi-a prezentat cum gătește slănina afumată și alte mezeluri din carne de mistreț, pe care le atârnă pe o afumătoare în stil american. Unul dintre clienți pășește pragul magazinului și se interesează dacă comanda lui de carne de căprioară este disponibilă. Ne povestește că vine aici de câteva ori pe lună ca să cumpere doar carne de vânat. Odată intrat pe ușa magazinului, de fapt, realizezi că ai intrat într-o gospodărie țărănească, unde vezi o laiță, o sobă cu lemne, iar pe tejgheaua cât lungimea magazinului atârnă vreo 20 tipuri de conserve, pregătite ca la mama acasă. Ochii îți fug peste tot, pentru că ești atras să cunoști tot ceea ce găsești românesc. Claudiu a avut grijă să colecționeze chiar și o biblie, care datează din secolul trecut, și pe NOIEMBRIE

2018 • HORA | 13

care a o păstrează cu mândrie de la străbuni. “Sunt lucruri care mă reprezintă, unii care le văd, încep să plângă, pentru că le amintește de casă.” În România, acum zece ani, deținea o afacere similară, acolo a prins toate secretele acestei meserii, avea o măcelărie frumoasă, unde a început să administreze mica afacere imediat după facultate. Un magazin micuț aproviziona câteva restaurante din Timișoara cu carne de struț, crocodil, mistreț, labă de urs, zebră, antilopă, etc. În magazin a adunat toate obiectele de valoare și le-a transferat aici, în America, ulcior și prosoape, bluze tradiționale, covoare, etc. A păstrat același concept de afaceri, practic, care speră să aibă succes și în SUA. Aici sunt deservite cele mai exotice mezeluri, cârnați “virsli”, cu o compoziție de miel și vită, pe care îi pregătește în trei zile, similar cu cei de acasă, doar că aici procesul este mult mai bine organizat. Carnea de capră, mistreț, iepure și antilopă, la fel sunt des solicitate. “În decembrie e nebunia de pe lume, în fiecare zi se formează cozi de 3-4 ore, ca pe vremurile lui Ceaușescu; nu știam cum să facem față, m-am mirat mult. Atunci clienții comandă cel mai des porci și cârnați, iar de Paști, sunt solicitați cozonacii și carnea de miel sau iepure.”  

AFUMĂTURILE SUNT CELE MAI SOLICITATE, COASTELE DE VIȚEL, LA FEL. AM PRINS O NIȘĂ CARE ESTE FOARTE RAR ÎNTÂLNITĂ AICI, IAR DACĂ FACI ACEEAȘI SELECȚIE LA ALTE RESTAURANTE POPULARE, TE COSTĂ O GROAZĂ DE BANI, CUM AR FI PASTRAMĂ, ȘUNCĂ, BACON DE MISTREȚ, ANTILOPĂ, CĂPRIOARĂ, ACESTEA SUNT CELE MAI APRECIATE FELURI DE BUCATE.


INSIDE SCOOP

SATISFACȚIA PE CARE O PRIMESC ESTE REACȚIA OAMENILOR CARE ÎNCEARCĂ CARNEA SĂLBATICĂ. CÂND ZIC CĂ AU DESCOPERIT CEI MAI BUNI MICI SAU CEA MAI BUNĂ PASTRAMA, SUNT PE DEPLIN FERICIT!

CLAUDIU

Primul pas a fost deschiderea, acum un an, a unei măcelării, care a devenit populară în primele luni. Clienții deja cunosc programul și își fac apariția de la 11.30 am la 2.00 pm să ia prânzul. Mai târziu, îl găsești în măcelărie, unde pregătește circa 4-5 comenzi de diverse mezeluri pentru cei care doresc să gătească acasă. Cu doar trei angajați, face față unui spectru larg de servicii. Produsele sunt aduse de către distribuitorii din România, Macedonia, Republica Moldova, continuă Claudiu, îmbrăcat în șorț roșu și o cămașă neagră. “Aici, tăieturile de ceafă nu se prea găsesc; sunt întrebați de toate bucatele care intră în categoria “Smoke house BBQ”, supe, tocăniță”, ne explică tânărul. Așa cum majoritatea americanilor obișnuiesc să meargă la cină sau prânz în oraș, sunt ghidați de aplicația Yelp, și surprinderea mare este că opțiunea “Goodies in the Pantry” îți apare printre primele în lista restaurantelor recomandate din zonă. Ca să ajungi la un asemenea succes în Orange, îți trebuie să dai dovadă de o deservire impecabilă și să oferi produse calitative constant. Nu e greu, dar nici imposibil să deții mereu 5 stele în dreptul afacerii pe care o gestionezi, ne explică Claudiu, iar dedicația și pasiunea proprietarului român vorbesc de la sine.

GIORGIONI,

PROPRIETAR

“Dacă deschideam un magazin românesc, ar fi dat faliment în primele săptămâni. Dacă era doar măcelărie, la fel. Acum am ajuns la o combinație perfectă, între magazin, măcelărie și restaurant. După primul an, și restaurantul ar fi putut da faliment, locația este mică, cu o parcare destul de încăpătoare. Patiseria la fel e destul de solicitată. Maestrul cofetar este la fel, o româncă cu o bună experiență acumulată de la magazinele Copos, prima cofetărie din România după 1989, unde a avut și ea propria patiserie circa 20 de ani la rând, și așa s-au cunoscut. “Am cumpărat un cuptor, vreau să fie totul proaspăt, coacem și cozonaci, prăjituri, avem un spațiu mic, dar găsești de toate”. Pe vremuri, Claudiu mai deținea și o fermă de sturioni, așa că icrele negre, caviarul erau preferatele sale, pe care le întâlnești și pe tejghea. Cu mândrie îmi arată o poză atârnată în magazin, unde acum zece ani îngrijea de niște pești cam de mărimea rechinilor. “Primul magazin l-am deschis cu 5 mii de euro împrumutați; aici, afacerea te costă de zece ori mai mult, cu bani împrumutați. Eram reticent la început să mă împrumut cu sume fabuloase, dar până la urmă,  

"GOODIES

IN

THE

PANTRY,

ORANGE

CA"

m-am decis. Știu că îmi ia tot timpul, dar peste câțiva ani, sunt sigur că îmi voi restitui investiția. A fost un efort financiar enorm”. “În restaurantul nostru gătim tocănița de iepure, antilopă; astăzi am avut tocăniță de mistreț. Oamenii care ne trec pragul sunt pasionați și știu exact ce să ceară, sunt obsedați de Sandwich, așa cum se indică și pe Yelp. Dacă cineva este deservit aici și îmi zice că mâncarea a fost bună, pentru mine nu este suficient, trebuie să spună că în alte localuri nu a mai întâlnit acest gust”. Carnea de antilopă și mistreț sunt comandate din Texas, căprioarele din Australia și Noua Zeelandă, fazanul și bizonul vin din regiunea Mid-West. Prețurile pentru iepure, vițel, melc, sunt cele mai scumpe, steak-ul, bizonul ajunge la $23,99. “Voi fi mai fericit dacă voi putea dedica afacerii doar cinci ore pe zi, ca să pot dedica timp și familiei mele. Am un băiețel de 6 ani și o soție foarte înțelegătoare. Ne-am cunoscut de când eram copii, mergeam la aceeași biserică, apoi ea a plecat în SUA, eu la București și după zece ani ne-am reconectat și așa am ajuns în SUA”, ne explică Claudiu.  NOIEMBRIE

2018 • HORA | 14


DESCOPERĂ EMOȚIILE LUI RADU MUNTEAN ÎN CURSELE AUTO ȘI DESIGN

LOS ANGELES Pasiunea lui e reprezentată de mașinile anilor '70, an în care s-a născut și pe care și le amintește din copilăria petrecută în România. Când era în clasa a IV-a, a decis să scrie o scrisoare unei redacții din România, care publica pe atunci o revistă “Automobil”. L-a întrebat dacă poate să devină designer de mașini, de la care a primit răspuns că în România, poți deveni doar inginer, fapt ce l-a dezamăgit. În anii de liceu și de studenție, așa cum orașul Cluj era cu mult diferit decât alte zone comuniste, era fericit să admire tinerii studenți internaționali, care își permiteau să ajungă la universitate cu mașini europene, nu neapărat modele “Dacia” sau “Lada”, cu care toți românii erau obișnuiți. Astfel, Radu a fost norocos să-și petreacă copilăria și tinerețea în acest orășel european, care l-a predispus mai apoi spre inovații. La sosirea sa în Statele Unite, Radu și-a continuat studiile la Art institute of Southern California, Laguna Beach, dar în apropierea zilei de absolvire, și împotriva dorințelor familiei sale, a decis să renunțe și să se înscrie la un alt profil de design, mult mai apropiat domeniului său, NOIEMBRIE

2018 • HORA | 15

Designer român, stabilit în SUA de aproape 31 de ani, Radu Muntean continuă să uimească publicul cu cele mai fantastice proiecte de automobile. Este un designer iscusit de mașini auto, și nu oricare, oferă schițe de design pentru cea mai populară companie de mașini din lume, Tesla. S-a născut la Cluj, iar în perioada guvernării lui Ceaușescu, ca și mulți alți români, familia lui a cerut azil politic și așa s-a refugiat în SUA când avea doar 17 ani. Aici a ajuns în decembrie 1987, ca să devină mai apoi unul dintre cei mai populari designeri de mașini din America. Azi, pe mașinile lui de curse, vei remarca un simbol tricolor, mândrindu-se cu rădăcinile și originile românești.  

A ÎNDRĂGIT MAȘINILE DE MIC COPIL ȘI ȘTIA DE ATUNCI CĂ VA DEVENI UN DESIGNER DE MARCĂ. MEREU PICTA ȘI CONTINUĂ SĂ PICTEZE MAȘINI DE SPORT, ÎN POFIDA FAPTULUI CĂ NIMENI NU IA INSUFLAT VREODATĂ O ASTFEL DE PROFESIE.  

DESIGN DE RADU MUNTEAN

MAȘINILE DE CURSE CLASICE DIN LUMEA DESIGNERULUI CLUJEAN DE LA TESLA

Art Center College of Design din Pasadena, California. Știa că a găsit școală potrivită, a absolvit trei ani mai târziu, și de atunci a lucrat pentru Ford cinci ani, apoi la General Motors și Tesla. În 1995, în Detroit a început primul său job, iar la General Motors era primul designer, angajat în 2000, la un nou studiou avansat al companiei din Los Angeles,  California. Stilul său este rapid, dar precis, potrivit unui designer profesionist, cu accent pe mișcare și dispoziție. Dar, pe lângă studiile de design și artă, Radu a continuat să meargă în curse de mașini, devenind membru al Clubului Porsche, aceasta fiind o altă pasiune mai veche, de care părinții lui nu erau prea încântați.  "Dacă ar trebui să aleg între pictor și pilot pentru cursele de mașini," spune Radu Muntean, "mi-ar fi greu să aleg. Este ca și cum ai întreba care dintre copiii tăi îți place mai mult, cel mai mare sau cel mai mic , îi iubesc pe ambii." Chiar dacă părinților lui i-ar fi plăcut să urmeze o educație și o cale mai tradițională, erau suficient de


VOCEA CARE VINDECĂ SUFLETUL

PICTUR

deschiși pentru a-i răsplăti pasiunea, înscriindu-l la Liceul de Artă Plastică. Radu a avut noroc și de părinți foarte iubitori, care i-au dăruit un Nisan 280X la absolvirea liceului în SUA, chiar dacă noii imigranți trebuiau să-și mențină existența din greu. 25 de ani mai târziu, a transformat un BMW din 1971 (foarte aproape de anul nașterii sale) într-o mașină contemporană personalizată, fapt ce vorbește despre pasiunea sa pentru autoturisme. Una dintre mașinile cu care se mândrește și de care este foarte atașat este un BMW 2002, autoturism pe care îl conduce pe colinele Californiei. Piesele originale sunt foarte rare, are un aspect neobișnuit, ceea ce l-a determinat să petreacă mai mult timp până s-a îndrăgostit de acest model. "Nu este o mașină de viteză," spune el, "dar este o mașină gălăgioasă, distractivă și super rapidă."

De zece ani, proiectează modele de design pentru Tesla. Modelul S a durat peste trei ani, iar după primul model, a început să lucreze instantaneu la mai multe proiecte de mașini electrice. Radu Muntean nu pierde nicio ocazie să-și ia mașina Porsche, modelul 911 Carrera, special pregătită să participe în fiecare an la cursele de mașini din Mexico, care se întinde pe un itinerar de o mie de mile. Cu această mașină, de care nu se desparte ușor, se mândrește să conducă cu 170 mile pe oră, și de această dată, poliția nu îi amendează în niciun fel, ba din contra, îi escortează pentru a preveni accidentele. În acest an, itinerarul pornește din Palm Springs, California. Emoțiile sunt mari pentru cea de-a V-a ediție de curse cu mașinile clasice din Targa Baja, care are loc între 31 octombrie și 4 noiembrie, când se decernează premiile în San Ysidro / Tijuana, la hotarele dintre Mexico și SUA.   

Ă

DE

RADU

MUNTEAN,

MODEL FERRARI

DAYTONA,

VALOREAZ

Ă

27

MII

Aici se adună lume peste lume, pasionată de mașinile istorice, iar autovehiculele trebuie să fie mai vechi de 1975, unde mai achiți și o taxă de 550$. În garajul său sunt depozitate șase mașini clasice, modele Porsche și BMW, o modestă colecție care valorează câteva sute de mii de dolari și pe care le scoate la vedere la diverse curse sau expoziții. La această frumoasă colecție, este gata să mai adauge un Porsche, care să dateze între 1960-1998, dar, spre marele lui regret, în California astfel de mașini se află deja în alte colecții și sunt foarte greu de găsit. Pe lângă cursele de mașini, Radu nu se lasă de pictură, este mereu inspirat să-și antreneze creativitatea. Este deseori invitat la expoziții de mașini clasice de curse, unde lumea poate savura, dar și cumpăra picturile pe canvas, cu modele de mașini. În ultimii 20 de ani a creat sute de tablouri, a căror valoare se ridică de la $3,000 la $29,000 pentru cea mai scumpă pictură originlă.  

@MYTRAVELCOLOR, @WORLDTRAVEL_NATA, @CRISTINABRUMAWV, GUTUNATALIA1@GMAIL.COM

călătorește în toată lumea și câștigă!

USD


MIRCEA

GOIA

În America am început sa călătoresc mai des, vizitând diferite locuri frumoase, care meritau prezentate publicului larg. Adevărata pasiune a început acum 3-4 ani, când am achiziționat o cameră adecvată. În fotografie înveți cum să compui o imagine bună, o abilitate care se poate regăsi și în cinematografie, nu numai din punct de vedere artistic, dar și tehnic. Locurile unde postez fotografiile online sunt acum Facebook și Instagram. Un reprezentant de la Hospice - Casa Speranței din București, organizație care are grijă de bolnavii terminali de cancer, m-a abordat ca să particip la o campanie de strângere de fonduri cu o fotografie de autor, care să fie vândută în cadrul unei licitații. E vorba despre fotografia unui peisaj a celor mai cunoscute locuri din Arizona și anumite Antelope Canyon, care a fost achiziționată, iar banii colectați au mers la acei bolnavi de cancer. Și mama mea a fost victimă a cancerului, iar această campanie a avut o anume rezonanță în sufletul meu. După ce vizitez unele locuri exotice, simt nevoia de a transmite mai departe ce am primit. Încerc să o fac în stilul meu, să nu imit alți fotografi. Statul Arizona, unde locuiesc, este bogat în peisaje, care sunt total diferite de ceea ce aveam în România: deșertul, Marele Canyon, Antelope Canyon, Monument Valley, pădurile și munții din nordul statului, etc.  Recent, Science Channel TV (aparținand de Discovery Channel) m-a abordat ca să publice o serie de fotografii în stil time-lapse pentru un documentar despre sistemul solar. Sper ca în curând să pot urmări un episod unde vor fi folosite câteva secvențe produse în timpul meu liber.

PASIUNEA PENTRU FOTOGRAFIE l-a ajutat să susțină pacienții de cancer Pasiunea pentru fotografie a descoperit-o târziu, după ce a ajuns în America, mai exact, în Arizona. Mircea Goia nu a venit cu mâna goală, ci cu o cameră foto, cu care obișnuia să fotografieze locurile cele mai exotice pentru a le trimite celor rămași acasă. Mircea vine din Lupeni, județul Hunedoara, România. Deși activează în domeniul computerelor și Internetului, fotografia îl ajută să-și pună în valoare cealaltă latură, cea artistică, pe care, până nu demult, nu știa că o are. 

NOIEMBRIE

2018 • HORA | 17

Una din fotografiile mele a ajuns drept știre la postul de televiziune Digi24 din România, fiind surprinși că am fotografiat lansarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX din California, lansare care s-a văzut tocmai din Arizona. Regulat, stațiile de televiziune din Arizona preiau și postează unele din fotografiile mele pe paginile lor de Facebook și Instagram. Destul de recent, am început sa fotografiez furtunile și fulgerele de care Arizona e destul de bogată în perioada de vară. Am încercat astrofotografia, unde prind corpurile cerești sau Calea Lactee. Sunt atras de fotografia de viteză rapidă (un exemplu e să prinzi în cadru momentul când un balon cu apă se sparge, sau o picătură de apă cade într-un vas cu apa. Arta fotografică am învățat-o singur de pe Youtube, din cititul unor articole de specialitate si din practică constantă. Astăzi nu mai e o scuză că nu ai aparat destul de performant pentru a face fotografie. Trebuie să depui destul de multă muncă, și cum ar zice unii "never stop shooting!" Dacă e să-mi schimb cariera din nou, cred că, mai degrabă, aș trece la cinematografie, pentru care simt o pasiune și mai mare. Probabil că fotografia e poarta către o noua carieră în cinematografie.


ANNA PANOVICI

DREAM TOY FLOWERS DĂRUIEȘTE EMOȚII FLORISTICE CHICAGO

Victoria și Vasile fac echipă perfectă atunci când este vorba de a dărui emoții floristice. Sunt stabiliți de câțiva ani în Miami, Florida, un oraș destul de generos din punct de vedere al soarelui și de atunci, încearcă să își construiască micul business, floare cu floare. Victoria este atât de pasionată de ceea face, încât pentru ea timpul se scurge doar de la o comandă floristică la alta. Vasile, în schimb, primește produsul gata făcut și este responsabil pentru transportarea lui la destinație la cel mai înalt nivel. Pentru ei, Dream Toy Flowers este un mic vis devenit realitate și ceea ce îi unește este dorința de a dărui emoții. Echipa Dream Toy Flowers a participat în acest an la Convenția Moldo-Americană (MAC 5). Au făcut drum lung din Florida până în California, și nu cu mâna goală, ci cu un cocoș floral de toată frumusețea, care a întors toate privirile. Cocoșul a fost pus la licitație, iar cei $500 câștigați au mers în susținerea fondului „The Moldova Project”, un proiect pentru a sprijini familii nevoiașe din Republica Moldova.

Victoria: Cum am coborât din mașină la aeroportul din Miami și până în San Francisco, cocoșul a întors multe priviri și dorințe, dar am stat cu ochii pe el să nu zboare la altcineva, decât în San Francisco, unde acesta și-a găsit loc în familia ,,Găină’’ și nu e glumă , ci adevăr pur. După San Francisco, acesta și-a luat zborul spre Vermont! Asa că fiecare și-a găsit rostul și locul. Noi, ne bucurăm nespus că am putut face măcar atât pentru “The Moldova Project”.  Anna Panovici: Ce este Dream Toy Flowers? Vasile: Dream Toy Flowers este compania care mă face să înțeleg mai bine femeia, și nu numai. Uneori primim comenzi speciale pentru sculpturile din flori la care nu ne-am gândit vreodată. Nouă ne plac provocările, de aceea suntem mereu deschiși să facem ceva unic. Noi dăruim emoții unice și asta se vede pe chipul celora cărora le sunt destinate aceste sculpturi numite „Dream Toy Flowers”!

Anna Panovici: Cum a fost Convenția Moldo-Americana (MAC5) pentru voi? Impresii, Emoții… Victoria: Emoțiile și energia pe care le-am primit sunt de nedescris și ne-au încărcat pentru minimum un an. Am întâlnit multe persoane care ne-au trezit dorul de patria natală, de bucatele moldovenești, glumele noastre și durerile, dorința de a realiza ceva pe pământul American, de a ajuta măcar puțin oamenii de acasă. Am simțit o atmosferă caldă și prietenoasă, de parcă nepoții s-au strâns pe vatra caldă a bunicii (la sfat), de data aceasta, în San Francisco la Convenția MoldoAmericană. Vasile: Este al doilea an la rând de când sunt prezent la această reuniune și mi-am dat seama că face parte din mine ca om, am primit o satisfacție enormă să văd și să aud că dintr-o țărișoară atât de mică ca Moldova, există oameni cu un succes atât de mare, de la care poți lua exemplu și ai ce învăța, mai ales că ei nu au uitat de unde au venit și ce limbă vorbesc. Mi-am dat seama că doar împreună putem schimba situația din țara natală. 

Anna Panovici: Ați călătorit cu ” Cocoșul vedetă” din Miami până în San Francisco, cum a fost această experiență și unde a ajuns cocoșul?

Anna Panovici: Femeile iubesc florile… Care sunt preferințele lor când vine vorba despre jucării din flori? Victoria: Când vine vorba despre flori, și în special de o creație originală, până și cea mai puternică femeie se topește. Femeilor le place orice aranjament de flori, dar dacă văd un iepuraș din flori, un cățeluș sau un ursuleț din flori, în inima lor apare acel copilaș care-și dorește acest cadou. Multe din ele își procură aceste jucării din flori, în careși regăsesc amintirile din copilărie.

DREAMTOYFLOWERS.COM

Anna Panovici: Care sunt preferințele bărbaților pentru comenzile de flori? Vasile: Chiar dacă florile caracterizează mai mult partea feminină, în cazul sculpturilor, este total diferit. Desigur, bărbații de foarte multe ori comandă ceea ce i-ar caracteriza pe ei ca bărbați, dacă e animal atunci: leu, vulture, urs, lup, elefant, scorpion, cal, etc. Dacă e vorba de partea materială, atunci preferă o halbă de bere, o minge de fotbal, o mașină, un tanc, o pușcă, o chitara, o corabie etc.


FEMEILE AMERICII

GUVERNUL SUA A TRECUT-O ÎN RÂNDUL CETĂȚENILOR AMERICANI după 20 de ani prosperi în industria imobiliară

Numele Rodicăi Balan apare frecvent în publicațiile New York Times și îi reușește să se impună pe piața imobiliară printre cei mai importanți agenți. Tranzacțiile ei ajung la milioane de dolari. Pentru a ajunge la acest succes, tânăra a trebuit să muncească 13 ani în sistemul bancar și să-și asume riscuri de fiecare dată. Eforturile ei au fost răsplătite. Rodica Balan a obținut cetățenia americană și continuă să crească patru copii talentați. Crede că fiecare succes își are un preț, pentru care a plătit prea mult.   Natalia Ghilașcu: Dragă Rodica, ai obținut recent cetățenia SUA, după aproape 20 ani de când te-ai afirmat drept unul dintre agenții imobiliari populari în New York. Cum te simți acum fiind cetățean american și moldoveancă, în același timp?!! Rodica Balan: După 20 de ani, e foarte greu să te obișnuiești cu ideea că nu mai ai de făcut cărare pe la consulate. Nici acum nu pot crede că dețin pașaportul american. Așteptam să simt ceva deosebit la intrarea în SUA, după ce am revenit din vacanță din Italia în această toamnă. Ca cetățean american treci printr-o linie separată față de ceilalți călători, însă spre dezamăgirea mea, nu am simțit nimic deosebit. Am simțit aceeași încordare obișnuită în fața ofițerului de emigrare. NG: Cetățenia cărui stat, până la urmă, este mai valoroasă pentru tine? RB: De fiecare dată când mă aflu în avion deasupra Moldovei, îmi apare o senzație de neastâmpăr, nu am răbdare să aterizeze avionul și să iau acea primă gură de aer de Moldova. Clipele până la aterizare par o veșnicie. Inima mea a rămas acolo, la fel ca și sufletul. În Moldova, eu sunt o alta femeie decât la New York. În Moldova eu merg desculță pe drumurile din sat, îmi place să savurez cafeaua în barul satului, țin mult la nunți și cumetrii, aștept sărbătorile de familie, merg la piață în fiecare dimineață și procur produse proaspete, mă las pradă amintirilor din copilărie. La New York sunt o femeie de afacere, care este un lucru mare în sine și necesită mult efort și disciplină, e cu totul altceva.   NG: Ce semnifică pentru tine faptul că te-ai înrolat în rândurile americanilor cu drepturi depline?  NOIEMBRIE

2018 • HORA | 19

RODICA

BALAN,

NEW

YORK

CITY

RB: Pentru mine este o mare semnificație, în special în perioada actualei guvernări, când oricărui imigrant i se poate impune să părăsească SUA. Cu pașaportul american, simt o stabilitate definitivă, acum am libertatea alegerii. La fel, miam dorit mulți ani la rând să particip la Jury Duty, să stau pe banca juraților și să fac parte din grupul de judecători.

Lumea nu discută prețul succesului, pentru că poate fi prea dureros, vor să pară imuni, sau poate nu vor să-și aducă aminte prin ce încercări au trecut, în cazul meu, am plătit prea scump.

NG: Cât de anevoioasă a fost pentru tine alegerea acestui drum pe care l-ai parcurs, până la urmă, cu succes?! RB: Drumul meu a fost foarte anevoios. De-a lungul anilor, m-am convins de nenumărate ori că există o anumită vârstă pentru anumite lucruri. La 18 ani nu înțelegi unde mergi. Dacă ar fi să o iau de la capăt și dacă ar fi o oglinda magică care mi-ar fi arătat acum 20 de ani prin ce voi trece, ca până la urmă să ating toate scopurile, nu aș repeta acest parcurs. Fiecare succes își are un preț.

RB: Schimbările în viata mea s-au produs încă de la 18 ani, de când am pășit pe pământul american. Am făcut aici studii, cresc acum patru copii, care frecventează școli private serioase. Sunt o mamă severă în ceea ce privește educația copiilor. Puțină lume știe că în casa mea nu este televizor, ca să nu fie copiii influențați negativ. O mare parte din viață o dedic copiilor, spre exemplu, feciorul meu William de 10 ani frecventează Academia lui David Villa de fotbal,

FOTOGRAFIC

NG: Ce schimbare s-a produs în viața ta după ce ai reușit să te realizezi într-o țară total diferită de Moldova?


sunt trei antrenamente pe săptămână, unde eu îl duc, îl aștept, îl susțin, îl aduc acasă. Băiatul meu se vede un fotbalist, portar, iar eu voi face absolut tot posibilul ca să-l ajut să-și atingă acest vis. Fiica mea Paola de 12 ani este președintă de clasă, Madison are 13 ani este membră la Student Government, băiatul cel mai mic, James, de 5 ani, încă nu ne-a arătat ce talente ascunse are, cu excepția purtării și a caracterului rebel, iar eu deseori sunt chemată de directoarea școlii să discutăm situația din familie. Fiind stabilită în SUA, pot să aleg școala copiilor mei, grupurile sociale cu care ei interacționează, evenimente culturale pe care le frecventăm foarte des. NG: Te consideri o femeie împlinită? RB: La moment, mă consider o femeie împlinită. Nu copiii, afacerea, studiile numeroase, statutul de familie sau anturajul în care mă aflu mă fac să mă simt împlinită. Fiecare element contribuie la starea de împlinire. Am avut nevoie de mai mulți ani să înțeleg că fericirea mea e în mâinile mele și să fii fericit este o alegere. Este o muncă depusă zilnic, să vezi frumosul în lucruri mărunte, să te bucuri de o vorbă bună, de o întâlnire cu un om drag, de o melodie pe care o auzi la momentul potrivit, de o glumă pe care un prieten ți-o trimite la telefon, să apreciezi buna dispoziție, pentru că îi am în viață pe ambii părinți. Am înțeles că ceea ce am la acest moment e o împlinire supremă și că nu e nevoie de foc de artificii în fiecare seară.       NG: Noua generație de moldoveni care a obținut cetățenia americană este cumva mai elevată și mai realistă decât noii imigranți care de abia au obținut green cardul? RB: De la green-card până la cetățenie e doar o chestie de timp, cinci ani par o formalitate. Efortul și munca depusă, de fapt, e în obținerea green-cardului prin diverse căi. Un mesaj pentru noii imigranți ar fi “give time”, sau lasă să treacă timp. Timpul le pune pe toate la locurile sale. Generația care au devenit cetățeni nu este mai elevată, este doar mai rezistentă la multe obstacole, mai liniștită, mai rezervată, puțin mai obosită. Le doresc succese mari noilor imigranți!   NG: Ce goluri sau diferențe majore crezi că există între moldovenii care sau stabilit în SUA de 10 ani și cei care sunt abia la început de cale să-și vadă visul împlinit? 

RODICA

BALAN,

RB: Adevărata putere de caracter se manifestă prin răbdare, crearea unui business plan. E nevoie să stai în liniște cu tine însăți și să scrii ce visuri ai, ce dorințe ai, ce dorești să realizezi pe termen de o lună, un an, să fii realistă cu tine însăți, să fii conștientă de sacrificiile pe care le vei face. Nu ar fi rău să asculți și istoriile oamenilor care au depășit unele greutăți, să afli cum a fost calea lor, nu pentru a te descuraja, dar pentru a avea un punct de comparație. Stabilirea traiului în SUA durează ani buni. Să obții studii este un efort enorm, iar să-ți deschizi o afacere este o muncă asiduă. E nevoie de caracter de oțel să știi că nimic nu te va influența și orice obstacol este un punct de sprijin. 

NEW

YORK

CITY

Dacă poți să-ți creezi un univers separat de oricine altcineva și să știi că nu te bazezi pe nimeni, nu contezi pe nimeni, faci ceva pentru că tu crezi în asta – e simplu. În caz de eșec, nu poți da vina pe nimeni. NG: Ce valoare au și pot aduce moldovenii cu duble cetățenii pentru Moldova?! RB: Cei cu dublă cetățenie au libertate în alegere, ca și creditele cu rate avantajoase. Majoritatea moldovenilor stabiliți în SUA mențin o legătură puternica cu Moldova, nu vorbesc doar despre remitențe. Lumea își deschide afaceri în Moldova, cumpără pământ, livezi. Fiind plecată din Moldova o apreciezi mai mult, cu părere de rău.  

Fiecare succes își are prețul său. Lumea nu discută prețul succesului, pentru că poate fi prea dureros, vor să pară imuni, sau poate nu vor să-și aducă aminte prin ce încercări au trecut. În cazul meu, am plătit prea scump.  

NOIEMBRIE

2018 • HORA | 20


HEART AND HANDS,

PREMIU DECERNAT UNEI TINERE MOLDOVENCE DIN MASSACHUSETTS Premiul “Heart and Hands” i-a revenit în acest an Elenei Ceban, o tânără din Chișinău, care s-a stabilit de opt ani cu traiul în Massachusetts. Talentele și munca ei au fost recunoscute de către juriul statului în care locuiește, în primul rând, pentru aptitudinile de a fi cel mai bun manager în serviciile sociale pentru vârstnici. La doar un an de experiență în comunitatea pentru vârstnici, Lasell Village, Massachusetts, a cucerit ușor inimile acelora care au nominalizat-o. Premiul este acordat profesioniștilor care demonstrează relații excepționale cu clienții și oferă o calitate sporită pentru viața acestora.

ELENA CEBAN

NEWTON, MA

"Creativitatea și compasiunea Elenei nu cunoaște limite. În rolul de manager al studiourilor Lasell, Elena a depășit descrierea postului de îngrijire a locuitorilor și a găsit noi modalități de a integra studiourile în cele mai mari comunități Lasell și Newton. Când Elena intră într-o cameră, ea emană o strălucire instantanee. Ea îi numește pe toți cei care trăiesc în apartamentele bătrânilor "prieteni", în loc să folosească termenul de rezident. Când Elena vorbește despre munca sa, ești cuprins de emoții, pentru că nu se poate opri să nu îmbrățișeze pe toți prietenii ei. Dar ceea ce se remarcă cu adevărat este spiritul ei pentru inovație”, așa a fost prezentată Elena Ceban la ceremonia de decernare a premiilor din luna precedentă. A absolvit studiile la Universitatea Ion Creangă, unde a învățat limbile străine, engleza și germana. “Am venit în Statele Unite împreună cu soțul meu în 2010, datorită loteriei Green Card. Sunt licențiată în filologie, engleză și am, de asemenea, o diplomă de master în Managementul Educațional, iar acum urmez studiile de Masterat în Administrarea Afacerilor. Primul meu job a fost în domeniul îngrijirii geriatrice, am lucrat ca asistent de activitate, apoi am ajuns director de activități și acum sunt manager la Lasell Studios”. NOIEMBRIE

2018 • HORA | 21

Elena Ceban se simte fericită printre cei șase mii de membri ai organizației non-profit “Leading Age”, alături de alte organizații care reprezintă întregul domeniu al serviciilor de îmbătrânire, printre care 38 de parteneri de stat, iar Massachusetts este unul dintre aceștia. La fel, organizația se bucură de popularitate printre sute de întreprinderi, grupuri de consumatori, fundații și parteneri de cercetare. Epoca de vârf este, de asemenea, o parte a rețelei de îmbătrânire globală (fostă IAHSA), care cuprinde 30 de țări din întreaga lume. Tânăra a dezvoltat și un curs dedicat tematicii cum e să trăiești și să înveți cu demență, care este predat la facultate și apoi aplicat în practică în studiourile Lassel. “Am lucrat mai mult de un an în calitate de Manager la Memory Unit pentru Lasell Studios, sponsorizată de Lasell College, care găzduiește 225 de locuitori independenți în complexul de apartamente. Lasell Village oferă, de asemenea, servicii de întreținere (Lasell Studios), servicii de reabilitare pe termen scurt și asistență medicală pe termen lung. Promovează un stil de viață activ, îmbogățit intelectual, astfel, Lasell Village este o comunitate pentru cei pensionați, prima în America, după calitatea și oportunitățile oferite”, se laudă Elena.  Supraveghează și gestionează munca a 12 angajați. “Unitatea noastră este o îngrijire de 24 de ore pe zi, cu 9 locuitori care locuiesc în apartamente studio individuale.” Am reușit să creez parteneriate cu comunitățile locale, cum ar fi școlile publice Newton și Centrul Carol pentru persoanele nevăzătoare. Avem studenți care vin din aceste centre și urmează un stagiu în studiouri”. 


MEDITAȚII

PREZENȚA DE MOMENT “Mâine este tardiv. Astăzi este deja prea târziu,” obișnuia să îmi spună tatăl meu când eram doar o copilă. A fi în momentul de față prezent, este de fapt cel mai greu. Mintea noastră ori se perindă prin trecut - și de acolo ni se trag dezamăgirile și depresiile- sau fuge în viitor, de unde ne vine anxietatea. Din punct de vedere fizic, suntem în multe locuri, ne deplasăm unde trebuie și unde avem de lucru, dar finețea trăirii momentului se întâmplă foarte rar. Din păcate, facem parte dintr-o societate care aleargă continuu. Din punctul A ne deplasăm în punctul B și în timp ce facem asta, deja ne gândim la punctul C. Când eram mici, ne doream atât de mult să creștem mari. În liceu vroiam să fim la colegiu, iar când încă eram acolo, deja ne gândeam la ce bine ar fi să fim căsătoriți. În procesul căsătoriei, ne vedeam deja cu copii, și uite așa viața a trecut cu viteza luminii, noi fiind într-o continuă alergare. Momentele care trebuiau savurate au fost lăsate la voia întâmplării. Inima ne-am ținut-o în frâu, că doar nu vroiam să fim din nou dezamăgiți.

DR. AURA IMBARUS

DR. AURA IMBARUS

Mintea, ca de obicei vioaie, nici măcar nu s-a oprit din loc să dea răgaz sufletului. Iar el, la rândul lui, a sperat că aceste momente care se perindă acum în fața ochilor, o să mai vină încă o dată. Ce miraj! Ce Fata Morgana!! Măreția acelei clipe s-a dus și cu ea toată puterea de a simți din străfundul străfundurilor. Nimic nu poate să o mai aducă înapoi și nimic nu poate să o mai învie. Este doar o pagină pe care s-au scris hieroglife încă nedescifrate, cărora, probabil, nimeni nu o să își ia timp să le dezlege misterul, pentru că noi experiențe bat la ușa noastră. Este ușor să trăiești, dar greu, dacă nu foarte greu, să fii cu adevărat prezent în fiecare moment. Să-ți realizezi gândurile, să îți dai seama dacă sunt negative sau pozitive, să le corectezi pe loc, este munca celor care sunt sensibili. Atașamentul de orice moment nu se face la întâmplare. Ne aducem aminte doar de clipele chinuite, sau de cele strălucitoare și frumoase. În rest, totul se contopește într-un gri continuu. Cu trecerea timpului, omenii devin tot mai detașați, tot mai prinși în vârtejul vieții. Atâta ne agităm, de nici nu mai știm de ce.  La sfârșitul vieții, de fapt, nu contează câți bani ai făcut sau ai pierdut, câte case ai construit, și ce vicii ai avut. Momentele trăite din plin sunt cele care contează. Ai mărturisit tot ce aveai pe suflet celor dragi? I-ai îmbrățișat cu fiecare ocazie când i-ai văzut? Ai plâns și suspinat de dorul cuiva? Ai iubit până te-a durut inima? Dacă răspunsurile pe care ți le-ai dat sunt negative, însemnă că nu ai trăit  acele momente. Ai existat ca o umbră deasupra pământului, nicidecum ca un pom care își înfige rădăcinile în pământ să simtă și să se conecteze cu tot ceea ce acest pământ are de oferit. Nu mai aștepta încă un moment să simți! Fă acel pas acum! Trăiește-ți clipa! NOIEMBRIE

2018 • HORA | 22


SFATURILE AVOCAȚILOR

cum poți obține o viză de imigrant? M-am înscris la cursuri de asistență pentru avocați (paralegal) la West Los Angeles College. Chiar de la primul curs, una din profesoare, la rândul ei avocat de imigrări, m-a întrebat care e experiența mea. După câteva minute, s-a uitat lung la mine și mi-a zis: “Ce cauți aici? De ce nu te pregătești pentru examenul de barou?” Așa a început aventura mea. Așa am aflat că statul California este singurul care permite avocaților din jurisdicții străine, care sunt deja membri ai altor barouri, în cazul meu din București, să dea examenul fără să absolve cursuri de drept în SUA, deoarece examenul este atât de dificil încât ei zic: “Dacă ai tupeu și treci, nouă nu ne pasă unde ai făcut dreptul!” Nu a fost ușor, dar am reușit să trec examenul cu ajutorul neprețuit al familiei și al prietenilor și am ales să rămân în domeniul legii imigrării după ce lucrasem deja ca Law Clerk (asistent de avocat) pentru aceeași profesoară, care mi-a devenit între timp mentor și de la care am învățat meseria. Viza de imigrant se poate obține pentru soț/soție, copii, părinti și frați/surori de cetățeni americani sau rezidenți americani prin petiția pentru un membru de familie (I-130). Această petiție este doar primul pas al procesului de emigrare și ea nu conferă niciun beneficiu, nu face decât să stabilească relația de rudenie dintre cetățeanul sau rezidentul american și ruda sa, care dorește să obțină o viza de imigrant. Următorul pas este ca, în momentul când această petiție este aprobată în Statele Unite de către oficiul de imigrări (USCIS) și după ce cetățeanul/rezidentul dovedește că are resurse financiare să susțină noul imigrant, dosarul este transferat la consulatul american din țara de origine a imigrantului, acesta urmând să se prezinte la un interviu pentru a obține viza și a intra în SUA ca imigrant. Marea diferență dintre categoriile enumerate mai sus este că viza de imigrant nu este disponibilă imediat pentru toate categoriile de rude. Doar soții, părinții și copiii minori pot aplica pentru viza de imigrant imediat ce  NOIEMBRIE

2018 • HORA | 23

De 20 de ani este avocată cu renume. Marina Andrei a făcut cale lungă de la București spre Los Angeles ca să ajute noii imigranți în SUA să-și legalizeze șederea. Este membră a Baroului din statul California, unde s-a mutat în 2003. Nu era sigură dacă îi va reuși să-și continue cariera într-o țară cu noi reguli, asta însemnând să ia totul de la capăt. Experiența acumulată în SUA îi ajută astăzi pe mulți cu vize de familie, de muncă, vize de investitori, azil, și nu în ultimul rând, conduce cazuri în instanță de anulare a deportărilor. În acest articol, va prezenta modul de obținere a vizei de imigrant în baza petiției de familie. depuse înainte de perioada februarie 2005. Asta nu înseamnă că vor mai dura exact 13 ani până îi va veni rândul celui care a aplicat în 2018, pentru că această dată este diferită pentru fiecare lună.

@MARINAANDREI

petiția de familie este aprobată, pentru că numărul de vize pentru această categorie (immediate family) este nelimitat. Pentru frați/surori, copii majori necăsătoriți și copii majori căsătoriți, numărul de vize este limitat și nu se eliberează alte vize decât o dată pe an, la începutul anului fiscal pe 1 octombrie. Evident, acel nou număr de vize este aproape imediat distribuit celor care deja stau la coada de mulți ani, ceilalți urmând să aștepte până le vine rândul. Această “coadă” este monitorizată de buletinul de vize, publicat lunar de către Departamentul de Stat (visa bulletin). El arată exact ce vize sunt procesate în luna respectivă. De exemplu, pentru cetățenii români, care au petiții de familie depuse de un frate cetățean american, departamentul de stat a publicat în octombrie buletinul care indică în acest moment cine primește vize și pot aplica pentru viza de imigrant. În aceste cazuri, petițiile au fost 

Dacă imigrantul se află în SUA în cadrul unei vize legale și beneficiază de o petiție de familie deja aprobată, poate să obțină rezidența prin schimbarea statului în statutul de rezident (Adjustment of Status). Această schimbare nu este posibilă decât dacă viza sa este încă validă și permisiunea de ședere pe teritoriul SUA nu a expirat (I-94 – poate fi verificat oricând online pe baza numelui, numărului de pașaport și a datei de naștere). O excepție este legea 245(i), care spune că dacă ai o petiție de familie depusă înainte de 30 aprilie 2001, nu contează că ai intrat ilegal în SUA, sau că nu mai ai statut legal aici. O altă excepție de la această regulă este categoria de persoane care nu necesită o viză încă valabilă, ca să poată obține statutul de rezident în SUA, chiar dacă statutul lor anterior a expirat: soții, părinții și copiii minori de cetățeni americani. Atenție, nu și de rezidenți. Aceștia pot obține statutul de rezidenți în SUA, chiar dacă au depășit perioada legala de ședere. Evident că este de dorit să nu se ajungă la această situație din cauza unor restricții care apar în

Viza de imigrant se poate obține pentru soț/soție, copii, părinti și frați/surori de cetățeni americani sau rezidenți americani prin petiția pentru un membru de familie (I-130).


SUNT INTERESATĂ ÎN ACESTE SERVICII: ANALIZE / ULTRASOUND CONSULTAȚIE MEDICALĂ MASSAGE THERAPY BOTOX PROGRAM DE SLĂBIT LASER PRP

cazul acestui proces, (de exemplu, imposibilitatea de a călători în afara SUA pe perioada cât cererea de rezidență este în procesare). O noutate în procedura de procesare a cererilor de schimbare a statutului de non-imigrant în statut de imigrant este faptul că dacă o persoană intră pe teritoriul SUA cu o viză de nonimigrant (vizitator, student, lucrător temporar) și înaintează o cerere de schimbare a statutului într-o viză de imigrant în mai puțin de 90 de zile de la intrare, va declanșa automat prezumția că intenția lui de a imigra s-a format înainte de a intra în SUA, și de aceea există riscul să fie acuzat de fraudă.

Asta nu înseamnă că va pierde automat dreptul de a-și schima statutul, dar procedura tergiversează, pentru că va avea nevoie de o cerere adițională de exonerare a fraudei ca motiv de inadmisibilitate. Marea schimbare, însă, care a avut loc în ultimul timp în procedură sunt termenele de procesare a cererilor. Acestea s-au dublat, sau chiar mai mult decât atât. Cu un an în urmă, o cerere de obținere a permisului de muncă adiacentă cererii pentru rezidență dura aproximativ trei luni. Acum, însă, termenul oficial este intre 5 și 7 luni, iar clienții mei le primesc aproape de limită, după 6 luni.

BECOME A SPONSOR FOR OUR MAGAZINE

contact@moldovatimes.com Phone: (602-802-3653

Dacă cererile pentru statutul de rezident durau înainte doar patru luni, (mai ales la San Bernardino, unul dintre cele mai rapide oficii), acum durează aproximativ 10 luni în Los Angeles, din momentul când trimit toate documentele la UCSCIS și până când este programat interviul. Cererile de naturalizare durează aproximativ 8-9 luni. Cele mai afectate sunt cazurile de îndepărtare a condiției green cardului temporar (i-751). Aceste cazuri pot dura mai mult de un an. De aceea și sunt extinse cardurile automat cu 18 luni din momentul când USCIS primește petiția. Deci, răbdare și tutun!

$ 1000 You get 5 cover pages, 1 article, 3 T-shirts, 2 yearly print subscriptions; $ 600 You get 3 cover pages, 1 article, 2 T-shirts, 2 print subscriptions; $ 500 You get 2 cover pages, 1article, 1 T-Shirt, 1 yearly subscription; $ 400 You get 4 promo pages(1/2), 1 article, 1 T-Shirt, 1 yearly subscription; $ 200 You get 2 promo pages (1/2), 1 article, 1 T-Shirt; $ 100 You get one article, one T-Shirt, 1 Yearly subsciption.

EIRBMEION

NATALIA GHILAȘCU Editor in Chief

We believe in SUCCESS

4176 W MONTROSE AVE, CHICAGO, IL 60641

42 | AROH • 8102

As we advance and become successful, day by day, the leaders of the future will be those who empowers others TODAY.

HORA in America is a Romanian publication in USA that promotes people of success, inspires you new horizons and opportunities in a challenging "Promised Land" and definitely unites us to achieve our dreams!

PH: 773-654-1082


DE LA VIZĂ DE STUDENT

LA VICE-PREȘEDINTE AL UNEI BĂNCI ȘI CETĂȚEAN AMERICAN CU ACTE ÎN REGULĂ

IRINA VANPATTEN 17 ani au trecut ca o clipă până ce Horia Basarabeanu s-a ales cu drepturi depline, fiind astăzi cetățean al Statelor Unite. A traversat o cale lungă, în care a învățat și a activat la cele mai prestigioase bănci americane în calitate de analist financiar. Astăzi este vicepreședinte al băncii din Boston, State Street. Acum zece ani, tânărul a fost printre puținii norocoși care a obținut o sponsorizare pe bază de muncă, oferită de către Bank of America. În acest articol, veți afla cum a reușit să-și facă o carieră de invidiat în sistemul bancar american de la o simplă viză de student.

HORIA BASARABEANU, ABSOLVENT AL UNIVERSITĂȚII CAROLINA DE SUD

Irina VanPatten: Ai un nume foarte neobișnuit. Care este istoria numelui Horia? Horia Basarabeanu: Tata a insistat să port numele Horia, care vine de la Horea, Cloșca și Crișan. E un nume vechi, nici în România nu se întâlnește des, dar și mai rar în părțile noastre. Sunt venit în SUA de la Chișinău. Azi lucrez la State Street Bank în Boston din 2014. În engleză se numește ”custody bank”. E o bancă care gestionează fonduri de investiții, de pensii, hedge fund, fonduri care investesc în produse financiare, acțiuni, obligațiuni. I.V: Cum ai ajuns să fii vicepreşedinte la bancă? H.B: Am ajuns la State Street după ce am activat în Charlotte, la Bank of America, unde fusesem angajat imediat după terminarea studiilor de la Universitatea din Carolina de Sud. Aici se predă programul International Business, care e numărul unu în SUA. Banca la care activez le oferă administratorilor de fonduri toată infrastructura pentru a gestiona fondurile lor de investiții. Un fond de investiții are două opțiuni, să apeleze la un custody bank, ori să-și creeze infrastructura proprie, ceea ce nu este convenabil, e destul de costisitor. De obicei, ei preferă să aleagă una din NOIEMBRIE

2018 • HORA | 25

trei bănci similare din SUA, care dețin 80% din piața de infrastructură care poate gestiona aceste fonduri. În afară de State Street, este Bank of New York și Northern Trust. I.V: Ce limbi străine vorbești? H.B: Am terminat liceul moldo-turc din Chișinău, unde multe subiecte se predau în engleză, iar pe lângă asta, am avut ocazia să învăț germana, turca și rusa. Când cunoști mai multe limbi și cauți cuvântul potrivit, uneori, expresiile se încurcă,  îmi vin cuvinte din turcă și din alte limbi într-o propoziție. Terminând liceul moldoturc, doream să continui studiile în engleză și, astfel, am aplicat la o universitate din Canada, unde mi s-a oferit și o bursă, dar când am mers la ambasadă, nu mi-au aprobat viza. După această întâmplare, m-am orientat spre o universitate în Istanbul, în Turcia, căci vorbeam turca și pe timpurile de atunci, era o situație favorabilă, iar după un an, m-am orientat spre SUA. Am fost acceptat la o universitate din Minnesota și când mam dus la ambasadă, americanii mi-au dat viza fără probleme. I.V: Zici că ai fost aici pe viză de student. Păi cum ți-ai găsit de lucru după universitate?

H.B: Am învățat la universitate timp de 5 ani (2 în Minnesota și 3 în Carolina de Sud), cu două facultăți, una de matematică și una de business, dar am terminat având trei profesii: una în business internațional, una în finanțe, și una în asigurări/risk management. Timp de 5 ani am avut posibilitatea să fac mai multe practici. Ultima practică am făcut-o la AIG. În companiile mari, dacă termini cu bine, ai posibilitatea să primești o ofertă de lucru. Între timp căutam ceva mai bun și mai interesant. Reprezentanții Bank of America au venit la universitate cu o sesiune de informare despre pozițiile pentru care angajează. Știam că nu toate companiile angajează lucrători străini. Ei mi-au explicat că pentru programul cu care ei veniseră, nu angajează  străini, dar i-am întrebat dacă cunosc alte departamente care angajează imigranți cu cunoștințe în finanțe și matematică. M-au rugat să le dau CV-ul, iar spre marea mea surpriză, am fost angajat pe o poziție de quantitative analyst, în primul rând, deoarece aveam cunoștințe de matematică. Mai rar se combină matematica cu finanțele. De obicei, faci ori una, ori alta. Și uite așa, am trecut de la viza de student F1, la cea de lucru, H-1 în 2007. Viza de student a durat 6 ani, din care ultimul lucram deja la banca în baza 


unei stagieri OPT( Optional Practical Training), care le oferă studenților oportunitatea de a face stagiere după finisarea studiilor. I.V: Când ai aplicat pentru green card? H.B: Abia în 2009, Bank of America mi-a sponsorizat procesul de emigrare în bază de lucru (EB3). Pe atunci, procesul dura foarte mult, din cauză că SUA are o anumită cotă de sponsorizări pe an. Circa 140,000 de vize sunt puse la dispoziție în fiecare an, poziții care sunt alocate în diferite categorii. Cu cât mai multe studii prezinți, cu atât categoria e mai preferențiată și rândul e mai scurt. În cazul meu deși aveam studii universitare, aveam 5 ani de așteptat. În 2010 mi-am dat seama că această procedură se lungește, și nimic nu era garantat, și nici chiar cei 5 ani nu erau garantați, căci nici nu știi cât de repede se mișcă rândul. M-am gândit să mai fac un program de masterat în economie. De fapt, nu am luat această decizie numai pentru a ușura procedura de imigrare. Așa am continuat și lucrul și orele de seară la universitate. Având un masterat în mână, am convins șeful să începem un alt proces, de a apela la o categorie mai înaltă de emigrare (EB2), unde era un rând mai scurt, dar procesul trebuia început de la zero. În 2013, după 6 ani pe viza de lucru, am primit green cardul, fapt care mi-a permis libertatea de a-mi schimba locul de muncă după 7 ani la Bank of America. Când ești cu viză de muncă, ești legat de acel lucru.

doi ani de experiență, fiind înconjurat de oameni cu mai multă experiență care își pierdeau serviciul. Era foarte stresant, căci eram pe viză de lucru și dacă pierdeam jobul, aveam 30 de zile să-mi găsesc alt serviciu. În caz contrar, trebuia să strâng bagajul, și să plec acasă.

HORIA BASARABEANU, ALĂTURI DE FAMILIA SA

I.V.: Ai vreun mesaj pentru conaționalii tăi din America? H.B: Cunosc oameni care au ajuns în SUA datorită loteriei de green card, la început le-a fost mai greu, dar după un timp, își găsesc un loc de muncă mai liniștit, sunt mulțumiți de viață, căci au un venit stabil, pot să-și permită o vacanță, dar se opresc la acest nivel și nu mai avansează. Cu viza mea de student, n-am avut liberarea asta, și am fost nevoit să mă țin de școală, pe când cei care dețin green cardul au aceeași posibilitate, dar nu o folosesc. Faptul că am fost forțat de situație să mă țin de școală și să urmez acești pași în ordinea în care s-au derulat m-au ajutat să obțin joburile pe care mi le-am dorit.

De la Bank of America m-am mutat la GE Capital, iar peste 9 luni am căutat poziții mai atractive pentru nivel de manager și am găsit opțiunea asta în Boston la State Street Bank. Peste 5 ani, la 5 septembrie 2018 am luat cetățenia americană. Mi-a luat doar 17 ani de la venirea mea în America să-mi iau cetățenia. Cea mai grea perioadă a fost în timpul crizei, activând în domeniul financiar, cu numai NOIEMBRIE

2018 • HORA | 26


SĂNĂTATE

să ajungi medic în America

ÎNSEAMNĂ MULTE NOPȚI NEDORMITE DE DR. LUANA ȘAHIAN Acum 17 ani, destinul a adus-o pe Dr. Gina Lavinia Casian în America, după ce a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Constanța. A ajuns în SUA cu gândul de a convinge un prieten să revină în țară, dar a fost captivată de modul de viață, de infrastructura și de sistemul medical de aici.

bază solidă din România, dar limba diferită, protocoalele terapeutice, schemele de tratament și tehnica medicală au fost complet diferite. A studiat foarte mult ca să obțină un scor mare, nu era suficient doar să treacă examenele, iar competiția a fost acerbă. Pentru primul examen a studiat 6 luni, a câte 8-10 ore pe zi. A muncit din greu și a reuşit.

Gina a găsit motivație să învețe limba engleză și să își croiască un plan de pregătire pentru faimoasele și înfricoșătoarele examene de rezidență (United States Medical Licensing Examination). Astăzi, Dr. Casian nu face o munca ușoară. De mai bine de 10 ani tratează pacienți cu diagnostice medicale și psihiatrice complicate, în cadrul unui spital guvernamental din San Diego.

Deși în timpul facultății se gândea să devină psihiatru, în America a ales și a fost admisă la specialitatea Medicina Internă. Rezidențiatul nu a fost nici pe departe lejer, a fost dificil, cu multe ore de muncă, nopți petrecute în spital, sau studiind. Cei trei ani de rezidență în Michigan Community Hospital au creat baza medicului de astăzi. Niciodată nu a avut program de 8 ore pe zi, rememorează apeluri de urgență la 6.00 am, continuate cu program prelungit, gărzi.

“Fiecare zi este diferită, imprevizibilă, cu ceva nou de învățat “, spune Dr. Casian. Vorbește cu foarte multă pasiune despre posibilitatea de a trata pacientul fără grija lipsei financiare“. Îmi oferă acel confort psihic care îmi permite să mă concentrez la ceea ce este cel mai important: grija pentru pacient”. Până a ajunge aici, a trebuit să-și echivaleze studiile și să treacă de cele trei examene de rezidență. Își amintește că examenele au fost foarte dificile și a învățat mult. A avut o

“Niciodată nu am lucrat 8 pe zi, în realitate, eram în spital de la 6.00 am la 6.00 pm” spune Dr. Casian. “Procesul de examinare este diferit aici, este mai multă expunere către partea clinică“, explică Dr. Casian. În pofida barierelor culturale, a celor legate de limbă sau tehnică medicala, în scurt timp, Dr. Casian s-a evidențiat prin calitățile excepționale, devenind lider în rândul rezidenților din generația sa și ajungând să supervizeze rezidenți americani și din alte colțuri ale lumii.

SAN DIEGO

Dr. Casian zâmbește când rememorează trecutul. Nu cunoștea deloc limba engleză și, totuși, după echivalarea studiilor și nopți petrecute lucrând și învățând în perioada de rezidență, a reușit să devină un medic respectat în San Diego. NOIEMBRIE

2018 • HORA | 27


FAPTELE VORBESC CU SPIRITUL SĂU COMUNITAR, POȚI ADUCE SPORTUL ÎN MOLDOVA

NATALIA GHILAȘCU E toamnă și gândul zboară la culesul roadelor. La 55 de ani, culegi cele mai frumoase roade ale vieții, îndeosebi, dacă ai semănat și ai investit mult suflet, dăruire și dragoste în faptele pentru care ești chemat să le faci. Pe George Kulya îl puteți admira mai mult la festivalurile românești din California, unde cântă muzică de estradă și transmite emoții și amintiri dragi despre locurile de baștină. De 22 de ani, este antreprenor în industria construcțiilor din San Francisco, dar o bună parte din timpul și investițiile sale o oferă proiectelor comunitare și culturale. Este originar din Reni, unde a înființat o școală de sport pentru 400 de copii, aici ei se antrenează aproape gratuit și se mândrește de fiecare dată cu reușitele lor. A absolvit și el o școală de sport, unde s-a antrenat timp de zece ani, iar antrenorul său de box predă acum la școala sportivă, unde și-a investit o parte din banii săi. “În Odessa sunt numit "Jora moldoveanul", iar în Moldova, oamenii îmi ziceau “Jora boxerul”, râde George, povestind despre istoria sa de viață și cum a ajuns în America, la o conferință anuală a moldovenilor în SUA, care s-a desfășurat în San Francisco. George este un lider printre membrii comunității de moldoveni din Sacramento și San Francisco, unde în fiecare an, organizează evenimente culturale, “Mărțișor”. În această toamnă, în schimb, pe 10 noiembrie, pune la cale primul eveniment dedicat roadelor și vinului, o adevărată bostaniadă, unde întreaga comunitate va admira și va aduce mulțumiri pentru roadele culese din acest an. În Los Angeles l-am văzut plin de emoții și zâmbet la festivalul “Be Romanian for a Day”.  Spiritul său de antreprenoriat social se evidențiază prin inițiativele care vrea să le pună pe roate în acest an, iar una dintre ele este o propunere de colaborare cu revista “HORA in America”, prin intermediul căreia, dorește să sprijine 100 de copiii nevoiași din Moldova, beneficiari ai "the Moldova Project". Neam gândit să numim campania noastră  

GEORGE

“O minge pentru fiecare copil”, care ar uni 100 de familii din SUA și din Moldova prin donații de echipament sportiv. Mulți dintre cei care locuiesc de ceva vreme în SUA, probabil că știu cât de important e să ai propria minge de fotbal sau baseball. Dacă îți pasă, cumpăra un maiou, un costum sportiv, ghete pentru mărimile copiilor de la 7 la 18 ani. Pentru copiii din unele sate pustiite din Moldova, care nu au bătut vreodată mingea, ci doar una împrumutată de la școală sau de la vecini, ar fi o surpriză nemaipomenită. În ajunul sărbătorii Recunoștinței (Thanksgiving) din 22 noiembrie, redacția noastră a dat curs acestei invitații, în speranța că vom aduna inventarul necesar pentru cei mai vulnerabili copii, care va ajunge în

KULYA,

AL

ĂTURI

DE

CAMPIONII

S

ĂI

perioada sărbătorilor de Crăciun. Drept recunoștință din partea lor, vom ruga să ne trimită și niște poze, sau să ne povestească cum a fost prima zi de sport autentic, 24/24, din viața lor. Așadar, dragi cititori, vă îndemnăm să colectăm cadouri memorabile, iar dacă veți da și voi curs acestei provocări, vă invităm să vă alăturați și să ne anunțați despre intenția de a expedia încălțăminte și îmbrăcăminte sportivă la diverse puncte de colectare din SUA! Din orice oraș v-ați afla, vom fi recunoscători pentru acest sprijin! Ne-am gândit și la o soluție pentru cei care doresc să facă o donație financiară la MOLDOVA AID nonprofit pe contul de paypal elena.dragalin@gmail.com, sau să expediați un cec pe numele Moldova AID, adresa 8838 Montgomery Ave., Wyndmoor, PA, 19038.

CENTRE DE COLECTARE A CADOURILOR SPORTIVE FLORIDA: Florentina Mircea 4272 NW 89th Ave, Apt 103, Coral Springs, FL 33065 754-245-2838

ILLINOIS: Rusalina Mâncu 4176 W MONTROSE AVE, CHICAGO, IL 60641 PH: 773-654-1082

NEW YORK: Rodica Balan 770 Lexington Avenue, New York, NY 10022 347 589 5664

ARIZONA: Mariana Lozovanu 22606 N 70th Drive, Glendale, AZ 85310 602-885-9699


SPORT

ECHIPA DE FOTBAL FC MOLDOVA CHICAGO s-a calificat în Liga Superioară Chicagoland, după zece ani de eforturi în sport

ANNA PANOVICI

Echipa de fotbal FC Moldova din Chicago, după aproape zece ani, își adună trofeele pe pământul American, iar mai nou, s-a clasat pe prima poziție în Liga din Chicagoland. Echipa se antrenează săptămânal, iar în fiecare an adună un palmares de trofee. Oamenii care lucrează împreună pot învinge, fie că luptă împotriva unei apărări, sau cu problemele societății moderne. După ultimul fluier al arbitrului, ei sunt o echipă și o comunitate care învinge meci după meci și se susține la rău și la bine! Nu își imaginează viața fără sport sau fără fotbal, care a devenit prima dragoste, o adevărată familie. Ion Chescu este căpitanul echipei și ne-a povestit despre viața de pe terenul de fotbal. Anna Panovici: De unde a venit idea de a fonda o echipă de fotbal la Chicago? Și cum a devenit aceasta realitate? Ion Chescu: Istoria echipei începe în 2008. Patru tineri studenți, proaspăt veniți în State, purtând o dragostea aparte față de fotbal (pe care l-au practicat și acasă), au creat în Chicago o echipă cu care ar putea să își continue această pasiune. Au jucat timp de un an în echipa “Deportivo Chicago”, mai apoi, Eugen Dimbu, Viorel Glib, Dumitru Julea și Cornel Druță au decis să formeze echipa FC Moldova Chicago. Echipa a fost înregistrată pe 20 mai, 2009 și putem afirma cu mândrie că echipa FC Moldova este formată doar din moldoveni. Suntem în continuare în căutare de tineri care au dorința să joace pentru echipa noastră și care sunt gata să se dedice echipei și jocului pentru a aduce noi victorii și trofee. A.P: De regulă, în SUA fiecare își vede de jobul său și nu prea are chef de alte activități, ce vă motivează să mergeți mai departe? I.C: Cu toții știm că problema cea mai mare în State este criza de timp. Motivația cea mai mare este dragostea față de acest sport, care nu este un simplu hobby. Mulți din echipă au practicat fotbalul acasă de mici copii, majoritatea din ei au jucat NOIEMBRIE

2018 • HORA | 29

în campionatele Moldovei, Divizia A și Divizia Națională. Fanii noștri sunt, în mare parte, familiile și prietenii . Ne sunt alături meci după meci, ne susțin și ne împing spre rezultate mai bune. Fiecare dintre noi nu își imaginează viața fără fotbal, ne adunăm la antrenamente sâmbăta, apoi duminică la meciuri. 

PENTRU FIECARE DIN NOI, FC MOLDOVA A DEVENIT O A DOUA FAMILIE, TOȚI AȘTEPTĂM CU NERĂBDARE SĂ VINĂ WEEKENDUL SĂ NE VEDEM, SĂ CÂȘTIGĂM MECIUL ȘI DUPĂ ACEEA SĂ PETRECEM TIMPUL FRUMOS CU FANII NOȘTRI.

A.P: Sunt sau nu Moldovenii buni la fotbal? I.C: Moldova este o țară plină de talente, care joacă în campionatele naționale din Europa. Artur Ioniță și Vitalie Damascan joacă în Seria A, Alexandru Epureanu - în campionatul Turciei și mulți alții - în campionatul Rusiei. Unii din echipa noastră, chiar la vârste fragede, au jucat în echipele de top din Europa, dar care nu au putut continua fotbalul acasă. AP: Ce înseamnă succesul de la Liga ChicagoLand pentru voi? I.C: Recent, am încheiat Liga din Chicago (PSL Chicagoland), First Division, suntem pe primul loc cu 43 din 48 puncte posibile, acesta fiind un rezultat excelent, care ne permite să promovăm în cea mai puternică divizie, Major Division. Asta înseamnă că toate antrenamentele și dedicația pe care am depus-o până acum nu a fost în 


INSIDE SCOOP

zadar și ne-am atins scopul din acest an. Toți așteaptă cu nerăbdare să ne încercăm puterile în liga superioară. Ne încredem în puterile noastre și privim cu optimism în viitor. Anna Panovici: Care a fost cel mai mare trofeu pe care l-ați luat până acum? Ion Chescu: Avem câteva trofee în palmaresul echipei, câteva la futsal și minifotbal, însă cele mai importante sunt primul loc în NSL (National Soccer League) în sezonul 2014/First Division. Ultimul nostru trofeu e primul loc la PSL 2018. De asemenea, echipa participă în fiecare vară în inima munților din Colorado, unde am mers pentru a treia oară. Încă nu am adus cupa în Chicago, dar vom depune tot efortul să o aducem vara viitoare!

FC

MOLDOVA

CHICAGO LA ANTRENAMENTE

EDUCAȚIE

TO MBA OR NOT TO MBA?

Tatiana Chicu, proaspătă absolventă a Universității din California, Berkeley Haas School of Business, una dintre cele mai bine cotate școli în MBA, ne sfătuie cum să ne pregătim mai ușor pentru a obține studii de calitate în SUA. De mai bine de un an, activează la compania Shell din San Francisco în calitate de consultant în comerț, iar anterior, a făcut analize de business pentru alte companii renumite, Pacific Gas and Electric, PECO Energy, Exelon Power Team, etc. În afară de expertiză în domeniul afacerilor, o puteți regăsi în Board la Moldovan Community in California.   Unul din beneficiile de a fi în Statele Unite este accesul la educație de o înaltă calitate, iar cea mai solicitată diplomă din domeniul businessului este programul de masterat în administrarea afacerilor (MBA sau Master of Business Administration). Anterior, programele de studii se orientau pe capacitățile analitice („hard skills”), cum ar fi: finanțe, operațiuni, statistică, iar absolvenții erau percepuți drept „numărători de boane de fasole”, detașați de problemele din viața reală. Eventual, programele de MBA au făcut față cerințelor de piață și și-au extins ofertele cu cursuri pentru dezvoltarea capacităților de management („soft skills”) cum ar fi strategia, leadership și comportamentul organizațional. Școlile de business au realizat că după absolvire, studenții crează cea mai mare valoare prin abilitățile de a conduce și de a  administra echipe, decât prin contribuțiile individuale.  Programul de MBA nu e o diplomă obligatorie pentru nicio profesie, cum e medicina sau justiția. Sunt foarte mulți manageri executivi care nu au studiat MBA, dar sunt lideri formidabili. Totuși, din ce în ce mai multe joburi au preferințe pentru candidații care au urmat un asemenea 

TATIANA CHICU

program. Prețul de admitere poate fi intimidant dacă îl privești ca un cost, și nu ca pe o investiție. E foarte important ca studentul să cerceteze criteriile, cum ar fi salariile absolvenților recenți, rata de absolvenți care au obținut un job în mai puțin de trei luni de la absolvire, companiile care solicită acest program. Costul unui MBA poate fi finanțat și prin burse de studii sau credite studențești la rate destul de mici. Dacă în Moldova există conceptul de nepotism în obținerea unui job, tabloul din SUA nu e cu mult mai diferit, acest concept e formalizat ca „networking”. Fiind parte din aceeași comunitate, absolvenții au tendința să se ajute reciproc în obținerea posturilor vacante sau cu recomandări. Comunitatea există și dincolo de aspectul profesional: studenții de la MBA petrec foarte mult timp împreună din cauza lucrului de grup și a aspectului colaborativ de învățământ, formându-se prietenii dincolo de băncile universității. În timpul anului universitar, te alături excursiilor și călătoriilor de grup, precum și petrecerilor, care te predispune spre prietenii în mod natural. Pentru un imigrant sau student internațional, programul e o metodă foarte simplă să își formeze prietenii și să se încadreze în comunitatea americană. Deși admiterea în școlile top 20 este mai competitivă, comisia de admitere caută studenți care pot contribui cu o bună experiență. Aplicanții din Europa de Est pot aduce o altă perspectivă de abordare a problemelor, îmbogățită de experiențele noastre unice. Dacă MBA se aliniază scopurilor tale de carieră, nu este imposibil sau complicat pentru a fi acceptat, necesită doar un pic de efort și voință.  NOIEMBRIE

2018 • HORA | 30


LILIAC BAND

SPARGE CORTINA PRIN MUZICĂ ȘI DEDICAȚIE DE FAMILIE aducând drept exemplu propria sa carieră. Samuel este băiatul cel mai mare, la 19 de ani este unul dintre puținii chitariști care poate sa emită pe Randy Rhoads, îi place la nebunie chitara electrică. În primele sale zile în calitate de interpret stradal, a devenit personificatorul ideal al lui Michael Jackson, și reușește să distreze mulțimea fără mari eforturi. El este motorul și creierul producției video a formației Liliac. “Ceea ce mă pasionează cel mai mult este să concertez împreună cu familia și să le transmit celor din jur unde pline de fericire. Îmi doresc ca muzica noastră să devină populară și să fie ascultată în hiturile de la radio. Ne place să producem muzică, asta este parte din viața noastră”, ne explică Sam.

NATALIA GHILAȘCU De douăzeci de ani, Florin și Nineta Cristea locuiesc în Los Angeles, ani în care și-au dedicat viața celor cinci copii, ca să-și poată realiza visele muzicale. Florin din Cluj Napoca, iar Nineta din Caransebeș, au emigrat pe căi diferite în SUA, iar America i-a unit inimile ca să zidească cea mai prețioasă capodoperă a lor, Liliac Band. Este de necrezut, toți copiii lor fac parte din formația heavy rock metal, în pofida faptului că ambii au crescut într-un stil de viață destul de religios. Trăiesc același vis, cântă aceeași muzică și lucrează împreună ca o adevărată echipă, de dimineață până seară, să scoată primul album. Următorul pas este să prezinte piesele în afara granițelor californiene.

Tânăra familie se vede cu vise mari pe lângă eforturile zilnice pe care le depun în dezvoltarea acestei formații, și anume acela de a cuceri o lume întreagă prin muzică, iar copiii doresc să poată să călătorească în diverse țări ca o formație bine conturată, care să le aducă faimă și succes. MELODY CRISTEA

LOS ANGELES

De la înființarea trupei Liliac, coșmarul lor continuă de trei ani, mai ales pentru comunitatea religioasă, unde sunt priviți drept oile negre, în schimb, nimeni nu le poate răpi fericirea pe care o simt de fiecare dată când o întreagă familie concertează și strunele chitarelor, pur și simplu, se rup de euforie. Dacă nu ai ascultat încă piesa originală a formației Liliac “Chain of Thorns”, merită să o asculți pe canalul de Youtube Liliac Band, pentru a-ți da seama despre dedicația celor cinci tineri, care au format o trupă de rock în Los Angeles. Este un clip video despre Liliac, lansat de curând și care a atras admirația fanilor formației. Florin Cristea deține un studiou de înregistrări, viața lui este muzica și familia, se simte împlinit să producă și să înregistreze propriile melodii ale copiilor săi, care se mândresc cu el. A reușit să le ofere un model unic de afacere și creație,  NOIEMBRIE

2018 • HORA | 31

Abigail are 18 ani, cântă la tobe, iar înainte de a fi cunoscută cu stilul de muzică, a fost o studentă rezervată și liniștită, centrată pe matematică și astronomie, cu vise de a călători pe Marte. După ce l-a descoperit pe Roger Taylor, bateristul trupei Queen, Aby a depus toate eforturile pentru a studia muzica clasică de rock și metal. Astăzi ea este cea mai proeminentă membră a echipei, care bate tobele în Los Angeles, CA. Și Melody care aspiră la vise mari este vocalul trupei Liliac și iubește basul de mică. Ea este mândră să fie parte din aceeași formație. “Este o echipă unică, pentru că suntem o familie unită, iar muzica ne unește și mai mult. Ne place Rock & Roll și mă văd pe marile scene. Acest vis ne face mai puternici și este realizabil pentru că noi nu ne vom despărți vreodată”, ne spune tânăra la cei 16 ani. Ethan are 12 ani, este și el chitarist, emoționat de fiecare dată când primește aplauze de la trecători, îi place mulțimea și asta îl face să se simtă popular. “În plus, ne câștigăm propriul ban, muzica este pasiunea mea și abia aștept să mergem în turnee în întreaga lume,” ne mărturisește Ethan plin de entuziasm.   Justin este cel mai mic membru al formației, are 10 ani și înțelege că s-a născut cu această pasiune pentru muzică. Este fericit să cânte la clape și să transmită audienței energia pozitivă prin muzică. “Pot să-mi iau un dragon cu barbă și nu pot să aștept până nu o fac. Mă văd în 5 ani într-o casă mare, cu dragoni cu barbă, cântând și călătorind în turnee, colaborând cu alte formații și ascultându-ne piesele preferate la radio”.  


Nineta Cristea, mama copiilor, se simte fericită când casa e plină de muzică și este înconjurată de talente. La început, mergeam cu întreaga familie la Santa Monica Pier, unde copiii dansau și cântau. În una din zile, am decis să înregistrăm vocea fiicei noastre, Melody, și am observat că i se potrivește muzica rock, iar după asta, fiecare și-a ales un instrument și așa am început să construim această formație. Cred că fiecare dintre ei are auz muzical foarte bun, pentru că de mici au crescut cu muzică“, ne explică Nineta. Instrumentele au fost alese cu grijă de către Florin Cristea, tatăl copiilor, producător muzical, care conduce și dezvoltă fiecare talent al formației. Florin a reușit să pună bazele unei școli bune de muzică, într-o atmosferă de studiou improvizat chiar acasă, unde formația intră în repetiții zilnice de circa doua la șase ore. “Prestația care a ajuns la apogeu este aceea concertată împreună cu Steward Copeland, toboșarul unei formații britanice numita The Police, iar piesa care au cântat-o împreună, “Not Afraid”, este o compozițiie originală a trupei Liliac. A fost cea mai frumoasă amintire din viața tinerilor rockeri. Influența majoră a fiicei Melody este vocea lui Ronnie James Dio în formația Dio și o mulțime de oameni spun că suna similar cu Lzzy Hale de la

LEGENDARA FORMAȚIE DE ROCK, LILIAC

MAȘINILE DE CURSE CLASICE DIN LUMEA DESIGNERULUI CLUJEAN DE LA TESLA

FOARTE CURÂND, TINERII FORMAȚIEI VOR PUTEA FI PRIVIȚI ȘI PE ECRANELE TELEVIZOARELOR LA UN PROGRAM CBS, IAR VISUL LOR DE A CUCERI LUMEA PRIN MUZICĂ ȘI PASIUNE DE ABIA ÎNCEPE.

Halestorm. Chitariștii preferați ai lui Samuel sunt chitariști legende precum Randy Rhodes, Richie Kotzen, Paul Gilbert, Eddie Van Halen. Toboșarii preferați ale lui Abigail sunt Roger Taylor de la Queen, Dave Grohl de la Nirvanna și Taylor Hawkins de la Foo Fighters”, povestește Florin Cristea. Recent, talentele tinerilor au fost descoperite cu ușurință de o echipă de profesioniști, datorită căreia, din Octombrie, vor merge regulat la repetițiile unui show muzical televizat pentru CBS, Foarte curând, tinerii formației vor putea fi priviți și pe ecranele televizoarelor, iar visul lor de a cuceri lumea prin muzică și pasiune de abia începe.

WWW.ROINLA.COM

DRAGI ROMÂNI, ACUM AVEȚI POSIBILITATEA SĂ VOTAȚI PENTRU ÎNFIINȚAREA PRIMULUI CENTRU COMUNITAR ROMÂNESC ÎN LOS ANGELES. TREBUIE DOAR SĂ SEMNAȚI PETIȚIA ACUM! NOIEMBRIE

2018 • HORA | 32


MINUTUL DE HOLLYWOOD TUDOR PETRUȚ

Îl cunosc pe Dimiter Marinov!

Toată lumea mă întreabă dacă cunosc pe cutare sau cutare vedetă de cinema. Le înțeleg curiozitatea. Bineînțeles că după atâta vreme în cetatea filmului, cunosc mulți dintre colegii mei actori, oameni de teatru, cineaști, producători. Am avut probe de filmare cu majoritatea agențiilor de casting din oraș, așa că s-ar putea spune că, într-adevăr, îi cunosc pe toți directorii de casting. Și așa mai departe, într-o lume care e bazată pe relații profesionale și umane, pe cine cunoști. Desigur că îi cunosc, ceea ce înseamnă că ne salutam când ne întâlnim, schimbăm câteva vorbe, și sperăm să lucrăm împreună pe platourile de filmare.

Foto: Mahershala Ali, Dimiter Marinov, Mike Hatton, Viggo Mortensen

Foarte rar se întâmplă, însă, ca un artist pe care îl cunosc să devină un bun prieten. Acum câțiva ani, în chiar prima zi de filmare pentru campania publicitară Discover Card pe platourile de la Universal Studios, ne-am întâlnit într-un colț ascuns la o țigară. Am descoperit că suntem vecini, el bulgar, eu roman, amândoi transmutați din lumea teatrului, și la patruzeci de ani, și un pic amândoi aspiranți la gloria eternă a lumii de celuloid hollywoodiene. Am devenit frați pe loc. Am filmat reclame împreună mulți ani, m-a ajutat cu aplomb când mi-am reconstruit casa, am fost în competiție pentru același rol la multe probe de filmare, neam cântat unul altuia în zile onomastice la restaurantul Dunărea, am fost invitați unul la premierele celuilalt. Lumea ne cunoaște ca fiind rude. Actorul de origine bulgară, prietenul meu Dimiter Marinov face parte din familie. Zilele trecute m-a invitat la o vizionare a filmului “Green Book”, regizat de Peter Farrelly, în care Dimiter are un rol principal alături de Viggo Mortensen si Mahershala Ali. Oportunitate artistică care îl va proiecta către încununarea unei cariere prestigioase. Am fost emoționat să-l vad pe ecran, pentru că știu că, în sfârșit, i se va recunoaște valoarea creativă. Ceea ce la vârsta noastră e din ce în ce mai greu de realizat în Hollywood. Cred ca “Green Book” este primul film serios al anului care va candida (cu izbândă) la premiile stagiunii, inclusiv la Oscar,  și va avea succes la public. Așa că dacă lumea mă întreabă, am sa răspund cu drag că îl cunosc pe Dimiter Marinov! NOIEMBRIE

2018 • HORA | 33

Foto: Peggy alături de Brad, în reclamele Discover Card

$100

SUNT GATA SĂ SUSȚIN ECHIPA  CU UN ABONAMENT ANUAL 


ROMANIA EXCLUSIVE vă pune la dispozitie, in Exclusivitate, băuturi de cea mai înaltă calitate, de către distribuitorul oficial, VALENTIN IONCESCU în SUA. Suntem dornici și bucuroși să vă aducem cele mai bune băuturi din ROMÂNIA. Suntem recunoscuți prin calitatea EXCELENTĂ a produselor, 100% NATURALE:

VALENTIN IONCESCU IMPORTATOR LICENȚIAT INFO@ROMIMPORTS.COM 954-650-1090

PALINCĂ, VIȘINATĂ, CAISATĂ, CĂPȘUNATĂ, AFINATĂ. 

CĂUTĂM DISTRIBUITORI ÎN SUA

FOTOGRAFIC

THE RESERVE SHOPPING PLAZA, 9858 CLINT MOORE RD, #C 131, BOCA RATON, FL 33496 PH: 561-353-9463

@ROMANIA_EXCLUSIVE

FROM THE HEART OF TRANSYLVANIA STAR WINE AND SPIRITS XIV 22125 POWERLINE RD, BOCA RATON, FL 33433 PH: 561-465-3300

PRIMO LIQUORS WESTON 2390 WESTON RD, WESTON, FL 33326 PH: 954-999-0706

LA VENDETTA 1909 HOLLYWOOD BLVD, HOLLYWOOD, FL 33020 PH: 954-404-6321

PERFECT LIQUIOR AND WINE 901 JOHNSON ST, HOLLYWOOD, FL 33021 PH: 954-613-7669


Moldova Deluxe is the official importer of Moldovan wine, cognac/divin, vodka and sparkling wine in USA. In the words of Louis Pasteur, “one bottle of wine contains more philosophy than any other book in the world”, while Cicero stated that “wine is bottled poetry”. Within this rich philosophy and poetry of the human experience of wine, is the unique story of Moldova.

ASAP Imports Co 409 W Algonquin Rd, Mt Prospect, IL 60056 Tel: +1 773 598 9463; Fax: +1 773 305 5534 asapimports@gmail.com www.moldovadeluxe.com

Profile for HORA in America

HORA in America, noiembrie 2018 (gratuită)  

Echipa redacției "HORA in America" vă prezintă în această ediție pe cei mai ingenioși de prin părțile Americii. Dincolo de tiparele revistei...

HORA in America, noiembrie 2018 (gratuită)  

Echipa redacției "HORA in America" vă prezintă în această ediție pe cei mai ingenioși de prin părțile Americii. Dincolo de tiparele revistei...

Advertisement