3 minute read

Taxele anuale pot deveni o adevărată avere

Carmen Feraru și-a înființat propria companie pentru taxe, JLC Tax Services Inc., în speranța de a ajuta cât mai mulți cetățeni din comunitatea românească din Chicago. Frica, de multe ori, se trage din lipsă de cunoaștere, în opinia lui Carmen. În acest articol, vine cu câteva sfaturi în privința celor mai frecvente întrebări referitoare la taxele anuale 'income tax returns'. Mitul despre extensie: Cunosc foarte multe cazuri unde, an de an, preparatorii de taxe amână perioada de extensie a clienților, motivând că sunt prea ocupați și că vor reveni asupra taxelor după închiderea sezonului. Nu acceptați această situație! Extensiile ar trebui făcute doar dacă sunt solicitate de către client, nu pentru că specialistul în taxe nu are timp. Ceea ce acesta nu va spune este că extensia se aplică doar pentru a se evita penalizarea pentru prezentarea taxelor peste termenul așteptat, sau 'not filling on time'. Deci, cu tot cu acea extensie, veți avea de achitat penalizări de genul 'failure to pay' de '0.5% pe lună din taxele neachitate. Sfatul meu este să faceți programări din timp, pentru a evita extensii și penalizări nedorite.

Rolul taxelor în achiziționarea unei proprietăți: Cu toții cunoaștem deja cât de importante sunt rapoartele anuale de taxe, “income tax”, atunci când dorești să achiziționezi o proprietate. În prezent, orice companie de împrumut sau bancă, va cere rapoartele de taxe pentru ultimii doi ani, ca să poți beneficia de un împrumut bancar. Această condiție poate să varieze de la stat la stat. Acestea doresc să le demonstrați că venitul anual este destul de mare în raport cu cheltuielile de achiziționare și menținere a unei noi proprietăți. Multe persoane vor să declare cât mai puține taxe, dar nu iau în calcul unele surse de venit în bani lichizi, adică 'cash', ceea ce îi ajută pentru moment să achite mai puține plăți pentru veniturile obținute. Ceea ce mulți români uită, însă, este rolul pe care îl pot avea valoarea taxelor în viitorul apropiat.

Reținerele/credite pentru soți/copii nerezidenți: Pentru persoanele cu familii și copii, reținerile și creditele acordate copiilor ajută considerabil la scăderea venitului taxabil, cât și la suma rambursabilă. Aceste credite și facilități nu pot fi acordate copiilor fără numărul SSN sau “social security number”. Acest sfat se aplică, în special, familiilor care au ajuns de curând în SUA. Este foarte important să aplicați pentru acest SSN imediat ce aveți posibilitatea, altfel riscați să nu beneficiați de aceste avantaje. În cazul în care copiii nu sunt eligibili să primească numărul SSN, puteți aplica pentru ITIN (Individual Taxpayer Identification Number) ce va fi folosit doar în scopul efectuării taxelor anuale. Această regulă se aplică și în cazul soțului, soției fără acest număr de taxe. De asemenea, orice specialist în taxe vă poate ajuta la întocmirea formularului de cerere pentru ITIN.

Taxele de Business: Am avut un caz recent, în care patronul unei companii de trucking, din neștiință, și-a înregistrat compania drept o organizație non-profit. Aceasta este o greșeală majoră în pregătirea taxelor, deoarece încasarea oricărui profit personal într-o asemenea organizație este ilegal, iar orice profit netaxabil care este înregistrat de companie trebuie folosit în scopul ales de compania non-profit. Asigurați-vă că alegeți tipul corect de business, care să fie asociat cu scopul companiei, fapt ce va putea să vă avantajeze în privința taxelor. Specialistul de taxe, un contabil sau un avocat, vă poate ajuta să faceți alegerea corectă.

În cazul proprietarilor de companii mici, DBA, LLC, sau cum se mai numește în SUA, “self employed”, din dorința de a fi proprietari ai unei companii, de multe ori sunt înregistrate aceste entități fără a fi luate în calcul implicările legale și cele referitoare la taxe.

Uneori, vă este recomandat și benefic să separi taxele personale de cele ale unei afaceri, dar dacă este vorba de o afacere care implică venituri mici, fără nevoia de a angaja personal, sau de a plăți contractorii, riscul de law suits este foarte scăzut, și atunci opțiunea de a activa drept propriul angajat este mai avantajoasă. Din nou, consultați-vă cu un specialist în taxe, care mereu vă poate îndruma ce cale optimă să alegeți.

Cu timpul, Carmen Feraru și-a înființat propria companie pentru taxe, JLC Tax Services Inc., în speranța de a ajuta cât mai mulți cetățeni din comunitatea românească din Chicago. Frica pentru taxe, de multe ori, se trage din lipsă de cunoaștere, spune Carmen.