Page 4

MLIJEKO I ZDRAVLJE

2

piše prof. dr. sc. Ivančica Delaš Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Mlijeko i metabolički sindrom Pozitivni učinci mlijeka i mliječnih proizvoda u prevenciji metaboličkog sindroma objašnjavaju se specifičnim sastavom mlijeka i mliječne masti Povećana koncentracija glukoze u krvi natašte, povišeni krvni tlak, debljina i poremećaj koncentracije lipida u krvi (dislipidemija) najčešće su zdravstvene tegobe koje muče stanovnike razvijenog svijeta. Iako svaki od simptoma predstavlja pojedinačni poremećaj, ako su istovremeno prisutna tri ili više od navedenih simptoma govorimo o metaboličkom sindromu, koji je u medicinske priručnike uvršten kao zasebna bolest. Neke međunarodne zdravstvene organizacije u kriterije za dijagnozu metaboličkog sindroma uvrštavaju i pojavu proteina u urinu (mikroalbuminuriju), te povećani omjer opsega struka i bokova (tzv. waist-to-hip ratio, WHR), no četiri navedena zajednička su svim klasifikacijama. Liječenju metaboličkog sindroma posvećuje se danas velika pozornost, posebice jer predstavlja glavni čimbenik rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 (T2D) i bolesti krvožilnog sustava, glavnih uzročnika smrtnosti današnjice. Osim neosjetljivosti na inzulin (inzulinska rezistencija), poremećaj metabolizma lipida glavna je karakteristika metaboličkog sindroma. Povećano nakupljanje masti, posebice u središnjem dijelu tijela, te porast koncentracije triacilglicerola i smanjenje “dobrog” HDL-kolesterola u krvi oboljelih, stavilo je u prvi plan konzumaciju masti hranom i dovelo do poznatih preporuka za smanjenje sadržaja masnoća u hrani. Među prvim namirnicama na crnoj listi

našlo se punomasno mlijeko i danas sve preporuke i jelovnici savjetuju korištenje nemasnog mlijeka. Sukladno tome, kao odgovor na zahtjeve tržišta, industrija je razvila cijelu paletu mlijeka i mliječnih proizvoda sa smanjenim sadržajem masnoća. Postavlja se pitanje, međutim, koliko su takve preporuke opravdane i jesu li dovele do željenog cilja?

Što kažu studije? Posljednje studije još jednom potvrđuju kako generalizirane i neprovjerene tvrdnje dovode do krivih zaključaka i neželjenih posljedica. Istraživanja su pokazala negativnu povezanost debljine i konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda, dakle, bilo je manje pretilih u skupini koja je konzumirala više mliječnih proizvoda, kako u skupini djece tako i u odraslih. S tim u vezi podsjećamo na rezultate istraživanja o manjem broju pretile djece u skupini koja je pila punomasno mlijeko u odnosu na skupinu s nemasnim mlijekom, o kojima smo već pisali. Velika studija provedena 2015. s namjerom da procijeni povezanost konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda s rizikom za razvoj metaboličkog sindroma, analizirala je rezultate većeg broja pojedinačnih istraživanja koja uključuju gotovo 32.000 ispitanika.

Punomasni jogurt pozitivan Zaključeno je da povećani unos mlijeka i sira smanjuje rizik od metaboličkog sindroma za 24%, odnosno 19%. Cilj brazilske studije koja je obuhvatila oko 10.000 ispitanika bio je utvrditi povezanost konzumacije mliječnih proizvoda s različitim sadržajem masti i pojave metaboličkog sindroma. Pokazalo se da korištenje mliječnih proizvoda od punomasnog mlijeka, maslaca i jogurta smanjuje rizik od razvoja metaboličkog sindroma. Osobito je istaknuta pozitivna uloga punomasnog jogurta, a španjolska studija na oko 8000 ispitanika upućuje na dodatni pozitivan učinak kombinacije jogurta i voća.

Prikazani rezultati novi su doprinos nastojanjima da se ukloni oznaka “nepoželjno” s mlijeka i mliječnih proizvoda i potakne njihova potrošnja, ponovno ističući prednosti proizvoda od punomasnog mlijeka

Mlijeko i ja 1/2017  

Časopis o značaju mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you