Page 24

22

MLIJEKO I ZDRAVLJE

piše prof. dr. sc. Ivančica Delaš Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Kumis - mliječni šampanjac

Kumis je fermentirani mliječni proizvod sličan kefiru, ali još uvijek prilično nepoznat u našim krajevima, vjerojatno zato što se proizvodi od kobiljeg mlijeka

Za razliku od mlijeka krava, ovaca i koza, magareće i kobilje mlijeko rijetko se koriste za prehranu ljudi. No, u nekim područjima kobilje mlijeko, odnosno mliječni proizvodi dobiveni njegovom fermentacijom, zastupljeni su u prehrani u većoj mjeri i smatra se da imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Život nomada u stepama središnje Azije usko je vezan uz uzgoj i korištenje konja. Ne čudi stoga da su i u prehranu uveli ono što su imali na raspolaganju - kobilje mlijeko. U Mongoliji, primjerice, razdoblje mužnje kobila najčešće je od polovice lipnja do početka listopada. Kobila u tom vremenu proizvede između 1000 i 1200 litara mlijeka, od čega se oko polovice utroši na hranidbu ždrebadi. U otvorenom uzgoju, na prostranim pašnjacima, hrane se travama bogatim brojnim hranjivim sastojcima, koji u konačnici dospijevaju i u mlijeko. Zbog velikog sadržaja laktoze, mliječnog šećera, kobilje mlijeko ima naglašen laksativni učinak i potiče probavu, zbog čega se rjeđe koristi u svježem obliku, a češće za proizvodnju fermentiranih proizvoda.

Održava dobro zdravlje Kumis je fermentirani mliječni proizvod sličan kefiru, ali je još uvijek prilično nepoznat u našim krajevima, vjerojatno zato što se proizvodi od kobiljeg mlijeka. Povezuje ih zajedničko porijeklo s područja Kavkaza, Mongolije i drugih krajeva središnje Azije. Dobro zdravlje i dugovječnost stanovnika tih područja pripisuje se upravo učestalom konzumiranju fermentiranih mliječnih proizvoda, zbog čega je kefir i kod nas dobro prihvaćen. No, dok se kefir proizvodi od kravljega, ovčjega i kozjeg mlijeka, proizvodnje kobiljeg mlijeka potrebnog za proizvodnju kumisa nema u nas u komercijalnim razmjerima. Nasuprot tome, u zemljama zapadne Europe, posebice Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, raste zanimanje za uzgoj konja, ali i proizvodnju i iskorištavanje kobiljeg mlijeka.

Mlijeko i ja 1/2018  

Mlijeko i ja - časopis o značaju mlijeka i mliječnih proizvoda u pravilnoj prehrani.

Mlijeko i ja 1/2018  

Mlijeko i ja - časopis o značaju mlijeka i mliječnih proizvoda u pravilnoj prehrani.

Advertisement