Page 1

Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

December 2015

Möt Företagarnas nya regionchef: Eva Cooper

Motor: Mycket muller

Hyrmaskiner: Hyr maskiner

Sitab: Miljöinvestering


Alkohol- eller drogproblem på din arbetsplats?

Svajigt år i näringspolitiken

Öppenvårdsbehandling specifikt anpassad för arbetslivet. Vi kartlägger, motiverar och rehabiliterar

Ring oss på 026-10 20 34 eller besök www.core-rehab.se

GÅ MED I VÅR E-CLUB! Få förmåner för 1370:Gå in på: sandviken.happyhomes.se Erbjudandet gäller t o m Lucia 2014

HAPPY HOMES SANDVIKEN Industrivägen 18, Sandviken Telefon: 026-27 51 08 Öppet: Mån-Fre 7-18, Lör 9-13

Bli din egen arkitekt! rkitekt! Trubaduren 114

Mer än ett år har gått sedan vi fick en ny regering. Det har varit ett turbulent och ostadigt företagarår med kraftiga försämringar. Med skattehöjningar för över 30 miljarder kronor går det inte att säga annat än att det varit dystert. Det som är mest svajigt är att lagt kort inte ligger. Det kommer regelbundet nya besked och nya politiska överenskommelser som ändrar förutsättningarna för företagen. Det blir svårt för de lokala företagen att staka ut en långsiktighet i sina affärer och verksamhet när politiken ändrar sig.

Transportsektorn påverkas

I en ny politisk överenskommelse utvidgas sänkningen av RUT-avdraget till att omfatta även trädgårdstjänster, it- och flytthjälp. ROT-avdraget som inte skulle röras sänks från 50 000 till 25 000 kronor vid årsskiftet. Många företagare har varnat för att vita jobb kommer att återgå till svarta. Skatter på bensin och diesel har höjts, det påverkar företagen negativt, inte minst i glesare regioner som vårt. Även transportsektorn påverkas starkt, rörligheten minskar på arbetsmarknaden och därmed slår skattehöjningarna även mot jobben. Regeringens skattehöjningar kommer att minska möjligheten att anställa fler medarbetare. Det anger tre av fyra företag i en undersökning som under hösten genomförts bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag.

Högre elpriser Energieffektiva hus

HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET VästkustStugan AB 556468-2515 | 2013-09-19

Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Klipp och klistra, rita till och dra ifrån eller varför inte börja med ett helt tomt ark? Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi ditt drömhem. Precis så som du vill ha det.

Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Klipp och klistra, rita till och dra ifrån eller varför inte börja med ett helt tomt ark? Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi ditt drömhem. Precis så som du vill ha det.

På hemsidan www.vastkustvillan.se hittar du mer information. Du är även välkommen att ringa Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80

I samarbete med:

På hemsidan www.vastkustvillan.se hittar du mer information. Du är även välkommen att ringa Energieffektiva hus Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80

ill och dra h vår

I samarbete med:

2

Men det räcker inte med fördubblad arbetsgivaravgift för unga, höjd bensin och dieselskatt, sänkning av ROT och RUT samt höjd marginalskatt. Skatt på el från kärnkraft ska också höjas. Det kommer att leda till högre elpriser och minskad lönsamhet både hos företagen och de som driver kärnkraftverken. Minskar kärnkraftens lönsamhet minskar ägarnas intresse av att driva anläggningarna vidare. Stängs anläggningarna i förtid minskar tillgången till el och priserna stiger ännu mer. För flera av Svenskt Näringslivs medlemsföretag är kostnaderna för el stora och direkt kopplade till resultat. Nu är det vinter och de politiska vindarna blåser kalla. Det är hög tid för politikerna att förstå vilka stora konsekvenser skattehöjningarna får för våra företag. De som skapar jobben och bidrar till välfärden.

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Eva Cooper - ny regionchef för Företagarna Eva Cooper tillträdde som regionchef för Företagarna i Gävleborg i november men har synts en hel del i regionens media även tidigare. Hon har en bakgrund som politisk redaktör för Hudiksvalls tidning och har bland annat skrivit en del på ledarsidan i Gefle Dagblad och medverkat i paneler i P4 Gävleborg. För några år sedan blev hon av en tidning utnämnd till en av landets främsta åsiktsmaskiner. – Åsiktsmaskin kan måhända låta som en förolämpning. Men som opinionsbildare med uppdrag att synas och höras är det inte fel att uppmärksammas på så sätt, säger Eva Cooper som sedan i november basar över regionkontoret för organisationen Företagarna i länet. Eva är född och uppvuxen utanför Söderhamn. Första gången hon flyttade till Gävle var för att läsa samhäll-mediaprogrammet på Borgarskolan. Det var i slutet av 90-talet och många drömde om att jobba med media, så även Eva. Efter några år i Stockholm, London och Karlstad återvände hon för att studera på Högskolan i Gävle. Här började hon också att engagera sig studentpolitiskt, vilket till slut ledde till ett heltidsarvoderat uppdrag som ordförande för Saco Studentråd, Sveriges största fackliga studentorganisation med ca 100 000 medlemmar över hela landet. Fokusfrågan, som Eva var väldigt engagerad i, var att minska glappet mellan studier och arbetsmarknad. Där i låg bland annat att få fler studenter att se möjligheterna med att starta eget företag. Hon har själv varit kombinatör och kombinerat eget företagande med anställning. Det handlade bland annat om moderatorsjobb och artikelskrivande med mera. Karriären fortsatte på Stiftelsen Fritt Näringsliv, där var hon programansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro. Det handlade bland annat om att driva opinion i frågor om valfrihetssystem och vinster i välfärden. I samband med att dottern föddes återvände Eva till länet och blev politisk redaktör på Hudiksvalls tidning. Det senaste året har hon arbetat som public affairs-konsult och hjälpt företag och organisationer med deras strategiska kommunikation.  

Vad består dina arbetsuppgifterna av?

– Företagarna erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett bättre företagsklimat så att företagare får rätt förutsättningar för att kunna utveckla sina verksamheter och nå sina mål. I praktiken innebär det att jag arbetar med opinionsbildning, både på lokal, regional och till viss del nationell nivå. Jag är också ett stöd till våra lokala föreningar och medlemmar. 4

Har du någon nyhet om Företagarna till regionens företagare?

– Att Företagarna efter drygt ett decennium byter regionchef i Gävleborg är en nyhet i sig. Med mig får man en erfaren opinionsbildare, med både breda och djupa kunskaper om företagarfrågor, arbetsmarknads- och utbildningspolitik, som också har stor erfarenhet av att arbeta i medlemsorganisationer.

Vad tror du är dina framgångsfaktorer?

– Redan när jag var liten fastnade jag för ett egensnickrat motto: ”Kan kan man alltid, men det är inte alltid man vill”. Med det menar jag att man inte ska säga att man inte kan göra något. Att inte automatiskt säga nej till något nytt. Jag är öppen för idéer och intryck, vissa människor är ju av typen att de har fem eller tioårsplaner för sin karriär. Sådan har aldrig jag varit- framförallt på grund av att jag faktiskt inte vet allt spännande och intressant som man kan förete sig. Det har också lett mig till flera oerhört utvecklande arbeten på högprofilerade organisationer, inte minst mitt nuvarande arbete på Företagarna. En annan framgångsfaktor är att jag både är bra på att bygga och behålla nätverk. Ibland skämtar jag om det faktum att jag var en stammis på flera krogar i Gävle när jag var mellan 20 och 25 år gjort att jag gått den bästa mingelskolan man kan gå. För att nå framgång är också mitt tips att hitta bra andningshål, både för kropp och själ. Jag tränar för att vara stark och frisk. Jag försöker också att åtminstone en gång i veckan gå på yoga, för att varva ner i ett annars högt tempo.  Jag uppmanar också till att man ska fira framgångar. Framförallt när man arbetar med opinionsbildning kan det ta lång tid att nå ett synligt resultat. Det gäller att fira alla framgångar för att hålla uppe gnistan. Om så bara genom att lägga ut en bild på Instagram.  

Har du gjort några större misstag i din karriär?

– Jag ägnar ingen tid åt att ångra saker som jag har gjort, utan ser framåt. Om något går fel så gäller det att göra det bästa av situationen.

Vad är du mest stolt över att ha gjort yrkesmässigt?

– Jag har skrivit en egen bok ("Myten om det andra könet”, 2011), jag har varit redaktör för en annan bok och jag har medverkat i ytterligare några böcker. Det är jag oerhört stolt över. Trots att det nu är över ett år sedan som jag slutade arbeta på tidning så händer det fortfarande att jag blir stoppad av människor som vill tacka för olika texter. Att ha skrivit opinionsbildande texter som berört är något jag också är stolt över.


Vad är din målsättning eller vision?

Ett Gävleborg ska vara ett bättre län att starta, driva, utveckla och äga företag i. Att fler människor ska se framtiden i vårt län.

Vad är dina synpunkter och fördelar om näringslivet i regionen?

– Det finns många engagerade och driftiga företagare i Gävleborg. Men företagsklimatet lämnar allt för mycket övrigt att önska. Arbetslösheten i riket är oförändrad, enligt Arbetsförmedlingens rapport i november, men i Gävleborg, som redan har landets högsta arbetslöshet, ökar den. 11,3 % av arbetskraften är arbetslös i länet. Samtidigt har grannlänet Uppsala landets lägsta arbetslöshet, 5,6 %. Det pratas ofta om att vi är industritunga - och även om industriverksamhet kan vara av mindre snitt leder det gärna tanken till de gamla bruken. 1 % av företagen i Gävleborg har fler än 50 anställda. Småföretagarna är de största betalarna av kommunala skatteintäkter i riket - i Gävle kommer till exempel 31 % av de kommunala skatteintäkterna från små företag, att jämföra med 17 % från större företag. Hur det går för företagen i kommunen spelar stor roll för hur det går för kommunen, både när det gäller välfärd, kommunal service och, förstås, sysselsättning. Därför är det mycket oroande att Gävleborg två år i rad hamnar på rikets jumboplats i Företagarnas Årets Företagarkommun som mäter tillväxt år till år. Mycket behöver göras för att lyfta företagarklimatet både lokalt och regionalt, bland annat: • En bättre attityd till företagare • Förbättra infrastrukturen • Öppna upp för nya idéer och branscher • Skapa enkla regler

Har du några människor som varit förbilder eller betytt extra mycket för dig?

– Den jag i första hand tänker på är Maria Rankka, uppvuxen i Tierp och numera vd för Stockholms Handelskammare. Hon var min första chef på Timbro och en mycket tydlig, rak och stöttande ledare. Det är egenskaper som jag uppskattar hos en chef. Sedan har jag en uppsjö med familjemedlemmar och vänner som alla är stora inspirationskällor i mitt liv.”

Vilka är dina favoritplatser i regionen?

– Boulongerskogen i Gävle, året om. På sommaren är Strandbaden i Årsunda en pärla. Hela familjen var där och tältade i somras. Det var verkligen ren njutning. Det gör skäl för namnet Gästriklands Riviera!

Vad vet vi inte om Eva Cooper?

– Jag har spelat mig själv i serien ”Allt faller” av Johan Rheborg och Henrik Schyffert som sändes på TV4 häromåret. Min ”roll” var att delta i en nyhetspanel i morgontv, tillsammans med Stig-Björn Ljunggren och Johan Rheborg. Jag fick ett fint skådespelaravtal och allting! Det var mycket överraskande att få ett samtal med frågan ”Johan Rheborg och Henrik Schyffert har skrivit in dig i manus, så vi undrar om du vill vara med?” Att vara i nyhetspanelen som sådan var dock inget konstigt, det var jag med jämna mellanrum under tiden på Timbro.

Text och foto: Joe Formgren • SvenskPress.se

Fakta Namn: Eva Cooper Yrke: Regionchef Företagarna, Ålder: 34 år Bor: På Söder i Gävle Familj: Man och en snart 4-årig dotter.

Ge ert företag och era anställda en riktig julklapp Bli medlemmar i effect plus+

Kontakta mig för mer information om det! Nalle Rydstrand 070-51 05 050 info@effectplus.se • www.effectplus.se

Events + kryssning + erbjudanden + luncher + after works m.m. = Kontakter, kunskaper oc

FÖRETAGSFES TER OC H C ATERING QUIZ TORSDAGAR • MISSA INTE ÅRETS JULBORD• FRE - LÖR • 295:-

RESTAURANG NATTKLUBB BAR x 3

Tel. 026-18 30 21 www.heartbreak.se

VÄLKOMNA 5


Informationsmöte om effect plus+ Tisdagen den 24 november träffades ett 25-tal personer från 15 olika företag och organisationer på Stora Vall för att under en informationskväll i herrgårdsmiljö få mer information om det regionala affärsnätverket effect plus+. Verksamhetsansvarige Nalle Rydstrand berättade om de fördelar det innebär att vara med i ett aktivt affärsnätverk och betonade vikten av att det inte bara är kul att knyta nya kontakter och skaffa sig nya kunskaper utan dessutom lönsamt. Han berättade även om kommande aktiviteter där nästa egna evenemang är Luciafirande på Templet den 11 december och om effect+dagen som anordnas på Gävle Konserthus den 14 mars. Joe Formgren berättade om de möjligheter effect+medlemmarna har att kommunicera och demonstrerade hur enkelt de kan publicera artiklar, erbjudanden och evenemang till alla andra effect+medlemmar samt till övriga omvärlden. Trivselfaktorn var hög när sällskapet efter genomgången kunde njuta av en god mingelbuffé och många nya bekantskaper.

effect plus • SvenskPress.se

Evenemang, personalfester, konferenser med tema - speciellt eller traditionellt • Hälsa • dans • yoga • motion • komik • Restaurangen rekommenderas av White Guide! Vår evenemangssal för upp till 350 personer är nyrustad, ny teknik, fräsch och rymlig. Träningslokaler med bastu & omklädningsrum. Vi är mycket flexibla och ser till att varje evenemang hos oss blir minnesvärt!

Söders

Källa 6

www. soderskalla.se Telefon: 026-51 88 00

Hjärnforskning till frukost med Mike Florette Den 20 november var det många som ville förbättra sitt team till frukost. Ett 70-tal företagare och beslutsfattare hade sökt sig till Elite Grand Hotel i Gävle när Poolia bjöd in kunder och samarbetspartners till ”Hjärnforskning till frukost” med en av Sveriges bästa föreläsare inom området - Mike Florette som även är författare och organisationskonsult. Michael Angelryd, VD på Poolia Gävle hälsade alla välkomna och utlovade verktyg för att skapa förändring, förbättra motivationen och utveckla framgångsrika team.

Bidra till bättre team

Föredragshållaren Mike Florette gjorde ingen besviken utan levererade en helgjuten timme som både utbildade, inspirerade och roade deltagarna samtidigt som viktiga och användbara lärdomar förmedlas. Temat var hur rön från hjärnforskning kan bidra till bättre team och åhörarna bjöds härliga metaforer som att ”en timme med sin älskade går fort till skillnad mot att tillbringa samma tid på en het spisplatta utan kläder” samt att det är en mycket bättre att uppge att man är ”uthållig i stället för ”envis” när man söker en ny befattning.

Positiva förändringar

– Jag älskar frukostföreläsningar, framhåller Mike Florette, och att prata om hur hjärnan fungerar. Om vi inte förstår det kan vi inte skapa bra team. Och redan med lite kunskap kan vi åstadkomma stora positiva förändringar. Faktum är att 90 % av den kunskap vi har om hjärnan har forskningen kommit fram till de senaste 15 åren. Att Mike uppskattades av åhörarna rådde det ingen tvekan om då flera trängdes efter föreläsningen för att köpa ett exemplar av hans senaste bok ”Psykopater i arbetslivet”. En bidragande orsak kan vara att de nyss lärt sig att en viss procentuell andel av alla chefer är just psykopater! Joe Formgren • SvenskPress.se


Varmt välkomna till den musikaliska mötesplatsen

Bal & Bröllopsmässan flyttar in på hotell Nästa år är det dags för Bal & Bröllopsmässan igen, för tredje gången, helgen den 13-14 februari är det dags för alla festsugna och blivande brudpar att få tips och inspiration. Då fler vill vara med som utställare behövs en större lokal så nästa gång kommer mässan att hålla till på Elite Grand Hotel i Gävle. En mycket passande lokal för just denna mässa med fantastisk interiör och atmosfär. – Vi tycker att det ska bli jättekul och är stolta att Bröllopsmässan kommer att hålla till på Elite Grand Hotel Gävle i februari, säger Christina von Wachenfeldt, försäljningschef på Elite Även nästa år kommer vi att ha en modevisning, visningen kommer att äga rum inne i Elites restaurang och vi kommer inom kort att börja sälja biljetter. Modevisningen i våras blev mycket välbesökt, så först till kvarn gäller. Även denna gång kommer Josefine Nordvall, som driver Söders Under, att hjälpa till med arrangemanget kring visningen. Fler företag har redan anmält sig till nästa års mässa, först ut var Eva Westman från salongen PopCorner med kommentaren: – Vi vill vara med nästa år igen då detta verkligen var en trevlig och bra plattform.

Marknadsskaparna • SvenskPress.se

FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens

Gävle Symfoniorkesters Julkonsert - 6 december Gävle Symfoniorkester Rachmaninov 11 december Tommy Körberg julkonsert 13 december

Malena Ernman - 15/12

Kardes Turkuler - 19 december

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Silvana Imam - 19 december För mer information och biljettbokning: gavlekonserthus.se

Biljetter: Gävle Konserthus 026-17 29 00, gavlekonserthus.se 7 Flanör Depeschen 026-18 10 11, Gävle Teater 026-10 21 00,


FÖRETAGSBLADET

Reklam & Media I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Inspirerande Kunskapslunch med Cecilia Hed Malmström

Hemsideserbjudande Behöver ni en modern, responsiv och sökmotoroptimerad hemsida? Vi erbjuder Sveriges enklaste och mest lättanvända CMS (Content Management System). Hemsidorna är responsiva och optimerade för både läsplattor och smartphones. Nyhetsfunktion med direktlänkar till sociala medier ingår. Vi hjälper er att skapa funktion och design baserat på befintlig text, bild och grafisk profil.

9900:- (ord. pris 12500:-) Gäller t.o.m. 2015-12-18 Pris exklusive moms.

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida på en vecka. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på Facebook. En timmes utbildning ingår och då hinner ni lägga upp ett par nyheter också. Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

www.precisreklam.se

Telefon 026-511 000

8

Tisdagen den 10 november var det åter dags för en ny spännande kunskapslunch för medlemmar i affärsnätverket effect plus+. Nalle Rydstrand hälsade den här gången gästerna välkomna till Clarion Hotel Winn i Gävle för att möta polarresenären Cecilia Hed Malmström som numera är Regionchef i Gävleborg för Mellansvenska Handelskammaren. Cecilia berättade i komprimerad form om bland annat om sina erfarenheter från Sydpolsbasen Amundsen-Scott där hon under fyra månader deltog i ett forskningsprojekt boende i tält i -58°C samt om sina spännande resor till Antarktis, Grönland och Svalbard. Hon beskrev även mycket målande om hur det är att arbeta i organisationer som är utsatta för förändring. Isolerade och statiska med utsatt ledarskap och som kvinna i en mansdominerad värld. Hennes föreläsning visade på problembilder som vi inte alltid reflekterar över. Hur vi människor reagerar och förväxlar. Hur olika vi är som män och kvinnor, men också hur enkelt det kan vara att få till en önskad förändring. Cecilia motto är ´vi är varandras arbetsmiljö´! Efter det uppskattade föredraget avnjöt sedan alla en gemensam lunch.

SvenskPress.se

Datoranvändare, minska era bekymmer! • backup och support • övervakning av hot • installation av data och angrepp program och skrivare • datorservice via • programuppdateringar distansprogram

Pierre Karlsson • 0737-19 06 08 www.remotit.se

Boka din plats på MIX-dagen 18 februari Föreläsningar, minimässa, affärsmingel, prisutdelningar www.mixgavleborg.se


Dags att boka in 2016 Gästrikl

ands affä

rsmaga

Möt Före

tagarnas

sin - till

alla före

tag.

Decemb

er 2015

nya regio

nchef: Eva

Cooper

Ledarskap på apstadiet

• Magasinet • Hemsidan • Nyhetsbrevet 3 kanaler - till 1 riktigt bra pris!

Motor:

Det finns ett område som alla ledare borde jobba mer med, området innanför pannan.

Mycket

muller Hyrmaskiner

: Hyr maski

ner

Sitab: Miljöin

vestering

Gästriklands affärsmagasin

till alla företag

www.foretagsbladet.se • Telefon 026-126

Rent genetiskt är vi till 98,6 % lika våra närmaste släktingar bland djuren. Men en stor skillnad mellan oss människor och schimpanser är att vi har en avsevärt större pannlob. Just i den delen av hjärnan finns de tankemässiga förmågor som gör oss mänskliga. Eller rättare sagt; som med tiden gör oss mänskliga. Det är med pannlobens hjälp vi skaffar oss det forskarna kallar ”Theory of Mind”, vilket kan beskrivas som förmågan att föreställa oss hur andra tänker. Vetenskapen har bevisat att vi har grunden till den här förmågan redan när vi föds. Men det är först vid 4-årsåldern som vi börjar kunna skilja på vår egen och andras kunskap om världen. Ett försök som beskriver Theory of Mind är där man låter barn gå in till en försöksledare som ger barnet en tändsticksask och frågar vad den innehåller? Majoriteten av barnen svarar förstås ”Tändstickor!”. Men det luriga är att asken är fylld med pärlor, vilket då blir en stor överraskning. När barnen fått se pärlorna får de frågan vad de tror att nästa barn kommer att tro att asken innehåller? Då svarar majoriteten av alla barn under fyra år: ”Pärlor!” Men när samma försök görs med barn som har fyllt fyra, så är det tydligt att de nu begriper att nästa barn kommer att tänka precis som de själva gjorde, och självklart svarar de ”Tändstickor!” Som vuxna har vi alltså förmågan att ”gå i andras skor”, men problemet är att vi slarvar bort den talangen. Åtskilliga är de exempel på företagsledare som beter sig som treochetthalvtåringar när de genomför omorganisationer och förändringar. Själva har de ägnat månader åt tankearbete, planlagt hela scenariot, jämfört fördelar och nackdelar och kommit fram till att det blir kanon. Och när de ska informera sin personal så tror de, som små barn, att medarbetarna kommer att tänka precis som de själva! I stället blir förändringarna en chock för de anställda – de kanske inte ens har tänkt tanken på att företaget ska omorganiseras och tar emot förändringsplanerna med stor skepsis och misstänksamhet. Det som skulle blivit en positiv kraftsamling för framtiden slutar som ett splittrat kaos. Boken ”Ledarskap på Apstadiet” nominerades till årets HR-bok 2010 men är lika aktuell som någonsin. Tommy Lundberg, som skrev boken tillsammans med Ola Berggren, håller föreläsningar i ämnet där han på ett roligt och tankeväckande sätt berättar om ledarskap och medarbetarskap och ger tips på sådant som är värt att ”apa efter” för att få oss människoapor att må bra och prestera bättre på jobbet.

Gästriklands affärsma

Källa: ”Ledarskap på Apstadiet” - Tommy Lundberg

God Jul och Gott Nytt År

Södra Skeppsbron 17, 802 84 Gävle

17

������������������������������������ www.trycktrean.se E-post: info@trycktrean.se

Visitkort - Brevpapper - Fakturapapper - Kuvert - Reklamblad - Foldrar - Mappar - Dekaler - Broschyrer - Affischer - Vykort - Etiketter - m. m. 9


Öka din försäljning med rätt material Se över ditt marknadsföringsmaterial inför det nya året! Vi tillhandahåller ett brett utbud av bl.a. dekaler, foldrar, säljblad, broschyrer. Kom och diskutera möjligheter med oss! Glöm inte dekalen! En mycket praktisk och prisvärd säljdetalj.

God Jul & Gott Nytt År önskar ditt lokala tryckeri!

Kontakta våra säljare: Jonas Brodin: 026-66 25 19 jonas.b@gavleoffset.se

Joel Wallman: 026-66 25 05 joel.w@gavleoffset.se

Martin Hedberg: 026-66 25 06 martin.h@gavleoffset.se

Leif Jansson: 026-66 25 04 leif.j@gavleoffset.se

Gävle Offset AB Tredje tvärgatan 5 • SE-802 84 Gävle. • Tel. +46 (0)26 66 25 00 • www.gavleoffset.se • info@gavleoffset.se 10


FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Hur mår din arbetsplats? - Nominera årets arbetsmiljö

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Högskolan i Gävle delar årligen ut ett pris till en arbetsplats som arbetar för att uppnå en arbetsmiljö där både verksamhet och medarbetare mår bra. Nominera - årets arbetsmiljö

Representerar du en arbetsplats i Gävleborg som arbetar medvetet för en god arbetsmiljö? Då har du möjlighet att delta i tävlingen om Årets pris för Hållbar arbetsmiljö. Tävlingen och processen är öppen för alla arbetsplatser i Gävleborg. Företag, organisationer och myndigheter är alla välkomna att delta. Du söker till tävlingen genom att fylla i ett formulär på www.hig.se Sista dag för att nominera är den 15 december.

Vem kan söka

Alla arbetsplatser i Gävleborg har möjlighet att söka priset. Vi söker en arbetsplats som arbetar på ett medvetet och systematiskt sätt med arbetsmiljöfrågor för både fysisk och psykosocial hälsa och som ser resultat av arbetet. En jury bestående av forskare inom området vid Högskolan i Gävle väljer ut ett antal som går vidare i processen.

Möjlighet att utvecklas

I det vidare arbetet kommer de utvalda att intervjuas av studenter och jurymedlemmar och genom det få en möjlighet att tänka till kring sitt arbete och hur det kan utvecklas vidare. Det kommer också att finnas möjlighet att även delta i möten med andra verksamheter som ser betydelsen av att arbeta med en god och hållbar arbetsmiljö. Läs hela artikeln på: foretagsbladet.se, sök: högskolan

Text: Douglas Öhrbom , Högskolan i Gävle • SvenskPress.se Beställningstrafik och nöjesresor Företag, privatpersoner, föreningar och idrottslag. Välkomna ombord!

026-13 22 02 • www.wallnersbuss.se

FÖRETAGSBOENDE I SANDVIKEN Trivsamt och funktionellt boende hos oss. Veckovis eller enligt avtal. Välkommen!

www.everystay.se, +46(0)708-12 07 14, info@everystay.se

Vinterjacka Funktionell vinter soft shell-jacka med vattenavvisande blixtlås. Tre-lagers ID Tech® kvalitet med varmt och mjukt foder. Slitstark och töjbar vävad kvalitet. Funktionell membran med vindoch vattenavvisande egenskaper. Avtagbar huva. Svart eller marin.

599:-

Röd Jul säck mix av godsaker i röd jutesäck 169:Priserna gäller t.o.m. 23/12--2015. Alla priser är exkl. moms.

Gävle: Utmarksvägen 1, Tel: 010-60 40 441 Sandviken: Fiskängsvägen 4, Tel: 010-60 40 446 www.procurator.net 11


20 tips om intervjuer Webbcoachen Niclas Carlson intervjuas efter en föreläsning.

Under intervjun

8 - Ha med en observatör Överväg gärna att ha med någon som observerar intervjun. Efteråt kan denna person ge dig återkoppling om vad du gjorde bra och vad som kan göras ännu bättre till nästa gång. 9 - Visa vad du brinner för Börja alltid med huvudbudskapet. Återkom gärna till ditt huvudbudskap flera gånger under intervjun, men utan att upprepa det ordagrant. 10 - Bli inte ett "intervjuoffer" Berätta gärna för journalisten redan under kallpratet om vad du tycker är viktigt att få sagt. Se frågorna som inbjudningar att framföra ditt budskap. Det är din intervju lika mycket som det är journalistens. 11 - Prata enkelt Prata sakta och enkelt så att mottagarna kan hänga med i ditt resonemang. Detta är särskilt viktigt vid intervjuer i radio och tv, där framförandet spelar stor roll för hur budskapet tas emot.

En nyckel till ett framgångsrikt pr-arbete är att ha goda relationer med de journalister som är intresserade av era ämnesområden. Därför är det viktigt med en positiv attityd till medier och journalister. Tacka bara i undantagsfall nej till en intervjuförfrågan. Tveka inte att själv ringa eller mejla till journalister. Media ger gärna utrymme åt aktörer med ett tydligt budskap. Genom att långsiktigt bygga goda relationer med journalister blir ni en aktör som kontaktas av media nästa gång ert ämne är på tapeten.

När journalisten ringer

1 - Anteckna direkt Ta reda på journalistens namn, varifrån hon eller han ringer och vad intervjun ska handla om. 2 - Be att få återkomma Be som regel att få återkomma inom 15 minuter. Det ger dig tid att samla tankarna och bestämma dig för ett tydligt budskap. Var noga med att alltid ringa tillbaka inom utlovad tid. 3 - Är du rätt person? Fundera över vem som är bäst lämpad att svara utifrån sammanhanget. En expert kanske inte uttrycker sig tillräckligt enkelt för allmänmedia, medan ordförande eller vd kanske saknar den detaljkunskap som fackmedia kräver.

Inför en bokad intervju

4 - Tänk igenom målgruppen Kom ihåg att det inte är journalisten du vill nå utan exempelvis beslutsfattare, kunder, anställda, medlemmar eller aktieägare. ”en bred allmänhet” är oftast inte en tillräckligt avgränsad målgrupp. 5 - Bestäm ditt budskap Bestäm vilket ditt huvudbudskap är. Hur formulerar du det på ett sätt som är kortfattat, konkret och lätt att förstå? 6 - Gör en testintervju Låt gärna en kollega genomföra en testintervju, särskilt om det handlar om radio eller tv. 7 - Välj en lämplig plats Att vara ”ute i verkligheten” kan ge en bättre bild än att träffas på kontoret, särskilt om ni är i en miljö som illustrerar intervjuns tema. 12

12 - Överskatta inte förkunskaperna Du kan nästan alltid mer om ämnet än vad journalisten kan. Därför bör du för säkerhets skull förklara resonemang som kan misstolkas och kontrollera att hon eller han hänger med. 13 - Köp dig tid Ibland känns huvudet helt tomt på svar, eller kanske gjorde nervositeten att du inte ens tog in frågan. Vinn tid genom att själv upprepa journalistens fråga, eller ställ motfrågan ”hur menar du?”. 14 - Ta om i inspelad intervju Be att få göra en ny tagning om du är missnöjd med ett svar du gett i en inspelad intervju för radio eller tv. Detta önskemål brukar respekteras, såvida du inte är en makthavare som har försagt dig. 15 - Undvik "inga kommentarer" Frasen ”inga kommentarer” väcker misstro och lust att forska vidare. Förklara i stället varför du inte kan svara, eller be att få återkomma. 16 - Tala sanning, spekulera inte En lögn upptäcks ofta, liksom en felaktig spekulation. Prata bara om det du känner till och är säker på. Var inte rädd att svara ”jag vet inte”.

Efter intervjun

17 - Slappna inte av för tidigt Intervjun är inte över förrän du och journalisten har skilts åt, så prata inte ”off the record” när inspelningen är avslutad. 18 - Be att få läsa citat Du kan få läsa eller höra de citat som en skrivande journalist tänker använda. Utnyttja den möjligheten om det känns befogat, men undvik att peta i formuleringar om det inte är rena felaktigheter. 19 - Ge gärna positiv återkoppling Om artikeln blev bra: skicka ett mejl och berätta vad du tycker. Passa samtidigt på att tipsa om uppföljningsmöjligheter. 20 - Undvik negativ återkoppling Om artikeln innehöll sakfel eller vinklades till er nackdel: låt någon utomstående bedöma om det är värt att påpeka detta för journalisten. Oftast är skadan mindre än du själv bedömer.

Källa: www.westander.se/pr-handboken/20-tips-om-intervjuer


Levande växter & Konstväxter En grön investering är en bra investering

• KONTORSSTÄDNING

5:e Tvärgatan 21-23 • www.vaxt-miljo.com Tel: 026-14 16 29 • Mobil: 070-374 64 66

RekRyteRing Personalrekrytering – Personaluthyrning – Personalutveckling

Vi erbjuder

trygghet genom

kunskap och

förtroende

ut – Det personliga bemanningsföretaget

Kyrkogatan 33 (Börshuset) Gävle – tel. 026-51 05 30 – www.kompetensformedlarna.se ut

Moderna och funktionella IT-lösningar för företag och organisationer.

LEDARSKAPSPROBLEM? Kontakta mig. Jag har stor erfarenhet av problemlösning inom både privata företag och offentlig sektor. • Konflikthantering • Team/grupputveckling • Chefscoaching/handledning • Personlig utveckling

in - till alla företag.

Gästriklands affärsmagas Möt Företagarnas nya

December 2015

regionchef: Eva Cooper

Bo Kåresjö Fyshuset, Södra Skeppsbron 28, Gävle bo@karesjo.nu • 070-924 27 06 www.terapicentrumgavle.nu

Dags att boka in 2016 Magasinet • Hemsidan • Nyhetsbrevet Gästriklands affärsmagasin

Motor: Mycket muller

Hyrmaskiner: Hyr maskiner

till alla företag

www.interlan.se GÄVLE • BOLLNÄS • ÖRNSKÖLDSVIK N. Kungsg. 5 • 803 20 Gävle • 026-18 50 00

Sitab: Miljöinvestering

Vi önskar nya och befintliga kunder en riktigt God Jul & Gott Nytt År Gästriklands affärsmagasin till alla företag Berendsen Textil Service AB

Hoforsvägen 70, 813 91 Hofors, 0290-270 35 Hamrångevägen 21, 816 31 Ockelbo, 0297-57 58 05

13


Tänd ett ljus och gör det lilla extra Hur man bygger en bank med ledarskap I Gävle brukar vi hålla reda på våra kändisar, men det finns de som rör sig under radarn trots att de gjort avgörande insatser för Sverige. En sådan är Hans Dalborg, Nordeas tidigare VD och styrelseordförande, numera hedersordförande. Gävleanknytningen för dalmasen Hans Dalborg är kanske främst huset i Bönan, där han tillbringat många sköna somrar sedan början av 60-talet.

Med bara ett par säljveckor kvar och i ett mörker som får många att bara längta efter ljus och värme kommer denna krönika till dig med en liten påminnelse. Något du kan pigga upp dina kunder och dig själv med samtidigt som du spurtar hem december. Trots att jag försöker leva som jag lär och minimerar min tid framför tv och tidningar har jag inte kunnat undgå det som händer runtomkring i världen. Som gör att många blir skrämda.

Du blir passiv

När katastrofer inträffar och det pumpas ut i media från alla håll så leder det till det värsta som kan hända för dig som jobbar som säljare. Du blir passiv. Det gör att du inte klarar av att hålla det tempo som krävs för att du ska nå dina mål. Nu är det självklart så att det finns olika saker som är viktiga här i världen. Och du är den som prioriterar bland dom. Som din virtuella säljcoach ger jag råden som gör att du ska nå dit du vill med din försäljning.

Fokusera på ett annat sätt

När jag satt och tänkte på just denna krönika funderade jag på vad som är viktigast just nu. Det är ett par veckor kvar till julen och för många årets största högtid. Det finns samtidigt många som upplever mörker och är rädda. Kanske är det läge att fokusera på ett annat sätt just nu? Istället för att fokusera på elände, mörker och ledsamheter kanske du skulle sätta dig med papper och penna och skriva upp minst 10 saker som just DU är tacksam för. Resultatet blir att du vilar dig själv från dom dåliga nyheterna och får ny kraft. Sedan kan du ju alltid följa upp det med det som dina kunder uppskattar allra mest. Det lilla extra!

Ring upp dina kunder

Om du tycker det känns trögt att nybearbeta just nu gör så här: Ring upp dina kunder, en efter en, och berätta för dom hur tacksam du är att just du får lov att ha dom som kund. Fråga hur dom mår och önska en god jul och en fin avslutning på året. Vem vet vad det kan leda till? Allt går!

Max Söderpalm Säljcoach/författare www.soderpalm.se 14

Den 11 november hade Mellansvenska Handelskammaren, Styrelseakademien och Nordea i Gävle bjudit in medlemmar och kunder för att lyssna på Hans Dalborg när han berättade historien om hur man bygger en bank. Han delade också med sig av sina tankar om ledarskap och styrelsearbete. Ett 60-tal hade samlats till frukostmötet på Elite Grand Hotell i Gävle. – Jag känner mig hemma i Gävle eftersom jag har bott i Bönan på somrarna sedan 1963, sa Hans Dalborg. Huset har vi övertagit från min hustrus släkt. Enlig Dalborg är förändring ett naturligt tillstånd för företag. I början av 1991 stod flera banker på konkursens brant, bland andra Nordbanken (numer Nordea sedan 2000). Berlinmuren föll, Sovjetunionen föll och världen förändrades också genom globaliseringen. I det läget utnämndes Hans Dalborg till VD för Nordea. När han lämnade företaget 2011 hade Nordea växt till en av Europas största banker, större än Deutsche Bank. – Globaliseringen har haft negativa konsekvenser för många, men den har också inneburit att en miljard människor har kunnat lyfta sig ur den djupaste fattigdom, sa Hans Dalborg. En person hade stor del i världens utveckling, Deng Xiaoping, tidigare ledare i Kina och ökänd för händelserna vid Himmelska Fridens Torg 1976. – Men det var Deng Xiaoping som såg till att Kina fick en marknadsekonomi och fri företagsamhet, vilket ledde till ett stort uppsving av världsekonomin genom den kinesiska efterfrågan på varor, sa Hans Dalborg. Arnfinn Fredriksson, Mellansvenska Handelskammaren och StyrelseAkademien Gävleborg, och Staffan Thegel, Nordea, tackade Hans Dalborg för att han delat med sig av sina erfarenheter. En varm applåd avslutade frukostmötet. Läs hela artikeln på: foretagsbladet.se, sök: handelskammaren

Mellansvenska Handelskammaren • SvenskPress.se

Trädgårdsanläggning med ansvar

Vi önskar alla en riktigt God jul och ett Grönt Nytt år!

Tel. 026-61 32 00 Årets grönaste hemsida: www.pirab.nu


NÄ ER T N VI H Ä R !

R

TOOLS INFORMERAR SÄKERSTÄLL ATT DU ÄR RÄTT UTRUSTAD INNAN MÖRKRET OCH KYLAN SLÅR TILL PÅ RIKTIGT.

Skippa piskan – morötter ger hållbara småföretag RUT- och ROT för miljöns skull? Ja, nog kan man tolka Naturskyddsföreningens hälsning på Gävle kommun miljögala så. När Gävle kommun arrangerade sin årliga miljögala i början av november videohälsade Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson till publiken. De senaste åren har många uppfattat organisationen som allt mer politisk och tillväxtkritisk. Därför var det välkommet att Axelsson fyllde Gävle konserthus med budskap om att framtiden kommer att innebära mer tjänstekonsumtion – för ett hållbart samhälle. Eller som jag snabbt drog slutsatsen: mer RUT- och ROT-avdrag för miljöns skull.

HOS OSS FINNER DU E TT KOMPLETT SORTIMENT MED SKYDD INFÖR VINTERN. VÄLKOMMEN TILL VÅRA BUTIKER! SAMLADE ERBJUDANDEN OCH PRODUKTER SPECIALANPASSADE FÖR VINTER. HÄMTA DITT EXEMPLAR I NÅGON AV VÅRA BUTIKER!

UPPLA ARBETSLAMP DDNINGSBAR A OR MED

FRISTADS

KANSAS JACKA SOM

ANDAS!

T! NYHE

Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

Brandsäkra utbildningar Aktuellt just nu: • Heta arbeten Bollnäs 11/12 22/1 -2016 Söderhamn 11/12 Gävle 15/12 22/1 -2016 • Föreståndare brandfarlig vara, mindre omfattning Sandviken 27/1 -2016

Då över 99 procent av alla företag är småföretag kommer vi inte få ett hållbart näringsliv utan att få dem med på tåget. Men det finns utmaningar. I många branscher saknas efterfrågan på hållbart framställda produkter och tjänster. När kunderna inte ställer krav på hållbarhetsaspekter blir det som skulle kunna vara ett mervärde i stället en kostnad för småföretagen.

Onödig byråkrati

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg

KRAFTFULLA

Vi hittar energitjuvarna i er bostad

Finns utmaningar

Regeringen föreslår tvingande hållbarhetsrapportering. Det skapar onödig byråkrati istället för att utveckla hållbara affärer. Skippa piskan. Skippa förslag om att stoppa RUT och ROT. Mer morötter gör det möjligt för fler småföretag att jobba hållbart.

RE

SAMTLIGA PRISER ÄR EXKL USIVE MOM S.

TOOLS Gävle, Utmarksvägen 35 TOOLS Sandviken, Svarvargatan 26 TOOLS Hofors, Faluvägen 71 TOOLS Söderhamn, Blötängsvägen 14 tools.se

Hållbarhetsarbete

Företagarna lanserade tidigare i höstas en rapport om företagens hållbarhetsarbete. Enligt den anser hela 86 procent av småföretagarna att det är viktigt att företag tar samhällsansvar och arbetar hållbart. Fler än hälften av småföretagen bedriver redan idag ett hållbarhetsarbete och drivkraften till hållbarhetsarbetet är främst eget engagemang, stärkt konkurrenskraft och kundkrav. Det vill säga, hållbarhetsarbetet är affärsdrivet snarare än påtvingat via lagstiftning. Hållbarhetsarbetet spelar även roll för att hitta rätt personal när det är dags att anställa. Företag som tar samhällsansvar och arbetar hållbart blir mer attraktiva, det blir lättare att anställa kompetent och medveten personal.

STORSÄLJA

Vill önska er alla en riktigt

God Jul och Gott Nytt År

Titta gärna in på vår hemsida för att hitta kurser Datum och anmälan på länken: www.brandskyddsforeningen.se/ gavleborg/utbildning_gavleborg Eller kontakta oss genom: Växel: 070-930 63 60 E-post: info@bfnn.se 15


Så gör du dina mål lättillgängliga När det är som intensivast i arbetsvardagen och vi har många uppgifter på vår lista att välja bland, behöver vi göra det så lätt för oss som möjligt att prioritera. Förresten, uppgifterna finns såklart inte bara på listan, utan därutöver dimper de ner i ett eller flera mail samtidigt, en kollega tittar in och ber oss om något, vi är på ett möte och får med oss en hop nya uppgifter med oss därifrån.

En vanlig prioriteringsfallgrop är att hela tiden göra det som brådskar mest först - oavsett vad det handlar om. Eftersom det alltid finns saker som är brådskande, tillbringar vi då våra dagar under ständig stress och press, så upptagna av att hela tiden göra allt som brådskar så att vi inte hinner göra de uppgifter som ännu inte är brådskande - förrän de är det.

Efter vikt, inte bara efter brådska

I min alldeles nyutkomna bok “Målmedveten - prioritera rätt och säg nej med gott samvete” förordar jag därför en mer nyanserad prioritering där vi inte bara väljer uppgift efter brådska utan också efter hur viktig den är, där “vikten” avgörs av våra verksamhetsmål. När vi väljer uppgift att göra härnäst, gör vi då i första hand de uppgifter som dels är brådskande, dels bidrar till de mål vi ansvarar för. Samtidigt lägger vi mindre tid på uppgifter som förvisso är brådskande, men som inte bidrar till målen, så vi får mer tid till uppgifter som är viktigare.

Var är målen?

Då behöver vi göra det lätt för oss att påminna oss om vilka mål vi ansvarar för - särskilt när vi har som mest omkring oss. För att slippa memorera alla mål, placerar vi dem någonstans där vi lätt tittar efter vilka de är. Men var? Här är några idéer på möjliga platser där vi kan lägga våra mål så att de blir lättsneglingsbara: • En sida på intranätet till vilken du har en genväg i mitten av bokmärkesfältet i din browser, där du namngett genvägen på ett sätt så att den ”sticker ut” - till exempel ”<<< MÅL >>>”. Kanske är sidan i själva verket en del av ert verksamhetsstyrnings- eller performance management-system. • Sitter du i öppet kontorslandskap har ni kanske placerat skärmar här och var, där utfallsdata från uppföljningsverktyget visas och uppdateras i realtid. När som helst slänger du ett getöga på en av skärmarna för att stämma av hur det går, var ni står och vad som avgör om en uppgift är viktig eller ej. • Ett kalkylblad med dina mål där du successivt lägger in utfallen för varje period. Eller, en pdf med den bild från förra internkonferensen din chef visade när ni talade om målen för den närmaste tiden. Till

in - till alla företag.

Gästriklands affärsmagas Möt Företagarnas nya

December 2015

regionchef: Eva Cooper

Dags att boka in 2016 Magasinet • Hemsidan • Nyhetsbrevet Gästriklands affärsmagasin

Motor: Mycket muller

Hyrmaskiner: Hyr maskiner

till alla företag

bägge har du en genväg på en plats på datorskrivbordet där den sticker ut från mängden och syns lätt. • Ett dokument i vilket format som helst som är namngivet på ett unikt sätt så att du hittar det direkt om du söker på nyckelordet, som förslagsvis är ”mål”. • En lapp, rätt och slätt, fastnålad där du lätt ser den från där du oftast sitter och arbetar. • Något fysiskt som representerar något eller alla dina mål. Vad? Tja, en legoplatta där du sätter legobitar vars storlek representerar värdet på utfallet för målet. • En glasburk med så många filtkulor i som värdet på utfallet. • En vajer längs väggen med så många vimplar på som värdet på utfallet. • Eller något helt annat.

Gör så här

Om du just nu skulle fråga dig själv vilka mål du har att uppfylla den närmaste tiden och du då skulle behöva anstränga dig för att komma på vilka de är, skulle du ha nytta av att göra dem mer lättillgängliga än de är idag. 1. T  änk efter var du oftast är när du behöver prioritera, det vill säga när du har att välja mellan många olika saker du har att göra. 2. Hitta på var och hur du då kan placera målen så att de är lätta att ta fram just i de mest intensiva situationerna. Det är ett plus om de då ”sticker ut” från omgivningen på något sätt, så de lätt syns när du tittar ditåt. 3. Gör det du behöver just nu för att ”placera” målen där eller lägg till en att göra-uppgift till din lista som innebär det du behöver göra för att få dem på plats.

Lättare rätt prioriterat

Om du gör dina mål lättsneglingsbara när du som mest behöver välja rätt uppgift bland många, kommer du att lättare prioritera rätt, det vill säga inte bara efter hur brådskande uppgifterna är utan också efter hur viktiga de är för dig, för målen och för verksamheten i stort. Du kommer att kunna säga “nej”, “ja” och “ja, men senare” till rätt uppgift med större säkerhet och godare samvete.

Hur gör du?

Var och i vilken form har du placerat dina mål så att de är lättsneglingsbara? Skriv till mig på david@stiernholm.com och berätta. Jag är säker på att det finns oerhört många sätt att göra detta på och jag är nyfiken på att höra hur du har gjort. Varmt välkommen att höra av dig. Tack för idag och på återseende!

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com Vi lagerför:

• Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-495 99 00 | Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

Sitab: Miljöinvestering

100% Fossilfri 100% Förnyelsebart HVO diesel för leverans idag! 026-10 10 40 16

www.colabitoil.com

Uthyrning • Försäljning Transporter • Reparationer Arbetskläder • Skog & Trädgård

Vi erbjuder uthyrning av märkesprodukter med absolut högsta kvalitet. Tel: 026 - 25 08 50, 026 - 25 43 24 • sandvikensbyggmaskiner.se


FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

InduStrIAutomAtIon erbjuder kunskapsbaserade tjänster och ledande processkunskap i kombination med avancerad teknik.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Ett företag i teknikkoncernen Järnvågen

Högbovägen 51, Sandviken. 026-53 21 30 info@industriautomation.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

17


Ett lyckat IT-Forum med industriell IT i fokus Årets IT-Forum på Sandbacka Park i november lockade rekordmånga deltagare. Dagen innehöll föredragshållare av mycket hög klass, riktigt bra utställare och huvudpartners som delade med sig av värdefulla kunskaper och insikter, och det viktigaste av allt: en stor, engagerad publik som verkligen bidrog till många lysande diskussioner och nya tankar. Det är precis så vi vill se IT-Forum. Digitalisering var temat för dagen vilket diskuterades med lite olika inriktningar i de olika spåren, men först fick vi två riktigt bra frukostföreläsningar presenterade. Maria Björk från Fujitsu som utmanade hela idén med IT-projekt, eftersom projekt ofta går vilse i kostnad-kvalitet-pris och missar själva nyttorealiseringen. Därefter Anders Mazetti från Tieto som gav oss en inblick i olika former av molntjänster.

Utbildning i IT-säkerhet

Fler än vi på FindIT satte antagligen morgonkaffet i halsen efter Per Hellqvists (Knowit) skrämmande exempel på hur enkelt det är att komma in på samhällskritiska system och ändra alla möjliga inställningar. Hans uppmaning om utbildning i IT-säkerhet för fler och eftertanke av alla känns definitivt aktuell. Thomas Stetter från Siemens summerade spåret Smarta fabriken och innovationer, där tekniken stod i fokus. Två viktiga lärdomar från spåret är att vi måste börja med digitalisering på allvar nu, och att vi inte får delegera digitaliseringen till en specifik avdelning utan låta den ta plats i hela företaget. I spåret Framtidens kompetenser höll Stefan Holgersson från Create Institute i taktpinnen. Här handlade det mycket om mod och empati, både när det gäller det moderna ledarskapet och i själva tekniken. – IT och verksamheten pratar inte alltid samma språk. Mitt jobb handlar mycket om att få in empati i verktygen. Det är därför jag ser ut som fyrtio år, trots att jag bara är tjugo, skämtade Mats Björk från Sogeti som beskrev utmaningar och möjligheter med Gamification. PiiA-spåret (Processindustriell IT och automation) hölls av Anders OE Johansson i vanlig ordning. Här fick vi höra några axplock från de olika projekten som pågår för att öka innovationskraften inom processindustrin. Vi fick bland annat insikt i hur industriell 5G kan användas för att fjärrstyra hjullastare från gruvgångarna i Boliden och vikten av att bli energieffektiva i industrin.

Jobbar med Lean

Avslutningsvis talade Petra Ålund från Sandvik IT som berättade om hur Sandvik IT jobbar med Lean för att bli mer effektiva och alltid utmana sina ledtider. Hennes tema var IT som en integrerad del av verksamheten och det summerade dagen väldigt bra. IT har gått ifrån att vara en separat stödfunktion till att vara en del i alla processer, tjänster och produkter. Nästan alla företag lägger tankekraft på digitalisering idag. Affärsmodeller utmanas och nya typer av leverantörer kommer in. Samverkan blir en allt viktigare del av verksamheten och där har FindIT en fortsatt viktig roll. Vi kommer att hålla denna viktiga fråga levande genom att som vanligt bjuda in till nätverksträffar, projekt och diskussioner.

FindIT Solutions • SvenskPress.se 18

Hälsosam ventilation installerad hos Sitab Ventilationen står för en stor del av energikostnaden i en modern verkstad. Detta har Industriteknikföretaget Sitab tagit fasta på i samband med att de nu byggt ut sina verkstadslokaler i Sandviken med ytterligare 600 kvadratmeter. De har då gjort en miljoninvestering i en kombinerad värmeväxlare och ventilationsanläggning för att kombinera miljösmart ekonomi med hälsosam arbetsmiljö för medarbetarna. – Det här minskar värmekostnaderna rejält, berättar Emil Holmström, platschef på Sitab i Sandviken, samtidigt som vi har förbättrat arbetsmiljön ordentligt.

Eliminera luftföroreningarna

Att skapa bästa möjliga ventilation och samtidigt eliminera luftföroreningarna som uppstår i en modern verkstadsmiljö kräver en utrustning utöver det vanliga. – Genom det här systemet så tar vi tillvara på i princip all luftvärme som annars skulle gå till spillo, berättar vd ”Stenna” Holmström. Allt som blir över i systemet är lite aska efter luftföroreningarna som hamnar i en burk. Det känns helrätt att ha gjort den här investeringen då säkerhet och hälsa är våra honnörsord i kombination med kvalitet. En renare, säkrare och hälsosammare arbetsplats är ju något som alla tjänar på.

Filtrerar inomhusluften

Anläggningen känner av när det svetsas i lokalerna och stoftavskiljare filtrerar luften och renar den till 99 %. Systemet, som är av fabrikat Plymovent, suger ut och filtrerar inomhusluften från svets- och skärångor, slipdamm och oljedimma samtidigt som det effektivt värmer upp den inkommande friskluften. – Den gamla luften sugs sedan in i återvinningsaggregat som återvinner värmeenergin ur frånluften till cirka 80 % innan den leds ut, berättar Stefan Bergman projekt- och serviceledare på Caverion som installerat reningsanläggningen.

SITAB • SvenskPress.se


Mer än bara liftar www.hyrmaskiner.se

Hyr maskiner från oss!

Försäljningsmaterial

Skruvautomat batteridriven

Mattborttagare självgående trägolvslip, kantslip

Byggtork 55-120 kw, diesel

Ytfräs hydraldriven

Tjältinare från WackerNeuson HSH 650.

För att se vårt sortiment och hyra våra maskiner

nu, gå in på www.hyrmaskiner.se

Gävle 026-14 08 00 Fjärdingsvägen 1, 802 93 Gävle mail: jonas@malarlift.se Västerås • Stockholm • Uppsala • Gävle


Behöver Ni hjälp? Vi har rätt man och maskin för Er!

Tel: 0290-106 43 • Hammarbyvägen 8, Box 2, 812 21 Storvik • www.linoab.se

God Jul & Gott Nytt År önskar Erik Pettersson med personal Kryddstigen 17, Gävle • Tel 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar

Maskinuthyrarna fr. v. Björn Andersson, Mattias Forsberg, Thomas Larsson, Peter Nilsson, Anders Skoog och Jonas Gustafsson.

Hyr maskiner hos Hyrmaskiner Vi ÄR Specialister På Formad Plast

Vakuumformning, formsprutning och montage. Skavskydd också för dina kablar! Vi utformar efter dina behov! Hör av er till oss för mer information: Åke Hålén och Richard Karlsson

0297-411 00 www.formaplast.se

Minimera spårproblemen - Rikta med vår 75 tons rälsbock!

Vart vänder man sig när man skall hyra bygg-, anläggningsmaskiner och verktyg? Ja, det tog Mälarlift som tidigare endast arbetat med uthyrning av liftar fasta på och lanserar nu konceptet Hyrmaskiner.se i Gävle. Mälarlift, med säte i Västerås är en stor aktör inom liftuthyrning i hela Mellansverige och har sjösatt det här konceptet som ett pilotprojekt i sin anläggning på Fjärdingsvägen 1, belägen mellan Gävle Bro och Andersberg. Affärsidén är att kunderna förutom att hyra liftar även kan hyra verktyg och byggmaskiner som täcker de flesta behov inom byggoch installationsarbeten.

Kunderna efterfrågade fler produkter

– Vi köpte den här anläggningen för ett och ett halvt år sedan, berättar initiativtagaren Jonas Gustavsson, verksamhetsansvarig för region Gävle/Dalarna. Redan tidigt märkte jag att kunderna efterfrågade mer produkter och inte ville åka på flera ställen för att få tag på rätt utrustning så det ena gav det andra och nu har vi ett riktigt vasst koncept med en grymt starkt laguppställning.

Ställer en extra fråga

Jonas som själv har nästan 20 års erfarenhet av hyra ut liftar startade depån i Gävle ensam. Idag är man redan sex personer med mer än 100 års gemensam erfarenhet av att hyra ut byggmaskiner i Gävle. Alla har dessutom en gemensam historia som kollegor och samarbetspartners inom branschen. – Här ställer vi en extra fråga, säger Peter Nilsson som ansvarar för maskinuthyrningen. Vi har kompetensen att ge kunden rätt pris på rätt produkter så att vi kan leverera en helhetslösning de är nöjda med.

Expandera med förstånd

Välkommen med ditt uppdrag Börje Andersson Kontakta oss Tel: 0290-76 71 00 info@backstromsmek.se www.backstromsmek.se

Konceptet har stora utvecklingsmöjligheter och man utesluter inte att öppna fullservicedepåer även på flera orter. – Målsättning att expandera med förstånd då vi gör stora investeringar i ny utrustning och sortimentet för att kunna tillmötesgå våra kunders efterfrågan, berättar Thomas Larsson, depåchef. Men vi vill vara mycket mer än bara maskinutlämnare. Det gäller att bygga förtroende och arbeta långsiktigt. En smartare lösning till en bättre peng kan ju mycket väl bli ett billigare alternativ för kunden. Frågar man efter en skylift kan vi gärna rekommendera en ställning i om det täcker kundens behov i stället. Fotnot: Gävledepån Hyrmaskiner.se smygöppnar i början av december och den officiella premiären blir under våren.

Mälarlift • SvenskPress.se 20


Oljebolag i Norrsundet visar upp sig Det har varit en del tråkiga företagsnyheter förknippade med Norrsundet, men nu kommer positiva tongångar i form av en planerad tillverkning av vegetabilisk diesel, eller på kemispråk hydrogenerering av vegetabiliska oljor för framställning av biodrivmedel. Det är Colabitoil AB som satsar på nya marknader och branscher, på brukare och konsumenter där man enkelt kan göra omställning till förnybar energianvändning. Det finns redan åkerier som kunder och man satsar även på skogsföretag, jordbruk, industrier, marinen, militären och offentliga sektorn. Den 23 november hade föreningen BiodrivMitt tillsammans med Norrsundets Claes Rosengren, Per Bill, Jan Biokombinat bjudit in till Nordlöf och Lennart Sjögren. konferens och projektet Green Driv Region hos Colabitoil för att informera om de aktiviteter som pågår inom näringslivet och hos offentliga organ för att klara övergången till ett samhälle som är oberoende av fossila bränslen. Förutom satsningen på biodiesel i Norrsundet så händer en hel del i regionen. Vi fick bland annat höra om: - Sandviks satsning på vätgas - Gästrike Ekogas planerar ytterligare produktion av biogas i Forsbacka med hushållsavfall som råvara. I dag körs 16-17 bussar i Gävle på fordonsgas varav ca 60% biogas som produceras med slam/ avloppsvatten från Gävle stad som råvara. - Söderhamn Näras unika satsning på en Biogasproduktion i Söderhamn - Gävle Energis satsning på el- och gasfordon - Högskolans forskning och elbilsprojekt Efter genomgång av det pågående arbetet samlades alla i den testanläggning som Colabitoil byggt upp i en av fabriksbyggnader i Norrsundet. Vd Jan Nordlöf berättade att man satsar på att utveckla mindre tillverkningsenheter som kan försörja en lokal marknad utan långa transporter av bränslet. HVO Diesel är vätgasbehandlad vegetabilisk olja, vilket innebär att den är baserad på förnybar råvara samt fri från aromatiska och polycykliska kolväten. En europeisk standard (prEN15940) håller på att tas fram och beräknas vara klar till årsskiftet 2015/2016. Även HVO Eldningsolja planeras. Mötet avslutades med en paneldebatt på klassiska Fyren med landshövding Per Bill, Claes Rosengren, BiodrivMitt, Lennart Sjögren, Colabitoil, Tomas Ekbom, BioDriv Svebio, Eva Cooper, regionchef Företagarna, och Ulf Svahn, Svenska Petroleum & Biodrivmedelsinstitutet. Läs hela artikeln på: foretagsbladet.se, sök: BiodrivMitt

Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Motor det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Motor”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

FÖRETAGSBLADET

Motor

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

. önskar vi på Vi svarar för ytbehandling och slutfinish! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Välkommen på vintervisning av KABE och ADRIA husvagnar och husbilar den 20-21 februari. Vi har öp et på lördag 10–15 och söndag 1 –15. Vi bjuder på varm sop a med tiltug !

God Jul &

Gott Nytt År

...önskar vi på

Välkommen på vintervisning av KABE och ADRIA husvagnar och husbilar den 20-21 februari. Vi har öppet på lördag 10–15 och söndag 11–15. Vi bjuder på varm soppa med tilltugg!

www.caravanmarine.se 21


Hört & Hänt. Med bilnyheter från världens alla hörn! Bondbil under klubban

I den bioaktuella Bondrullen Spectre får vi se Daniel Craig bakom ratten på skönheten Aston Martin DB10. Vrålåket specialtillverkades i blott tio exemplar till filminspelningen och nu ska en av bilarna gå under klubban till förmån för välgörenhet. Agent 007 har avverkat sina bilar på löpande band och bara tre DB10 överlevde filminspelningen. Endast ett exemplar kommer dock att säljas, men den nya ägaren får inte leka agent på stadens gator då åket saknar licens för att rattas på allmän väg.

Lastbil med tv-licens

I Argentina dör en person i trafiken varje timme och det är bara ett av världens alla länder. Så kan vi inte ha det konstaterar Samsung som nu ska rädda liv med hjälp av tv-skärmar på lastbilar. Japp, ni läste helt rätt. En trådlös kamera är monterad i fronten och det som händer på vägen framför visas på fyra stora skärmar bakom lastbilen. Samsung själva använder redan tekniken på sina egna lastbilar och systemet har dessutom försetts med ett speciellt nattläge för att bidra till säkrare omkörningar även när mörkret faller.

Oj, vilken (h)julklapp Dyrt att äga Bugatti

Att köpa en svindyr supersportbil är en sak, men att äga den något helt annat. Dyra verkstadsbesök är något som får de flesta bilägare att rynka på pannan, men äger du en Bugatti Veyron får du räkna med extrema omkostnader. Ett oljebyte kostar runt 170 000, en uppsättning däck går på en kvarts miljon samtidigt som fyra fälgar landar på – håll i er nu – 600 000. Skulle man dessutom köra i toppfarten 434 km/h så håller gummit bara i en kvart. Vad lär vi oss då av detta? Jo, det är dyrt att leva - speciellt om du rattar Bugatti Veyron!

Varje år dimper det ner en exklusiv julkatalog till USA:s alla dollarmiljonärer med klappar som får oss ”vanliga” människor att tappa hakan. Neiman Marcus är amerikanarnas motsvarighet till NK och i årets upplaga kan man beställa en av totalt hundra specialtillverkade Ford Mustang Convertible 50th Anniversary. Under huven arbetar en V8:a på 700 hästkrafter, vilket resulterar i att 0-100 rullar på 3,5 sekunder samtidigt som bilen toppar 314 km/h. (H)julklappen kostar 820 000 kronor och i priset ingår även en tvådagars racingkurs hos Ford.

Polisens nya vrålåk

Ingen billig leksak

Land Rover kommer nu med en leksak som såväl vuxna som barn skulle vilja ha under granen. Den handgjorda Defender-trampbilen kantas av hantverksmässiga detaljer och priset blir med dagens växlingskurs 131 000 kronor. Ja, den exklusiva lilla dyrgripen är verkligen något unikt men för motsvarande belopp kan du exempelvis köpa dig en ”riktig” Toyota Yaris eller varför inte en Peugeot 208? Vi kan bara konstatera att endast det bästa är ”dyrt” nog.

22

Det är inte lätt att lida av tung högerfot på Emiratens gator - för i Dubai patrullerar nämligen några av världens snabbaste polisbilar. I staben hittar vi bland annat vrålåk som Bugatti Veyron, Lamborghini Aventador, Rolls-Royce Phantom och snart får dessa sällskap av Lykan Hypersport. Fartmonstret fixar hundrastrecket på 2,8 sekunder, toppar 385 km/h och har en prislapp på över 30 miljoner. Att kärran dessutom är den första supersportbilen som tillverkas i Förenade Arabemiraten gör den till en given medarbetare!

Jenny Nilsson • CNP AB


BMW Tjänstebil

www.bmw.se

När du älskar att köra

HÅLLBARHET HÅLLBARHET PÅ VÄG. PÅ VÄG. HÅLLBARHET ÄR ATT SE HELHETEN.

HÅLLBARHET ÄR ATT SE HELHETEN TILL EXEMPEL HELA KOSTNADEN. TILL EXEMPEL HELA KOSTNADEN. Det finns flera anledningar till att många väljer BMW som tjänstebil. God prestanda kombinerat med låg förbrukning och låga CO2-utsläpp. Funktionerna BMW Active Safety Det finns iflera anledningar till att många väljer BMW som tjänstebil. God prestanda som är utvecklade för att höja säkerhetsnivån i körningen. BMW ConnectedDrive som gör och låga CO2-utsläpp. Funktionerna i BMW Active Safety kombinerat med låg förbrukning dig uppkopplad och fri. Att den kommer från en av världenssom mest hållbara biltillverkare är utvecklade för att höja säkerhetsnivån i körningen. BMW ConnectedDrive som gör enligt Dow Jones Sustainability Index. Och inte minst totalkostnaden – det som görAtt den dig uppkopplad och fri. den kommer från en av världens mest hållbara biltillverkare förmånlig är bland annat attraktiva andrahandsvärden och frienligt service i treJones år eller 8.000 mil. Index. Och inte minst totalkostnaden – det som gör den Dow Sustainability förmånlig är bland annat attraktiva andrahandsvärden och fri service i tre år eller 8.000 mil. Upptäck alla våra 60 modeller under 120 g CO2 /km* på bmw.se/tjanstebil Upptäck alla våra 60 modeller under 120 g CO2 /km* på bmw.se/tjanstebil

Eriksson Bilteam Skolgången 1, 800 06 Gävle * Bränsleförbrukning Tel: 026-12 95 och 70.CO2-utsläpp varierar beroende på vald fälg- och däckdimension och växellåda. * Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp varierar beroende på vald fälg- och däckdimension och växellåda. Mån-fre: 9-18 Lör: 11-14


• Skyltavläsning Nyckellöst låssystem • Autobroms Dödavinkeln-varningfram+bak • Parkeringssensorer Utrustning ingår inkl.som backkamera Aktiv filhållningsassistans • Navigation Elmanövrerad baklucka •• Skyltavläsning Autobroms låssystem 7-stegad dubbelkopplingslåda •• Nyckellöst Dödavinkeln-varning fram+bak •• Parkeringssensorer Navigation inkl. backkamera filhållningsassistans •• Aktiv Skyltavläsning baklucka •• Elmanövrerad Nyckellöst låssystem 7-stegad dubbelkopplingslåda •• Parkeringssensorer fram+bak • Aktiv filhållningsassistans • Elmanövrerad baklucka • 7-stegad dubbelkopplingslåda

Nya Hyundai Tucson som tjänstebil Hyundai Tucson 1.6 T-GDI ComfortPlus 4WD Automat-7 (DCT) Rek. pris 329 900 kr Förmånsvärde 1 918 kr/mån

Nya Hyundai Tucson som tjänstebil Helt nya Hyundai Tucson är tjänstebilen som gör sig lika bra Nya Hyundai Tucson på jobbet som på fritiden. Välj mellan 2- eller 4-hjulsdrift, Hyundai Tucson 1.6 T-GDI ComfortPlus 4WD Automat-7 (DCT) Pris från 214 900 kr bensin eller diesel och massor av utrustning redan från start. Rek. pris 329 900 kr Läs mer på Hyundai.se/tucson. Förmånsvärde 1 454 kr/mån

Nya Hyundai Tucson som tjänstebil Förmånsvärde

1 918 kr/mån

Helt nya Hyundai Tucson är tjänstebilen som gör sig lika bra Nya Hyundai Tucson Hyundai Tucson 1.6 T-GDI ComfortPlus 4WD Automat-7 (DCT) på jobbet som på fritiden. Välj mellan 2- eller 4-hjulsdrift, Rek. pris kr av utrustning redan från start. Pris från 214 900 kr bensin eller diesel329 och900 massor Förmånsvärde 1 918 kr/mån Läs mer på Hyundai.se/tucson. Förmånsvärde 1 454 kr/mån 5 årsTucson Nybilsgaranti med fri körsträcka års lika Vägassistans Vagnskadegaranti • 5sig • 3 års Hyundai Helt nya Hyundai är tjänstebilen som gör bra Nya Tucson Bränsleförbrukning vid blandad körning Tucson (1.7 CRDi-1.6 T-GDI) 4,4-7,6l/100km, CO2 115-177g/km, EURO-6. Bilen i bild är extrautrustad. Förmånsvärde netto vid på jobbet som50% påmarginalskatt. fritiden.Angivet Välj pris mellan 2- ellercirkapris 4-hjulsdrift, är rekommenderat och går att kombinera med företagsrabatter och ramavtal. Varje återförsäljare sätter självständigt sina priser. från Lokalaoch prisavvikelser kanav förekomma. För exaktredan förmånsvärde SkatteverketsPris hemsida, www.skv.se.214 900 kr bensin eller diesel massor utrustning frånsestart. Läs mer på Hyundai.se/tucson. Förmånsvärde 1 454 kr/mån 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka • 5 års Vägassistans • 3 års Vagnskadegaranti

Bränsleförbrukning vid blandad körning Tucson (1.7 CRDi-1.6 T-GDI) 4,4-7,6l/100km, CO2 115-177g/km, EURO-6. Bilen i bild är extrautrustad. Förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt. Angivet pris är rekommenderat cirkapris och går att kombinera med företagsrabatter och ramavtal. Varje återförsäljare sätter självständigt sina priser. Lokala prisavvikelser kan förekomma. För exakt förmånsvärde se Skatteverkets hemsida, www.skv.se.

15_19951_HY1510_Tucson_Tjanstebil_210x297.indd 1

service

FÖrsäljning

2015-10-27 11:07

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka • 5 års Vägassistans • 3 års Vagnskadegaranti

Bränsleförbrukning vid blandad körning Tucson (1.7 CRDi-1.6 T-GDI) 4,4-7,6l/100km, CO2 115-177g/km, EURO-6. Bilen i bild är extrautrustad. Förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt. Angivet pris är rekommenderat cirkapris och går att kombinera med företagsrabatter och ramavtal. Varje återförsäljare sätter självständigt sina priser. Lokala prisavvikelser kan förekomma. För exakt förmånsvärde se Skatteverkets hemsida, www.skv.se. 15_19951_HY1510_Tucson_Tjanstebil_210x297.indd 1

Öppettider Mån-fre 9-18 www.dahlbomsbil.se

christer 026-100 403

niclas 026-100 408

Morgan 026 100 407

Tobias 026-10 04 71

john 2015-10-27 026-10 04 70

11:07

Företagsbladet december 2015  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Företagsbladet december 2015  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Advertisement