Fria Företagare 2019 #2

Page 1

WWW.FF.SE

2019 #2

FRIA FÖRETAGARE EN TIDNING FRÅN FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE

Bärande affärsidé blev global succé FRÅN LITEN KOMPISKLUBB TILL STORT INVESTMENTBOLAG

EN AV SJU SMÅFÖRETAGARE DRABBAS AV BREXIT • SATSA PÅ AKTIER I ANDRAS BOLAG • DÅ LÖNAR DET SIG MED ELBIL • TJURIG AFFÄRSIDÉ KRÄVER TÅLAMOD • TYSKA PREMIUMBILAR BILTJUVARNAS FAVORITER • PANELEN GER DIG RÅD

Var tredje småföretagare betalar inte in tjänstepension för sig själv


INNEHÅLL ENTREPRENÖRER OCH AKTUELLA FRÅGOR

03 05

09 12 14 20

Var tredje småföretagare betalar inte in tjänstepension för sig själv. Det som började som en kompisklubb är idag ett stort investmentbolag.

Småföretagare förverkligade drömmen om att vara skibums i Alperna. Arbeta under uppsägningstid? Och vad är ett advisory board? Rådgivningspanelen svarar! Bärande affärsidé blev världsomfattande dundersuccé. Satsa på aktier i andras bolag – så kommer du igång

TIPS OCH INSPIRATION

23 24 30

Forskare tipsar: Då lönar det sig med elbil

Missa inte – extra stort utbildningstema för dig som småföretagare. Tyska premiumbilar biltjuvarnas absoluta favoriter.

ANNORLUNDA AFFÄRER

39

Högkonjunktur i brunsborrarbranschen.

”En vårbudget med företagsvänliga vindar”

V

årbudgeten hade för ovanlighetens skull många positiva signaler för svenska småföretagare. Regeringen har en speciell sits med en budget som M+Kd röstade igenom och därefter överenskommelsen med L+C. Därav ett flertal reformer som faktiskt tar sikte på att skapa ett bättre klimat för företag i alla storlekar. En positiv nyhet är den förlängda rabatten på arbetsgivaravgiften. Företagare som anställer sin första medarbetare, sommarjobbare under 18 år och nyanlända, betalar sedan tidigare lägre arbetsgivaravgifter första året (upp till 63 630 kronor för ett helt år).

I vårbudgeten utökas nu stödet till de första två åren, vilket är bra. Steget till en första anställd är stort och det tar ofta längre tid än man tror innan denna person blir lönsam. Regeringen fick också med sig återställt tak för RUT-avdraget från M+Kd-budgeten till 50 000 kronor efter halveringen 2016 som var väldigt negativ för RUT-branschen. En utredning ska också titta på utökning till fler tjänster. Följetongen kring 3:12-reglerna är långtifrån slut. Nu slopas i alla fall straffskatten vid generationsskiften som hade den absurda effekten att en försäljning av ett företag till familjemedlem kunde beskattas med 60 procent istället för 25 procent som gällde vid försäljning till någon utomstående. Men just 3:12 är något som fortfarande är ett orosmoln för småföretagare. Det kliar i fingrarna på vissa politiker som anser att även utdelning ska beskattas som inkomst av tjänst. De vill inte förstå att småföretagare investerar både tid och pengar och tar risk i uppbyggnaden av sina företag. För oss på förbundet är det nu viktigt att hålla ögonen på att utlovade reformer faktiskt genomförs – och att inte vilande förslag som försämringar av 3:12-regler eller vinst i välfärden smygs in igen. Just nu jobbar vi med ett nytt näringslivspolitiskt program som presenteras i nästa nummer av tidningen inför Almedalen. Hör gärna av dig till oss om du har några frågor du tycker att vi ska lyfta. MATS ASSARSSON ORDFÖRANDE FÖRETAGARFÖRBUNDET FRIA FÖRETAGARE

KONTAKTINFO

SÄLJANSVARIG

REDAKTÖR

LAYOUT/ORIGINAL

Fria Företagare är organ

Mellansvenska

Sölve Dahlgren

T Media

för Företagarförbundet

Telemarketingtjänsten AB

redaktion@ff.se

ÖVRIGT

Fria Företagare.

ANNONSBOKNING

TIPS

Åsikter uttryckta i denna publikation är

Box 1132, 262 22 Ängelholm

bo.furevi@ff.se

Skickas till redaktion@ff.se.

antingen skribenternas egna eller de

www.ff.se

WEBBEN

Märk med Fria Företagare.

intervjuades och speglar nödvändigtvis inte

e-post: info@ff.se

Facebook: FöretagarFörbundet

REDAKTIONSRÅD

den ansvarige utgivarens eller Företagar-

Telefon: 020-760 761

www.ff.se

Mats Assarsson

Förbundets åsikter. Det är fritt att citera Fria

BLI MEDLEM?

ANSVARIG UTGIVARE

Bo Furevi

Företagare, källan ska dock alltid uppges.

Tel: 020-760 761 (anknytning 1)

Mats Assarsson

Sölve Dahlgren

TRYCKERI

OMSLAGSFOTO

Petri Savolainen

V-TAB

Babybjörn

VISSTE DU ATT...

45 2

Tjurig affärsidé kräver tålamod och god framförhållning.

...vi på Företagarförbundet Fria Företagare har en enda uppgift, att förbättra villkoren för de svenska småföretagen. Vi jobbar hårt med att skapa kvalificerade medlemstjänster och att skapa ett stort utbud av förmåner till mycket gynnsamma storkundsrabatter. Som medlem kan du ta del av erbjudanden från t ex: Tele2, Hallon Företag, OKQ8, Shell/St1, Office Depot, Fortnox och Partner Försäkringar. Läs mer på www.ff.se/medlemsformaner

www.ff.se

info@ff.se


SMÅTT & GOTT Slutrökt den 1 juli I december beslutade riksdagen om en ny tobakslag som innebär att det blir förbjudet att röka på idrottsplatser, lekplatser, perronger samt uteserveringar. Det träder i kraft 1 juli 2019 vilket gjort en del restaurangägare nervösa medan andra ser fram emot rökfritt även ute.

Många gråhåriga succé-entreprenörer Långt ifrån alla framgångsrika entreprenörer är runt 20 när de startar. Tvärtom var den genomsnittlige start up-grundaren i USA 42 år och grundarna av de snabbast växande ännu äldre – 45 år. Även om Steve Jobs startade Apple som ung var han 52 när han lanserade sin största succé – iPhone. Här är några andra entreprenörer med begynnande gråa hår: Ray Kroc startade franchisekedjan McDonalds vid 52, Martha Stewart startade Martha Stewart Living magazine när hon fyllt 49 och Charles Ranlett Flint grundade IBM vid 61 års ålder.

”Behovet av femdagarsutdelning av brev är inte så stort längre. Våra undersökningar visar att behovet snarare är två till tre dagar i veckan” Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för postfrågor, säger till DN att flera hushåll i tätorter kommer att få räkna med färre utdelningsdagar och längre avstånd till postlådan.

2 000 000 000

Eller två miljarder. Så mycket riskerar den svenska staten att förlora på biltillverkaren Saabs konkurs, enligt Sveriges Radio. Säkerheterna har visat sig mindre värda än väntat.

Starbucks tidslinje 1971 Engelskaläraren Jerry Baldwin, historieläraren Zev Siegl och skribenten Gordon Bowker öppnar Starbucks i Seattle för att sälja kaffebönor.

1984 Starbucks öppnar sitt första café och serverar den första latten. Idén fick en av cheferna Howard Schultz under en resa till Milano ett år tidigare.

1987 Grundarna säljer bolaget till Howard Schultz som två år tidigare startat en egen kaffekedja där Starbucks kaffe serverades.

1992 Starbucks börsnoteras. Många anställda blev och blir aktieägare genom företagets optionsprogram. Det 165:e Starbucks öppnar.

2002 Inför wifi i alla caféer. Öppnar i bland annat Tyskland och Grekland. Totalt 5886 Starbucks i världen.

2010 Första Starbucks öppnar i Sverige på Arlanda, totalt finns nu 16 858 stycken.

2019

Vilseledande på trafikstyrelsen.com

Kedjan har växt till mer än 29 000 Starbucks och har över 291 000 anställda runtom i världen.

Sajten trafikstyrelsen.com har sålt olika tjänster som körkortstillstånd och registreringsbevis för 495 kr trots att dessa är kostnadsfria hos Transportstyrelsen. Polisen har fått in flera bedrägerianmälningar mot sajten. Konsumentombudsmannen har stämt personerna bakom sajten för vilseledande marknadsföring för att få stopp på dem. KO har tidigare agerat rättsligt mot andra aktörer bakom konsumentenheten.se, trafikenheten.se och utrikeskansliet.se, som använt liknande tillvägagångssätt.

Biluthyrare måste ändra villkor Den som hyr en bil har tidigare själv fått stå för kostnaderna om bilen skadas eller stjäls, även om man varit aktsam. Nu förbjuder Patent- och marknadsdomstolen biluthyrarna att ha det villkoret i sina hyresavtal. Förbudet är förknippat med ett vite på en miljon kronor. www.ff.se

info@ff.se

3


PENSION

1 av 3 småföretagare be inte in till egen tjänstep Var tredje småföretagare betalar inte in tjänstepension för sig själva i företaget, visar en undersökning som Företagarförbundet Fria Företagare gjort, och riskerar därmed en låg pension. De allra flesta anställda har tjänstepension. De allra flesta betalar alltså in tjänstepension via företaget och för de två tredjedelar som gör det anger de allra flesta belopp mellan 1 000 och 5 000 kr per månad. Dessutom har hälften av småföretagarna privat pensionssparande där de allra flesta (82 procent) sätter av under 2 000 kr i månaden. Småföretagare är vana att jobba fler timmar i veckan än de flesta anställda, det vet vi sedan tidigare undersökningar. I förbundets senaste undersökning visar det sig också att de kommer att vänta med att gå i pension. Var tredje småföretagare planerar att arbeta vidare efter 67 års ålder och hela 10 procent planerar att arbeta efter att de fyllt 75. Frågan om regeringens planer på att höja pensionsåldern till 67 togs emot med blandade känslor, hälften av dem som svarade tyckte att det var bra eller okej medan resterande ogillade utvecklingen. Hur tror då småföretagarna själva att deras

Tänk på att ta ut lön/överskott Som småföretagare händer det att man inte kan ta ut lön. För pensionens skull är det viktigt att faktiskt göra det eftersom den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön på 43 309 kronor (2019) i månaden så maximeras inbetalningen till din allmänna pension.

4

pension kommer att bli, ekonomiskt? Två av tre bedömer att de kommer att få en okej eller bra

4,5% De som har kollektivavtalad tjänstepension via sin arbetsgivare får motsvarande 4,5 procent av månadslönen insatt till sin tjänstepension. Det gäller för inkomster upp till 40 250 kronor (2019). Tjänar du mer än så sätts ofta motsvarande 30 procent av på inkomstdelarna där över. Som företagare är det alltså ett bra riktmärke att sätta av minst 4,5 procent.

www.ff.se

pension medan övriga är mer negativa och tror att den blir dålig eller rentav urusel.

Fakta om tjänstepension Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension, enligt Pensionsmyndigheten. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Alla arbetsgivare erbjuder inte tjänstepension, som anställd gäller det att ta reda på vad som gäller. Företag med kollektivavtal ska alltid betala in till tjänstepension. Och som småföretagare är ansvaret ditt eget.

info@ff.se TEXT: SÖLVE DAHLGREN


XX PENSION

betalar pension Vi frågar två småföretagare - hur har du löst pensionen? Lena Brandt Persson, Pura of Sweden (säljer bambukläder på nätet) – Jag startade eget för åtta år sedan när jag slutade på IKEA. Då hade jag uppnått den ålder när man fick lov att börja ta ut pension så jag valde att göra det på kortast möjliga tid, vilket var ett år om jag minns rätt. Hela det pensionskapitalet har jag placerat själv i aktier och fonder så att det kan förräntas. Jag slipper betala dyra avgifter och kapitalet är inte låst. Jag har tagit ut lön från företaget hela tiden, inte så mycket men det funkar eftersom min man också jobbar fortfarande.

Ulf Johansson, Brands of comfort (säljer skor via återförsäljare och webbshop) – Jag betalar in till tjänstepension via bolaget, utifrån råd jag fått av min bank. Jag tror inte att jag kan räkna med någon jättestor pension. Sedan har jag även lite småbelopp från olika pensionsinstitut från olika anställningar jag hade innan jag startade eget företag.

En av sju småföretagare drabbas av Brexit Oron för Brexit gäller inte alla småföretagare. Endast en av sju säger att det påverkar deras företag men 19 procent är osäkra. Företagarförbundet Fria Företagare frågade småföretagare i sin medlemspanel om hur de ser på Brex-

it (som redan skulle ha skett men som skjutits upp i omgångar i segdragna förhandlingar både mellan EU och Storbritannien och internt i det brittiska parlamentet). Var fjärde småföretagare tror faktiskt att britterna till slut kommer att stanna kvar i EU, enligt undersökningwww.ff.se

en. En av sju (14 procent) säger att de påverkas av Brexit. Samtidigt är det hela 19 procent som svarar att de inte vet. Bland dem som påverkas direkt handlar det om ökade export- och importkostnader till Storbritannien samt försämrade leveranstiinfo@ff.se

der för varor. Det sistnämnda uppger mer än hälften att de kommer att drabbas av. Många ser att det kommer att bli merarbete vid import och omvänt för dem som exporterar blir det tullfakturor som man slipper inom EU.

5


Spiltans grundare Per H Bรถrjesson.

6

www.ff.se

info@ff.se


ENTREPRENÖREN

KOMPISGÄNG LYCKADES I

SPILTAN Spiltan började som en aktiesparklubb för några kompisar på 1980-talet, men utvecklades snart till ett investmentbolag med 3 100 aktieägare. Idag kan grundaren Per H Börjesson konstatera att bolaget gjort en resa som han inte ens kunde drömma om. – I början var vi mest nöjda med att träffas och dricka vin, säger han.

I

likhet med många andra som provat på att handla med aktier gick det väl sådär i början. Trots det lyckades kompisgänget få ihop tillräckligt med pengar för att kunna starta ett investmentbolag, och det var nu affärerna tog ordentlig fart. En gång i månaden träffades man och bestämde vad som skulle köpas och säljas, men efter tre års intensiv handel hade man exakt lika mycket pengar som när man började. – Ja, det var väl ingen succé direkt, erkänner Per H Börjesson som konstaterar att de enda som egentligen tjänade pengar på Spiltans omfattande börsaffärer var mäklarna, som gladeligen håvade in stora belopp i courtage.

liga nybörjarmisstagen, säger han och tillägger att den tiden gav en hel del lärdomar och erfarenheter. Dessa kunde de sedan ta med sig när man formulerade en helt ny strategi som gick ut på att man aktivt skulle köpa in sig med minoritetsposter i mindre onoterade företag som behövde kapital. – Vi är ganska unika i finansbranschen eftersom vi har en uttalad ambition att vara långsiktiga, går vi in som delägare i ett bolag har vi ingen exitstrategi. Det vanligaste är annars att man lämnar efter fyra till fem år, men vi köper med ambitionen att fortsätta att vara ägare, säger Per H Börjesson som menar att just långsiktigheten är Spiltans kanske främsta konkurrensfördel.

”Nu när vi blivit mer kända är det inga större problem att hitta bra företag, men vi ställer en hel del krav”

DE VINSTER SOM Spiltan själva gjorde åts däremot upp av transaktionskostnaderna. – Vi var för ivriga i våra försök att tjäna pengar, hade vi köpt ett bolag som gick bra tog vi hem vinsten för snabbt och missade sedan den fortsatta uppgången. Kort sagt, vi gjorde alla de van-

FÖRETAGSLEDARE SOM ÄGNAT större delen

av sitt yrkesverksamma liv till att bygga upp en verksamhet känner ett större förtroende för att ta in ägare som är tydliga med att de tänker fortsätta att vara ägare. www.ff.se

info@ff.se

– Nu när vi blivit mer kända är det inga större problem att hitta bra företag, men vi ställer en hel del krav. Först och främst ska de ägas av en arbetande entreprenör som har en betydande ägarandel och därmed inflytande i företaget. Företaget ska vara expansivt och ha en bevisad affärsmodell, det vill säga man ska Namn: Per Håkan Börjesson inte bara tjäna pengÅlder: 64 ar utan även ha en Familj: Fru och tre barn betydande potential Utbildning: Civilingenjör när det gäller marki industriell ekonomi, nadstillväxt och orgaLinköpings universitet, nisk tillväxt. MBA-examen Columbia University, USA. Gör: Grundare, vd och I DAGSLÄGET HAR huvudägare i Investment Spiltan 20 onoterade AB Spiltan. innehav som vardera har ett bolagsvärde på mellan 40 och 400 miljoner kronor, och där Spiltan har en ägarandel på mellan 20 och 40 procent. Sedan tillkommer börsnoterade innehav som till exempel Paradox, Samhällsbyggnadsbolaget och Berkshire Hathaway. Till skillnad från andra större investmentbo-

KORT OM

7


ENTREPRENÖREN

lag handlas inte Spiltan över den vanliga börsen utan på något som kallas Alternativa listan hos www.pepins.com. TROTS ATT HANDELN bara sker en gång i må-

naden har man 3 100 aktieägare, som fått en otrolig avkastning på sina pengar. I februari 2019 fick man betala 9 500 kronor för en Spiltanaktie, och det ska jämföras med februari 2011 där kursen låg på 670 kronor. En stor del i förklaringen är att man äger en mycket stor post i det börsnoterade dataspelsföretaget Paradox, som rusat på börsen de senaste åren. – Vi har skalat ned i Paradox, som dock fortfarande är vårt största noterade innehav, säger Per H Börjesson som är mycket mån om att behålla den ursprungliga familjära och lite lantliga känslan i bolaget, trots att man vuxit så snabbt de senaste åren.

”För att lyckas i den här branschen gäller det att vara jordnära och använda sig av sunt förnuft. Vi går bara in som ägare i bolag som har dokumenterat ärliga ägare och som har en affärsidé som vi förstår” Peter H Börjesson om framgångsreceptet för Spiltan.

MEN ISTÄLLET FÖR att förlägga bolagsstäm-

morna hemma i trädgården, som man gjorde för några år sedan, har man nu hyrt in sig i lokaler, och där står Per H Börjesson vid entrén och skakar hand med besökarna. – I början kunde jag namnen på alla, men nu när det är så många VISSTE DU ATT... aktieägare börjar det Företag: Investment AB bli svårt att komma Spiltan ihåg vem som är vem. Anställda: 10 Men det är kanske är Omsättning 2017: åldern, säger han med 545 miljoner kronor ett skratt och stickResultat 2017: er inte under stol med 407 miljoner kronor att han inspirerats av Substansvärde/aktie feb investerarlegendaren 2019: 16 221 kronor Warren Buffett och Pris/aktie feb 2019: hans bolag Berkshire 9 500 kronor Hathaway. – För att lyckas i den här branschen gäller det att vara jordnära och använda sig av sunt förnuft. Vi går bara in som ägare i bolag som har dokumenterat ärliga ägare och som har en affärsidé som vi förstår. Det låter kanske enkelt men i praktiken är det inte alltid

så lätt. Nu har vi i alla fall försökt i 20 år och jag tycker nog att vi blivit något bättre på att undvika de värsta misstagen, säger Per H Börjesson

vars bolag gjort dess aktieägare mer än nöjda de senaste åren. TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

SEX VIKTIGA ÅR

1985

Ett gäng studenter på I-linjen vid Linköpings universitet startar en aktiesparklubb som döps till ”Galten”.

8

1997

Per H Börjesson börjar arbeta heltid med investeringarna. Ny strategi – 70 procent onoterade och 30 procent noterade innehav.

2002

Nysatsningar inom finansiella tjänster – Spiltan Fonder och Alternativa aktiemarknaden.

www.ff.se

2011

Spiltan ökar sitt innehav i Paradox till 41 procent och Paradox blir därmed det största innehavet.

info@ff.se

2011

Spiltan Fonder utses till Årets Fondbolag av Privata Affärer och Aktiefond Investmentbolag startas.

2017

Per H Börjesson kommer ut med boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan”.


SPONSRAT INNEHÅLL FRÅN RESULTAT FINANS

Så får du betalt snabbare Många glömmer att en faktura är en kredit du ger dina kunder. Därför ska du agera direkt om en skuld inte betalas, menar Martin Haase på Resultat Finans. – Det absolut vanligaste felet som småföretagare gör är att de väntar för länge med att skicka en obetald faktura till inkasso. Det händer ofta att de kontaktar oss och då visar det sig att fakturan är ett år gammal, säger Martin Haase på Resultat Finans AB som hjälper små och medelstora företag med fakturaservice och inkasso.

Vänta inte med att fakturera Många småföretag saknar ett bra flöde för sina kundfakturor. Första steget är att inte vänta med att fakturera. Så fort en tjänst eller vara är levererad ska fakturan skickas till kunden. – I vissa fall ännu tidigare. Det är ingen självklarhet med 30 dagars betaltid. Det är ju en kredit du erbjuder din kund. Därför måste du först bedöma risken för att kunden inte kan betala. Kanske du rentav ska kräva betalt i förskott eller en delbetalning redan när ni påbörjar affärsrelationen, säger Martin Haase. Var tydlig Ju längre betaltid, desto större risk för att inte få betalt. Därför är det viktigt att ha ett bra flöde för hur fakturor hanteras, och dagligen kontrollera vilka fakturor som är betalda och obetalda. Antag att en faktura som skickas den 1 januari med 30 dagars be-

510 MILJONER

taltid och fortfarande är obetald på förfallodagen 31 januari. Då väntar man två-tre bankdagar innan man skickar en påminnelse med 10 dagars förfallodag med påminnelseavgift samt tydligt besked om att den därefter går till inkasso. – Vissa upplever obehag med inkasso. Men det gäller att förstå att den som inte betalar en faktura på första påminnelsen betalar inte på andra påminnelsen heller. Det gäller att visa att man vill ha betalt. Kostnaden för inkasso är inte heller så farlig, 180 kronor. Ett inkassokrav är ingen betalningsanmärkning och syns därmed inte i några register, säger Martin Haase.

Tänk på egen likviditet Som småföretagare gäller det att tänka på sin egen likviditet och den risk man tar genom att inte kräva de pengar som man har rätt till. – Ju längre du väntar, desto längre bak i kön kommer du. En kund som inte betalar har förmodligen problem. Stora företag vet det här, de ser en risk och därför är de snabba med påminnelse och inkasso. Bedöm kunden när du börjar göra affärer. Är det en privatperson kanske man gör en kreditprövning om denne ska betala på faktura, är det ett företag så kolla deras ekonomi.

Så många miljoner har Företagarförbundet Fria Företagares alla medlemmar tillsammans i obetalda, gamla fordringar.

Martin Haase, Resultat Finans AB, ett företag som hjälper små och medelstora företag med finansiell rådgivning, fakturaservice, factoring, inkassoservice och deras egen lösning Prokasso™.

”Det gäller att förstå att den som inte betalar en faktura på första påminnelsen betalar inte på andra påminnelsen heller.” – Går de runt, tjänar de pengar? Finns det några signaler om risk som att de nyligen bytt namn eller styrelse? Har de en revisor? Var inte blyg för att ställa frågor. Det beror förstås också på hur stor affär det handlar om, för 500 kronor är det kanske inte lönt att lägga den tiden men om du ska ge ett annat företag kredit på 50 000 kronor så är det avgörande, säger Martin Haase. Vi jobbar annorlunda En del inkassobolag låter fakturan gå vidare direkt till kronofogden ifall kunden inte betalar inkassokravet. På Resultat Finans försöker man jobba lite annorlunda. – Tiden är alltid den största fak-

Tre bra tips för att få betalt i tid

torn för att få betalt. Våra handläggare tittar på varje unik skuld och ringer ofta upp kunden. Ibland är det bättre att hitta en ny kredittid, exempelvis lägga upp en avbetalningsplan. Är det stora belopp kanske man ska låta kunden betala av varje vecka istället för månadsvis. Självklart ska kunden då betala ränta. – Det är du som ligger ute med pengar och agerar bank och tar en affärsrisk. Givetvis har du rätt till ränta. Men det är viktigt att vi jobbar lösningsorienterat. Risken är ju annars att kunden struntar i din faktura och beställer från en ny leverantör och vems fakturor kommer de att prioritera då?

• Fakturera till rätt företag eller person, ha organisationsnummer eller personnummer på fakturan. Få med projektnummer, referens etc. • Skicka alltid faktura på papper om inte kunden uttryckligen ber om PDF och då endast om de har ett flöde där du vet att fakturan går genom ekonomiavdelningen och helst in i ett ekonomisystem. • Påminnelse ska alltid postas till folkbokföringsadress (privatperson) eller den postadress där företaget är. Skicka bara en påminnelse och därefter mot inkasso.

www.ff.se

info@ff.se

KORT OM

Omsättning: 5 miljoner Anställda: 6 Bildades: 2010 Säte: Helsingborg

9


XX

Småföretagare Mats och Cissi Erwald hade alltid drömt om att vara skibums i Alperna, men karriär och familj kom emellan. För tre år sedan förverkligade de drömmen och kombinerar nu småföretagande med långa skidresor.

P

aret träffades 1990 och pratade redan då om skidåkning och den gemensamma drömmen. Men det skulle dröja. Mats Erwald har en bakgrund på Bisnode AB, som han var med om att bygga upp till en miljardkoncern. När han slutade där var han chef för drygt 1 200 anställda. Därefter arbetade han under några år på UC och ansvarade för att bygga upp ett nytt affärsområde. – Efter att barnen flyttat hemifrån pratade jag och Cissi om hur vi vill ha nästa del av vårt liv. Då stod det klart att jag inte ville vara anställd mer, säger han.

”Det är en framgångsmyt att man ska jobba så mycket som möjligt”

LOCKELSEN LÅG DELS i att själv kontrollera sin tid, och dels i att kunna åka iväg på längre skidresor varje år. Hösten 2016 tog han klivet och slutade på UC. Resan till italienska Dolomiterna skedde några månader senare. Hans fru Cissi Erwald drev redan eget sedan många år, och kunde planera sina uppdrag utifrån resan. Vistelsen i Alperna blev en succé. Frisk luft, ljus och motion ledde till ökat välmående och minskad stress.

10

– Jag och Cissi hann släppa jobbet och prata ostört med varandra. Det resulterade i nya tankar. Vi bestämde oss för att starta företag tillsammans när vi kom hem. Erwald Group innebär att Cissi Erwald är grafisk formgivare medan Mats i huvudsak jobbar som interimschef och mentor. Tillsammans skapar de utbildningar åt företag och föreläser om ledarskap.

MATS ERWALD BERÄTTAR att han arbetar mindre nu än vad han gjorde som anställd. – Det är en framgångsmyt att man ska jobba så mycket som möjligt. Vi är matade med att vårt människovärde ligger i vad vi presterar och att vi är eftertraktade, säger han. Han medger att han fortfarande hamnar i dessa tankebanor ibland. Trots att hela livsförändringen från början handlade om att få tid till skidåkning kändes det redan andra året konstigt att tacka nej till arbete under en månad. Nu inför tredje året tog det emot ännu mer. – Vi har nätverkat och jagat nya upp-

www.ff.se

info@ff.se

drag. Bitarna har börjat falla på plats. Då började mina tankar gå: ”Ska vi nöja oss med en vecka i år?” Men så tittade vi på filmen som vår yngsta son klippt ihop från senaste resan och då kände vi att vi valt rätt, säger han.

DET BLEV EN säsong som skibums i år också. Mars spenderades i italienska Courmayeur och Cissi och Mats spenderar den största delen av tiden på skidor. – Det är helt okej att lägga in en arbetsdag här och där. Jag ska delta i ett styrelsemöte via Skype och Cissi ska skissa på en logotype till en kund. Den stora skillnaden är att vi är fria och styr själv. Jag gör inte det jag tror att någon annan tycker jag borde, utan det jag vill, säger Mats Erwald. TEXT: MIA SANDBLOM FOTO: PRIVAT


XX

e och skibums

MATS TIPS T SMÅFÖRETAG ILL ARE 1. Satsa på e n proffsig

grafisk profi digital l och 2 . Ha tålamo policy att arbeta utifrån . d och så må nga frön, vis 3. För bra sa sa växer upp mtal . det du är räd med din partner. Prata om d för och va d du 4. Se det po sitiva med sm drömmer om. åföretagand Till exempel e. att det är ko rt väg mellan beslut och g enomförand e.

www.ff.se

info@ff.se

11


RÅDGIVNINGSPANELEN

Hur förbättra balansräkningen? FRÅGA: Jag driver ett relativt nystartat aktiebolag med, enligt min uppfattning, väldigt goda framtidsutsikter. Företaget har tagit fram en ”klimatsmart” produkt inom vattenrening. Företaget har varit tvunget att aktivera höga utvecklingskostnader och vi är på intet sätt lönsamma än. Men jag har god tillförsikt och räknar med att bara inom ett halvår eller ett år kunna sätta produkten på marknaden. Dessutom har vi kontakt med en, förhoppningsvis, blivande kund som preliminärt förklarat att man kommer att göra en första relativt stor engångsbeställning. För att komma igång på allvar med produktionen behöver företaget troligen kapital, men framförallt få ner dagens skuldbörda inför en eventuell kapitalanskaffning. En rådgivare har nämligen sagt att balansräkningen inte får utvisa alltför stora skulder i förhållande till balansomslutningen. Jag har privat lånat in betydande kapital till företaget. Vad kan jag göra för att förbättra möjligheterna att få fram kapital?

SMÅLÄNDSK INNOVATÖR

SVAR: När ett bolag, så som du beskriver, har eller befaras få ett för litet eget kapital i förhållande till det registrerade aktiekapitalet kan bolaget vara likvidationspliktigt och det blir därför aktuellt för styrelsen att skyndsamt vidta mått och steg. Gör inte styrelsen det kan de enskilda styrelseledamöterna bli personligen ansvariga för bolagets förpliktelser. Jag förstår att ditt bolag behöver kapital för fortsatt produktutveckling och kanske även för marknadsföring.

12

www.ff.se

Det akuta i ditt fall är i första hand att undvika att bolaget ska betraktas som likvidationspliktigt. Du nämner i frågan att du lånat in pengar till bolaget, vilket naturligtvis är en bra finansieringsväg. För att undvika likvidation och personligt betalningsansvar kan det vara nödvändigt, och kanske lämpligt, att omvandla ditt inlånade kapital till ett aktieägartillskott. Det finns en mängd formalia som ska iakttas, men det berör jag inte vidare här. Ett aktieägartillskott påverkar bolagets fria kapital, vilket i korthet innebär att bolagets tillgångar ökar samtidigt som, i ditt fall, skulden till dig tas bort. Konsekvensen av detta är förhoppningsvis att ditt bolag inte längre är likvidationspliktigt samtidigt som du förbättrar bolagets möjligheter att på annan väg anskaffa kapital, till exempel genom bank, annan kreditgivare eller via extern investerare. Men du kan inte kräva tillbaka pengarna hur som helst om du omvandlar lånet till ett aktieägartillskott! Din fråga får mig att tro att du endast behöver en så kallad bryggfinansiering, vilket leder till slutsatsen att du kanske inte behöver släppa in någon ny delägare för att få in kapital. Tala med din revisor och förbered ett samtal med bolagets bank. Lycka till!

ADVOKAT THORBJÖRN HILLESKOG

info@ff.se


RÅDGIVNINGSPANELEN

Arbete under uppsägningstid? FRÅGA: Mitt företag, som är i bemanningsbran-

schen, är för närvarande inne i en omorganisationsfas, delvis beroende på en förändrad konkurrenssituation. Vi behöver därför säga upp en eller ett par anställda för att effektivisera verksamheten och minska kostnaderna. Vi har förhandlat och är i princip överens på alla punkter. Men en av de anställda hävdar att hen inte behöver arbeta under uppsägningstiden i samband med den här typen av ”omställningar”. Vad gäller egentligen? HASSE I SOLLENTUNA SVAR: Vid organisationsförändringar gäller inga andra regler än de som framgår av lagen om anställningsskydd (LAS) och eventuellt förekommande kollektivavtal. Det innebär att den anställde alltjämt är just anställd även under uppsägningstiden. Den anställde har arbetsplikt och ska uppbära sedvanliga löneförmåner fram till dess anställningen upphör. Den anställdes lojalitetsplikt mot arbetsgivaren gäller under hela anställningstiden. Om den anställde inte kommer till arbetet utgör det ett brott mot anställningsavtalet och ska betraktas som arbetsvägran. Sedan är det såklart en annan sak att parterna, den anställde och arbetsgivaren, alltid kan träffa avtal och komma överens om vad som ska gälla i det enskilda fallet, t ex arbetsbefrielse, men det är ingen huvudregel.

ADVOKAT THORBJÖRN HILLESKOG

RÅDGIVNINGSPANELEN

Vad är ett advisory board? FRÅGA: Jag är i den lyckliga situationen att

mitt företag växer och uppvisar mycket god lönsamhet. Jag äger aktierna själv tillsammans med min hustru och våra två barn (jag äger majoriteten av aktierna). Vi arbetar samtliga i företaget, som i övrigt har ett 40-tal anställda. Vi är underleverantörer till stora byggprojekt och i vårt närområde, sydvästra Skåne, byggs det väldigt mycket. Vi räknar därför med fortsatt expansion och nyanställningar inom de närmaste åren. Hittills har det varit jag som i princip gjort allt (troligen både på gott och ont!). Vi i familjen sitter i bolagets styrelse tillsammans med en gammal kamrat till mig. Hustrun, kamraten och jag börjar närma oss pensionsåldern, men vi vill absolut inte trappa ner. Däremot känner vi att vi behöver ytterligare stöd i verksamheten och jag har hört att man kan använda sig av ett advisory board. Vad är det och skulle det vara bra för företaget? GÖRAN M I MALMÖ

SVAR: Det är alltid bra att ha goda rådgivare, så-

väl internt som externt. Ett alternativ är att formellt utöka styrelsen med nya ledamöter. Ett an-

nat sätt är, som du anger, att bolagsledningen och styrelsen tar hjälp av en advisory board. En advisory board kan betraktas som en ”extern styrelse”, men inte alls med de befogenheter och skyldigheter som åligger en styrelse eller en enskild styrelseledamot. Många företag använder sig av någon form av sammanslutning av personer som på ett eller annat sätt kan bidra till att bättre beslut fattas. Ofta uppfattas ett externt råd som mera kostnadseffektivt än om motsvarande inval görs till en styrelse. Ett advisory board innebär i korthet att företagsledningen samlar extern kompetens som bolaget anses sakna. Det kan vara juridisk och ekonomisk kompetens eller kompetens med särskild branschkunskap. Vidare kanske ett bolag under tillväxt kan ha behov att en organisationskonsult eller någon med särskild inriktning på personal och marknadsföring. Möte kan hållas kanske 4-6 gånger per år, möjligen i nära anslutning till styrelsemötena. Även om personerna i advisory board inte ingår i bolagets styrelse, och arbetet därmed blir mindre formellt, är det lämpligt om protokoll förs över vad som förekommer vid mötena och vilka beslut som fattas. ADVOKAT THORBJÖRN HILLESKOG

Medlemmar i FöretagarFörbundet har kostnadsfri rådgivning från våra experter i Rådgivningspanelen. I varje nummer av Fria Företagare samlar vi några av de frågor som panelen har stött på eller frågor som är intressanta att dela med sig av till alla medlemmar. Har du någon fråga, kontakta kansliet. Rådgivningen är begränsad till max tre x 15 minuter per år och medlem. LASSE GÄRDLUND Advokataktiebolaget Gärdlund AB Norrtälje

THORBJÖRN HILLESKOG Advokat Thorbjörn Hilleskog Malmö

LARS ANDERSSON Advokataktiebolaget Janson & Partners, Helsingborg

PER LARSSON Per Larsson AB, Sundsvall

GÖRAN SMEDBERG Advokatfirman Göran Smedberg AB

MARIA LIDSTRÖM Advokatbyrån Kaiding, Skellefteå

LENNART BERG Advise Risk & Försäkring AB Malmö

Skicka in din fr åga till kansliet! E-po st: info@ff.se

MAGNUS HEDENBERG Bring & Bergkvist HB, Göteborg

JOHAN ENGBORG Advokatfirman Nova Stockholm

www.ff.se

F R ÅG A O S S !

info@ff.se

13


14

www.ff.se

info@ff.se


KÄNT FÖRETAG

BJÖRNS BABY EN BÄRANDE AFFÄRSIDÉ Babybjörns grundare heter Björn Jakobson. Hans mamma arbetade som barnskötare och hennes övertygelse var att båda föräldrarna behöver knyta an till sin bebis direkt efter födseln. På den principen vilar företaget och idag har över 30 miljoner barn burits i Babybjörns bärsele.

Å

r 1961, när företaget grundades var tiden annorlunda. Pappans roll i föräldraskapet var marginaliserad, och bebisars behov var inte lika väl utforskade. Hjälpmedlen för barnaskötsel var extremt begränsade, inte minst i Sverige. Björn Jakobson fick sin första idé under en resa till USA. Han köpte där en primitiv förlaga till babysittern, och tog med hem till sin bror och hans fembarnsfamilj. Svägerskan Elsa Jakobson var inledningsvis skeptisk, men hon insåg snart att uppfinningen fungerade, barnet trivdes i den gungande liggstolen. Men den behövde utvecklas.

ELSA OCH BJÖRN bestämde sig för att göra affärer av babysittern, de startade verksamheten i en källarlokal i Solna, men stötte snart på problem. Ingen leverantör kunde bocka till de böjda bågarna till sittdelen. – Till slut hittade de en företagsam leverantör i Gnosjötrakten som ville försöka. Så gick det till när Babybjörns fabrik hamnade i Lanna, i Småland, säger nuvarande delägaren Lisa Thorén.

designer, hon är jätteviktig för företaget, säger Lisa Thorén. Ägarna har tagit in en extern vd, och det valet var enkelt. De ville inte riskera relationen mellan syskonen. – Om vi skulle hamna i en situation då vi behöver avsätta vår VD så vill vi minska risken för konflikt inom familjen, genom att ha en utomstående. Dessutom känns det bra för personalens skull, att de har möjlighet att styra, säger Lisa Thorén.

”Känns bra för personalens skull, att de har möjlighet att styra”

DET HAR ALLTID varit självklart att företaget ska

Utvecklingen har gått framåt – här en Babybjörn resesäng från 1960-talet. FOTO: CREATIVE COMMONS

FÖRETAGET HAR NYLIGEN genomgått ett ge-

nerationsskifte. Björn Jakobson, som nu är 84 år, har överlåtit ägandet på sina fyra barn. – Jag är tacksam att pappa gjorde detta medan han fortfarande är pigg och kan komma med råd. Mamma jobbar dessutom fortfarande, som www.ff.se

info@ff.se

ärvas inom familjen. Björns fru Lillemor Jakobson har legat bakom designen på storsäljarna och barnen har haft egna uppdrag genom åren. De har vuxit in i verksamheten naturligt. – Vi är medlemmar i Family Business Network, tillsammans med andra stora familjeföretag och där har vi lärt oss massor. Vi som är uppvuxna med företaget ska arbeta för att värderingar och traditioner följs och så ska de andra bidra med det de kan, säger Lisa Thorén. Hon är också nöjd med att många av medarbetarna stannat kvar länge inom företaget, eftersom det bidrar med stabilitet. – På fabriken i Lanna arbetar nu både barn

15


KÄNT FÖRETAG

”På fabriken i Lanna arbetar nu både barn och barnbarn till några av de första som anställdes. Det är fantastiskt att företaget är ett familjeföretag på fler än ett sätt” Lisa Thorén, delägare, om att många av medarbetarna stannat kvar så länge inom företaget.

– Exporten kom igång ganska tidigt. Pappa pratar bra engelska, franska och tyska och ville nå ut direkt. Idag finns vi i 50 länder, och jag har själv arbetat mycket med att resa runt och informera om vikten av att bonda med sina barn, säger Lisa Thorén. BABYBJÖRN HAR MEDVETET arbetat för att

Lisa och hennes man Carl Thorén har varit tillsammans i 30 år. Lisa lägger numera det mesta av sin tid på att bygga skateboardföretaget Performance Sk8, samtidigt som hon sitter i styrelsen för BabyBjörn. FOTO: SUSSI LORINDER. och barnbarn till några av de första som anställdes. Det är fantastiskt att företaget är ett familjeföretag på fler än ett sätt, säger hon.

HON TROR ATT en av anledningarna till att Babybjörn och många andra familjeföretag är framgångsrika är att fokus ligger på kunden, vilket i Babybjörns fall är småbarnsfamiljer med barn mellan noll och tre år. Receptet på succén är att

noggrant undersöka barnfamiljers behov. Björn Jakobson har fyra egna barn och tio barnbarn, men studierna har inte stannat där. Istället har man följt och dokumenterat en mängd utomstående familjer och noterat deras behov, problem och begränsningar för att komma på lösningar som kan underlätta. Lösningarna har blivit produkter som toalettsitsar, haklappar och bärselar som utarbetats tillsammans med läkare.

fäder ska vara närvarande i barns liv. När de valde att låta en man framträda i bärsele i annonserna runt om i världen så väckte det på vissa håll uppmärksamhet. – I Frankrike på den tiden, på 70-talet, var det otänkbart. Men vi körde på ändå. Vi är politiskt fria, men vi tar alltid barnets parti, säger Lisa Thorén. Nu håller Babybjörn på att starta upp dotterbolag i USA. Det har tidigare funnits distributörer där, men företaget har valt att gå steget längre. – Det är för varumärkets skull. Vi är bra på att bygga ett varumärke och vill ta tillvara på det. Vi har anställt amerikaner och det kommer bli bra. Vi gör samma sak i Kina nu, säger Lisa Thorén. TEXT: MIA SANDBLOM FOTO: BABYBJÖRN

SEX VIKTIGA ÅR

1961

Björn Jakobson startar tillsammans med svägerskan Elsa Jakobson Babybjörn och börjar sälja en babysitter.

16

1973

Företagets första bärsele, Hjärtenära, uppfanns.

80-tal 90-tal 2005

Bärselen Original lanseras, och är än idag en storsäljare.

www.ff.se

Babybjörns varumärke får en enorm skjuts internationellt när Madonna och andra superstjärnor i USA bär sina bebisar i bärselen med namnet på framsidan. info@ff.se

Exportrådet gav Babybjörn Stora exportpriset.

2019

Dotterbolag i USA och Kina håller på att startas.


NYTT FRÅN TIDNINGEN

VISSTE DU ATT ... ... tidningen Resultat ges ut av FAR – branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare. Resultat skriver om senaste nytt inom skatt, moms, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Tidningen ges ut sex gånger om året och finns även på tidningenresultat.se och Facebook.

Återbetalning av skatt svårare efter arbetsgivardeklaration på individnivå När arbetsgivaren drar för mycket skatt kan den anställda få pengar återbetalda. Men bara innan skatteavdraget har redovisats till Skatteverket. Sedan årsskiftet gäller de nya reglerna för arbetsgivardeklaration på individnivå. Numera ska arbetsgivaren redovisa utbetalda ersättningar, förmåner och skatteavdrag per individ, varje månad. Den första arbetsgivardeklarationen på individnivå var den som skulle redovisas i februari i år.

TIDIGARE SKULLE ARBETSGIVAREN varje månad redovisa lön, förmåner och skatteavdrag i ett totalbelopp för samtliga anställda. Kon-

Krav på e-faktura

trolluppgift på individnivå kunde lämnas det följande året. När arbetsgivaren drar för mycket skatt för en anställd kan pengar återbetalas till den anställde. Men det måste göras innan ett skatteavdrag har redovisats i en arbetsgivardeklaration till Skatteverket.

TIDIGARE VAR EN förutsättning för att det för höga avdraget skulle kunna återbetalas till arbetstagaren att arbetsgivaren ännu inte hade betalat in beloppet till Skatteverket (10 kap. 20 § SFL). Den nya texten i Skatteverkets vägledning lyder: ”Om en arbetsgivardeklaration har lämnats i

rätt tid och på rätt sätt, anses beslut om skatten ha fattats i enlighet med deklarationen och arbetsgivaren kan inte längre förfoga över den avdragna skatten.”

SKATTEVERKET ANSER ATT lagen ska tolkas så att återbetalning till den anställde endast kan ske innan ett skatteavdrag har redovisats i en arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Syftet med de nya reglerna är att göra det enklare för myndigheterna att kontrollera att rätt skatt betalas samtidigt som individen kan se hos Skatteverket vilka uppgifter som har redovisats.

tretton

1 april infördes krav på e-faktura för alla företag som efter det datumet blir leverantörer åt stat, kommun och landsting. Pappersfakturor, inskannade fakturor och pdf-filer kommer inte längre att vara tillåtna. Kravet gäller även fakturor till kommunala och landstingsägda bolag samt en del statliga bolag.

TEXT: BJÖRN DICKSON

Är du ny företagare och vill lära dig grunden i bokföring? Bokföringsnämnden har tagit fram 13 filmer som utgår från handledningen Att föra bok. Där finns råd och tips kring hur en välskött bokföring bör se ut, hur en verifikation ska se ut och ordnas, grunderna i den löpande bokföringen, årsbokslut, årsredovisning och mycket mer. www.ff.se

info@ff.se

17


INSÄNT & DEBATT

INSÄNT: ”LINKEDIN HAR BLIVIT MITT BÄSTA VERKTYG”

J

ag tänkte bara tipsa andra företagare om att gå med i LinkedIn. Om du inte hört talas om sajten tidigare så är det ungefär som Facebook fast det handlar mer om jobb och karriär än vad folk gör på fritiden. För mig fyller det flera syften. Först och främst är det ett sätt för mig att hålla kontakt med olika människor jag träffar i jobbet. Det är kunder, anställda och före detta kollegor på olika företag där jag jobbat tidigare. Tillsammans utgör de ett värdefullt nätverk för mig. Numera när jag träffar en ny kontakt ber jag inte om visitkort utan om att få lägga till honom eller henne på LinkedIn eftersom jag då vet att jag kan få tag på personen även om denne byter jobb om ett år. Varje dag hittar jag dessutom en massa tips och smarta tankar från folk som delar med sig av länkar till artiklar eller idéer. Min känsla är att det har mer värde än det jag hittar på Facebook. LinkedIn är jobb, Facebook är fritid. Men allra bäst har LinkedIn varit för mitt fö-

retag när jag vid ett fåtal tillfällen har behövt rekrytera personal eller hitta konsulter inom något område. Istället för att köpa en platsannons så har jag lagt ut en förfrågan i mitt nätverk som

genast tipsat vidare och i vissa fall till och med rekommenderat personer att söka jobbet. STEFAN

”Varför är det inte samma moms på allt?” ”Varför är andras politik alltid dålig?”

L

äste i tidningen nyligen att de ska sänka momsen till 6 procent på digitala tidningar och böcker för att det varit lägre moms på pappersböcker och papperstidningar i flera år. Jag kan inte riktigt förstå varför man ska ha olika momssatser. Det skapar bara en massa extra arbete på företagens ekonomiavdelningar. Ja, som småföretagare kan man väl inte prata om en avdelning, vi har en tjej som sköter bokföringen och en redovisningsbyrå som ordnar med skattedeklaration och kontrollerar så att vi bokfört rätt. Men jag har förstått att inte ens redovisningsbyrån vet alla gånger vilken moms som gäller. Då har vi fått fråga revisionsbyrån som har en svindyr momsexpert som hjälper till att tolka regelverket som tydligen är väldigt omfattande. När de debatterade den där 6 procent-momsen för tidningar läste jag om den danska inställningen. De har samma moms som vi (25 procent) men de kör enhetlig moms på alla varor. Inga undantag. Det finns visst flera experter som tycker att vi i Sverige borde ta efter det. Exempelvis finns det vissa branscher och företag som är momsfria, exempelvis banker och försäkringsbolag. De behöver inte lägga moms

18

H ”Inte ens redovisningsbyrån vet alla gånger vilken moms som gäller” på sina tjänster – men får inte heller dra av moms på det de köper. Det här är väl ännu ett exempel på hur politikerna krånglar till systemet i onödan i sin iver att försöka hjälpa vissa branscher. MOMSTRÖTT SMÅFÖRETAGARE

www.ff.se

info@ff.se

ar nu försökt följa med i alla debatter och turer efter valet. Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna var väl ändå rätt bra för de allra flesta? Ja, inte för Vänsterpartiet kanske som inte vill ha någonting som liknar bra villkor för företagandet och har en speciell syn på vad som ska drivas i statlig regi. Men alla andra partier kan väl inte vara så väldigt missnöjda med uppgörelsen förutom att det innebar att de inte fick regeringsmakten? Jag tycker det är väldigt uppenbart att partierna hela tiden hackar på andra partiers förslag. Oavsett om de hade lagt ett nästan identiskt förslag själva ett eller fem år tidigare. Eller hade tänkt göra det nu. Men när någon annan hann före så var förslaget värdelöst. Det är nästan lite avundsjuka över det, att man inte kan berömma något som är bra bara för att man inte gjort det själv. Håller nu tummarna för att resultatet av januariuppgörelsen faktiskt medför bättre villkor för oss småföretagare!


INSÄNT & DEBATT

Tre timmar i veckan gav bättre form D

et började med att en av mina anställda läste en artikel där det talades om att man blev mer effektiv och faktiskt kunde utveckla sin hjärna genom att träna så lite som 30 minuter tre gånger i veckan. Hon föreslog att företaget borde bjuda de anställda på tid att träna. Så vi införde en ny förmån kan man väl kalla det. Alla anställda har rätt att tre gånger i veckan gå ifrån jobbet i en timme för att åka och träna på gymmet, springa, simma

eller träna på något annat sätt. De flesta gör det i anslutning till lunchen eller i början av arbetsdagen. Vi har inte behövt göra något speciellt schema utan att alla hjälps åt för att se till att vi ändå har folk att ta hand om kunder som ringer. Flera av dem som tidigare aldrig hann träna för att de var tvungna att hämta barn på dagis eller åka hem av andra skäl hinner nu med det på arbetstid. Det är så värdefullt. Vi har inte märkt av något ”produktionsbortfall” på grund av att personalen i praktiken jobbar 37 timmar istället för 40 timmar varje vecka. Förmodligen är folk mer effektiva när de väl är på jobbet för att de blir pigga av träningen. Vi hade friskvårdsbidrag till de anställda redan tidigare och det har vi kvar. Skillnaden är att fler använder bidraget nu när de även får tiden till det.

RESULTAT – PROVA TVÅ NUMMER GRATIS Resultat vänder sig till dig som företagare och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Du får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företags­ aktuella ämnen. I en prenumeration ingår: • 6 nr av tidningen papper/digitalt • 10 nyhetsbrev • Löpande nyhetsflöde på tidningenresultat.se • 2 lathundar

PS!

I varje nummer hittar du exklusiva erbjudanden för dig som prenumerant.

Gå in på tidningenresultat.se och anmäl dig!

Tidningen Resultat ges ut av

JOHANNA

www.ff.se

info@ff.se

19


FF TIPSAR TRE BRA BÖCKER

1

Faktastiskt – rätt verktyg för ledare och HR av Dan Hasson Chefer och beslutsfattare utgår alltför ofta från förutfattade meningar – inte fakta – när de fattar viktiga beslut, vilket ibland kan få ödesdigra konsekvenser. Det menar författaren till denna bok, stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hasson. Han har utvecklat metoden Faktabaserad organisationsutveckling som lär chefer att kunna ta välgrundade beslut som de kan stå för. Boken får dig att ifrågasätta hur du själv arbetar, vet du hur något förhåller sig eller tror/gissar du? Har du för bråttom att lösa problem innan du riktigt förstått dem? Den går även in på hur du ska tänka när medarbetare återvänder från en sjukskrivning.

2

Happy Happy : Fem steg för att komma överens med vem som helst av Lars-Johan Åge Alla har hört talas om win-win som handlar om att båda parter i en förhandling måste bli vinnare för att vara nöjda. Förhandlingsexperten Lars-Johan Åge, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, har nu skrivit en bok som vidareutvecklar detta till det nya begreppet happy-happy som tar sikte på framtiden och en fortsatt god relation mellan köpare och säljare. I boken får du genom fem beprövade, forskningsbaserade steg lära dig hur rätt inställning och rätt valda ord hjälper dig att komma överens med även de mest motsträviga motparterna. Bakom boken ligger forskning där författaren studerat vad som är hemligheten med framgångsrika förhandlare.

3

Helikopterfaktorn: en överlevnadsguide för chefer i digitalåldern av Björn Hedensjö Helikopterperspektiv har du säkert hört talas om, att de som är framgångsrika lyckas zooma ut och se hela bilden medan den som snöar in på ett litet område riskerar att få problem när marknaden förändras. Författaren till den här boken beskriver den som ”Helikopterfaktorn en överlevnadsguide för chefer i digitalåldern innehåller forskningsbaserade psykologiska lifehacks som chefer snabbt och enkelt kan omsätta i sin egen arbetsvardag. Vart och ett av tipsen kan upptagna chefer läsa och ta till sig på minuter, och sedan gå ut och testa i verkligheten.” I dagens digitala arbetsvärld är det ingen brist på information, tvärtom finns ett överflöd och det gäller för chefer att kunna hantera vår nya flexibla verklighet.

20

Satsa på aktier i andras bolag – här är tipsen för att komma igång Som småföretagare investerar man ofta både tid och pengar i sitt eget bolag. I bästa fall har man ett pensionssparande. Men fundera på att ägna lite tid åt aktiesparande. Många svenskar har köpt aktier vid enstaka tillfällen och antingen träffat rätt eller förlorat pengar. Enstaka aktieköp i bolag som du egentligen inte har någon koll på är lite som att spela på V75 utan att kunna något om trav. Men istället för att just spela på lotto eller på hästar så borde småföretagare istället satsa på aktier i börsnoterade bolag. En bra bok för den som vill komma igång (kanske efter att ha blivit inspirerad av intervjun med Per H Börjesson) är 3 steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson. BOKEN FÖRKLARAR MÅNGA begrepp inom

aktiehandeln på ett enkelt sätt. Dessutom pratar (om man lyssnar på ljudboken) författaren om strategier för hur man ska placera/spara i aktier. Boken bygger på begreppet investeringsraketen som betyder, att man delar sin sparstrategi i tre delar: 1. ”Indexkramaren” som är långsiktigt, månatligt och automatiskt sparande till en indexfond, helst utan kostnader/avgifter och annars så låga som möjligt. www.ff.se

info@ff.se

2. ”Kupongjägaren” som handlar om att hitta högutdelande värdepapper, aktier som har hög direktavkastning i förhållande till vad de kostar. Men som samtidigt har en stabil utdelning under lång tid och gärna ökande. 3. ”Stockpickern”, tillväxtaktier som ska ge krydda i portföljen.

SÅ VARFÖR SKA jag som småföretagare lägga tid på att följa aktiemarknaden? Tja, Ola Lauritzson menar att man inte ska sitta och stirra på börskurser utan snarare följa sina bolag. Hitta bolag vars affärsidé du förstår och branscher du tror på och gärna är insatt i. Då blir det spännande att analysera dem. Kanske kan du investera i dina förebilder?

TEXT: SÖLVE DAHLGREN FOTO: MOSTPHOTOS

Fotnot: Ola Lauritzson släppte nyligen boken Bli miljonär som pensionär som handlar om ditt pensionssparande och vad du ska göra med ditt oranga kuvert.


FF TIPSAR

Viktigt för hälsan att strukturera och planera Evolutionen har gynnat dem som skjutit upp beslut som inte gett en omedelbar belöning.

BLIXTVAKT Blixtvakt är en app som ska hålla dig underrättad när åskan går och det blixtrar i ditt närområde. Appen ger dig en varning så fort en blixt slagit ner inom ett område som du själv anger. Du kan även följa och se blixtnedslagen på en karta. Förutom i telefonen kan du använda surfplatta eller dator. Uppdateringen sker i realtid. Ger ökad säkerhet för exempelvis byggare eller andra som jobbar utomhus. Eller för säljare som befinner sig på golfbanan.

VOICE RECORDER APP

Allt sedan tidernas begynnelse har människor varit duktiga på att fatta beslut som ger en omgående belöning. Saker som är gynnsamma för oss på lite längre sikt har vi däremot inte varit lika benägna att ta itu med. I det moderna samhället där våra liv bygger på att vi måste planera för framtiden är däremot det här beteendet direkt ohälsosamt, menar psykologen Alexander Rozental som tillsammans med journalisten Lina Wennersten skrivit boken ”Dansa på Deadline”.

Tycker du det är jobbigt att anteckna och få med alla detaljer? Med den här appen kan du spela in viktiga möten med anställda eller kunder för att sedan i lugn och ro kunna lyssna igenom efteråt. Du kan dessutom bokmärka viktiga avsnitt. Du kan ändra uppspelningshastighet och dela inspelning via epost, SMS, MMS och Dropbox.

BOLAGSVERKET

I DEN BESKRIVER författarna ingående feno-

menet prokrastinering, det vill säga att många väljer att skjuta upp saker och ting till absolut sista minuten. – Rent evolutionärt har det varit till fördel för människor att fatta snabba beslut eftersom det gynnat vår ...prokrastinering inte är ett personöverlevnad. Av den lighetsdrag utan ett beteende som anledningen kan grundläggs redan i unga år. man säga att vi rent ...tidigare forskning har funnit att generellt är mer bevissa personlighetsdrag är nägna att ägna oss förknippade med mer åt aktiviteter som ger uppskjutande, däribland omgående belöningar, hög impulsivitet och lågt snarare än sådant som är självförtroende. bra för oss på sikt. Dock kan vi med hjälp av planering, struktur och målsättning ändå lyckas jobba mot sådant som resulterar i något värdefullt längre fram, säger Alexander Rozental som menar att det här fenomenet har sina för- och nackdelar.

VISSTE DU ATT...

MÅNGA UPPLEVER DET som väldigt frustrerande att arbeta tillsammans med människor som inte tar tag i saker i god tid samtidigt som det innebär en stress för uppskjutaren som aldrig kan koppla av. – Men sedan finns det även vissa fördelar, man kan invänta kompletterande information

ANVÄNDBARA APPAR

Alexander Rozental, psykolog och en av författarna till Dansa på Deadline .

och avvakta om en uppgift verkligen behöver slutföras eller inte. Dessutom kan det vara bra att skjuta på saker ibland för att lättare kunna leva här och nu, att umgås med vänner och familj istället för att enbart ägna sig åt alla måsten. TEXT: PETER FREDRIKSSON

Med hjälp av Bolagsverkets app kan du snabbt och enkelt se aktuella uppgifter om ditt företag samt få aviseringar när de tar emot, handlägger och avslutar ett ärende för företaget. Det går även att ladda ner registreringsbevis, årsredovisning, bolagsordning eller stadgar. Du kan se företag som du är registrerad i, exempelvis som styrelseledamot. Appen kräver mobilt Bank-ID för identifiering.

WAZE En app som ger dig trafikinfo genom att du delar med dig av din egen. Kör du runt med appen igång bidrar du med trafik- och vägdata. Du kan rapportera vägarbeten, olyckor och andra faror på vägen. Du kan använda Waze som GPS och låta appen röstguida dig och samtidigt få automatisk omberäkning av trafikrutten beroende av trafikinformationen. Du kan numera även lägga till vänner (eller kollegor på jobbet) och hålla dem uppdaterade om din beräknade ankomsttid.

”Dessutom kan det vara bra Otydliga nätpriser att skjuta på saker ibland för Konsumentverket deltog i EU:s granskning av 560 att lättare kunna leva här och ehandlare. De tittade på priser, rabatter och tillkommande kostnader samt information om ångnu, att umgås med vänner och errätt och kontaktuppgifter. Ett vanligt fel var att slutliga priset blev högre än det pris som anfamilj istället för att enbart det gavs från början. Enligt EU-lag måste säljaren ange hela priset. ägna sig åt alla måsten.” www.ff.se

info@ff.se

21


FF TIPSAR

5

smarta prylar

EIGHT SLEEP POD sägs vara den första säng som lär sig den perfekta kroppstemperaturen för din sömn och sedan automatiskt värmer eller kyler utifrån dina behov – individuellt för varje halva av sängen. Framåt morgonen sänker The Pod temperaturen och väcker dig gradvis och naturligt utan alarm. En madrass i fem lager ska ge stöd och komfort. Givetvis utvärderar du din sömn varje morgon med en app. Pris: 18 500 kr (eightsleep.com)

CHAMPION SOUS VIDE CHSV310 hjälper dig att tillaga lunch i restaurangklass och imponera på kollegorna. Vakuum-förpacka kött, fisk, kyckling eller vad du nu önskar tillaga och sänk ner i ett perfekt tempererat vatten. Ställ in önskad temperatur, placera den på kanten av en kastrull och den värmer och cirkulerar vattnet. Pris: 1 290 kr (kitchentime.se)

ISTORAGE DISKASHUR ENCRYPTED HARD DRIVE är precis vad namnet säger. I storlekar 1-14 TB rymmer de gott och väl all data du kan tänkas vilja skydda med 256-bitars kryptering (som sägs uppfylla NATO:s och andra militära krav). Det gäller bara att inte glömma bort pinkoden. Pris: 9 875 kr (amazon.com)

BILNYCKELFODRALET fungerar som signalblockerare och RFID-skydd. Bra för dig som har en bil där nyckeln inte behöver sitta i för att kunna starta den. Biltjuvar har hittat sätt att manipulera dessa nycklar och därför är det ett bra skydd att placera dem i ett fodral tills du verkligen ska köra. Pris: 199 kr (inf.se)

ENGÅNGSGRILLEN ECO GRILL är återvinningsbar men blir ändå varmare och håller värmen längre än en vanlig engångsgrill. Tillverkad i klibbal och kan därför brytas ner av naturen. När den slocknat (se till att ingen glöd finns kvar) kan du bara lämna den till ekosystemet. Perfekt till företagets AW-grillning framåt våren. Grillgaller medföljer dock ej. Pris: 79 kr (Coolstuff.se)

22

www.ff.se

info@ff.se


ELBIL

Sven Borén kör gärna elektriskt, båda privat och i tjänsten.

Nya rön om elbilar – då lönar det sig När lönar det sig att köra elbil? Det har forskaren Sven Borén tagit reda på. Han konstaterar att det finns några viktiga brytpunkter där man kan se att det lönar sig att byta ut fossilbilen till en motsvarande elbil. Kör man mellan 850 till 1350 mil om året är det inget snack om saken. Då ska man leasa en elbil som till exempel Nissan Leaf på tre år. Bilen leasas i företaget vilket ger hälften av momsen på leasingavgifterna tillbaka, vilket gör att totalkostnaderna minskar. Däremot ser kalkylen lite dystrare ut om man absolut vill äga elbilen. Då gäller det att köra mer än 1500 mil på el om året i hela nio år innan man har sparat in merkostnaden.

I SIN NYA avhandling har han använt uppgifter som forskaren Lisiana Nurhadi räknat på när det gäller hur inköpspriser, förväntad värde-

Slut på söndagstömning 1 juli Postar du företagsbrev på söndagskvällen? Då kan det vara bra att veta att Postnord slutar tömma de gula postlådorna på söndagar från 1 juli 2019. På mindre orter (under 3 000 invånare) ändrar Postnord från tömning på eftermiddagar till att tömma redan på förmiddagen.

minskning, skatt, försäkringar samt kostnader för drift, service och reparationer slår på milkostnaden och han fann att elbilar står sig mycket väl i konkurrensen. – Det avgörande är hur mycket en bil används och i hur många år, det gäller både elbilar och fossilbilar. Långa körsträckor under många år ger av naturliga skäl lägre milkostnader än korta körsträckor under en kortare period, säger Sven Borén som betonar att siffrorna avser fabriksnya bilar. Den som köper en begagnad elbil kommer betydligt billigare undan och kan därför räkna hem bilinnehavet snabbare. SVEN BORÉN ÄR en varm förespråkare för bil-

pooler. Här går det att minimera kostnaderna för sitt bilåkande eftersom man i stort sett bara betalar för bilen när den används, kör man mellan 200 och 850 mil om året är det billigare än eget ägande eller leasing.

”Det är tydligt att den fysiska köpfesten är slut.” Monica Bruvik analytiker på HUI Research som menar att det inte behövs något nettotillskott av butiksyta alls i Sverige de kommande 15 åren. KÄLLA: DI

www.ff.se

info@ff.se

TRE MYTER OM ELBILAR

1. Batterierna har kort livslängd. Stämmer inte. Av 35 000 sålda Nissan Leaf har endast tre stycken fått sina batterier utbytta. 2. Körsträckan räcker inte. Det beror på. De flesta bilister kör sällan mer än några mil om dagen. 3. Det tar lång tid att ladda. Ibland. Snabbladdning av tomt batteri tar cirka 30 minuter, laddning i ett vanligt vägguttag kan ta ett dygn.

– Vi har även räknat när det skulle vara mer lönsamt att inte ha någon bil alls utan istället ta taxi när det inte gick att gå, cykla eller åka kollektivt. Vi fann att behöver man åka mindre än 200 mil om året är taxi det mest ekonomiska alternativet. TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

GDPR kostar 26,6 miljarder kr Den 25 maj 2018 infördes de nya reglerna för behandling av personuppgifter i EU, kallade GDPR. Den värsta paniken har lagt sig, men samtidigt har tillsynen knappt påbörjats. Tillväxtverket har räknat på vad kostnader för GDPR-införandet landade på: totalt 26,6 miljarder kronor för svenska bolag. KÄLLA: DI

23


TEMA UTBILDNING

SÅ TJÄNAR D ITT FÖRETAG PÅ UTBILDNING :

Du får ett ök at kunnande oc ...ditt företa g bättre kan h kompetens, och det g ör att... möta konkur rensen på m arknaden. När ditt före tag b ...ökar ocks lir mer konkurrenskrafti å möjlighete g rna till expan t... sion. Med en stör re balansom slutning framtida utm står du bättre rustad fö r aningar... ...samtidigt som du kan frigöra ännu mer tid för kompetensu tveckling.

När gick du en kurs senast? Anställda får gå utbildningar i tid och otid. Men småföretagare prioriterar ofta den löpande verksamheten. Stora företag har HR-avdelningar som tar fram ambitiösa utbildningsplaner för de anställda, som erbjuds allt från betald ledighet för studier till speciella utbildningspengar. Som anställd innebär det inte en så stor uppoffring, eftersom det finns strukturer i företaget som gör det möjligt för dem att vara lediga utan att arbetsbelastningen ökar när de kommer tillbaka. Som en ex-

Gratis webbdistanskurser Massive Open Online Course, förkortat Mooc, erbjuder avgiftsfria distanskurser uppbyggda av videolektioner och interaktiva övningsuppgifter. Undervisningen finansieras istället genom tilläggstjänster som exempelvis certifering. Harvard och MIT ligger bakom edx.org där du hittar tusentals kurser.

24

tra bonus blir det även lite mer i lönekuvertet eftersom arbetsgivaren värdesätter att de gått en utbildning som kommer företaget tillgodo.

SMÅFÖRETAGARE Å ANDRA sidan ägnar sina

arbetsdagar åt att producera varor eller tjänster, och känner ofta att de inte har tid, ork eller råd att åka på konferenser eller att gå utbildningar. Om de ändå skulle göra det innebär det att de måste ta igen den förlorade arbetstiden när de kommer tillbaka, eftersom det sällan finns någon som täcker upp för dem. Kortsiktigt är det en bra strategi att lägga all

”Visdom är inte en produkt av skolning, utan ett livslångt försök att skaffa sig den.” Albert Einstein

www.ff.se

info@ff.se

sin kraft och energi på den löpande verksamheten, men på längre sikt kan det bli förödande eftersom det innebär att man tappar både kunnande och kompetens jämfört med dem som arbetar på stora företag. Ibland kan det därför vara bättre att investera tid och pengar i sig själv istället för i företaget, även om den egna kunskapen och kompetensen inte syns som poster i resultat- och balansräkningen. TEXT: ANNA SVENSSON FOTO: MOSTPHOTOS

Läs en bok i veckan Ett sätt att utbilda sig är att läsa böcker. Bill Gates läser en ny bok varje vecka, framför allt fackböcker hälsovård, teknik, ekonomi och vetenskap. Entreprenörer som Mark Cuban och Elon Musk har också berättat att de läser mycket böcker för kunskap. Lägg in tid i kalendern för läsning = fortbildning.


TEMA UTBILDNING

Bestämt dig? Gör så här! 1 2 3 4 5

TEXT: ANNA SVENSSON FOTO: MOSTPHOTOS

Börja med att identifiera vad det är som du eller dina anställda behöver bli bättre på. Det kan handla om allt från nya produktionsmetoder, ekonomi, ändrade lagkrav till hur ni bemöter kunder och leverantörer. Skriv ner exakt vad det är som ni vill lära er mer om, när ni vill att det ska ske och var ni vill att utbildningen ska äga rum. Specificera gärna kraven i punktform så att det blir enklare att överblicka både för dig och för den som ska ordna utbildningen. Budgetera. Hur mycket får det kosta, dels i pengar men även i förlorad arbetstid? Har du anställda som ska gå kursen tillkommer även lön och sociala avgifter som ditt företag ska betala, för din egen del ska du räkna med ett minskat löneutrymme. Ska utbildningen ske på arbetstid eller är det kanske bättre på fritiden, kanske några kvällar eller en helg? Sondera marknaden. Det finns en uppsjö med utbildningar att välja mellan. En generell utbildning som du går tillsammans med andra är av naturliga skäl betydligt billigare än en skräddarsydd utbildning för ditt företag. Förutom de vanliga utbildningsföretagen kan du kolla med högskolor eller myndigheter, de har en hel del kurser som riktar sig till företagare. Ta in offerter i mycket god tid. Vill du ha en skräddarsydd utbildning får du räkna med att det kan röra sig om åtskilliga kvartal innan utbildningsanordnaren hunnit räkna på offerten. När det gäller generella kurser anges ofta uppgifter om kursplan och kostnader på nätet, men det kan ändå vara bra att få en offert. Inga kostnader är huggna i sten, ibland går det att pruta på vad utbildningen kostar.

155,5

Lär av kidsen – Youtube som skola Har du barn så har du säkert märkt att Youtube.com har ersatt mycket av tv-tittandet. Men allt innehåll är inte youtubers som spelar dataspel, provar leksaker eller gör slime. Det finns också Youtube-kanaler om entreprenörskap, ledarskap, försäljning och mycket mer. Störst är utbudet på engelska. Författaren och föreläsaren Jeffrey Gitomer har en Youtube-kanal med säljlektioner]

Under 2017 satsade Sverige 155,5 miljarder kronor på forskning och utveckling, FoU. Över 70 procent av svensk FoU finansieras och bedrivs av företagen. Källa: Ekonomifakta.

www.ff.se

info@ff.se

25


TEMA UTBILDNING

SÅ MOTIVERAR DU DINA ANSTÄLLDA – OCH DIG SJÄLV De dagliga rutinerna rubbas och du måste ägna en hel del tid och energi för att komma igång med att lära dig helt nya saker. Därför är motivationen extra viktig för att pluggandet inte bara ska ge en ökad kompetens och kunnande, helst ska det även ses som ett värdefullt avbrott i det dagliga arbetet. Coacher brukar mena att för de flesta fungerar det bäst med en kombination av olika belöningar, och brukar därför ge följande råd: Börja med att fokusera på vad som är själva målet och meningen med studierna. Ska de leda till förbättrad lönsamhet, andra arbetsuppgifter eller nya spännande kunder? Skaffa ett ostört ställe där du kan plugga ifred, det kan räcka med en avskild hörna hemma i bostaden där inget annat pockar på uppmärksamhet. Försök öka din egen motivation genom att ha en positiv inre dialog. Tänk på att om du tror att du kan, så kan du mer än du tror. Planera in studierna i vardagen och se dem som ett arbete som ska utföras på bestämda tider. Börja varje studiepass med en mental förberedelse där du fokuserar på exakt vad det är som du ska göra. Använd dig av GDN-metoden, det vill säga Gör Det Nu. Skjut inte upp något, utan ta tag i uppgifterna direkt. Ställ upp delmål så att du enklare kan se dina egna framsteg, och se till att belöna dig när du väl uppnått dem. Varför inte bjuda dig själv på en lyxig middag? Njut av dina framsteg, tänk hellre på vad du har uppnått än vad du hunnit inte hunnit med. TEXT: ANNA SVENSSON ILLUSTRATION: MOSTPHOTOS

Läs andra branschtidningar Många innovationer i en bransch kommer från en annan bransch. Därför är det en god idé att ibland plocka upp en tidning (eller idag bara surfa in på en sajt) från en helt annan bransch än den du jobbar i. Finns det idéer du kan föra in i din bransch? Något som du kan lära dig av och plocka upp?

26

43 procent Sedan år 2000 har antalet högutbildade ökat stadigt i Sverige, samtidigt som antalet lågutbildade har sjunkit. 43 procent av befolkningen har läst vidare efter gymnasiet. (2017, SCB)

www.ff.se

info@ff.se

Varje år försvinner flera yrken Har du jobbat i 20 år har du sannolikt sett ett antal yrken försvinna, och lika många nya uppstå. Som småföretagare gäller det att ha lite koll på trender och vara redo att vidareutbilda sig. Bland de yrken som förväntas försvinna framöver: bokförings- och redovisningsassistenter samt kassapersonal.


TEMA UTBILDNING

AVDRAGSGILLT Alla utbildningar som krävs för arbetet. Kurser av ett mindre värde, även om de inte krävs för arbetet.

INTE AVDRAGSGILLT Utbildningar som inte har direkt anknytning till anställningen.

MÅNGA UTBILDNINGAR ÄR FRIA FRÅN FÖRMÅNSBESKATTNING, MEN INTE ALLA.

Här är skattereglerna Skatteverket godtar att utbildningar som behövs för arbetet och som betalas av ditt företag är en skattefri förmån, oavsett vad de kostar eller när de genomförs. Det kan till exempel handla om att en chaufför kompletterar sitt B-körkort med C-behörighet för att kunna köra företagets lastbilar. I det här fallet kan den anställde även göra avdrag för eventuella ökade levnadskostnader i samband med utbildningen samt resor, precis som vid en vanlig tjänsteresa. Kurser som inte har någon tydlig koppling till

arbetsuppgifterna är däremot i de flesta fall en skattepliktig förmån, men det finns undantag. Om utbildningen anses vara av ett begränsat värde kan den vara skattefria trots att den inte har ett tydligt samband med arbetet, som till exempel en kurs i halkkörning. Här krävs dock att arbetsgivaren betalar direkt till arrangören för att Skatteverket ska godta upplägget.

NÄR DET GÄLLER fåmansföretagare med eget aktiebolag ska samma regler gälla som för anställda, men praxis visar på att Skatteverket kan ställa högre krav på att man ska kunna bevi-

sa utbildningens koppling till arbetet. Om man som fåmansföretagare inom byggbranschen till exempel hävdar att en utbildning inom hästnäringen är relevant gäller det att kunna visa exakt hur den anknytningen till företaget ser ut.

VÄRT ATT NOTERA är att Skatteverket brukar tillämpa en striktare tolkning när det gäller avdragsrätten för dem med enskilda firmor än för dem som driver aktiebolag. TEXT: ANNA SVENSSON FOTO: MOSTPHOTOS

Anamma livslångt lärande

Företagets egen bokcirkel

Framgångsrika företag blir sannolikt de som lyckas göra livslångt lärande till en naturlig del av verksamheten. Detta begrepp avser allt lärande under en människas livstid som syftar till att utveckla hennes kunskaper och färdigheter inom privatlivet, samhällslivet, det sociala livet och/eller arbetslivet.

Vidareutveckla hela arbetsplatsen genom att starta en bokcirkel (max 10 deltagare). Välj en bok som berör er bransch eller en biografi av någon framgångsrik entreprenör. Eller en roman som utspelar sig i ett land ni handlar med. Efter fyra-sex veckor diskuterar ni böckerna över en fika och väljer nästa bok. www.ff.se

info@ff.se

27


TEMA UTBILDNING

Rätt utbildning en konkurrensfördel Fredrik på Evaldssons gård sätter sig ofta i skolbänken Det är inte helt lätt att stämma möte med den 29-årige entreprenören, som gärna rör sig i djupa och minst sagt otillgängliga skogar. Till slut hittar vi honom i en granskog där Fredrik för tillfället håller på med en omfattande gallring. Solen gassar och det är lugnt och stilla i den lilla skogsgläntan, och han passar på att fundera lite kring det här med lönsamhet och planering i skogsnäringen. – Det gäller att hålla sig ajour med det som händer, och det är inte bara teknikutvecklingen som går snabbt. Även skogsbolagen och markägarna ställer allt högre krav på att vi som kör inte bara ska ha rätt utbildning utan även att vi vidareutbildar oss kontinuerligt, säger han och tar det gröna kortet som ett exempel. UTBILDNINGEN GES AV länsstyrelserna runt

om i landet och är ofta ett krav för att man ska

”Det gäller att hålla sig ajour med det som händer och det är inte bara teknikutvecklingen som går snabbt”

få uppdrag av stora skogsbolag som till exempel Södra, och det är något som Fredrik menar är bra. – Det handlar dels om att köra skonsamt och att veta hur man gör på känsliga marker. Men sedan gäller det även att lära sig att känna igen kulturminnen som till exempel gamla gravplatser, kolbottnar och torpruiner så att man inte kör sönder dem.

EN ANNAN UTBILDNING som han menar är värdefull är guldkortet, som påminner om det gröna kortet, men som istället fokuserar på hur man som maskinförare tar hand om själva råvaran så att det blir ett så bra netto som möjligt för skogsägaren. – Det kan handla om så mycket som en hundralapp per träd, så i en stor avverkning blir det en hel del pengar. Guldkortet är därför en kvalitetsstämpel och visar att den som sitter bakom spakarna i maskinen har rätt kunnande och kompetens. Och det är väldigt betydelsefullt för många markägare, som så klart vill ha ett så högt netto som möjligt både vid gallringarna och slutavverkningen. Vi som har de här korten har därmed flera konkurrensfördelar gentemot dem som inte har dem. TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

ted talks

Svenskar sena med examen Svenskar är internationellt sett sena med att ta ut sin första examen från universitet och högskola. Genomsnittsåldern för att ta ut en kandidatexamen i Sverige är drygt 28 år, vilket är bland den högsta examensåldern i OECD. Svenskar börjar studera sent, i snitt vid 24 års ålder. Källa: Ekonomifakta

28

Fredrik Evaldsson, 29, gillar skogsarbete. Gallringen går som en dans i den täta granskogen.

Det började 1984 med en konferens för technology (teknik), underhållning (entertainment) och design med korta föredrag (max 18 minuter), alltså TED. Nu har det växt med TEDx-konferenser runtom i världen. På www.ted.com hittar du massor av gratis föredrag av talare i världsklass. Tips: Simon Sinek.

www.ff.se

info@ff.se


TEMA UTBILDNING

HÄR ÄR NÅGRA KOSTNADSFRIA KURSER/TRÄFFAR: • Skattenyheter • Deklaration för aktiebolag • Arbetsgivardeklaration på individnivå • Vinstmarginalbeskattning • Moms, fördjupning • Belastningsergonomi • Systematiskt arbetsmiljöarbete • Regler kring alkoholproduktion och försäljning • Listeria • Krav på näringsdeklarationer

OMVÄRLDSKRAV

- det här måste du kunna Varje år tillkommer det nya krav från olika myndigheter. Och för dig som företagare är det viktigt att du håller dig ajour med vad som gäller, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Berörda myndigheter brukar därför erbjuda kostnadsfria utbildningar och seminarier. Men långt ifrån alla företagare känner till att de finns, trots att dessa skulle kunna spara en hel del tid och frustration. Skatteverket erbjuder till exempel för närvarande 212 olika informationsträffar runt om

i landet, som riktar sig till alla typer av företagare. Anmälan görs på Skatteverkets hemsida och det brukar vara gott om lediga platser. Samma sak gäller Skatteverkets webbaserade seminarier för dem som inte har möjlighet att komma till träffarna. Det grundläggande syftet med utbildningarna är att minska riskerna för att företagarna gör fel, vilket ofta kan leda till skattetillägg.

ÄVEN ARBETSMILJÖVERKET HAR en hel del utbildningar som riktar sig till företagare som vill minska riskerna för tillbud och skador på sig

www.ff.se

info@ff.se

själva och sin personal, där stor vikt läggs vid bland annat det systematiska arbetsmiljöarbetet. För dem som driver företag inom livsmedelsbranschen finns det många utbildningar hos Livsmedelsverket, här är kurser om till exempel listeria och näringsdeklarationer kostnadsfria. Däremot tar man ut avgifter för utbildningar i bland annat livsmedelsburna biologiska och kemiska faror. TEXT: ANNA SVENSSON FOTO: MOSTPHOTOS

29


BILINBROTT

NYA METODER UNDERLÄTTAR FÖR BILTJUVARNA Tillfället gör biltjuven och numera är det ofta internationella ligor som står bakom tillgreppen. Dessa är specialiserade på att stjäla bilar och bildelar, som ofta snabbt förs ut ur landet. Värst drabbade är tyska premiumbilar där tyska lyxbilar tycks vara tjuvarnas absoluta favoritobjekt. Under de senaste åren har antalet nyregistreringar i Sverige skjutit i

Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

SÅ HEJDAR DU TJUVEN! 1. Lås och larma alltid. 2. Parkera på upplyst område, gärna inhägnat. 3. Märk bilen.

höjden och ett av de absolut hetaste märkena är BMW, som inte bara lockar många nybilskunder eller dem som vill ha en förmånsbil. ÄVEN BILTJUVARNA HAR fått upp

ögonen på hur lönsamt det är att antingen stjäla hela bilar eller komponenter som till exempel krockkuddar, rattar, strålkastare och fast monterad navigationsutrustning. Att Sverige tycks vara särskilt utsatt för de internationella ligornas härjningar kan bero på flera faktorer, förutom att här rullar en hel del nya bilar. Dels är risken för upptäckt liten och skulle man trots allt bli påkommen är straffen förhållandevis milda i en internationell jämförelse.

DET HAR ÄVEN blivit betydligt enklare att köra ut och in i landet utan att riskera att bli stoppad i gräns- och tullkontrollerna. På Larmtjänst följer Torbjörn Serrander utvecklingen noga och han konstaterar att statistiken visar på att antalet tillgrepp varierar mellan olika månader, men att trenden är tydlig och det är att tjuvarna gillar Sverige och den svenska bilparken. – Det finns många ligor med tillgång till den kompetens och logistik som krävs för att det ska vara en så pass lönsam affär att man kan turnera landet runt, säger Torbjörn Serrander. TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

30

www.ff.se

Stölder av delar som till exempel krockkuddar är vanliga.

”Det finns många ligor med tillgång till den kompetens och logistik som krävs för att det ska vara en så pass lönsam affär att man kan turnera landet runt” info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

38

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

Borrbranschen går för högtryck

B

runnsborrarna har högkonjunktur efter den rekordtorra sommaren förra året. Många brunnar sinade och nu vill fastighetsägarna säkerställa vattentillgången. Bröderna Oskar och Emil Lundgren har aldrig haft så mycket att göra som nu. – Vår ambition för tillfället är att hinna borra ett hål om dagen under våren. Så det kan bli ganska långa arbetsdagar eftersom det även tar tid att flytta och etablera maskinerna, säger Emil Lundgren som är expert på att hitta vatten även i riktigt torra områden.

www.ff.se

info@ff.se

39


FRIA FÖRETAGARE ANNORLUNDA AFFÄRER

Yoga för alla - till och

42

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA FRIA FÖRETAGARE AFFÄRER

med hockeyspelare

Yogobe AB erbjuder digitala tjänster inom yoga och e-hälsa i form av video och onlinekurser på yogobe.com, både för privatpersoner och företag. En av de nyare satsningarna är yoga speciellt anpassat för hockeyspelare som Yogobe tagit fram tillsammans med Maria Rizell Hegg som håller i yogaklasser för spelare och målvakter i SHL-klubben Örebro Hockey. Målet är att minska skador genom att spelarna minskar spänningar och stelhet i kroppen. Hockeyyoga-filmerna är inspelade på engelska för nå en internationell målgrupp. Yogobe har idag över 100 000 medlemmar och omsätter 31 Mkr (2017).

www.ff.se

info@ff.se

43


ANNORLUNDA AFFÄRER

En tjurig affärsidé De båda tjurarna Bono och Pontiac har ett respektingivande utseende. Men de är faktiskt snällare än tjuren Ferdinand i Kalle Ankas jul, menar Stefan och Anita Oweson. De bedriver ett målmedvetet avelsarbete där de fokuserar på att få fram lugna och förnöjsamma djur som producerar kött av absolut högsta kvalitet. I likhet med vanligt lantbruk är avel en verksamhet som kräver lång framförhållning, det som görs idag bär inte frukt förrän långt fram i tiden. TEXT & FOTO: PETER FREDRIKSSON

46

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

www.ff.se

info@ff.se

47


ANNORLUNDA AFFÄRER

Traktorer ny

50

www.ff.se

info@ff.se


ANNORLUNDA AFFÄRER

turistmagnet

D

et kryllar av bönder på Öland, men tidigare fanns det inget museum om lantbrukets maskiner. Henric Bertilsson öppnade därför ett traktormuseum som lockar horder av turister under sommaren. Förutom traktorer finns här även en stor samling av jordbruksredskap, mopeder, motorcyklar och motorer. En av de riktiga rariteterna är en 90 år gammal Munktells typ 30, som har en tändkulemotor som kan köras på allt ifrån diesel till råolja eller tjära. Störlinge Lantbruks- & Motormuseum är öppet under sommarhalvåret och har ett tillhörande café.

www.ff.se

info@ff.se

51


Endast för dig som är ansluten till Företagarförbundet Endast för dig som är ansluten till Företagarförbundet fria företagare: fria företagare:

Vi Vi ger ger dig dig bästa bästa möjliga möjliga resa. resa. Varje Varje dag. dag.

Är du ansluten till Företagarförbundet fria företagare ser vi dig som Dina rabatter med Är du ansluten tillpåFöretagarförbundet företagaregör servi vi som en extra god vän vägen. Med OKQ8 fria Företagskort detdig enkelt Dina med OKQ8rabatter Företagskort*: en godvara väni på vägen. Det Med beror OKQ8 Företagskort gör vi det enkelti för extra dig att rörelse. på att var tredje station OKQ8 Företagskort*: Diesel 78 öre/liter för dig att varaOKQ8-station. i rörelse. Det på du attoch vardintredje stationföri Sverige är en Härberor finns allt bil behöver Diesel Sverige är en OKQ8-station. Här finns allt du och din bil behöver för att fortsätta resa. Bensin78 43öre/liter öre/liter att fortsätta resa. Bensin 43 öre/liter Etanol 43 öre/liter OKQ8 Företagskort kostar dig inte ett öre att skaffa. Däremot sparar Etanol 43 öre/liter OKQ8 Företagskort kostar dig intefårettduöre att generösa skaffa. Däremot du en hel del. Som företagskund extra rabattersparar och Fordonsgas 35 öre/kg du en hel del. Som företagskund får duköper extraprodukter generösa rabatter förmåner när du tankar, tvättar bilen, till bilen och som Fordonsgas 35 öre/kg Trafikprodukter 15 % förmåner när du tankar, bilen, köper produkter till bilen får somdu vindrutetorkare, lampor,tvättar motorolja och mycket mer. Dessutom Trafikprodukter Smörjmedel 15 %15 % vindrutetorkare, lampor, motorolja mycket mer.som Dessutom får du en enklare administration. Du väljeroch precis det kort passar dina Smörjmedel 1515 %% en enklare administration. Dufakturor väljer precis som passarsystem dina Automattvätt behov och får skräddarsydda samtdet ett kort administrativt Automattvätt 15 % behov fakturor samt ett administrativt system som geroch digfår fullskräddarsydda kontroll och uppföljning av alla kort. Att använda bil i som ger dig avska allavara kort.lönsamt Att använda tjänsten skafull intekontroll vara ettoch heltuppföljning företag. Det och bil i tjänstenVarje ska inte enkelt. dag.vara ett helt företag. Det ska vara lönsamt och enkelt. Varje dag. Ansök smidigt och enkelt på okq8.se/foretagarforbundet Ansök smidigt och enkelt på okq8.se/foretagarforbundet Välkommen! Välkommen! *Rabatterna är inkl. moms och gäller tillsvidare på OKQ8s gällande företagspriser. Rabatten gäller vid direktfakturering till slutkund. Vi

DetVikan tillämpar Företagspris som och du hittar påOKQ8s okq8.se/foretag. Det pris du serRabatten på servicestationen gäller för privatpersoner. *Rabatterna är inkl. moms gälleruppdaterat tillsvidare på gällande företagspriser. gäller vid direktfakturering till slutkund. hända att Företagspris lokala pumppriser ibland vara lägrepå änokq8.se/foretag. vårt företagspris Det minus får du givetvis det lägsta alternativet. Det kan tillämpar som du hittarkan uppdaterat prisdin durabatt. ser påDå servicestationen gäller för privatpersoner. Fullständiga villkor för OKQ8ibland Företagskort okq8.se. hända att lokala pumppriser kan varahittar lägredu änpå vårt företagspris minus din rabatt. Då får du givetvis det lägsta alternativet. Fullständiga villkor för OKQ8 Företagskort hittar du på okq8.se.

OKQ8 Företagskort OKQ8 Företagskort Avtalsnummer 75144, februari 2019 Avtalsnummer 75144, februari 2019

Untitled-6 1

2019-01-25 14:33


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.