Magazine SAMEN - editie 34

Page 10

SAMEN

Het patiëntenmagazine van Franciscus Gasthuis & Vlietland

Neem mee!

Fijn voor het gezin: thuisbehandeling geelzucht bij baby’s

Geen diagnose

zonder laboratorium

Gloednieuw

Franciscus Maassluis

Editie Schiedamnummer 32023

Uitgelicht 04

Fijn voor het gezin: thuisbehandeling geelzucht bij baby’s

Graag stel ik mij aan u voor! Mijn naam is Niels Honig en vanaf 1 juli 2023 heb ik de functie van voorzitter Raad van Bestuur overgenomen van Marjolein Tasche, die nog steeds lid van ons bestuur is. Samen met Peter-Willem van Lindenberg vormen wij de Raad van Bestuur. Ik heb er veel zin in om samen met alle Franciscus collega’s en partners in de regio de zorgsector verder vorm te geven en ons prachtige ziekenhuis in het bijzonder.

In de kranten en op TV hoort u regelmatig dat er op een andere manier zorg geleverd moet worden om de groeiende zorgvraag te kunnen beantwoorden. Hierbij wordt continu de afweging gemaakt, waar de zorg het beste geleverd kan worden en hoe wij zo slim mogelijk met beschikbare capaciteit omgaan. Op deze manier kunnen wij zoveel mogelijk patiënten voorzien van goede zorg en oprechte aandacht.

Binnen Franciscus zijn er al verschillende behandelingen die bijvoorbeeld heel goed thuis kunnen plaatsvinden. Dit heeft ook voor de patiënten en hun naasten veel voordelen; het is minder belastend dan iedere keer naar het ziekenhuis te moeten komen of om langer opgenomen te moeten zijn. In hun eigen omgeving voelen patiënten zich vaak het best waardoor ze ook beter herstellen en sneller het dagelijks leven oppakken.

In dit magazine kunt u lezen over de thuisbehandeling van geelzucht bij pasgeboren baby’s met fototherapie. Maar ook zijn wij gestart met het thuis toedienen van immunotherapie bij kankerpatiënten. 2 uiteenlopende voorbeelden die goed onderschrijven waar wij als Franciscus dagelijks mee bezig zijn.

Daarnaast vertellen wij graag meer over het belang van een gezonde leefstijl. Voorkomen is beter dan genezen, wordt vaak gezegd. Helaas kunt u niet altijd met een gezonde leefstijl voorkomen dat u ziek wordt, maar u kunt wel het risico op erger ziek worden verkleinen. Wij richten ons graag samen met u op de gezondheid en een goede kwaliteit van leven.

Ik wens u veel leesplezier toe met deze nieuwe uitgave van het magazine Samen!

Niels Honig, voorzitter Raad van Bestuur

12

Ervaringsverhaal:

En verder...

02 Nieuws

06 Geen diagnose zonder laboratorium

08 Dubbelinterview: Thuistoediening immunotherapie

16 Kijkje achter de schermen bij voeding in ons ziekenhuis

19 Kwaliteit in cijfers

20 Hoe zorgt je oog ervoor dat je kan zien?

21 Vernieuwde poliklinieklocatie Franciscus Maassluis

23 PSA Spreekuur

Commissie Aandacht voor Ouderen

25 Mooi verhaal: Zorg van generaties

26 Vrienden van de Franciscus Foundation

27 Boekentip; gezellig puzzelen; activiteiten

28 Algemene informatie

Robbert Beck, Levien Willemse, René Bakker, Marc Blommaert, Marketing & Communicatie

UITGEVER

BC Uitgevers B.V. 0515 - 429 429 Postbus 416 8600 AK Sneek ISSN 2667-2359

Voorwoord samen 01 Colofon PRODUCTIE EN EINDREDACTIE Afdeling Marketing & Communicatie Franciscus Gasthuis & Vlietland Postbus 215 3100 AE Schiedam communicatie@franciscus.nl 010 - 893 4110 BLADMANAGER EN VERKOOP Barbara Verschoor • 06 - 455 766 70 VORMGEVING MAGAZINE Hannique de Jong Nanno van Leeuwen
Inhoud
TEKSTEN Marketing & Communicatie FOTOGRAFIE

Van 14 augustus 2023 tot en met 31 januari 2024 worden de MRI-scanners in Franciscus Gasthuis vervangen. Door de nieuwste MRI’s ervaren patiënten straks meer comfort. Zo is er meer ruimte en meer mogelijk als het gaat om lighoudingen. Ook is de nieuwe techniek en apparatuur prettig werken voor medewerkers en zorgt dit voor een betere en mooiere beeldkwaliteit. In 2021 zijn de MRI’s in Vlietland vervangen voor dezelfde nieuwe modellen, waardoor de ervaring op de MRI’s voor de patiënt op beide locaties gelijk is.

Heeft u binnenkort een afspraak voor een MRI-scan? Dan is het goed om te weten dat deze tijdens de bouwperiode in een tijdelijke MRI-bus worden gemaakt. Deze bevindt zich achterin de centrale hal. Volg de route naar balie 17.

Franciscus organiseert een informatiemarkt over Diabetes

t Op dinsdag 14 november staan wij stil bij de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Al 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en iedere week komen daar ongeveer 1.000 mensen bij. Wij begrijpen dat diabetes uw leven flink kan beïnvloeden, dag en nacht. Daarom nodigen wij alle patiënten met diabetes uit voor onze gratis informatiemarkt bij Franciscus Gasthuis. Loop langs verschillende zorgverleners, stel al uw vragen en volg interessante lezingen. Zien wij u daar?

Bekijk het programma op www.franciscus.nl/informatiemarkt

Franciscus is opnieuw geaccrediteerd

Kom langs!

t Op maandag 10 juli hebben verpleegkundigen en specialisten van het Scopiecentrum en van de afdeling Dialyse het Qualicor Qmentum Global certificaat voor Franciscus in ontvangst genomen uit handen van Ellen Joan van Vliet, directeur Qualicor Europe. Franciscus Gasthuis & Vlietland is hiermee opnieuw geaccrediteerd. Deze accreditatie is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor ziekenhuizen en is een middel om de patiëntzorg te verbeteren, veiliger te maken en te borgen.

Van 18 t/m 20 april vond de overbruggingsaudit plaats. De Qualicor overbruggingsaudit is een tussentijdse toets of het ziekenhuis een betrouwbare, bekwame én veilige organisatie is – en om te kijken waar het nog beter kan. Daarmee onderzoeken zij of het ziekenhuis aan de kwaliteitseisen voldoet, of het ziekenhuis veilige zorg biedt, haar kwaliteit continu verbetert en borgt. De Raad van Bestuur is trots op de inzet die alle medewerkers hebben geleverd, waardoor ons ziekenhuis opnieuw het internationale kwaliteitskeurmerk mocht ontvangen.

02 samen n kort nieuws

t In het kader van duurzaamheid hebben wij als ziekenhuis ervoor gekozen om het papiersoort van ons magazine SAMEN te veranderen. Zoals u misschien heeft gemerkt, is deze editie op een wat dunner papier gedrukt. Dankzij dit dunnere papier, hebben wij minder inkt nodig. Maar wist u ook dat wij ons magazine via onze nieuwsbrief verspreiden? Zo kiest u voor een nog groenere optie. En mist u geen enkele editie.

Meldt u aan op onze website en ontvang de nieuwsbrief. Ga naar www.franciscus.nl/samen

Volg de nieuwbouw bij Franciscus Gasthuis via onze livestream

t Vindt u het leuk om de bouwwerkzaamheden van Nieuwbouw Gasthuis op de voet te volgen? Dan kunt u vanaf nu meekijken via onze timelapse camera. In het nieuwe gebouw komt het nieuwe Spoedplein Rotterdam Noord, een toekomstbestendig Operatie- en Interventiecentrum en een Vrouw Kind Centrum. Veel daglicht en natuurlijke kleuren en materialen zorgen ervoor dat patiënten, bezoekers en medewerkers zich er op hun gemak voelen.

Scan de QR-code en volg de activiteiten. t

Komt u ons Ouderenpanel versterken?

Het Franciscus Ouderenpanel zoekt nieuwe leden. Ouderen zijn kwetsbaar en verdienen optimale zorg en aandacht van ons allemaal. Het panel, bestaande uit 12 leden, speelt hier een essentiële rol in. Zij begrijpen en vertalen de behoeftes van de ouderen en adviseert het ziekenhuis. Bent u 65 jaar of ouder, en heeft u ervaring als patiënt, mantelzorger of op een andere manier met Franciscus te maken? Dan zoeken wij u!

Denk mee over onderwerpen die ouderen in ons ziekenhuis raken. Stuur uw motivatie, woonplaats en relatie met Franciscus secretariaat_K&I@franciscus.nl. En draag bij aan het betere zorg en aandacht.

samen 03
Nieuw papiersoort voor ons magazine SAMEN

High care neonatologieverpleegkundige Melina Burgstad met een baby in het speciale slaapzakje.

‘Dit komt de hechting tussen moeder en kind ten goede’

Fototherapie thuis voor baby’s met geelzucht

Als je net een baby hebt gekregen, wil je het liefst gewoon thuis zijn. Helaas kan dat soms niet omdat er extra zorg in het ziekenhuis nodig is. Dankzij een speciale slaapzak, kan Franciscus Gasthuis & Vlietland baby’s met geelzucht thuis behandelen. Zo krijgen de baby’s en ouders de topklinische zorg van Franciscus, met het vertrouwde gevoel van thuis.

Danny Kanhai is kinderarts bij Franciscus. Danny: ‘De meeste baby’s worden 2 tot 5 dagen na de geboorte geel. Dit komt doordat een bepaalde stof uit het bloed in de huid terecht komt. Dit is normaal, maar soms zien baby’s meer geel dan gewoonlijk. Dit noemen wij geelzucht. Geelzucht kan gevaarlijk zijn voor de hersenontwikkeling bij het kind. Meestal moeten baby’s met geelzucht voor de behandeling naar ons ziekenhuis komen. Maar met deze nieuwe behandeling, hoeft dat niet meer.’

Fototherapie

De baby’s met geelzucht krijgen een behandeling die fototherapie heet, in een soort slaapzakje dat blauw licht geeft. Dit blauwe licht helpt om het gele stofje in het bloed van het kind sneller te laten verdwijnen.

Danny: ‘Dankzij de slaapzak kun je jouw baby gewoon vasthouden en (borst)voeding geven terwijl de baby in de slaapzak ligt. Alleen voor een schone

Voorlichtingsvideo voor ouders

luier of een badje moet de baby er even uit. Bij een behandeling in het ziekenhuis hebben baby’s vaak minder huidcontact, terwijl dat wel belangrijk is voor de hechting.’

Alleen maar voordelen

Wat deze behandeling zo bijzonder maakt, is dat er bijna geen risico's aan verbonden zijn. Danny: ‘Af en toe kan het voorkomen dat de baby een kleine temperatuurverhoging heeft. Maar wij zorgen altijd voor voldoende ventilatie, en de verloskundige houdt de temperatuur regelmatig in de gaten. Als lichttherapie thuis mogelijk is, brengt dit eigenlijk uitsluitend voordelen met zich mee.’

Fijn voor het hele gezin

Melina Burgstad is high care neonatologieverpleegkundige in ons ziekenhuis en heeft geholpen om de fototherapie mogelijk te maken in Franciscus. Melina: ‘Het hele proces heeft plaatsgevonden in nauwe

samenwerking met kinderartsen. Wij werken hiervoor ook samen met verloskundigen. Ik ben trots dat wij op deze manier ouders een kraamweek kunnen bieden in hun eigen omgeving. Dit zorgt er niet alleen voor dat het hele gezin samen kan zijn, maar komt ook de hechting tussen moeder en kind ten goede.’

Een hartverwarmende ervaring

Louèn was 1 van de eerste baby's die deze nieuwe behandeling kreeg. Zijn ouders, Diana en Yannick, kregen uitleg van de verpleegkundige en gingen met de slaapzak en Louèn naar huis. Diana: ‘Wij wisten niet dat een thuisbehandeling mogelijk was. Wij vonden het prettig om ons kleintje bij ons te hebben. Zo konden wij hem goed in de gaten houden en hem in zijn veilige en vertrouwde omgeving behandelen. De verloskundige kwam langs om het bloed van Louèn te controleren. Na 2 dagen was de behandeling klaar.’

Om ervoor te zorgen dat de behandeling goed verloopt, krijgen de ouders in het ziekenhuis instructies van de kinderverpleegkundige. Ook is er een voorlichtingsfilm gemaakt. Benieuwd? Scan QR-code of ga naar www.franciscus.nl/fototherapie.

samen 05
fototherapie bij geelzucht n

Foto’s met een verhaal: ‘Geen diagnose zonder laboratorium’

Als je het aan een fotograaf vraagt, schuilt er achter iedere foto een uniek verhaal. Zo ook achter de fotoserie ‘Geen diagnose zonder laboratorium’, gemaakt door René Bakker. Hij is systeembeheerder op het laboratorium van Franciscus Gasthuis & Vlietland en in zijn vrije tijd een gepassioneerde fotograaf.

Wat zien wij in jouw fotoserie terug?

René: ‘De fotoserie toont in een tweeluik, 5 interacties tussen patiënten, zorgprofessionals en het laboratorium door de generaties heen. Van de liefdevolle zorg en onderzoek bij een pasgeborene tot aan de uitgebreide aandacht die we hebben voor de oudste generatie. Bij dit artikel zie je de 2 momenten die ik heb vastgelegd bij het specialisme Kindergeneeskunde. De andere specialismen die ook aan bod komen in mijn serie foto’s zijn Neonatologie, Hemato-oncologie, Ouderengeneeskunde en Bariatrie.

Geen diagnose zonder laboratorium? Leg eens uit?

René: ‘Als een patiënt met gezondheidsproblemen in het ziekenhuis komt, probeert de arts eerst zoveel mogelijk over de klachten te weten te komen. Hij stelt de patiënt vragen over de klachten en laat soms een röntgenfoto of scan maken. Wat hij niet met het blote oog kan zien, laat de arts onderzoeken in het laboratorium. Er wordt dan bijvoorbeeld bloed, urine

of andere lichaamsmaterialen bij de patiënt afgenomen voor onderzoek. Laboratoriumonderzoek is heel waardevol omdat het vaak een eerste stap is bij het stellen van een diagnose door een arts, dus om te beoordelen wat de gezondheidstoestand is van een patiënt. Wij kunnen bijvoorbeeld zien of de organen goed werken of dat er bepaalde ziekten of infecties in het lichaam zitten die de klachten veroorzaken.’

Waarom heb je gekozen voor dit verhaal achter jouw foto’s?

René: ‘Ik volg op dit moment een opleiding fotografie aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Voor een van mijn opdrachten moet ik een werkelijke situatie vastleggen op een verhalende manier. Dit in een fotoserie. Ik werk inmiddels 21 jaar bij Franciscus en ben hier begonnen als analist op het laboratorium. Ik wilde het zo dicht mogelijk bij mijzelf houden, dus de keuze om het laboratorium terug te laten komen, is dan niet zo vreemd. Voor het thema heb ik mij ook laten inspireren door de visie van het ziekenhuis. Franciscus

verleent al generaties lang vol passie medisch specialistische zorg en dat wil het ziekenhuis doorgeven aan de generaties na ons. Onze patiënten staan centraal en door goede samenwerking tussen de zorgprofessionals kunnen de patiënten rekenen op goede zorg dicht bij huis, nu en in de toekomst. In mijn foto’s zie je de samenwerking ook terugkomen waarbij het laboratorium de spil is binnen het ziekenhuis en de patiënt een centrale rol heeft. En omdat het werk van het laboratorium zich veel achter de schermen afspeelt, wilde ik het hier juist meer naar de voorgrond brengen.’

Bent u benieuwd naar de fotoserie ‘Geen diagnose zonder laboratorium’?

Van 5 oktober tot en met 19 oktober kunt u deze komen bekijken in Franciscus Vlietland in Schiedam en van 21 oktober tot en met 3 november in Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

06 samen
n foto’s met een verhaal
samen 07
Aandacht voor de zorg om het kind. De liefdevolle benadering van de arts naar de jonge patiënt om het kind goed te kunnen helpen.

Dubbelinterview

Janna en mevrouw Van Loenen immunotherapie bij longkanker

Er zijn vaak verschillende behandelingen en therapieën mogelijk, wanneer iemand de diagnose kanker krijgt. Immunotherapie kan 1 van de mogelijkheden zijn. Deze therapie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem de kankercellen beter herkent en mogelijk ook ‘aanvalt’.

Janna Balvert is oncologieverpleegkundige in het Franciscus Oncologiecentrum. Zij doet haar werk, na ruim 25 jaar, nog steeds met veel passie. Janna: ‘Ik heb inmiddels veel ontwikkelingen in de zorg meegemaakt. Immunotherapie is daar 1 van. Toen wij begonnen met de toediening van immunotherapie, kon dit alleen in het Franciscus Oncologiecentrum. Maar sinds kort dus ook bij patiënten thuis, als wij dit in een veilige omgeving kunnen toedienen.

De immunotherapie dien ik aan meerdere mensen toe op 1 dag. Voor iedereen heb ik een apart koffertje bij me, waar de medicijnen in zitten. Ook heb ik een infuusstandaard bij me en een laptop. Zo kan ik de patiënt blijven monitoren en direct het medisch dossier bijwerken. Bij aankomst thuis doe ik altijd eerst een controle om er zeker van te zijn dat ik de juiste therapie aan de juiste persoon toedien. Dan maak ik het plekje in orde voor de patiënt en kunnen we beginnen.

Het mooiste aan deze manier van zorg bieden, vind ik dat de patiënt en de mantelzorger enorm worden ontlast. Daarnaast haal ik veel voldoening uit het persoonlijke contact dat ik met mensen heb. Dat vind ik 1 van de mooiste dingen aan mijn werk. Sommige mensen zijn meerdere keren, voor meerdere uren per week in Franciscus voor een behandeling. Je bouwt dan echt een band met iemand op. Maar wanneer de zorg in de thuissituatie plaatsvindt, gebeurt dat nog veel meer. Een foto, een schilderij aan de muur, kennismaken met iemands partner, familie of mantelzorger. Je leert patiënten echt op een andere manier kennen. Ik vind het mooi dat mensen mij een kijkje geven in hun leven en dat ik er op deze manier voor hen kan zijn.’

Janna:
‘Het mooiste aan deze manier van zorg bieden, vind ik dat de patiënt en de mantelzorger enorm worden ontlast’
08 samen

met ... over thuistoediening van

Hierdoor kunnen klachten verminderen en soms wordt de ziekte afgeremd. Mevrouw van Loenen krijgt de immunotherapie sinds kort thuis, in haar eigen vertrouwde omgeving. Samen met oncologieverpleegkundige Janna Balvert, vertelt ze daar meer over.

Mevrouw van Loenen:

Bij mevrouw Van Loenen werd ongeveer 2 jaar geleden de ziekte longkanker vastgesteld. Sindsdien komt ze regelmatig in het Franciscus Oncologiecentrum. Ze vertelt: ‘Ik moest verschillende onderzoeken ondergaan. Al snel werd duidelijk dat ik 3 tumoren in mijn rechterlong had zitten. Dat was best even schrikken, maar al snel ging bij mij de knop om en wilde ik ertegenaan. De chemotherapie kreeg ik in het Franciscus Oncologiecentrum en de bestralingen in het Erasmus MC. Ik word niet meer beter, maar de ziekte is nu wel stabiel en ik voel me goed. De immunotherapie helpt mij daarbij.

Eerst kreeg ik de immunotherapie in Franciscus. Toen de mogelijkheid er was om de immunotherapie thuis te krijgen, heb ik gelijk ja gezegd. Want ondanks dat ik geen chemotherapie meer krijg, moet ik nog best vaak naar het ziekenhuis toe. Bijvoorbeeld om bloed te prikken, voor een gesprek met de arts of een CT-scan. Dat is soms een belasting. De immunotherapie duurt best even. Je bent zo een ochtend of een middag kwijt. Nu kunnen mijn man en ik gewoon thuisblijven en persoonlijk vind ik dat heel fijn. Dit geeft mij meer vrijheid en kost mij minder energie.

Het contact met de verpleegkundigen is altijd heel laagdrempelig. Iedereen die ik tot nu toe heb gezien is even lief en toegankelijk. Ze doen alles wat binnen hun macht ligt om mij te helpen. Tijdens de immunotherapie zit de verpleegkundige vaak te werken, maar er is ook voldoende tijd voor een praatje. Heel gezellig vind ik dat. Je leert iemand toch op een andere manier kennen. Als het mooi weer is, dan zit ik lekker in de tuin. En als er onverwachts iemand langskomt, dan sluit diegene gewoon aan.

We hebben afgesproken om in ieder geval tot juni 2024 met de immunotherapie door te gaan. Ik voel me goed en dat is heel fijn. Binnenkort zijn mijn man en ik 60 jaar getrouwd en ik kijk ernaar uit om dat te vieren!’

n n n
‘Dit geeft mij meer vrijheid en kost mij minder energie’
samen 09

• Volledige gebitsprothese

• Implantaat prothese (klikgebit)

• Partiële prothese

• Frame prothese

• Reparatie

• Rebasing Altijd vrijblijvend advies!

ONZE KUNST UW GEBIT

Winkelcentrum de Holiërhoek Reigerlaan 36 3036 JK Vlaardingen vlaardingen@tpp-prost.nl 010 - 200 47 15

Het Lage Land Duikerstraat 13 3067 CG Rotterdam info@tpp-prost.nl 010 - 341 29 92 www.tpp-prost.nl

aangesloten bij de O rganisatie van N ederlandse Tandprothetici

Kom langs voor een GRATIS prothese check!

samen met Evident Tandheelkunde vormen wij tandheelkundig centrum

www.mondzorghetlageland.nl

advertenties 11

‘Ik ben hem eeuwig dankbaar’

Glenn Jamoena ontving nier dankzij zijn zoon

Vanaf zijn 45e levensjaar kreeg Glenn last van nierproblemen. Hij was erg moe en raakte depressief omdat zijn nieren zo slecht werkten. Glenn zijn nierproblemen werden zo ernstig dat er een transplantatie nodig is. Zijn broer werd de donor. Maar na deze succesvolle niertransplantatie kreeg Glenn opnieuw last van nierfalen.

Buikdialyse

Glenn start met 3 keer per dag buikdialyse. Een vorm van dialyse die je bij Franciscus zelf, thuis of op je werk kan doen.

Cross-over donatie

Glenn Jamoena (66) woont samen met zijn vrouw Yolanda in Schiedam. Hij heeft 2 zoons, Jarryd en Darryl. Hij houdt van het maken van Zweedse puzzels, tuinieren en muziek luisteren. Heeft zijn leven zoals het nu is geaccepteerd en geniet ervan. Is dankbaar en zich ervan bewust dat hij, met dank aan de medische wetenschap en donoren, dat nog steeds kan doen.

Glenn: ‘Ik voelde mij ontzettend schuldig tegenover mijn broer dat mijn lichaam de gedoneerde nier begon af te stoten. Mijn arts bij Franciscus, dokter Verhoeven, hielp mij positief te blijven. Zij benadrukte dat de 10 jaar die ik heb kunnen leven met mijn nieuwe nier en waar ik mij fit en gezond voelde, 10 hele waardevolle jaren zijn geweest.’

Samenwerking bij niertransplantatie

Voor een niertransplantatie werkt Franciscus samen met het Erasmus MC. Op een controleafspraak in het Erasmus MC krijgt Glenn te horen dat zijn nierfuncties zijn verslechterd. Zijn oudste zoon Jarryd is bij deze afspraak en de arts vraagt hem of hij zijn nier wil doneren. Glenn: ‘Zijn eerste reactie was meteen ‘ja’. Maar ik vond het lastig. De arts legde ons uit dat Jarryd goed zou kunnen leven met 1 nier. Na die uitleg waren we allebei overtuigd en startten we direct met het traject.’

Om de transplantatie te laten slagen, zijn er onderzoeken uitgevoerd om te zien of Jarryd’s nier geschikt was voor zijn vader Glenn. Helaas bleek dit niet het geval, waardoor een zogenaamde cross-over donatie plaatsvond. Hierbij wordt een ander paar gevonden waaraan Jarryd zijn nier kan doneren, terwijl Glenn een nier van dat paar ontvangt. Hierdoor doneerde Jarryd niet direct aan zijn vader, maar zijn bijdrage maakte de transplantatie wel mogelijk.

Een sterke band

Tijdens de weken rond de transplantatie was Glenn erg ziek. Na de operatie bleef Jarryd twee dagen in het ziekenhuis en ging daarna meteen naar zijn vader. Jarryd:

‘Op magische wijze stabiliseerde mijn vader direct toen hij mij zag. Hij was zo blij dat het goed ging met zijn zoon. Dat verlichtte zijn pijn.’ De gebeurtenissen hebben hun relatie erg versterkt. Jarryd:

‘De band is onuitgesproken sterker geworden. Er is een soort onafscheidelijk bondje ontstaan waar ook mijn moeder Yolanda en broertje

Darryl onderdeel van is. Het is iets wat vaak wordt vergeten: als je nierpatiënt bent, dan heeft dat invloed op het gehele gezin.’

Een heldendaad?

Een cross-over donatie vindt anoniem plaats. Toch komen Jarryd en zijn ontvanger in contact. Jarryd ontvangt een brief: ‘Tot op de dag van vandaag heb ik die niet beantwoord. De brief was ontzettend dankbaar maar ik vond het lastig dat ik als een soort held werd behandeld. Iedereen vond het ook zo goed dat ik mijn nier doneerde. Maar het gaat er toch om dat het fijn is voor mijn vader?’

Blijf positief

Helaas krijgt Glenn dit jaar opnieuw slechte nieruitslagen en daarom moet hij binnenkort 3 keer in de week 4 uur dialyseren. Toch wil hij andere nierpatiënten meegeven positief te blijven: ‘Accepteer de situatie. Wees blij dat dialyse en een niertransplantatie mogelijk is. Ik ben mijn zoon eeuwig dankbaar.’

12 samen
het verhaal van... n

Tijd en aandacht voor elke uitvaart

Eigentijds

Gunstige

Past-elle lingerie, voor een mooi symmetrie

Een verschil tussen twee borsten komt vaker voor dan je denkt. Het kan van nature zijn of door een borstsparende operatie of reconstructie. Dit kan verholpen worden door het dragen van een shaper. Shapers zijn deelprothesen van hoogkwalitatieve, natuurlijke silicone te verkrijgen in verschillende maten en vormen. Deze geven waar nodig de juiste opvulling om de symmetrie te bereiken.

Past-elle is een lingeriespeciaalzaak gespecialiseerd in het aanmeten van borstprothesen, shapers en aangepaste lingerie. Met daarnaast een ruim assortiment luxe lingerie, bad- en nachtmode voor iedereen. Onze winkel is ruim opgezet met grote paskamers, die ook rolstoeltoegankelijk zijn.

Wij heten u van harte welkom in de winkel!

Hooge

Past-elle Lingerie

www.past-elle.nl

010 4342399 info@past-elle.nl

14 advertenties
Korte Hoogstraat 21a 3131 BH Vlaardingen
De shaper zit onzichtbaar in de beha of top ZONDER SHAPER MET SHAPER
locatie in Maassluis
Unieke
tarieven
Zeedijk
LT Maassluis 010 – 30 73 437 info@crematoriumdedijk.nl 06 – 142 75 867 www.crematoriumdedijk.nl
100 | 3143

Uw persoonlijke

zorg

dichtbij

24 uur per dag 365 dagen per jaar voor iedereen

Bent u op zoek naar een nieuwe, vaste apotheek? Of wilt u na een afspraak in het ziekenhuis nog even snel uw medicatie ophalen?

Dan kiest u voor ons!

Minimale wachttijden

Gratis uitgebreide bezorgservice

Zeer ruim assortiment, dus snelle levering van uw medicatie Vriendelijk en geschoold personeel met tijd en aandacht voor de patiënt

Zorgvuldige medicatiebewaking

Ook patiënten die niet bij ons ingeschreven staan kunnen gebruik maken van onze gratis diensten!

Apotheek Poldervaart

Vlietlandplein 2 (in de centrale hal van het Vlietlandziekenhuis)

3118JH Schiedam T 010 313 69 30 E apotheekpoldervaart@ezorg.nl www.apotheekpoldervaart.nl

advertenties 15

kijkje achter de schermen bij

de voeding in ons ziekenhuis

Goede en verse voeding is belangrijk, zeker wanneer je ziek bent. In Franciscus Gasthuis & Vlietland werken wij met het voedingsconcept ‘Zalig’. In 6 eetmomenten wordt aandacht aan de patiënt geschonken door liefdevolle en verse bereidde maaltijden te serveren. Er worden dagelijks zo’n 500 maaltijden voor beide ziekenhuislocaties bereid in onze pas verbouwde keuken voorzien van meest moderne apparatuur, hoe gaat dat er achter de schermen aan toe? Patrick Wolf, teammanager voeding, neemt u mee.

t Lokale producten

‘Iedere dag om 6.45 uur komt de vrachtwagen binnen met verse producten. De koks hebben een dag van tevoren bepaald wat ze verwachten nodig hebben voor de nieuwe maaltijden. Wij bestellen bij grotere leveranciers, maar wij doen ook onze bestellingen bij een lokale groenteboer en slager uit de streek. Het voordeel van de lokale ondernemers is dat alles vers is en uit de eigen streek komt. Als de producten binnen zijn wordt alles uitgepakt en gesorteerd. Ook beoordelen wij de kwaliteit van de producten.’

t Vers bereide maaltijden

‘Nadat alles is uitgepakt en gecontroleerd, gaan wij de maaltijden bereiden. Dat betekent dat er vers wordt gekookt. Ook de recepten bedenken wij zelf. Wij bieden buiten de vaste menukaart ook nog 2 wisselende menu’s van de chef aan. Alle menu’s beoordelen we altijd van tevoren. Wij beoordelen de gerechten op smaak, zout- en eiwitgehalte en voedingswaarden. Ook wordt de maaltijd beoordeeld door een logopediste zodat zij kan kijken en proeven hoe de structuur van de maaltijd is en of iedere patiënt het gerecht kan eten. Bij goedkeuring wordt het gerecht op de menukaart van de patiënt gezet. Ook houden wij rekening met speciale dieetmaaltijden. Bijvoorbeeld voor patiënten met een glutenallergie of een lactoseintolerantie.’

n
16 samen

Eiwitrijke shakes en snacks

‘Alle shakes en snacks die als tussendoortjes dienen voor de patiënt, maken wij zoveel mogelijk zelf. Ons doel is om nog dit jaar alle snacks uit eigen keuken te laten komen. Bij het herstellen van een operatie, is eiwitrijke voeding erg belangrijk. Daarom willen wij alles zelf bereiden zodat wij invloed hebben op de samenstelling van het gerecht en deze kunnen voorzien van hoge eiwitten. Dit doen wij samen met onze diëtisten. Een tijdje geleden werd ik gebeld door een patiënt die het recept van de eiwitrijke shake wilde hebben voor thuis. Ik kon haar vertellen dat wij dit echt helemaal zelf maken met verse ingrediënten. Het recept heb ik met haar gedeeld, dat voelt als een groot compliment.’

t Het oog wil ook wat

‘De voedingsassistenten nemen eerder op de dag de bestellingen op van de patiënten. Zo weten wij wat de patiënt wil eten en in welke porties. Wij zorgen ervoor dat het lekker smaakt, maar ook dat het er mooi uitziet op het bord. Want als je hier als patiënt opgenomen ligt, dan kan de maaltijd een moment zijn waar je naar uitkijkt. Wij krijgen vaak complimenten van patiënten dat ze lekker hebben gegeten en dat het er zo mooi uit ziet.’

‘De maaltijden gaan in gekoelde transportwagens naar de verpleegafdelingen toe. De maaltijden zijn dan al gesorteerd per afdeling en iedere afdeling krijgt een eigen kar. De voedingsassistenten verwarmen de maaltijden met speciale apparatuur waardoor de voedingswaarde, kleur en smaak optimaal blijven. Door te kiezen voor deze werkwijze krijgt onze patiënt de maaltijd altijd op de juiste temperatuur geserveerd, wat de kwaliteit ten goede komt. Eet smakelijk!’

Natuurlijk blijven wij niet stil zitten maar willen wij ons voedingsconcept nog verder ontwikkelen door bijvoorbeeld afdelingsgericht te gaan leveren. Zo gaat eind dit jaar het voedingsconcept ‘klein Zalig’ van start. Dit houdt in dat de afdeling Kindergeneeskunde een geheel eigen kindermenu en kinderassortiment gaat krijgen. Ook zijn wij bezig met de afdeling Oncologie om hier een eigen concept voor te ontwikkelen waarbij de nadruk ligt op smaaksturing en serveren van kleine porties over de hele dag.

t
samen 17
18 advertenties

Kwaliteit in cijfers

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een topklinisch opleidingsziekenhuis. Ontstaan uit het Sint Franciscus Gasthuis en Vlietland Ziekenhuis, bieden wij al meer dan 100 jaar zorg voor en door mensen. Het is lastig voor te stellen wat er dag in, dag uit in ons ziekenhuis gebeurt. Een aantal interessante cijfers over het jaar 2022 om een idee te geven.

medische gegevens

Geboortezorg

2022 zijn er 3.639 baby’s

personeel

Totaal aantal medewerkers 4709

Gemiddelde leeftijd 41,62 jaar

(inclusief niet fysiek) 550.254 Aantal polibezoeken Aantal klinische opnamen 30.668 Aantal operaties 38.497 Aantal dagbehandelingen 29.565 franciscus totaal Aantal bezoekers Spoedeisende Hulp Franciscus Gasthuis 35.084 28% via 112 Franciscus Vlietland 12.799 19% via 112
In
Vlietland
geboren op onze locaties
samen 19 interessante cijfers 2022 n

Hoe zit dat?

Deze vraag stelde Zipu (13) uit de Franciscus Kinderraad. Nou, Zipu, dit moesten wij ook even navragen. Wat een goede vraag! Oogarts Tiarah Simon heeft hier wel oog voor en hielp ons bij het beantwoorden van deze vraag. Laten wij het geheim van onze ogen ontrafelen!

Alles begint met iets speciaals: licht. Als de zon schijnt of als er een lamp brandt, stuurt het licht straaltjes naar alles om ons heen. Wanneer dat licht in onze ogen komt, gebeurt er van alles....

Jouw oog als cameralens

Het licht komt van buiten het oog naar binnen en gaat als eerste door het hoornvlies. Dit is het kijkglaasje van het oog. Daarna gaat het licht via de pupil, het zwarte puntje in het midden van je oog, door de lens. Net zoals in een camera! Deze lens heet de ooglens. De

ooglens verandert van vorm, zodat het licht precies op het goede plekje in het oog terechtkomt. Waar? Op het netvlies!

Licht en kleuren

Het netvlies vangt alles op wat we zien en heeft miljoenen speciale cellen die heel goed zijn in het opvangen van licht. Deze speciale cellen heten kegeltjes en staafjes. Kegeltjes hebben veel licht nodig en zorgen ervoor dat we kleuren kunnen zien. Denk aan een mooie regenboog of een sappige rode appel. Staafjes

helpen ons zien in het donker en zorgen voor zwart-wit beelden. Zodra het licht door de kegeltjes en staafjes is gevangen tot een beeld, maakt het beeld van je netvlies een reis naar je hersenen via de oogzenuw.

Het geheim van je ogen Wist je dat dit beeld eigenlijk ondersteboven staat? Je hersenen draaien dit om en dan kun je zien. Dus eigenlijk zorgen je hersenen ervoor dat je kunt zien en niet je ogen. Stel je voor dat je de hele dag alles ondersteboven ziet.

Heb jij ook een vraag waar jij graag antwoord op wil?

Stuur jouw vraag naar communicatie@franciscus.nl en wie weet lees jij het antwoord terug in de volgende editie van dit magazine!

20 samen
n vraag & antwoord
Hoe
zorgen je ogen ervoor dat je kan zien?

Welkom in onze vernieuwde polikliniek Franciscus Maassluis

Onze splinternieuwe polikliniek Franciscus Maassluis opende op onlangs haar deuren in het pas opgeleverde wooncomplex De Vlootschouwer. Mensen uit Maassluis en omgeving kunnen nu dichtbij huis terecht voor gespecialiseerde medische zorg en bloedafname. De zorg is uitgebreid met röntgenonderzoek, echo’s en kleine operaties.

Lizette van der Stelt, manager van de poliklinieklocaties bij Franciscus, is erg trots: ‘Wij zijn erg blij met deze mooie nieuwe polikliniek. Onze patiënten hoeven nu niet meer naar het ziekenhuis in Schiedam of Rotterdam voor een röntgenfoto of kleine ingreep.’

Zorg dichtbij huis

Patiënten kunnen terecht voor afspraken met verschillende specialisten, zoals Cardiologie, Chirurgie, Dermatologie, Geriatrie, Gynaecologie, Interne Geneeskunde, Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Kinder

is voor patiënten even wennen, de oude Vloot heeft namelijk 40 jaar bestaan. Maar voornamelijk zijn ze enthousiast en positief verrast over de ruimte van de nieuwe polikliniek.’

Moderne faciliteiten en

Suzanne Korthorst, directeur Zorg

bij Franciscus, benadrukt: ‘Dankzij de goede samenwerking met de Gemeente Maassluis, de Facilitaire Stichting Gezondheidszorg en de Maas Delta Groep hebben wij deze prachtige locatie kunnen realiseren.’

polikliniek Franciscus Maassluis n
samen 21

Het PSA spreekuur: snelle beoordeling van het risico op prostaatkanker

n De voor- en nadelen van het laten testen van uw PSA-waarde

Prostaatkanker is de meest voorkomende vormen van kanker onder mannen. Vaak ontdekt men prostaatkanker na het testen van de PSA-waarde in het bloed. Wanneer een huisarts een te hoge PSA-waarde vaststelt, verwijst de huisarts de patiënt naar het PSA spreekuur in Franciscus voor een snelle beoordeling van het risico op prostaatkanker.

advies om verder onderzoek te doen. Bij een laag risico kan de uroloog de patiënt direct geruststellen. Gelukkig is dit laatste bij meer dan 70% van de patiënten het geval. De huisarts krijgt dezelfde dag nog een terugkoppeling met een persoonlijk advies.

Wel of niet PSA-waarde meten?

Wat is PSA?

PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Het is een eiwit dat de prostaat aanmaakt. Er lekt altijd een kleine hoeveelheid van dit eiwit in het bloed. Men meet dit met een PSA-bloedtest. Een hoge PSA-waarde is niet direct reden tot paniek. Veel verschillende factoren hebben namelijk invloed op de waarde. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, de grootte van de prostaat of als er een ontsteking zit.

Prostaatwijzer

Tijdens het PSA spreekuur onderzoekt de uroloog specifiek naar de mogelijke oorzaken van de verhoogde PSAwaarde. Hierdoor kan men de afspraak op korte termijn plannen, zodat een patiënt niet lang in onzekerheid hoeft te zitten. Na een prostaatonderzoek en prostaatecho vult de uroloog de prostaatwijzer in. De prostaatwijzer is een online risicowijzer om het risico op prostaatkanker bij de patiënt te bepalen. Bij een hoog risico is het

Het laten controleren van uw PSAwaarde kent voor- en nadelen. Als prostaatkanker vaak voorkomt of erfelijk is in uw omgeving, is het aangeraden om dit vanaf 40 jaar te laten controleren bij uw huisarts. Gebruik de online keuzehulp van Thuisarts.nl om een weloverwogen beslissing te nemen. Doe nooit een test zonder dit eerst te bespreken met uw huisarts of uroloog. Zij geven u graag persoonlijk advies.

Denkt u erover na om uw PSA-waarde te controleren? Maak dan eerst gebruik van de online keuzehulp.

samen 23
het PSA spreekuur n
Scan hier de QR-code

Voorzitter

Commissie

Aandacht voor

Ouderen

De bevolking vergrijst in een hoog tempo. Bijna de helft van alle opgenomen patiënten bij Franciscus Gasthuis & Vlietland is 65 jaar of ouder. Zij hebben vaak meerdere aandoeningen en een verhoogd risico op problemen. Door de juiste zorg en aandacht aan te bieden tijdens een opname kan de zorg voor hen passender worden gemaakt. Iemand die dit enorm belangrijk vindt, is geriater Nicky Lam. Zij is binnen Franciscus geriater en voorzitter van de Commissie Aandacht voor Ouderen.

‘Sinds 2011 werk ik als geriater bij Franciscus. Een geriater is een medisch specialist die veel kennis heeft over veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij ouderen. Daarnaast ben ik ook voorzitter van de Commissie Aandacht voor Ouderen. Samen met mijn collega’s maken wij ons hard om de zorg voor de oudere patiënt te verbeteren. Dit met als doel om kwetsbaarheid en functieverlies bij ouderen te voorkomen.’

‘Binnen de commissie focussen wij ons op verschillende thema’s die voor ouderen en hun naasten relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van de mantelzorger tijdens de opname, het stimuleren van bewegen en een ouderenvriendelijke ziekenhuisomgeving. Het zit hem vaak in hele praktische dingen. Bijvoorbeeld het hebben van een datumklok op de patiëntenkamers. Je staat er niet zo snel bij stil, maar voor ouderen is dit heel nuttig. Een klok met een datum zorgt er namelijk voor dat ouderen hun oriëntatie beter kunnen behouden. Hiermee raken ze tijdens een opname minder snel verward. Ook het voorschrijven van medicatie vraagt bij ouderen om extra aandacht. Ouderen zijn vaak extra gevoelig voor bijwerkingen. Dit kan flinke gevolgen hebben. En zelfs leiden tot een langere opnameduur.’

‘Ik zie veel oudere patiënten. Het is zo’n mooie diverse patiëntengroep! Niet alleen de mate van conditie en veerkracht, ook de wensen en behoeftes kunnen erg verschillen. Langer leven is niet altijd het doel. Soms zit het doel van een behandeling in hele belangrijke dingen. Bijvoorbeeld het weer zelf naar de brievenbus kunnen lopen of een stukje regie terugkrijgen. Het is dus belangrijk dat er écht naar de patiënt en naasten wordt geluisterd. Alleen dan volgt een behandeling op maat. En dat is mijn doel als geriater en voorzitter. Met aandacht zorgen voor de meest passende zorg voor onze oudere patiënten. ’

n n n
Nicky Lam
n portret van 24 samen

Cocky van Splunter en dochter Ellemieke

Zorg van Generaties

Wanneer zorgen in de familie zit! Cocky van Splunter en Ellemieke van Splunter werken allebei bij Franciscus. Een echt voorbeeld van Zorg van Generaties! Cocky is teammanager van de dagbehandeling van het Oncologiecentrum en Ellemieke is endoscopieverpleegkundige. Hoe vinden zij het om als moeder en dochter in dezelfde organisatie te werken?

Cocky vertelt: ‘Ik werk hier al sinds februari 1983. Voor mij is het nooit een vraag geweest of ik iets anders wilde dan de zorg. Ik heb verschillende functies gehad in het ziekenhuis en na een tijd vroeg ik mij af: waar wil ik nu de laatste 10 jaar van mijn carrière nog iets betekenen. Mijn zusje heeft kanker gehad en mijn zwagers zijn allebei overleden aan kanker. Vandaar mijn keuze voor het Oncologiecentrum. Ik ben aanvullend hierop nog de oncologieopleiding gaan doen. Het is een waanzinnig mooi specialisme.’

Ellemieke: ‘Ik werk sinds februari 2012 in Franciscus. Vroeger in de zomervakantie ging ik vaak met mijn moeder mee naar het ziekenhuis en dan hielp ik mee met drinken uitdelen aan patiënten. Ik ben er dus wel mee opgegroeid. Ik wist na mijn opleiding recreatie en toerisme niet goed wat ik wilde en ben toen door mijn moeder op de afdeling Neurologie beland als voedingsassistent. Vanuit daar is het vuurtje weer aangewakkerd voor de zorg en ben ik de opleiding tot verpleegkundige gaan volgen. In april 2021 ben ik mij gaan specialiseren tot endoscopieverpleegkundige.’

Cocky: ‘Zorg van generaties is voor mij nu wel actueel vanwege de AYA-zorg waar we mee zijn begonnen. Dat houdt in dat als je 25 bent en je krijgt kanker dat een heel andere situatie is dan iemand die 70 is en kanker krijgt. Je hebt misschien nog een studie, je moet misschien nog een hypotheek, je moet nog beginnen aan je carrière: neemt iemand jou aan als je net genezen bent van kanker? Zo kijken wij met AYA-zorg hoe wij hierin kunnen ondersteunen met tips en adviezen.’

Ellemieke: 'Ik vind het fijn aan Franciscus dat het hier heel gemoedelijk is. Er hangt een hele familiaire sfeer.’ Cocky besluit: ‘Het is een heel bijzonder vak. Ik heb nog nooit 1 dag spijt gehad dat ik de zorg in ben gegaan. Het is een heel mooi beroep en dat maakt je trots dat je dat mag en kan doen! Ik werk hier al heel lang en heb al veel gezien maar heb nog iedere dag het gevoel: jeetje ik mag hier werken.’

n
n n
mooi verhaal n samen 25

Waarom heeft Franciscus een Franciscus Foundation?

Waarom heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland een Franciscus Foundation?

En waarvoor is extra geld nodig? Het zijn vragen die wij regelmatig krijgen. Wij geven u hier graag antwoord op.

Wanneer gaat u naar een ziekenhuis?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u naar het ziekenhuis moet. De huisarts verwijst u bijvoorbeeld door voor een onderzoek. Of u heeft een aandoening waarvoor u behandeld moet worden. Een andere reden voor een bezoek is een acute opname. Bijvoorbeeld na een ongeval of een andere spoedsituatie.

Wat de reden ook is; u komt alleen in het ziekenhuis wanneer dit medisch noodzakelijk is. Het geld dat dan nodig is om u zo goed mogelijk te behandelen, valt binnen het ‘reguliere zorgbudget’. Hiervoor bent u vaak via uw zorgverzekeraar verzekerd.

Prettige omgeving creëren

Het fijner maken van de omgeving of van het ondergaan van een behandeling, valt buiten dit reguliere zorgbudget. Samen met donateurs zet de Foundation zich daarom met hart

aen ziel in om het verblijf van patiënten en hun naasten prettiger te maken. Of dit nu gaat om een bezoek, kort verblijf of een langere opname in Franciscus. Zo hebben wij op de verpleegafdelingen huiselijk ingerichte familiekamers en op de poliklinieken comfortabele wachtkamers gerealiseerd.

Daarnaast levert de Foundation een bijdrage aan vernieuwingen en onderzoek in de zorg. Denk hierbij aan hoofdhuidkoeling als aanvulling op de behandeling tegen kanker, het toepassen van virtual reality om angst weg te nemen bij kinderen of

het doen van onderzoek naar nieuwe behandelingen.

U ziet dat met de donaties van onze Vrienden belangrijke projecten mogelijk gemaakt worden. Er zijn verschillende manieren om uw betrokkenheid te tonen. U kunt een eenmalige donatie doen, vast doneren of een (bedrijfs)actie starten.

Bekijk onze website voor meer informatie www.franciscus.nl/ doe-een-gift.

Samen met onze donateurs realiseren wij projecten die het welzijn en verblijf van onze patiënten verbeteren. Steun een mooi project of word Vriend! Bekijk de mogelijkheden op www.franciscus.nl/vrienden.

26 samen

Uitjes

t Kom naar onze informatiemarkt over diabetes

Op dinsdag 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Een dag waarop wij stilstaan bij de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Al 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en iedere week komen daar ongeveer 1.000 mensen bij. Wij begrijpen dat diabetes uw leven flink kan beïnvloeden, dag en nacht. Daarom nodigen wij u graag uit voor onze gratis diabetes informatiemarkt. Loop langs verschillende zorgverleners, stel al uw vragen en volg een interessante lezing. Zien wij u daar?

Programma: aandacht voor diabetes

Loop langs verschillende zorgverleners en stel al uw vragen of krijg persoonlijk advies. Bijvoorbeeld een diëtiste, pedicure, leefstijl coaches en nog meer. Ook is er een vertegenwoordiging van de diabetesvereniging aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. Of laat u bij een stand informeren over de nieuwste technologieën voor het meten van uw suiker. Kijk voor het volledige programma op: www.franciscus.nl/informatiemarkt

t Aanmelden voor de informatiemarkt is niet nodig. U kunt op elk gewenst moment aansluiten. Wilt u een lezing volgen? Kom dan op tijd. Vol is vol. Tot dan!

t

Een moedig besluit (Sarah Lark)

Nieuw-Zeeland, 1955. Als Nellies dochter Grit tijdens een tournee in Europa ontdekt dat ze zwanger is, neemt ze het eerstvolgende schip terug naar haar moeder. Eenmaal thuis moet ze eerst met haar verleden afrekenen voordat ze aan de toekomst kan denken...

Ondertussen heeft Maria’s dochter Daphne haar studie diergeneeskunde afgerond, maar ze wil niet in het familiebedrijf gaan werken. Ze besluit een onderzoekspositie te aanvaarden, die haar uiteindelijk naar Congo zal leiden. Maar de Belgische kolonie is in beroering en binnenkort zal Daphne daar niet meer veilig zijn...

t € 22,50 www.uitgeverijdefontein.nl

Sudoku

Mail de cijfers in de vakjes A, B en C uiterlijk 1 december 2023 naar communicatie@franciscus.nl. Onder de goede inzendingen verloten wij het boek ‘Een moedig besluit’ van Sarah Lark. U kunt ook een kaartje sturen naar: Franciscus Vlietland t.a.v. Marketing & Communicatie, Postbus 215, 3100 AE Schiedam

uw contactgegevens en adres te

even ontspannen n samen 27
Boekentip
4 8 3 6 6 5 7 B 8 1 7 2 5 4 2 C 9 1 3 5
7

n nuttige informatie

Algemene informatie

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Franciscus Gasthuis

Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam

010 - 461 6161

24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Franciscus Vlietland

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam

010 - 893 9393

24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Afspraak maken: 010 - 893 0000 werkdagen 7.30 - 18.00 uur

Bezoektijden Gasthuis & Vlietland

Patiënten kunnen alle dagen bezoek ontvangen van 15.30 tot 20.00 uur.

In het weekend en op erkende feestdagen ook van 11.00 tot 12.00 uur.

Gratis pendelbus

Sommige afdelingen werken met afwijkende bezoektijden, zie www.franciscus.nl/op-bezoek.

Franciscus Berkel

Boerhaavestraat 19 2652 EP Berkel en Rodenrijs

Afspraak maken: 010 - 461 7700 werkdagen 8.00 - 16.30 uur

Franciscus Willemsplein

Willemsplein 495 3016 DR Rotterdam

Afspraak maken: 010 - 893 0000 werkdagen 8.00 - 17.00 uur

Franciscus Maassluis

De Vloot 210, 3145 AP Maassluis

010 - 592 1822 werkdagen 8.00 - 17.00 uur

Er rijdt een pendelbus tussen Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland. Een gratis service voor patiënten, hun familie en/of begeleiders en bezoekers. Kijk voor meer informatie en de dienstregeling op www.franciscus.nl/pendelbus

Volg ons op: www.franciscus.nl

Afspraak maken: 010 - 893 0000

werkdagen 7.30 - 18.00 uur

Het Oogziekenhuis

Interne Geneeskunde/Bloedafname

Schiedamse Vest 180

3011 BH Rotterdam

werkdagen 8.30 - 17.00 uur (woensdag gesloten)

Bereikbaarheid

Al onze locaties zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Kijk op www.franciscus.nl voor de ligging van de locaties en de manier waarop u er komt.

MijnFranciscus patiëntenportaal

Op MijnFranciscus ziet u wanneer uw volgende afspraak is, kunt u onderzoeksuitslagen inzien, uw persoonlijke gegevens wijzigen en meer. Ga naar www.mijnfranciscus.nl en log in met uw DigiD!

Meld u aan als lid van het Cliëntenpanel en denk mee met ons ziekenhuis

Uw mening is belangrijk voor ons. Daarom horen wij graag wat u denkt over onze kwaliteit en dienstverlening. Bent u patiënt, familielid of bezoeker? Meld u dan aan voor het Cliëntenpanel van de Cliëntenraad en denk actief met ons mee. U ontvangt dan maximaal 4 keer per jaar een digitale vragenlijst. Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar: www.franciscus.nl/clientenpanel.

28 samen
/company/franciscus @franciscuszorg /franciscuszorg @franciscusgasthuisvlietland Via www.franciscus.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.