Følelsene mine – lek og lær!

Page 1

L S E E L N Ø E F L S E E L N Ø E F N I E M M IN E LEK OG LÆR G O LÆR LE K Stéphanie Couturier Stéphanie Couturier Maurèen Poignonec Maurèen Poignonec

MED KLISTREMERKER!


Hei! Jeg heter Selma og er seks og et halvt år. Noen ganger er jeg veldig glad, og av og til er jeg litt sinna. Når jeg skal legge meg om kvelden, hender det at jeg er bitte litt mørkredd. Alt dette kalles følelser. Følelser kan være veldig sterke! Noen ganger blir jeg så sinna at det føles som om den store Sinnataggen kommer. Andre ganger blir jeg så trist at tårene bare renner og renner. Heldigvis er jeg også ofte glad som ei sol, eller så stolt at jeg nesten sprekker! Spesielt hvis jeg har laget noe fint. Det er ikke alltid så lett med masse sterke følelser. Vennene mine og jeg har lært noen gode tips for å takle dem. Da føler vi oss mye bedre! Kanskje du har lyst til å lære det, du også? Kom igjen, så skal vi vise deg!


Følelser og uttrykk La oss bli bedre kjent med de ulike følelsene! Hvordan ser jeg ut når jeg har forskjellige følelser, tror du? Velg blant klistremerkene med fjeset mitt på bakerst i boka. Klarer du å klistre hvert av dem ved siden av riktig følelse?

Glad

Sjalu

Sinna

Redd

Flau

Stolt

Trist


Sinna Hva er det? Når vi er sinte, er vi skikkelig misfornøyde. Ofte blir vi i så dårlig humør at det er vanskelig å tenke. Grunnen til at vi blir sinte, kan være at vi ikke har fått noe vi ønsket oss, eller må gjøre noe vi ikke har lyst til. Eller fordi noe kjennes urettferdig.

Når Sinnataggen dukker opp, puster jeg tungt, og kinnene blir røde og ørene varme. Jeg biter tennene hardt sammen, og nevene knytter seg. Jeg kan skrike høyt og til og med gråte. Jeg får lyst til å gjøre eller si noe slemt.

Hvordan ser det ut? Hva med deg? Hvordan føler du deg når Sinnataggen dukker opp?

FEST KLISTREMERKET AV JENTA SOM ER sinna HER.

26

TEGN HVORDAN DU SER UT NÅR DU ER sinna.


M T O T

F

L S

Din egen vae rmelding Alle reagerer forskjellig. Trekk strek mellom hvert bilde og beskrivelsen som passer til. Hva får du lyst til å gjøre når du blir flau? Sett ring rundt reaksjonen som ligner mest. Hva annet kan man ha lyst til å gjøre når Sinnataggen kommer? Tegn eller skriv i den tomme sirkelen.

Jeg vil at ordene mine skal gjøre like vondt som å bli kastet stein på. jeg har lyst til å trykke på en knapp sånn at vennen min faller ned i et hull i bakken. Jeg føler meg som et vulkanutbrudd!

27


Dette hjelper Slipp ut damp Sinnataggen liker best når man sier stygge ting som sårer andre. Men for å unngå det, kan du lage et helt eget ord som ikke gjør at noen blir lei seg!

Velg en lyd. skriv den her: ……………… Skriv de 2 første bokstavene i favoritt-ordet ditt: ……………… Skriv de 2 siste bokstavene i et ord du ikke liker: ……………… velg 2 bokstaver, og gjenta dem 5 ganger: ……………… Eksempel: 1. Blæææ 2. mu (for musikk) 3. pp (for edderkopp) 4. pi pi pi pi pi. Mitt ord som slipper ut damp: Blææmuppipipipipi Hver gang du kjenner at Sinnataggen er på vei, kan du gjøre dette: Gå inn i et tomt rom og rop ordet som slipper ut damp så mange ganger du klarer på ett minutt. Du kommer til å merke at det hjelper!

Hvem skiller seg ut? Se på alle disse skumle sinnataggene! En av dem er ulik de andre. Kan du finne den?

3

2

28

5

4

6

Løsning: nummer 4 smiler.

1


Dette hjelper Gjør hjertet lettere Visste du at hjerterytmen vår påvirker følelsene våre? Og motsatt? Når vi kjenner gode følelser, slår hjertet jevnt og fint. Denne øvelsen kan hjelpe deg å finne igjen de gode hjerteslagene: Se på disse 5 fjellene. Følg linjen med fingeren din mens du puster slik: a fingeren din gli rolig, og følg alltid samme rytme L Pust rolig inn når fingeren glir opp Pust ut når fingeren går ned Øv deg på å ta kontroll over pusten din ved å klatre opp og ned disse 5 fjellene! Hjertet ditt blir nok glad for denne lille fjellturen!

29


Løsning: tannbørsten, flasken på badekaret, den andre sokken, firfislen på teppet, fargen på t-skjorta, fargen på stolen, røykskyene over Sinnataggen.

30

Se på disse bildene. Finn 7 feil på det nederste bildet!

Finn 7 feil


Dette hjelper Fine tanker Visste du at bildene vi lager i hodet vårt kan gjøre oss roligere? Det betyr også at vi kan tenke på ting som gjør oss mer urolige. Øv deg på å tenke rolige og avslappende tanker for å jage bort Sinnataggen. tå oppreist, lukk øynene og se for deg at du for eksempel er et tre. S Et stort, flott tre med lange røtter som suger til seg kraft fra bakken, og med store greiner med blader på som strekker seg mot himmelen. Pust inn og la pusten gli rundt i treet, slik at du har nok luft til at fine grønne blader kan vokse fram!

hva med deg? Fortell om forrige gang Sinnataggen kom på besøk. 31


Lek og laer Finn Glad-kongen Sondre er kjempesinna i dag! Hjelp ham å finne Glad-kongen.

32


Lek og laer Tegn deg rolig Når vi er sinte, kan det hjelpe å tegne og fargelegge. Tegn Sinnataggen i ruta, og fargelegg.

Hvilken setning skal ut? Her var det noe rart! Trekk strek over setningen som ikke høres helt riktig ut.

Når jeg er sinna, føles det som om

jeg skal eksplodere.

Når jeg er sinna, vil jeg kose og klemme på Når jeg er si

nna, vil jeg

både skrike o

alle rundt meg.

g gråte. 33


Glad Hva er det? Glede er en deilig følelse. Vi blir glade når vi har det bra. Når Glad-kongen kommer, blir alt enkelt og fint!

Når Glad-kongen kommer på besøk, føler jeg meg lett som en fjær!

Hvordan ser det ut? Hva med deg? Hvordan føler du deg når Glad-kongen dukker opp?

FEST KLISTREMERKET AV JENTA SOM ER glad HER.

42

TEGN HVORDAN DU SER UT NÅR DU ER glad.


M T O T

F

L S

Din egen vae rmelding Alle reagerer forskjellig. Trekk strek mellom hvert bilde og beskrivelsen som passer til. Hva får du lyst til å gjøre når du blir flau? Sett ring rundt reaksjonen som ligner mest. Hva annet kan man ha lyst til å gjøre når Glad-kongen kommer? Tegn eller skriv i den tomme sirkelen.

jeg er lett som et blad, og det føles som om jeg svever. jeg stråler som ei sol. jeg bare ler og ler.

43


Sinna, redd, glad, sjalu, trist, stolt, flau … Barn har STORE følelser. Det er ikke alltid så lett ... Hvis du kjenner igjen følelsene dine, er det mye enklere å takle dem! Bøkene om følelsene har blitt en eventyrlig suksess blant barn og foreldre. Her er endelig boka hvor barna kan leke seg med varierte og morsomme oppgaver og samtidig laere om egne og andres følelser. Inneholder morsomme klistremerker og spill!

Timevis med moro!

FØLELSENE MINE

Passer best for 4–8 år.

Opprinnelig utgitt som Le livre d’activités de mes émotions av forlaget Éditions Gründ, en avdeling av Édi8 © 2019 Norsk utgave © Fontini Forlag AS, 2021 Flau Tekst: Stéphanie Couturier Sjalu Illustrasjoner: Maurèen Poignonec Oversatt av Live Øra Danielsen Redd Norsk omslag og sats: LiloDesign, Liselotte Dick Trykt av Livonia Print, Latvia

Sinna

1. opplag, 2021 ISBN 978-82-8373-119-4 Sto lt

Trist

G

lad Det må ikke kopieres fra denne boka i strid med åndsverkloven eller avtaler om kopiering HAR DU LEST DISSE? inngått med KOPINOR. Da kommer Sinnataggen og tar deg. Neida.

www.fontini.no ISBN: 978-82-8373-119-4 Ikke egnet for barn under 3 år, pga små deler. Cappelen Damm, Akersgata 47/49, 0055 Oslo.

9 788283 731194

www.fontini.no


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.