Inspirasjonsboken 2012

Page 1

Der drømmer starter NYE BOLIGER, REHABILITERING, INSPIRASJON OG GODE TIPS FRA FJOGSTAD-HUS

1


2


Der drømmer starter.

3


Fjogstad-Hus AS Der drømmer starter Ren inspirasjon fra Fjogstad-Hus 20©12 Fjogstad-Hus AS | 2. opplag Design/lay-out: ENSIGN | 3D visualiseringer: Ensign3d Tekst: Markedsavdelingen Reklamebyrå og Hege Hopen Foto: Joakim Bjerk, Vik Media og Scanpix Forsidefoto: Muriel de Seze / Getty Images Trykk: Dreyer Bok

4

Hovedkontor: Strandgt. 21, 4307 Sandnes Telefon: 51 97 17 00 | post@fjogstad-hus.no Ryfylke: Nedre Barkvedvegen 4, 4100 Jørpeland Telefon: 51 74 00 40 www.fjogstad-hus.no


Innhold KAPITTEL 1 Eneboliger.................................................12 Vertikaldelte boliger og rekkehus............60 Klassiske og populære boliger................72 KAPITTEL 2 Rehabilitering...........................................80 Hjelp til å forstå......................................101 KAPITTEL 3 Interiørinspirasjon..................................104 KAPITTEL 4 Prosjekter...............................................112 KAPITTEL 5 Årets boligprosjekt 2012........................130 Best på passivhus...................................136 KAPITTEL 6 Slik startet eventyret..............................140 KAPITTEL 7 Inspirasjon fra leverandører..................154

5


6


Fjogstad-Hus gir deg inspirasjon Kjære leser Husker du den sitrende følelsen ved å gå og se etter et tre eller et annet sted som det passet å bygge hytte i? Skaffe materialer og spiker. Tenke ut hvordan hytta skal bli. Spikre plattformen, og få på plass vegger. Glede seg til hemmelige møter i hytta. Til å få med mat og drikke hjemmefra, og kose seg med venner. Husker du?

blyant. Og da var vi alle arkitekter. Vi planla hvordan det skulle se ut, hvordan det skulle fungere. Plasserte vinduer, dører og pipe. Drømte og realiserte.

Om ikke alle har hatt mulighet til å bygge sin egen lekehytte, har vi alle skapt en eller annen form for hus som barn. I Lego. I sand. Med treklosser. Med papir og

Boken du nå holder i hendene, er laget for å gi inspirasjon. Boliginspirasjon. Til å starte nye drømmer. God lesning!

I voksen alder, enten vi bor i egen eller leid bolig, har vi alle et forhold til det å bo. Har du tanker og drømmer knyttet til din framtidige bolig?

Arne Sporaland, Adm. direktør

7


Tradisjon, erfaring og nysgjerrighet Egen bolig er sannsynligvis den største investeringen du gjør i livet. Her skal du og dine bo i mange år. Boligen skal være en trygg ramme om livet ditt gjennom flere livsfaser. Ikke minst må du ha en god følelse for at investeringen er trygg. At byggefirma leverer det avtalte produktet til riktig tid og kvalitet. Da er det ikke tilfeldig hvem du velger å samarbeide med om byggingen. Til oss har kundene kommet med sine husdrømmer siden 1903. Vi har bygd mer enn 6.000 hus. Det gir oss en unik erfaring. Erfaring som ikke gjør oss gammeldagse eller kjedelige - den gir oss kunnskap. Vi holder fast på tidligere tiders krav til kvalitet, men kombinerer det med nye krav til moderne, tekniske løsninger.

Vi er glad i faget og håndtverket vårt, og har som mål å være best. Det betyr at vi er opptatt av å oppdatere oss på nyutvikling. Vi har jobbet mye med energieffektive løsninger, og er utrolig stolte over at passivhusene våre på Rossåsen i Sandnes fikk prisen som Norges beste boligprosjekt i 2012. At vi er en lokal bedrift, har nok inspirert oss til å legge oss ekstra i selen for kundene våre. Vi skal treffes og se hverandre i øynene i mange år etter at huset er ferdig. Vi skal passere boligene vi har bygd og kjenne stolthet lenge etter at huset ble overlevert.

VISSTE DU AT... …Alle våre byggeprosjekt starter med et formøte med kunden for å kartlegge drømmer, ønsker og behov? Etter en god prat, lager våre arkitekter et skisseforslag til løsning. Videre i prosessen blir vi med ut på tomten for å se hvilke muligheter som finnes. Når vi er enige om de store trekkene, starter den kjekke prosessen med å få detaljer på plass! Vi er overbevist om at den gode prosessen skiller oss ut fra konkurrentene våre, og at egne arkitekter er en av våre viktigste suksessfaktorer. Spør gjerne en av våre kunder!

8


9


10


Når drømmen blir virkelig Hva er viktig for deg? Hvordan vil du ha det? Når du skal bygge eller rehabilitere en bolig, er det en fantastisk prosess du går inn i. Tenk å få muligheten til å starte med blanke ark og fylle dem med drømmer. Drømmer om nærhet og hygge med de du er glad i. Drømmer om funksjonalitet og løsninger som gjør hverdagen enklere. Drømmer om spennende arkitektur som skaper stolthet og glede. Drømmer om en frisone til å slappe av og nyte privatlivet. I den prosessen er det godt å støtte seg på noen som har kunnskap. Noen som er interessert i deg og dine drømmer. Noen som har erfaring og evne til å løse utfordringer.

Våre arkitekter tar seg tid til å bli kjent med kundene. Til å lytte og forstå. Hver kunde er spesiell. Sammen finner vi den løsningen som passer til deg, din familie og hustomten. Deretter sørger vi for nødvendige søknader og godkjenninger for å komme i gang med byggingen. Vår kompetanse og erfaring er din trygghet på at dine ønsker og behov blir ivaretatt helt fra første skisse og første møte. Når alt det formelle er på plass, tar dyktige håndverkere og byggeledere over, og loser prosjektet trygt i havn. Og snart kan du flytte inn i drømmehuset ditt... Sammen utvikler vi boligen akkurat slik du vil ha det. Boligene i denne boken gir deg kanskje den rette inspirasjonen. Så hjelper vi deg med resten.

50.000 HAR HATT ET FJOGSTAD-HUS SOM HJEM! Fjogstad-Hus har bygget over 6.000 hus siden vi startet i 1903. Tenker vi oss at barnefamiliene var større de første 50 årene, kan vi ta utgangspunkt i en gjennomsnittsstørrelse på familiene på 6 i løpet av hele perioden fram til vår tid. Så må vi gå ut fra at flere av boligene har blitt overtatt av andre. La oss anta at det i snitt har bodd en og en halv familie i hvert hus. Så justerer vi litt ned – og kan konkludere med at 50.000 mennesker har hatt et Fjogstad-hus som hjem!

11


Kapittel 1 - Eneboliger

12


Eneboliger

Det begynner med tomten. Stor eller liten, flat eller skrå, med utsikt eller midt inne i en tett bebyggelse. Uansett er det din egen bit av Norge. Et stykke land som skal gi rom til drømmeboligen. I denne boken presenterer vi et stort og spennende utvalg av boliger. Tegnet og tilpasset våre kunder. Noen av husene vil gjerne passe perfekt på din tomt, men ofte må det tilpasninger til. Et hus som er presentert på en flat tomt, finnes kanskje i varianter for skrå tomt. Spør oss gjerne om det. Hvordan kan du få en optimal utnyttelse av tomten, hvor er de beste solforholdene, hvor er det lunt, hvor er utsikten? Vi blir med ut på tomten, og sammen finner

vi den beste løsningen. Et Fjogstad-Hus skal både ha tiltalende arkitektur og en funksjonell, god innvendig løsning. Du som bor der skal kjenne stolthet. Spennende materialvalg setter særpreg på huset. Tre, glass eller betong? Hvilken stil liker du? Hvor mange rom vil du ha? Flere mindre oppholdsrom eller et stort allrom? Kanskje en utleieleilighet hadde vært greit? Har du plass til eller lyst på treningsrom, kontor, hagestue eller din egen vinkjeller? Det er også lurt å tenke litt framover. Dagens behov og ønsker er en sak, men vil dette være forandret om noen år? Se mulighetene, drøm deg bort og kos deg med inspirasjonsboken!

Symbolforklaring:

6 Angir antall soverom.

154 m2

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Familiebolig og med evt. leilighet.

Viser om boligen kan bygges som et passivhus.

Viser om huset passer best for flat eller skrå tomt.

Anngir boligens ca. størrelse i BRA (bruksareal).

13


Luft og rom for familien på fem En romslig hall ønsker velkommen hos familien Hellestø på Røyneberg. – Men den bruker vi nesten bare til gjester, forteller far i huset. – Til hverdags bruker vi i familien bi-inngangen med vaskerom. Vi er veldig fornøyd med hele huset, men det å ha en egen inngang til daglig bruk er helt genialt. Her er det god plass, og vi har fått til et godt system som skaper orden i en travel hverdag! Familien har bodd i det nye huset i noen få måneder. Spenstige løsninger og spennende kontraster finnes i hvert eneste rom. På kjøkken og i gang er betonggolvet flytbelagt med epoxy. Stuene har golv av hvitpigmentert eikeplank. Lyse farger i fin harmoni med 60-talls møbler forteller om en interiørbevisst familie. Det var god oppgavefordeling mellom mor og far da huset skulle planlegges. Far var opptatt av konstruksjon, gode og effektive løsninger og det tekniske som er litt usynlig. Mor tok seg av alt det synlige; interiør, fliser,

14

farger og materialvalg. – Hun har gjort en veldig god jobb, skryter far. Huset er planlagt for et langt liv i samme bolig. På hovedplan er foreldresoverom med eget bad. De tre barna har fått sine rom oppe. Her er også en stor loftstue, kontor, bad og bod. – Nå når barna er små (seks år, tre år og nyfødt) er de mest sammen med oss. Men når det blir aktuelt, har de kjempegod plass til å ha med seg venner inn. Vi ser nok for oss at loftsetasjen blir et skikkelig samlingspunkt for ungdom i årene framover. Nå er husets midtpunkt den lyse, flotte stuen/kjøkkenet. Her samles familien, her er det alltid aktivitet . En god plass å være for hele familien. Huset har smarthus-løsning med vannbåren varme. Utvendig solforblending sørger for at temperaturen holder seg stabil, selv når solen steker. Og neste år skal det bli terrasser og utestue.


Plenen er lagt. Neste år kommer terrassene. Store vinduer gir masse lys. Innvendig takhøyde på 260 i hovedetasje opp mot 300 cm på loft, gir luft og rom. Kontraster og spennende detaljer både ute og inne. Solforblendingen er bygd inne i vindusomrammingen. Automatisk system senker blendingen når det er sol. Det er også automatisk heving hvis vinden blir sterk.

15


En topp etasje: Utsøkte detaljer, store vindusflater og glass gjør at loftstuen bader i lys. Helt rått: Det flotte kjøkkenet er enkelt i design med mange kjekke bruksfinesser. Golvet er isolert betonggolv som er flytbelagt med epoxy. Kontrasten er spennende!

16


Innebygde nisjer med innfelt lys fungerer som gallerier. Her kan man skifte mellom blomster, bilder eller figurer, sĂĽ blir det et nytt uttrykk.

Her er tumleplass for hele familien og flere med. Peisovnen midt mellom stuen og kjøkkenet blir nok samlingssted for büde hverdag og fest. Stort vindu i trappen sender en lysflom ned i trappen. Lekkert, moderne bad oppe.

17


18


Bad 5,9 kvm

vm

Soverom 10 kvm

Bad 10,1 kvm

Hall/Trapp 18,1 kvm

Bod 13 kvm

Soverom 15,4 kvm

Gang 7,7 kvm

Loftstue 39,4 kvm

Stue/Kjøkken 54,1 kvm

Soverom 8,8 kvm

Kontor 8,1 kvm

Soverom 9 kvm

Terrasse 5,9 kvm Garasje 33 kvm

2. etasje

2 Etasje

Bi-inngang/Vask 18,3 kvm

Wc 2,1 kvm

Bad 5,9 kvm

Hall/Trapp 18,1 kvm

Teknisk

Bad 10,1 kvm Soverom 15,4 kvm

Gang 7,7 kvm Stue/Kjøkken 54,1 kvm

Soverom 8,8 kvm

1. etasje

Ter 5,9

1 Etasje

2 Etasje

Fjogstad-Hus 1a enebolig Planene viser et gjennomtenkt hus. Fra den praktiske biinngangen til løsningen med trinnfri atkomst og soverom med bad på hovedplan. Her kan man bo et langt liv. Huset passer best på flat tomt.

234 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

19


20


Fjogstad-Hus 2a enebolig SOL HELE DAGEN! Dette er huset for den som ønsker mange gode uteplasser. Den åpne stue-og kjøkkenløsningen og flere terrasser gir mulighet til å nyte sol hele dagen! Og skulle det regne, kan man kose seg i den lyse romslige hagestuen. Familieboligen har tre gode soverom og bad i første etasje. Foreldresoverommet er plassert i en privat sone i andre etasje. Doble dører ut til terrasse, der man kan nyte en god kopp kaffe i morgenkåpen før man gir seg i kast med dagens mange gjøremål. Åpen stue og kjøkkenløsning, med utgang til to terrasser. Huset har også praktisk og godt vaskerom i underetasjen med direkte utgang til terreng. Huset passer på flat tomt.

174 m2

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Tek

Tek

Vask/Tek Bod 9,7 kvm3 kvm

Vask/Tek 9,7 kvm

Soverom 9,3 kvm

Hall/Trapp 14,4 kvm

Garasje 30,3 kvm

Soverom 9,3 kvm

Terrasse 7 kvm

Soverom 12,2 kvm

WC 2,5 kvm

Gang/Trapp 9,3 kvm

EVT. HEIS

EVT. HEIS

Hagestue 17 kvm

Terrasse 7 kvm

Gang/Trapp 9,3 kvm

Gang 10 kvm

Dusj/WC 5,9 kvm Bod 4,8 kvm

Bad 8,5 kvm

Soverom 12,2 kvm

WC 2,5 kvm

Gang 10 kvm

EVT. HEIS

Bod 4,8 kvm

Soverom 9,3 kvm

Hall/Trapp 14,4 kvm Soverom 9,3 kvm

Garasje 30,3 kvm

Bad 8,5 kvm

Bod 3 kvm

EVT. HEIS

Dusj/WC 5,9 kvm Stue/Kjøkken Stue/Kjøkken 44,8 kvm 44,8 kvm

Hagestue 17 kvm

Soverom 12,3 kvm

Soverom 12,3 kvm

Terrasse 10,1 kvm

1. etasje Nedre Lyngnesvei 70 Stavanger Nedre Lyngnesvei 70 Stavanger 1 Etasje 1 Etasje

Terrasse 10,1 kvm

2. etasje Nedre Lyngnesvei 70 Stavanger Nedre Lyngnesvei 70 Stavanger 2 Etasje 2 Etasje

21


Fjogstad-Hus 3a enebolig PRISVINNEREN! Velkommen til huset som fikk prisen; årets boligprosjekt i 2012! Arkitekten har løst kravene til passivhus på en elegant måte. Tette vegger beskytter mot vær og vind på sidene som har lite utsikt. Åpen løsning med masse lys i front gir rom, luft og trivsel. Familieboligen har tre soverom og bad i første etasje. Foreldresoverommet er plassert i en privat sone i andre etasje. Her er også god garderobe med direkte inngang til bad. At det er et passivhus, merker man spesielt på det tekniske rommet og de dype karmene – og på strømregningen. Les mer om denne boligen i kapittelet om årets boligprosjekt! Huset passer på skrå tomt, men kan enkelt tilpasses flat tomt.

172 m2

3-4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Gard. 4,7 kvm

Gard. 4,7 kvm

Soverom 8,3 kvm

Soverom 8,3 kvm Soverom 12,9 kvm

Bad 6,5 kvm

Soverom 12,9 kvm Bad 6,5 kvm

Vask 10,7 kvm

Vask 10,7 kvm

Gang 2,3 kvm

Gang 2,3 kvm

Hall/Trapp 17,6 kvm

Hall/Trapp 17,6 kvm Bod 3,9 kvm

kvm

Teknisk 3,4 kvm

Teknisk 3,4 kvm

Stue/Kjøkken 47,7 kvm

Stue/Kjøkken 47,7 kvm

2. etasje

Soverom 13,3 kvm

Soverom 13,3 kvm

Stue/Sov 14,9 kvm

22

1. etasje Rossåsen 1 Etasje

Rossåsen Underetasje

Bad 4,7 kvm

Bad 4,7 kvm

Stue/Sov 14,9 kvm

Rossåsen 1 Etasje

Carport 22,3 kvm

Bod 5,8 kvm

Bod 5,8 kvm

Rossåsen Underetasje

Carp 22,3


23


Fjogstad-Hus 4a enebolig FLOTTE LINJER OG PRAKTISK LØSNING Et flott hus med spennende vekselbruk av tre og mur på fasadene. Innvendig møter man en praktisk bolig for en aktiv familie. Husets gjester ønskes velkommen i en romslig hall med trapp opp til hovedplan. De som bor i huset, vil nok heller bruke den praktiske bi-inngangen i det daglige. Her kan man gå tørrskodd fra garasjen, noe man setter pris på når vind og regn uler rundt hjørnene! Huset passer på flat tomt.

200 m2

24

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Garasje

Garasje

Hall 8 kvm

Kjellerstue 40,2 kvm

Bad 5,2 kvm

Bod Hall 8 kvmGang 8,4 kvm

Kjellerstue 40,2 kvm

Vask 9,4 kvm

Bad 5,2 kvm

Bod Vask 9,4 kvm

Gang 8,4 kvm Soverom 10,5 kvm

Soverom 10,5 kvm

Soverom 10,5 kvm

Bod/Tekn 6 kvm

Soverom 10,5 kvm

Bod/Tekn 6 kvm

1. etasje

21,2 kvm

21,2 kvm

Bad 6,2 kvm

Stue 39,6 kvm

Stue 39,6 kvm

Kjøkken 27,4 kvm

Kjøkken 27,4 kvm

2. etasje

Altan 10,9 kvm

Bad 6,2 kvm

Gang

Gang Kontor/Sov 8,4 kvm

Gard 3,6 kvm

Gard Soverom3,6 kvm 12 kvm

Soverom 12 kvm

Kontor/Sov 8,4 kvm

Altan 10,9 kvm

PLANTEGNING I underetasjen holder de yngste i familien til. To soverom, bad og en fantastisk romslig stue blir fort samlingssted for venner! Kjellerstuen har direkte utgang til overbygd uteplass, og kan gjerne deles til flere soverom, trimrom, kjemmekino – mulighetene er mange når man bare har plassen. Oppe har foreldrene sin egen private sone. Et stort soverom med gjennomgang gjennom garderoben til badet gir en optimal løsning. I denne sonen er det satt av plass til et kontor eller gjesterom. Kjøkkenet er praktisk innredet med en god arbeidssone og spiseplass for de kjappe hverdagsmåltidene ved kokeøya. Den hyggelige spisestuen er plassert med godt lysinnfall og sikt ut på terrassen via det høye vinduet. En stor lys stue med gode møbleringsmuligheter gir muligheter for flere samtidige aktiviteter. Et hus å trives i!

25


Bod 4,4 kvm Soverom 8,8 kvm

Soverom 8,8 kvm

Wc 3,0 kvm

Kjøkken 24,5 kvm Hall 10,5 kvm

Vaskerom 6,8 kvm

Gang 4,5 kvm

Gang 4,6 kvm

Bad 7,7 kvm

Stue 30,3 kvm Bod 4,4 kvm

Teknisk 3,2 kvm Soverom 8,8 kvm

Soverom 8,8 kvm Garasje 25,9 kvm

Vaskerom

Wc 3,0 kvm Terrasse 34,4 kvm

Hall 10,5 kvm

1. etasje6,8 kvm

Soverom 12,1 kvm

Kjøkken 24,5 kvm

Redskap 6,6 kvm

Gang 4,5 kvm

Gang 4,6 kvm 1 Etasje

2 Etasje Bad 7,7 kvm

Teknisk 3,2 kvm

Stue 30,3 kvm

Soverom 12,1 kvm

Garasje 25,9 kvm

Terrasse 34,4 kvm Redskap 6,6 kvm

2. etasje

1 Etasje

2 Etasje

Fjogstad-Hus 5a enebolig STILREN ÅPENHET Har man en liten tomt, kan dette huset være løsningen. Ofte er noe av utfordringene med små tomter å skjerme for innsyn. Her er det løst ved stor grad av skjerming i bakre del av huset, mens fronten åpner opp med store glassflater. Den kompakte boligen har alle de tre soverommene i første etasje. Oppholdsrommene er flyttet opp i andre etasje, slik at man kan dra nytte av luften, utsikten og den frie følelsen. Garasje er plassert inn til boligen og taket kan dermed benyttes som uteplass med egen utgang fra andre etasje. Praktisk og utrolig god utnyttelse av arealet! Huset passer på flat tomt.

144 m2 26

3

us fra Passivh -Hus Fjogstad


27


Fjogstad-Hus 6a enebolig STOR BOLIG PÅ LITEN TOMT Denne store eneboligen er beskjeden med hensyn til tomtekrav. Her er likevel raust med gode uteplasser, og den innholdsrike planløsningen passer en aktiv familie med behov for mange rom. I underetasjen kan familiens tenåringer ha sitt domene. Her kan de ha besøk av venner uten å forstyrre resten av familien. I mellometasjen er foreldresoverommet plassert i en privat sone med god garderobe og direkte inngang til bad. I tillegg finner vi ytterligere to soverom på dette planet. Øverste etasje er en fantastisk kjøkken/stue løsning på hele 65 kvm. Åpner man opp til den store terrassen, kan du kose deg på hele 100 kvm. Her er rom for alle! Huset passer på skrå tomt.

217 m2

28

5-6

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Evt. bod Garasje 25,9 kvm

WC 1,9 kvm

Gang/Trapp 11,8 kvm

Bod/Vask 7,1 kvm

Wc

Garderobe 5 kvm

Bad 8,1 kvm

Kjøkken/Stue 65,1 kvm

Soverom 12,8 kvm

Gang 10 kvm

Soverom 8,1 kvm

Soverom 8,4 kvm

Terrasse 32,2 kvm

2. etasje

1. Etasje

Hoved Etasje

Bod 2,9 kvm

Evt. bod Bod

Garasje 25,9 kvm

Bad 7,5 kvm Bod 2,9 kvm Kjellerstue 15,2 kvm Soverom 12,6 kvm

Soverom 8,1 kvm

Overbygd uteplass

Bad 7,5 kvm

Bod/Vask 7,1 kvm

U. Etasje Overbygd uteplass

Soverom 12,6 kvm

Soverom 8,4 kvm

Bod/Vask 7,1 kvm

Garderobe 5 kvm WC 1,9 kvm

Gang/Trapp 11,8 kvm Soverom 12,8 kvm

Garderobe 5 kvm

Bad 8,1 kvm

Soverom 8,1 kvm

Soverom 12,8 kvm

Gang 10 kvm

U. etasje

Evt. bod

Garasje 25,9 kvm

Bad 8,1 kvm

Gang 10 kvm

Kjellerstue 15,2 kvm

Soverom 8,1 kvm

WC 1,9 kvm

Gang/Trapp 11,8 kvm

Bod

1. etasje U. Etasje

1. Etasje Soverom 8,4 kvm

Soverom 8,1 kvm

29


Fjogstad-Hus 7a enebolig med leilighet SPENSTIG MATERIALBRUK OG SPENNENDE LØSNINGER En moderne villa med generøs bruk av mur og glass i flott samspill med treverket. Innvendig forsterker den lyse gode følelsen seg. En romslig hall ønsker velkommen. Første etasje er en alt-på-ett plan løsning, med kjøkken, stue, soverom og bad. Oppe finner vi to store soverom, bad og en flott loftstue. Her skaper lyset gode opplevelser, med høye, store vinduer. En stor takterrasse omkranser en trivelig glasstue. Nyt det gode utelivet – inne! Huset passer på flat tomt, men kan enkelt tilpasses skrå tomt med leilighet.

( 89 m ) LEILIGHET:

309 m

2

30

2

5+

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Balkong Bad 8,3 kvm Soverom 12,2 kvm Wc

Soverom 9,4 kvm

Gard Bad 5,3 kvm

Hall Loftstue 28,7 kvm

Innb. høyskap Vask/Bi-inngang 11 kvm

Glasstue 11,5 kvm

Takterrasse

Bad 8,3 kvm

Soverom

2. etasje

Soverom

Soverom 12,6 kvm Wc

Bad

Gard

Hall

Stue 22,8 kvm

Stue/kjøkken

Gang

Innb. høyskap Soverom Vinkjeller

Soverom Bod

Kjøkken 30,3 kvm

Bad 8,3 kvm Vask/Bi-inngang 11 kvm

Soverom 12,6 kvm

Teknisk

Wc

Bad

Gard

Hall

1. etasje

Stue/kjøkken

Stue 22,8 kvm

Gang

Innb. høyskap

Vinkjeller Bod

Teknisk

Mulighet for leilighet i underetasjen

Kjøkken 30,3 kvm

Vask/Bi-inngang 11 kvm

U. etasje

31


Bad 7,3 kvm

Gjesterom/kontor 8,4 kvm

Bad 7,3 kvm

Gjesterom/kontor 8,4 kvm

Soverom 12 kvm

Gang Soverom 12 kvm

Gang

Soverom 12 kvm

Soverom 12 kvm

Stue 32,2 kvm

Stue 32,2 kvm

Evnt. Terrasse

Evnt. Terrasse

2. Etasje 2. etasje 2. Etasje

Dusj/Wc

Teknisk Dusj/Wc Vask 7,54 kvm

Teknisk

Bodareal

Trim

Bodareal Trim

Garasje 37,8 kvm

Kjøkken/Allrom Bad 42,3 kvm 7,3 kvm

Gjesterom/kontor 8,4 kvm

Wc Vask

Bad

Bod

Bod

Vask

vm Soverom 12 kvm

Gang

Bad

Bod

Bad 9,4 kvm

Gard Stue 13 kvm

Stue

Soverom Stue 35 kvm

Soverom

Soverom 12 kvm Soverom 14,3 kvm

Soverom Soverom Spiseplass

Uteplass Spiseplass

Stue 32,2 kvm Terrasse Evnt. Terrasse Underetasje Underetasje

1. etasje2. Etasje

1. Eetasje

Dusj/Wc

Teknisk

Bodareal Trim

Vask

Bad

Bod

Bod

d kvm Stue Soverom

Soverom Spiseplass

U. etasje

32

Underetasje

Uteplass

Uteplass


Fjogstad-Hus 8b enebolig med leilighet EN STOR, SPENNENDE BOLIG PÅ EN FLOTT UTSIKTSTOMT! Huset passer på skrånende tomt, der fasaden er vendt mot utsikten. Huset er planlagt med utleieleilighet i underetasjen. Denne leiligheten har to soverom. Nivåforskjell gir en spennende effekt mellom kjøkken og stue! I underetasjen er det også plass for hjemmekino eller trimrom for hovedleiligheten og ikke minst god bodplass. Bruk fantasien og skap gode opplevelser! Spennende romløsninger fortsetter opp i første etasje. Et stort kjøkken/allrom/ stue med nivåforskjell og mulighet for gjennomgående peis, lover mange flotte opplevelser. Foreldresoverommet er plassert i en privat sone på hovedplanet. Her er en stor garderobe med direkte inngang til bad. Øverste etasje rommer tre soverom, bad og en flott loftstue – i tillegg til terrasse. Huset passer på skrå tomt.

435 m2

6

us fra Passivh -Hus Fjogstad

33


Fjogstad-Hus 9b enebolig HUSDRØM PÅ SKRÅ TOMT I tillegg til romslighet har dette huset mange andre kvaliteter. Huset er en symfoni av lys og luft – gjennomlys og gode løsninger. Romsligheten starter ute. Her er plass til både bil og sykler i forbindelse med carport og bod! Inngangen er på mellomplan, med trapp opp en halv etasje til hovedplanet. Lyset overvelder og begeistrer når man kommer inn i den flotte stuen/kjøkkenet. Her er to skyvedørsløsninger ut til terrassen. Overbygg skjermer på begge sidene. Foreldrene har sin egen private sone med stort soverom med fransk balkong, romslig garderobe og bad. Underetasjen, som ligger en halv etasje ned fra inngangen, må være en drøm for familiens yngste! For her er plass til mange. Hele fire store soverom, stort bad og hagestue med utgang til hagen står klar. I underetasjen finner vi også et praktisk vaskerom. Og aller nederst – enda noen trinn ned – ligger en bod som kan brukes til mye – hva for eksempel med sin egen vinkjeller? Huset passer på skrå tomt.

231 m2 34

5

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Garasje 17,9 kvm

Bod 5 kvm

Sykkel 11 kvm

Wc 2,5 kvm Hall 7 kvm

Gard 5,7 kvm Bad 9,7 kvm

Soverom 12,9 kvm Stue/Kjøkken 59,1 kvm

Garasje 17,9 kvm

Sykkel 11 kvm

2. etasje Ryggjaveien 3A Hovedetasje

Bod 6,8 kvm

Bod 4,5 kvm Hall 7 kvm

Bad 10,3 kvm

Vask 9,5 kvm Soverom 10,4 kvm

Gard 5,7 kvm Bad 9,7 kvm

Hagestue 23,3 kvm

Gjesterom 14 kvm Soverom 10,9 kvm

Soverom 12,9 kvm

Soverom 12,9 kvm

1. etasje

35


Fjogstad-Hus 10b enebolig TA HAGEFØLELSEN INN I HUSET Det første som slår en med dette huset er kontakten med hagen. Overbygd uteplass, hagestue, store vindusflater og terrasse knytter boligen til uteområdet. Huset passer på en flat tomt. Det er god mulighet for heis, og man har dermed en god løsning for hele livsløpet. Huset har tre soverom, kontor/gjesterom og hagestue i underetasjen. Her er også vaskerom med direkte utgang på plan. Hovedetasjen har en stor, flott stue/kjøkkenløsning i tillegg til foreldresoverom med privat bad. Huset passer på flat tomt.

195 m2

36

5

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Soverom 9,6 kvm

Soverom 13,3 kvm

Vask/Bi-inngang 7,3 kvm

Bad 7,9 kvm

Garderobe

Gang 7 kvm

Bad 5 kvm

WC

Soverom 10,3 kvm

Kontor/Gjesterom 8,2 kvm Hall

Stue/Kjøkken 66,2 kvm Soverom 11,6 kvm

Hagestue 16 kvm

Terrasse

Overbygd Uteplass

1. etasje 1 Eetasje

2. etasje 2 Eetasje

37


Bod 6,8 kvm Vaskerom 8,1 kvm

Bad 4,7 kvm

Bod/Teknisk 6,5 kvm

Bad 6,8 kvm Garasje 29,3 kvm Gang/Trapp 15,7 kvm

Gang 7 kvm

Soverom 9,5 kvm

Bod 3,3 kvm Soverom 11,4 kvm

Kjellerstue 13 kvm

U. etasje

Bod 6,8 kvm

Bad 9 kvm Soverom 12,9 kvm

Garderobe 5,9 kvm Bad 4,7 kvm Garasje 29,3 kvm

Gang 6,5 kvm GLASS REKKVERK

Stue/Kjøkken 55,2 kvm

1. etasje

38


Fjogstad-Hus 11b enebolig SPENNENDE ETASJELØSNINGER Inngangen på mellomplan skaper en åpen og gjestfri velkomst. I underetasjen er det to gode soverom, kjellerstue og bad, i tillegg til rikelig med boder. Hovedetasjen rommer foreldresovefløy med privat bad, garderobe og soverom. Her er også en praktisk kjøkkenløsning og en lys trivelig stue, med utgang til terrasse. Huset passer på en lett skrånende tomt.

177 m2

3-4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

39


Fjogstad-Hus 12b enebolig STILREN HARMONI MED TERRASSE I SÆRKLASSE! Stramme arkitektoniske linjer kombinert med rå detaljer har gjort dette til en av våre mest etterspurte boliger. Her kan man gå tørrskodd fra garasjen inn i boligen. Underetasjen rommer en flott hall, TV-stue, tre soverom, vaskerom, bad og boder. I hovedetasjen finner vi en privat avdeling for foreldrene. Kjøkkenog stueløsningen er imponerende. Praktisk og lett å møblere. Lyst og luftig. Det tiltalende kjøkkenet har svært god arbeids- og spiseplass. Og legg merke til løsningen med peis brukt som romdeler mellom stue og kjøkken! Vi har sagt terrasse i særklasse – og det er ikke mange som kan nyte livet på tilsvarende uteplass. Den er nemlig på mer enn 60 kvadratmeter med utgang fra kjøkken og stuen. I tillegg er deler av terrassen overbygd. Dette huset er skapt for åpenhet, for å samle og for å skape. Huset passer godt både på flat og lett skrånende tomt.

196 m2

40

4-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Bod 5,4 kvm Bod 5,4 kvm

Garasje 46,4 kvm Garasje 46,4 kvm

Teknisk 3,3 kvm Teknisk 3,3 kvm

Soverom 9,5 kvm Soverom 9,5 kvm

Soverom 8,9 kvm Soverom 8,9 kvm

Bad 9,6 kvm Bad 9,6 kvm

Soverom 10,7 kvm Soverom 10,7 kvm

Tv-stue 11,4 kvm Tv-stue 11,4 kvm Hall/Trapp 20 kvm Hall/Trapp 20 kvm

Vaskerom 7 kvm Vaskerom 7 kvm

Bi-inngang 5,5 kvm Bi-inngang 5,5 kvm

Underetasje

1. etasje

Underetasje

Garderobe 6,2 kvm Garderobe 6,2 kvm Kjøkken 25,7 kvm Kjøkken 25,7 kvm Peis

Terrasse 62,4 kvm Terrasse 62,4 kvm

Peis Stue 30,4 kvm Stue 30,4 kvm

Bad 11,1 kvm Bad 11,1 kvm

WC 2,2 kvm WC 2,2 kvm

Gang/Trapp 7,6 kvm Gang/Trapp 7,6 kvm

Soverom 12,3 kvm Soverom 12,3 kvm

Hovedetasje 2. etasje

Hovedetasje

41


Fjogstad-Hus 13b enebolig KOMPAKT HUS Dette huset passer både for en ung barnefamilie og for en voksen familie i hele livsløpet. Det er satt av plass til heis, så her er adkomst for alle. Huset har to soverom, hagestue, bad og boder i underetasjen. Vindu i repos gir fint lys i trappeoppgangen. Oppe finner vi soverom, bad, kjøkken og stue. Fra kjøkkenet er det utgang til stor terrasse på garasjetaket. Huset passer på flat tomt, og krever lite plass.

134 m2

42

3-4

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Soverom 12,2 kvm

Hall 7,4 kvm

Carport 27 kvm

Soverom 10,8 kvm

Bad 4,7 kvm Bad 6,1 kvm

Bod 2 kvm

Bod 2 kvm Tekn/Vask 5 kvm

Bod

Bod 6,3 kvm Stue/Kjøkken 43,5 kvm

Soverom 9,1 kvm

Hagestue 10,4 kvm

1. etasje 1 Etasje

2 Etasje

Soverom 10,8 kvm

Bad 6,1 kvm

Terrasse 28,4 kvm

Bod 2 kvm

Stue/Kjøkken 43,5 kvm

2. etasje 2 Etasje

43


Fjogstad-Hus 14b enebolig ALT PÅ ETT PLAN! Lettstelt og tilgjengelig som en leilighet – men med alle kvalitetene til en enebolig! Dette er huset for deg som ønsker plass og komfort, men har lite behov for soverom. Sovefløyen inneholder ett soverom, gang, bod,omkledningsrom og bad. Om ønskelig kan omkledningsrom og den lille stuen gjøres om til ytterligere to soverom. Den store stuen har møbleringsvennlige vinkler, en flott peis og utgang til terrasse. Kjøkkenet er romslig. Her kan man nyte et bedre måltid i hyggelig lag foran den doble døren til hagen. Huset passer på flat tomt.

153 m2

Vask 8,6 kvm

2-3

WC 2,1 kvm

us fra Passivh -Hus Fjogstad

Omkl. 8,1 kvm Soverom 12,8 kvm

Hall 8,6 kvm

Gang 6 kvm

Kjøkken 21 kvm

Bad 9,5 kvm Bod 4,4 kvm

Stue 48,7 kvm

Stue/soverom 14,6 kvm

44


45


Stue/Kjøkken 23,6 kvm

Bod 6,1 kvm

Soverom 10,1 kvm

Bod V.F 3,6 kvm

Bad 5 kvm Kott

U. etasje

Bod

Soverom 11,2 kvm Carport

Soverom 10,2 kvm Hall

Gang

Soverom 11,9 kvm Gard 4,7 kvm

Bad 8 kvm Vaskerom 8,4 kvm Wc

1. etasje

PLANTEGNING

Terrasse Kjøkken

Stue 32,2 kvm

Stue/Kjøkken 23,6 kvm 19,7 kvm

Bod 6,1 kvm

Leiligheten har egen inngang fra siden. Hovedleiligheten har inngang i mellometasjen. Her kommer man inn i en stor, flott hall. I denne etasjen er det egen soveromsfløy med tre store soverom og bad. Oppe er det en fantastisk lys og flott løsning.Soverom Spennende vinkler og store vindusflater gir spennende 11,2 kvm møbleringsmuligheter og mulighet til å nyte den flotte utsikten. Det er utgang Soveromtil delvis overbygd terrasse. Nyt livet i høyden!10,2 kvm Gang

Soverom 10,1 kvm

Bod V.F 3,6 kvm

Bad 5 kvm Kott

Losbåtveien 19 C

46

2. etasje

Soverom 11,9 kvm Gard 4,7 kvm

Bad 8 kvm


Fjogstad-Hus 15b enebolig med leilighet NÅR TOMTEN ER UTFORDRENDE Dette huset er løst i forhold til en krevende tomtegrense. Tomten var smal, og man ønsket å skape en privat sone på den delen av tomten som hadde utsikt. Det var også ønske om utleieleilighet i underetasjen. Resultatet er blitt et spennende hus på tre etasjer. Huset passer på skrå tomt.

218 m2

4

us fra Passivh -Hus Fjogstad

47


Fjogstad-Hus 16c enebolig KLASSISK JÆRHUS Det mest jærske av alt – kanskje bortsett fra vipa, steingardene og strendene, er jærhuset. Det smyger seg litt beskjedent i terrenget, og danner en stødig og trygg ramme om familien. Uansett trender ser jærhuset ut til å overleve i sin tradisjonelle utforming. Dagens jærhus er likevel tilpasset dagens krav til kvalitet. Kjøkkenet er stort og praktisk, en trivelig oase i hverdagen. Vinkelstuen gir gode møbleringsmuligheter. Doble dører gir direkte adkomst til hagen. Huset er planlagt med et soverom og bad på hovedplan, og har dermed livsløpsstandard. Oppe er det to gode soverom, loftstue, bad og bod. Huset passer på flat tomt.

173 m2

48

3-4

us fra Passivh -Hus Fjogstad


1. etasje

Kjøkken 19,6 kvm Stue 42,6 kvm

Bod under trapp

Soverom 11,6 kvm

Vaskerom 7,5 kvm

Evt. soverom Gang 10,5 kvm Bad 7,6 kvm

2. etasje

Soverom 11,3 kvm Stue 12,3 kvm

Stue 42,6 kvm

Soverom 15,7 kvm

Bod under trapp

Evt. soverom Bad 9,7 kvm

Bad 7,6 kvm

Bod/Teknisk 13,4 kvm

49


Fjogstad-Hus 17c enebolig GOD PLASS, SMARTE LØSNINGER Klassisk arkitektur, stilrent og høyreist i formen. Dette er et hus med plass til en stor familie. På hovedplanet finner vi et praktisk og innbydende kjøkken/allrom, som har utgang med doble dører til terrasse på plan. Stuen er lys og hyggelig. Også denne har utgang med doble dører til terrasse. På fine dager kan man åpne opp og utvide stuen med hele hagen! Huset passer på skrånende tomt.

260 m2

50

5-6

us fra Passivh -Hus Fjogstad


2. etasje

Bad 5,9 kvm

Soverom 8,8 kvm

Gang Loftstue 22,3 kvm

Soverom 8,8 kvm

Soverom Soverom 8,8 kvm

1. etasje

Kjøkken/ allrom Gang 22,3 kvm

Fremtidig bad/dusj

Soverom 8,8 kvm

Bod

Gang

Soverom 8,8 kvm

Soverom Soverom 8,8 kvm

Kjøkken/ allrom 22,3 kvm

Soverom 11,2 kvm

Bad

Gard

ue vm

Teknisk

Vask 7,04 kvm

Bad 5,9 kvm

PLANTEGNING

Kjellerstue

På hovedplanet er også et praktisk vaskerom med egen inngang, soverom og bad.

Stue 28 kvm Bod

Bod

Når man kommer opp til loftsetasjen møter man en luftig galleriløsning, med åpent rom ned til hallen i etasjen under. Oppe finner man fire gode soverom, bad og loftstue med overbygd balkong. Mønt himling forsterker den gode luftige følelsen. I underetasjen finner vi en stor kjellerstue i tillegg til rikelig med boder. Her er det utallige bruksområder for en aktiv familie! Hjemmekino, trimrom, hobbyrom, vinkjeller – eller rett og slett striglet orden på alle familiens ting og tang.

U. etasje

Teknisk

Vask 7,04 kvm

Fremtidig bad/dusj

Kjøkken/ allrom 22,3 kvm Bod

Bad

Gard

Gang

Kjellerstue Stue 28 kvm Bod

Bod

51


Fjogstad-Hus 18c enebolig MULIGHETENES HUS Det klassiske huset har en enkel, tiltalende fasade. Innvendig finner vi en flott vinkelstue med åpen kjøkkenløsning på hovedplanet. Det er romslig og godt. Fra stuen er det doble dører med utgang til terrasse og hage. Her er også en praktisk bi-inngang/vaskerom og dusj/WC. Ønsker man å få et soverom på hovedplan, er det godt mulig. Oppe er det i utgangspunktet plassert tre soverom, boder og bad. En praktisk familiebolig med gode, vel utprøvde løsninger. De høye kneveggene (170-180 cm) gir svært god utnyttelse av arealet på loftet, med lite dødplass ut mot ytterveggene. På de neste sidene skal vi se hvordan vi med relativt enkle grep kan få et helt annet uttrykk på huset. Formen på huset og arkitekturen gjør huset svært tilpasningsdyktig. Det harmonerer med eldre bebyggelse, og kan enkelt justeres i forhold til ulike reguleringsplaner. Med et potensiale på inntil fem soverom, er dette en sikker vinner både økonomisk og arkitektonisk.

151+ m2

52

3-5

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Et takopplett med balkong - og man har en luftig loftstue med en flott uteplass til å nyte utsikten! Glasser man inne litt av terrassen nede, får man en trivelig hagestue. En genial måte å utvide stuearealet på, og forlenge hagesesongen!

Inngangsparti med halvtak og utvidet innvendige areal gjør huset enda mer romslig. Et flott inngangsparti med glass skaper et lunt vindfang som gir huset et mer eksklusivt preg, og ønsker alle velkommen.

53


Tradisjon som aldri gĂĽr av moten. Flott bolig til hele familien og en litt mindre til de smĂĽ.

54


Det klassiske huset inspirerer bĂĽde store og smĂĽ til hygge og kos ute sĂĽ vel som inne.

55


Fjogstad-Hus 18c enebolig Planløsningen viser boligen på side 52, men er forøvrig utgangspunktet for alle. 2. etasje

Bod Bodkvm 2,3 2,3 kvm Soverom Soverom 8,5 kvm 8,5 kvm

Vask/Bod 5Vask/Bod kvm 5 kvm

Bad Badkvm 8,5 8,5 kvm

Gang Gang

Loftstue Loftstue 11,6 kvm 11,6 kvm

Soverom Soverom 12,5 kvm 12,5 kvm

Soverom Soverom 12,5 kvm 12,5 kvm

1. etasje

Evt. soverom Evt. soverom

Stue/Kjøkken Stue/Kjøkken 50 kvm 50 kvm

56

Dusj/ Dusj/ WC WCkvm 4,2 4,2 kvm

Bi-inngang Bi-inngang Teknisk Teknisk 6,5 6,5


Inngangsfasaden er enkel, med hovedinngang og bi-inngang. Dette er bare noen få muligheter som finnes med dette huset. Kontakt oss, så kan vi sammen se på hvordan dette kan bli det framtidige hjemmet deres – skreddersydd deres behov!

57


Fjogstad-Hus 19c enebolig ROMSLIG OG TILPASNINGSDYKTIG En praktisk, stor enebolig som er perfekt på en hagetomt. Huset har stram, moderne arkitektur, men vil likevel oppfattes som harmonisk sammen med etablert bebyggelse. Huset er løst med tradisjonell kjeller. Her finner vi rikelig med boder, bad og en hyggelig kjellerstue. Huset passer på flat/lett skrånende tomt.

285 m2 58

5

us fra Passivh -Hus Fjogstad


erbod er Carport kvm

11,2 kvm

Kjellerbod Under Carport 27,8 kvm

Bod 11,2 kvm

Carport Teknisk 4,1 kvm

1. etasje Gang 7,1 kvm

Soverom 17,5 kvm

Gang/Trapp 13,8 kvm

Sport/Redskap 11,2 kvm

Bad 8,2 kvm

Bad 5,2 kvm Teknisk 4,1 kvm

Sport/Redskap 11,2 kvm

Carport Hall/Trapp 14,4 kvm

Kjellerstue 20,2 kvm

Dusj/WC 4,6 kvm

Gang 7,1 kvm Bi-inngang 7,5 kvm

Gang/Trapp 13,8 kvm

Soverom 9,6 kvm

Bad 5,2 kvm

2. etasje

Hagestue 12,4 kvm

Kjellerstue 20,2 kvm

Soverom 8,6 kvm Dusj/WC 4 kvm

Gang 2,5 kvm Terrasse

Stue/Kjøkken 73,5 kvm

Kontor 7,9 kvm

Dusj/WC 4 kvm

Gang 2,5 kvm Stue/Kjøkken 73,5 kvm

U. etasje

Kontor 7,9 kvm

Bod 11,2 kvm

Kjellerbod Under Carport 27,8 kvm

Teknisk 4,1 kvm

Sport/Redskap 11,2 kvm

Gang 7,1 kvm

Gang/Trapp 13,8 kvm

Bad 5,2 kvm

PLANTEGNING

Kjellerstue 20,2 kvm

I første etasje finner vi soverommene. Det store foreldresoverommet har eget privat bad. De andre to soverommene deler et stort bad med plass til badekar og stor god dusj. På dette planet er det også plassert en hyggelig hagestue. I andre etasje møter vi en stor, lys oppholdssone. Her blir det godt å samles, både til hverdags og fest! Stue, spisestue og kjøkken er på hele 73 kvadratmeter. Det er utgang til en romslig terrasse, som det også er adkomst til med trapper fra hagen. Etasjen rommer også et praktisk kontor eller arbeidsrom.

Dusj/WC 4 kvm

Gang 2,5 kvm Terrasse

Stue/Kjøkken 73,5 kvm

Kontor 7,9 kvm

59


60


Vertikaldelte boliger og rekkehus Vanligvis finner vi vertikaldelte boliger på boligprosjekter som er utviklet og solgt av profesjonelle utbyggere. En gang i blant velger også private byggherrer en vertikaldelt løsning. Derfor har vi tatt med noen eksempler på hvordan dette kan gjøres. Det kan være mange grunner for å bygge vertikaldelt. Økonomi er en god grunn. Det kan være lønnsomt å dele på utviklingskostnadene og utnytte en tomt. En arvet familietomt kan bli til glede for flere familiemedlemmer ved å bygge flere boliger sammen.

I mange kommuner har myndighetene lagt krav til utnyttelsen av tomtene. Man får kanskje ikke bygge enebolig med stor hage, men må bruke mest mulig av arealet til boligformål. Da kan det være en god idé å bygge vertikaldelte boliger. I tillegg er det flere steder stor knapphet på tomter. Med en vertikaldelt bolig økes tomtens utnyttelsesgrad og skaper et hjem til flere. På de neste sidene viser vi noen eksempler på litt spenstige løsninger. Vi hjelper gjerne med å få en optimal utnyttelse av din tomt!

61


Losbåtveien 19 Hovedplan

Bod 8,5 kvm

Utvendig bod 26,3 kvm

Teknisk 5,3 kvm

Bod 8,5 kvm

Gang

Teknisk 5,3 kvm

Gang

Bod 4,2 kvm

Bad 5,1 kvm

Utvendig bod 29,3 kvm

Bod 4,2 kvm

Bad 5,1 kvm

Soverom 9,9 kvm

Soverom 9,9 kvm

Kjellerstue 17,8 kvm

Kjellerstue 17,8 kvm

U. etasje

Hall

Carport

Hall

Vask 6,7 kvm

Bod 5 kvm

Kjøkken 23 kvm

Soverom 9,6 kvm

Soverom 9,6 kvm

Bad 7 kvm

Carport

Bad 7 kvm

Stue 24,4 kvm

Vask 6,7 kvm

Gang

Bod 7 kvm

Gang

Soverom 10,8 kvm

Soverom 10,8 kvm Soverom 14,4 kvm

Tett balkong

Soverom 14,4 kvm

1. etasje19 Losbåtveien Hovedplan

Kjøkken 23 kvm

Kjøkken 23 kvm

Bod 8,5 kvm

Bod 8,5 kvm

Tak Carport Utvendig bod 26,3 kvm

Tak Carport Teknisk 5,3 kvm

Gang

Gang Stue 24,4 kvm

Stue 24,4 kvm Bod 4,2 kvm

Bad 5,1 kvm

Bad 5,1 kvm

Soverom 9,9 kvm Tett balkong

2. etasje

62

Tak Carport

Teknisk 5,3 kvm

Bod 4,2 kvm

Soverom 9,9 kvm Overbygd uteplass

Kjellerstue 17,8 kvm

Overbygd uteplass

Kjellerstue 17,8 kvm

Tett balkong

Utvendig bod 29,3 kvm

Overbygd uteplass


Fjogstad-Hus 20b Vertikaldelt bolig TO GODE NABOER TETT I TETT Har man en stor tomt, kan det være en god idé å dele den med andre! Opparbeidelseskostnader kan deles, og man kan bygge mer rasjonelt. Her er det to store boliger som har fått plass på tomten. Hver bolig er på 189 kvm, og det er like mye som en romslig enebolig. I underetasjen er det godt med boder, ett soverom, bad og en flott hagestue med utgang til overbygd uteplass. I midtetasjen er inngangspartiet, som består av hall og biinngang fra carporten. Her er også tre soverom og bad. I øverste etasje er et praktisk arbeidskjøkken med hyggelig spiseplass i åpen løsning med stuen. Store vinduer og utgang til terrasse skaper lys og luft. Terrassen er delvis overbygd, så her kan man nyte livet ute også i vestlandsvær. Huset passer på skrånende tomt.

189 m2

189 m2

5

us fra Passivh -Hus Fjogstad

63


Fjogstad-Hus 21c Vertikaldelt bolig TOMANNSBOLIG MED ROM FOR DET INDIVIDUELLE Hvem har sagt at tomannsboliger trenger å være helt identiske? Her har vi en løsning som ytre sett ser ganske like ut, men der det er gitt rom for individuelle løsninger innvendig. De to bygningskroppene er bundet sammen med et mellombygg. Denne tilhører bolig A og kan innredes etter ønske, som f.eks som en Aupair bolig. I underetasjen er det den ene boligen som disponerer arealet alene. Boligene er bygd på en skrånende tomt, og har inngang på hver sitt plan.

220 m2

64

187 m2

5

us fra Passivh -Hus Fjogstad


2. etasje Kott

Kott

Bad

Bad

Kott

Kott Kott Soverom

Soverom

PLANTEGNING

Stue/Kjøkken 50,2 kvm

Loftstue

BOLIG A har inngang i mellometasjen. Her er en romslig hall og stort godt vaskerom/bi-inngang. Resten av etasjen rommer en lys og trivelig stueog kjøkkenavdeling; et sosialt samlingssted for familien både til hverdag og fest. Her er plass til peis, og gode møbleringsmuligheter. I øverste etasje er finner vi loftstue, bad, boder og et koselig soverom som er plassert i en arkløsning. I underetasjen er det tre soverom, garderobe og bad, alternativt kan det ene soverommet bli til Bad Kott en hyggelig hagestue.

Loftstue

1. etasje

Soverom/kontor 9,5 kvm

Kott

Wc Vask 5,9 kvm Gard 6 kvm Bod

Bad/Vask 12,5 kvm

Soverom/kontor 9,5 kvm

Bad/Vask 9,9 kvm

Bod evt. Bad sov 8,7 kvm

Kott

Kott Wc Kott

Teknisk 3 kvm

Tekn Vask

Hall

16,9 kvm

Soverom 10,6 kvm

Bod 16,9 kvm Hall Soverom

WC

Mediarom 16,2 kvm

Carport

Stue/Kjøkken 50,2 kvm Soverom 14,4 kvm Bod

Stue/Kjøkken 50,2 kvm

Loftstue

Stue/Kjøkken 50,2 kvm Sov/Hagestue 14,4 kvm Loftstue

Kott

BOLIG B har inngang i underetasjen. I denne Kott Bad Kott etasjen er det mulighet for tre soverom, alterSoverom Kott nativt kan det ene soverommet bli hagestue. Her er også et stort bad/vaskerom. Mellometasjen har samme flotte kjøkken- og stueløsning som bolig Soverom A. I tillegg har man valgt å legge et kontor, alternativt soverom, på dette planet. I øverste etasje er finner vi loftstue, bad, boder og et koselig soverom som er plassert i en arkløsning.

Loftstu

Loftstue Sov/Hagestue 13,5 kvm

Soverom 10,2 kvm

U. etasje

Gard 6 kvm

Bad/Vask 9,9 kvm

Bad/Vask 12,5 kvm

Bad/Vask 9,9 kvm

Gard 6 kvm Mediarom 16,2 kvm

Bad/Vask 12,5 kvm

Hall Carport

Soverom 14,4 kvm

Sov/Hagestue 14,4 kvm

Soverom 10,2 kvm

Sov/Hagestue 13,5 kvm

Mediarom 16,2 kvm

Hall

Soverom 14,4 kvm Bod

Sov/Hagestue 13,5 kvm

Teknisk 3 kvm

Tekn Vask

Soverom 10,6 kvm

Bod

Bod evt. sov 8,7 kvm

Teknisk 3 kvm

Tekn Vask

Soverom 10,6 kvm

Bod evt. sov 8,7 kvm

Sov/Hagestue 14,4 kvm

Soverom 10,2 kvm

65


Fjogstad-Hus 21 Rekkehus REKKEHUS MED VARIASJONER Her har arkitekten utnyttet en tomt med god utsikt til å bygge høye, smale rekkehus. For å skape mer variasjon i fasadene, har man snudd litt på etasjeløsningene, og resultatet er et spennende fasadeuttrykk. I første etasje finner du entre og stue/kjøkken med utgang fra stuen til hage/terrasse. Den ene boligen er trukket litt fram. Andre og tredje etasje inneholder stue og ett soverom i en etasje, og en etasje med to soverom, bad og bod. For et mer spennende fasadeuttrykk er andre og tredje etasje endret på en av leilighetene. Alle får balkong enten i andre eller tredje etasje, og kan glede seg over utsikten. Huset passer på en flat tomt.

3

66

us fra Passivh -Hus Fjogstad


Soverom 1 12,7 kvm

Balkong 10,3 kvm

10,3 kvm

10,1 kvm

Soverom 1 12,0 kvm

10,7 kvm

Soverom 1 12,7 kvm

WC 3,7 kvm

Gang 4,5 kvm

WC 3,7 kvm

Gang 4,5 kvm

WC 3,7 kvm

Gang 4,5 kvm

WC 3,7 kvm

Gang 4,5 kvm

Stue/kjøkken 26,5 kvm

Stue/kjøkken 26,5 kvm

Stue/kjøkken 26,5 kvm Stue/kjøkken 26,5 kvm

1. etasje

Soverom 2 7,4 kvm

Bod 3,0 kvm

Soverom 2 7,4 kvm

Bod 3,0 kvm

Soverom 2 7,2 kvm

Bod 3,2 kvm

Soverom 3 10,6 kvm Gang 3,6 kvm

Gang 3,6 kvm

Bad 4,8 kvm

Bad 4,8 kvm

Gang 3,3 kvm

Bad 4,5 kvm

Stue 10,5 kvm

Soverom 1 12,7 kvm

Balkong 10,3 kvm

Soverom 1 12,7 kvm

Soverom 1 12,0 kvm

2. etasje

Bod 3,0 kvm

Soverom 2 7,4 kvm

Bod 3,2 kvm

Soverom 2 7,2 kvm

Soverom 3 10,6 kvm

Soverom 3 10,6 kvm

Bod 3,5 kvm Gang 3,6 kvm

Bad 4,8 kvm

Soverom 2 7,4 kvm

Gang 3,3 kvm Gang 3,6 kvm

Bad 4,5 kvm Stue 10,7 kvm

Soverom 1 12,7 kvm

Gang 4,5 kvm

Soverom 3 10,6 kvm

Soverom 1 12,0 kvm

Bad 4,8 kvm

Stue 10,7 kvm

Balkong 10,3 kvm

Balkong 10,1 kvm

Stue 10,7 kvm

Balkong 10,7 kvm

Soverom 1 12,7 kvm

3. etasje

67 WC 3,7 kvm

WC 3,7 kvm

WC 3,7 kvm


Huset på Melsheias grønne tak Over Ragnhildsberget og Melsheia, med panoramautsikt fra Karmøy i nord til Undheim i sør, bor Aud og Kjell Sviland i sitt nye Fjogstad-hus. Huset er bygget med naturstein og tre i flott harmoni. På taket er det skifer, og takrenner av kobber rammer det hele inn. Store vinduer lager lysakser både på langs og tvers inne i huset. - Vi hadde klare meninger om hvordan drømmehuset vårt skulle være, og oppsøkte først arkitekt. Men det var ingen suksess. Da vi fikk tegningene tilbake fra arkitekten, ble vi ganske oppgitt. Så startet vi vandringen rundt til byggefirmaene. Ferden stoppet da vi kom til Fjogstad-Hus. Her ble vi godt mottatt, og fikk god kjemi med arkitekt Ingebjørg fra første stund. Vi følte vi ble lyttet til, og det ble en veldig god og positiv samarbeidsprosess. Ikke bare tok hun hensyn til skissene og ønskene våre,

68

hun kom med flere gode råd og tips. Resultatet er at drømmehuset ble enda bedre enn forventet! Det naturglade ekteparet ville ha en opplevelse av naturen, også inne i huset. Personligheten preger rommene, og i den åpne, luftige stuen står en natursteinspeis som et majestetisk blikkfang. Kjell har saumfart ura, og egenhendig plukket og båret steinen som skulle brukes. Ekteparet skryter av tømmermennene fra FjogstadHus: - Håndverket er flott utført. Har det vært noen problemer underveis, har det blitt tatt tak i og ordnet. Nå venter det gode liv for ekteparet Sviland. Oppe på Melsheias grønne tak kan de nyte lys, luft og natur som andre bare kan drømme om – både inne i eget hus og ute på tomta.


Steinen er båret med håndkraft inn i huset. – Det måtte ikke være merker etter redskaper på steinen, mose og lav skulle være urørt. Se det flotte resultatet, smiler Aud Sviland stolt.

69


Topp moderne klimastyring er en selvfølge i huset.

70


Vi trengte en arkitekt og noen som kunne hjelpe oss med drømmehuset - og det fikk vi til de grader.

Tre og stein i flott harmoni. Store glassflater speiler naturen.

71


Klassiske og populære boliger Noen klassiske boliger går aldri av mote. Hos FjogstadHus opplever vi rett som det er at nye kunder kontakter oss i forbindelse med hus som vi har tatt ut av katalogen. De har sett huset ferdig bygd, og er interessert i mer informasjon. Det gleder oss! Det er nå en gang slik at trender og mote svinger. Noen kunder foretrekker det som andre opplever som nostalgiske boliger. Ved bygging på hagetomter er det også ofte mer passende med et hus som ligner de omkringliggende boligene.

72

På de neste sidene vil vi ta deg med på en reise i tid. Ikke så veldig mange årene tilbake, men vi har plukket ut noen populære hus fra sortimentet vårt gjennom de siste 15 årene. Det gjør vi fordi vi har tegnet og bygd mange flotte og gode hus gjennom tidene som ikke fikk plass med en stor presentasjon i denne boken. Og selv om en husmodell er gått ut av sortimentet, kan vi selvfølgelig fremdeles bygge huset. Er det noen av disse husene du vil vite mer om, er du velkommen til å ta kontakt for mer informasjon og plantegninger!


Fjogstad-Hus 2806 enebolig En stor enebolig som kan tilrettelegges det du mütte ønske av innhold. Et hus for den som vil vÌre ute. Store terrasser med utsikt og flotte solforhold. Huset har fire soverom med mulighet for fem.

73


Fjogstad-Hus 2808 tomannsbolig Denne boligen er attraktiv som generasjonsbolig. Tett samarbeid og kontakt er mulig, men ikke nødvendig. Boligen er tegnet med to identiske leiligheter. Hver av disse har tre soverom, bad, kjøkken og kontor.

Fjogstad-Hus 2310 enebolig Et vinkelhus som var blant våre mest populære hus for en del år tilbake. Det er en romslig familiebolig, med stor stue og kjøkken på hovedplan. Loftsetasjen rommer tre store soverom bad og loftstue.

74


Fjogstad-Hus 2315 enebolig En nostalgisk småbyvilla som henter sitt uttrykk fra klassisk bungalowstil. På hovedplan er det en hyggelig vinkelstue, kjøkken og grovkjøkken/vaskerom. Oppe er det tre soverom og bad.

Fjogstad-Hus 2317 enebolig Spennende romløsning med flere halvplan. Huset har stuer, kjøkken og foreldresovefløy på hovedplan. Oppe er det soverom, bad og loftstue.

75


Fjogstad-Hus 2813 enebolig Dette er en omfattende enebolig på ett plan. Formen på huset skaper lune uteområder. Huset er delt i en hvilesone med fire soverom og to bad og en oppholdssone med stue/kjøkken og hagestue.

Fjogstad-Hus 2817 enebolig Et spennende hus som stadig imponerer og overrasker. Planlagt med fem soverom, tre bad, hagestue, stue og kjøkken. Et populært hus det siste tiår!

76


Fjogstad-Hus 2818 enebolig Enebolig med utleieleilighet. Hovedplan med kjøkken/allrom, stue og hagestue. Ellers er det tre store soverom og bad i hovedleiligheten. Utleieleiligheten har to soverom, og en innholdsrik planløsning.

Fjogstad-Hus 2802 enebolig Klassisk arkitektur som er inspirert fra det blide Sørlandet. Trivelig vinkelstue og kjøkken på hovedplan, tre soverom, bad og loftstue oppe.

77


Fjogstad-Hus 2816 enebolig Representativ villa som har alt! Planlagt med tre (fire) soverom, stort kjøkken/spisestue og stue. Kan bygges med kjeller. Et populært hus det siste tiår!

Fjogstad-Hus 2023 enebolig Herskapelig villa i amerikansk stil. Fire soverom og hagestue i underetasjen. Oppe en stor stue med spisestue og kjøkken i tillegg til foreldresoverom med eget bad og garderobe.

78


Fjogstad-Hus 2816 her i all sin prakt. Den innholdsrike boligen rommer fire soverom og kjelleretasje med mulighet for leilighet.

79


Kapittel 2 - Rehabilitering

80


Rehabilitering

Rehabilitering handler først og fremst om å foredle og ta vare på det man har. Når man snakker om hus, kan foredlingen gjøres i forskjellig grad. Fra enkle nødvendige grep som å skifte råteskadde bord, kan man gå hele skalaen til fullstendig renovering med påbygg, opplett, riving innvendig og å bygge opp igjen. Vi snakker om alt fra en liten ansiktsløftning til en total forvandling. Mulighetene er utrolig mange! Vår rehabiliteringsavdeling har egen arkitekt, og teamet vårt har lang erfaring i hele prosessen; fra idé til selve byggingen. Vi blir med på tomten, og hjelper til med å se hvilke muligheter som finnes. Det handler både om

selve huset, tilgjengelig plass på tomt og reguleringsbestemmelser. Det er viktig å se hvilke behov du har som kunde, og hvordan vi best mulig skal ta vare på de kvalitetene som finnes i huset og på tomten. På de neste sidene viser vi eksempler på rehabilitering. Det er ytre rehabilitering som skifte av tak, vinduer, kledning, isolering, og det er fullstendige ombygginger der det opprinnelige huset er ugjenkjennelig. Det er da vi snakker om total forvandling. Se mulighetene!

81


Før

Gammel 1.etasje

Gammel kjelleretasje

Poteter etc

Matbod Soverom

Bod Soverom

Soverom Gang

Gang

Kott

V.F.

Stue

Disponibelt, evt. ikke utgravet

Koks

Bad/WC

Vedbod

Kjøkken

Opprinnelig planløsning, 1.etasje Gammel 1.etasje Gammel kjelleretasje

Ny planløsning, 1.etasje

Bod

Poteter etc

Matbod

Soverom

Soverom

Soverom Soverom

TV stue

Gang

Tekn. Stue Hall

Disponibelt, evt. ikke utgravet

Carport

Hall

Bod

Soverom

Gang

Loftstue

V.F.

Kott

Bad

Gang

Stue

Bad/WC

Koks

WC

Terrasse Balkong

Kjøkken

Vedbod Kjøkken/allrom

Soverom

Soverom

Terrasse

Takoppløft og totalrenovering

Soverom

Bod

Soverom

TV stue

Loftstue Gang

Bad

Balkong Soverom

Ny planløsning, 2.etasje

82

Soverom

Tekn. Total forvandling fra et tradisjonelt husbankhus bygd i 1958 til en Stue moderne enebolig a la 2012! Det nye huset er bygd på Hall den opprinnelige Hall grunnmuren. Huset har fått et topp moderne eksteriør med store vinduer og pulttak. Ytterveggene er tilleggsisolert og vindtettet. Man valgte ikke WC åTerrasse rive hovedetasjen, kun innvendig ble den revet helt ned, endret noe og bygget opp igjen. Nå har familien fått en flott lys og åpen stue/kjøkkenløsning. Det ble bygget en ny Kjøkken/allrom etasje oppå eksisterende hovedetasje, og soverommene ble flyttet opp. I tillegg er det bygd et funksjonelt bad og ungdommene i familien har fått sin egen loftstue.

Carporten ble beholdt som den opprinnelig var, men er pusset opp for å få samme uttrykk som Terrasse huset. Kjelleren under huset ble ikke rørt.

Carport


Etter

Etter

83


Total forandring I en fint opparbeidet hage på Røyneberg, omkranset av rododendron og syriner, ligger en moderne enebolig. Det er ikke lett å forestille seg at for bare ett år siden lå det et tradisjonelt husbankhus fra 1958 her! Ikke desto mindre – det gjorde det. Det nye huset er bygd på samme grunnmur som det gamle. Gunnflaten er relativt beskjedne 72 kvadratmeter. Når man kommer inn i den lyse luftige eneboligen, er romsligheten likevel noe av det første man blir slått av. Det lukter nytt, og det ser nytt ut. Helt nytt. - Vi er utrolig fornøyd med huset nå, smiler ekteparet Guri Bergøy og Arjen Leendertse. Sammen med barna Willem (11) og Randi (13) flyttet de inn i den totalrenoverte boligen like før jul i fjor. I byggetiden leide de et hus i nærheten. Praktisk og greit, så nær at de enkelt kunne stikke innom huset og følge med, samtidig som ungene var nær skole og venner. - Det var ikke fritt for at vi grudde oss. For noen år siden hadde vi et oppussingsprosjekt i kjelleren, og det var et styr. Når vi skulle ta hele resten av huset, var det en ganske skremmende prosess å gå inn i, forteller Guri. – Vi hørte også en god del fæle historier fra andre som hadde pusset opp huset sitt, men vi måtte bare gjøre noe. Når jeg ser tilbake på det året som ligger bak – kunne jeg gjerne gjort det igjen! Hun smiler lurt over bordet til ektemannen Arjen. GODT FORBEREDT - Da vi startet å planlegge ombyggingen, faktisk helt tilbake til i 2009 , hadde vi det ganske klart for oss hva vi ønsket. Vi ville ha tre soverom og bad på loftet, i tillegg til en loftstue, hvis det lot seg gjøre. Hovedetasjen skulle være oppholdsrom med kjøkken og stue. TEGNING OG FAST PRIS AVGJORDE Vi hadde sondert markedet, og sjekket ut de firmaene vi

84

mente var best egnet til å gjøre jobben. Av flere ble vi anbefalt Fjogstad-Hus. I tillegg var vi også i kontakt med et konkurrerende firma. Vi hadde møter og fikk forslag og tilbud fra begge. At valget falt på Fjogstad-Hus, skyldtes hovedsakelig to ting. For det første var tegningene veldig gode. Arkitekten hadde skjønt hvordan vi ville ha det, og det kom tydelig fram på tegningene. I tillegg fikk vi fast pris, og det var en stor trygghet for oss. - I ettertid har vi hatt en svært god, kreativ dialog på detaljløsninger. Ikke minst har tømreren kommet med gode løsninger! I tillegg til å gjøre et flott håndverk, var han en god samarbeidspartner. Kom vi på noe underveis, var det bare å ta opp med han. Han hadde alltid et godt svar på det vi lurte på. Fjogstad-Hus hadde god kontroll på prosjektet. Her opplevde vi ingen dødtid! REV SELV For å spare penger, rev ekteparet huset selv. FjogstadHus rev taket. – Vi fikk god assistanse fra Fjogstad-Hus under rivingen, skryter ekteparet. – De bygde stillas, og gav oss råd. - Da byggingen startet, var det utrolig spennende å følge med. Vi var innom hver dag, det var en god opplevelse å se hvordan vårt nye hjem tok form! Ekteparet skryter også av underleverandørene: - Vi fikk en følelse av at når det var en jobb for FjogstadHus, la de seg ekstra i selen. Ikke noe slurv noe sted, forteller de. INNE FØR JUL Etter planen, skulle familien flyttet inn utpå vinteren. Gleden var derfor stor da byggingen tok kortere tid enn estimert: -Vi trodde det nesten ikke da vi fikk flytte inn før jul! Det ble ikke bakt så mange julekaker, i stedet ble det innflytting, sier Guri.


Boligen på Sola hadde vært innom et lite ansiktsløft på 80-tallet, men etter den totale rehabiliteringen var det en moderne og funksjonell bolig som stod ferdig til en veldig fornøyd familie.

85


Før

Påbygg vinkel og totalrenovering 1.etasje Den enkle huskroppen har fått et påbygg. Familien har fått et romslig, godt utnyttet hus med alle moderne kvaliteter. Terrassen i husvinkelen er blitt en lun oase for uteliv. I påbygget er det plassert tre gode soverom og bad. Ved å åpne opp mellom kjøkken og stue, har familien fått en lys og praktisk løsning. I tillegg har man fått en kjekk bakgang med vaskerom på hovedplanet. Den innholdsrike kjelleren har mange boder og en hyggelig kjellerstue.

Har man plass på tomten til å bygge et vinkelbygg på en enkel huskropp, får man både en betydelig bedre innvendig løsning og en god uteplass. Når nordavinden ”blåser fra alle kanter”, blir den lune terrassen i vinkelen en kjempekvalitet.

86


Ny planløsning, 1.etasje

Soverom 12,1 kvm

Bad 8,7 kvm

Kjøkken 14,5 kvm Soverom 12,1 kvm

Bad 8,7 kvm

Kjøkken 14,5 kvm

Hall

V.F

Stue Hall

V.F

Stue

Vask 8 kvm

Vask 8 kvm

Wc Soverom 9 kvm

Bad 7,6 kvm

Soverom 9 kvm

Bod

Hobby

Gang

Soverom 9 kvm

Bad 7,6 kvm

Stue Div.

Soverom 9 kvm

Bod

Soverom 9 kvm Soverom 9 kvm

Bod

Ny planløsning, U. etasje

Støpt Plate

Etter

87


NewOld rehab

New

Påbygg generasjonsbolig og totalrenovering

Gammel planløsning, 1.etasje

Hall

Altan V.F

Hall Wc

Kott

Gard Bad

b

Kjøkken

Hall

Stue

Bad 7,7 kvm

Gang

Kjøkken

Soverom

Stue

Soverom

Soverom

New

Kott

Kott

Stue

Her var det plass i hagen til å bygge på foreldrenes hus. Påbygget på rundt 45 kvadratmeter i grunnflate i tre etasjer, er blitt et innholdsrikt og godt utnyttet Gard hus for den unge familien. Man gravde ut for å få underetasje, og her ble det lagt to soverom, bad og vaskerom. I mellometasjen finner vi foreldresoverom, bad Stue Stue og garderobe. Oppe, bak den flotte glassfasaden, finner vi stue og kjøkken samt en liten balkong. De store glassflatene skaper lys og trivsel. Eneboligen fra 50-tallet ble en moderne generasjonsbolig.

Gard

Stue

Hall

Gammel planløsning, 2.etasje Loft

Altan

Bad 7,7 kvm

Bad

Hovedplan

Kjøkken Hall

New Kott

Gang

Soverom

Bad 7,7 kvm

Kjøkken

Kjøkken 19,4 kvm Soverom

Gard Balkong

Stue

Stue

Hall

Soverom Bad

Bod 3 kvm

Kjøkken

Kott

Kjøkken 19,4 kvm

Hall

Stue 28 kvm

Kjeller i nåv. bolig Soverom 11 kvm

Soverom

Stue

Bad 4,4 kvm

Bad 7,7 kvm

Hall

Soverom

Stue 28 kvm

Soverom

Gard

Stue

Balkong

Bad

Hall

Ny planløsning, 1.etasje

Kjøkken 19,4 kvm Soverom

Stue 28 kvm

Soverom

Bod 3 kvm Balkong Bad 4,4 kvm

Ny planløsning, 2.etasje

Hall

Bad Kjeller Hall i nåv. bolig Kjøkken 19,4 kvm Soverom

Bod 3 kvm

Stue 28 kvm

Soverom

Ny planløsning, U.etasje

88

Soverom 10,7 kvm

Soverom 11 kvm

Bad 4,4 kvm Hall

Balkong

Kjeller i nåv. bolig Soverom 11 kvm

Soverom 10,7 kvm

Soverom 10,7 kvm


Før

Etter

89


Før

Påbygg generasjonsbolig På den romslige tomten var det mulig å bygge et tilbygg og få en generasjonsbolig. I forbindelse med ombyggingen fikk det gamle huset større stue. Terrenget ble senket for å gi plass for det nye bygget. Dermed fikk det gamle huset en betydelig bedre kjellerløsning. I den nye huset ble det bygd to store soverom, bad og teknisk rom i underetasjen. På hovedplan er det en luftig flott stue med god plass til mange, en innbydende og praktisk åpen kjøkkenløsning og bad. 70-tallhuset ble til glede for nye generasjoner.

90


5,7 kvm

Soverom 9,9 kvm Bad 5,4 kvm

Utvendig Bod 5 kvm

Soverom 11,7 kvm

Planløsning ny del, U.etasje

Bod 3 kvm

Planløsning ny del, 1.etasje

Wc

Hall

Bod

Gang

Soverom 9,9 kvm

Gang

Tekn/Vask 5,7 kvm

Bad 5,4 kvm

Stue 27,3 kvm

Bod 3 kvm

Kjøkken 11,4 kvm

Utvendig Bod 5 kvm

Soverom 11,7 kvm

Balkong 10 kvm

Wc

Etter

Bod

Gang

Stue 27,3 kvm

Kjøkken 11,4 kvm

Balkong 10 kvm

91


Før

Etter

92


Takoppløft og totalrenovering Den unge familien hadde kjøpt et 50 år gammelt hus, og ønsket å få mer moderne løsninger. Det var nødvendig å skifte kledning, tak og isolere. Huskroppen var todelt, med soverom og bad i den ene delen, og stue og kjøkken i den andre. Man valgte å beholde løsningen med soverom og bad slik det var. Det er blitt husets barne- og gjesteavdeling. På den andre fløyen har man løftet taket, og huset har fått en ekstra etasje med loftstue og foreldresoverom med god garderobe og bad. Hovedetasjen er åpnet opp til en luftig og trivelig kjøkken/stue-løsning. Det ble også plass til en praktisk bakgang.

Bad/WC

Soverom

Bad/WC Gang

Soverom

Stue/Kjøkken Gang Soverom

Soverom

Stue/Kjøkken Soverom

Soverom

Ny planløsning, 1.etasje

Garderobe

Kontor Garderobe

Gang

Kontor Soverom

Gang

Loftstue

Nåværende

Bad Soverom Loftstue Bad

Nåværende

Ny planløsning, 2.etasje

93


Før

Fasadeendring 80-tallshuset fikk en ansiktsløfting! Det var først og fremst eksteriøret man ønsket å gjøre noe med. Ved å skifte kledning og vinduer, framstår huset med et helt nytt og tidsmessig uttrykk. Takvinduer har gitt et lysere, luftigere loft. Nye adkomstmuligheter til hage og terrasse har økt bokvaliteten.

94


Etter

Kjøkken Stue 48,7 kvm

Wc Gard

Kjøl

Bad

V.F

Garasje

Planløsning etter fasadeendring, 1.etasje

Planløsning etter fasadeendring, 2.etasje

Kjøkken Stue 48,7 kvm

Wc Gard

Lofstue 22,7 kvm

Soverom

Kjøl

Bad

Bad Soverom

V.F

Garasje

95


Rehabilitering av fasade, tak og utbygg 70-tallshuset trengte sårt en oppgradering av det ytre skallet til dagens standard. Kledningen ble skiftet, og samtidig ble det isolert og vindtettet. Vinduene i stuen ble skiftet til større vinduer med moderne kvalitet. Taket ble også nytt, og ny takvindusløsning har gitt et flott lys i loftsetasjen. Den gamle entreen var trang, og er blitt utvidet til et romslig, innbydende inngangsparti. Huset har fått nytt, stort bad. Ny, åpen løsning mellom kjøkken og stue er prikken over i-en i forvandlingen av huset.

Gammel planløsning, 1.etasje

Før

96


Etter

Bad 6,6 kvm Soverom

Bad 6,6 kvm

Hall

Soverom Soverom

Soverom

Stue/Kjøkken 39,7 kvm

Hall

Soverom Soverom

Stue/Kjøkken 39,7 kvm

Balkong

Balkong

Ny planløsning, 1.etasje

Ny planløsning, 2.etasje, muligheter på loft

97


Før

Balkong

Soverom

Soverom

Stue/kjøkken Terrasse Gang Hall

Soverom

Ny planløsning, 1.etasje

98

Bad


Rehabilitering av fasade og planløsning Et klassisk 80-tallshus med valmet tak var utgangspunktet. Ofte er kjeller/ underetasje undervurderte rom i eldre boliger. I dette tilfellet fikk familien en helt ny og funksjonell underetasje ved å senke terrenget, og sette inn nye, større vinduer. Med større vinduer kan man få godkjente soverom eller en trivelig kjellerstue. På hovedplan ble det åpnet opp mellom stue og kjøkken, og montert inn et nytt, moderne kjøkken. Gangen ble bygd om til en luftig hall, og inngangspartiet fikk et nytt, innbydende utseende.

Gammel planløsning, 1.etasje

Etter

99


100


Hjelp til å forstå Alle som bygger nytt eller skal rehabilitere sitt gamle hus kommer i kontakt med mange begreper som kan være vanskelige å forstå. Her gir vi deg en oversikt over det som kan være godt å vite før du går i gang. Vi begynner med å plassere huset på tomten. Fornuftig plassering av hus på ei tomt handler ikke bare om å få best mulig utsikt og minst mulig innsyn. Det handler også om å få huset til å spille på lag med omgivelsene.

Et mansardtak er et skråtak som er knekket i to soner, den nederste brattere og gjerne avbrutt med vinduer på den bratte delen, noe som skapte ekstra innvendig areal i loftetasjen.

Deretter må en sette seg inn i reguleringsbestemmelsene som gjelder for tomta. I disse står det hva som kan bygges, utnyttelsesgrad på tomta, høyde på huset, hvilken takform som er lov å bygge osv. Det er alltid lurt å tilpasse boligen i tråd med reguleringsbestemmelsene, slik at en slipper å søke dispensasjon.

Hvis en velger pulttak så har en takfall til bare en av sidene. Dette er vanlig på moderne funkisboliger. En kan også få flatt tak, noe som også brukes på enkelte hus i dag.

En dispensasjonssøknad kan medføre både ekstra lang søknadsperiode, men kan også medføre at du får avslag på søknaden og må begynne på nytt. Reguleringsbestemmelser kan fås ved henvendelse til kommunen. Ellers følger de ofte med i papirene en får fra eiendomsmegler eller selger av tomta. Deretter skal en bestemme seg for en type hus. Vi starter i toppen. For de som har en egen tomt og skal bygge nytt hus, er det i våre dager mest vanlig å velge mellom saltak, pulttak eller flatt tak. Et saltak er et tak som har takfall til begge sider. Taket møtes i toppen i et møne, som er takets høyeste punkt. Her kan en også få valmtak – et tak der takflatene skråner jevnt ned til alle fire sider. Fjogstad-Hus 19c er et eksempel med saltak:

Fjogstad-Hus 5a er et eksempel med pulttak:

Mange som renoverer ønsker å utnytte den øverste etasjen bedre. Da kan det være en god løsning å sette på en kvist – loftsutbygning med saltak ut fra skråtak, eller en ark, et takoppløft uten skråtak. I dag bygges de fleste saltak med taksperr og mønedrager. Det betyr at du kan innrede loftet. Men noen har også hus med takstoler. For å bruke den øverste etasjen til å bo i, må takstolene erstattes med taksperr og mønedrager. I nye hus vil TEK 10 være gjeldende forskrift. Dette er en byggeteknisk forskrift som ble innført i 2010. Den forteller om hva som er nødvendig i forhold til blant annet isolering, varmegjenvinning og vindusareal. I nye hus vil alltid TEK 10 være gjeldende. Normalt vil et hus ha 20 cm isolasjon i vegg og 30 cm isolasjon i tak og gulv.

101


Når en skal rehabilitere et hus er ikke dette alltid like lett å få til. Men vi anbefaler alle som vil ha et tettere, varmere og mer energieffektivt hus å skifte kledning. Da vil huset i tillegg bli etterisolert og få en ny vindtett duk. I eldre hus skjer mye av varmetapet i taket. Det er hensiktsmessig å legge inn mer isolasjon i loftets bjelkelag. I tillegg vil nye vinduer med ny tetting være viktig for å få et mer energieffektivt hus. I gulvet i kjelleren har eldre hus liten eller ingen isolasjon. Her er det flere løsninger. Den ene og beste er å grave ut gulvet, etterisolere for så å legge inn tjenlig oppvarming. Hvis dette ikke er ønskelig eller mulig, så kan en etterisolere så mye som er mulig i forhold til etasjehøyden, for så å legge inn varme i gulv eller varmepumpe. I nye hus er det krav for oppvarming. Det er blitt stadig mer vanlig med vannbåren varme som blir varmet opp med en varmepumpe. Dette kan også settes inn i eldre hus. Da bruker en ofte vannbåren varme i gulv på bad, mens en bruker radiator til å varme opp oppholdsrom. I eldre hus er det ikke samme krav som i nye hus, og dermed handler det mest om å få til best mulig energibruk i forhold til kostnader og komfort. Bad er et rom som er både krevende og ofte dyrt å pusse opp. I nye hus er byggebransjens våtromsnorm alltid brukt. I eldre hus er dette ofte et stort problem.

102

Våtromsnormen sier noe om hvilke materialer som kan brukes og hvordan arbeidet skal utføres. Dette gjøres for å vannskadesikre rommet og gi lang levetid. Vi i Fjogstad-Hus tar hele prosjektansvaret for både nye bad og oppussing av bad, slik at alle faggrupper følger de normer som finnes og arbeidet blir utført etter de retningslinjer som finnes. God ventilasjon har tre oppgaver. Det skal bidra til et godt inneklima med god komfort og god luft. I tillegg skal det begrense luftfuktigheten og hindre kondens og fuktskader. Ventilasjonen skal også utnytte energien effektivt. Alle nye hus har krav til ventilasjon. Vi anbefaler også å bruke ventilasjon i eldre hus, særlig ved større ombygginger. Utfordringen er å få plassert ventilasjonen så usynlig som mulig, i bjelkelag eller i utenpåliggende kasser. Universell utforming betyr at boligen er funksjonell for alle. Den har enkel og trinnfri adkomst fra parkeringsplass til inngangsdør, godt synlig hovedinngang, romslig bad, praktiske romløsninger og et sunt innemiljø. Det innbefatter også at uteområder som er i alminnelig bruk, skal utformes slik at alle mennesker skal kunne bruke dem på en likestilt måte så langt det er mulig, uten spesielle tilpasninger eller hjelpemidler.


Smarte og gjennomtenkte løsninger gir deg en boligkvalitet du vil ha glede av i mange ür.

103


Kapittel 3 - Interiørtips

104


Hvordan innrede hjemmets lune rede - en liten oversikt over sesongens trender og stiler Et nytt hjem er som et blankt lerret. Dette er på mange måter både befriende og en smule skremmende. Mange synes det er vanskelig å bestemme seg for farger og materialer og blir forvirret av de ulike stilene som er å finne i trendbildet. Men fortvil ikke! Her kommer det nemlig en liten oversikt over de mest populære interiørtendensene som er i vinden for tiden, med hovedfokus på baderom og kjøkken. Det virker muligens alt for generaliserende og lettvint å si at alt er lov - men det stemmer faktisk. Hjemmet er ditt eget personlige fristed, og det sier seg selv at du skal ha lov til å fylle det med farger, møbler og materialer som reflekterer deg og det du står for. Men dersom du ikke har helt klart for deg hvordan du ønsker å innrede kan det være lurt å lese videre. GENERELT OM SESONGENS TRENDER Trendene for denne sesongen, som i følge ifi.no kan oppsummeres med ordene «lunt og personlig», er med på å understreke nettopp dette. Med nøytrale farger som base kan du tilsette ditt eget personlige preg og skape et lunt og koselig hjem for deg og dine, gjerne ispedd overraskende elementer som er med på skape

spenning. Den personlige stilen skapes med andre ord ved bruk av farger og mønster, men med såkalte ikkefarger (sortaktige farger som er litt vanskelig å definere) som basisfarger. Såkalt colurblock eller coloursplash, hvor en kontrastfarge benyttes for å skape spenning i et interiør er svært populært for tiden. (kilde: ifi.no) Malings-, tapet- og interiørtekstilprodusentene plukker med andre ord ut noen basisfarger som danner grunnlaget for sesongens farge- og interiørtrender. Basisfargene skal fungere som et godt grunnlag for leken bruk av andre typer farger på detaljer og tilbehør. Det er nemlig ved hjelp av farger og mønster man skaper sin egen personlige stil. Kontrastvegger er for eksempel fremdeles populært. Det vil si at man maler eller tapetserer

105


den ene veggen i en annen farge enn resten av rommet. På denne måten skaper man et spennende uttrykk som kan være med på å forandre rommets karakter. Tekstiler spiller også en viktig rolle når det gjelder innredningen av et rom. Denne sesongen gjør tekstilene sitt inntog på ny etter flere sesonger med nakne vinduer. Nå skal det være lag på lag med flommende gardiner, og gjerne blanke og matte tekstiler om hverandre eller mønstrede mot ensfargede. Detaljer er viktig og det finnes et vell av ulike interiørdetaljer på markedet som er med på å sette prikken over i-en. Metalliske effekter og orientalske mønster i både tekstiler og tapet er en viktig trend i tiden og hinter mot det fjerne Østen, skaper varme og krydrer interiøret. Alle disse trendene finner vi også igjen hos fliseprodusentene våre. Dermed kan bygningsmaterialene og fargene og kvaliteten på disse bli en aktiv del av uttrykket dersom man ønsker det - eller man kan gå for mer nøytrale fargetoner som basis slik at det er enklere å forandre uttrykk underveis dersom man vil det.

Bruk av nøytrale fargetoner som basisfarger og fargerike innslag i form av interiørdetaljer og tilbehør er nemlig en praktisk måte å innrede på, ettersom det med enkle grep lar seg gjøre å endre uttrykk ved hjelp av rimelige midler som for eksempel nye pynteputene til sofaen, håndklær i nye farger på badet eller kanskje et strøk med maling i en frisk nyanse på den ene veggen på kjøkkenet. INTERIØRTRENDENE FOR 2012/13 Når det gjelder interiørtrendene kan disse dele disse inn i kategorier. Her opererer de ulike interiørfirmaene/ trendbyråene med ulike betegnelser, men generelt sett kan man si at det er mange av de samme trendene som går igjen, bare under ulike navn. Denne artikkelen tar utgangspunkt i oppsummering av trendene for høsten 2012 på ifi.no, samt beskrivelse av interiørtrendene for samme periode fra viivilla.no. Det er derfor naturlig at navn og betegnelser som blir brukt i denne artikkelen er de samme som brukes på disse sidene. Skeidar (viivilla.no) bruker en inndeling som er grei og oversiktelig. De opererer med tre hovedtrender høsten 2012: Urban, Landlig Rustikk og Nordisk. Disse deles

Hvitt, glatt uttrykk med syregrønn aksentfarge som også tas opp i interiørdetaljene. Spennende og friskt! Foto: HTH 106


Svart og hvitt kombinert med grafisk mønster og innslag av naturmaterialer og myke tepper er et godt eksempel på hvordan de ulike interiørstilene med fordel kan kombineres for et personlig og lunt uttrykk. Foto: HTH

Svart og hvitt i lekker kombinasjon ispedd et spennende geometrisk mønster i gulvflisene skaper et stilfullt, nøytralt og samtidig lekkert uttrykk. Foto: Fagflis

igjen inn i flere underkategorier, selv om skillet mellom disse til tiden gjerne kan oppleves som litt flytende. URBAN: Denne stilen opererer med basefargene er sort, hvitt og lyse naturfarger, med spennende kontraster av sterkere fargeinnslag som syregul, chilirød, orange, indigo, sterkt grønn, mørk cerise og lilla. Den mer industrielle interiørstilen hører inn her, gjerne med innslag av stål og andre metaller, samt bruk av glatte, nøytrale farger. Det finnes imidlertid mange variasjoner av denne stilen. En av undergruppene kalles for Fluoriserende Farger. Her handler det om å bruke knallfarger både på små interiørdetaljer og på tekstiler og møbler. Dette er med på å understreke en geometrisk og moderne interiørstil og er en flott måte å tilføre interiøret litt ekstra piff dersom du ønsker en stram, modernistisk stil men samtidig liker å omgi deg med farger. Indianerstil er også en av undergruppene til den urbane stilen. Her handler det om kelimtepper i alle slags

farger og mønsterkombinasjoner, gjerne med et litt slitt utrykk. Her er det også de nøytrale basefargene hvitt, sort og lyse naturfarger som gjelder, men uttrykket her blir en smule mer formelt og avslappet. Inn under denne stilen passer det dessuten godt med innslag av røft treverk og andre naturmaterialer, så denne stilen kan dermed sies å inneholde elementer fra andre interiørtrender også - det er derfor overgangene mellom de ulike stilene gjerne oppleves som litt flytende innimellom. Kontraster er nok en undergruppe som hører inn under den urbane stilen, og her handler det - som navnet tilsier - om å skape nettopp kontraster, først og fremst ved bruk av svart og hvitt, men også ved hjelp av grafiske mønstre. Stram Geometri er enda en av undergruppe til den urbane stilen. Også her handler det om kontraster, og i tillegg geometriske mønstre på alt fra vaser til tekstiler. Stram geometri er svært populært og gjør sitt inntog her i landet fra høsten av.

107


Retro hører også inn under den urbane stilen men skiller seg litt ut når det gjelder bruk av farger og materialer. Her er det retroinspirerte møbler fra først og fremst 1950- og 1960-tallet som gjelder, dog med en liten vri. Avrundede former på møblene og bruk av lyst treverk er særlig i vinden for tiden og kommer enda mer på banen nå enn tidligere. Fargeskalaen er selvsagt også inspirert av disse tiårene og tilbehøret skal gjerne være originalt, særlig dersom man er en skikkelig hardbarket tilhenger av denne stilen. Det er imidlertid ingen grunn til å fortvile dersom du ikke klarer å få fingrene i de mest populære originale interiørdetaljene. Mange av bestselgerne fra denne perioden har blitt satt i produksjon igjen og det er dessuten et vell av retroinspirerte interiørartikler å finne på markedet. Loppemarkeder og bruktbutikker kan også være et fint sted å lete dersom du har tålmodighet til det. Her kan du nemlig være så heldig å finne skjulte skatter som kan være med på å understreke retrostilen og gi den et aldri så lite piff.

Her kombineres glatte, nøytrale flater med retroinspirerte farger for et spenstig uttrykk. Kombiner gjerne med tilbehør i samme fargetoner uten å overdrive for et mer moderne preg. Foto: Fagflis

Den andre hovedgruppen innen høstens tre hovedstiler kalles LANDLIG RUSTIKK. Som navnet tilsier har denne stilen et mer romantisk og naturlig preg enn den urbane stilen. Her er basepaletten hvitt, mørkegrått og mørke jordfarger, men til forskjell fra tidligere er aksentfargene nå blitt mørkere. Det er derfor rødtoner, mørkere terracottafarger, aubergine, petrol og mørk grønn som skal stå i fokus fremover dersom man ønsker å gå for denne stilen, i følge Skeidars trendeksperter. Rå, Nordisk Natur er den ene undergruppen her. Denne stilen tar oss tilbake til naturen og benytter seg av nordisk flora og fauna som en del av interiøret. På denne måten skal interiøret kunne fortelle historien om vårt skandinaviske opphav. Kalde, nøytrale farger og bruk av grove naturmaterialer og ubehandlet tre er en mer ekstrem variant av denne stilen, men det er også fullt mulig å gå for litt mer farger og et mer polert uttrykk for å få en litt mykere utgave av denne. Dette er selvsagt også en interiørstil som kan passe godt inn i en hytte på fjellet. Her vil det dessuten være mulig å trekke stilen enda litt lenger og satse på den mer grovere varianten ved bruk av ulike typer stein og grovt, ubehandlet eller aldringspreget trevirke. Det finnes dessuten et vell av interiørdetaljer på markedet for å gjøre denne stilen fullendt, som lamper, pledd og skinnfeller.

108


Ta naturen med deg inn i stua! Treets grove struktur står godt til gulvfliser i en nøytral gråfarge og skaper rustikk sjarm. Foto: Fagflis

Elementer fra naturen har fått lov til å bli med inn og er med på å skape harmoni i dette interiøret. Naturmaterialer går igjen i både små og store interiørdetaljer samtidig som bruk av overraskende farger i kombinasjon med mer nøytrale fargetoner sørger for spenning og personlig preg. Foto: HTH

109


Her er det brukt jordfarger som basis, med tydelige innslag av norsk natur büde i materialvalg og i interiørdetaljer. Krystallkronen bryter den grove stilen og skaper spenning i rommet og et hint av glamour. Stilfullt og lekkert! Foto: Fagflis/Mona Gundersen 110


Blått passer perfekt inn på badet! Her lager ulike toner av fargen i kombinasjon med hvitt et spennende spill. Stilen understrekes av den massive servanten i en mørk blå farge. Foto: Fagflis

Den andre undergruppen til Landlig Rustikk går under navnet Flora og Fauna. Her tones det tidligere lyse uttrykket til Landstil-trenden og det mer maksimalistiske uttrykket vi finner i såkalt Shabby Chic-stil litt ned og det hele blir mer sobert, stilrent og mørkere i fargene. Selvsagt har du fremdeles mulighet for å leke deg med både farger og interiørdetaljer, men nå skal helhetsinntrykket være renere enn tidligere. Det handler imidlertid fremdeles om å ta med elementer fra naturen inn og bruke disse til å skape en uformell, avslappet stil som passer sammen med familieliv og en travel hverdag. Det skal være hjemmekoselig, harmonisk og personlig, men samtidig lett å holde orden og oversikt. Den tredje interiørtrenden som er populær for tiden går under samlebetegnelsen NORDISK. Den nordiske stilen opplever nærmest en renessanse for tiden. Tidligere var denne sterkt influert av Shabby Chic med lyse fargeskalaer og romantiske detaljer. Nå går trenden imidlertid mot en mer røffere variant. Fremdeles er basefargene hvitt, grått og jordfarger, men kontrastfargene er mye mer varierte enn tidligere. Nå kan hele fargeskalaen tas i bruk. Det kan være alt fra dyp midnattsblå til falmet lyseblått og fra fyldig, sensuell plommefarge til uskyldsren lyserosa. Dermed går det an å si at det romantiske fortsatt består, men at det er fullt mulig å tilsette nye, modige elementer. Den ene undergruppen som hører inn under den nordiske stilen er Blått Opphav. Blått i ulike fargetoner og utforminger er en av de store trendfargene denne sesongen. Siden det finnes så mange variasjoner innenfor denne stilen vil de fleste kunne klare å finne en fargetone som passer inn hjemme, uavhengig av om man ønsker å ha en dus og mer dempet stil eller går for sterke fargetoner. Den andre undergruppen som hører inn under den nordiske stilen kalles Norske Tradisjoner og Aner. Også her er navnet ganske selvforklarende. Nostalgi er et av stikkordene. Vi skal kaste et blikk tilbake og ta med oss tradisjoner og andre nostalgiske elementer inn i dagens interiørstil. Denne stilen fremelsker hyttefølelsen, men nå er det faktisk meningen at vi også skal ta denne hyttefølelsen med oss hjem. Dette kommer til uttrykk i ulike interiørdetaljer som puter, pledd, kuvertbrikker og krus. (kilde: viivilla.no)

HVOR SKAL JEG BEGYNNE? Føler du deg mer overveldet enn opplyst akkurat nå? Fortvil ikke! Det er faktisk smart å gå forsiktig til verks med en nøytral basefarge og heller bygge opp sin egen personlige interiørstil derfra. I noen tilfeller blir veien til mens du går. Kanskje du ønsker å bruke yndlingsfargen din som aksentfarge? Kanskje du har sett en fin sofa hos en møbelforhandler og ønsker å finne farger til stuen din som passer til nettopp denne? Kanskje du ønsker deg et retroinspirert kjøkken eller har sett for deg et luksuriøst spa-bad inspirert av Marokko? Dersom du imidlertid ikke har sett for deg noe som helst eller skulle stå fast underveis i prosessen er det uansett godt å vite at det finnes hjelp, både hos dyktige fagfolk og interiørkonsulenter, i produktkataloger, i interiørmagasiner og på nettet. Det aller viktigste er tross alt at du ender opp med et hjem som er tilpasset nettopp deg og dine behov og som reflekterer din personlige smak. På den måten får du et lite fristed i en travel hverdag. Her kan du sette deg selv og dine nærmeste i første rekke og det er jo det hjemmets lune rede handler om. Husk bare på at alt er lov - og at det i grunnen er ganske befriende!

Kilder: www.viivilla.no/Interior/Mobler/hostens-interiortrender-64326 www.ifi.no/hostens-interiortrender-en-takete-base-pimpes-opp Inspirasjon: www.hth.no, www.proff-fils.no og www.fagflis.no

111


Kapittel 4 - Prosjekter

112


Prosjekter

I en årrekke har Fjogstad-Hus, som eiendomsutvikler, arbeidet med å skaffe attraktive områder for å utvikle nye boligprosjekter. Dette har vært alt fra enkelttomter til store områder der utbyggingen foregår over mange år. Felles for prosjektene våre er at vi tar hånd om hele prosessen. Når en grunneier tar kontakt med oss, skal han være trygg på at eiendommen er i de beste hender. Vi tar oss av alle formaliteter. Sjekker reguleringsplaner og tar oss av utskilling , godkjenning og prosjektering.

Vi er opptatt av god byggeskikk, og regulerer med tanke på at både huskunder og naboer skal trives i og med boligene våre. Har du en tomt du tror kan være av interesse for oss, ikke nøl med å ta kontakt! På de neste sidene vil vi vise glimt fra noen av prosjektene våre både som er ferdig bygget, under oppføring og kommende prosjekter.

113


114


Sørbøhagen, Sandnes Prosjektet ble tildelt etter en prosjektkonkurranse fra Sandnes Tomteselskap, og består av 8 rekkehus med passivhus-standard. De spennende boligene ligger like ved innkjøringen til Sørbøhagen, og her får man virkelig glede av den flotte utsikten mot Stokkelandsvannet og områdene rundt. Rekkehusene er presentert med eget oppslag på side 66-67 foran i boken.

115


Skadberg Sør, Sola Områdene på Skadberg er den største utbyggingen Fjogstad-Hus har gjort. Området er delt opp i mange mindre områder, som er solgt og bygd. Utbyggingen har foregått i flere år, og vil fortsette i mange år framover.

Delfelt B2: De hvite husene er store eneboliger, tegnet av arkitektfirmaet Helen & Hard. Løsningen med felles underjordisk parkering for to og to hus har gitt en svært god utnyttelse av tomten.

116

Utbyggingen på Skadberg skjer i samarbeid med Solabedriften Bygg-Service. Det er bygd alle typer boliger; fra store eneboliger til små leiligheter. Den fantastisk sentrale beliggenheten i tillegg til den luftige åpenheten i landskapet på Skadberg har gjort området etterspurt og populært.


Delfelt B3 bestĂĽr av 13 store eneboliger. De innholdsrike husene har spenstig arkitektur, og tross smĂĽ tomter, er de fint regulert i forhold til hverandre. Mange av husene har flott utsikt.

117


Delfelt B1 ønsker velkommen når man kommer kjørende opp til boligområdet. De 28 store eneboligene kneiser over den massive steinmuren langs veien opp til innkjørselen. Den svært spesielle arkitekturen er signert Helen & Hard.

118


Eneboligene pü B3 er individuelle og forskjellig løst. Dette er likevel gjort innenfor en harmonisk arkitektur, og omrüdet oppleves som enhetlig nür man rusler rundt.

119


Skadberg Sør, Sola B5 på Litlaberget består av 28 eneboliger, frittliggende og i rekke. Det er utviklet fem forskjellige hystyper, som har fått en moderne, røff arkitektur. På prosjektet er det lagt vekt på universell utforming, både inne i boligene og utvendig. Husbanken har vært en god samarbeidspartner i hele prosessen. Boligene har kompakte løsninger, med god utnyttelse. Det er lagt vekt på mulighet for mange soverom. -Når man jobber med så mange boliger samtidig, kan man legge inn mange kvaliteter som skaper helhet, sier vår arkitekt Kristin Veen Tjessem, som har hatt arkitektansvaret på prosjektet. Hun forteller at det er utarbeidet en egen formingsveileder for delfeltet, som legger føring for kledning, farger, belysning etc. I tråd med ønsker fra Husbanken er det lagt inn klare kontrastfarger, mens hovedfargen er grå.

120


Boligene har en enkel men tiltalende arkitektur. Innvendig er de moderne, lyse og innbydende.

121


HommersandParken, Sandnes HommersandParken var Fjogstad-Hus sitt første store boligprosjekt med leiligheter i blokker. Det er bygget 44 leiligheter i forskjellig størrelse i HommersandParken; fra 42 kvm til 140 kvm.

Med flott, sentral beliggenhet midt i Hommersåk sentrum, er det blitt en attraktiv plass å bo. Idylliske Hommersåkvågen er en av de nærmeste naboene. Prosjektet har høy kvalitet og utførelse, både når det gjelder leilighetene og området utenfor.

122


HommersandTunet ble lagt ut i markedet i 2012 og utsolgt kort tid etter. Trinn 2 er under planlegging. Salgsstart er forventet i løpet av 2013.

123


Prosjektet er under utbygging og flere boliger kommer for salg.

124


Storholen, Sandnes Ferdig utbygget vil Storholen på Ganddalen bestå av 82 boliger. Prosjektet bygges i samarbeid med ByggService, og blir en fin blanding av eneboliger, rekkehus og leiligheter i lavblokker. Utbyggingen vil foregå over flere byggetrinn.

125


Jørpeland og Tau Ryfylke er et spennende vekstområde. Vi tror at tomteknappheten i Stavanger/Sandnes- og Jærområdet vil styre boligsøkende inn til Ryfylke, som frister med mange og flotte områder. Fjogstad-Hus Ryfylke ble etablert i 2004, og har i dag rundt 20 ansatte. Selskapet har en stor og innholdsrik tomtereserve, og det vil bli lagt ut mange spennende boligprosjekt for salg i årene som kommer. Det planlegges eneboliger, rekkehus og leiligheter. De fleste tomtene er lokalisert i eller i nærheten av Jørpeland, men det er også boligprosjekter på Tau og på østsiden av Jørpeland. Felles for de fleste tomtene er flott natur og utsikt. Gå inn på nettsidene våre for å lese mer om hva vi har for salg!

126


Fjogstad-Hus har allerede bygget flere spennende boliger og prosjekter pü Jørpeland, Tau og i Ryfylket.

127


128


Vistestranden us fra Passivh -Hus d a Fjogst

Med umiddelbar nærhet til en av distriktets mest populære sandstrender og friluftsområder skal Fjogstad-Hus bygge 18 eneboliger med passivhus-standard. Forventet salgsstart er tidlig 2013. Ta kontakt om du drømmer om å bo i en moderne bolig et steinkast fra ramsalt sjøduft og myke sandkorn.

129


Kapittel 5 - Passivhus

130


Årets boligprosjekt Rossåsen passivhus Det var en stor dag for Fjogstad-Hus da passivhusene våre på Rossåsen i Sandnes kommune ble utropt som Årets boligprosjekt for 2012. Prosjektet er resultatet av årelangt engasjement med energieffektive løsninger i kombinasjon med dyktige arkitekter, planleggere og håndverkere. Årets Boligprosjekt er en nasjonal utmerkelse som deles ut av Boligprodusentenes forening. I konkurransekriteriene fremgår det at alle typer boliger, både eneboliger, fritidsboliger og større boligprosjekt deltar i konkurransen. For å vinne skal prosjektet fremstå som

us fra Passivh -Hus d Fjogsta

et forbilde for næringen. Det legges vekt på bokvaliteter som byggeskikk/arkitektur, planløsning og brukbarhet, inneklima, tilgjengelighet og universell utforming. Andre kriterier er blant annet energi og miljø, klimatilpasning og produktivitet. I juryens begrunnelse heter det blant annet at ”Fjogstad-Hus er et velrenommert byggefirma som feiret 100-års jubileum i 2003. Fjogstad-Hus har gjennom alle disse årene vist stor evne og vilje til omstilling og nytenkning. Den siste tiden har firmaet ledet an i utviklingen på energiområdet”.

131


us fra Passivh -Hus d Fjogsta

132


Husene på Rossåsen oppnår passivhus-standard til tross for at de har store vindusflater. Vinduene er 3-lags glass og godt isolerte. Jo bedre isolasjon i et vindu, desto større glassflater kan man ha. På Rossåsen ligger husene høyt og fritt, med panoramautsikt. Utsikt og store vinduer er en vesentlig del av bokvaliteten.

133


Våren 2010 inviterte Sandnes Tomteselskap til konkurranse om utbygging av passivhus på Rossåsen i Sandnes kommune. Fjogstad-Hus ble tildelt ni av 15 tomer. Man valgte å bygge gode familieboliger, med et areal på fra 160 til 240 kvm boareal. Prosjektet ble utviklet i samarbeid med Husbanken. Boligene har høstet mye positiv oppmerksomhet i media, både for utforming og kvalitet. Arkitekturen står ikke tilbake for en hvilken som helst annen moderne

bolig. Man har klart å kombinere spennende løsninger med passivhus-standard. Detaljer i fasadene skaper spenning, og innvendig er det åpne, gode løsninger. Da husene ble lagt ut for salg, var interessen stor fra markedet. De ble raskt solgt, og første innflytting var like før jul i 2011. Området utenfor er blitt flott opparbeidet med lødde murer og grøntområder. Rossåsen er blitt et godt sted å bo, både for små og store.

us fra Passivh -Hus d Fjogsta

134


135


Best på passivhus

Energi er en knapphetsressurs. Det er en global utfordring å skaffe nok energi til å dekke alle behov, og tiltakene for å få ned forbruket er mange. Den internasjonale klima- og energiavtalen som ble inngått i Kyoto i 1997, har lagt føringer for en mengde tiltak. Disse får ringvirkninger både for den enkelte, men ikke minst for oss som boligprodusenter gjennom et økende fokus på å bygge stadig mer energieffektive boliger. Som aktiv bedrift i Boligprodusentenes Forening, bestemte styret og ledelsen i Fjogstad-Hus tidlig at vi skulle være i forkant med gode energieffektive løsninger.

HVA ER PASSIVHUS? Passivhus er superisolerte bygg nesten uten oppvarmingsbehov. Konseptet ble opprinnelig utviklet i Tyskland på begynnelsen av 1990-tallet og gikk ut på å isolere boligen så godt at hele oppvarmingsbehovet kunne dekkes med ettervarming av tilluften i det balanserte ventilasjonsanlegget. Man slapp dermed et konvensjonelt (les: vannbåret) varmeanlegg, og det man sparte på installasjonskostnader kunne brukes til en mer energieffektiv bygningskropp.

Vi ønsket å være en bedrift som tar ansvar, derfor var det viktig for oss å være tidlig ute i denne saken. Vi visste at det ville komme økte krav, og vi ville være i posisjon. Dette gjorde vi ved å skaffe oss kompetanse i egen organisasjon. Vi skal være framsynte, og beherske kravene som vi vet kommer, i god tid. Vi har tradisjon for å levere høy kvalitet, og det skal også gjelde i forhold til energikrav.

Konseptet har fått stor utbredelse i Tyskland og Østerrike, og etter hvert også i andre land i Europa som Sveits, Belgia, Nederland og Sverige. Også i Norge er interessen for passivhus økende, og det er flere større byggeprosjekter på gang hvor det bygges passivhus. Regjeringen har i klimameldingen (Meld. St. 21 – 20112012) signalisert at passivhusnivå skal være forskriftskrav for nybygg fra 2015.

us fra Passivh -Hus d Fjogsta

136

Det startet med bygging av lavenergiboliger. Dette gav oppsiktsvekkende gode resultat, med svært lave lekkasjetall.


Dagens norske krav til passivhus er gitt i standarden NS 3700. Kravene avhenger av bygningsstørrelse og hvor i landet passivhuset bygges. Vesentlig mer isolasjon, bedre vinduer, høy varmegjenvinning av ventilasjon, og ekstra god vindtetting står sentralt. Begrepet passivhus forklares enkelt ved at det i hovedsak benyttes passive løsninger med lang levetid. En stor fordel med å bygge passivhus er selvsagt at man får svært lave strøm- og fyringsutgifter. Selv om det kommer en uvanlig kald vinter med høye strømpriser, vil man ikke se store utslag på strømregningen. Årlige energikostnader for en typisk norsk enebolig med passivhusstandard vil ligge betydelig lavere enn et

vanlig hus. Et passivhus er litt dyrere å bygge enn et vanlig hus, men disse kostnadene vil man langt på vei tjene inn igjen gjennom bruk. En annen stor fordel med et passivhus er at man får et hus med høy kvalitet på innemiljøet. I passivhus-konseptet legges det vekt på at løsningene skal gi god termisk komfort, god luftkvalitet, og at alle installasjoner og bygningstekniske løsninger skal være robuste og brukervennlige. Erfaringer fra andre land viser at beboerne er svært fornøyde med kvaliteten på innemiljøet. Trekk og kaldras fra vinduer er helt borte, og huset får en kontrollert tilførsel av frisk og forvarmet luft gjennom et balansert ventilasjonsanlegg.

137


us fra Passivh -Hus d a Fjogst

FOR Å KUNNE KALLES ET PASSIVHUS, MÅ FØLGENDE TO HOVEDKRITERIER OPPFYLLES: Beregnet årlig energibehov til romoppvarming for en større enebolig i Oslo-området må ikke overstige 15 kWh/m² per år. Maksimalt effektbehov til romoppvarming må ikke overstige 10 W/m². I TILLEGG HAR VI FØLGENDE KRITERIER FOR PASSIVHUSKONSEPTET: • Passiv utnyttelse av sol. Dette oppnås med at mye av vindusarealet vender mot sør. • Så kompakt bygningskropp som mulig, for å redusere arealet mot det fri, og dermed redusere varmetapet. • Superisolert bygningskropp, med U-verdier under 0.15 W/m²K og helst ned mot 0.1 W/m²K (vegg, tak, gulv). • Kuldebrofrie ytterkonstruksjoner, med kuldebroverdi under 0.01 W/mK (regnet med utvendig areal). • Superisolerte vinduer, med total U-verdi for vinduskonstruksjon lik eller under 0.80 W/m²K. • En klimaskjerm med minimerte luftlekkasjer, med et lekkasjetall under 0.6 oms/t (ca. 4,5 ganger bedre enn dagens norske forskriftskrav). • Balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning, med virkningsgrad på minst 80%. • Vifteeffekten må også være lav (SFP < 1.5 kW/m³/s) • En betydelig andel av varmebehovet til tappevann og romoppvarming dekkes ofte av kompakte varmepumpeenheter og/eller termiske solfangere.

138

(Kilde: Husbanken, passiv.no)


Boligene på Rossåsen oppfyller alle krav til passivhus. De er virkelig bygget for fremtiden med tanke på miljøet inne og ute.

139


Kapittel 6 - Historien og Fjogstad-Hus

140


Slik startet eventyret Den 20. oktober i 1903 ble det første innskuddet i Brødrene Fjogstad bokført. Samme dag fikk enken etter Lars Bernh. Bøe utbetalt 1.000 kroner som «afdrag» for firmaet Trælasthandler Bøe. Det var de to brødrene Lars og Per Fjogstad som kjøpte bedriften. Per var på den tiden ansatt som byggmester hos Trælasthandler Bøe, så bedriftens historie strekker seg egentlig enda litt lenger. Bedriften kan med andre ord spores tilbake til 1870-tallet. RASK VEKST Omsetningen i 1903 var 3.935 kroner og det første hele driftsåret i 1904 var omsetningen nesten 70.000 kroner. I 1908 var omsetningen passert 100.000 kroner. Det var sterk konkurranse den gangen som nå, og Per Fjogstad så tidlig viktigheten av å legge opp driften rasjonelt. Den tids boliger ble levert som laftede ferdighus. Materialene ble skåret nøyaktig til på Sandnes for så å bli levert til byggeplass.

STORT MARKEDSOMRÅDE Allerede den gangen var markedet langt utenfor det en skulle tro var naturlig for bedriften. I ordreboken fra 1913 kan vi finne byggeplasser fra Bergen i nord til Egersund i sør. Det er tydelig at firmaet allerede da hadde betydelige leveranser til Jæren. MED HAVNEN SOM BASE Bedriften har i alle år hatt tilhold ved havnen i Sandnes, i starten i gamle sjøhus. Disse stod der byens kai nå ligger, men brant ned i 1918. Gjennoppbyggingen startet umiddelbart. Høvleriet ble bygget i Strandgaten, der anlegget fremdeles ligger. Høvleriet var sentralt i aktiviteten. Det å selv kunne bearbeide planken, bordene og listverket var en vesentlig del av verdiskapningen. Samtidig med høvleribygget ble kontoret (Steinhuset) Langgaten 105 bygget. I begynnelsen av 1930-årene kjøpte Brødrene Fjogstad

141


Slik startet eventyret

tomtegrunn av O.C.Østraadt, med sikte på videre utvidelser. Så skjedde det igjen i 1933; høvleriet og det meste av lagrene ble rasert av brann. Nye anlegg for høvleri og lager ble ført opp i 1934. En del av dragerne til nybygget var tømmer fra skipshogging på Jæren. Noe av dette tømmeret finnes fremdeles i den eldste bygningen. HVA KOSTET ET HUS PÅ DEN TIDEN? I 1913 ble huset til Johan Myrdal på Stangeland, som var 13 alen lagt og 12 alen bredt, kalkulert til 2.920 kroner. Dette var inklusiv all lafteplanken, takkonstruksjon, kledning, listverk, skifer på taket, dører og vinduer, spiker og beslag, og selvfølgelig også arbeidspenger samt ferdig murt pipe. Hele tømmerarbeidet kom på 400 kroner. I 2003 opererte bedriften med en timepris på 400 kroner. Mureren skulle på sin side ha 50 kroner i arbeidspenger i 1913. En forespørsel i 1913 var ikke så ulik i 1913 det vi mottar i dag: «Her. Brødrene Fjogstad, Sandnes Vil De være af den godhed at give meg en specifisert opgave over hva materialene til et nyt hus vil komme til at koste nu. Leveringstid vaaren 1914. Husets størelse er angit paa det her medsendte grundkrids. Pris paa 3x9 toms plank både af furu og gran ønskes. 9 fag 2 vinged krydsfag 3 fag 3 vinged krydsfag 4 enkle ruder skråkarm 6 enkle dører 1 dobbel gadedør Trenges der 20-10-1913 Med agtelse ærbødighet Guthorm Dirdal, Dirdal» Materialene til Guthorm Dirdals hus, 14 alen langt og 12 alen bredt, ble kalkulert til 1.445,25 kroner.

Typisk Sandnes-hus

142

Det påstås at det allerede på den tiden ble eksportert ferdighus til Island fra Brødrene Fjogstad. «Sandneshus», kanskje et av de første ferdighus, var et begrep på hele Vestlandet. Huset var et halvannen etasjes hus med ca. 65 kvm i grunnflate. Hustypen var så praktisk både å bygge og å bo i, at den overlevet flere stilperioder like fram til 1950-tallet. Fra hest og håndmakt til lastebil og moderne tider Båter fraktet trelasten til bedriftens kai. Med håndmakt ble trelasten stablet for tørking og senere bearbeiding i høvleriet. Hest og kjerre var det vanligste transportutstyret på tomten. For byggevirksomheten gikk utviklingen videre. Spesielt i byene ble det mer og mer vanlig med reisverk, mens på landsbygda var fremdeles lafting viktigste byggeteknikk. Bedriften hadde på den tiden ikke egne byggmestere eller tømmermenn. Firmaet drev med formidling av denne tjenesten samtidig med materialleveransene. Spesielt de siste årene før krigsutbruddet i 1940 var aktiviteten høy. Med utbruddet av 2. verdenskrig stoppet veksten for Brødrene Fjogstad, som overlevde med leveranser til møbelfabrikker, jernbaneanlegg og andre offentlige instanser. Etter krigen var det fremdeles mangel på trelast og byggevarer. Varene var rasjonert og byggingen gikk tregt. Den store kunden var fremdeles jernbanen. Dessuten ble det levert betydelige mengder trelast til Vegvesenet og Lyse Kraftverk. I 1947 ble firmaet omdannet til aksjeselskap. Per Fjogstad ble selskapets første styreformann. TREHUS OG PROSJEKTBYGGING Fra begynnelsen av 50-årene endret forholdene seg i bransjen på flere vis og gav grunnlag for ny fremgang og utvikling. Landet fikk økonomi til å starte gjenoppbyggingen etter krigen. Samtidig ble det utviklet nye byggemetoder, og bruk av høyverdige isolasjonsmaterialer ble vanlig. Fra midten av 1950 var det lokalt kommet


143


Kompetanse, erfaring og nytekning samlet rundt et bord. Nye generasjoner er klar til ü videreføre Fjogstad-Hus.

144


en ny generasjon ledere i bransjen. Dette var personer med teknisk utdannelse og forståelse for markedsføringens betydning. I Brødrene Fjogstad ble Lars Inge Vatne, dattersønn av Lars Fjogstad, en foregangsmann i dette arbeidet. Typehuset ble skapt, gjennom standardisering av komponenter, ved markedsføring av «ferdig» tegnede løsninger, samt standardiserte beskrivelser og rutiner. En annen viktig faktor var Statsbankenes betydelige rolle med finansiering av nye boliger. Bankene satte klare rammer for arealer og standard, noe som gjorde introduksjonen av standardiserte løsninger enklere. I denne perioden ble det utviklet et samarbeid mellom kolleger fra Mandal i sør til Vesterålen i nord. På det meste bestod kjeden av totalt 13 medlemmer som leverte vel 600 Fjogstad-hus på årsbasis. I kriseperioden på 70-tallet, og ikke minst på slutten av 80-tallet, gikk desverre mange av våre kolleger over ende. Kjeden er i dag redusert, men målsettingen er å bygge den opp igjen. Fjogstad-Hus var i mange år det vi må kalle for en «assortert landhandel» innenfor trebasert byggeri. Typehusene var ryggraden, men bedriften var aktiv innenfor hele spekteret av entrepriser; fra rehabilitering av småhus til skoler, barnehager, boligblokker, feltutbygging både i egen regi og i entreprise for blant annet Boligbyggelaget. FJOGSTAD-HUS PÅ SHETLAND På slutten av 60-tallet fikk bedriften en henvendelse fra Shetland om leveranser av hus. I forbindelse med oljeaktiviteten i Nordsjøen opplevde dette lille øysamfunnet lengst nord i Skottland en voldsom etterspørsel etter boliger. Dette ble begynnelsen på en eksport av hus til Shetland og Orknøyene som det fortsatt er liv i. Til sammen regner vi med at det står rundt 500 Fjogstad-hus på disse øyene. Flere fremstøt på eksportmarkedet, spesielt lenger sør i Storbritannia, har vært forsøkt uten å lykkes. HANDELSVIRKSOMHETEN Selv om det i perioden 1955 frem til tidlig på 1990-tallet var størst fokus på byggevirksomheten, ble det i Strandgaten brukt betydelige midler til opparbeidelse av lager og andre logistikkfunksjoner, som også ble brukt til å betjene det lokale forbrukermarkedet av trelast og byggevarer. Etter et par spede forsøk på å etablere en moderne handelsbedrift mot forbrukermarkedet, åpnet i september 1994 Fjogstad Byggmarked. Etter bare en kort periode ble butikken med i den landsdekkende Byggmakker-kjeden, og med stor suksess profilert som Byggmakker Fjogstad. SPLITTING I DRIFT- OG EIENDOMSFIRMA Ut fra flere motiver ble eiendommene og driften skilt i 1987. Brødrene Fjogstad AS, ble fra den tid et rent eiendomsselskap uten noen ansatte. Den videre driften ble

ivaretatt av Fjogstad AS, som ble et heleid selskap av Brødrene Fjogstad AS. Etter hvert som aktiviteten innenfor handel økte, fant styret det riktig å etablere et nytt driftsselskap. Fjogstad-Hus AS ble etablert som et nytt datterselskap til Brødrene Fjogstad våren 1997. Det var samme styret i alle de tre selskapene. FAMILIEN SELGER SEG UT Helt fra etableringen i 1903 har selskapet vært eid av etterkommerene etter Lars og Per Fjogstad. På midten av 90-tallet var det langt over 50 aksjonærer i bedriften. De færreste var engasjert i den daglige driften. Etter hvert som den eldre generasjonen trakk seg ut, ble tredje og fjerde generasjons aksjonærer enige om å selge alle tre selskapene. Etter bare tre møter med den admininstrative ledelsen i Sandnes kommune ble eiendommen kjøpt av Sandnes Havnevesen våren 1999. Innmaten i handelsselskapet Fjogstad as (Byggmakker Fjogstad) ble våren 1999 solgt til Gann-Graveren Handel. Fjogstad-Hus as ble med virkning fra 01.01.99 overtatt av fire ansatte; Erik Fjogstad (barnebarn av Per Fjogstad), Trygve Hellestø, Ivar Loddervik og Arne Sporaland. Straks etter overtakelsen gjorde disse fire en del valg om den veien de ønsket å gå. Første driftsåret i 1999 var omsetningen for Fjogstad-Hus as 26,8 mill. kroner, men allerede i 2002 var omsetningen steget til i overkant av 80 mill. kroner. 01.01.2002 ble Fjogstad-Hus Jæren as etablert med kontor på Bryne. Etter fem års drift ble selskapet besluttet lagt inn under Fjogstad-Hus Sandnes, og virksomheten på Jæren driftes og styres fra hovedkontoret. I samme periode åpnet det seg nye muligheter i Ryfylke. Muligheten for ferjefri forbindelse ga et spennende vekstpotensiale i regionen, og i 2004 ble Fjogstad-Hus Ryfylke as etablert. Fra en forsiktig start har selskapet vokst til en omsetning på rundt 40 mill. kroner (2011). Under dyktig ledelse av Bjørn Larsen har Fjogstad-Hus Ryfylke etablert et solid fundament å bygge videre på, med en tomtereserve til mer enn 200 boliger. I de siste årene har bedriften hatt et sterkt fokus på å være i forkant av utviklingen, og flere spennende prosjekter har blitt bygget på Sola, i Sandnes og i Hommersåk. Fjogstad-Hus var tidlig ute med bygging av lavenergiboliger og boliger med passivhus-standard. I 2012 ble selskapet belønnet med prisen for Årets boligprosjekt, da lavenergiboligene på Rossåsen i Figgjo gikk helt til topps av alle landets boligprosjekter. Framtiden ser med andre ord både lys og grønn ut for den tradisjonsrike husbyggeren på Norestraen i Sandnes. Men nye tider gir nye muligheter, og selskapet har besluttet å flytte på seg. Industritomt er kjøpt på Stangeland, og snart vil boligkunder bli ønsket velkommen i nye, tidsmessige lokaler midt i knutepunktet mellom Sandnes, Sola og Jæren.

145


146


147


Fjogstad-Hus har inspirert boligbyggere i mange ti-år. På 60- og 70-tallet fikk kjøperene landets mest omfattende garantier. Boliger tilpasset tiden med det siste nye innen interiør.

148


149


Utviklingen på 70- og 80-tallet var stor. Behov og stil gjorde boligene større og mer innholdsrike. Folks økonomi gjorde det mulig å «flotte» seg litt, samtidig økte utnyttelsesgraden i forhold til loftsetasjen. Fjogstad-Hus var tidlig ute med de nye trendene og flere av boligene ble bestselgere som ble bygget til langt ut i 90-tallet.

150


Fjogstad-Hus 310 var det mest populære huset på 80-tallet. Gode planløsninger og god utnyttelsesgrad gjorde at mange drømte om nettopp denne boligen. Flere varianter av denne, som 315 ble også utviklet og ga modellen stor fleksibilitet. Stilen var radikalt endret fra 60- og 70-tallet.

151


I snart 110 år har Fjogstad-Hus oppfylt husdrømmen til mange tusen familier. På 90-tallet og inn i det nye årtusen ble spennende boliger utviklet. Den aller største utviklingen kom like etter tusenårskiftet med krav og regler i forhold til oppføring av boliger og ikke minst utnyttelsegrad på tomt. Ny-funkis med pulttak ble veldig populært og flere hustyper ble videreutvilket og tilpasset dette. I generasjoner har Fjogstad-Hus vært en del av trenden, nå er vi helt i front og skaper dagens husdrømmer.

152


153


Kapittel 7 - Inspirasjon fra gode samarbeidspartnere

154


Inspirasjon fra gode samarbeidspartnere Det er mange involverte i byggingen av et hus. Fra den som graver ut tomta til maleren – alle er like viktige for at sluttproduktet skal bli bra. Kjøkken og bad, vinduer og dører. Listen er lang. Vi velger alle våre samarbeidspartnere med omhu. De skal levere kvalitetsprodukter. Vi skal være trygge på leveringsdyktighet. Det store puslespillet som en byggeprosess er, skal gå opp. Alle brikkene skal

falle på plass i rett rekkefølge og danne et komplett bilde til slutt. Vi legger også vekt på at våre samarbeidspartnere følger med i timen med hensyn til tekniske krav til produkt og at alt er tidsriktig. Som vår kunde, skal du vite at du får et godt produkt. Helt ned til den minste detaljen!

155


Fjogstad-Hus er alltid på jakt etter spennende eiendommer! Fjogstad-Hus har i flere år utviklet små og store prosjekter. Vi er en fokusert tomteutvikler som alltid er på utkikk etter nye tomteområder. Vår erfaring og kompetanse gir boligområder av beste kvalitet og utnyttelsesgrad. Ønsker du å utvikle ditt tomteområde selv, bistår vi i hele prosessen. Sammen finner vi den beste løsningen. Fjogstad-Hus er alltid opptatt av å ivareta interessene til grunneier gjennom hele prosessen fra første møte til ferdig utbygd tomteområde. Ta kontakt med oss om du har et spennende område - kanskje sitter du på gull!

Les mer om oss på: www.fjogstad-hus.no

156


157


Vi satser kontinuerlig på:

• Høy kompetanse • Råd og veiledning • God planlegging • Kvalitet • God service • Riktige priser

158


Mer enn bare lysbrytere og stikkkontakter Sandnes Automasjon & Installasjon AS er din lokale el-spesialist for boliger og husholdninger. Vi er også eksperter på anlegg for smarthus. Og best av alt: vi er bare en telefon eller noen tastetrykk unna! Nå for tiden er det nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke el-installasjon til. Moderne teknologi er med på å forenkle livet på en slik måte at det faktisk er mulig for deg å styre lys, varme og alarmsystemer i boligen kun ved hjelp av et par tastetrykk - gjerne mens du selv er godt plassert i sofaen. Når det gjelder belysning er det nærmest for en kunst å regne. Det er viktig å finne frem til den rette lyskilden i forhold til både størrelsen på rommet og bruksområde og plassere denne på det mest hensiktsmessige stedet. Lyskilder kan også brukes bevisst til å understreke

et uttrykk eller til å fremheve bestemte elementer i interiøret eller eksteriøret. Vi er dyktige i vårt fag og flinke til å veilede. For oss er det viktig å yte god service. Vi er opptatt av høy kvalitet og sikkerhet. Dersom du velger oss som din el-installatør kan du være sikker på at vi i tillegg har med oss en haug med kompetanse og erfaring og jobber med fokus på at du som kunde skal bli fornøyd og samtidig føle deg trygg på at jobben utføres på forsvarlig måte. Ikke nøl med å ta kontakt! Ingen jobb er verken for liten eller for stor for oss.

Vi er godkjent for boligkontroll og næringskontroll, og har bred erfaring i el-installasjoner og automasjon. Vi hjelper med el-installasjoner innen:

• Boliger • Rehablitering /ombygging Smarthus installasjoner • Belysning Industri/automasjon • Service • Nybygg • Leiligheter • Prosjektering • Boligkontroll / EL-sjekken • Internkontroll mot næringskunder • Svakstrøm (data, tele)

Trenger du elektriker er vi bare en telefon eller noen tastetrykk unna. Ta kontakt med oss på 51 82 30 70 eller sandaut@sandaut.no www.tl-hotell.no post@tl-hotell.no

159


Flislegg drømmerommet ditt! Kom innom butikken vår på Forus, og se våre flotte utstillinger

FagFlis Sandnes (Proff Flis As) ble etablert i 1998, og er en spesialforretning for keramiske fliser, glassmosaikk, lim, fugeprodukter, sparkelmasser og flisverktøy. Medlem av FagFlis som er en kjede for importører av keramiske fliser (fra noen av de mest annerkjente produsententene i Europa). Vi oppnår da de beste vilkår ved samordnede innkøp og distribusjon. Våre kunder består av forbrukere, håndtverkere, entrepenører og arkitekter Vi har over 20-års erfaring i bransjen og fokuserer på fagkunnskap og løsninger med egne interiørkonsulenter og faglært murer. Vi er kjent for stort utvalg i unike designfliser og kreative løsninger. Våre interiørkonsulenter tegner badet ditt i 3D med de flisene du ønsker. Kom innom og bli inspirert, så hjelper vi deg med å flislegge drømmebadet ditt. Enten du bygger nytt eller pusser opp.

fagflis.no 160

proff-flis.no


Vi tegner badet ditt i 3D med de flisene du ønsker, og egen interiørkonsulent.

I 2011 utvidet vi butikken til å bli nesten 3 ganger så stor og fikk da mer enn 30 nye miljøer som du kan hente ideer & inspirasjon fra. Telefon 51 63 15 36 Mail post@proff-flis.no 161


162


Tenk deg et rom som spirer og gror og som følger årstidenes skifte. Et rom som utvider sesongen og gir glede til alle som får komme inn og til dem som må stå utenfor og se. Dette rommet finnes uansett hva som måtte være ditt utgangspunkt. Alt starter med en gjennomgang av ønsker og behov. Fritidsinteresser, livsløpstandard, materialvalg og budsjett er faktorer vi forholder oss til når vi skal designe ditt uterom. Vi står for hele prosessen fra idé til ferdig uterom og har alle godkjennelser for søknad og utførelse. I tillegg til hage- og gartnerarbeidet, bygger vi i både tre, stål og mur.

La oss gjennomføre ditt uterom slik du har drømt om det. La oss overgå dine forventninger og bli med oss på prosessen underveis. Vi gjennomfører hele jobben og kan ta vedlikeholdet også. Bli inspirert på nygaard-as.no!

nygaard-as.no 51 82 30 80 163


Vi har sydamer som leverer høy kvalitet på søm og har en rekke gode samarbeidspartnere på alle felt innen gardiner og solskjerming.

VIA Montasje ble startet i april 1988. Vi har drevet med allsidig monterings-/snekker arbeider og gardin/solavskjerming i mange år. De siste årene har vi jobbet mer og mer med egne prosjekter og derfor har vi nå laget egen avdeling med solavskjerming og gardiner. Se

164

viavia.no for mer inspirasjon og oversikt over solskjerming


Plasser gardinene som du vil! Vi tilbyr en rekke solskjermings- og gardinløsninger tilpasset nettopp dine behov. All solskjerming leveres ferdig oppmålt og montert.

Vi har mange års erfaring innen solskjerming, leverer mange ulike løsninger og benytter oss av anerkjente og pålitelige leverandører. Derfor kan du være trygg på at vi kan faget vårt og vet hvordan vi skal hjelpe deg på veien til å finne de rette løsningene for nettopp din bolig. Det er et vell av ulike solskjermingsløsninger å velge mellom, og endelig valg avhenger selvsagt både av hvilket uttrykk du ønsker å skape i hjemmet ditt og av hvilke behov du har og hvilke bruksområder de ulike rommene skal ha. Nå for tiden er plissègardiner som du kan åpne både ovenfra og nedenfra ekstra populære. Disse passer spesielt godt i byggefelt eller boligblokker, hvor botettheten er stor og man ønsker å hindre innsyn. Disse gardinene er naturlig nok svært fleksible i bruk og effektivt med på å

regulere lysmengden i rommet, som igjen er med på å skape et spennende uttrykk. Vi leverer også lameller, persienner, rullegardiner og panelgardiner, i tillegg til vanlige gardiner. Disse blir sydd av våre dyktige sydamer i kvalitetsstoffer fra anerkjente leverandører. I tillegg til innendørs solskjerming leverer vi også markiser til utebruk. En markise skjermer også for sol og innsyn, samtidig som den - gjerne kombinert med en terrassevarmer - kan være med på å forlenge utesesongen. Uansett hva du velger - du kan være sikker på at vi står klar til å veilede deg og at vi har den kunnskapen som trengs for å finne frem til den rette løsningen for nettopp deg!

Ta kontakt for avtale med oss for oppmåling, hjemmebesøk og priser eller besøk vårt Showrom - VIA Montasje, Kvernelandsv. 56D, 4323 Sandnes Egil 918 69 214 - egil@viavia.no Gaute 918 79 316 - gaute@viavia.no

165


Det viktigste rommet i huset ditt Kjøkkenet er ofte det viktigste rommet i huset. Det er her familien samles. Vi koser oss med venner. Vi har gode samtaler og livlige diskusjoner.

Ofte er en krok i kjøkkenet avsatt til datamaskinen som store og små kan bruke til lekser, lek eller jobb. Og selvfølgelig lager vi mye god mat her.Kjøkkenet skal ha plass til alt og alle. En fin kombinasjon av arbeidsplass og oppholdsrom. HTH’s nyeste modell Seven Natur Eik er oppfyller disse kravene med å både være elegant og slitesterkt. Den er laget av håndsortert eikefiner som er varsomt overflatebehandlet med miljøvennlig lakk. De hvitlakkerte skapene gir dette kjøkkenet en skulpturell innramming. Benkeplatene er også en HTH spesialitet: Ekstra tynne plater i kompaktlaminat.

I mer enn 40 år har HTH skapt kvalitetsløsninger til en overkommelig pris, og er i dag Nordens største kjøkkenprodusent. Det er en rolle som forplikter, derfor prøver vi hele tiden å bli bedre slik at vi kan bidra til å oppfylle kjøkkendrømmen til alle våre kunder. Ett HTH kjøkken kan være alt du drømmer om at ett kjøkken skal være. Det viktigste rommet i livet ditt.

Skap ro og harmoni med rene linjer og ubrutte flater

Mono/Hvit

Åpent 24-7

hth.no 166

hth.no holder åpent døgnet rundt, hele uken. Her kan du i ro og fred finne inspirasjon til det nye kjøkkenet ditt, fordype deg i detaljer og få hjelp til å finne ut hvordan det nye kjøkkenet skal innredes slik at det blir det viktigste rommet i livet ditt.


Seven Natur Eik

Concept Natur Eik Finér

Åpeningstider Mandag og Fredag 10.00-16.00 Tirsd. Onsd. Torsd. 10.0-20.00 Lørdag 10.00-15.00

Midbøe As Lagårdsveien 65 4010 Stavanger 167


Spar 65% på utgiftene til varmtvann og oppvarming

TOSHIBA kWsmart luft-vann varmepumpe - for nybygg og passivhus - Norges mest solgte luft-vann varmepumpe – nå i ny oppgradert versjon - Pris til forbruker fra kr 59 000,- ferdig installert. - Kvalifiserer for kr 10 000,- i støtte fra Enova - Dekker byggeforskriftenes krav til fornybar energi med god margin - Passer for boliger med totalt energiforbruk opp til 30 000 kW/h - Unik motstrøms-kondensator som leverer hele sin effekt til tappevann - Opp til 80 °C til tappevann og 55 °C til varmeanlegg - Ingen fare for fryseskader ute – glødde kjølerør mellom ute- og inndel

51 68 23 00 168

@

www.sig-halvorsen.no firmapost@sig-halvorsen.no


Bergvarmepumpe NIBE F1245 NIBE F1245-serien setter en helt ny standard for varmepumper, og har allerede rukket å bli markedsleder innen villavarmepumper i Norden. Høy effektivitet og beste besparelse. Selvforklarende logisk styresystem med USB-utgang. Nytt design spesialbygget for laveste lyd. Rask og enkel innstallasjon, kompakt og servicevennlig. NIBE F1245 er en varmepumpe med integrert, rustfri varmtvannstank, med berg, jord eller sjø som varmekilde. Vår mest avanserte varmepumpe.

Avtrekksvarmepumpe NIBE F470R & F750R Komplette varmepumper som gjenvinner energi fra avtrekksluften og som dekker boligens behov for vannbåren oppvarming, ventilasjon og tappevann. • Ventilasjonsaggregat • Varmtvannsbereder i rustfritt stål • Pumpe, vekselventil m.m. for vannbåren oppvarming • NIBEs intuitive brukergrensesnitt

51 68 23 00

@

www.sig-halvorsen.no firmapost@sig-halvorsen.no

169


170


171


Slipp inn lyset gjennom taket Takvinduer finnes i mange størrelser og kan monteres sammen i utallige kombinasjoner; ett, to eller flere vinduer, tak/ fasadeløsninger, takterrasser og så videre. Det er også et stort utvalg av rulleskodder, markiser, persienner, rullegardiner og plisségardiner til takvinduene. Ved å oppgi koden på vinduet ditt når du bestiller rullegardiner o.l., så er du garantert en gardin som passer perfekt. VELUX takvinduer og solskjerming kan leveres med programmerbar INTEGRA kontrollpad, som har berøringsskjerm som en smarttelefon. INTEGRA kontrollpad har mange forhåndsprogrammerte funksjoner, f.eks. ”våkne opp”, da går rullegardinene opp og vinduet åpnes når du skal våkne om morgenen. Eller du kan enkelt lage dine egne programmer.

VELUX Norge AS 22 51 06 00

www.velux.no 13929_003_V-N_Annonce_210x297_typehuskatalog.indd 1

172

10-09-2012 15:39:41


Et trinn over! Den er noe av det første vi ser når vi kommer inn i boligen. Trappen, et fantastisk redskap som tar oss fra den ene etasjen til den neste. Har du tenkt over hvor mange ganger trappen blir brukt? Derfor er det viktig å stille krav til trappen. Den har en viktig funksjon, og skal tilfredsstille mange krav. Den skal både ha et funsjonelt design og et estetisk design. Vi har produsert tusenvis av trapper i alle fasonger og materialer - og har derfor de beste forutsetningene for hjelpe deg i ditt prosjekt - enten det er nybygg eller renovering av bolig, til nærings- eller offentlige bygg. Vårt budskap er kvalitet. Vi legger vekt på godt håndverk, samtidig som vi bruker ny teknologi for rasjonalisere deler av produksjonen. Godt arbeidsmiljø, godt produksjonsutstyr og flinke medarbeidere er viktige forutsetninger for at vi skal lage de produktene våre kunder ønsker.

Ta kontakt for mer informasjon Mail post@meisland.no Tlf 51 68 49 49

Ofte glemmer vi trappen i vår iver etter å få akkurat den utformingen på boligen som vi drømmer om. Resultatet blir dessverre at trapperommet blir avspist med et minimum av plass. Vårt råd er: Tenk trapp tidlig i prosessen! Les gjennom katalogen vår i ro og mak. Hva passer best hos deg, en rett trapp eller en svingtrapp? Med eller uten repos? Tett eller åpen? Hvordan skal spiler, konger og håndrekke se ut? Når du har tatt stilling til form, er det et spennende mangfold av treslag, overflatebehandling og andre materialer som kan kombineres. Lykke til!

Se vår hjemmeside for inspirasjon

meisland.no

173


Ditt viktigste valg! Bedre luftkvalitet - lavere energibruk Valg av Villavent balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning er sannsynligvis det enkelttiltaket som har størst betydning for redusert energibruk i nye boliger. Samtidig oppnås ”friske hus” med god luftkvalitet. Sentralstøvsuger - får også det farlige støvet ut av huset På tross av god ventilasjon oppstår forurensinger inne, som vi gjerne vil få ut av huset. Villavent sentralstøvsugersystem sørger for dette på en effektiv og behagelig måte. Les mer om dette på våre nettsider.

EC-teknologi

Sandnes · Bergen · Trondheim · Oslo · Eidsvoll mailbox@systemair.no · www.systemair.no

174


ZANDA – 450 000 nordmenn kan ikke ta feil Ønsker du en stabil takstein som gir deg et holdbart og vakkert tak? Zanda er Norges sterkeste takstein og beskytter flere enn 450 000 norske husstander. Den kommer i flere utførelser. Zanda Rustikk har en granulert overflate som holder på snøen opp til 35° takvinkel. Zanda Protector har en blank overflate som gir dypere farger og økt motstand mot mose- og algevekst. I 2013 utvider vi Zanda-familien med flere nye overflater og farger. Les mer på monier.no.

Enkleste veien til et nytt tak

Zanda betongtakstein gir deg et sterkt og vakkert tak.

Vi har alt du behøver for et komplett og sikkert tak. Våre produkter gjennomgår tøffe klimatester som gjør at vi kan garantere at de holder. Vi tilbyr komplette takpakker med tilbehør som er tilpasset taksteinens form og farge. Enkelt, ikke sant? *Garanti: 30 år på funksjon, frostbestandighet, styrke og tetthet.

www.monier.se monier.no

175


Vi kjenner markedet lokalt Å megle prosjekt er en oppgave for spesialister. En prosjektert bolig skal ofte selges uten at den er bygget.

For utbygger og kjøper er prosjektet en urealisert boligdrøm, men for oss i EiendomsMegler 1 handler det om å gi trygghet og tro på prosjektets framtid – og mye av suksessen gjenspeiler kunnskap om de lokale markedsforholdene. Vi har mer erfaring enn noen andre til å ta deg gjennom denne prosessen. En handel gjennom oss, er en trygg handel. Våre rutiner, vår kompetanse og vår kunnskap om både marked og beliggenhet, gjør at vi kan gi de riktige rådene og hjelpe deg til å ta de riktige valgene.

rmål

«Å selge en boligdrøm er å skape tillit og trygge relasjoner» Ta kontakt med vår megler: Leiv Stokka, 95 21 07 73 leiv.inge.stokka@em1.no

eiendomsmegler1.no 176

Å bygge nytt, er både spennende og givende. Å kjøpe nytt er tilsvarende utfordrende. EiendomsMegler 1 sine prosjektmeglere er i tett dialog med utbyggerne, og samarbeider med de største aktørene. Det har vi gjort lenge, og har derfor svært god oversikt over hva som skjer. God markedsføring, tydelig målgruppetenking, en sterk markedsposisjon og utstrakt samarbeid mellom EiendomsMegler 1 og SpareBank 1 SR-Bank, gir alle involverte de fordelene som skal til for å lykkes. Vi realiserer drømmen om nye boliger.


På den grønne siden Vi leverer ferdig gress, torv og Bergknapp sedummatter til bruk på tak og på områder hvor det er ønskelig med hurtig etablering av grønne arealer - så slipper du å vente på at gresset skal gro! Legger du en ferdigplen kan du sparke av deg skoene og nyte den deilige følelsen av mykt gress mot bare bein allerede lenge før naboens gressfrø i det hele tatt har begynt å spire. Vi leverer ferdig lagte plener og er selvsagt behjelpelige med gode råd dersom du velger å gjøre arbeidet selv. Torvtak har lange tradisjoner i Norge. Allerede i forhistorisk tid ble dette materialet brukt til å tekke tak med. Flere steder i landet var det faktisk vanlig å bruke torv og never til å tekke tak med til langt inn på 1800-tallet. Enkelte steder ble denne teknikken benyttet helt til omkring 1950. I dag har denne metoden blitt populær igjen, både på hyttetak og bruksbygninger. Bruk av torvtak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Ved å benytte torvtak på en hytte

på fjellet vil en dessuten få et bygg som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak på bygg i mer urbane strøk er med på å skape grønne lunger i tett bebyggelse. For 2 år siden startet vi produksjon av Bergknapp, som er det norske navnet for sedum. Bergknapp sedummatter brukes blant annet på tak og begrenser avrenningen etter nedbør, isolerer godt mot kulde og demper støy. Bergknapp absorberer og filtrerer dessuten luftforurensning og støv, og i tillegg er det vakkert å se på. Bergknapp kan også brukes i steinmursbed og i skråninger og blomstrer i forskjellige farger gjennom hele vekstsesongen og skaper et naturlig habitat for plante- og dyreliv.

177


Glassmester Vi tar gjerne imot utfordringen med å skreddersy en løsning for nettopp deg og de ønsker og behov du måtte ha.

Fra å kun være et produkt som skulle beskytte mot vær og vind og samtidig slippe lyset inn fyller glass i dag en mengde funksjoner. Det finnes for eksempel ulike typer vindusglass med ulike egenskaper, som begrensing av varmetap, redusert solvarmetilførsel, beskyttelse mot støy og beskyttelse mot stråling. Glass kan også brukes i interiør- og dekordetaljer, som for eksempel på eller over kjøkkenbenken, under vedovnen for å hindre skade på gulvmaterialer og til hyller, bord eller dører. Her er det faktisk kun fantasien som setter grenser. Glass kan erstatte andre bygningsmaterialer og samtidig gi flere ekstra fordeler i form av lys, utsyn og romfølelse. På denne måten blir glasset med på

rmål

Velkommen innom til Glassmester Einar Knutsen på Bryne

Alt i glass, bilglass, speil og aliminium Tlf: 51 48 02 11 Mail: post@einarknutsen.no einarknutsen.no

178

å tilføre bygningen en spennende og kanskje overraskende dimensjon. Glass kan også være en del av husets klima- eller sikkerhetssystem. Det finnes vindusglass som regulerer varmetap og sikkerhetsglass som sikrer mot innbrudd og hærverk ved å være ekstra motstandsdyktig mot kunstig påkjenning. I tillegg er glass svært vedlikeholdsvennlig, da det eneste vedlikeholdet består i rengjøring. Vi leverer alle typer glass, aluminiumssystemer, ulike typer speil og dusjdører og dusjkabinetter etter mål - og vi monterer det selvsagt for deg. Ta kontakt - vi vil gjerne la oss utfordre!


Neste generasjon vinduer Reduser energiforbruket ditt og skap trivelige omgivelser med Svanemerkede vinduer fra NorDan.

Vinduer er en viktig del av husets utrykk, både utvendig og innvendig. Vinduets viktigste funksjon er å slippe inn dagslys som har stor betydning for helsen. Gode lysforhold gir følelsen av vælvære og trivsel. Dagslys kan aldri erstattes av lampelys. Men vinduer har alltid stått for det største energitapet i boligene. NorDan har hele tiden vært i forkant med lavenergi løsninger, både i glass, karm, ramme og varmkant(VKS). NorDan NTech er markedets best isolerende vinduer. Den lave U-verdien gjør det mulig å redusere energiforbruket og mengden byggematerialer i nybygg.

Resultatet er lavere utgifter, lavere energiforbruk og et jevnere, sunnere inneklima.Du sparer penger i dag. Du sparer i morgen. Og du sparer miljøet for framtiden. Smart. Er det rart vi kaller det neste generasjon vinduer? Dagens energikrav er bare begynnelsen på en rivende utvikling. Med fokus på kvalitet, kunnskap og klima vil vi fortsette å være en pådriver for utvikling av bedre vinduer og vindusløsninger. Det kommer garantert nye utfordringer som vi vil ta tak i.

nordan.no 179


Tomter til privatpersoner Vår visjon er å være pådriver, tilrettelegger og medspiller for å bygge den gode by Sandnes.

Sandnes tomteselskap spiller en nøkkelrolle i utviklingen av nye boligtomter i Sandnes kommune. Ingen kommuner i landet vokser så fort som Sandnes. I løpet av de siste 30 årene har Sandnes økt sitt innbygger- tall med nesten 900 personer hvert år. I de kommende årene forventes en befolkningsvekst på ca 1 300 pr. år. Sandnes og regionen for øvrig har et stort behov for byggeklare boligtomter og nye boliger, og det er her Sandnes tomteselskap skal være en sentral aktør.

rmål

Vi har kontor innerst i vågen i Sandnes sentrum, nærmere bestemt i Havnegata 15, 2. etasje. Hjertelig velkommen! Tlf: 51 33 50 00 Mail: tomteselskapet@sandnes.kommune.no

sandnes-tomteselskap.no 180

Vi kjøper arealer av grunneiere og sørger for at arealet blir regulert. Videre bygger vi veier, vann- og avløpsanlegg samt lekeplasser - for så å selge arealene som byggeklare tomter. Sandnes tomteselskap samarbeider med flere byggefirma om å få flere nye boliger ut i markedet. Dette gjør vi gjennom prosjektkonkurranser der byggefirmaene selger boliger som de bygger på våre tomter. Vi utvikler og selger også tomter direkte til sluttbruker, som står fritt til å velge byggefirma.


Villapakker

Villa 1

Kan bygges som 2 etasjer på 3 meter lengde eller som 1 etasje på 6 meter lengde. Max gulvhøyde er 5 meter. Pris er inkl. mva.

14 990,-

Villa 2-3 arbeidshøyde 5 meter

Verdens raskeste!

Villa 2-2 arbeidshøyde 7 meter

Villa 2-1 arbeidshøyde 9 meter

Villa 1-2 arbeidshøyde 5 meter

Villa 1-1 arbeidshøyde 7 meter

Norskprodusert aluminiumstillas

Villa 2

Kan bygges i 3 etasjer på 3 meter lengde, som 2 etasjer på 6 meter lengde eller som 1 etasje på 9 meter lengde. Max gulvhøyde er 7 meter. Pris er inkl. mva.

23 500,ALUSAFE rammestillas er lett, enkelt å montere og tar liten plass. Vi tilbyr flere pakkker som passer perfekt til hjemmebruk! Stillasgruppen Produksjon AS har siden oppstarten i 1998 utviklet egne stillaser – Alusafe Stillas. Dette er utviklet i nært samarbeid med erfarne stillas-byggere, noe som har gjort det til et av markedets mest brukervennlige. Alusafe Stillas finnes i to klasser; spir- og rammestillas. Alusafe spirstillas er et robust og godt stillas i belastnings-klasse 5. Flere av de store stillasfirmaene i landet bruker Alusafe spirstillas.

Ring 52 84 64 00 for mer informasjon om alle alternativene som passer ditt prosjekt.

www.stillasgruppen.com www.stillasgruppen.com

181


Sett litt farge på tilværelsen sammen med oss Vi utfører malerarbeid av høy kvalitet med høykvalitetsmaling fra Jotun - både innendørs og utendørs.

Riktig utstyr er halve jobben, heter det. Når du skal male er det viktig å vite hvilken type maling som passer både til de ulike bruksområdene og til de ulike materialene. Det bør ikke være rom for lettvinte løsninger i denne sammenhengen, for da får du svi for det senere. Et godt grunnlag, kvalitetsmaling og hjelp fra kyndige fagfolk vil nemlig lønne seg i lengden - og det er her vi kommer inn. Malingsleverandøren vår er Jotun - nettopp fordi Jotun bygger på kvaliteter som vi kan stå inne for. Jotun er Norges ledende produsent av maling og pulverlakker med produkter som møter kravene til miljøhensyn, kvalitet og kostnadseffektivitet. Jotuns produkter er i stadig utvikling

Vi utfører malerarbeid av høy kvalitet. Ta kontakt på tlf

95946049

182

samtidig som firmaets designere og produktutviklere tar hensyn til skiftende trender og moter. Dermed er Jotun alltid med i tiden med produkter for enhver smak, tilpasset de aktuelle bruksområdene. For oss er dette kvalitetsmaling og det eneste som gjelder, for da får du er varig resultat både du og vi kan være fornøyde med i lang tid fremover. Vi tilbyr kunnskap, yrkesstolthet og erfaring, og vi bistår gjerne med veiledning dersom du ikke er sikker på hvilke farger som passer best til huset ditt. aTa kontakt og la oss få lov til å hjelpe deg med å sette litt farge på tilværelsen din!


Et av Sør-Norges største kobber- og blikkenslagerverksted

Materialer og farger

Vi leverer metall i mange ulike former, farger og mønstre. Du kan velge mellom stål, aluminium, kobber, sink, rustfritt, syrefast og lakkert. Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen!

Med metall kan vi gjøre det meste. Vi kan lage spennende produkter i alle former og størrelser. Mer enn 30 års erfaring De fleste vet at en blikkenslager kan levere Du kan få et unikt takrenner, pipehatter og beslag. Det gjør vi og produkt som ingen vi er flinke til det. Men vi kan lage mye annet. andre har. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva vi kan lage i metall. Og sist, men ikke minst, vi gjør det lokalt.Vi lagerfører takrenner og plater av forskjellige materialer, og tør påstå at vi har det største utvalget av denne typen produkter i vårt distrikt.

Kvålveien 13 4323 Sandnes

46 94 00 00

lieblikk.no

183


Er dette ditt drømmehjem?

SpareBank 1 SR-Bank kan gi deg en rask vurdering av hvor mye du kan låne til ny bolig. Vi har fleksible nedbetalingsløsninger, og er opptatt av å finne det lånet som passer best for deg og din livssituasjon. Snakk med oss i dag så har du kanskje penger til å kjøpe drømmeboligen i morgen. Ring oss på telefon 02002 eller fyll ut lånesøknad på www.sr-bank.no.

184


BOEN har lange tradisjoner i å produsere parkett av høy kvalitet. Vi har røtter tilbake til 1641, da kraften fra Boen-fossen ved Topdalselva, utenfor Kristiansand drev våre to tradisjonsrike sagbruk. Helt siden den gang har de ansatte i BOEN forvaltet en stolt arv hvor innovasjon og solid håndverk har gått hånd i hånd. Vår respekt for naturen er selve hjertet og sjelen i kulturen vår.

Et tregulv er en viktig del av ethvert rom, ethvert hjem. Siden trender og livsstil endres kontinuerlig, ønsker vi at vår gulv - gjennom farger og utvikling av mønstre - skal gjøre det samme. Lek med våre gulv i ulike miljøer på vårt floorstudio: www.boen.no

185


DEN VIKTIGSTE INGREDIENSEN I PASSIVHUS ER ISOLASJON

Kutt strømregningen med 75% i passivhus. Passivhus er boliger bygd med ekstra varmeisolasjon, svært god tetthet, og varme-gjenvinning. Det gir hus med et ekstremt lavt energiforbruk, høy komfort og et godt inneklima. Passivhus får Energimerke A. Det gir deg en bolig for fremtiden, som vil bli mer attraktiv i eiendomsmarkedet fremover. GLAVA® anbefaler isolasjon av typen GLAVA® Extrem til hus med passivhusstandard.

glava.no 186


r e fo ern prat! j g g Rin yggelig en h

Vi utfører:

Meisling Kjerneboring Betongsagning Vår lange erfaring gjør Leikvoll Kjerneboring til et godt valg! Firmaet ble stiftet i 1985. Siden 1996 er firmaet eid og ledet av John Sigve Tjelta. Etter mange år på Tjelta i Sola, flyttet vi i 2010 til Kvålveien 13 i Sandnes. Leikvoll Kjerneboring teller i dag 8 flinke, erfarne medarbeidere. Vi er opptatt av å holde et høyt

Tlf: 51 67 13 11 Mob: 907 54 777 Mail: post@leikvoll.no

servicenivå i alt vi gjør. Kundene våre skal være trygge på at de kan stole på oss, både når det gjelder tid og kvalitet på jobben vi gjør.Vi er opptatt av ryddighet, både på arbeidsplassen og i samarbeidet med våre kunder! Vi utfører alle typer oppdrag innenfor betongsaging, riving og kjerneboring. Enten det gjelder rehabilitering eller nye anlegg er Leikvoll Kjerneboring et godt valg!

leikvoll.no 187


ANLEGGSMASKINER • LIFTER • AGGREGAT

BEST PÅ UTLEIE AV ANLEGGSMASKINER OG LIFTER Vi har landets største utvalg i Cat maskiner og tilbyr en rekke kompletterende utstyr fra andre leverandører. I tillegg har vi distriktets største og nyeste utvalg av lifter fra 6 meter til 43 meter. Så trenger du å jobbe i høyden... lei fra oss! Våre medarbeidere har lang erfaring innen maskinutleie og vet hva som er viktig for kunden – god service og et bredt produktutvalg!

DITT VALG, VÅRT UTVALG

Bestill på 815 66 800 og se vårt utvalg på www.pon-cat.com

188


varme

Gass er en sikker og rimelig energikilde som gir effektiv utnyttelse – ikke minst til energikrevende industriprosesser. Infrastrukturen baner vei for klimanøytral biogass produsert av matavfall og avløpsslam.

På Forus forvandles restavfall til vannbåren varme. Spillvarmen fra avfallsforbrenningen varmer opp vannet i rør som går ut til bedrifter og boliger i nærheten – samme prinsipp som et sentralvarmeanlegg.

fiber

strøm

vju Ill.: Børge Bredenbekk

gass

9

11

9

11

11

2

311

311

9

11

7

9

31

1

Stabilt, framtidsrettet, distriktsvennlig – og med hastigheter ingen av konkurrentene kan matche. Fibernettet er en forlengelse av Lyses pionérskap, og vi finner stadig nye ting å bruke fiberen til.

Hundre års samspill mellom naturkrefter, pågangsmot, skaperkraft og lagånd har gitt regionen og næringslivet en forsyningssikkerhet som er en av de beste og mest stabile i landet.

Positiv energi til næringslivet! Næringslivet i Rogaland er avhengig av god infrastruktur. Lyses bidrag er å tilrettelegge for effektive energi- og kommunikasjonsløsninger. Fra å være en tradisjonell strømleverandør, har vi de siste ti årene engasjert oss innen en rekke andre energiformer: gass, miljøvennlig drivstoff, varme, kjøling og vindkraft. Lyses satsing på fiberoptikk er et annet satsingsområde som vil ha stor betydning for næringsutvikling og verdiskaping i årene framover. Gjennom banebrytende infrastruktur ønsker vi å bidra til næringsutvikling og stimulere til økt konkurransekraft i regionen vår. Vi kaller det positiv energi! Les mer på lyse.no/positivenergi

189


Miljøvennlig container Vi har den perfekte containeren. Enten det er til oppussing, hjemmebruk eller hagearbeid.

Amdal Miljøcontainer AS har vært i faget i snart 20 år, og fremstår i dag som en totalleverandør av containere og medfølgende avfallshåndtering. Vi har egne ansatte som er spesialister på miljøkartlegging av bygg ved rehabiliteringer og saneringsarbeider, kildesorteringsopplæring av ansatte, oppfølging, kostnadsreduserende tiltak samt drifte avfallshåndteringsprosjekter. Vi vil til enhver tid levere avfallet til

Se

190

acu.no for bestilling av container

godkjente sortering/gjenvinningsanlegg. Vårt mål vil være at så mye som mulig skal distribueres til materialgjenvinning og energigjenvinning. Vi er 41 ansatte og 25 biler som er disponible til å serve våre kunder til en hver tid. Vi dekker området fra Stavanger til Egersund og Flekkefjord med egne biler, og benytter samarbeidspartnere i andre deler av fylket/landet.


Motek hjelper deg å få huset ditt tett Ampack membran og tettesystemer levert av Motek er ett komplett tettesystem som gjør deg i stand til å tette ditt bygg på en profesjonell og rask måte. Produktene er av markedsledende kvalitet og gjør deg i stand til å tette ditt bygg 100 %. Dette gjør at isolasjonseffekten optimaliseres, noe som igjen minimaliserer energibehovet til huset ditt. I tillegg har Ampack 10 års garanti på sine produkter.

Tlf: 800 81 777 E-post: firmapost@motek.no www.motek.no

191


192


193


Er du inspirert? Kom innom oss eller drøm videre pü: www.fjogstad-hus.no

194


195


Livet består av en rekke drømmer. En av de viktigste er drømmen om en bolig. Fjogstad-Hus gir deg inspirasjon, gode råd og tips slik at du kan oppfylle boligdrømmen din. Vår inspirasjonsbok er mer enn bare boliger - det er også et verktøy som skal hjelpe deg til å se mulighetene som finnes. Sammen kan vi realisere drømmen din, slik vi allerede har gjort for mange familier.

196


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.