2 minute read

Zgodba Odprtih vasi

GLAmpyArDING

zgodba odprtih vasi

slovensko podeželje utripa v ritmu letnih časov, odmaknjeno od urbanega, s hrupom, hitenjem in smogom prenatrpanega vsakdana, ponuja popoln odklop in sprostitev v zelenem amfiteatru. V vinogradih, sadovnjakih in oljčnikih rastejo stebla in poganjki, ki jih skrbno negujejo roke gospodarjev. V kleteh zori vino, v shrambah siri, v čebelnjakih med, v steklenih posodah oljčno olje. Takšno je življenje v Odprtih vaseh. edinstvena zgodba, ki vabi z avtentičnostjo ter gostoljubjem domačinov 365 dni v letu. Noto posebnega prestiža doda izkušnji bivanje v sodobni, trajnostni namestitvi – minimaxiju.

Zagotovo bo po teh koronskih časih nastopil pravi trenutek za pobeg v Odprte vasi in k zgodbam ljudi, ki so del Odprtih vasi. Do tega unikatnega doživetja vas loči le klik na portalu www.odprtevasi.si.

muzej aleksandrink v vasi prvačina

»V vasi tako rekoč ni hiše, ki ne bi dala aleksandrinke, skoraj ni podstrešja, kjer ne bi našli baula, potovalne skrinje oziroma kovčka, ki še vedno hrani dragoceno zapuščino non in pranon,« je povedala sogovornica Vesna Humar. »Prav tako ni otroka, ki ne bi odraščal s pripovedmi, ki so v določenem aspektu dobile podobo pravljičnih mitoloških zgodb. Ustanovljeno je bilo Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink.« Goriški muzej je Prvačino izbral za lokacijo stalne razstave, ki bo ohranila zgodbe teh izjemnih Primork za bodoče rodove. Tukaj lahko najdete živi muzej in se potopite v zgodbe žensk, ki so odhajale v Egipt.

Domačija Na Štacjonu

Družina Vodopivec se s sadjarstvom ukvarja že vse od leta 1986, ko so posadili prvih 1250 sadik breskev. V sredini 80. let je bilo sadjarstvo v Vipavski dolini v vzponu. Nasadi z breskvami so do danes drug za drugim propadli. Pri Vodopivčevih so leta 2010 zasadili nov nasad z 250 breskvami, istočasno pa še 120 češenj. »Še vedno upamo, da nam bo uspelo ohraniti družinsko tradicijo, čeprav je sadjarstvo trenutno naš konjiček.« je povedala Karmela Vodopivec.

Turistična kmetija Na hribu

Tudi zakonca Leban sta se odločila, da bosta vrata svoje ekološke kmetije odprla gostom, ki bodo za dopustovanje izbrali slovensko podeželje. Gost pri njiju odkrije bogastvo samooskrbne živinorejske kmetije ter spozna domače živali, poudarek pa je na vzreji čistokrvnih konj pasme quarter horse. Predelujeta tudi vino in mesnine. Zadnja leta predelata tudi več vrst ekološko pridelanih žit, tudi kamut.

Družina Vižintin in oljčno olje ronki

Žarko Vižintin se z nasadi oljk v Vipavski dolini ukvarja že 17 let. Zadnja leta z družino več pozornosti namenijo turizmu. Povedal je, da se posebej prebivalci mest, ki se ustavijo v oljčniku ali vinogradu, ne morejo načuditi lepoti pokrajine in prijaznosti ljudi. »In kaj je lahko lepšega za gosta, ki pride v ta zeleni raj in poskusi doma pridelano vino, ekstra deviško oljčno olje, mesnine, ki jih sušimo na vipavski burji in kruh pečen v krušni peči?«

Vino v amforah

borut Leban je kot poslovnež po več letih odmika od narave začel ustvarjati svoje vino. V Odprte vasi vstopa z zgodbo o vinu v amforah, ki se je pričela pred dobrimi desetimi leti. »Gostu, ki nas obišče, bi rad predstavil svoj način razmišljanja ter pristop k vinogradništvu in vinu. Želim si, da spozna vina, ki dozorijo na povsem naraven način.« pove Leban. Gostje Odprtih vasi prejmejo tudi kartico ugodnosti, ki jih lahko izkoristijo ob obisku izbranih turističnih znamenitosti ali najboljših domačih gostiln. Rekreativci in ljubitelji aktivnega raziskovanja lepot podeželja lahko na izlete pobegnejo na električnih kolesih. To so Odprte vasi. Glampyarding – povsem nov način dopustovanja, edinstveno doživetje avtentičnega življenja na vasi.

This article is from: