__MAIN_TEXT__

Page 6

6 - Nro 62 Torstaina joulukuun 17. pnä 2020 .

Sesongista odotetaan hyvää

Ilmainen kuljetus Karjaalta

Värikkäät kukat ilahduttavat joulun aikaan Ruoka-apu jakaa Arjen harmautta on moni tottunut piristämään värikkäin kukkasin. Erityisesti koronavuonna kukista haetaan iloa ja ehkä lohtuakin. Keväällä ja kesällä puutarhakauppa kävi erityisen vilkkaasti ja myös joulusesongista odotetaan hyvää. Kolmannen sukupolven kauppias Lotte Castell ja kolmisenkymmentä vuotta Inkoossa Hagalandetin arjen jakanut puoliso Martti Rappu ovat valmistautuneet vilkkaaseen joulusesonkiin. -Olemme tilanneet tavaraa jopa edellisvuosia enemmän, Rappu kertoo. -Pikkujouluaikaan ihmiset ovat ostaneet kukkia itseään ilahduttamaan ja koristellakseen kotiaan joulutunnelmiin, Castell sanoo.

Tähti ja amaryllis kärjessä Hagalandetin tapaiset kauppapuutarhat alkavat olla yhä harvinaisempia, kun alaa ovat vallanneet suuret tukkutoimijat ja kaiken palvelun tavaratalot. Kauppapuutarhassa vierailu talvi-illan pimeydessä on kuitenkin elämys, jollaista ei tavaratalosta saa, ja väljät tilat mahdollistavat tur-

vavälitkin. Hagalandet toimittaa kukkia tilauksesta myös koteihin Länsi-Uudenmaan alueella. Rappu arvelee, että tänä vuonna kotiinkuljetukselle on erityisen paljon kysyntää, kun joulua ei voida ehkä viettää perinteisesti ja vanhuksia ei voida tai uskalleta käydä tervehtimässä. Vaikka vuosi on ollut kummallinen, Hagalandetissa luotetaan perinteisten joulukukkien menekkiin. Joulutähtiä on eri värisinä varattu parituhatta. -Tämän sesongin hittiväri vaikuttaa olevan roosa, Castell sanoo ja nimeää sellaisen myös omaksi suosikikseen. Rappu sen sijaan valitsee perinteisen punaisen. -Ja vaimo hoitaa kukat meillä kotona, hän naurahtaa. Joulutähti on tarkka kastelusta, kun ei saa kastella liikaa, eikä liian vähänkään. Helpompia ovat sipulikukat, kuten suosituimpien joulukukkien kakkossijaa pitävä amaryllis eli ritarinkukka, sekä kolmosena listalla keikkuva hyasintti. Kaikkia joulukukkia voi sesongin jälkeen hoitaa huo-

KOULUJA JA KURSSEJA SKOLOR OCH KURSER

TEKNISKA UTBILDNINGAR I KARIS Metallarbetsutbildning, plåt- och svetsarbeten Grundexamen i maskin- och produktionsteknik Metallbranschen behöver arbetstagare och den här utbildningen ger de färdigheter du behöver för att jobba inom metallbranschen. Arbetskraftsutbildning. Fastighetsskötare Grundexamen inom rengörings- och fastighetsservicebranschen I utbildningen ingår bl.a. underhåll av fastighetstekniska system och skötsel av VVS-system. Arbetskraftsutbildning. Fordonsmekaniker Grundexamen inom bilbranschen För dig som är intresserad av bilbranschen eller behöver fortbildning inom branschen!

Sök nu!

TEKNISIÄ KOULUTUKSIA KARJAALLA Metallityökoulutus, levy- ja hitsaustyöt Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto Metalliala tarvitsee työntekijöitä ja tämä koulutus antaa sinulle tarvittavat valmiudet metallialalla työskentelyyn. Työvoimakoulutus. Kiinteistönhoitaja Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto Koulutukseen sisältyy mm. kiinteistöteknisten järjestelmien hoito ja LVI-järjestelmien ylläpitäminen. Työvoimakoulutus. Ajoneuvoasentaja Autoalan perustutkinto Sinulle, joka olet kiinnostunut autoalasta tai tarvitset lisäkoulutusta alalle.

Hae nyt! Lue lisää / Läs mera www.axxell.fi/teknik

joulukasseja Pohjassa

Martti Rappu nimeää omaksi suosikikseenkin perinteisen punaisen joulutähden, joka on vuosi vuoden jälkeen myydyimpiä joulukukkia. nekasveina ja viime vuosien uuden tulokkaan, jouluruusun, voi myöhemmin istuttaa uloskin. Uusi kukinta harvoin osuu enää joululle ilman kasvatuksen kommervenkkejä, mutta tuovathan kukat iloa muinakin vuodenaikoina.

Tärkein sesonki kaupoissa Kun kauppapuutarhat saavat suurimmat tulonsa kesämyynnistä, on perinteisille kukkakaupoille joulusesonki äitienpäivän ohella merkittävin myyntiaika. Pohjan Kukkacenter Scillassa odotellaan jouluruuhkaa alkavaksi jännityksellä. -Tähän saakka on ollut hiljaista, olemme ehtineet tehdä rauhassa asetelmia, mutta eiköhän se hulina pian ala, Marangon kaupunginhallitus on päättänyt laatia neljän H vuoden sopimuksen C Ma-

rinen ja Oscar Cavoniuksen kanssa Hangonkylän vierasvenesataman palveluiden hoitamisesta. Yritys hoiti sataman jo

tina Wiman kertoo. Myös Scillassa vuosi on ollut hyvä. Keväällä koronarajoitusten astuessa voimaan Scilla tarjosi kukkien kotiinkuljetusta ja kiirettä piti. Ilmaista kotiinkuljetusta Pohjan keskustan alueelle luvataan myös jouluksi. Wiman odottelee vielä täydennystä jouluvalikoimaan ja kauden erikoisuuksia saapuvaksi. -On glitteriä ja raidallisia joulutähtiä ja vaikka mitä, Wiman kertoo. Hänen mukaansa erikoisuudetkin menevät tasaisesti kaupaksi, vaikka perinteinen joulutähti ja amaryllis ovatkin vuosi vuoden jälkeen myydyimmät tuotteet. -Kyllä kukat kuuluvat jouluun kuten kuusetkin, Wiman iloitsee perinteistä. -Natalia Teikola kuluneella veneilykaudella ja ilmoitti halunsa jatkaa toimintaa pidemmällä sopimuksella toiminnan kehittämiseksi. Aikomuksena on myös kauden pidentäminen toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun kysyntään vastaamiseksi.

Kaavoitus Asemakaavan voimaantulo Tiedoksi ilmoitetaan, että Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä olla tutkimatta Uudenmaan ELY-keskuksen valitusta Koverharin Datakeskuksen asemakaavasta, ei ole jätetty valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kaupunginvaltuuston 10.9.2019 § 47 hyväksymä asemakaava tulee tällä kuulutuksella voimaan 17.12.2020.

(Raasepori) Paikallinen Mathjälp Ruoka-apu-yhdistys on järjestänyt vuodesta 2017 joulujuhlan ja ruokailun yksinäisille ja vähävaraisille jouluaattona. Joulutapahtuma järjestetään myös tänä vuonna, mutta poikkeusjärjestelyillä. -Yhdessäoloa ei voida nyt järjestää turvallisuussyistä, mutta tulemme jakamaan ruokakasseja, jotka sisältävät Deli Tukun kokoaman juhla-aterian, yhdistyksen puheenjohtaja Robert Karlman kertoo. Jouluiset ruokakassit jaetaan Pohjan seurakuntakodissa jouluaattona kello 14-16. -Jaon aikana tarjoamme glögiä ja pipareita hakijoille sekä muille jotka sattuvat lähettyvillä liikkumaan. Karjaalta on ilmainen taksikuljetus Pohjaan. Se lähtee kello 13.15 Bäljarsin grillikioskil-

ta ja ajaa Karjaan keskustan ruokajakelupisteen kautta, Karlman kertoo. Tarvittaessa ajetaan useampiakin vuoroja. Yhdistys on saanut rahat joulutempaukseensa erikseen. Joulukassien jakoa ja kyydityksiä tukevat Raaseporin suomalainen seurakunta, Karjaan Rotary-klubi, Odd Fellows loosi 54 Karjaalta ja Oskar Öflundin säätiö. Mukaan saattaa tulla myös yksityisiä lahjoittajia. -Muistetaan vielä turvavälit ja kasvomaskit. Jakoon ei pidä tulla myöskään sairaana eikä päihtyneenä, Karlman opastaa. Yksinäisten joulujuhlaperinne alkoi Karjaalla jo vuonna 2004, mutta loppui sittemmin, kun edellinen toimija ei kyennyt enää järjestämään niitä, ja Ruoka-apu -yhdistys otti tehtävän hoitaakseen neljä vuotta sitten.

Tammisaaren elokuvajuhlat jouduttiin perumaan (Raasepori) -Tammisaaren elokuvajuhlat olisi järjestetty 16. kerran tammikuun kolmantena viikonloppuna, mutta nyt joudumme kuitenkin perumaan festivaalin koronatilanteen vuoksi, elokuvajuhlien puheenjohtaja Sirpa Huusko tiedottaa. Elokuvien ystävien Raaseporissa ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä festivaaliviikonlopun sijaan ohjelmisto sirotellaan koko tulevalle vuodelle.

-Suunnitteilla on ainakin elokuvatietovisa, dokumenttielokuvatilaisuus, elokuvaesityksiä jäsenistölle ja koululaisille sekä drive in-elokuvaesitys. Emme voi vielä lyödä lukkoon päivämääriä, mutta ohjelmistosta tiedotetaan kotisivuillamme ja Facebookissa heti kun se on mahdollista, Huusko sanoo. Vuoden 2021 teema on elokuvayhdistyksen ikään viitaten sopivasti ”Sweet sixteen”.

R-2014 tulkitsee hiutaleita Kupru-gallerissa (Raasepori) Vuonna 2014 perustettu taiteilijaryhmä R-2014 tarjoaa taiteen ystäville mielenkiintoisia installaatioita ja maalauksia Fiskarissa Kuparipajan takana sijaitsevassa, kesällä avatussa uudessa Kupru-galleriassa. Näyttelyssä on esillä 15 teosta ja teoskokonaisuutta. Mukana ovat Samuli Heimonen, Salla Lehtinen, Sebastian Lindberg, Maarit Malin-Pötry, Maaria Märkälä, Pete Nieminen, Ron Nordström, Tiia Orivuori, Reijo Puranen, Soili Talja, Katja Tukiainen ja An-

niina Vainionpää. Taiteilijaryhmällä on ollut näyttelyitä aiemmin eri puolilla Eurooppaa ja monissa suomalaisissa taidemuseoissa. Näyttely on läpileikkaus ryhmän taiteesta ja se esittää erilaisia tulkintoja yhteisestä teemasta hiutaleita, joka on myös näyttelyn nimi. ”Hiutaleita” on avoinna joulukuun 27. päivään saakka jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta tiistaista sunnuntaihin kello 12-17. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja: Kaupungingeodeetti Kukka-Maaria Luukkonen, puh. 040 135 9281 kukka-maaria.luukkonen@hanko.fi

Planläggning Ikraftträdande av detaljplan Meddelas för kännedom att besvär inte har lämnat till Högsta förvaltningsdomstolen över Helsingfors förvaltningsdomstols beslut om att inte avvisa Nylands NTM-centrals besvär över detaljplanen för Koverhar Datacenter. Den av stadsfullmäktige 10.9.2019 § 47 godkända detaljplan träder i kraft med denna kungörelse 17.12.2020. Mera information: Stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen, tel. 040 135 9281 kukka-maaria.luukkonen@hanko.fi

Taiteilijaryhmän R-2014 ”Hiutaleita”-yhteisnäyttely on avoinna Fiskarissa joulukuun 27. päivään saakka. Etualalla Salla Lehtisen kankaasta valmistettu installaatio ”Raskasta” vuodelta 2020.

Profile for Etelä-Uusimaa

EU 62 / 17.12.2020  

EU 62 / 17.12.2020  

Profile for etela