Parasport Vejen 2/23

Page 1

VEJEN

SKÅNSOM IDRÆT FOR ALLE

PARASPORT
3. ÅRGANG. NR. 2. OKTOBER 2023
2 PARASPORT VEJEN SYN • DÆK • FÆLGE • SERVICE AUTOGLAS • AIRCONDITION Industrivej 52C • 6740 Bramming Tlf. 75 17 00 77 www.lundagercarservice.dk

Leder

I denne udgave af vores medlemsblad kan I læse om vores bestyrelsesmedlem Alice Poulsen og hvordan et aktivt fritidsliv altid har været vigtigt for hende og hvordan det kan bringe mennesker sammen og skabe fællesskaber.

Vi benytter også dette blad til at fortælle jer om fordelene ved ridefysioterapi –læs med og se om det er noget for dig. Og så kan du læse om Elsass Fondens nye afdeling i Kolding. Elsass Fonden arbejder for at forbedre livskvaliteten for mennesker med Cerebral Parese.

I kan se billeder fra vores deltagelse i Open by Night i Vejen, hvor vi har haft mulighed for at fortælle om vores tilbud og inkludere endnu flere mennesker i vores fællesskab.

Endelig har børnene på vores gymnastikhold haft en sjov tur i svømmehallen og er glade for at vise deres nye trøjer frem.

Vi ses derude og forhåbentligt også til Julehygge.

Ansvarshavende redaktør Parasport Vejen

3 PARASPORT VEJEN
Efteråret er over os og vinteren nærmer sig, og det betyder, at det er tid til at samles omkring varm kakao, indendørs sport og hyggelige stunder med dem, vi holder af. Parasport Vejen har en særlig tradition med at sprede juleglæde, og vi vil gerne invitere jer alle til vores årlige Julehygge.

Mød bestyrelsen: Alice Poulsen

I denne artikelserie vil vi gerne give jer et indblik i, hvem der sidder i bestyrelsen for Parasport Vejen og hvad de laver i foreningen og i deres fritid. I denne udgave har vi talt med Alice Poulsen.

Alice Poulsen blev valgt ind i bestyrelsen for Parasport Vejen ved generalforsamlingen i 2021 blot ganske kort tid efter, at hun havde meldt sig ind i foreningen og var begyndt til svømning. Hendes engagement i Parasport Vejen er et inspirerende eksempel på, hvordan sport kan bringe folk sammen og skabe fællesskaber.

En kærlighed

til svømning

fra en tidlig alder

Alice har gået til svømning siden hun var blot 8 år og boede i Fredericia. Svømning blev ikke bare en form for motion for Alice; I teenageårene var hun konkurrencesvømmer og brugte svømning som en måde at udfordre sig selv og forbedre sin styrke og kondition. Hun drev det endda så langt, at hun fik en sølvmedalje i rygcrawl til et paramesterskab på Island i 1982.

Desværre måtte Alice lægge svømningen på hylden, da hun flyttede til Odense. Her fandt hun det svært at fortsætte sin sport, og hendes svømmeentusiasme blev midlertidigt sat på standby.

En ny start i Askov

For to år siden ændrede tingene sig, da Alice flyttede til Askov og fandt Parasport Vejen.

Hun går til svømning og er aktiv som bestyrelsesmedlem i Parasport Vejen. Hendes personlige erfaring med at overvinde udfordringer som kørestolsbruger har givet hende en unik indsigt i, hvordan sport kan hjælpe med at forbedre livskvaliteten og skabe muligheder for personer med forskellige fysiske evner.

Alice har personlig hjælper på hver dag, hvilket gør, at hun kan være aktiv og social

4 PARASPORT VEJEN

bl.a. ved at tage til Fredericia og Odense for at besøge familie og venner. Lige nu afventer hun svar på et arbejde, der vil betyde at hun kan komme mere ud og få mere indhold i sin dagligdag.

Ridning og lidenskab for håndarbejde Ud over svømning og hendes engagement i Parasport Vejen har Alice også fundet glæde ved ridning. Hun går til ridefysioterapi ved Skærgården i Egtved, hvor hun nyder alt det gode hestens bevægelser og varme gør for hendes krop.

Når Alice ikke er aktiv i vandet eller på hesteryggen, nyder hun at bruge tid i solen på terrassen eller derhjemme sammen

med sin kat Ballu. Hun har også interesse for strikning. Hendes kreativitet og færdigheder med nåle og garn giver hende mulighed for at skabe smukke håndværk, og det er en af de måder, hun finder ro og glæde i sin dagligdag.

Alice Poulsen er en inspirerende figur, der har vist, hvordan sport og engagement i foreninger som Parasport Vejen kan berige livet for personer med handicap. Hendes kærlighed til svømning og hendes dedikation til at hjælpe andre med at opdage glæden ved sport er en påmindelse om, at selv i mødet med udfordringer kan man opnå store resultater.

5 PARASPORT VEJEN

Elsass Fonden åbner nyt team i Kolding

Elsass Fonden arbejder for at forbedre livskvaliteten for personer med cerebral parese (CP) og deres pårørende gennem forskning, kurser, aktiviteter og støtte til projekter. Elsass Fonden tilbyder information og kurser om ernæring, træning, social deltagelse og fysisk aktivitet, for at fremme selvstændighed og inklusion.

Elsass Fonden blev grundlagt i 1974 af Helene Elsass, en person med CP, og blev styrket efter hendes død i 2003, hvilket muliggjorde udvidelse af deres aktiviteter fra legatuddeling til forskning og praksisaktiviteter.

Elsass Fonden vil fortsat have sit hovedsæde i Charlottenlund, men med

den nye jyske enhed, kendt som ”Elsass Vest,” bestående af fire medarbejdere med forskellige faglige baggrunde, herunder ergoterapeut, fysioterapeut, psykolog og cand.scient. i Idræt. Deres primære opgave vil være at tilbyde programmer og støtte til unge og voksne med CP, da der mangler målrettede tilbud i overgangen til voksenlivet.

For mennesker med CP i lokalområdet vil åbningen af Elsass Vest får stor betydning og vi anbefaler alle, at kigge nærmere på hvordan Fonden kan hjælpe netop jer. Fonden uddeler også støtte til en lang række formål og er generelt meget gavmilde.

6 PARASPORT VEJEN
Elsass Fonden udvider til Jylland med et nyt team i Kolding for at være mere tilgængelig for unge og voksne med CP i Vestdanmark.
7 PARASPORT VEJEN POSTGAARDEN Café • Specialforretning • Bed and Breakfast Byens st�rste udvalg i årgangsspiritus! Nederdammen 36 • 6760 Ribe Tlf. 75 41 01 12 • www.postgaarden-ribe.dk Scagro A/S Engholmvej 10 6621 Gesten +45 4499 2533 info@scagro.dk www.scagro.dk

Open By Night

Du kan altid finde Parasport Vejen til Open By Night. Vi deltager hver gang med en stand lige ud for Legekæden. Kom forbi til en snak om vores tilbud og aktiviteter.

Parasport Vejen deltager i Open By Night for at fremme inklusion og skabe opmærksomhed omkring parasport i lokalsamfundet. Dette giver personer med handicap og mindre skavanker mulighed for at deltage i sportsaktiviteter og blive en integreret del af et socialt fællesskab.

Støttemedlemskab

Vi bruger også Open By Night som en

lejlighed til at fortælle interesserede i muligheden for at tegne et støttemedlemskab.

Du kan hjælpe foreningen med et støttemedlemskab ved at indbetale et valgfrit beløb til foreningens konto: (7040 0001796597)

– mærk blot indbetalingen med ”Støttemedlem” og gerne dit navn.

8 PARASPORT VEJEN
9 PARASPORT VEJEN

Ridefysioterapi: Hestekræfter for bedre helbred

Ridefysioterapi er en speciel form for fysioterapi, hvor heste spiller en vigtig rolle i behandlingen. Denne terapi udnytter hestenes naturlige bevægelser, for at hjælpe rytterne med at forbedre deres krop og velvære.

I ridefysioterapi bruger man hestenes bevægelser til at træne rytternes eget bevægemønster, styrke deres kropsholdning og øge deres balance og styrke. Det er som at træne med naturens hjælp. Denne terapi giver særligt gode resultater for dem, der har udfordringer med dårlig balance, svært ved at gå, koordinationsproblemer, spasticitet og dårlig kropsholdning.

Ridefysioterapi omfatter også træning for sanserne og psykomotorisk træning samt forebyggelse og behandling af muskelspændinger.

For at deltage i denne anderledes form for behandling skal man have en henvisning fra en læge. Behandlingen foregår normalt i grupper på rideskoler og rideklubber, som er godkendt af regionen eller kommunen. Her kombineres terapi med fællesskab, og rytterne kan samarbejde med de imponerende heste for at forbedre deres liv og sundhed.

Ridefysioterapi viser, at helbredelse kan tage mange former, og samarbejde med dyr som heste kan have en dybtgående indvirkning på vores helbred og velvære. Det er en spændende vej til bedre rehabilitering og træning, hvor hestekræfterne hjælper mennesker.

Måske er ridefysioterapi noget for dig.

Du kan finde en oversigt over steder med ridefysioterapi på denne hjemmeside: ridefys.dk/find-ridefys

10 PARASPORT VEJEN

Diagnoser, der giver ret til vederlagsfri ridefysioterapi

(Listen er ikke komplet – tal altid med din læge om dine muligheder)

• Medfødte eller arvelige sygdomme

f.eks. Cerebral Parese, Spina bifida, Sklerose m.fl.

• Erhvervede neurologiske sygdome

f.eks. Parkinson, følger efter hjerneeller rygmarvssvulst, hjerneskade efter blodprop eller hjertestop

• Fysiske handicap som følge af ulykke f.eks. lammelse eller amputation som følge af ulykke m.fl.

• Funktionsnedsættelse i led og/ eller muskler som følge af inflammatoriske gigtsygdomme

f.eks. leddegigt, psoriasisgigt, rygsøjlegigt, Lupus m. fl

Herudover er blinde og svagtseende, personer med Downs Syndrom, autisme eller cystisk fibrose m.fl. berettiget (de sidste efter regionernes særskilte beslutninger). Behandlingen er delvist betalt af sygesikringen.

Udover disse diagnosegrupper kan der også være andre situationer, hvor ens egen læge, en specialistlæge eller ens kommune mener, at ridefysioterapi er den bedste behandlingsmulighed.

11 PARASPORT VEJEN

Beauty Tan Vamdrup

Vestergade 18 • 6580 Vamdrup

Åbent alle dage 06:00 - 23:00

Bøgesvang krantransport

Virksomheden udfører kranopgaver inden for blandt andet: Bådtransport • Maskintransport

Montagearbejde • Nedskæring af træer

Kastanie Allé 43, Skanderup • 6640 Lunderskov

Mobil: 40 50 80 88 laustbogesvang@yahoo.dk • www.bogesvangkrantransport.com

12 PARASPORT VEJEN
CLT Trætransport
• 6600 Vejen • Tlf.: 31 72 31 98 • E-mail: cltvejen@gmail.com www.clttransport.dk • Besøg os på Facebook
Håndværkervej 4

Parasport Danmark er årets specialforbund

Parasport Danmark strålede på DIF’s årsmøde i foråret, da de snuppede titlen som Årets Specialforbund 2023 foran konkurrenterne, Dansk Skytte Union og Danmarks Cykle Union, der også var med i opløbet.

Prisen blev overrakt af DIF’s næstformand, der især fremhævede Parasport Danmarks dedikation til børn og unge med fysiske handicap og deres skarpe fokus på mangfoldighed.

13 PARASPORT VEJEN
14 PARASPORT VEJEN Lundskovvej 26 . 6650 Brørup Aase Handel & Transport ApS Tlf. 25 10 79 14 Svanemosevej 5 • 6580 Vamdrup SCAN-EL
- din sikkerhed Varde • Brørup • Lunderskov Elektriker og el-installatør med mere end 20 års erfaring Fabriksvej 8 • 6650 Brørup • Tlf. 75 38 18 33 • info@scan-el.as • www.scan-el.as
AS

Så er vi igen nået til vores

ÅRLIGE JULEFEST

mandag d. 4. december 2023 kl. 17.00

i Vejen Idrætscenter. (mødelokale 3)

Vi nærmer os slutningen af året. Og det vil glæde os i bestyrelsen for Parasport Vejen, at se vores medlemmer og støttemedlemmer til en hyggelig eftermiddag/aften

Igen i år vil der blive serveret lidt godt til maven og der kan hertil købes vand, øl og vin.

MENU:

• Grøntsagstærte

• Skindstegt kylling med ristede kartofler og sauce

• 2 blandede salater, dertil brød og smør

Efter middagen serveres kaffe og the

Vores juletradition ~ Amerikansk lotteri med mange gode gevinster.

Deltag med 4 kr. pr. lod eller 30 kr. for 10 lodder.

Sangstemmen må ikke glemmes, så derfor er vi igen friske på lidt julesange.

Tilbagemelding og betaling senest den 23. november.

Pris: 150,- som betales ved tilmelding.

Børn u 12 år 110,-

Betaling kontant eller på konto: 7040 0001796597 - skriv navn + julefest

Juletanker fra bestyrelsen

PARASPORT VEJEN 15

Arnfredsvej 2 • 6600 Vejen

Tlf.: 75 36 27 73 • Fax :75 36 60 00

www.askovfuger.dk

Behandlingscenter for misbrug og dobbeltdiagnostiserede

Stenbrovej 2, Sejstrup • 6740 Bramming

Mail: post@midtgaarden.dk

www.midtgaarden.dk

Tlf: 75 17 20 80

Vi udvikler avancerede systemer til blandt andet kontorbygninger, butikscentre, varehuse, fabrikker og medicinalfirmaer over hele Danmark.

Stormgade 155, 1 sal • 6715 Esbjerg N

Telefon: 70 70 75 91 • www.airteam.dk

16 PARASPORT VEJEN

Nye trøjer til Gymnastik og Sjov

Vores børnehold: Gymnastik og Sjov var, i det sene forår, så heldige at vinde Ewiis udlodning af holdtrøjer. Her ses holdet i deres fine nye trøjer.

17 PARASPORT VEJEN

Gymnastik & Sjov i svømmehallen

Foreningens svømmehold inviterer hver sæson børneholdet Gymnastik og Sjov en tur i svømmehallen til leg og hygge.

I juni indtog unger og forældre svømmehallen og spredte grin og godt humør i alle bassiner. Turen i svømmehal er altid en succes og både unge og gamle glæder sig til næste gang.

18 PARASPORT VEJEN
19 PARASPORT VEJEN

Bæredygtig ventilation med tekstilkanaler.

KE Fibertec AS www.ke-fibertec.dk

Gjellerupvej 26a

6800 Varde

Tlf. 22 19 47 56

BO GODT Brørup Boligforening

Kirsebærvej 6 • 6650 Brørup

Tlf. 7538 1788 mail@brobol.dk

www.brørup-boligforening.dk

Vejen Trolde Apotek

Pantonevej 1 • 6580 Vamdrup

+45 7692 0100 • mail@norvigroup.dk

www.norvigroup.dk

Stampe - MiniEntreprenør v/ Jan Stampe

Nagbølvej 52 • 6640 Lunderskov

Tlf: 21 96 14 97 • s-m-e@s-m-e.dk

www.s-m-e.dk

7013 8080

Man - Fre 8-19

Lør 8-18

Søn 8-15

Helligdage 10-13

20 PARASPORT VEJEN
Vagtapotek Åbningstider
ApS
KEF-DHF-Esbjerg-ann_62x45 mm-ordre5131437-2022.indd 1 27-09-2021 14:28:11

Kombinationsskolen med Efterskole og

Fagskole for elever med særlige læringsforudsætninger. Tilrettelæg selv dit forløb på RFFE.

Kombinationsskolen med Efterskole og

Fagskole for elever med særlige læringsforudsætninger. Tilrettelæg selv

dit forløb på RFFE.

Fagskole – STU – Alternativ til FGU. Fokus på uddannelse og job.

Fagskole – STU – Alternativ

Fagskole – STU – Alternativ til FGU. Fokus på uddannelse og job. Fagskole med linjerne

Fagskole med linjerne

til FGU. Fokus på uddannelse og job. Fagskole med linjerne

Game Design og Multimedie

Game Design og Multimedie

Gastronomi og Event

Gastronomi og Event – Design og Kreativ

Game Design og Multimedie

Design og Kreativ

Gastronomi og Event

Efterskole med linjerne

Design og Kreativ

– KUK ( Køkken, ude liv og kreativ)

Efterskole med linjerne

Efterskole med linjerne – KUK ( Køkken, ude liv og kreativ)

E-Sport

E-Sport

KUK ( Køkken, ude liv og kreativ)

E-Sport

Ring eller send en mail og book et besøg hos os.

Ring eller send en mail

og book et besøg hos os. – venteliste 20/21

– venteliste 20/21

– få ledige pladser i 21/22.

– få ledige pladser i 21/22.

HUSK

23/24

22/23 22/23 2023

Efterskolernes dag: Søndag 27. september

HUSK

Efterskolernes dag:

Søndag 27. september

Tlf. 7484 2500 • www.rødding.dk

Tlf. 7484 2500 • www.rødding.dk

mail@fagogefterskole.dk

mail@fagogefterskole.dk

21 PARASPORT VEJEN

Kontingent – Stadigt billigt

Parasport Vejen gør alt for at holde kontingentet så billigt som muligt. Jo flere hold du tilmelder dig, jo billigere bliver det.

Find prisen på dit hold herunder. Bemærk vi har en efterårs- og forårssæson; Prisen er pr. sæson.

Hold Pris pr. sæson Sæson

Gymnastik & Sjov 500,- September – december & januar – maj

Svømning 700,- August – december & Januar – juni

Varmtvandsgymnastik 700,- August – december & Januar – juni

2 hold 900,- August – december & Januar – juni

Børn - svømning 500,- August – december & Januar – juni

Støttemedlemskab

Du kan hjælpe foreningen økonomisk med et støttemedlemskab. Indbetal valgfrit beløb til foreningens konto og mærk det med ”Støttemedlem”.

Eksempler på mulige støttemedlemskaber - eller vælg dit helt eget:

Årlig indbetaling på 200,Månedlig indbetaling på 50,-

Sådan betaler du dit kontingent og støttemedlemskab

Når du skal betale dit kontingent, beder vi dig lave en overførsel til kontonummer: 7040 0001796597 anfør venligst dit navn og medlemsnummer. Kan du ikke huske dit medlemsnummer, kan du få det oplyst af foreningens kasserer Ludvig Hansen.

22 PARASPORT VEJEN

Kalender

SVØMNING

Sidste svømning inden juleferien: 18. december 2023

Opstart efter ferien: 8. januar 2024

VANDGYMNASTIK

Sidste træning inden juleferien: 14. december 2023

Opstart efter ferien: 4. januar 2024

GYMNASTIK & SJOV

Sidste gymnastik inden juleferien: 14. december 2023

Opstart efter ferien: 11. januar 2024

VIGTIGE DATOER TIL KALENDEREN

Julehygge 4. december 2023

Saunagus 18. december 2023

Generalforsamling 18. marts 2024

23 PARASPORT VEJEN
24 PARASPORT VEJEN Er du faret vild? - så lad os hjælpe dig på rette vej FL Tryk · agerbakken 21 · 8362 hørning · Tlf. 70 22 18 70 VI tilbyder: Digitaltryk der forbløffer på både lav pris og høj kvalitet Bestil online på www.FLtryk.dk Skal der TRYK på? - så brug os
25 PARASPORT VEJEN Esbjergvej 76 • 6650 Brørup Tlf. 75 38 14 23 • mail@brorupbiler.dk www.brorupbiler.dk LAD ZOO ÅBNINGSTIDER 2023 01.04 – 30.06 10.00 – 16.00 01.07 – 13. 08 10.00 – 18.00 14.08 – 29.10 10.00 – 16.00

Bestyrelsen

PARASPORT VEJEN

Formand

Karin Mikkelsen

+45 28 51 20 30

Kasserer

Ludvig Hansen

+45 26 58 57 43

Bestyrelsesmedlem, Ansvarlig for børneidræt

Heidi Kodal

+45 21 74 49 80

Bestyrelsesmedlem

Alice Poulsen

+45 29 36 04 65

Bestyrelsesmedlem

Poul Johannsen

+45 21 14 14 95

Parasport Vejen – en klub under Parasport Danmark

Du er altid velkommen til at kontakte din bestyrelse telefonisk eller på mail parasportvejen@gmail.com.

Du kan finde mere information på www.parasportvejen.dk

Kontakt til foreningen

Mail: parasportvejen@gmail.com

Tlf.: 28 51 20 30

Hjemmeside: parasportvejen.dk

FB: facebook.com/parasportvejen

ANSVARSHAVENDE REDAKTØR

Heidi Kodal, +45 21 74 49 80 heidi.kodal@gmail.com

PARASPORT DANMARK ANNONCEEKSPEDITION

Agerbakken 21 ∙ 8362 Hørning

Tlf. 8793 3786 ∙ E-mail: info@handicapinfo.dk

- hvortil alle spørgsmål vedr. annoncer bedes rettet.

26 PARASPORT VEJEN
PARASPORT VEJEN

Specialist i alle former for tagpap!

KOMPETENCEPUNKTER:

✔ Specialist i tagpap

✔ Listedækning

✔ Glatdækning

v/Thomas Klejnstrup-Hæsum, Glibstrupvej 8, 6600 Vejen

2855 4013

Alle former for tagarbejde udføres

Efter
Hæsum Tagdækning - 3 x 180 - Specialist i alle former for tagpap!.indd 1 21-04-2021 11:29:57
Før
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.