Dansk-Jødisk Venskab nr. 4. - August 2021 - 44. Årgang

Page 8

Foto: Installationsskulptur ved Tel Aviv Havn. Unsplash Orr Shaloms børn og unge dimitender har været meget igennem

Af Idit Codish

Operation Murens Vægtere

Idit Cohen er Dansk-Jødisk Venskabs kontaktperson i Orr Shalom. Hun sørger for, at vi har fingeren på pulsen og arrangerer interviews og særlige besøg for os.

Særligt for vores unge voksne i dimittendprogrammet: Beating the Odds Graduate Program, har situationen været mere kompleks.

Kæderække af kriser Virkningerne fra maj måneds tumult kan stadig føles i Orr Shalom. Samtidig med at Israel endelig var på vej til at genoptage en art præ-Covid-19 normalitet, brød en to uger lang konflikt ud med Hamas og Islamisk Jihad i Gaza Striben. Selvom kampene hørte op, så fortsatte angreb med brandballoner fra Gaza, og skovbrande brød ud i Jerusalems omegn – det er endnu uklart om sidstnævnte var påsat eller et resultat af en hedebølge.

Et udfordrende jobmarked Pandemien har betydet, at de fleste af vores unge voksne mistede deres job og blev udsat for situationer med ensomhed og isolation. Disse situationer er særligt vanskelige, fordi de udløser barndomstraumer med risiko for genoptagelse af selvdestruktiv adfærd.

Selvom disse begivenheder for størstedelens vedkommende udgør indirekte trusler for vores børn, så udgør virkningerne efter Operation Murens Vægtere, de påsatte brande og skovbrande et samlet billede for det seneste år. Vores børn og unge voksne bærer allerede dybe traumer med sig, som udtrykker sig i angst og frygt. Plejeforældre og stab i vores familiegruppehjem og plejefamilier arbejder hårdt på afbøde disse angst- og frygtanfald. DJV - side 8

Efter den landsomspændende og succesfulde vaccinationskampagne var vores unge voksne begyndt at føle, at pandemien var bag dem. De fandt nyt arbejde, begyndte at gå ud og socialisere, og vi var så småt på vej tilbage til en ny rutine. Men så stoppede det brat. Mange af vores unge voksne bor i områder, der oplevede bombardementer. De fleste af vores dimittender i de hårdest ramte områder arbejder på timebasis, og var således ikke i stand til at tage på arbejde. De både psykiske og finansielle belastninger efter covid-19 var ikke overvundet. Mange af vores dimittender lider af PTSD, og den konstante krigslarm med flyene ovenover, Iron Domes konstante dumpe drøn, når raketter skulle skydes ned, og bombeeksplosionerne