Dynamo nr. 67

Page 32

32

L A S E R LY S

Professor Ole Bang skal frem­ stille nye typer af optiske fibre med en tykkelse på cirka 0,1-0,2 mm. Selve kernen, hvor lyset skal bevæge sig, bliver mindre end 0,01 mm tyk.

Hvad er en synkrotron? En traditionel synkrotron er en røntgenstrålingsfacilitet bygget omkring en ring med en omkreds på op til flere hundrede meter. Røntgenstråler med høj energi udsendes af elektroner, der ­accelereres inde i ringen. I disse dage er mange synkrotronanlæg udvidet med ringe af forskellige størrelser og med forskellige typer lasere for at kunne tilbyde kunder stråling med bølgelængder fra 1 pikometer til 1 mm. Synkrotronstråling har stået bag flere Nobelpriser og har en lang række vigtige anvendelser inden for bl.a. biologi, fysik, kemi, materialeforskning, medicin, farmakologi og geologi.

LASERFORSKER VIL BYGGE SYNKROTRON I MINIFORMAT Synkrotronanlæg som Max IV i Lund er store og dyre, og der findes kun få. Nu vil professor Ole Bang bygge en unik facilitet, der er så lille, at den kan stå på et bord.