De Groene Venen 13-12-2019

Page 12

12

MONDRIA'S

BOEKENLADDER

13 DECEMBER 2019

Aannemingsbedrijf W. Pothuizen Bouw Vinkeveen

Een enthousiast team met veel ervaring

DE GROENE VENEN

IN VOL BEDRIJF

tekst piet van buul

Ik wou dat ik een vogel was Dit is een rijk geïllustreerde verzameling van 366 natuurgedichten – één voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Gevuld met bekende favorieten en nieuwe gedichten, geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs. Een prachtig boek om in te grasduinen, of om elke dag open te leggen!

Stad van glas Robert Pobi Tijdens een van de ergste sneeuwstormen sinds jaren wordt in New York een FBIagent in zijn auto doodgeschoten door een sluipschutter. Er is maar één man die kan achterhalen waar het onmogelijke schot vandaan kwam: rekenwonder extraordinair dr. Lucas Page. Maar Page heeft niet zo’n zin om terug te keren naar de FBI; zijn laatste klus kostte hem een been, een arm én een oog...

F1 2019 Olav Mol Het wereldkampioenschap van 2019 kende een dominante start van Mercedes en een snel Ferrari na de zomerstop, maar uiteindelijk werd toch Hamilton voor de 6e keer kampioen. Max Verstappen zegevierde met de nieuwe Honda-motor in Oostenrijk, Duitsland en Brazilië, en eindigde als derde in het WK. Hij liet daarmee beide Ferrari’s achter zich.

Pastorale Stephan Enter Oscar en Louise zijn opgegroeid op een vervallen landgoed nabij een dorp dat uit twee delen bestaat: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien. Oscar, in zijn voorlaatste schooljaar, kijkt uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en de verstikkende saaiheid van de streek achter zich kan laten. Louise komt terug uit haar studiestad en vraagt zich af of afstand ten aanzien van haar geboorteplek en opvoeding haar de juiste inzichten heeft verschaft.

Schaduw van de nacht Tess Gerritsen Ava ontvlucht haar verleden in Boston en huurt Brodie's Watch, een oud huis in een afgelegen kustdorpje in Maine. En ook al gaan er verhalen over de rondwarende geest van kapitein Brodie, ze voelt zich er onmiddellijk op haar gemak. Totdat ze vreemde geluiden begint te horen en de dorpelingen ontfutselt wat ze liever geheim houden voor buitenstaander: iedere vrouw die het huis bewoont heeft, is komen te overlijden..

Toen Wouter Pothuizen in 2006 zijn eigen bouwbedrijf startte, had hij al een lange carrière in de bouwsector achter de rug. Tijdens zijn opleiding in Hilversum werkte hij vier dagen per week bij Bouwbedrijf De Haan in Vinkeveen. Vervolgens leerde hij veel over interieurbouw bij W.J. van Rijn in Waverveen om tenslotte terecht te komen bij bouwbedrijf Mulckhuyse in Vinkeveen. Allemaal bedrijven met hun eigen specifieke orderportefeuille. “Ik heb overal met heel veel plezier gewerkt en er zijn nog steeds goede collegiale contacten. Ik heb er veel geleerd. Vandaar dat ik het toen aandurfde om voor mezelf te beginnen. En dat is goed uitgepakt.” Wouter is met zijn eenmansbedrijf begonnen met het kleine werk. Verbouwingen, kleine nieuwbouw en interieurbouw. “In feite pakte ik alles op wat anderen lieten liggen. Na verloop van tijd kreeg ik het steeds drukker en kwamen er personeelsleden bij. We werken nu met een team van acht man. Allemaal vakmensen met hart voor hun werk. Ik mag dan wel de baas zijn, maar ik behandel mijn mensen precies zoals ik zelf behandeld wil worden. We vormen een hecht team waar iedereen de ruimte krijgt om zijn werk naar eigen inzicht te doen. En die aanpak werkt. Dat merk je aan het enthousiasme waarmee gewerkt wordt. Het zijn allemaal collega’s die het leveren van kwaliteit op de eerste plaats stellen. Geen mensen die beginnen met uitgebreid koffie drinken en ’s middags om drie uur weer vertrekken, maar die willen dat het werk op de afgesproken manier wordt uitgevoerd. Dat is de kracht van ons bedrijf en ik ben er van overtuigd dat dat ook zo overkomt bij de klanten.” De orderportefeuille De activiteiten van het bedrijf richten zich in grote lijnen op een drietal segmenten. Ongeveer een derde van de orderportefeuille bestaat uit werk voor particulieren. “Dat is kleinschalige nieuwbouw, aan- of uitbouw en verbouwingen. We bouwen tuinhuisjes en serres, we installeren keukens en bouwen badkamers en we doen interieurbouw.” De particuliere opdrachtgevers vindt het bedrijf voornamelijk in de regio van het Groene Hart. Een tweede belangrijke tak van het bedrijf is het renovatie en restauratiewerk. “Dat speelt zich voornamelijk af in Amsterdam, waar we historische en monumentale panden renoveren. Dat is erg specialistisch werk en het is ook heel leuk om te doen. We hebben aan Donkereind een goed geoutilleerde werkplaats met moderne machines.” En dan is er nog het werk voor nutsbedrijven. Het werkterrein hiervoor strekt zich uit over een groot deel van het land. “Van Amersfoort tot Rotterdam worden we ingeschakeld wanneer er bijvoorbeeld een verbouwing

Alle tijd Ronald Giphart Wie van de oudere lezers herinnert zich de schrijver 'Nescio'? Aan de Hemelbestormers van deze Nescio doet dit boek me denken. 'Titaantjes' werden ze door hem genoemd en 'Jongens waren we, maar aardige jongens'. De aardige jongens in Gipharts roman zijn zes jonge mannen die begin jaren ’90 een bierbrouwerij beginnen in een werfkelder in Utrecht. Naast vrienden worden ze zakenpartners. Dit boek is een lofzang op hun vriendschap. En vriendschap is een vorm van liefde.

Wouter Pothuizen: “We vormen een hecht team waar iedereen de ruimte krijgt om zijn werk naar eigen inzicht te doen. En die aanpak werkt. Dat merk je aan het enthousiasme waarmee gewerkt wordt. foto patrick hesse aan een trafohuisje van een energiemaatschappij gedaan moet worden. Daarbij gaat het trouwens niet alleen over het werk aan het gebouw, maar moeten we vaak ook allerlei grondwerk rondom doen voor het leggen van kabels of voor het toegankelijk maken van dat gebouw.” De stikstofuitstoot Een deel van de bouwsector heeft te maken met de maatregelen die genomen worden om de stikstofuitstoot te beperken. Dat betekent dat veel bouwprojecten stilliggen of vertraging oplopen. Wouter kent het probleem. “Ook wij hebben wel met allerlei milieueisen te maken, maar de landelijke discussie over het stilleggen van projecten en de strengere eisen die gesteld worden gelden toch vooral voor de grote aannemers die met grote projecten werken. Dat is een andere sector dan waar wij mee bezig zijn. Wij werken op veel kleinere schaal. Bovendien gelden die maatregelen voornamelijk voor die projecten die vlakbij Natura2000 gebieden liggen.” Een beetje wennen De sterke groei van het bedrijf heeft ook de nodige consequenties voor Wouter zelf. “Ik ben een ondernemer die zijn medewerkers de nodige ruimte wil bieden om hun werk te doen. Het zijn tenslotte allemaal vaklieden die weten waar ze mee bezig zijn. Dat betekent dat ik niet elk uur van de dag op het werk moet zijn om ze op hun vingers te kijken. Naast die vakmensen in de bouw word ik inmiddels ook ondersteund op administratief gebied. Ik onderhoud de contacten met de klanten en doe al het voorbereidende werk tot de jongens er mee aan de slag kunnen.

In dit boek zonder veel gedoe met vrouwenkwesties. Mannelijke ambitie vult dit boek, waarin vrouwen spaarzaam voorkomen maar wel de rol van reddende engel vervullen wanneer er geld nodig is. Daar zijn moeders goed voor. En natuurlijk verdienen onze hemelbestormers bakken met geld en wordt hun leven gelardeerd met alcohol en sex, buitenlandse reizen en niet te vergeten mooie en goede gesprekken. Ronald Giphart schreef een meeslepend verhaal met een goede verhaallijn, een mannensprookje. Je denkt wel: hoe is het mogelijk dat er nog oorlog is? Want zo kan het ook: mannen samen, zonder spier-

Ik merk dat ik nog wel moeite heb om het over te dragen in plaats van zelf aan de slag te gaan. Dat is nog wel een beetje wennen. Maar ik weet dat de uitvoering bij ons team in goede handen is.” Aannemingsbedrijf W. Pothuizen Bouw is gevestigd aan Donkereind 2D in Vinkeveen. Voor meer informatie kan men terecht op de pas vernieuwde website www.wpothuizen.nl. Via de site kan men ook contact opnemen. Mailen kan ook naar info@wpothuizen.nl.

Dag van de Chauffeur Donderdag 12 december werden alle vrachtwagenchauffeurs in Nederland in het zonnetje gezet, zo ook bij Brouwer Transport en Logistiek B.V. Want zonder chauffeurs staat ons land stil. Het beroep van vrachtwagenchauffeur wordt vaak onderschat. Je moet fit zijn, hard werken, maakt lange dagen en staat iedere ochtend voor dag en douw op. Daarnaast heb je veel verantwoordelijkheden met zo’n grote wagen op de weg en ben je ook nog eens het visitekaartje voor het bedrijf. Daarom zorgde Brouwer Transport en Logistiek B.V. voor een lekker ontbijtje ‘to go’. Dit werd zeer gewaardeerd.

ballen, flauwe grappen, geroddel en achterklap. Met af en toe een vrouw in bed en hier en daar een baby. Het leven: een feest van saamhorigheid dat nooit mag eindigen. gelezen door margje hagedoorn


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.