5 minute read

Verloskundigen Lenie en Liz een gouden match

Lenie en Liz: een gouden match

VERLOSKUNDIGEN MIDDEN-LIMBURG

Advertisement

Lenie Caris (55) is een door de wol geverfde verloskundige. Zij laat zich niet gek maken. Niet door de dames die op het punt staan van bevallen, noch door de wereld om haar heen. Humor en rationaliteit houden haar op het spoor. Een verloskundige moet immers te allen tijde kunnen handelen als de baby zich aandient.

We hebben een interviewafspraak in Baexem, een van de twee vestigingsadressen van Verloskundigen Midden-Limburg. Lenie is er niet. Liz Lievaart (25), haar collega, opent de deur. “Oh… uhm…interview. Dan zal ik Lenie ‘ns bellen. ‘Lenie? Hier is iemand voor een interview voor Dat.Magazine. Wist je dat? Ja? Ok, dan zie ik je zo.’ Liz beëindigt het telefoongesprek. “Lenie komt er aan, ze is in het ziekenhuis in Weert, maar ze kan hier zijn in 10 minuten. Zij heeft die weg al heel vaak gereden (knipoog).”

Lenie

Het kenschetst Lenie. Vergadering hier, consult daar, een afspraak er nog snel even tussendoor. Altijd bezig. Eigenlijk wilde Lenie bij de Boerenleenbank werken. Op moeders aanraden ging Lenie de verpleging in. Op haar 18e kon zij zich melden bij de verloskamer in het ziekenhuis in Sittard. Vele jaren later pakte Lenie alsnog de studieboeken op. Zij volgde

INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL onder andere de studies obstetrie, gynaecologie verpleegkunde en verloskunde. Zware studiejaren gecombineerd met intensief werk, maar niet zonder resultaat. In 1999 nam zij een verloskundepraktijk over waar zij acht jaren lang alleen werkte. Lenie: “Ik kende destijds mijn cliënten door en door. Ik voelde zelfs aan wanneer ze gingen bevallen.”

Zij vertelt enkele anekdotes. Wanneer Lenie met haar vier kinderen naar het zwembad ging, gaf zij haar telefoon aan de badmeester. Als de telefoon af zou gaan, hoefde hij niet op te nemen. Alleen maar de door haar meegebrachte boodschappentas op een tafel te zetten. Lenie wist dan genoeg: spullen inpakken en hop naar de bevalling. Een andere keer stond zij met haar jarige dochter bij de bakker toen zij telefonisch werd opgeroepen. De jarige job heeft de - welliswaar snelle - bevalling uitgezeten in Lenies auto, met naast haar de druipende slagroomtaart.

Liz

Liz Lievaart en Lenie Caris zorgen ervoor dat iedereen die de praktijk bezoekt in een positieve sfeer ontvangen wordt. “Hier is alles pret”, noemt de goedlachse Liz het. Empathisch, toegankelijk en vrolijk treedt zij cliënten tegemoet. Liz vindt bevallingen doen ge-wel-dig! Nieuw leven in de wereld brengen en de bevalling voor de cliënt zo comfortabel mogelijk laten verlopen, daar doet Liz alles voor. Liz wist altijd al dat zij in de zorg wilde werken. Na haar vwo-opleiding oriënteerde zij zich op een studie geneeskunde, maar de opleiding verloskunde bleek veel beter bij haar te passen.

Match

Na haar studie kon Liz meteen starten in de praktijk van Lenie. Een gouden match. Zij vullen elkaar aan, hebben dezelfde humor en spreken dezelfde taal. Letterlijk zelfs volgens hun cliënten. Ook hun aanpak is vergelijkbaar. “Het hoeft niet altijd op onze manier”, zeggen beiden. “We laten het afhangen van de situatie. Iedere bevalling is uniek. Of die nu in het ziekenhuis is of thuis. Overigens allebei even veilig. Wij zijn beiden volledig deskundig en getraind op levensreddende vaardigheden.”

Roeping

Werken als verloskundige is een roeping, daarover zijn Liz en Lenie het eens. Hun werk is onvoorspelbaar.

Liz: “Als verloskundige moet je flexibel zijn. Je weet immers ’s ochtends niet wat je ’s avonds doet. Ouders kunnen altijd op onze steun rekenen. In goede én in slechte tijden. Lenie vult aan: “De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat je veel van het vak moet houden om het te kunnen doen. Zelfs de omgeving (partner, gezin, vrienden- en kennissenkring) moet kunnen accepteren dat je als verloskundige à la minute plannen omgooit om naar een barende te gaan.”

Het weerhoudt de dames niet van hun mooie werk. De kern van de zaak blijft immers dat de zwangere weet dat zij gehoord wordt, dat zij met al haar vragen en onzekerheden dag en nacht . bij Verloskundigen Midden-Limburg terecht kan en dat zij zich veilig en vertrouwd voelt zodat zij de rust vindt om haar kind te baren.

www.verloskundigenmiddenlimburg.nl

Verloskundigen Midden-Limburg heeft twee praktijklocaties: Baexem en Nederweert. Je kunt er terecht voor advies Verloskundigen Midden-Limburg heeft twee praktijklocaties: Baexem en Nederweert. Je kunt er terecht voor advies over anticonceptiemiddelen en voor begeleiding bij een kinderwens, zwangerschap, bevalling en kraambed. Lenie en Liz streven ernaar op een laagdrempelige manier totaalzorg te bieden aan vrouwen, in alle levensfasen en in alle stadia van zwangerschap.

De praktijk maakt deel uit van het Verloskundig Samenwerkingsverband Weert (VSV) en werkt samen met huisartsen en overige ketenpartners in de geboortezorg. Denk aan gynaecologen, kinderartsen, klinisch verloskundigen, verpleegkundigen, kraamzorgorganisaties en jeugdgezondheidszorg.

Bovendien is het een opleidingspraktijk voor verloskundigen in opleiding van de Academie Verloskunde Maastricht en voor verloskundigen met de specialisatie echoscopie.

Lenie is behalve verloskundige ook echoscopiste voor medische en ‘pret’- echo’s. Liz is tevens lactatiekundige. Zij adviseert over het geven van borstvoeding.

This article is from: