Page 1SUPERGOD MAT for gutter og jenter


2


SUPERGOD MAT for gutter og jenter

MARGIT VEA


4


INNHOLD Innledning Side 6

Smarte kokketips Side 8

Frokost Side 18

Godt i matboksen Side 44

Middag Side 58

Drikke Side 102

Kos med søtt Side 116

Register Side 136


Innledning Prøv populære oppskrifter fra mine kokkekurs for gutter og jenter! Det er oppskrifter på supergod mat som kroppen elsker. Maten lukter fantastisk, ser deilig ut, smaker godt og gjør deg godt. Den passer også for deg som har allergi eller intoleranse for melk og gluten. Skal du ha bursdagsfest? Her finner du flere oppskrifter som alle gjestene kan spise. Har du en krevende dag på skolen? I denne boken finner du retter som får deg til å tenke klart og prestere bedre. Oppskriftene inneholder sikkert flere råvarer du allerede kjenner godt, men også noen som du ikke har brukt før. Kvaliteten på maten du lager påvirkes av råvarene du bruker. Velg friske råvarer som gir mat med god smak. Let etter nye frukter og grønnsaker som du synes ser spennende ut, og som du gjerne vil smake på. Våg å utfordre deg selv. Kast deg inn i matens verden, eksperimenter og opplev nye smaker. For deg som er fersk på kjøkkenet, kan det være fint å ha voksne i nær­heten som kan hjelpe til, selv om de noen ganger bare er i veien! Jo mer mat du lager, desto flinkere blir du. Etter hvert kan du gjøre i stand din egen matpakke, lunsj eller en god middag. Hva med å lage en deilig frokost til mamma og pappa når det er mors- eller farsdag? Eller hvorfor ikke servere dem en god middag, dessert eller kake på en helt vanlig dag? Det er utrolig gøy å lage mat, og enda morsommere når du lager mat sammen med andre! Inviter en venn med hjem og lag mat sammen. Da er det bare å sette i gang og trylle frem gode retter på kjøkkenet! Kos deg og nyt den gode maten med familie og venner!

6


7


8


SMARTE KOKKETIPS

9


Den beste maten Maten skal smake godt – og være god for både kropp og sjel Maten har ikke bare noe å si for hvordan kroppen fungerer. Hele deg trenger mat. Maten påvirker også følelsene dine og hvordan du har det sammen med andre. Maten smaker ofte bedre når vi spiser sammen med noen vi er glad i. Det er lettere å prate sammen, og vi blir bedre kjent med hverandre.

Maten skal være næringsrik og variert Hvis du spiser mange forskjellige råvarer hver dag, vil du lettere få i deg gode og viktige næringsstoffer. Hvis du for eksempel steker flere forskjellige grønnsaker i ovnen til middag, kan det godt være at du får i deg hele ti forskjellige råvarer under bare ett måltid!

10


Rene, lokale råvarer etter sesong og tradisjon Hva du velger å spise, er viktig – ikke bare for deg, men også for jorden vår. Å spise mer frukt, bær, planter, grønnsaker og urter, villfisk og kjøtt fra hele dyret er godt for miljøet. Vi har fantastiske muligheter til å spise mat fra naturen rundt oss. Blåbærene du plukker i skogen, kan for eksempel brukes i en deilig smoothie. Og kanskje er du så heldig å ha en liten grønnsakhage, en urtekasse på terrassen eller noen spiselige, ville vekster i nærheten? Å lage og spise mat etter hvilken årstid vi er i, er lurt for både helsen og miljøet. Jordbærgelé smaker for eksempel fantastisk godt når de norske jordbærene er saftige og søte om sommeren. Be gjerne besteforeldrene – eller foreldrene – dine lære deg å lage mat som de spiste da de var små.

Ren mat uten juks og kjemiske sprøytemidler Ren mat uten juks er best! Maten bør ikke inneholde kunstige tilsetningsstoffer og sprøytemidler som ødelegger økosystemet i kroppen din. Velg matprodukter med få ingredienser. De inneholder som regel færre tilsetningsstoffer enn produkter med mange ingredienser. Økologisk mat er trygg mat. Økologisk kjøtt inneholder ikke rester av medisiner, og dyrene har det også bedre når de får lov til å gå fritt både inne og ute.

11


Mat for dine gode venner i magen Livet i magen din er like fantastisk som økosystemet i skog og vann. Jeg liker å kalle det for kroppens økosystem. Visste du at det er ni ganger flere små bakterier, virus og andre levende vesener enn celler i kroppen? Det er lurt å passe godt på de mikroskopiske dyrene som bor i magen din. Disse dyrene kan sammenlignes med larver og mark som er i jorden plantene vokser i. Det er bra med mye liv i jorden, og det er bra å ha mye liv i magen. De små magevennene dine passer på at alle cellene i kroppen din får det de trenger – slik at du vokser, og slik at du kan løpe, klatre, spise, tenke, konsentrere deg og være glad. Men da trenger de å få god mat. Jo bedre mat du fyller magen med, jo friskere blir du. Hvis du har allergi, intoleranse, astma, eksem eller er trøtt og stressa, kan det være et tegn på at de små vennene i magen din ikke er helt fornøyd. De vil ha skikkelig mat!

Allergi og intoleranse Oppskriftene i boken passer for deg som har allergi eller intoleranse for melk og gluten. Det kan også være du får besøk av noen som ikke tåler melkeprodukter og gluten, og da er det hyggelig å lage noe alle kan spise. Noen av oppskriftene har ost, fløte, smør eller rømme i ingredienslisten, men du finner tips til hva du kan bruke i stedet. Ingen av oppskriftene inneholder gluten.

Hvor vanskelig er det? Antall kokkeluer i oppskriften forteller deg hvor vanskelig den er. Begynn med de som er merket med én kokkelue, og jobb deg oppover mot tre. Det er lurt å spørre en voksen hva som passer for deg.

Kjøkkenmesterens regler 1. Vask hendene med såpe og varmt vann før du starter. 2. Har du langt hår, kan du samle det i en strikk eller klemme. 3. Spør en voksen hvis du trenger hjelp. 4. Finn frem alt du trenger, og legg det på kjøkkenbenken. 5. Vær forsiktig med skarpe kniver og varme ting. Regn med at håndtaket på kjelen er varmt, så bruk gryteklut.

6. Løp aldri på kjøkkenet. 7. Tørk opp søl med det samme, og bruk én fille til benken og en annen til gulvet.

12


Kniver 1. Ikke gå rundt med kniv i hånden. 2. Hvis du går med kniven (fra der kniven oppbevares til benken du arbeider på), skal den holdes flatt langs siden av kroppen din. 3. Veiv aldri med kniv i luften. 4. Putt aldri en kniv i en kum med såpevann hvor den ikke synes. 5. Når kniven ikke er i bruk, skal den legges på kjøkkenbenken med knivbladet bort fra deg. 6. Lær å krumme fingrene på den hånden du holder maten med, når du skjærer. En voksen kan vise deg hvordan dette skal gjøres.

13