Skituren av Sidsel Jøranlid & Martin M. Hvattum

Page 1


b


c


d


Sidsel Jøranlid

SKITUREN Illustrert av

Martin M. Hvattum


2


INNHOLD Den nye gutten  5 En god idé  11 Skitrening 15 De to skiløperne  19 Stafett! 23 Innover i skogen  29 I mørket  35 Det kommer noen  41 Uvær 46 Reddet 53 En overraskelse  60DEN NYE GUTTEN – Det er snart skidag, sier Ellen og ser ut over klassen. – Yesss! sier Jonas og gliser. Ellen deler ut et ark til hver. Der står det mer om skidagen. – I år blir det tur til Svartvann, sier hun. – De som ikke kan være med, kan ake ved skolen. Hun tar en liten pause. – Jeg skulle ønske skolen hadde skiutstyr å låne bort, sukker hun. – Da kunne alle fått prøvd seg.

5


Anders ser bort på Khalid. Han kommer fra Somalia. Anders lurer på om Khalid kan gå på ski? Om han også ble født med ski på beina? Sånn som de blir i Norge. Han tror ikke det. For i Somalia er det aldri snø. Khalid begynte i klassen i fjor. I starten kunne han ikke norsk. Og ingen i klassen kunne somalisk. «Salaama alaykum», sa Khalid og løftet hånden mens han smilte. «Hei», sa Anders og smilte tilbake. Sånn ble de venner.

6


7


Hver dag lærte Khalid nye ord. Han pekte på ting. Og Anders sa hva de het på norsk. Men når de spilte fotball var det som om de snakket samme språk. Khalid var skikkelig god i fotball. Mye bedre enn de andre i klassen. Likevel skjøt han ofte ballen til andre spillere. Sånn at en av dem kunne score. Til og med til Jonas. I friminuttet snakker de om skidagen. – Er det noen som skal være med til Svartvann, eller? spør Jonas. Han ler litt mens han ser på de som står rundt.

8


Anders synes at Jonas ser ekstra lenge på Khalid, Salman og Nadira. De går ikke på skitreningen sammen med Jonas og Anders. Og pleier ikke å gå på ski. Det vet Jonas. Jonas er flink til å gå på ski. En av de flinkeste i skiklubben. I helgene går han renn. Og en gang skal han bli klubbmester. Det vet alle. Jeg skulle ønske Khalid kunne være med på skidagen, tenker Anders.

9


10


EN GOD IDÉ Etter middag ringer det på døren hos Anders. Det er Khalid. – Vil du bygge snøhule? sier han og smiler. I hånden holder han en spade. Vaktmesteren har måkt snøen i høye fonner mellom blokkene. – Vi lager en snøborg med flere etasjer, foreslår Anders. – Eller et slott! sier Khalid ivrig. De begynner å grave. Men snøen er ikke kram. Det raser hele tiden.

11


– Åhhh, sier Khalid. – Det går ikke! Han stikker spaden hardt ned i snøen. Da får Anders en idé. – Skal vi gå på ski? spør han. Khalid ser forundret ut. – Men jeg kan ikke gå på ski, sier han. – Jeg kan lære deg! Anders blir ivrig. – Så kan du være med på skidagen! sier han. Khalid smiler. – Det er veldig lett, fortsetter Anders. – Like lett som å sykle!

12


Han husker alt det morsomme de gjorde på skiskolen i barnehagen. Kanskje Khalid kan lære det? – Jeg har jo ikke ski, sier Khalid alvorlig. Da ser Anders på ham og smiler. – Men jeg har en storebror, sier han. – Kom!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.