__MAIN_TEXT__

Page 1


PLANTELYKKE

Til far og mor, bonden og hjelpepleieren, som lĂŚrte meg om kjĂŚrlighet for natur og mennesker


ANDERS RØYNEBERG @arcticgardener Skrevet i samarbeid med Erik Schjerven

PLANTELYKKE Stell og innred med grønne planter


Innhold Forord . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Plantefolk er fredelige mennesker . . . . . . . . 9 Velg rett plante . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Kom i gang! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Formering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Stell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Lys i praksis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vanning i praksis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gjødsling i praksis . . . . . . . . . . . . . . . . . . Plantestell i de mørke vintermånedene . . . . . . Plantestell i de lyse, varme sommermånedene . Potter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Jord og ompotting . . . . . . . . . . . . . . . . . . Plantegrooming . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Insekter og skadedyr . . . . . . . . . . . . . . . . .

35 36 45 52 56 60 64 66 68 70

Styling og innredning med planter . . . . . . . 73 Planter rom for rom . . . . . . . . . . . . . . . . . 85 Plantelykke i praksis . . . . . . . . . . . . . . . . . 95 Planteportretter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 Register . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150 Kilder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 152

Mennesker har alltid vært opptatt av planter. Over hele verden finnes botaniske hager. Botanisk hage i Oslo er min favoritt.


Forord – Hva er greia med å ha så mange planter? Dette spørsmålet får jeg ofte på Instagram, bildedelingstjenesten hvor jeg går under navnet @arcticgardener. Det kan virke noe skrullete å ha 100 grønne planter i en liten bygårdsleilighet, den ser jeg, men jeg har en filosofi bak det hele. Planter gjør meg godt, på flere plan: Jeg blir inspirert (av deres skjønnhet), sunnere (fordi de renser luften) og mer harmonisk (fordi planter kan motvirke angst og depresjon). – Er det ikke fryktelig komplisert? Nei, ikke nødvendigvis – selv om vi bor i det kalde nord, og selv om vi alle (jeg også!) har noen planteliv på samvittigheten. Med tiden har jeg gjort meg en del erfaringer jeg gjerne vil dele med deg. Du trenger ikke akkurat å skaffe deg 100 planter, men du klarer nok én, kanskje to … eller til og med flere? Responsen var overveldende da jeg for et par år siden begynte å legge ut bilder av den grønne leiligheten min på Instagram. Hvorfor det? Jeg tror en viktig, overordnet årsak er at vi mennesker trenger planter for å ha det bra. Dessuten ser jeg at mange plantefolk er opptatt av å ta vare på planeten. Derfor sier jeg at jeg er plante- og planetpositiv. Det finnes en sammenheng der. Nå håper jeg denne boken kan inspirere deg til å bli en planteentusiast. Kanskje er du opptatt av grønne inneplanter fordi de er vakre og kan tilføre interiøret noe pent, kanskje er du mer opptatt av de helsemessige fordelene, eller så bryr du deg – som meg – om begge deler. Uansett har jeg en rekke tips og råd jeg gjerne vil dele: Hvilke planter du bør velge, hvordan du steller dem, hvordan plantene kan gi interiøret et løft, hvilke viktige helsemessige fordeler du oppnår. Målet mitt er å bidra til at du liker planter enda bedre. Derfor ønsker jeg deg en plantastisk leseropplevelse!

6 


VELG RET T PLANTE

  7


8 

VELG RET T PLANTE


Plantefolk er fredelige mennesker Liker du planter, vil jeg starte med å si: Gratulerer, du er ingen bølle! Plantefolk er fredelige mennesker. At du blar i denne boken, er et godt tegn. Plantefolk liker ikke krangling og kjefting. Vi vil helst ha fred og ro, der vi steller med plantene våre. Kvinner fra Midtøsten tar til stadighet kontakt med meg på sosiale medier. Mange fra de områdene George W. Bush kalte «Ondskapens akse», den gangen han var USAs president. De overøser meg med lykkeønskninger og gode ord. Jeg spurte en irakisk kvinne om hvorfor jeg som nordisk mann kan appellere til kvinner som henne. «Jeg blir så glad for å se menn som steller med planter», svarte hun. «Det er noe fredfullt og vakkert med det». Budskapet hennes er betegnende for plantefolk flest: fred, ro, harmoni.

9


EN GRØNN, GLOBAL KRAFT Plantefolk over hele verden har noe felles: kjærligheten til, og respekten for, planter. I dette ligger det en global kraft. Det blir flere og flere av oss, mennesker som tenker at grønne planter ikke bare er pynt, men noe livsviktig. Den grønne bølgen skyller over kloden. Mulig du synes jeg høres naiv ut, det tåler jeg. Jeg er ingen ekstremist, jeg spiser kjøtt i ny og ne og jeg reiser med fly – men samtidig har jeg tro på at grønne planter, enten de befinner seg i stuen din eller i Amazonas-jungelen, blir noe av det viktigste vi må verne om i årene som kommer. De puster liv! Du har kanskje hørt om det grønne skiftet? Mennesker over hele verden ønsker tettere bånd til naturen, å leve mer i ett med det grønne. Det økende antallet stueplanter symboliserer denne lengselen. Vi har fjernet oss fra naturen i lang tid, men nå er vi i ferd med å ta den tilbake – og inn i stuene våre. Derfor håper jeg stadig flere blir inspirert til å gjøre sine hjem til grønne oaser. Vi mennesker får det bedre når vi lever tett på naturen. Jeg kaller det klorofyllets kraft, selve grunnen til at vi nå ser flere fylle hjemmene sine med planter. Grønne planter gjør oss sunnere, sterkere og mer harmoniske. Alternativt? Nei. Vitenskapelig? Ja. Unge mennesker ønsker å leve grønnere. De reagerer på nyheter om plast i havet, sprøytemidler i mat, forurenset luft og global oppvarming. Grønne planter har spilt en viktig rolle for denne oppvåkningen: Flere og flere barneskoler lærer nå barna å så, dyrke og høste grønne vekster. Om få år vil det ha vokst opp en engasjert armé av grønne soldater som ønsker å spre det grønne evangeliet. Tanken gleder mitt grønne hjerte.

#jegelskerplanter … og derfor har jeg 100 av dem i den lille Oslo-leiligheten min. Jeg har bananplanter, sitrusplanter, oliventrær, bregner, tropiske planter, sukkulenter og mer til. Noen venner mener jeg har et problem, at det har bikket over – men det finnes verre ting, svarer jeg da. Jeg synes fremdeles jeg har kontroll. For tiden jobber jeg med å gi bort planter, det er hardt, men jeg får det til. Planter er vanedannende. Du er herved advart. Min planteinteresse startet allerede som barn. Jeg er oppvokst på gård i grønne omgivelser, med fem søstre, mor og far. Vi er en stor familie. Jeg er stolt av mine søstre, de er sterke, selvstendige nordiske kvinner som er vant til å ta i et tak. Som eneste hane i flokken må jeg være bortskjemt, antar mange. Det er jeg ikke. Selv vil jeg si jeg er herdet. Mor og far lærte oss likhet for loven, at alle mennesker har samme verdi. Vi hadde en god og rettferdig oppvekst med nærhet til naturen. Minner om lek i grønne enger gjør meg sentimental. Da jeg flyttet til Oslo, oppstod det et tomrom. Jeg elsket byens liv og muligheter, likevel var det noe som manglet. Snart tok jeg meg i å fylle hjemmet mitt med flere og flere planter. Det oppstod et behov for å gjenskape det jeg kom fra, en kobling til min egen barndom. Jeg kunne ha flyttet tilbake, men valgte heller å ta naturen hjem til meg. Effekten var åpenbar: Uroen og rotløsheten dempet seg.

10 


Calathea VELG RET T PLANTE

  11


Profile for Cappelen Damm AS

Plantelykke - Stell og innred med grønne planter  

Lurer du på hvordan du kan lykkes med grønne planter? Hvordan du skal innrede med dem, og hvordan du kan få dem til virkelig å trives? And...

Plantelykke - Stell og innred med grønne planter  

Lurer du på hvordan du kan lykkes med grønne planter? Hvordan du skal innrede med dem, og hvordan du kan få dem til virkelig å trives? And...