Perleglede

Page 1KATRINE LINDGJERDET

o

o

o

o o o o

Perleglede

o o o o o


© CAPPELEN DAMM AS, Oslo 2021 ISBN 978-82-02-70032-4 1. utgave, 1. opplag 2021 Illustrasjoner og foto: Katrine Lindgjerdet Omslagsdesign og layout: Bente Cecilie Bergan Trykk og innbinding: Livonia Print Sia, Latvia 2021 Satt med Myriad Pro 10,5/13,5 og trykt på 115 g G-print Smooth 0,93 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no


Innhold Forord.................................................................. 7 Perletips.............................................................. 8 Oppskrifter...................................................... 14 Bursdagsselskap.............................................. 14 Jungeldyrene.................................................... 20 Vaskebjørnen Vegard og Reven Runa...... 24 De tre kloke uglene........................................ 36 Dinosaurkompisene....................................... 40 Svevende skyer................................................ 44 Pingu Pingvin.................................................... 54 Tøffe biler............................................................ 58 Enhjørningen Serine...................................... 62 Regnbuen «Alt blir bra»................................. 68 Superhelten Batman...................................... 72 Sommerfuglsamlingen min........................ 78 Smarte og praktiske miniklær..................... 86 17. mai-fest........................................................ 92 Julemotiver........................................................ 104 Påskemotiver.................................................... 120 Om meg.............................................................. 131 Takk ..................................................................... 133

5


6


Forord I lang tid har perling vært en terapi og en lidenskap for meg og barna mine – og nå ønsker vi å dele denne «perlegleden» med deg!

skriftene til salgs i nettbutikken min hvitelinjer.no! Når jeg designer perlemotiver, spiller fargene en stor rolle. Her er det nok interiørhjertet mitt som «kicker inn». Da jeg var på leting etter perler i lekebutikker og i andre utsalg, var det de typiske «rød, grønn, gul og blå»-fargene som lyste mot meg. I mitt interiørhjerte søkte jeg mer etter perlefarger i duse, rolige og behagelige jordtoner. Når jeg ikke fant disse fargene i butikkene, bestemte jeg meg for å ta kontakt med HAMA og bli forhandler av perler på egen hånd. Det har gjort det enklere for meg å kunne tilby kundene i nettbutikken et større utvalg av kvalitetsrike perler i alle de fargene som jeg bruker i mine oppskrifter.

Det hele startet i midten av mars 2020 da hele Norge stengte ned på dagen. Jeg var nærmest isolert med mine to små gutter i fire uker. Med to barnehagebarn hjemme – hva skulle vi fylle dagene våre med? Det ble starten på en leting etter noe kreativt som vi kunne finne på sammen. Vi forsøkte tegning, modelleire, maling, trolldeig, klipp og lim – men barna ble fort lei og løp bort etter kort tid. Det var da vi alle tre fikk øynene opp for perling ... Det skal sies at vi hadde prøvd perling tidligere i «lockdownen» også, men denne gangen gjorde jeg en endring. Tidligere hadde jeg satt frem et spann med blandede perler og noen perlebrett. «Vær så god, barn – perl hva dere vil!» Dette funket dårlig. Nå derimot fant vi oss noen utvalgte perlemotiver som barna kunne se på og perle etter. Jeg gikk til innkjøp av gode kvalitetsperler, som var ferdig sortert i poser, og gjennomsiktige perlebrett. Det ble en helt annen opplevelse. Å sette seg et mål og faktisk lage noe etter en oppskrift – for en mestringsfølelse!

I denne boken har jeg satt fokus på å lage perlemotiver som barna kan leke med, dekor til barnerommet og motiver som det kan pyntes med til ulike høytider. For hver oppskrift er det en vanskelighetsgrad fra 1 til 3, der 1 er lettest. På vanskelighetsgrad 3 bør barna få hjelp av en voksen for å perle motivene. Jeg håper at denne boken kan være en glede for både deg som er barn, foreldre, tante/onkel og besteforeldre. Å kunne dele en fin stund både sammen og alene, og å perle unike motiver som du kan ta vare på i flere år frem i tid. Vær kreativ – lag perlemotivene etter ditt eget fargevalg og ønsker!

I jakten etter gode perlemotiver til barna kom ideen om å lage oppskrifter med perlemotiver selv. I mitt hode boblet det over med kreativitet, og jeg kunne se for meg flere av perlemotivene med det samme. Det startet med noen enkle motiver som biler, ugler og pingviner, og så utviklet det seg videre til større motiver som enhjørning og regnbue. Som regel er det barna som kommer med en tanke om hva de ønsker å perle, så er det jeg som må få ideen over til å bli en perleoppskrift. Det var en milepæl da jeg i mai 2020 kunne lansere flere av disse perleopp-

Vis meg gjerne ditt ferdige perlemotiv! Du kan tagge meg med @madeby_hvitelinjer / #hvitelinjer på Instagram

//signatur Katrine//

7


Perletips For å skape en fin perleopplevelse med barna er det lurt å legge til rette i forkant. Min erfaring er at om barna får velge seg et motiv på egen hånd, få ferdig sorterte perler, ha ro rundt seg, og en voksen lett tilgjengelig om de trenger hjelp, så har du oppskriften på suksess. Dette er en lidenskap som trigger både kreativitet, konsentrasjon, finmotorikk og nøyaktighet – og kan skape en helt fantastisk mestringsfølelse for barnet. Perling er også fin terapi for oss voksne. Det finnes ikke noe bedre enn å koble av og å slå av alt av skjermer, sette på rolig musikk, en bra lydbok eller podcast og perle i vei. Motivene i boken er for eksempel fine å henge opp på barnerommet, gi i barsel- eller babyshowergave, i dåpsgave, i julegave, eller som vertinnegave. Dette trenger du 1. Perler Det finnes utallige perletyper og forhandlere på markedet. For å få en god opplevelse anbefaler jeg deg å kjøpe perler av god kvalitet, og helst sortert ferdig i poser eller bokser. Jeg bruker utelukkende «midi»-perler fra HAMA som er fem millimeter i lengde og diameter – som også alle oppskriftene i boken er laget med.

3. Pinsett Synes du det kan være litt knotete med de små perlene, kan du prøve å perle med en pinsett. Det er uansett greit å ha en pinsett tilgjengelig, spesielt om du har perlet feil midt inni et mønster og trenger å ta opp perlen. 4. Strykejern Du kan bruke alle slags strykejern. Det viktigste å huske på er at du skrur av dampfunksjonen når du skal stryke.

2. Perlebrett Det finnes mange typer perlebrett, blant annet firkantet, rundt, triangel, hjerte og mye mer. I denne boken er oppskriftene laget på utelukkende firkantet og sekskantet brett. De firkantete 14 x 14 cm perlebrettene fra HAMA kan klipses sammen slik at du kan lage større motiver. Jeg vil også anbefale å kjøpe gjennomsiktige perlebrett slik at du kan legge brettet direkte over motivet i boken og se hvor perlene og fargene skal være.

5. Bakepapir Husk alltid å legge bakepapir over motivet før du stryker!

8


9


Stryketips Det bør alltid være en voksen til stede når det skal strykes.

• Sett strykejernet på middels til høy varme (ca. 180

• Ta så motivet av perlebrettet. For å «styrke» moti-

grader) uten dampfunksjon. • Legg bakepapir over motivet og stryk i små sirkler over hele motivet flere ganger i samme sirkulasjon. Pass på at du ikke stryker for hardt, og at du kun stryker på motivet og ikke perlebrettet, da kan tappene smelte av den høye varmen. • Løft forsiktig opp bakepapiret i hjørnene for å se om hele figuren er strøket sammen. • Når hele figuren er strøket sammen, kan du la motivet ligge på perlebrettet med bakepapiret på til det er kaldt.

vet ytterligere snur du perlemotivet på andre siden og stryker baksiden raskt. Husk å bruke bakepapir. • For at motivet ikke skal bøye seg, kan du legge noe tungt som dekker over hele motivet, for eksempel en skjærefjøl eller en tung bok, og la det ligge i 5–10 minutter.

Henge opp motivene på veggen Noen motiver i boken er designet for å henges opp som dekor på veggen eller skap. Jeg varierer mellom to måter å henge opp motivene: 1. Festekitt – «skoletyggis» I de områdene der barna kan strekke seg opp og få tak i motivene, bruker jeg festekitt – også kalt «skoletyggis». Det får du kjøpt i de fleste bokhandlere eller hobbybutikker. Har du gipsvegger, så vær obs på at festekitt inneholder en viss olje som kan gi merker på veggen.

2. Knappenåler Motivene er ikke spesielt tunge, så man kan fint bruke små knappenåler til å henge dem opp med. Knappenåler får du kjøpt i hobby-, sy- og strikkebutikker. Knappenålene gir minimale hull i veggen, men tåler ikke mye vekt. Jeg velger derfor å henge opp med knappenåler på de motivene som barna ikke får tak i.

10


11


12


53


100


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.