Maskespill av Tine Solheim

Page 1

TINE SOLHEIM

Maskespill på tykke og tynne pinner

Foto: Nils Skogstrøm


© CAPPELEN DAMM AS, Oslo, 2018 ISBN 978-82-02-56343-1 1. opplag 2018 Diagrammer: May Britt Bjella Zamori Fotograf: Nils Skogstrøm Bokdesign: Lise Mosveen Trykk og innbinding: Livonia Print, 2018 Oppskriftene i denne boken er kun til privat bruk og ikke til komersiell utnyttelse. Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no


Innhold Forord 6 Inspirert av FROST 8 Inspirert av STRUKTUR 32 Inspirert av ARAN 58 Inspirert av CHANEL 72

OPPSKRIFTER: Inspirert av FROST 94 Inspirert av STRUKTUR 110 Inspirert av ARAN 124 Inspirert av CHANEL 134

Takk 152 Forhandlerliste 153


Jnspirert av

Jnspirert av

FROST

STRUKTUR

8

32

Alicia genser side 10 (oppskrift side 94) Louise genser side 11 (95) Alicia jakke side 12 (95) Marla ytterjakke og Linda lue side 14 (96–97) Lola jakke og skjerf side 15 (97) Line lue og skjerf side 16 (98) Molly patentjakke side 17 (98) Matti jakke side 18 (99) Manon jakke og skjerf side 19 (99) Julie genser og loop side 20 (101) Mira nettingtopp og skjerf side 21 (102) Manon lue og skjerf side 22 (102) Ninon lue og pulsvanter side 23 (103) Camille jakke side 24 (104) Anais jakke side 25 (104) Katy lue side 26 (106) Nadine lue, hals og pulsvarmer side 27 (106) Maude lue og skjerf side 28 (107) Lara ørevarmere side 29 (108) Lotte lue side 30 (108) Melina lue side 31 (109)

Simona oversized genser side 34 (oppskrift side 111) Susanne poncho side 36 (111) Sandrine tunika side 37 (112) Coco ponchosjal side 38 (112) Coco jakke side 39 (113) Salome kåpe side 40 (114) Sophie jakke side 42 (115) Selma kjole og ørevarmere side 43 (116) Selene lang jakke og veske side 44 (117) Mimmi lang jakke og veske side 46 (118) Silvia grønne genser side 48 (119) Sissel leggings side 49 (119) Sabine oversized vest side 50 (120) Saga lue, pulsvanter og skjerf side 51 (121) Sara vid jakke side 52 (122) Siv votter side 53 (123) Silvia rosa genser side 54 (119) Armbånd side 56


Jnspirert av

Jnspirert av

ARAN

CHANEL

59 72 Alma kort jakke side 60 (oppskrift side 124) Pledd side 62 (126) Puter side 64 (126) Ane vest side 66 (128) Aurora kort genser side 67 (130) Asta poncho side 68 (131) Astrid leggvarmere side 69 (132) Aslaug votter side 70 (132) Ann lue og Anette skjerf side 71 (132)

Ambre jakke side 74 (oppskrift side 134) Emma jakke side 75 (135) Coco genser-vest side 76 (136) Marion genser side 77 (137) Jade jakke side 78 (138) Luna jakke side 79 (139) Lola angoragenser side 80 (140) Anais lange pulsvanter og ørevarmer side 82 (141) Mimmi genser side 84 (142) Mimmi vest side 85 (143) Justine jakke side 86 (144) Justine genser side 87 (145) Pauline skjørt side 88 (146) Pauline jakke side 89 (147) Emma genser side 90 (148) Juliette jakke side 91 (149) Coco lang jakke side 92 (150) Eva genser side 93 (151)


Forord «Kreativitet er kunsten å bruke kildene på en ny måte» Coco Chanel


Denne gangen hadde jeg som mål å lage en strikkebok med enkle oppskrifter. Plagg og tilbehør strikket i en fei uten kompliserte diagrammer og innviklede strikke­ teknikker. De fleste av oss har dagene fulle med jobb, familie og diverse aktiviteter, det å kunne slappe av om kvelden med en film og et relativt enkelt strikketøy er en lise for sjelen! Og endelig tror jeg på at håndlagde klær, både strikk og søm er tilbake for å bli! Det er en helt annen energi i det som blir skapt i glede, av hjertet og hender. Det er klart at vi vil ha kule, individuelle klær som fremhever vår per­ sonlighet. Nå er vi da blitt lei av billig-kjedebutikker med bruk og kast klær, upersonlige, uformelige klær i dårlige materialer, passform og søm! Mye bedre å lage noe kult i god kvalitet selv! Den røde garntråden som går igjen i denne boken, er «Inspirert av» – for det er viktig når man skal kreere noe, designe en kolleksjon eller sette sammen materiale til en bok. Ideer strømmer på i ett sett, noen er gode, noen er morsomme, og ikke alle ideer skal realiseres der og da. I hvert av de fire kapitlene i boken kan du lese litt om hva som inspirerte meg til nettopp den stilen. Gjennomgående bestemte jeg meg for noen elementer: Enkle oppskrifter – De grunnleggende strikketeknikkene som rett og vrang, riller og vrangborder – Fokusere på morsomme garn, materialer med struktur og effekter. Å sette sammen forskjellige typer garn og tilbehør som metallstuds, glidelåser, kule trykknapper, frynser og kjettinger. Når man skal skape klær, har man noen faktorer som må fungere sammen: Stil, design og linjer, materialer, struktur og effekter må fungere sammen i harmoni og gode propor­sjoner. Det er også viktig når du selv skal i gang å strikke eller sy noe til deg selv å starte med å kartlegge dine egne proporsjoner. Det er viktig at jakkelengden stopper på best sted for din høyde, at skuldrene sitter der de skal, at ikke ermene er for vide eller drar seg osv. Disse oppskriftene er ganske enkle å tilpasse dine proporsjoner, jakker og gensere kan strikkes i de forskjellige mønstringene om hverandre, frynsekanter kan sløyfes, kjettinger eller bånd kan sys på der du har lyst. Mitt aller største ønske er at du blir inspirert til å lage kule strikkeklær til deg selv, familiemedlem­ mer eller venninner, og at du lager plaggene slik at de passer i stil, detaljer og proporsjoner til den som skal bruke plagget, for da blir det brukt! Lykke til!

7 7


Rimfrost er noe av det lekreste i naturen jeg vet om! Flortynt, hvitt pudder som skaper kule overflater med struktur på marken. Skimrende iskrystaller på nakne trær. Stive, gebrekkelige busker og siv. Tåkedis i horisonten, lyset som skimrer i krystallene og den helt spesielle, frosne lukten. Lenge har jeg hatt lyst til å lage en serie med strikk inspirert av vinterfrostens vakre, is-blå-grønn-grå-glitrende fargepalett. Jeg kastet meg inn i leting etter passende garn og materialer med effekter, glitter og paljetter som passer til et slikt prosjekt. At vi i tillegg skulle få en slik vakker frostdag akkurat da vi måtte fotografere serien, var nesten en guddommelig styrelse! Nansen-parken på Fornebulandet rett ved Oslofjorden har perfekt landskap og plassering, hvor man en sjelden gang kan oppleve naturen akkurat slik.

Jnspirert av

FROST 8


T 9


Jeg var på jakt etter kule effektgarn, noe som ikke er lett å finne, siden flere garnleverandører etter hvert har begynt å konsentrere seg om ensfargede kvaliteter. Plutselig kom jeg over dette superlekre Smilla-garnet med ­meleringer, bouclé-effekter, tøff overflatestruktur og mange lekre farger. Garnleverandøren har til og med reservert et stort lager i alle fargene for at det skal være til­ gjengelig når denne boken kommer ut! Jeg elsker å jobbe med morsomme overflater, relieffer, materialsammen­ setninger og å skape nesten stofflighet ut av garn. Effekten i dette garnet er slik at det nesten ikke er nødvendig å strikke i noe annet enn glattstrikk. Da kommer strukturene og de små bouclé-effektene best frem. Kolleksjonen består for det meste av plagg og passformer som er både raske og superenkle å strikke. Men litt stasj måtte jeg jo finne på. Hvordan man kan hekle frynser, var morsomt å klekke ut. Å legge til heklede kanter i gull- og sølvgarn har sammen med glidelåser, kjetting og fløyelsbånd gitt hele denne kolleksjonen en kul look.

Jnspirert av

STRUKTUR 32


33


Simona oversized genser

34


Bolen er strikket helt rett opp og ned, litt lengre bak og med splitter i sidene. Med litt bred vrangbord på hver side ser det ut som små ermer. Lommene har indre lommeposer. Vi pyntet genseren med et bånd av grå tyllrysj med blå-turkise paljetter midt på. (Oppskrift side 111)

35Aran er en øy på vestkysten av Irland hvor kystkulturkvinnene – mødre, hust­ ruer og døtre av fiskere – strikket gensere, jakker og tilbehør i helt spesielle mønstre. Denne spesielle strikkedesignen er siden blitt kalt Aran-strikk. De ulike strikke­mønstrene og flettekomposisjonene var inspirert av fiskenæringen, som de fleste familiene på øya var beskjeftiget med. Genserne skulle bringe lykke og god fangst til mennene på sjøen. Mange mønstre har fra gammelt av hatt både religiøs og symbolsk betydning.

5

Flettene var inspirert av tauverket på båtene, bikubemønsteret står for den hardt arbeidende bien, diamantmønsteret står for suksess med penger og eiendom. Perlestrikken, enkel eller dobbel, står for fiskerens garn, lykke og håp om en stor fangst!

Jnspirert av

ARAN

samt alt som hører sømfaget til. Sten på sten ble lagt av erfarne lærere som hadde som mål å bygge vakre kunnskapskatedraler for den enkelte elev.

Aran-inspirerte klesplagg, tepper og puter er klassikere i strikkehistorien.

Det er med ærbødighet for flettekomposisjonene, håndarbeidet, hjertet og omtanken i hver maske i denne strikketradisjonen man som designer lar seg inspirere av denne strikkearven.

Men én ting terpet lærerne på igjen og igjen: Vi måte lære å se og bruke intuisjonen, først da ville vi være i stand til å være innovative og skape noe nytt og annerledes. Kanskje til og med noe unikt, en kreasjon med et eget uttrykk, ikke helt likt noe annet, noe med en egen identitet.

Vi blir alle inspirert av hva vi ser, vi tar bevisst eller ubevisst inn det som er rundt oss og påvirkes av strømninger i tiden. Blar man gjennom en drakt­ historiebok, vil man med en gang tenke at det meste har vært funnet opp innen klær. Da er det viktig å være bevisst på å skape sitt eget uttrykk. Man må være i stand til å se proporsjoner, komposisjoner og riktig bruk av materialer med tanke på det man ønsker å lage.

Kvinnene på Aran lagde noe helt unikt!

Flettene i denne ARAN-inspirerte serien er klassiske, sammensetningen kanskje litt annerledes. Propor­ sjonene kan være bitte litt forskjellig, en litt lengre vrangbord, en ettersittende kurve … Inspirert av kroker, taljer, trosser og redskap på fiskebåten har jeg brukt karabinkroker til lukking, nagler, studs og kjettinger som dekor, en litt rocka variant!

Jeg tenker ofte tilbake på hva vi lærte på Haute Couture-syndikatets skole, som jeg gikk på i Paris: Vi fikk grundig undervisning i mote- og akttegning, motehistorie, tekstildesign, material- og fargelære,

59


6

Alma kort jakke 60


En klassisk V-utringet jakke i flette­ kombinasjoner og dobbelt perlestrikk. Vi fant kroker og ringer som vi brukte til lukking, og festet pyramidenagler jevnt fordelt i midten av flettene på hver side. Pyramidenaglene brettes godt ned på baksiden, bruk gjerne en tang så de ikke løsner. Her ser du flettekombinasjonene godt, og hvordan vi sydde på karabinkrokene og ringene som brukes som lukking. Du kan selvsagt lage knapphull og sy i knapper eller litt store trykknapper i stedet. Ryggen har en midtstilt trippelflette og et felt bikubemønster på hver side. Ermene har ermetopp og er sydd i for hånd til slutt. Du kan selvsagt pynte med pyramidenagler også ned i flet­ tene på ryggen. (Oppskrift side 124)

61


Det er klart at det går an å strikke Chanel-inspirerte jakker! Og behagelig strikk ligger absolutt i Coco Chanels ånd! Hun ble først kjent for å sy enkle, b ­ ehagelige klær i jersey og de berømmelige sort/hvite «Chanel» jakkene i strikkede stoffer. Strikk er også noe motehuset Chanels etterhvert legendariske designer Karl Lagerfeldt svært ofte har som element i kolleksjonene: Kule strikkedrakter, kjoler, jakker, gensere og ikke minst mye tilbehør. Strukturen, bouclè-feelingen og fargemeleringene som er typiske for stoffene som brukes av motehuset Chanel i jakker, drakter og kåper kan godt gjenskapes i garn. Spesielt enkelte utenlandske garnmerker som etterhvert er å få i norske garnbutikker, har et godt utvalg av effektgarn som kan brukes alene eller i kombinasjoner. • Karakteristisk er de litt små, utenpå-sydde lom­ mene. De skal enten være likesidet eller høyere enn bredden, jeg kan ikke huske å ha sett dem bredere enn høyden. Det kan gjerne være flere lommer på jakken, i hvert fall en på hver side nederst, men gjerne 2 små på brystet. Man kan godt lage 2 eller 4 kanter eller klaffer med indre lommer, eller rett og slett jukselommer bare med klaffer.

Det er noen design-elementer som helt spesielt kjennetegner de berømte Chanel klærne og spesielt jakkene: • Passformen skal være helt enkel, med rund hals og uten krave. • Jakkene er som regel helt rette i sidene, men kan være lett innsvinget. Tradisjonelt var jakkene til Chanel helt rette og ganske korte, men i Karl ­Lagerfeldts kolleksjoner ser man forskjellige lengder, fra helt korte til livet og ¾ lange kåpejakker. Men ermene må være rette og enkle.

• Stoff-jakker har gjerne skulderputer for at de skal sitte pent på skuldrene, vi satte i fór-trukne skulder­­puter i noen av jakkene, der vi synes det passet.

Jnspirert av

CHANEL ledere, de kongelige, adel og det militære. Men moten skifter. I mange år har motehuset Chanel bruket alt fra frynser laget av stoffer, fløyelsbånd og dekorbånd med og uten perler, glasselementer eller metaldupeditter som dekor på de berømte Chaneljakkene.

• Så er det de helt spesielle og karakteristiske pynte­båndene. Tradisjonelt brukte Chanel bånd som på fransk heter «Passementerie», i Norge kaller vi det ofte agramaner. Det er slike dekorbånd som brukes på en del bunader. De kommer opprinnelig fra Frankrike og Italia. De ble funnet opp i renaissansen og primært forbeholdt Vatikanet, katolske kirke­

72


Vi moret oss med å lage et par matchende vesker som du finner i noen av de andre kapitlene, hvilket motehuset gjør til stadighet. Da kan du gjerne finne en rimelig veske i en kjedebutikk og trekke den med strikket stoff i samme garn og mønstringer som jakken du strikker. Med en runde kjetting i gull eller sølv blir det helt i Chanels ånd!

I dette kapitelet finner du oppskrifter på helt enkle plagg som er veldig morsomme og raske å strikke. Jeg har kun brukt en enkel grunnform i genser og jakke. Jeg gikk litt amok da jeg med sofaen fullt av garn strikket prøvelapper i alskens garntyper og i enkle strikkevarianter. For min ide var å bli i Cocos ånd, lage enkle plagg strikket i glattstrikk og riller, og la materialet (her altså garnet) og strukturen i maskene få hovedfokuset.

Lærlingene mine hadde også en feststund rundt langbordet da de heklet alle armbåndene passende til flere av strikkeplaggene.

73


Strikkemønsteret er i rett- og rillestrikk i forskjellige effektgarn i jeansblå fargenyanser. Forstykkene og bakstykket er strikket frem og tilbake i ett, jakken er rett i sidene. Vi sydde på våre egne store sorte lakk-trykknapper til lukking foran. (Oppskrift side 134)

Ambre jakke 74


Emma jakke EMMA JAKKE er helt rett i fasongen uten fellinger i sidene. For- og bakstykkene er strikket frem og tilbake med perlestrikk til forkantene på hver side. Vrangbordene er med minifletter, det er frynser i det melerte alpakka-garnet og en omgang med pels­ garn i overgangen mellom vrangbordene og glattstrikken. (Oppskrift side 135)

Tips

Jeg saumfarte garnleverandørene for å finne frem til morsomme effekt og party-garn. Jeg synes det blir kult med et effektgarn sammen med andre mer ensfargede kvali­ teter, som krøllegarn, blouclé-garn, pelsgarn, sølv eller gull garn. Du kan også godt kan bruke opp restegarn i slike plagg. Ta en titt i garnlageret ditt, finn frem garn som passer sammen og spe på med noen lekre effektgarn, sølv og gullgarn og gå til innkjøp av en eller to hovedfarger/kvaliteter som kan trekke det hele sammen.

75


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.