Krukker og potter

Page 1TOMMY TØNSBERG OG KENNETH INGEBRETSEN

KRUKKER OG POTTER

Krukker og potter_materie NY.indd 1

08.01.2019 12:02


2  |

Krukker og potter_materie NY.indd 2

08.01.2019 12:02


Forord Ved hjelp av noen frodige krukker eller potter kan du forvandle en grå og kjedelig uteplass til en vakker oase, du kan friske opp den steinlagte bakgården eller fargelegge den asfalterte innkjørselen. Dyrking i krukker og potter gir mulighet til å lykkes med planter på steder hvor det ellers ikke ville være mulig å dyrke noe. Fordi du fyller hver enkelt potte eller beholder med jord betyr det at du kan tilpasse jordblan­ dingen til hver enkelt plante. På den måten kan du sette surjords­planter ved siden av sukkulenter som skal ha tørke og god drenering, og kanskje plassere en potte med vannplanter ved siden av der igjen. Potter er også ypperlige steder å dyrke både grønnsaker og krydder­ urter. Til og med små bærbusker og minifrukttrær vil kunne greie seg fint bare pottene er store nok. For blomstenes del kommer vi til å fokusere mest på sommerblomster og mindre herdige utplantingsplanter i denne boken. Fordi potter ofte har begrenset jordvolum er det ikke plass til å bruke mengder av forskjel­ lige planter som blomstrer til forskjellige tider. Derfor er sommerblom­ ster ofte det beste alternativet for å få lang blomstring. De vil gi farge og blomster hele sesongen, og her er det bare fantasien som setter grenser.

Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen

Foror d | 3

Krukker og potter_materie NY.indd 3

08.01.2019 12:02


4 | Foror d

Krukker og potter_materie NY.indd 4

08.01.2019 12:02


Planting i krukker og potter Det er flere ting å tenke på før du går i gang med å plante: Hvilke solfor­ hold har du på plassen der potten skal stå? Hva har du egentlig mest lyst til å dyrke? Og hvor mye tid har du å bruke på pottene dine? Alt dette vil spille inn når du skal velge planter.

VALG AV POTTE Det er et stort utvalg av krukker og potter på markedet. Du kan finne potter i både leire, plast og andre materialer, og med og uten under­ vanning. Det viktigste er likevel å velge store potter. Mange kjøper for små potter. Da får ikke plantene plass nok, og jorda vil tørke raskere ut. Uglasserte leirpotter tørker fortere enn plastpotter og glaserte leirpotter, men til gjengjeld slipper de mer luft til røttene. Plastpotter, spesielt svar­ te, kan bli for varme hvis de står i full sol. GOD JORD OG DRENERING Riktig jord er viktig for alle planter. Noen planter trives i litt fuktig jord, mens andre igjen vil ha en vokseplass som er veldrenert. Blir røttene stå­ ende i konstant fuktig jord, kan de råtne og plantene kan dø. Potten du planter i må derfor ha dreneringshull hvis den ikke plasseres under tak. De fleste krukker har ferdige dreneringshull fra produsenten, hvis ikke, bør du lage noen selv. Pl a n t i ng i k ru k k er og p ot t er  |  5

Krukker og potter_materie NY.indd 5

08.01.2019 12:02


Når du planter i potter, bør du bruke den beste kjøpejorda du har råd til, helst en som er tilsatt både leire og kompostert husdyrgjødsel. Skal du bare dyrke ettårige planter, bytter du ut jorda hvert år, men skal du dyrke flerårige planter, kan du selvfølgelig ikke gjøre det. Da fortsetter du å dyrke i pottejorda og potter heller om etter noen år.

VANN Det største problemet med planter i potter er ofte uttørking. For å gjøre vanningen enklere kan du, før du planter, grave ned et plastrør med god diameter. Den enden som skal være nede i krukken dekkes til med plast eller et annet tett materiell. Lag flere hull på siden av røret. La den øverste enden stikke så vidt opp over jorda. Når du vanner, heller du vann oppi dette røret. Da vil hullene gjøre at vannet sakte siver ut, slik at jorda får trukket til seg all fuktigheten, i stedet for at vannet raskt renner gjennom jorda og ut av bunn av potten.

6  |  Pl a n t i ng i k ru k k erog p ot t er

Krukker og potter_materie NY.indd 6

08.01.2019 12:02


Krukker og potter_materie NY.indd 7

08.01.2019 12:02


8  |  Pl a n t i ng i k ru k k erog p ot t er

Krukker og potter_materie NY.indd 8

08.01.2019 12:02


Stell av ­sommerblomster Sommerblomster krever litt stell, men til gjengjeld vil de belønne deg med overdådig blomstring og frodig vekst hele sommeren, så lenge de får nok vann og gjødsel.

RETT VEKST PÅ RETT PLASS Rett vekst på rett plass er like viktig når det gjelder sommerblomster som andre planter. Har du en skyggefull balkong, nytter det ikke å fylle den med solelskende og tørketålende pelargoniaer. Det har heller ingen hen­ sikt å sette skyggeelskende planter på den beste solplassen. Resultatet blir brente blader og dårlig vekst. Ved å finne ut hvilke vekstforhold plantene våre trives under og gi dem de forholdene de trenger, får du frodigere planter og sparer deg selv for både ekstra arbeid og ergrelser. GJØDSLING I tillegg til rett plassering og nok vann er det noe annet viktig mange glemmer når det gjelder sommerblomster, nemlig gjødsling. Uten nok gjødsel vil de blomsterrike sommerblomstene ikke klare å holde blom­ stringen i gang igjennom hele sommeren. Veksten vil etter hvert avta og blomstene bli mindre og færre. Det finnes flere sorter gjødsel å vel­ ge mellom på hagesenteret, men velg en vanlig og allsidig gjødsel for plantevekst, og følg doseringsanvisningen på emballasjen. For å gjøre S t e l l av ­s o m m e r b l o m s t e r   |   9

Krukker og potter_materie NY.indd 9

08.01.2019 12:02


gjødslingen enklere, kan du blande inn langtidsvirkende gjødsel i jorda. Granulatene vil avgi gjødsel gradvis utover i sesongen slik at du ikke trenger å tenke på det.

KNIP BLOMSTENE Å knipe sommerblomstene betyr at de visne blomstene fjernes for å hindre planten i å sette frø. Når planten setter frø, slutter den gjerne å blomstre. Men hvis planten hele tiden hindres i å sette frø, vil den fortsette å blom­ stre for å prøve å danne nye frø. Når blomstene fjernes, er det viktig at du fjerner hele blomsten og ikke bare de visne kronbladene. Fjernes bare kronbladene, vil planten likevel kunne sette frø. Det kan virke som en møysommelig jobb, og har du mange som­ merblomster, tar det lang tid. Likevel er det verdt jobben, for plantene belønner deg med ekstra blomster. TIPS! FERIEVANNEREN Skal du reise bort i kortere tid uten å ha noen til å se til pottene og balkongkassene dine? Ta en 1 ½ liters brusflaske, fyll den med vann og stikk et lite tøystykke inn i åpningen. Snu flasken opp ned og dytt den ned i jorda i potten. Vannet fra brusflasken avgis sakte og potten får vann. Vann i tillegg pottene godt, slik at jorda er fuktig før du plasserer flasken. Skal du være borte i flere dager, kanskje til og med en uke eller mer, må du ty til sterkere saker som for eksempel automatisk van­ ningsanlegg. Du får kjøpt små vanningscomputere med slanger som gir plantene dine vann så ofte eller sjelden som du ønsker. 1 0   |   S t e l l av ­s o m m e r b l o m s t e r

Krukker og potter_materie NY.indd 10

08.01.2019 12:02


Foror d | 11

Krukker og potter_materie NY.indd 11

08.01.2019 12:02


12 | Foror d

Krukker og potter_materie NY.indd 12

08.01.2019 12:02


Spiselige planter Det er enkelt å ha spiselige planter som grønnsaker, frukt, bær og kryd­ derurter i potter. Utfordringen ligger i om det er flerårige planter eller ettårige planter du skal dyrke. Ettårige planter eller planter som vi bare bruker som ettårige, er de enkleste å lykkes med da vi ikke trenger å bekymre oss for overvintringen. Følger du rådene på side 5 og 9 om jord og gjødsling, kan du dyrke de fleste grønnsaker og krydderurter i potter og kar. Skal du dyrke flerårige planter som frukt og bær og enkelte krydder­ urter, er det viktig at du velger en stor potte og at du passer på at den er godt drenert så det ikke blir stående fuktighet i potten over vinteren, da kan røttene råtne og plantene dine dø. For flerårige planter kan det også være en god idé å ikke bare bruke posejord fra hagesenteret, men også blande inn litt av den vanlige jorda fra hagen.

Krukker og potter_materie NY.indd 13

08.01.2019 12:02