Buketter fra Blomsterhagen

Page 1


D

Å s e m a te r ia l e n e


Buketter fra Blomsterhagen


CAPPELEN DAMM AS, Oslo, 2019 ISBN 978-82-02-60021-1 1. utgave, 1. opplag 2019 Foto: Nina Ruud Design og layout: Sissel Holt Boniface Trykk og innbinding: UAB Balto Print, 2019, Litauen Satt i FreightSans Pro og trykt på Amber Graphic Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

2

Å s e m a te r ia l e n e


ANJA BRULAND

Buketter fra Blomsterhagen FOTO: NINA RUUD

Å s e m a ter ia len e

3


4

Å s e m a te r ia l e n e


Innhold

7 Innledning

15 20 23

Å SE MATERIALENE Å jobbe med materialene Forfallets skjønnhet

25 Å VELGE MATERIALER 29 Farger 33 Form, tekstur og linjer 49 58

HØSTING OG SANKING Høsting i butikk

61 TEKNIKKER FOR Å LAGE EN BUKETT 64 Enkel hagebukett 66 Spiralteknikk 70 Bukettegg 72 Vaser 73 Bånd

75 BUKETTMODELLER 78 Den store hagebuketten 82 Engbuketten 87 Den runde buketten med brytninger 92 Susannebuketten 1 00 En bukett av luft

107 BLOMSTEROPPSATSER 123 SNITTBLOMSTER I HAGEN 137 ANBEFALTE SNITTPLANTER 147 Om Blomsterhagen


6

Å s e m a te r ia l e n e


Innledning Hvert år deltar massevis av folk på blomsterbindingskurs hos oss i Blomsterhagen, og hvert år blir vi fascinert av hvilken virkning disse timene har på folk. De faller til ro og virkelig koser seg. Ofte får vi tilbakemeldinger om at det er balsam for sjelen, at kurset inviterer til meditasjon og mindfulness. Selv om vi er normalt hyggelige mennesker, tror vi ikke at vi har æren for alt dette. Vi ser det gang på gang: Å få rusle rundt i blomsteråkeren med bøtte og saks, å få være nær planter og finne roen til virkelig å se dem, å være utendørs og få lage noe med hendene – det er en uslåelig kombinasjon. Alle kan få til dette, alle kan binde en bukett eller lage en krans. Men som det er med alt vi skal lage, så lærer vi etter hvert, og vi har lært en god del som er lagt inn i denne boken. Det er gøy å eksperimentere, men det er også gøy å få til det du ønsker, og da kan det være bra å ha noen knep i bakhånd. Vi ønsker at denne boken skal gi deg det grunnlaget du trenger for å sette i gang, og de triksene du trenger for å få et resultat du blir fornøyd med. Bukettbinding er en enkel hobby som krever lite investeringer. Det er forholdsvis fort gjort, men kan uttrykke både de minste og de største tankene. Å lage en enkel og fin bukett til bordet er hyggelig både for den som gjør det og for dem som ser den. Men buketten kan også ses som kommunikasjon mellom folk og natur. Hva ser du når du sanker? Hvordan hjelper du til å formidle plantenes uttrykk, deres farger og linjer? Slik sett blir buketten noe mye større, og du blir scenografen som skaper et møte mellom natur og menneske. I våre hastige hverdager er slike møter verdifulle, et lite øyeblikks dveling ved en vakker blomst er ikke ubetydelig. Bukettbinding åpner all verdens muligheter til å utforske form, farge, linjer, teksturer, rom og luft – ja, det meste innenfor et visuelt spekter. For oss som liker å

Innle dnin g

7


være kreative, er blomster en vidunderlig kanal; raskere enn å strikke, lettere å dele enn en tegning. Vi blir aldri utlært, og etter som vi blir flinkere, oppdager vi bare mer vi ønsker å få til. Når det er sagt, er det å få lage en bok om bukettbinding en dobbel kreativ oppgave, noe jeg har gått inn i med stor spenning, litt skrekk og masse, masse glede. Det har gitt meg mulighet til å fordype meg i bukettbinding, tenke igjennom hvorfor vi i Blomsterhagen gjør som vi gjør, og sette ord på det. Det er ingen overdrivelse å si at det har vært svært givende. Å binde buketter fra hagen gir noen muligheter som du ikke har med innkjøpte og sannsynligvis importerte blomster, som har reist langt og vært pakket tett. Hage­ blomster er mer varierte, skjevere, mykere, viltrere, og det kan du utnytte i binderiet ditt til å skape buketter med interessante linjer, mykhet og mer sjarm. Dette er vi i Blomsterhagen veldig bevisste på, for det anser vi som vårt største fortrinn når vi sammenligner oss med blomsterbutikkene. I denne boken får du del i våre tanker og teknikker rundt dette. Vi har bakgrunn fra gartnerbransjen og er utdannet gartnere. Vår utdannelse i blomsterbinding bygger stort sett på erfaring med tusenvis av buketter vi har sendt ut fra vårt blomsterverksted – alt fra brudebuketter, gratulasjoner, helgebuketter, sorgbinderi og mye mer. I sommerhalvåret dyrker vi blomstene våre selv, så det aller meste av det vi bruker, kan du dyrke i din egen hage. For deg som ikke har hage, finnes det mange muligheter i grøftekanter, skog og eng, planter som du kanskje kan blande med en bunt fra blomsterbutikken. Målet har vært å lage en vakker, inspirerende og nyttig bok. Vi tror ærlig talt at verden blir et bedre sted hvis flere finner roen med en blomst eller ti av og til. Vi håper denne boken er et bidrag til det.

8

Innle dnin g


Å s e m a ter ia len e

9


10

Å s e m a te r ia l e n e


Å s e m a ter ia len e

11


12

Å s e m a te r ia l e n e


Å s e m a ter ia len e

13


14

Å s e m a te r ia l e n e


Å se materialene

v Prestekrager

Norge er et frodig land. Overalt finnes det massevis av materialer du kan bruke, bare du begynner å se deg rundt. Ingen er i utgangspunktet ubrukelige, men noen holder seg godt i en vase, andre faller sammen. Dette finner du ut av ved å teste. Ta planten med deg hjem, gi den et godt snitt, og sett den i en vase med vann. Står den i to dager, kan du godt bruke den til enkeltbegivenhet som en konfirmasjon eller et selskap, men det passer ikke like godt å gi den bort som bukett. Naturen byr på design på høyeste nivå: Overalt finnes det former, teksturer, farger, sjatteringer, tyngde og letthet, kraft og eleganse. For oss er første steg til en vellykket bukett å ha øye for materialets egenart. Hva representerer en prestekrage, hva bidrar løvemunnen med til buketten? Prestekragen forteller om sommer, lett bris og solskinn, løvemunnen bringer bevegelse og retning. Alt dette er mer eller mindre subjektivt, og det gjør at ingenting er hverken rett eller galt. Selv om vi har en tendens til å like eller mislike i flokk, er estetikk subjektivt; det kommer an på øyet som ser. Jeg synes det er en frigjørende tanke. Synes du noe er pent, så er det det for deg, uavhengig av hva andre mener. Det utgangspunktet skal du bruke til å tenke fritt og la være å engste deg for at det du lager ikke er pent nok. Kanskje har vi en fordel fremfor blomsterbutikkene fordi vi ser plantene fra de er små og gjennom hele veksten frem til de er høsteklare. De er mer varierte enn drivhusblomster, og vi ser dem i all slags vær. At vi får se hvordan planten vokser, forteller oss mye om plantens egenart, og den egenarten ønsker vi å utnytte i binde­ riet. Vi kjøper inn blomster i vinterhalvåret, og vi vet hvordan de kommer til oss: tett pakket i plast og mest mulig i samme størrelse, for at frakten skal bli effektiv. Det er mye fantastisk fint å få kjøpt, men noen bunter med plastinnpakkede, helt jevne, rette blomster i en bøtte gir ikke samme inspirasjon som å gå gjennom åkeren eller en blomstrende hage. Det bør vi bruke så godt vi kan.

Å s e m a ter ia len e

15


16

Å s e m a te r ia l e n e


k Det vokser vakre mate­ rialer overalt rundt oss.

bb Løytnantshjerter har myke buer og vakre blomster­former. b Ta deg tid til å kjenne etter hva ved hagerosen som gjør den så vidun­ derlig. vv Denne sinniaen har lekre, nedtonede farger og en flott overflate.

v Sommerfloksen har

ofte stor variasjon i sin blomsterstand.

Å se seg rundt og oppdage alt tilgjengelig materiale er en øvelsessak, og når du har holdt på en stund, vil du gjøre spennende oppdagelser overalt hele året. En tur i skogen blir en helt annen opplevelse. Kanskje blir saksen alltid med på tur etter hvert? Uten saks kan du sanke inspirasjon; det er lettvint og lite plasskrevende. Naturen er mitt stilikon, min skattkiste av inspirasjon og ideer, der det alltid er noe å hente. I en tid da vi konstant utsettes for andres blikk og påvirkning gjennom sosiale medier og andre instanser, er det fint å minne seg på å ta stunder sammen med plantene, stoppe opp og se, bruke alle sansene, ikke bare blikket. Instagram er gøy, men det gir meg ikke fred i sjelen, ofte gir det uro, et jag etter å lage noe finere, noe kanskje ingen andre har laget før meg. Det er vanskelig å lytte til sin egen kreativitet i all støyen og ikke la seg avlede eller forvirre av alt det fine andre lager. Da er det på tide med et plantemøte, der bare du og plantene finner ut av det sammen i fred og ro. Da ser du med hele deg, ikke bare med scrolleblikket. Vi anbefaler det på det sterkeste!

Å s e m a ter ia len e

17


Et slikt plantemøte begynner der planten vokser. Se hvordan den vokser. Hva er det som først faller deg inn når du ser på planten? Er det en uvanlig eller tydelig farge? Er det formen? Er det en underlig voksemåte? Dufter den? De egenskapene du observerer, vil planten ta med seg inn i buketten. Vil du fremheve dette med mer av noe lignende, eller vil du dempe det? Hvilke farger ser du, og hvilke farger vil du like sammen med dem? Er planten lett og grasiøs, og er det noe du er ute etter i din bukett? Eller kan du kombinere litt av det lette i en bukett med mye tyngde for å skape variasjon og rikdom i uttrykket? Å se materialenes muligheter er første steg til å velge hvilke du skal bruke i buketten din. Kanskje vil du lage en «miniskisse» i hånden ved å stille sammen materialene du ønsker å lage bukett av, eller ta bilde av en idé du vil huske til senere.

v Med en liten skisse i hånden ser du om materialene kan gi det uttrykket du ønsker.

k Kristine og solsikker

18

Å s e m a te r ia l e n e


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.