All verdens dyr

Page 1


åshild skadberg

s n e d r all ve

DYR VI L T, SNI L T, TØ F T OG RØFT !

DYR2innmat.indd 1

11.07.2018 15:37


INNHOLD 5 HVA ER ET DYR?

43 USYNLIGHETSKAPPER

Må det ha fire bein? Ikke det, nei. Men hjerne må det vel ha? Hva med øyne? Pels? Ikke det heller, nei. Må det være større enn en prikk? Hvorfor er det så vanskelig å si akkurat hva et dyr er?

Det er mange måter å gjemme seg på. Man kan for eksempel kle seg i en farge som går i ett med omgivelsene. Eller skjule seg bak en sky av blekk. 51 HARDE FAKTA

12 UNGEFLOKKER OG ENEBARN

For at dyreartene skal overleve, må de få nok barn. Noen lager barn ofte, som kaniner. Andre får fryktelig mange av gangen, som blåskjell og fisker. Og noen får bare ett barn av og til, men passer til gjengjeld ekstra godt på det.

Noen dyr er hardere enn andre. Bak skall, skjell eller panser oppbevarer de alt som er mykt og forsvarsløst. 59 STØRST I KLASSEN

Noen må være høyest. Tyngst. Større enn de andre. Her skal vi møte de rekordstore dyrene. Lurer du på hvordan en and snek seg inn her?

31 BRÅKEBØTTER

Et høyt hyl i rette tid kan bety forskjellen på liv og død. Her kan du lese om dyr som hyler og skriker når det trengs. Du treffer dyr som holder brølekonserter, og dyr som ler og synger så høyt at menneskene i nærheten trenger hørselsvern. Og så får du møte et par stykker som nøyer seg med å lage bankelyder.

2

71 FINE FARGER OG FLOTTE MØNSTRE

Noen dyr får litt ekstra opmerksomhet fordi de har så tydelige striper, morsomme prikker eller vakre farger. 79 ALLE VIL VÆRE POPULÆRE

Men hva skal egentlig til for å bli det? Katten, som er verdens mest populære kjæledyr, har sin egen oppskrift: Vær mystisk, selvstendig og fri.

DYR

DYR2innmat.indd 2

11.07.2018 14:32


87 BESTEVENNEN

139 LUFTENS AKROBATER

Det startet med ulven, og siden har det bare gått én vei: mot fellesskap og moro. Hunden er blitt menneskets beste venn – og omvendt.

Høytflygende? Dypdykkende? Sydenreisende? Saftslurpende? Uansett hvilke kunster som skal utføres, finnes det fugler som kan det. 151 TANNTASTISK!

99 FULL FART FREMAD!

Sprintløp og stupdykk og skjell som er helt propell. Lange skritt og lengdehopp! I dyreriket kommer fart i mange fasonger.

Lange, sylspisse tenner? Hundrevis av dem – eller ingen i det hele tatt? Tygg litt på de store forskjellene i dyreriket! 165 DE UNDERJORDISKE

107 DE SMARTES KLUBB

Vil du se noe lurt? Da skal du se på et dyr. Egentlig hvilket som helst dyr. For dyrene er så lurt laget at man aldri slutter å bli forbauset. Her skal vi blant annet kikke på smarte armer og praktiske halser, hjerner og hukommelse. 123 ALLE DRØMMER OM Å FLY …

Og det er slett ikke bare fugler og insekter som kan det. Her skal vi møte ekorn, flaggermus og fisker som har tatt vingene fatt.

Noen dyr tilbringer mye tid i hemmelige huler og ganger. De graver hjemmene sine ut i bakken eller en fjellskrent, og kler rommene med mykt gress. Eller de bare har det helt MARKelig ... 173 NYE DYR I NORGE

Hei på deg, rådyr! Hei sann, kongekrabbe! Les om nye dyr som er kommet til Norge – eller som er på vei.

131 LETTER ALDRI

De har fugleskjelett og fuglenebb. Noen korte vingestumper har de også. Men det vi mennesker synes er fugleting nummer én – å fly – får ikke disse fuglene til.

HVA ER ET DYR?

DYR2innmat.indd 3

3

11.07.2018 14:33


QUIZ 1 1. Kan man få diaré av å få i seg amøber? 2. Hvordan beveger amøber seg? A) De går B) De svømmer C) Ved å endre form (en del av cellen «tyter ut» i riktig retning, resten følger etter) 3. Hvilken farge har manetblod? A) Oransje B) Hvit C) Ingen farge, for maneter har ikke blod 4. Hvor mange kroppsåpninger (til mat, drikke, avføring og å lage barn) har en manet? 5. Hvor lever de ville sjimpansene og gorillaene? A) USA B) Afrika C) Russland

4

DYR

DYR2innmat.indd 4

6. Hva kalles den sterke hannen som leder en gorillaflokk? A) Sølvrygg B) Gullmage C) Bronsekjegg 7. Hva skjer hvis en orangutang faller ned i et dypt vann? A) Den svømmer i land B) Den drukner C) Den flyter på ryggen 8. Hvilken av menneskeapene har minst hode og hjerne? A) Sjimpanse B) Orangutang C) Gibbon 9. Hvor lever de ville gibbonene? A) Sør-Italia B) Nord-Spania C) Sørøst-Asia 10. Hvor mange bein har det bitte lille bjørnedyret?

NOEN AV SVARENE FINNER DU VED Å LESE NESTE KAPITTEL. ALLE SVARENE STÅR PÅ SIDE 179.

11.07.2018 14:33


? R Y D T E R E HVA

Må det ha fire bein? Ikke det, nei. Men hjerne må det vel ha? Hva med øyne? Pels? Ikke det heller, nei. Må det være større enn en prikk? Hvorfor er det så vanskelig å si akkurat hva et dyr er? HVA ER ET DYR?

DYR2innmat.indd 5

5

11.07.2018 14:33


MÅ DYR HA PELS OG FIRE BEIN? De fleste er enige i at hunder og katter er dyr, men hva med maneter? Og amøber? Dyr, det er noe med pels på. Slik tenker man når man er veldig liten, men så lærer man mer: Fugler er nemlig også dyr. Og fisker. Og ja, maneter også. Selv om de består av 97 prosent vann, og verken har hjerne, hjerte eller øyne.

Dyr har flere celler

Tenk at både mennesker og maneter er dyr!

DYR2innmat.indd 6

Dermed nærmer vi oss poenget: Det er mye maneter ikke har, men de har i det minste flere celler! Men vent litt. Planter har jo også flere celler? Ja, men planter driver med fotosyntese når de er sultne. Fotosyntese betyr at plantene bruker sollys for å «lage mat» av luft, vann og næringsstoffer i jorden.

11.07.2018 14:33


Kjemp forstør erelse

cellen Amøbe rm fo skifter en. hele tid

Fotosyntese er en plantegreie. Hva gjør dyr da? Jo, de spiser og drikker, og så blir næringen fordøyd i tarmen. Fordøyelse i tarmen er altså en dyregreie.

Amøber kalles ofte «encellede dyr». Men mange forskere mener at de ikke er dyr, men rett og slett ... amøber!

Amøber har én celle Amøber har bare én eneste celle. (En middels stor voksen dame har 70 billioner celler.) De har heller ingen tarm. Mange dyreeksperter vil derfor si at amøber ikke er dyr. Men de er heller ikke planter. Komplisert? Veldig! Moderne forskere har faktisk foreslått at alt liv på jorden skal deles inn i 12 «riker». I gamle dager mente man at det bare var to: planteriket og dyreriket. Deretter foreslo man et tredje rike, soppriket. Nå tror noen altså at så mye som 12 «riker» må til for å forklare forskjellene på alt som lever.

▼ MINIGRIS: Noen dyr er mindre enn andre.

HVA ER ET DYR?

DYR2innmat.indd 7

7

11.07.2018 14:33


DYR FRA URTIDEN Noen dyr er ganske like oss – de har øyne å se med, munn å spise med, bein å løpe med. Og så finnes det noen som er veldig forskjellige fra oss. Svampen er et sånt dyr. Mange vitenskapsfolk mener at dyrene på jorden har utviklet seg fra én felles stamfar. Gjennom mange tusen millioner av år har dyrene blitt til forskjellige arter. Nå tyder ny forskning på at svampen var det første dyret som sa «morna» til de andre og ble noe helt for seg selv.

Enkel kropp ▼ Svampenes verden er variert og fargerik. Dette er en oppreist rød repsvamp i Karibiahavet.

Svampene har den enkleste kroppen av alle flercellede dyr. Det er veldig mye vi regner som vanlige dyreting de ikke har: Ikke noe nervesystem. Ingen organer. Ikke en tarm som maten kan fordøyes i. Øyne og munn kan de bare glemme. Bare står her og pynter opp på havets bunn!

8

DYR

DYR2innmat.indd 8

11.07.2018 14:33


Det finnes mellom 5000 og 10.000 arter svamp totalt, i saltvann og ferskvann. I Norge har vi funnet 263 arter, bare fem av dem er i ferskvann. Svampene svømmer ikke, men sitter fast samme sted hele livet.

Hvordan spiser de? Svampene har flere måter å spise på. Den vanligste er å ta opp næringsstoffer fra vann. Vannet pumpes inn i svampen, gjennom masse åpne kanaler, og små næringsrike partikler blir igjen inni svampen. En svamp kan pumpe så mye som ett tonn vann gjennom kroppen sin for å få tak i ett gram næring!

Hvordan lager de barn? Svamper er tvekjønnede – både mann og kvinne på en gang. Barn lager de helst ved fullmåne. Da slipper alle svampene ut eggceller og sædceller i vannet samtidig. Men de kan også lage barn helt alene, ved at en del av den voksne svampen brekker av. Den lille delen flyter av gårde og fester seg et annet sted, der den kan vokse til en stor svamp.

▼ OVERLEVER NESTEN ALT Det bitte lille bjørnedyret, som er fra 0,1 til 1 millimeter langt, er et av verdens tøffeste dyr. Det er funnet både på 4000 meters havdyp og på noen av verdens høyeste fjelltopper. Som regel lever det på fuktige steder. Men verken tørke, varme eller kulde er noe problem. Bjørnedyret kan nemlig «skru seg av» og gå i dvale i mange tiår. Med litt vann kan det vekkes opp igjen.

Bjørnedyret har åtte bein med klør ytterst. NB: Dette er en forstørrelse.

t overe r y d e Bjørn frysing til ed lever n sgrader og nu 151 mi ing til 253 rm oppva grader! varme

HVA ER ET DYR?

DYR2innmat.indd 9

9

11.07.2018 14:33


NY MENNESKEAPE FUNNET! Vi mennesker ser på dyr, holder dem i fjøs og bur og dyrehager, forsker på dem, systematiserer dem og skriver om dem. Samtidig er vi dyr selv også! Vi tilhører menneskeapene – sammen med gibboner, sjimpanser, gorillaer og orangutanger. I 2017 ble en ny art i vår dyregruppe oppdaget: Tapanuli-orangutangen. ▼ I 2017 ble orangutang-arten Pongo tapanuliensis oppdaget på øya Sumatra i Indonesia, Sørøst-Asia. Det finnes antakelig bare rundt 800 stykker av denne orangutang-arten.

Orangutanger lever på øyene Borneo og Sumatra i Sørøst-Asia. Inntil ganske nylig trodde man at det bare fantes to arter orangutang, en på hver av disse øyene. Men så dukket det opp enda en orangutang-art på Sumatra.

Ops, jeg nå er visst ! aget oppd

Les mer om aper på side 34 og side 120-121..

10

DYR

DYR2innmat.indd 10

11.07.2018 14:34


Utrydningstruet At Tapanuli-orangutang er «ny» art, betyr bare at det er første gang mennesker har blir klar over at den finnes. I virkeligheten har den levd i tusenvis av år i skogene på Sumatra. Det må ha vært flere av den før, nå tror forskerne det bare finnes rundt 800 igjen. Dermed er Tapanuli-orangutangen mest utrydningstruet av alle menneskeapene. Hvis arten skal overleve, må skogene den bor i, bevares. Forskerne fant den nye arten ved å studere ulike orangutanger på Sumatra nøye. De sammenlignet orangutangenes skjeletter, arvestoff og oppførsel, og slik fant de ut at det dreide seg om to ulike arter.

Ligner oss Alle de tre orangutang-artene lever i trærne, spiser nesten bare frukt og sover i reir laget av blader og greiner. Ellers er det mye som er likt mellom mennesker og orangutanger – vi har lik plassering av øynene, store hjerner (selv om menneskene har litt større), hender å gripe med, og vi passer på barna våre i mange år. Forskere har regnet ut at over 96 prosent av DNA-et (= den viktigste delen av arvestoffet) er felles for orangutanger og mennesker.

Hold on, baby!

▲ Alle orangutanger lever oppe i trærne, og tar gripetak med både hender og føtter. Dette er den velkjente arten Sumatra-orangutang, som man før trodde var den eneste på øya.

▼ En gorillababy slapper av hos mammaen sin.

DELT FØRSTEPLASS

Gorillaer og mennesker er de to største menneskeapene. Det er litt vanskelig å sammenligne størrelsen nøyaktig, siden gorillaer har lengre armer, større hender og kraftigere overkropp, mens mennesker har lengre bein og litt høyere kropp. Vi kan si at de deler førsteplassen i størrelse, mens orangutanger kommer på andreplass.

HVA ER ET DYR?

DYR2innmat.indd 11

11

11.07.2018 14:34


QUIZ 2 1.

Hva betyr det å være drektig? A) Prektig B) Gravid C) Direkte

2. Hvor lang kan en kjempekanin bli? A) 20 cm B) 70 cm C) 1,5 meter 3. Hvor gamle er lam når de begynner å spise høy eller gress? 4. Er surikater flokkdyr, eller trives de best alene? 5. Hvor lenge drikker orangutanger morsmelk? A) Til de er åtte–ni uker B) Til de er åtte–ni år C) Til de er rundt 20 år

12

DYR

DYR2innmat.indd 12

6. Finnes det pungulver? 7. Hvilket pattedyr har flest fortenner? 8. Hva heter den største pingvin-arten? 9. Hvor mange prosent av blåmeisungene overlever det første året? A) 10 prosent B) 50 prosent C) 99 prosent 10. Hva kalles eggene til hunnfiskene? A) Melke B) Eggedosis C) Rogn

NOEN AV SVARENE FINNER DU VED Å LESE NESTE KAPITTEL. ALLE SVARENE STÅR PÅ SIDE 179.

11.07.2018 14:34


UNGEFLO KKER OG ENEB ARN For at dyreartene skal overleve, må de få nok barn. Noen får barn ofte, som kaniner. Andre får fryktelig mange av gangen, som blåskjell og fisker. Og noen får bare ett barn av og til, men passer til gjengjeld ekstra godt på det. UNGEFLOKKER OG ENEBARN

DYR2innmat.indd 13

13

11.07.2018 14:34


BLIR MANGE I EN FEI Bare oppe for å sjekke været!

Hvis du ønsker deg veldig mange kjæledyr på kort tid, kan du satse på kaniner. En kaninhunn kan få nesten 100 unger på et år! Nesten alle som har kanin som kjæledyr, sørger for at det ikke blir så mange unger. Enten steriliserer de kaninene sine (= opererer dem slik at de ikke kan få barn), eller de passer på å ikke ha en hannkanin og en hunnkanin sammen. Men i naturen gjør kaninene som de selv vil, og da blir det unger i ett sett. Det er veldig travelt å være hunnkanin, siden de kan bli drektige (= gravide) sju ganger i året. Hvert kull består av fra én til 14 unger. Det vanligste er rundt seks unger per kull.

▲ Når tamme kaniner forviller seg, lever de akkurat som de ekte villkaninene, og graver seg huler under jorden.

Tamme og ville Det finnes mange raser av tamkanin, små og store og kjempestore, med kort eller lang pels, i ulike farger og mønstre, og med stående eller hengende ører. Alle sammen stammer fra villkaninen, som også kalles «europeisk kanin». Villkaninen er gråbrun, har kort pels og stående ører, og kroppen er cirka 40 centimeter lang.

Kaninkolonier

Les mer om dyr som trives under jorden på side 164–171.

14

Ingen kaniner, verken ville eller tamme, liker å være alene. De vil være sammen med andre kaniner! Derfor lever villkaninene sammen i store grupper. Hunnene graver ut huler som de bor i når de føder ungene sine. Siden blir barnerommene forbundet med tunneler. Til slutt er det en hel kaninby under jorden.

DYR

DYR2innmat.indd 14

11.07.2018 14:35


◀ Dette er bare noen få av alle de ungene en hunnkanin kan få i løpet av et år.

Jo flere vi er, desto bedre!

24 KANINER BLE TIL 600 MILLIONER! Ville kaniner hører ikke naturlig hjemme i Australia, men i 1859 ble 24 kaniner satt ut. 40 år senere var det 600 millioner ville kaniner i Australia! Siden har menneskene bekjempet dem, og nå er det rundt 200 millioner.

Kjempestore meg ... De stø rs veie ov te kaninene kan er 20 k meter ilo og bli 1,5 lange. Kjemp er ofte av rase ekaniner n belg kjemp isk e eller austra lsk kjemp e.

◀ Belgisk kjempe.

UNGEFLOKKER OG ENEBARN

DYR2innmat.indd 15

15

11.07.2018 14:35


LAM OVERALT! Hvert år blir det født rundt 1,5 millioner lam i Norge. Om våren slippes de ut på beite over hele landet.

Tenk at det er 1,5 millioner av oss her ute!

Lamungene blir født i april og begynnelsene av mai, akkurat som ungene til ville dyr. «Timingen» er perfekt: Gresset gror, og varmen kommer. Naturen er gavmild, og det er mye lettere å overleve ute nå enn om vinteren. Men siden sauene er husdyr, er de inne i fjøset om vinteren, og ofte helt til de nyfødte lammene er noen uker gamle.

Fødselen Søyene (= hunnsauene) får ofte ett, to eller tre lam. De hender de får flere også, men det er usunt og slitsomt for dem. Noen sekunder etter fødselen sier lamungen «bæ» for første gang. Søya vasker og steller lammene, og blir full av morskjærlighet. Siden kommer hun alltid til å kjenne igjen både brekingen, lukten og utseendet til sine egne unger.

Opp på beina

▲ Alle lammene får et øremerke, slik at bonden skal vite hvem de er.

16

Rett etter fødselen kommer lammene seg opp på beina og begynner å suge i seg den livsviktige melken. Når de er to uker gamle, begynner de å spise litt høy inne i fjøset, eller gress hvis de allerede er ute på beite. På denne tiden begynner lammene å leke med hverandre også. De hopper og spretter omkring, og alle kan se at det er moro å være et lite lam.

DYR

DYR2innmat.indd 16

11.07.2018 14:35


Ut i verden I juni blir som regel saueflokken fraktet til utmarksbeiter, det vil si store områder litt lenger fra gården som ikke er gjerdet inn – ofte på fjellet. Her lever de et fritt og ganske vilt liv helt til de blir hentet hjem til gården igjen i september.

◀ Når sauene får spise seg mette på næringsrikt vårgress, lager de mye melk til lammene.

▼ Det finnes rundt 1400 saueraser i verden. Dette er en vær (= hann) av den norske rasen villsau, som også kalles gammelnorsk sau.

Les mer om et annet viktig husdyr på side 154–155.

UNGEFLOKKER OG ENEBARN

DYR2innmat.indd 17

17

11.07.2018 14:35


MAMMA ER SJEFEN Surikat-flokken består av mange foreldre og barn. Én av mammaene er streng toppsjef. En surikat-flokk består av opptil 30 dyr. I en slik flokk er det to–tre foreldrepar og mange barn. Damene, som er størst, sjefer over mennene. Og én av disse damene bestemmer aller mest. Hun kan for eksempel nekte andre hunndyr å få barn. Det gjør hun ved å jage drektige (= gravide) surikat-hunner vekk, eller rett og slett drepe ungene deres etter fødselen.

Hvem si det til n tur er å stå va kt?

▲ En surikat-flokk består av to–tre familier, og opptil 30 dyr.

18

Bestem dere da, så vi slipper å stå her alle sammen!

DYR

DYR2innmat.indd 18

11.07.2018 14:35


▲ Surikater lærer om omsorg og samhold helt fra de er små.

Barnepass Av og til får surikat-hunner som er jaget bort, komme tilbake hvis de tar på seg jobben som «barnepleiere». Hann-surikater kan også brukes som barnevakter når hunn-surikater tar seg en tur ut for å finne mat.

Stor underjordisk bolig Surikater føler seg tryggest inne i det store, snirklete hiet sitt med mange innganger, tunneler og rom. Hvis de skal ut, avtaler de først med sjefs-surikaten og hverandre: Hvem står vakt? Oppgaven som vaktpost går på omgang. Vakt-surikaten stiller seg på bakbeina, på en stein eller annen forhøyning, og følger nøye med på omgivelsene. Hvis det kommer en stor, skummel fugl, eller et annet farlig rovdyr, varsler vakt-surikaten med en høy lyd.

Les mer om dyr som trives under jorden på side 164–171.

MORSMELK I NI ÅR! Forskere har funnet ut at orangutanger drikker morsmelk veldig lenge. Dette fant forskerne ut ved å se på en slags «årringer» i tennene til døde, ville orangutanger. Årringene inneholder mineraler fra det orangutangene har spist og drukket. Det første året lever orangutanger kun på morsmelk. Deretter begynner de med fast føde, for det meste frukt. De drikker morsmelk ved siden av helt til de er åtte–ni år gamle.

UNGEFLOKKER OG ENEBARN

DYR2innmat.indd 19

19

11.07.2018 14:36