__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 64

Byhistorie | 064

Elvsaasveggen

I september 2002 malte Arne Nøst en rose på den 150 m² store veggen. Verket skulle endres underveis, Til nå har Arne Nøsts rose fremstått i fem ulike versjoner. I 2002 stilte Rolf Groven seg i kø i håp om å bli like heldig som Arne Nøst. Å få lov til å sitte i ei kran med kost og farger og dekke en hel vegg med noe mange kan få stor glede av tiltalte ham. Gavlen på Elvsaasgården hadde stått der som et oppspent lerret i over 80 år i 2002, og ventet på at en bildekunstner skulle få prøve seg. Rolf Groven laget flere utkast til hvordan dette kunne løses, men han ble stående med motiver fra gamle Molde. Han var opptatt av småbyen som nazistene ødela. Vi har funnet frem til to av utkastene som han tenkte seg på Elvsaasveggen. Veggen har vært attraktiv som sted for de store reklamene. Gjennom årene har det vært reklamert for Storebrand for sikkerhets skyld, Tempo cigaretter, Elvsaas med egen logo formet som en sykkel og for Goodyear bildekk på veggen.

Sparekniven

Rådmann og politikere i Molde sukker tungt over den økonomiske situasjonen byen er i. Det skal spares og skjæres og høvles og spares igjen. I Rådmannens skisse til Budsjett 2013, økonomiplan 2013 – 2016, foreslår han at: leieavtale om utsmykking av Elvsaasgården sies opp, spart kr. 10.000,-. Sparingen kan slå ut slik at det må kjøpes inn maling for noen tusen og leies inn malere med lifter for enda flere tusen for å male over hele Elvsaasveggen for å slippe å betale honorar til kunstnere og leie av veggen til huseieren.

Groven fra vegg til vegg?

Så vidt jeg husker var ikke begeistringen stor for Grovens forslag i 2002 blant de styrende i byen, og sannsynligheten for at noen på Rådhuset åpner pengesekken er minimal. Nå kan det finnes både onkler og tanter som har stor nok bankkonto til å få Groven til å finne frem kostene. At mange vil mene mye om motivet hans, og at diskusjonene vil bli langvarige tror jeg nok. Men tida går også for Rolf Groven. Han fylte 70 år 11. mars og synet er noe svekket. Sjansene for at vi får fryde oss over et Groven-bilde på Elvsaasbygget er små. To av utkastene hans tar vi med her. Dem kan vi i alle fall glede oss over.

Politisk virkemiddel

Bildekunstneren Rolf Groven bruker kunsten som et politisk virkemiddel. Maleriene hans er ofte kritiske og satiriske kommentarer til fenomener og utviklingstrekk i samtiden. Han harselerer gjerne med våre

politiske ledere og han bruker ofte store format. I Molde kan vi få oppleve ham i storformat. Hvis Elvsaasveggen skal males på nytt.

Rolf Groven 70 år

Bildekunstneren, arkitekten, byplanleggeren, samfunnskritikeren, fræningen og - moldingen Rolf Dagfinn Groven fyller 70 år i år. Han er født i Fræna i 1943, men tilbrakte mye tid hos slekt og venner i Molde og her gikk han også på gymnaset og tok eksamen artium på reallinja ved Molde gymnas i 1963. Det skal feires av hele russe-kullet tre dager til ende i juli. Rolf studerte Town and Country Planning ved University of Manchester i 1965-66 og fortsatte på arkitektavdelingen ved NTH fra 1966-72. Lærere i tegning og maling i Trondheim var Håkon Bleken, Halvdan Ljøsne, Roar Wold, Arne Holm, Kristoffer Leirdal, Lars Tiller og Ramon Isern. Rolf Groven studerte også ved Trondheim Kunstskole i 1966-67. I 1969 studerte han arkitektur i Iran. Han bosatte seg i Oslo og holder fortsatt til i hovedstaden.

Lisa Fleksnes

Groven fikk sitt gjennombrudd som kunstner med bildet av Rolv Wesenlund og Mona Lisa som ble kalt Lisa Fleksnes. Bildet Atomgutten vakte stor oppmerksomhet og ble brukt i mange land i den politiske kampen mot satsing på atomkraftverk. Mange av bildene forteller om et politisk ståsted på venstresida i norsk politikk. Rolf Grovens bilder har skapt debatt og han er blitt, nærmest rutinemessig, refusert av Høstutstillinge. Til nå minst 15 ganger. I sine bilder tar Groven ofte opp temaer som krig, norsk medlemskap i EU, miljøvernspørsmål og norsk utenriks- og distriktspolitikk. Rolf Groven har vært en paria i norsk billedkunst. I sin snart 40-årige karriere har han fått ett eneste stipend. Det skjedde i 2002. - Døden er vel bra for billedkunstnere. Da kommer ofte anerkjennelsen sier Groven i et intervju. Bilde 3: Rolf Grovens selvportrett i russeavisa Molbo - stripa fra 1963. Alle illustrasjoner i avisa var tegnet av ham.

Profile for BYMAGASINET

Molde 2 2013  

Bymagasinet Molde

Molde 2 2013  

Bymagasinet Molde

Profile for bymag
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded