__MAIN_TEXT__
feature-image

3 minute read

Op stap met onze adviseur voedselveiligheid

Leden van Buurtsuper.be kunnen zich gratis laten begeleiden op gebied van HACCP en een eventuele validatie van hun autocontrolesysteem. Bij heel wat ondernemers gaan onze adviseurs ook jaarlijks langs voor een interne audit. Via die audit kunnen ze hun (verplicht) autocontrolesysteem opstarten, up-to-date houden of aanvullen. We mochten een dagje mee op stap met adviseur voedselveiligheid Ann Wayenberg.

09:00 Afspraak bij Spar Schriek. Hun validatie is nog in orde maar Ann komt hier jaarlijks langs voor een interne audit. “Die bestaat uit een visueel en een administratief gedeelte”, vertelt ze. “Voor het visueel gedeelte gaan we rond in de opslagruimtes, werkruimtes en het winkelpunt. Ik kijk vooral naar de infrastructuur, orde en netheid en controleer de werkmethodes van de medewerkers. Tijdens het administratief gedeelte worden de nodige documenten en registraties nagekeken.”

09:10 Zaakvoerders Steven Stouten en Tim Anthonis en verantwoordelijke Denise Vercammen van Spar Schriek ontvangen ons met open armen. Ann komt hier al heel wat jaren en heeft een fijne band met de zaakvoerders en personeel opgebouwd. Schorten aan en starten maar!

09:20 We beginnen in de laadkade en volgen de goederenstroom richting werkruimtes en winkelpunt. In de laadkade herinnert Ann ons er aan dat wanneer je goederen aanneemt, de verantwoordelijkheid van het winkelpunt start. Daarom bespreken we welke ingangscontroles ze momenteel uitvoeren. Check!

10:00 Controle van de koelcellen, magazijn en werkruimtes. Ann betrekt ook de medewerkers en stelt hen vragen over hun taken, controleert hun kennis van allergenen, de etikettering, traceerbaarheid, enzovoort.

11:00 Controle van de winkel met aandacht voor FIFO (First In First Out) en FEFO (First Expired First Out). Extra controle van de rayon met eitjes. Weten ze dat eieren zeven dagen voor vervaldatum uit het rayon moeten worden gehaald? Yep!

11:30 Controle van de bakkerij en gesprekje met de verantwoordelijke over allergenen, receptuur enzovoort.

Opgepast: alle ‘onbekende soldaten’, dit zijn voedingswaren waarvan de nodige info zoals houdbaarheidsdatum ontbreekt, kunnen door de voedselinspectie zonder pardon in beslag genomen worden.

12:00 Controle van beenhouwerij en traiteur: zijn alle ingrediënten en allergenen vermeld? Yep!

12:30 Terug op kantoor voor de administratieve controle van attesten, documenten en registratie. Ann voert een steekproef uit. Geslaagd!

13:00 Einde van de controle. Algemeen besluit: het autocontrolesysteem wordt hier goed opgevolgd. Het team en de zaakvoerders zijn gemotiveerd om alles in orde te houden. Doe zo voort, mannen!

Getuigenis

“Wanneer Ann op bezoek komt, geven we dat bewust niet door aan de medewerkers”, vertellen Steven en Tim van Spar Schriek. “Dan is het wat het is, en leren we ook uit de fouten.” Ook tussen de audits door blijft Ann bereikbaar. “Hebben we vragen of is er iets veranderd? Dan checken we altijd even met haar wat we moeten doen. Het is fi jn om weten dat we altijd bij iemand terecht kunnen.”

“Wanneer Ann op bezoek komt, geven we dat bewust niet door aan het personeel. Dan is het wat het is, en leren we ook uit de fouten.”

“De allereerste keer dat Ann over de vloer kwam, was dat wel heel intensief,” geven ze toe. “Maar nu komt het er telkens op aan om alles goed te onderhouden. Dan is de berg die je moet beklimmen om alles in orde te maken, veel kleiner. Vroeger durfden de medewerkers ook al eens te panikeren bij er een onverwachte controle van FAVV. Maar nu zijn we daar veel geruster in. En we ontvangen de controleur veel gemoedelijker, dat helpt ook”, knipogen ze.

Vragen over HACCP of voedselveiligheid?

Of wil je een afspraak boeken met onze adviseurs voedselveiligheid? Neem dan contact op met veronique.bert@unizo.be of ann.wayenberg@unizo.be

TIP’s voor de inspectie

Vraag de nodige attesten en certificaten zo veel mogelijk op bij je leveranciers. Dat kan vaak eenvoudig via een log-in op hun website. Hou er rekening mee dat sommige attesten vaak maar enkele jaren geldig zijn.

Nieuwe machine of iets gewijzigd aan je infrastructuur? Denk er dan aan om je poetsplan aan te passen en de nodige attesten te bewaren. Poetsplannen en hygiëne van de lokalen en materialen worden gegarandeerd gecontroleerd bij een inspectie.

Let op met worstenbroodjes: ofwel hou je ze warm (min. 60°C) ofwel moeten ze in de koeling, maar dan wel voldoende afgeschermd of verpakt zodat er geen kans is op contaminatie.

Alleen water, de rest komt later! Geen koffie, frisdranken en eigen tussendoortjes of lunch in de ateliers omdat ze mogelijk (extra) allergenen kunnen bevatten.

Onze adviseurs hebben heel wat handige standaarddocumenten ter beschikking die je mits kleine aanpassingen kan gebruiken in jouw zaak. Vraag ze op!