BOVATINfo 2018-2

Page 53

augustus 2018

‘Gratis’ tegelwerk bestaat! Wie wel eens geoffreerd heeft aan een ‘keukengiganten’, weet dat de laagste prijs als belangrijkste verkoopargument richting de klant wordt gebruikt. ‘Gratis betegeld!’ joelt de advertentie. En u mag dan dat gratis tegelwerk verrichten – voor de prijs die het meest in de buurt komt van ‘voor niks’. Bedankte u voor de eer? Terecht! Helaas zijn er altijd bedrijven die het oppakken. En waar naar het geld leveren: wat mag je verwachten…? Het vervelende is dat ‘gratis’ tegelwerk bestaat, maar meestal zulke hoge herstelkosten oplevert dat de klant daarna voor een meervoud van de kosten voor ‘gewoon’ tegelwerk komt te staan. Soms leveren zelfs sloopbedrijven – ook een eerzaam vak, maar wel een ANDER vak - tegelwerk. Op zich mooi, want dan kunnen ze het bij gebleken ongeschiktheid er ook zelf weer uit tikken – al gebeurt dat dan meestal weer niet. Nog niet zo lang geleden was er een (zakelijke) klant die het sloopbedrijf dat net een groot pand volledig en overigens vakkundig gestript had, op zijn blauwe ogen geloofde toen de sloper aangaf dat hij ‘ook best kon tegelzetten’. Hieronder twee nieuwe affaires uit de helaas drukke praktijk van BOVATIN-adviseur Ton Borrenbergs: één uit de wereld der keukengiganten, en een beroerd aangepakt tweetal kleedkamers.

‘Gratis’ valt duur uit Zoals dat gaat: de klant wil geen zorgen en de laagste prijs, en koopt een complete badkamer en toilet bij de gigant. Deze huurt een bedrijf in, en de klant ziet met stijgende verbazing hoe er gewerkt wordt. Hij spreekt het bedrijf aan, maar de man verwijst naar de eigenschappen van het materiaal, en gaat gewoon verder. De klant meldt de schade bij de gigant: “Ik heb mijn ontevredenheid aan de installateur geuit en omdat hij elke keer aangaf dat de ongelijke voegen en de opstaande randen aan de tegels liggen, heb ik ook mijn ontevredenheid bij de gigant geuit. Deze mijnheer is bij de werkzaamheden komen kijken en volgens heeft hij aangegeven dat de tegels zijn goed geplaatst.” De klant beklaagt zich uiteindelijk over het voegwerk, het in de haak zetten van de rechter zijwand van de leidingenkoker, het goed afstellen van de douchedeur zodat deze sluit, het afgebroken siliconenprofiel, plus – ja, ook dat kan! - de stabilisatiestang van de wand, die gemonteerd is direct ONDER de douchekop. Expertise wordt ingeroepen.

Het onderzoek Ton Borrenbergs constateert dat de tegels toch aan de normen voldoen. “Maar het is wel erg vervelend wanneer bepaalde fabrikanten ‘flirten’ met maximaal toegelaten anomalieën (afwijkingen, red.). Toch moet ik na enkele testen ter plekke concluderen dat de tegels die hier zijn verwerkt voldoen aan de geometrische eisen volgens NEN-EN- 14411 ISO 10545-2 (zoals op de verpakkingsdozen staat vermeld). Hebben we hier alsnog veel twijfel over dan kunnen we in dergelijke gevallen een aantal monster tegels bij een geaccrediteerd laboratorium laten onderzoeken op kantrechtheid vlakheid, bolling, scheluwte en dergelijke. Maar meestal, en ook hier, is een beoordeling met behulp van de wiggetjes voldoende!”

53