BOVAGkrant 2023-03

Page 20

nummer 03 / april 2023

krant

in dit nummer:

Krachtpatser

in de branche

Fusie BOVAG en FOCWA

is een feit pagina 8

Geld verdienen met

snelladen

Experts ontrafelen de businesscase pagina 20

Netwerkstudie

BOVAG-onderzoek naar wat er de komende vijf jaar op de fietsbranche afkomt

pagina 22

Niet alleen voor klanten wil ik het beste, ook voor de natuur

van Houtert ABS Autoherstel Van Houtert

Cas
ALLES VOOR EEN BETERE KILOMETER.

TEST BEFORE YOU INVEST.

Maak kennis met de topkwaliteit van een professionele BOXO gereedschapswagen. Test nu 14 dagen lang, heel eenvoudig en zonder zelf te investeren.

Wij nodigen u uit om zonder risico en kosten, twee weken lang de door ons samengestelde BOXOgereedschapswagen uitvoerig te testen. U kunt daarbij kiezen uit de 410-delige gereedschapset met de BOXO MBT37081M-BKBK gereedschapswagen (zie afbeelding) of de wat kleinere BOXO AT7071M-G met 330-delige gereedschapset.

Waarom? Omdat wij ervan overtuigd zijn dat u na deze kennismaking nooit meer zonder het handgereedschap van BOXO wilt werken. Wist u al dat er een levenslange garantie geldt op onze BOXO Tools producten?

Check hier de volledige inhoud van de 410-delige gereedschapset BXE032

Geïnteresseerd?

Serenco Nederland B.V. • Maarssenbroeksedijk 39 • 3542 DM UTRECHT • Tel. +31 (0)30 2415011 • www.serenco.nl • sales@serenco.nl Deze actie loopt zolang de voorraad strekt. Bel ons op voor een lijst van deelnemende grossiers 030 – 241
11
via info@serenco.nl
50
of maak je interesse kenbaar

04 KORT

07 SOEPELE FINANCIERING

Van der Veen Autogroep kon extra hard groeien dankzij de leasebevoorschotting en voorraadfinanciering van Bovemij.

10 ONDERNEMERSPORTRET

Cas van Houtert van ABS Autoherstel Van Houtert zet met zijn bedrijf graag een stapje extra als het om duurzaamheid gaat.

Groot in schadeherstel

Wat ooit begon met een wandeling van de FOCWA­ en BOVAG ­voorzitters, resulteerde in de fusie van de twee verenigingen. Daarmee is de afdeling BOVAG Schadeherstelbedrijven ineens 1.150 schadeherstelbedrijven sterk. Een zwaargewicht in de lobby en in de service naar leden toe.

13 GRATIS SLEUTEL

Uitspraak van de Geschillencommissie waarbij een consument niet wil betalen voor autosleutels die vervangen moeten worden. Valt dit inderdaad onder non­conformiteit?

14 EXAMENTIJD

Praktische tips voor ondernemers en leermeesters om BBL­ en/of BOL­studenten te helpen slagen voor de praktijkexamens.

Klankbord voor ondernemers

Jacco Buitenkamp van Garage Buitenkamp stond op het punt het autobedrijf over te nemen van zijn vader. Maar waar te beginnen? Een adviseur van het Ondernemersklankbord loodste hem door het hele proces heen. Beide partijen kijken terug op de overdracht.

26 AGENDA & SERVICE

Data van evenementen en bijeenkomsten, plus handige informatie over BOVAG.

Han ten Broeke

Algemeen voorzitter BOVAG

Aan de (snel)lader

Steeds meer auto’s gaan laden in plaats van tanken. Dat stelt tankstationeigenaren voor de vraag of zij gaan investeren in snelladers. Tijdens de BOVAG ­kennissessie lichtten experts toe wat er allemaal bij komt kijken: van financiering en netwerkaansluiting tot aan laadpassen.

Draagvlak

Als ik dit schrijf, moet de behandeling van de verontrustende ambtelijke klimaatvoorstellen (‘IBO Klimaat’) nog plaatsvinden. Als u dit leest, heeft de Tweede Kamer zijn zegje gedaan. Toch durf ik wel aan er hier wat over te zeggen, want het gaat om een fundamenteel politiek probleem dat niet in één debat is op te lossen.

Waar gaat het over? Een groep ambtenaren heeft op verzoek van de regering een groslijst gemaakt van mogelijke extra maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Op zich begrijpelijk. We staan immers voor een grote opgave om de aarde toekomstbestendig te houden. Die klimaatdoelen staan voor BOVAG dan ook niet ter discussie. De weg ernaartoe wel. De studeerkamergeleerden die het rapport schreven, lijken ver af te staan van hoe maatregelen de burger raken. Letterlijk en figuurlijk. Zoals minister Jetten al zei in zijn reactie op IBO Klimaat: “De klimaattransitie kan

Zicht op de fietsbranche

BOVAG liet KPMG onderzoek doen naar hoe de fietsbranche er de komende jaren uit komt te zien in Nederland. De branche groeit, net als de populariteit van de fiets. Maar blijft dat zo? Welke bedreigingen en kansen hebben we op het vizier? BOVAG helpt ondernemers hierop in te spelen.

alleen slagen, als ook iedereen hem mee kan maken.” Het is dus van het grootste belang dat kabinet en politiek niet vergeten de klimaatdiscussie ook met burgers en ondernemers te voeren. Het is te hopen dat de recente verkiezingsuitslag de gevestigde orde in de politiek op dit punt heeft wakker geschud.

In tegenstelling tot wat het rapport aanbeveelt, is de aangewezen weg dus níet: mensen hun vrijheid afpakken of automobiliteit zó duur maken dat de doorsnee Nederlander minder moet gaan rijden of de auto helemaal de deur uit moet doen. Dat is vragen om weerstand en opstand. De overheid zal een fundamenteel andere aanpak moeten kiezen. Stimuleren. Verleiden. Investeren. Niet de starre Haagse financiële rekenregels moeten centraal staan, maar het besef dat verduurzaming van het leven van mensen een maatschappe

lijke investering is van ons allemaal, voor een leefbare en veilige toekomst.

nummer 03 april 2023 VOORAF
08 16 20
22 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 3

Mbo-opleiding autoschadeherstel op niveau 4

De mbo-opleiding voor autoschadeherstel krijgt er een nieuw niveau bij: Technisch Specialist Autoschadeherstel Niveau 4. Binnen een werkgroep bestaande uit SBB, BOVAG en schadeherstellers is gewerkt aan de opzet van dit dossier. Met de invoering van deze niveau 4-opleiding gaat een lang gekoesterde wens van de branche in vervulling om de schadeherstelbranche aantrekkelijker te maken voor jongeren én om hen op een hoger niveau op te leiden, passen bij de toenemende complexiteit van het vak. Studenten kunnen vanaf het nieuwe collegejaar (augustus 2023) starten met de opleiding.

Staat u hier in oktober?

Dorpsgarage Elshof won vorig jaar de felbegeerde titel ‘Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar’. Wie weet is uw bedrijf de opvolger! De verkiezing is namelijk weer geopend en alle BOVAG ­onafhankelijke autobedrijven kunnen zich tot 1 mei 2023 aanmelden. Groot én klein, specialist of allround. Ook uw garageformule, BOVAG ­adviseur of een van de BOVAG ­partners kan uw bedrijf voordragen. De spannende ontknoping van ‘Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2023’ vindt plaats op het congres op 3 oktober.

 Meld u aan via mijn.bovag.nl/onafhankelijkautobedrijfvanhetjaar en laat ons weten waarom u vindt dat u voor deze titel in aanmerking komt.

Inzicht in aftersales

Met dit vierde mbo­niveau is de match tussen de praktijk én het niveau van de schoolverlaters die instromen verbeterd. Deze beginnende beroepsbeoefenaars zijn opgeleid tot vakmensen in het herstellen van complexe en veiligheidskritische schades en zijn dus klaar voor de toekomst. Ook maakt dit nieuwe opleidingsniveau de schadeherstelbranche aantrekkelijker voor jongeren, wat positief werkt voor de instroom en het boeien en binden van werkplaatspersoneel. In tijden van personeelsschaarste is dat geen overbodige luxe. Het nieuwe niveau is een mooie aanvulling op de bestaande niveaus en maakt het vak van schadehersteller aantrekkelijk voor een bredere doelgroep.

CIJFERS | TANKSTATIONS

56%

van de tankstations in Nederland is onbemand. Dit percentage groeit: in 2003 was het aandeel onbemand nog maar 14%, in 2018 was dit 51%.

Vorig jaar was het drukker in de werkplaats. Het aantal onderhoudsmomenten steeg naar 13,2 miljoen, ten opzichte van 11,7 miljoen in ‘coronadipjaar’ 2021. Het bedrag dat gemiddeld per garagebezoek werd uitgegeven was nagenoeg stabiel: 319 euro in 2022, tegen 313 euro in 2021. Het gemiddelde bedrag dat in een jaar aan een auto werd uitgegeven in de werkplaats steeg van 529 naar 641 euro. Omdat de auto dus weer vaker een bezoek bracht aan de werkplaats. Deze cijfers en meer interessante data over aftersales vindt u de nieuwste After Sales Monitor.

 Kijk op mijn.bovag.nl/aftersales

4.131

tankstations zijn er in Nederland. Het aantal tankstations in het land is nagenoeg stabiel ten opzichte van 2018. Toen waren het er 4.121.

15

waterstoftankstations zijn momenteel operationeel. Dat zijn er eind 2023 naar verwachting 25. 5,3% van de tankstations verkoopt inmiddels biodiesel.

KORT
Bron: BOVAG Tankstation in Cijfers 2023, kijk op mijn.bovag.nl/tankstationsincijfers 4 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023

Voldoe voor 1 december aan de nieuwe Informatieplicht

Verbruikt uw onderneming meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar? Dan bent u verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar. De maatregelen die u neemt of op de planning heeft staan, moet u vervolgens voor 1 december 2023 rapporteren via het e-loket van RVO.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft opnieuw vastgesteld welke energiebesparende maatregelen zich binnen vijf jaar terugverdienen. In tegenstelling tot de vorige Informatieplicht is de nieuwe Erkende Maatregelenlijst (EML) voor iedereen gelijk, er zijn geen sectorspecifieke lijsten meer. De EML bestaan uit drie onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen.

BOVAG helpt

Er komt wat werk op u af, maar BOVAG helpt u hierbij. Zo is er het platform Duurzaam. Energie. Besparen (DEB). Via deb.nl/bovag krijgt u een compleet en actueel overzicht van de energiebesparende maatregelen die zich in vijf jaar terugverdienen en welke subsidies er zijn. Alle gerealiseerde en geplande energiebesparende maatregelen worden in DEB samengevat in één document, dat u kunt gebruiken bij uw online rapportage in de RVOtool. Ook kunt u via BOVAG Energie een energiebespaaradvies aanvragen en kunnen de adviseurs van Erkend Duurzaam maatregelen voor u in kaart brengen en u helpen bij het invullen van het e ­loket.

 Op mijn.bovag.nl/duurzaamondernemen staat alle informatie over wat u moet en kunt doen aan duurzaamheid binnen uw onderneming.

CHECKLIST

Zonnepanelen laten leggen

NIEUW

In de nieuwe YouTube-serie van BOVAG behandelt presentator Sander Janson met BOVAG-expert Tom Huyskens allerhande kwesties rondom kampeermiddelen. ‘Vraag het de BOVAG Kampeervakman’ bestaat uit zeven korte video’s van ongeveer een minuut.

Centraal staan de belangrijkste vragen van kampeerders: waar moet je op letten bij het kopen van een caravan, camper of vouwwagen? Hoe bereid je je voor op een kampeervakantie en waar let je op als je gaat rijden met een caravan of camper? Welk onderhoud heeft een caravan nodig, wat is belangrijk bij camperonderhoud, wat doe als je schade hebt en waar let je op als je kampeermiddel weer de stalling in gaat? Om de week lanceren we een nieuwe aflevering op YouTube, waarin telkens een andere kampeerdersvraag wordt beantwoord. De kijker krijgt per aflevering niet alleen een interessant inkijkje in de kampeerwereld, maar ook praktische tips. En natuurlijk promoten we net als altijd de driehonderd BOVAG ­kampeerbedrijven als hét adres voor meer advies.

 Ga naar youtube.com/bovag om de filmpjes te bekijken. Wilt u (potentiële) klanten attent op maken op de filmpjes? Deel ze dan op uw social media.

Kennissessies over bedrijfsoverdracht

Zonnepanelen zijn een interessante investering voor uw mobiliteitsbedrijf. U bent minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen, van uw energieleverancier en u maakt uw bedrijf er toekomstbestendig mee. Voordat u zonnepanelen laat plaatsen is het slim om eerst even te kijken of het mogelijk is in uw situatie. Ontdek met hulp van de checklist aan welke eisen en voorwaarden uw mobiliteitsbedrijf moet voldoen om zonnepanelen te laten plaatsen. Denk aan het controleren van het dak, de aansluiting van het stroomnetwerk, verzekeringen, het eigenaarschap van het pand en de eisen van de gemeente.

 Scan de QR­code om direct naar de uitgebreide checklist te gaan. Of kijk op bovagenergie.nl voor meer informatie over zonnepanelen. Bijvoorbeeld hoe u de juiste zonnepanelen kiest, welke subsidiemogelijkheden er zijn én een interessante deal, waarbij u als BOVAG ­lid vijf procent korting ontvangt op de aanschafkosten van zonnepanelen.

Ga ik stoppen of door met mijn bedrijf? Wat als ik geen koper kan vinden? Veel ondernemers worstelen met deze vragen.

BOVAG organiseert met Alfa Consultants de kennissessie ‘Stoppen en doorgaan?’, waarin uitgebreid wordt ingegaan op de financiële, fiscale, juridische én emotionele kant van bedrijfsverkoop, ­overdracht en ­beëindiging. Naast de theorie is ook de praktijk een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst: een aantal ondernemers deelt uitgebreid hun ervaring hierover met u. Dit jaar vinden er weer kennissessies plaats op verschillende plekken in het land: 25 april in Nijkerk, 31 mei in Aalsmeer en 9 november in Nijverdal.

 Meer info en aanmelden: mijn.bovag.nl/evenementen

Vraag het de BOVAG Kampeervakman
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 5

EOBD Diagnose interface met OBFCM-functionaliteit voor APK Onboard Fuel Consumption Monitoring (Werkelijke Brandstofverbruik reportage)

Wij

Automatisch airconditioning servicestations voor R134a en HFO-1234yf

GEREEDSCHAP... WIJ

Diagnose uitleesapparatuur

Wallmek speciaal gereedschap

WWW.SNAP-ON.EU
Snap-on power tools OEM goedgekeurde lasapparatuur Wielservice equipment
maken meer dan ALLEEN
EV gereedschap CREËREN PASSIE!
Snap-on® een passie die wij met u delen!
Snap-on gereedschapssets en gereedschapswagens

“Een verademing hoe eenvoudig alles was"

Extra hard groeien wanneer je op het punt staat het stokje over te geven aan je kinderen. Hoe mooi zou dat zijn? Het lukte John van der Veen met zijn bedrijf Van der Veen Autogroep. Dankzij de leasebevoorschotting en voorraadfinanciering van Bovemij. “Ik kan wel elke dag de vlag uithangen”, zegt John. “Zó enthousiast ben ik.”

John van der Veen richtte dertig jaar geleden Van der Veen Autogroep op en is ondernemer in hart en nieren. Hij wilde zijn voorraad vergroten om verder te kunnen groeien. Maar hoe komt een ondernemer aan geld om zijn showroom te vullen? Precies om die reden is Bovemij Voorraadfinanciering in het leven geroepen. Niet veel later kwam daar Bovemij Leasebevoorschotting bij. Want ook leasebedrijven moeten hun vloot vergroten om te kunnen groeien.

John maakt gebruik van beide oplossingen, maar begon met het financieren van zijn leasevloot. “Mijn drie autobedrijven had ik al langer”, vertelt John. “Anderhalf jaar geleden richtte ik een private-leasemaatschappij op. En daar was geld voor nodig. Alleen door mijn ervaring met banken wist ik dat dit erg moeilijk zou zijn.”

Verademing

John wilde het liefst in zee met een financier uit zijn eigen branche. En vooral: iemand die vertrouwen had in zijn bedrijf. “Banken zien weinig in universele autobedrijven”, zegt John. “Maar dat vertrouwen kreeg ik wel van Bovemij.”

Toen John om tafel ging met Bovemij om zijn leasevloot te financieren, was de beslissing snel genomen. “De communicatie was heel duidelijk”, vertelt de ondernemer. “Alles werd goed uitgelegd, van de voorwaarden tot de werkwijze. Het was een verademing hoe eenvoudig alles was. En dat is het nog steeds. We zijn een paar maanden onderweg en de communicatie is echt top.”

Beste maanden van het jaar

Kort daarna startte John ook met Bovemij Voorraadfinanciering. “Ik ben van zestig naar honderdzestig auto’s op voorraad gegaan. Ik heb nu veel jongere occasions”, zegt John. “Ik merk dat daar een grote markt voor is. Alleen er was eerder geen geld om op die behoefte in te spelen. Jonge occasions zijn natuurlijk ook duurder om in te kopen.” Die investering betaalt zich volgens John dubbel en dwars terug.

“Ik denk dat het voor de hele automotive sector belangrijk is dat partijen als Bovemij ons financieren. Want veel collega-ondernemers hebben dezelfde ervaring als ik. Het belangrijkste doel voor ons is om een goed renderend bedrijf over te dragen aan mijn kinderen.” Johns zoon, dochter en schoonzoon werken samen in Van der Veen Autogroep. De komende vijf jaar gebruikt hij om het bedrijf goed aan hen over te dragen.

 Wilt u weten of Bovemij Voorraadfinanciering of Bovemij Leasebevoorschotting iets voor u is? Kijk dan op bovemij.nl/voorraadfinanciering of neem contact op met uw accountmanager.

BOVEMIJ
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 7

Groot in schadeherstel

Wat begon met een wandeling van Peter Brussel (voormalig voorzitter FOCWA) met algemeen voorzitter van BOVAG

Han ten Broeke in 2021, resulteerde op 31 maart 2023 in de fusie van BOVAG en FOCWA. Door de krachten te bundelen, is de afdeling BOVAG Schadeherstelbedrijven sinds die datum met 1.150 schadeherstellers (auto-, ruit-, caravan- en camperschadeherstel) een zwaargewicht geworden in zijn branche.

Over BOVAG

Schadeherstelbedrijven

 Totaal aantal schadeherstelbedrijven binnen BOVAG: 1.150

 Totale omzet schadeherstelbranche plusminus € 1,5 miljard

 Totaal aantal medewerkers in de schadeherstelbranche: circa 7.500

Handig voor BOVAG

Schadeherstelbedrijven:

 Technische helpdesk: (030) 659 52 00 of techniek@bovag.nl

 Informatie voor BOVAG Schadeherstelbedrijven over de fusie is te vinden op: mijn.bovag.nl/schadeherstel

 Bekijk eerder verschenen uitgaven van het Kantinejournaal op mijn.bovag.nl/ kantinejournaal

 Lees vanaf begin mei ook de Schadeherstelspecial van de BOVAGkrant op bovagkrant.nl

BOVAG verwelkomt 750 extra schadeherstelbedrijven die gezamenlijk aan 7.500 mensen werk bieden en een omzet realiseren van anderhalf miljard euro. Dat is exclusief de bedrijven die een dubbellidmaatschap hadden bij zowel FOCWA als bij BOVAG. Met Stephan Griffioen heeft deze BOVAG-afdeling een kersverse nieuwe branchemanager en tijdens de eerste ledenvergadering rond het uitkomen van deze krant, kiezen leden hun nieuwe bestuur. De medewerkers van FOCWA zijn per 1 april in dienst van BOVAG gekomen. Besloten is om de verenigde schadeherstelbedrijven onder de sterke naam van BOVAG voort te zetten waarmee de naam FOCWA is komen te vervallen. Ook een nieuwe groep c aravan- & camperbedrijven en autowas- & poetsbedrijven treden toe tot BOVAG. Deze zijn ondergebracht bij de relevante BOVAG-afdelingen.

Ledenwens

Tijdens hun wandeling in 2021 kwamen de voorzitters erachter dat er veel was wat hun verenigingen bond. Ze trokken al steeds vaker gezamenlijk op bij bijvoorbeeld cao-onder-

handelingen, het neerzetten van de Plusnorm (branchenorm) en de aanpak van de arbeidsmarktkrapte. Tijdens die wandeling viel het woord ‘fusie’ voor het eerst. Toen bleek dat het samengaan ook een wens was vanuit de leden, ging het snel. De beide ledenraden gingen unaniem akkoord met het fusievoorstel. Zij wilden de krachten bundelen om in de belangenbehartiging en richting politiek en opdrachtgevers zo veel mogelijk met één stem te spreken.

Han ten Broeke, algemeen voorzitter BOVAG: “In een branche waarin de technische ontwikkelingen snel gaan, waarin de noodzaak

FUSIE FOCWA
8 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023
BOVAG EN FOCWA FUSEREN

tot verduurzamen steeds groter wordt en waarin de verhoudingen aan het schuiven zijn, hebben brancheverenigingen de verantwoordelijkheid om te kijken hoe ze de beste toegevoegde waarde voor leden kunnen leveren. BOVAG en FOCWA blijken elkaar goed aan te vullen. Met deze fusie bundelen BOVAG en FOCWA de krachten, zodat bedrijven in de schadeherstelbranche verzekerd blijven van goede ondersteuning en belangenbehartiging. Waarbij leden van beide organisaties kunnen profiteren van het beste van de twee werelden: onder meer de technische expertise van FOCWA en de lobbykracht van BOVAG.”

Beste van twee werelden Zoals de BOVAG-voorzitter beschrijft, hebben de verenigingen allebei hun sterke kanten en die zijn met de fusie verenigd. Gezamenlijk is er lobbykracht, is de organisatie groot genoeg om deze ondernemers te steunen waar nodig en is er de technische kennis voor praktische ondersteuning. Dat laatste biedt extra diensten voor de leden die voor de fusie al BOVAG-lid waren. Zo kunnen zij nu ook gebruikmaken van de technische helpdesk en krijgen zij enkele keren per jaar het kantinejournaal (zie kader). Daar bovenop is deze hele groep nu ook vertegenwoordigd als partner in de cao-onder-

handelingen van de cao Metaal en Techniek – Carrosserie. BOVAG-medewerkers vanuit het team werkgeverszaken zullen bij de eerstkomende nieuwe onderhandelingen namens de hele groep plaatsnemen aan de onderhandelingstafel.

 In de komende weken krijgen nieuwe BOVAG ­leden volop hulp bij de overgang naar het lidmaatschap. Voor hen is er op het ledenportaal de pagina mijn.bovag.nl/schadeherstel

Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 9
PORTRET VAN EEN ONDERNEMER 10 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023

Opgroeien tussen banden en benzine

Met zijn bedrijf ontzorgt Cas van Houtert (51) in de eerste plaats zijn klanten zoveel mogelijk. Daarnaast houdt hij zich bezig met milieuvriendelijk ondernemen. Hij heeft een fascinatie voor innovatieve voertuigen, zeker als ze ook nog duurzaam zijn!

Autoherstel Van Houtert ontstond doordat mijn vader schade reed aan zijn eigen auto. Toen hij hoorde hoe duur het was om dat te repareren dacht hij: dan doe ik het zelf wel! Hij begon samen met mijn moeder in een oude schuur en twee jaar later kochten ze een huis met daarachter een autogarage. Mijn moeder hielp eerst nog mee met reparaties, maar deed later de administratie. Op zaterdag was het opruimdag en hielpen mijn zus en ik met het vegen van de werkplaats en het wassen van de auto’s. Ik ben altijd geboeid geweest door alles wat pruttelt en waar benzine in kan. Iedere vrije minuut was ik bezig met het opknappen van skelters en scootertjes. Voor mij was het dan ook fantastisch om op te groeien bij een garage. Er lag een enorm stuk land omheen en soms had mijn vader een oude auto die nog wel reed, maar niet meer te repareren viel. Dan mochten wij ermee over het land racen, maar wel met een helm op!”

Overname

“Na de middelbare school deed ik de opleiding Automotive op de IVA in Driebergen. Toen een werknemer van mijn vader overspannen raakte, sprong ik bij in de zaak en ben ik nooit meer weggegaan. In 1995 stapte ik bij mijn ouders in de VOF ‘met vlijt en arbeid’, zoals dat zo mooi heet. Ik had geen cent in te brengen, maar met hard werken heb ik mijn kapitaal opgebouwd. In 2006 zijn mijn ouders officieel gestopt. Sinds 1998 woon ik in mijn ouderlijk huis en mijn ouders kochten de woning ernaast, we zijn nu buren. Mijn vader loopt via de tuin regelmatig naar de zaak; hij vindt het leuk om te zien wat

er nog allemaal speelt in de branche. Ik woon nu dus met mijn vrouw en onze twee kinderen op de plek van mijn jeugd. En net als mijn moeder destijds, helpt mijn vrouw met de financiële administratie. Helaas zijn die werkzaamheden nu beperkt, want ze kreeg enkele jaren geleden een hersenbloeding. Dat was in alle opzichten een dieptepunt, ook voor het bedrijf omdat ze daar actief bij betrokken was. Het was mooi om te merken dat we veel steun kregen van de werknemers en ik mijn tijd goed kon verdelen tussen thuis en werk. Ik heb echt een gouden team.”

Ontzorgen

“Net als alle bedrijven die onder de ABS-keten vallen, ontzorgen we onze klanten zoveel mogelijk. We regelen het contact met de verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld, zorgen voor een snelle reparatie en uiteraard krijgen ze vervangend vervoer. Maar niet alleen voor onze klanten wil ik het beste, ook voor de natuur. Autobedrijven roepen vaak dat ze duurzaam zijn omdat ze zonnepanelen hebben en ledverlichting, maar ik vind dat duurzaamheid verder gaat dan dat. Wij streven ernaar om zo min mogelijk afval te produceren en onderdelen zo lang mogelijk te gebruiken of te hergebruiken. Ik ben dan ook groot voorstander van het elektrisch rijden. Een van de eerste auto’s zonder fossiele brandstof die op de markt kwam, was de Renault Zoe. Die heb ik meteen gekocht omdat ik me erin wilde verdiepen. Innovaties in de automotive-branche, daar ben ik gek op. Wat dat betreft is er sinds mijn jeugd niks veranderd. En als het dan ook nog duurzaam is, dan ben ik helemaal blij!”

ABS Autoherstel

Van Houtert

Locaties: Gemert (1967) en Bladel (2022)

Activiteiten: Autoschadeherstel

Aantal klanten per jaar: Ongeveer tweeduizend

Personeel: zeven demontage ­ en plaatbewerkers, acht voorbewerkers en spuiters

Tekst: Diana van der Sluis Fotografie:
Stephan van Leiden
“ BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 11
Ik had geen cent in te brengen, maar met hard werken heb ik mijn kapitaal opgebouwd

ADAS KALIBRATIE EN WIELUITLIJNING

SLEUTEL PROGRAMMEER APPARATUUR

DIAGNOSE TRAININGEN

Meld uw bedrijf voor 1 mei aan voor de verkiezing BOVAG Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar! NEDERLAND KIES VOOR DE KRACHT VAN HÉT EUROPESE GARAGECONCEPT info@autodistribution-nl.com AUTOMOTIVE DIAGNOSTIC WWW.DIAGNOSEAPPARATUUR.NL Tel: 046 - 457 18 80 Automotive Diagnostic Equipment DIAGNOSEAPPARATUUR
REMOTE EXPERT SERVICE
(ADVERTENTIE)

Heeft de consument recht op gratis sleutels?

De sleutels van een drie jaar oude Volvo maken geen of slecht contact met de auto en moeten worden vervangen. Een bekend probleem, volgens het autobedrijf.

De consument wil niet betalen voor deze fabrieksfout en beroept zich op non-conformiteit. De Geschillencommissie oordeelt of hier inderdaad sprake van is.

 DE ZAAK

De consument koopt in 2019 een Volvo. Als hij na zo’n drie jaar vijftigduizend kilometer heeft gereden, stapt hij met een klacht naar zijn autobedrijf. Zowel de sleutel als reservesleutel maken geen ‘contact’ met de auto, waardoor starten niet mogelijk is of soms pas na lange duur. Een medewerker van het bedrijf vertelt dat dit vaker bij het type auto voorkomt en dat de sleutels vervangen moeten worden. De consument is verbaasd dat dit gebrek bij een nog geen drie jaar oude auto voorkomt en vindt dat de auto niet voldoet aan de koopovereenkomst, omdat deze niet de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik nodig zijn. Aan-

gezien het gebrek vaker voorkomt bij het type auto, is er volgens de consument sprake van een fabrieksfout en komt de storing niet door het gebruik van de sleutels. De consument beroept zich op non-conformiteit en wil een kosteloze reparatie. Hij wil de factuur van vijfhonderd euro niet betalen en de schakelt de Geschillencommissie Voertuigen in.

 DE ONDERNEMER

Het autobedrijf heeft de auto bij een autodealer gebracht, waar de software aanwezig was voor het repareren en inlezen van de sleutels. Hierna was het probleem opgelost. De ondernemer vindt het onterecht dat de consument aanspraak maakt op

non-conformiteit. Er is bij de koop twee jaar fabrieksgarantie en zes maanden BOVAG Garantie afgegeven. Beide garantieperiodes zijn verstreken. Dat het probleem vaker voorkomt, geeft aan dat het een producteigenschap is en niet een uitzonderlijk geval dat kan duiden op non-conformiteit. De ondernemer heeft alleen de nieuwe sleutels en het inleren ervan in rekening gebracht. De diagnose en transport naar de dealer zijn niet in rekening gebracht vanwege de relatie met de klant.

 DE UITSPRAAK

Om een beroep te kunnen doen op non-conformiteit moet duidelijk zijn dat er een gebrek is aan de auto en dat dit gebrek aanwezig was op het moment dat het voertuig is geleverd. Het is aan de consument om dit aan te tonen. Het niet werken van de sleutels kwam pas na drie jaar en meer dan vijftigduizend kilometers naar voren. Dat is volgens de Geschillencommissie onvoldoende bewijs om te concluderen dat er

sprake was van gebrekkige sleutels bij de aflevering. Dat een medewerker heeft verteld dat dit probleem vaker bij deze sleutels voorkomt, maakt het oordeel van de commissie niet anders. Deze mededeling hoeft niet te gelden als een opmerking op basis waarvan de consument bepaalde eigenschappen van de auto of sleutels en de reparatie ervan mocht verwachten.

 DE CONCLUSIE

De Geschillencommissie Voertuigen oordeelt dat de klacht van de consument ongegrond is. De consument moet het bedrag van vijfhonderd euro voor de nieuwe sleutels betalen aan de ondernemer.

HET GESCHIL BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 13

Help uw student slagen

Voor veel BBL- en BOL-studenten staat deze periode in het teken van de voorbereiding op hun praktijkexamen.

Dit is een belangrijk onderdeel van hun mbo-diploma.

Het is goed nieuws voor de branche dat er weer een hoop studenten de opleiding gaat afronden, want de branche staat te springen om jonge, gediplomeerde technici. Leidt u studenten op in uw bedrijf? Dan kunt u ze een handje helpen om te slagen. Er is een handige lijst met alle werkzaamheden die u aan uw student moet leren, waarmee u kunt nagaan of hij of zij alles al heeft geoefend in uw bedrijf en waar u nog kunt bijspijkeren. Dit zijn ook mogelijke opdrachten voor het examen. Deze lijsten staan op ibki.nl/scholen. Voor autotechniek en -schadeherstel heeft Innovam dit uitgewerkt in een checklist met kerntaken. Kijk daarvoor op innovam.nl/kerntaken. Het is mogelijk dat uw student nog niet alle opdrachten heeft kunnen oefenen in het leerbedrijf, bijvoorbeeld door gebrek aan tijd of materiaal. Meten met de multimeter wordt bijvoorbeeld niet in alle bedrijven gedaan, maar is wel een examenonderdeel. Dit kan uw student bij Innovam oefenen, onder begeleiding van een trainer. Innovam biedt bijvoorbeeld:

 Webinars waarin examenopdrachten van de personenauto­opleiding stap voor stap worden uitgevoerd. Live, dus deelnemers kunnen meteen hun vragen stellen.

 Keuzedagen waarop de student autotechniek zelf kan kiezen welke opdrachten hij of zij wil uitvoeren, onder begeleiding van trainers van Innovam. Is uw bedrijf bij OOMT aangesloten, dan draagt OOMT bij verschillende trainingen bij aan de kosten.

 Oefendagen waarop studenten bedrijfsautotechniek en schadeherstel de moeilijkste examenopdrachten kunnen oefenen bij Innovam.

 Geef uw student een kansrijke start voor het praktijkexamen! Meer informatie is te vinden op innovam.nl/voorbereiden

SNAPSHOT
14 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023

14.657

studenten volgen dit schooljaar een mbo­opleiding in de mobiliteit, bijvoorbeeld op het gebied van fietstechniek, autotechniek, verkoop of aftersales.

8.520

studenten volgen dit schooljaar de BBL­opleiding in de mobiliteit en 6.137 studenten doen de BOL­opleiding. De eerste groep leert voornamelijk in het bedrijf, terwijl de tweede groep meer in de schoolbanken zit en daarnaast stages volgt.

12.353

verschillende examens werden er vorig schooljaar afgelegd binnen de auto­ en bedrijfsautotechniek. Het gemiddelde slagingspercentage was 70 procent. Bij de fiets­ en gemotoriseerde tweewielertechniek waren dit 1.504 examens, waarbij het gemiddelde slagingspercentage 86 procent was.

Tekst: Linda in ’t Hout
Bron: IBKI en SBB BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 15

Eerste hulp bij grote ondernemersvragen

Om mkb’ers te helpen bij belangrijke vraagstukken werkt BOVAG samen met het Ondernemersklankbord. Medewerkers van deze stichting zijn ervaringsdeskundigen. Daardoor kunnen ze ondernemers met raad en daad ondersteunen bij grote gebeurtenissen zoals het starten, overnemen of beëindigen van een bedrijf, maar ook bij vragen over bijvoorbeeld groei en innovatie. Met een herkenbaar praktijkvoorbeeld schetsen ondernemer Jacco Buitenkamp en Ondernemersklankbord-adviseur Alex Schakel hoe dat werkt.

ONDERNEMERSCHAP
ONDERNEMERSKLANKBORD BEGELEIDT GARAGE BUITENKAMP BIJ BEDRIJFSOVERDRACHT 16 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023

Toen Jacco Buitenkamp zijn detailhandelsopleiding had afgerond, aan het werk ging als vertegenwoordiger en zijn kennis had verdiept door het volgen van NIMA-marketingopleidingen, zag het er niet direct naar uit dat hij in het onafhankelijke garagebedrijf van zijn vader zou stappen. Toch gebeurde precies dat in 1992. Jacco: “Mijn vader gaf aan dat hij me er graag bij wilden hebben, hij vertelde dat ik in het garagebedrijf een prima boterham kon verdienen. In eerste instantie ging ik aan de slag met administratieve taken en de receptie. In de avonduren volgde ik een technische opleiding, vooral met het oog op de apk.” Naarmate de tijd vorderde, kwam de bedrijfsopvolging bij de familie Buitenkamp steeds nadrukkelijker in beeld. Jacco: “Dat werd twee keer heel concreet, maar twee keer ging het ook niet door. De eerste keer door familieomstandigheden, de tweede keer door corona. Bij de derde mogelijkheid zei mijn vader simpelweg: ‘regel jij het maar’. Dat was wel een dingetje. Omdat we het over een bedrijf hadden waarin we vooral oog hadden voor onze klanten, realiseerde ik me direct dat ik aan de slag moest met zaken waar ik op zijn minst geen ervaring mee had. Eerlijk gezegd had ik geen idee waar ik moest beginnen. Daarom benaderde ik de BOVAG. Toen ze me doorverwezen naar het

Het traject heeft naast de overname ook geleid tot een duidelijke stip op de horizon

Jacco Buitenkamp, eigenaar Garage Buitenkamp

Ondernemersklankbord, ging het snel. Via dit platform werd ik gekoppeld aan Alex Schakel, een echte automan, die veel ervaring heeft met het leiden van (Ford-)dealerbedrijven, maar ook met de koop en verkoop van bedrijven. Alex werd mijn sparringpartner in het overnameproces.”

Het (stappen)plan

Een eerste gesprek was het logische startpunt van het klankbordtraject. Alex Schakel daarover: “Onze eerste afspraak was bij Garage Buitenkamp. Op die manier kon ik een eerste indruk

krijgen van het bedrijf en van Jacco. In mijn optiek is een goede klik de basis voor een succesvol traject.” Jacco: “Ik was in eerste instantie vooral blij dat Alex een automan was. Al bij onze eerste afspraak merkte je dat: hij zag direct zaken die wel of juist niet klopten. Mede daardoor voelde ik gelijk een klik. Omdat die wederzijds was, besloten we om samen verder te gaan.” Bij Garage Buitenkamp was de overname van het bedrijf door Jacco de kernvraag. Daarvoor moest veel in beweging worden gezet. Alex Schakel: “Door diverse bezoeken en gesprekken heb ik gezien waar Jacco mee bezig was en kreeg ik een goed beeld van wat er moest gebeuren. Daarbij werd direct duidelijk dat de nadruk op de fiscale aspecten en de financiering moest komen te liggen en dat er een gedegen businessplan nodig was.” Jacco vult aan: “Eigenlijk hebben we de hoofdvraag opgesplitst in deelvragen. Voor de oplossing van deelvraagstukken als financiën arbeidsrecht, fiscaliteit en huisvesting zijn we samen tot een stappenplan gekomen. Maar we keken ook naar ontwikkelingen en tendensen: in de autobranche draait het momenteel om elektrificatie en digitalisering. Een verminderde en andere onderhoudsbehoefte gaat het werk van universele bedrijven als de onze sterk veranderen. Daar moet je op voorsorteren,

Alex Schakel

Alex Schakel verkocht in 2020 de Schakel Autogroep. Het merk Ford stond hierin centraal – de opa van Alex was al sinds 1924 dealer van het merk. Schakel verkocht de groep omdat zijn kinderen geen ambities op het automotive­gebied hadden. Ook wilde hij relaxter gaan leven, bijvoorbeeld om werk te maken van zijn passie voor (zee)zeilen. Tegelijkertijd wilde hij ook andere zaken aanpakken. Zo is Schakel tegenwoordig actief op het gebied van vastgoed. Als vrijwilliger bij het Ondernemersklankbord zet hij zijn ervaring in om (automotive) mkb’ers verder te helpen.

Maak ook gebruik van het Ondernemersklankbord

De Stichting Ondernemersklankbord (OKB), die wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is er om mkb’ers te ondersteunen bij belangrijke vragen en kwesties zoals de start van een onderneming of juist het reorganiseren, overdragen of beëindigen ervan. Ook begeleiding bij groei­ en innovatievraagstukken en een dreigend faillissement is mogelijk. Het OKB maakt daarvoor gebruik van vrijwilligers, die als ondernemer of manager hun sporen hebben verdiend in diverse sectoren en branches. In totaal zijn er driehonderd adviseurs, verdeeld over regioteams, die hun kennis en expertise vrijwillig delen. Dat gebeurt in trajecten van zes maanden. Zo’n traject waarin persoonlijke begeleiding, gesprekken en adviezen centraal staan, is in 2023 kosteloos te volgen. Als u zich aanmeldt, krijgt u een adviseur in uw regio toegewezen die u het beste kan helpen.

 Meer informatie is te vinden op mijn.bovag.nl/ondernemersklankbord

Tekst: Norbert Hoogeslag Illustratie: Luuk Poorthuis
>
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 17

Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap en daar helpt BOVAG graag bij. Juist in tijden van personeelstekorten is het belangrijk om (extra) zuinig te zijn op medewerkers en te investeren in hun ontwikkeling. Pitspro Academy verzorgt toegankelijke, praktijkgerichte trainingen en opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, klantcontact en management.

Ga naar www.pitspro.nl, maak een account aan, kies een opleiding en start meteen.

Pitspro Academy is het splinternieuwe opleidingsplatform voor tankstation- en autowasprofessionals. Via dit platform bieden BOVAG en Innovam diverse (online) opleidingen, trainingen en cursussen aan. Deze zijn kosteloos voor leden van BOVAG én hun medewerkers. Academy

voor tankstation- en autowasprofessionals

naar
Ga
www.pitspro.nl

bijvoorbeeld met scholing van medewerkers. Alex maakte van elk deelprobleem een huis werkopdracht waarmee ik aan de slag moest. Dat was zeker niet vrijblijvend: hij liet duidelijk weten wat hij van me verwachtte én wanneer. Dat hij daar streng in was, vond ik geen pro bleem: we herkenden bij elkaar een sterke gedre venheid. Het resultaat mocht er zijn: ik kreeg voor het eerst een compleet beeld van het bedrijf.”

Cijfers als gereedschap Stappenplannen zijn er om uitgevoerd te worden. Dat gebeurde. Jacco: “Al Voor Alex kwam, was ik dieper in de financiën van het bedrijf gedo ken. Daar zag ik al verbeterpunten in. Samen met Alex heb ik besloten om van ons vertrouwde administratiekantoor over te stappen naar een accountantsbureau.” Alex daarover: “Als onaf hankelijk autobedrijf kun je niet alles in eigen

Het zetje in de goede richting wérkt

hand hebben, voor specifieke aspecten heb je de juiste partners nodig. De aansluiting bij een gerenommeerde landelijke keten zoals AutoFirst is belangrijk voor het dagelijks werk. Maar er is meer: een goed accountantskantoor levert je belangrijk gereedschap aan: cijfers. Deze stellen je in staat om bijvoorbeeld kosten beter te monitoren, waardoor je gericht en snel kunt bijsturen. Een accountantskantoor is ook met het oog op de toekomst belangrijk: cijfers vormen ook de basis voor een budgetplan. Om mogelijke investeerders te overtuigen, moet je op elk moment kunnen laten zien waar je staat en wat er gebeurt. Cijfers geven inzicht.” Jacco: “Alex hielp me ook kritisch naar kostenverdelingen kijken. Praktisch voorbeeld: we hebben uitgerekend wat het kost als een leerling-monteur een wielenwissel uitvoert en wanneer een ervaren eerste monteur dat doet. En zo werd het cij-

ferverhaal een echte eyeopener. Het was heel verhelderend om daar over te kunnen praten met iemand die daar veel verstand van heeft.”

Toekomstgericht

Garage Buitenkamp is een bedrijf waar het altijd druk is. Jacco: “Omdat we altijd in de weer waren met en voor onze klanten, schoot het overnameverhaal er ook een beetje bij in. Daar kwam bij dat mijn vader, die overigens nog steeds werkzaam is in het bedrijf, wel wilde dat de overname er kwam, maar hij had er geen haast mee. Alex had een andere insteek: de vaart erin en doorpakken. Zo hebben we de rechtsvorm aangepast. Om privé beter beschermd te zijn, ben ik overgestapt van een eenmanszaak naar

een bv. Daarnaast hebben we ook verder vooruit gekeken. Uit de WESP data-analyse die we hebben laten uitvoeren, kwam bijvoorbeeld naar voren dat het bedrijf moet groeien. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld vier bruggen en een noodbrug. Voor ons bedrijf is acht of negen bruggen optimaal. Alles bij elkaar heeft het traject met Alex niet alleen geleid tot de overname die aflopen 1 januari zijn beslag heeft gekregen, maar ook tot een duidelijke stip op de horizon: over vijf jaar wil ik in een mooi pand zitten met voldoende werk en de juiste mensen om dat werk uit te voeren. Dat bedrijf dient in mijn optiek bovendien zo groen mogelijk te zijn. Het is ook heel verhelderend om te weten waar je met je bedrijf naartoe wilt. Dat maakt het nemen van concrete stappen makkelijker. En het mooie is: de oorspronkelijke klik met Alex is er nog steeds. Hij blijft me namens het Ondernemersklankbord voorlopig nog even begeleiden.” Alex daarover: “Het is mooi om te zien dat de ondernemers die via BOVAG bij het Ondernemersklankbord aankloppen veelal serieuze en gerichte vraagstukken hebben én dat ze echt open staan voor begeleiding. Bij Jacco zie je dat het zetje in de goede richting wérkt. Daar krijg ik ook energie van!”

Kennissessies ‘Stoppen en doorgaan?

BOVAG organiseert samen met Alfa Consultants een bijeenkomst waarbij de belangrijkste punten van bedrijfsverkoop, bedrijfsoverdracht en bedrijfsbeëindiging aan bod komen. Dinsdag 25 april vindt er een sessie plaats in Nijkerk, woensdag 31 mei in Aalsmeer en donderdag 9 november in Nijverdal.

 Kijk op mijn.bovag.nl/evenementen voor meer informatie en aanmelden.

>
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 19

Aan de LADER

Steeds meer auto’s moeten laden in plaats van tanken. Dat stelt veel eigenaren van tankstations voor de vraag of ze moeten investeren in (snel)laadpunten. Om in te gaan op alle praktische punten die daarbij komen kijken, organiseerde BOVAG in april een kennissessie. Een panel van specialisten besprak de verschillende stappen die een ondernemer neemt als die wil starten met snelladers. Daarbij kwamen vooral ook praktische punten aan de orde als hardware, aansluiting op het netwerk en hernieuwbare brandstofeenheden. Ook was er aandacht voor de juiste locatie, laadgedrag én ontwikkelingen op het gebied van beprijzing.

Workshop HBE

Als vervolg op de kennissessie organiseert BOVAG samen met de Nederlandse Emissieautoriteit een workshop over HBE’s en de certificering. Wilt u hier bij zijn? Mail dan naar tankstations@bovag.nl

Zodra de datum bekend is, ontvangt u dan meer informatie.

Vragen?

Wilt u ook aan de slag met snelladers en heeft u vragen? Bel BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00, of mail naar tankstations@bovag.nl

Erik Stern, branchemanager van BOVAG Tankstations stipt bij de aftrap van de sessie direct een pijnpunt aan: “De netverzwaring in Nederland gaat niet snel genoeg. Daarom moeten netbeheerders keuzes maken bij het toewijzen van nieuwe aansluitingen. Een ziekenhuis bijvoorbeeld heeft daarbij een hogere prioriteit dan een ondernemer die wil investeren in laadpalen. BOVAG maakt daar in ‘Den Haag’ uiteraard een punt van: zonder mobiliteit staat Nederland stil. Bovendien: een overheid die stuurt op verduurzaming van mobiliteit moet ook bijdragen aan het mogelijk maken ervan.” Jan Paul Kerkhof is ervaringsdeskundige: bij zijn tankstation in Den Haag realiseerde hij een laadplein met veertien (snel)laadpunten. Hij heeft een duidelijk advies voor collega’s die laadpunten willen aanleggen: “Dien een aanvraag bij de netbeheerder zo snel mogelijk in. Je moet ‘op de stapel’ liggen. Ga bij de aanvraag voor een aansluiting voor een zo zwaar mogelijke technische capaciteit. De netbeheerder is namelijk verplicht om de afgesproken capaciteit te leveren. Een zware aansluiting heb je in eerste instantie misschien niet nodig, maar je neemt zo wel een voorschot op wat komen kan.”

HBE’s

Om het vervoer te verduurzamen, zijn de Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE) in het leven geroepen. Bedrijven die energie uit hernieuwbare bron voor vervoer aanbieden, verkrijgen HBE’s. Bedrijven die fossiele brandstoffen leveren, moeten hun CO2-uitstoot compenseren door de inkoop ervan. Dat is volgens Anouk Looijestijn van de Nederlandse Emissieautoriteit de basis voor een marktmechanisme. Zij legt uit dat met een praktijkvoorbeeld: “Een bedrijf dat met zonnepanelen elektriciteit opwekt en die energie rechtsreeks levert aan de gebruiker van een auto verkrijgt HBE’s (1.000 kW staat gelijk aan circa vier HBE’s). Je moet dit kunnen aantonen met een goede administratie van opwekking en levering. HBE’s zijn te verhandelen en kunnen daardoor interessant zijn voor ondernemers. Door het marktmechanisme ligt de prijs echter niet vast.” Bovendien stipt Looijestijn nog een punt aan: “Omdat het halen van klimaatdoelstellingen centraal staat, is de HBE-regelgeving aan verandering onderhevig. Als ondernemer moet je daar dus ook scherp op zijn.”

De paal

Tot voor kort was het simpel: je ging naar het tankstation en je vulde de tank. Elektrische rijders hebben veel meer mogelijkheden: ze kunnen thuis of bij de zaak laden, maar ook bij openbare laadpunten in de buurt en langs de snelweg. Vooral op grotere laadpleinen kunnen ze ook kiezen voor snelladen. Volgens Jan Paul Kerkhof ‘tankt’ een elektrische rijder fundamenteel anders: “Iemand die vanuit Groningen naar Amsterdam is gereden en ‘s avonds laat weer naar huis wil, zoekt een lader waar je zo snel mogelijk voldoende energie ‘tankt’ om thuis te komen. Daar gaat de auto aan de thuislader. De prijs voor de snellaadsessie is in ieder geval op dit moment nog van ondergeschikt belang, gemak staat voorop. Thuis gaat de auto aan de eigen lader – dat is doorgaans de voordeligste optie.” In de praktijk blijkt dat elektrische rijders (nieuwe) snellaadpunten snel weten te vinden. Dat neemt niet weg dat laadpunten met een lager vermogen op veel andere plekken ook handig kunnen zijn. Als er bij bijvoorbeeld een sportvereniging, een horecagelegenheid of een winkelcentrum laadpunten zijn, kun-

SNELLADEN
EXPERTS ONTRAFELEN DE BUSINESSCASE VOOR SNELLADEN
20 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023

nen elektrische rijders bij een langer bezoek spontaan het nuttige met het aangename combineren door hun auto hier te laden. Daarmee is ook duidelijk dat verschillende palen op verschillende locaties verschillende functies kunnen hebben.

De pas

Marcel Cauli ontwikkelt met zijn bedrijf Extendas software voor bedrijven die brandstof en/of elektriciteit leveren voor mobiliteit. Hij wijst ondernemers er vooral op dat het zaak is om als aanbieder van elektriciteit voor auto’s ‘in control’ te blijven: “Bij een benzinepomp is het simpel: als ondernemer bepaal je wat de gebruiker betaalt. De prijs staat bovendien duidelijk aangegeven. Bij laadpalen zie je geen prijzen en zijn het de uitgevers van mobiliteitskaarten die bepalen wat er wordt betaald voor een kWh. Als ondernemer krijg je een vaste, afgesproken prijs, maar de aanbieders van passen kunnen bij hun klant, die een abonnement heeft, forse hogere tarieven in rekening brengen. Als ondernemer overkomt je dat gewoon. Daarom is het belangrijk om goed te kijken met welke aanbieder(s) je in zee te gaat. Ook kun je de uitgifte van eigen passen overwegen. Dat is rela-

55%

van de leden die bij de kennissessie was, is van plan om binnen 1 jaar te investeren in snelladers.

7%

van de mensen bij de kennissessie is een financiering aan het regelen voor de investering in snelladers. 24% is bezig met het aanvragen van netverzwaring. 48% zit in de oriënterende fase.

20

leden gaven aan dat netverzwaring een probleem is in de regio.

tief eenvoudig te realiseren. Zo hou je grip én bind je klanten aan je. Overigens wordt er ook op andere fronten aan de tarievenwirwar gewerkt. Zo komt er een verplichting om stroom ook simpelweg met een pintransactie te kunnen afrekenen. Als rijder weet je dan vooraf wat de prijs is – wel zo transparant.”

De financieringsvraag

BOVAG ziet dat tankstationhouders problemen hebben om een financiering te krijgen, zelfs als het gaat om de installatie van laadpunten, die bijdragen aan de verduurzamen van vervoer. Erik Stern: “Banken hoeven maar even ‘fossiel’ te zien om af te haken. Daarom hebben we als BOVAG een compleet financieringsdossier opgesteld, inclusief de route naar subsidiemogelijkheden. Via BOVAG Ledenadvies ondersteunen we individuele ondernemers met raad en daad bij hun financieringsaanvraag richting banken – daarmee hebben we al diverse successen geboekt. Ook zo helpt BOVAG ondernemers die duurzame stappen willen zetten.”

 Meer weten over financieringen? Kijk op mijn.bovag.nl/financiering

Tekst: Norbert Hoogeslag Fotografie: Peter Arno Broer
Marcel Cauli van Extendas informeert leden over welke laadpaal- en laadpasoplossingen er zijn Dagvoorzitter Esther van Rijswijk praat tijdens de kennissessie onder andere met branchemanager Erik Stern en ondernemer Jan Paul Kerkhof over de businesscase van snelladen Jan Paul Kerkhof heeft een laadplein met veertien (snel)laadpunten
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 21
Anouk Looijestijn van de Nederlandse Emissieautoriteit

Hoe ontwikkelt de fietsbranche zich de komende jaren?

Hoe ziet de nabije toekomst van de fietsbranche in Nederland eruit? En hoe kunnen fietsbedrijven hierop inspelen? Om antwoorden te geven op deze vragen heeft KPMG – in opdracht van BOVAG – een netwerkstudie gedaan. Daaruit komt een positief beeld naar voren: de verwachting is dat de fietsmarkt de komende jaren blijft doorgroeien. Deze ontwikkeling biedt kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Met de uitkomsten van deze studie krijgen BOVAG­fietsbedrijven inzichten om hun strategie voor de komende jaren aan te scherpen.

Nederland is fietsland. De fietsbranche profiteert al jaren van de populariteit van de fiets, met in de laatste jaren de elektrische fiets als belangrijkste drijver. Bovendien steeg tijdens de coronaperiode de vraag naar sportieve fietsen naar nieuwe hoogten. Deze nieuwe fietsen worden voor het grootste deel via de vakhandel verkocht, waarbij de lokale nabijheid, service en vakkennis bij onderhoud de belangrijkste troeven zijn. De stijgende gemiddelde aanschafwaarde van de fiets leidt tot meer omzet en meer winst. Kortom: de fiets is en blijft onverminderd populair in Nederland en de fietsbranche profiteert hiervan. Toch zorgt dezelfde populariteit van fietsen ervoor dat fietsbedrijven te maken krijgen met uitdagende marktontwikkelingen en risico’s. Naast het tekort aan personeel en het lastig kunnen aantrekken van financieringen, signaleert branchemanager Maarten Mastop risico’s voor de korte en (middel)lange termijn. “Op

korte termijn kan marktverstoring optreden. Dit komt doordat momenteel het stof neerdwarrelt van de hectische coronaperiode. Daarbij is het heel lastig om te zeggen of en wanneer dit komt en hoelang dit gaat duren. Op de lange termijn zie ik bedreigingen van de concurrentiepositie die vanuit vier hoeken kunnen opkomen. Er komen nieuwe toetreders zoals investeerders, meer online aanbieders die vaak op prijs opereren, leaseaanbieders die gelieerd zijn aan een fietsfabrikant en ten slotte neemt het aantal merken dat direct aan consumenten verkoopt toe. Het laatste gebeurt in verschillende vormen zoals online, met een eigen brandstore of met een monobrandstore.”

Blik op de toekomst

De kansen, bedreigingen en risico’s voor een fietsbedrijf zijn met deze netwerkstudie overzichtelijk in kaart gebracht. Het uitgangspunt was om antwoord te krijgen hoe de fietsmarkt zich de komende vijf jaar gaat ontwikkelen.

Daarbij werd gekeken naar de huidige en verwachte marktgrootte, de markstructuur en hoe BOVAG-leden hierop succesvol in kunnen spelen. “De positie van de vakhandel in Nederland is namelijk heel belangrijk, dit fijnmazige dealernetwerk wordt door consumenten gewaardeerd”, benadrukt Maarten Mastop. “De aankoop van een fiets gebeurt vaak lokaal. Dat is een kracht die in de afgelopen jaren door de vakhandel goed is opgebouwd. De kansen voor een fietsbedrijf? Die liggen voornamelijk op het gebied van onderhoud, service en klantrelatie.” Hij plaatst wel de kanttekening dat ontwikkelingen in de fietsbranche verder gaan. “Grote bedrijven gaan bijvoorbeeld nog groter worden. Een ondernemer met een fietsbedrijf moet scherp zijn op zijn positie in zijn lokale markt. Daarvoor biedt deze studie verschillende strategische keuzes.”

BOVAG helpt fietsbedrijven

Met de bevindingen uit het rapport kan BOVAG

TOEKOMST
NETWERKSTUDIE FIETSENBRANCHE
22 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023

op zijn beurt fietsbedrijven nog beter ondersteunen. Op hoofdlijnen gaat het om drie thema’s, waarbij Maarten Mastop toelicht: “Allereerst belangenbehartiging zoals de ondersteuning van dealerverenigingen. Dat is broodnodig, want een gelijk speelveld is momenteel belangrijker dan ooit. Uit de studie blijkt namelijk dat de macht van fabrikanten toeneemt, net zoals voorwaartse en achterwaartse integratie. Daarnaast werken we met onze Haagse lobby aan het stimuleren van meer fietsgebruik op een fietsveilige manier.” Opleiding en instroom zijn het tweede thema voor BOVAG. In de fietsbranche is de uitstroom ongeveer twintig procent per jaar. Tegelijkertijd stromen er wel nieuwe mensen in, zij het veelal ongeschoold. Daarnaast is de instroom niet groot genoeg om alle vacatures in te vullen. “Goed geschoold personeel is van kapitaal belang. Er is een grote opleidingsbehoefte, daar gaan we ons voor inzetten. Daarbij nemen we ook het kwalificatiedossier onder de loep.

En ten slotte gaan we met ondernemers kijken naar hun aftersales. Dat doen we door meer inzicht en controle te geven in de kosten van de werkplaats en hun bedrijf.” Mastop benadrukt dat de bevindingen uit de studie een waardevolle aftrap zijn voor het organiseren van kleinschalige bijeenkomsten in land. “Omdat in de fietsbranche veel verschillende ondernemers en nuances zijn, is hun input heel waardevol. Daarom gaan we het land in om met ondernemers te praten, ook over wat zij van BOVAG nodig hebben.”

 Meer informatie over de netwerkstudie, inclusief een samenvatting en onderliggende data is te vinden op mijn.bovag.nl/netwerkstudiefiets. Om de inzichten vanuit deze netwerkstudie met fietsbedrijven te bespreken, worden de komende maanden kleinschalige regiobijeenkomsten georganiseerd. Aanmelden kan via fiets@bovag.nl. Zodra de data bekend zijn, ontvangt u meer informatie.

Over de netwerkstudie

Met netwerkstudies ondersteunt BOVAG ondernemers bij het maken van strategische beslissingen en om in te spelen op veranderingen in de markt. Hiervoor laat BOVAG periodiek een branchespecifiek onderzoek uitvoeren. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in de branchespecifieke ontwikkelingen en de effecten daarvan op de bedrijfsvoering van BOVAG ­leden. BOVAG liet eerder al een netwerkstudie doen voor de autobranche, waarover meer te lezen is op mijn.bovag.nl/netwerkstudie-auto, en doet momenteel onderzoek naar de truckbranche.

> Tekst: Jeroen Rietvelt
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 23

Nieuw: adverteren voor een vast bedrag per maand!

Bij viaBOVAG.nl zijn we continu in gesprek met adverteerders. Wat speelt er, waar zijn ze blij mee en vooral: waar kunnen we verbeteren? Steeds vaker hoorden we van autobedrijven dat er behoefte was aan een vast tarief per maand. Eén vast bedrag waarmee u al uw auto’s op viaBOVAG.nl kunt verkopen. Daar hebben we gehoor aan gegeven; u kunt sinds 1 januari 2023 profiteren van een vast tarief! Zo weet u iedere maand waar u aan toe bent.

Stap nu over!

Adverteert u al op viaBOVAG.nl en wilt u meer houvast en zekerheid? Stap dan nu over van ‘pay per lead’ naar een vast per maand. Neem hiervoor contact op met uw accountmanager, dan maakt hij het voor u in orde.

Uiteraard kunt u hiervoor ook bellen naar 030 202 8 202 of een e-mail sturen naar adverteerders@viabovag.nl.

Meld u aan!

Adverteert u nog niet op ViaBOVAG.nl?

Meld u ook aan en bouw mee aan viaBOVAG.nl.

viaBOVAG.nl bundelt de collectieve kracht van BOVAG-bedrijven met het aanbod van goede voertuigen voor consumenten die op zoek zijn naar zekerheid en kwaliteit.

Meer informatie: mijn.bovag.nl/viabovag.

viaBOVAG.nl

De fietsbranche binnen nu en vijf jaar

Marktcijfers 2022:

2.605 fietswinkels in Nederland

57% van totaal verkochte fietsen is een e ­bike 76% van het brutoresultaat verdiend op de verkoop fietsen, en 19% op de werkplaats en accessoires

De netwerkstudie laat zien dat de fietsbranche komende jaren blijft groeien. BOVAG heeft de bedreigingen en kansen in kaart gebracht en helpt leden om hierop in te spelen.

Ontwikkelkansen

 Efficiëntie en inzicht kosten verbeteren

 Versterken positie door meer/betere samenwerking andere fietsbedrijven

 Gebruik maken van ketens om meer toegang te krijgen tot kennis, middelen en onderhandelingsmacht

 Strategische positie bepalen om klant optimaal te bedienen

Fietsbranche over vijf jaar:

 Stabilisatie aantal fietsbedrijven in Nederland

 Stijging aantal grote fietsbedrijven (ten koste van kleinere winkels)

 Stijging gemiddelde prijs van fietsen: 19,6% over vijf jaar

 Stijging nieuwverkopen met 8% (naar 1.052.000 stuks)

 Stijging aandeel e ­bikes naar 65%

Risico’s binnen nu en vijf jaar

 Concurrentie neemt toe

 Onderhandelingskracht staat onder druk door online concurrentie en prijstransparantie

 Macht fabrikanten neemt toe

 Managen fietsbedrijf is een uitdaging door onder andere krapte arbeidsmarkt

 Financiering wordt steeds complexer

 Overheidsingrijpen kan marktvraag negatief beïnvloeden

 Deel van klantreis vindt online plaats

Kracht van het fietsbedrijf

 Hoge mate van service

 Fysieke en lokale aanwezigheid

 Kennis en kunde over onderhoud in huis

 Meer cijfers en feiten uit de netwerkstudie voor de fietsbranche zijn te vinden op mijn.bovag.nl/netwerkstudiefiets

>
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 25

BOVAG-agenda

24april • Regiobijeenkomst

BOVAG- en FOCWA-schadeherstelbedrijven (Zwolle)

BOVAG organiseert regiobijeenkomsten om persoonlijk kennis te maken met de nieuwe leden van BOVAG Schadeherstelbedrijven en om ze bij te praten over wat de fusie concreet voor hen betekent. Ook bestaande leden van de afdeling zijn natuurlijk van harte welkom.

25april • Kennissessie ‘Stoppen en doorgaan?’ (Nijkerk) BOVAG organiseert met Alfa Consultants deze sessie, waarin de belangrijkste punten van bedrijfsverkoop, ­overdracht en ­beëindiging aan bod komen. Ook delen ondernemers hun ervaringen.

25april • Regiobijeenkomst BOVAGen FOCWA-schadeherstelbedrijven (Oostzaan-Amsterdam)

BOVAG organiseert regiobijeenkomsten om persoonlijk kennis te maken met de nieuwe leden van BOVAG Schadeherstelbedrijven en om ze bij te praten over wat de fusie concreet voor hen betekent. Ook bestaande leden van de afdeling zijn natuurlijk van harte welkom..

7t/m

13 mei • Studiereis BOVAG Autowasen Poetsbedrijven (Las Vegas/Phoenix)

Deze reis bestaat uit een bezoek aan de grootste carwashbeurs ter wereld: The International Car Wash Show in Las Vegas. Ook wordt een aantal carwashlocaties bezocht in Phoenix (Arizona).

8mei • Ledenbijeenkomst BOVAG

Aanhang wagenbedrijven (Kamerik) Ontmoeting met vakgenoten staat centraal op deze dag. Er is een algemene ledenvergadering en aanhangwagenbedrijven worden door verschillende sprekers over de BOVAG ­speerpunten en ­lobby. Om het nuttige met het aangename te combineren is er ook een informele groepsactiviteit buiten.

9mei • Regiobijeenkomst BOVAG- en FOCWA-schadeherstelbedrijven (Tilburg)

BOVAG organiseert regiobijeenkomsten om persoonlijk kennis te maken met de nieuwe leden van BOVAG Schadeherstelbedrijven en om ze bij te praten over wat de fusie concreet voor hen betekent. Ook bestaande leden van de afdeling zijn natuurlijk van harte welkom.

10mei • Regiobijeenkomst BOVAGen FOCWA-schadeherstelbedrijven (Bunnik)

BOVAG organiseert regiobijeenkomsten om persoonlijk kennis te maken met de nieuwe leden van BOVAG Schadeherstelbedrijven en om ze bij te praten over wat de fusie concreet voor hen betekent. Ook bestaande leden van de afdeling zijn natuurlijk van harte welkom.

12t/m 15 mei • ANWB Kampeerweekend (Hilvarenbeek)

BOVAG is aanwezig op het ANWB Kampeerweekend met onder andere de BOVAG Pitstop, waar bezoekers hun kampeermiddel kunnen laten checken door de BOVAG ­keurmeesters.

Vergaderen bij BOVAG

Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.

 Centraal in Nederland

 Zalen voor 4 tot 250 personen

 Gezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken

 Ruim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty

 Ruime, eigen parkeergelegenheid

Nieuwsgierig? Doe de virtuele tour door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen

Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@bovag.nl

30mei • Training ‘De-escaleren kun je leren’ (Nieuwegein)

De Pitspro Academy organiseert voor medewerkers van tankstations en autowasbedrijven deze eendaagse training, waarop zij praktische tips krijgen over hoe om te gaan met confrontaties met klanten en hoe men emoties van klanten ombuigt en agressie begrenst.

31mei • Kennissessie ‘Stoppen en doorgaan?’ (Aalsmeer)

BOVAG organiseert met Alfa Consultants deze sessie, waarin de belangrijkste punten van bedrijfsverkoop, ­overdracht en ­beëindiging aan bod komen. Ook delen ondernemers hun ervaringen.

 Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op mijn.bovag.nl/evenementen

Handige websites

 mijn.bovag.nl

Laatste branchenieuws, achtergrondinformatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

 mijn.bovag.nl/ledenadvies

Advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken.

 bovagkrant.nl

Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.

 bovag.nl

Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG ­leden terug te vinden zijn.

 bovagledenwinkel.nl

Profiteren van collectief inkoopvoordeel, exclusief voor BOVAG ­leden.

EVENEMENTEN
April 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Mei 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
26 BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023

Afdelingen

Autodealers

Han ten Broeke algemeen voorzitter

 verenigingsbestuur@bovag.nl

Jan Paul Kerkhof bestuurslid

 verenigingsbestuur@bovag.nl

Jan Lenters bestuurslid

 verenigingsbestuur@bovag.nl

Thijs Bochane bestuurslid

 verenigingsbestuur@bovag.nl

Het BOVAG-verenigingsbestuur BOVAG-adviseurs

Algemeen*

Frans Bastiaansen (west)

 fransbastiaansen@bovag.nl

06 51 35 50 57

Hendri Dierkes (noordoost)

 hendridierkes@bovag.nl

06 30 27 81 72

Martine Stolker (zuid)

 martinestolker@bovag.nl

06 33 04 37 13

Autodealers en (ruit)schadeherstelbedrijven

René Lamers (oost)

 renelamers@bovag.nl

 06 20 44 11 67

Jan Pieter van der Meulen (west)

 janpietervandermeulen@bovag.nl

 06 22 55 57 58

Levien Meiresonne (noord)

 levienmeiresonne@bovag.nl

 06 20 58 04 89

Anton Abelen

 antonabelen@bovag.nl

 06 53 62 90 80

Jelle Bruyn

 jellebruyn@bovag.nl

 06 12 02 37 71

BOVAG-dochters

Peter Niesink algemeen directeur, bestuurslid  peterniesink@bovag.nl

George de Booij financieel directeur, bestuurslid  georgedebooij@bovag.nl

Hans Bresser directeur strategie & innovatie, bestuursadviseur

 hansbresser@bovag.nl

Timon Rutten bestuursadviseur

 verenigingsbestuur@bovag.nl

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Truck- en Trailerbedrijven

Maerten Boenders (noordwest)

 maertenboenders@bovag.nl

 06 13 95 60 09

Jos Overmars (noordoost)

 josovermars@bovag.nl

 06 22 19 62 35

Stefan Niesink (midden)

 stefanniesink@bovag.nl

 06 13 98 46 33

Maarten van Hoof (zuidoost)

 maartenvanhoof@bovag.nl

 06 22 39 14 32

Remco van Rijn (zuidwest)

 remcovanrijn@bovag.nl

 06 20 05 32 50

* Aanhangwagenbedrijven, Autowas- & Poetsbedrijven, Caravan- en Camperbedrijven, Fietsbedrijven, Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven, Rijscholen, Verhuur- en Deelautobedrijven, Energiesystemen & Revisie, Tankstations.

BOVAG Ledenwinkel

Aäron Waarsing

E aaron.waarsing@elgersma.nl

T 06 38 55 71 64

BOVAG werkt nauw samen met een aantal dochters, op het gebied van verzekeringen, onderwijs en data.

Geert Brummelhuis

 geertbrummelhuis@bovag.nl (030) 659 52 42

Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven

Erik Stern  erikstern@bovag.nl (030) 659 52 16

Verhuur- & Deelautobedrijven

Wijnand de Geus a.i.

 wijnanddegeus@bovag.nl (030) 659 52 36

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

Jaap Verweij

 jaapverweij@bovag.nl (030) 659 52 58

Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven

Claudia van Engelenburg  claudiavanengelenburg@bovag.nl (030) 659 52 57

Rijscholen

Hannie Tak  hannietak@bovag.nl (030) 659 52 27

Energiesystemen & Revisie

Michel Voorwinde  michelvoorwinde@bovag.nl (030) 659 54 93

Colofon

21 april 2023, jaargang 29, nr. 3 De BOVAGkrant is het officiële ledenmagazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar.

UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik (030) 65 95 211  bovagkrant.nl

HOOFDREDACTIE Danielle Rousselet-Waltuch

 daniellerousselet@bovag.nl

REDACTIE Linda in ’t Hout  redactie@bovag.nl

PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING

Clog-Work.com – Martijn Ubink

ADVERTENTIES Advertentieverkoop vindt plaats via SGNM (traffic@sgnm.nl). Meer informatie via bovagkrant.nl of neem contact op met Marsha Martens (marsha@sgnm.nl / 06 25 226 352) of Oscar van den Bosch (oscar@sgnm.nl)

Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Maarten Mastop  maartenmastop@bovag.nl (030) 659 52 30

Truckdealers en Truck- & Trailerbedrijven

Aad Verkade  aadverkade@bovag.nl (030) 659 53 02

Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven

Stephan Griffioen  stephangriffioen@bovag.nl (030) 659 53 85

BOVAG-werkgeverscoaches

Remko van Eindhoven  remkovaneindhoven@bovag.nl  06 22 40 23 29

Linda Heutinck  lindaheutinck@bovag.nl

 06 57 84 77 11

Renate van Rijnsoever  renatevanrijnsoever@bovag.nl

 06 21 93 79 09

Jolanda Hofman  jolandaverwoert@bovag.nl  06 82 25 59 79

DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle

ABONNEMENTEN Opgave, adreswijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. (025) 125 79 24

 klantenservice@aboland.nl  aboland.nl

Abonnementsprijs: € 118,– per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.)

BOVAGKRANT niet ontvangen?

Mail naar traffic@bovagkrant.nl

MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE

Carolien van Rheenen (traffic), Han ten Broeke, Peter Arno Broer, Norbert Hoogeslag, Stephan van Leiden, Luuk Poorthuis, Jeroen Rietvelt, Diana van der Sluis, Paul de Waal, Adobe Stock.

Bovemij

Takenhofplein 2

6538 SZ Nijmegen (024) 751 21 31

 info@bovemij.nl

 bovemij.nl

Innovam Structuurbaan 2 en 19 3439 MB Nieuwegein

(030) 608 77 22

 info@innovam.nl

 innovam.nl

RDC Groep De Boelelaan 7 1083

HJ Amsterdam

(020) 549 71 71  servicedesk@rdc.nl

 rdc.nl

Autotrust

Korenmaat 1a

9405 TL Assen

(0592) 340 018

 autotrust.nl

SERVICE
De redactie van BOVAG is bij de samenstelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAGkrant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft gegeven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijkheid aanvaarden voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voort vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.
BO VAG krant NUMMER 03 / APRIL 2023 27
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.