KE' D GÅR I? #2/2024

Page 1

KULTUR- OG UNDERHOLDNINGSMAGASIN

SCENEANSVARLIG: TRAPPETRIM PÅ

OLE BULL SCENE

MUSEUM:

Kong Magnus

Lagabøtes

Landslov 750 år

KULTUR | UNDERHOLDNING | KONSERTER | UTSTILLINGER |

SCENE: MAGI SKAPES I GRIEGHALLENS GANGER

OPPLEVELSER
# 2 / 2 0 2 4
Vil man heller dø
enn å stå på en scene? STANDUP: TEATER: KE’ D GÅR I? ET

VELKOMMEN TIL UTGAVE NR. 2 AV KE’ D GÅR I?

Bli med bak sceneteppene!

Alle vet at det hele året foregår enormt mye, variert og spennende på byens mange kultur- og kulturarenaer Det meste av dette hadde ikke vært mulig uten en rekke dyktige mennesker som gjør en stor og viktig jobb som kanskje ikke får den oppmerksomheten de fortjener.

I denne utgaven tar vi deg med bak sceneteppet hos noen av byens kulturinstitusjoner Bli med til Stand-Up Bergen, Grieghallen og Den Nationale Scene Her produseres det store opplevelser på løpende bånd av teknikere, regissører og andre Jobben de gjør er avgjørende, så kanskje de burde bli løftet mer frem? I "Ke d' går i?" ønsker vi å feire den uvurderlige jobben de gjør, og vise vår takknemlighet.

Jeg håper at denne utgaven kan gi deg økt innsikt Kanskje det kan bidra til at du vil sette enda større pris på byens rike kulturliv og det dette gjør for at Bergen skal være en levende, dynamisk og kreativ kulturby

Velkommen til sentrum!

Steinar Kristoffersen

Daglig leder i Bergen Sentrum AS

KE’ D GÅR I? MAI 2024

Ansvarlig utgiver: Bergen Sentrum AS Handelens- og sjøfartens hus Olav Kyrres gate 11, 5014 Bergen bergensentrum no @bergensentrum

Daglig leder: Steinar Kristoffersen steinar@bergensentrum.no

Salgs- og markedssjef: Thomas Ottesen thomas@bergensentrum no

Prosjsektleder:

Morten Dahl Sebjørnsen morten@bergensentrum no

Salgsansvarlig: BTSG Media AS Thomas Gundersen kulturmagasinetbergen@gmail.com

Grafisk design og innhold: Syde AS hei@syde.no

Distribusjon: Digital distribusjon via Bergen Sentrums kundeklubb byVENN, bergensentrum no, sosiale kanaler og digital annonsering.

S. 4 MAGIEN SKAPES I LABYRINTEN AV GRIEGHALLENS GANGER 4 6 10 S. 6 TRAPPETRIM PÅ OLE BULL S. 10 DET SIES AT FOLK ER MINDRE REDD FOR Å DØ, ENN Å SNAKKE I FORSAMLINGER
18
INNHOLD
S.
DET HANSEATISKE MUSEUM OG SCHØTSTUENE -UNIKE I VERDEN!
KE’
S. 12 EN
D GÅR I?
JUBILEUMSUTSTILLING BLIR TIL
S. 16 PRODUKSJONENS FELLES HUKOMMELSE 18 16 24 12 KE’ D GÅR I? MAI 2024

MAGIEN SKAPES I LABYRINTEN AV

GRIEGHALLENS GANGER

Bunad- og dresskledde mennesker strømmer ut av Grieghallen Midt i folkemengden av konfirmasjonskledde mennesker finner vi Ivanna Petrova, kveldens prosjektleder for Grieghallen.

Tekst og foto: Elise Kabicek Skjerven / Syde AS

Et bygg fullt av labyrinter.

For en utenforstående virker

Grieghallen som en kompleks labyrint med utallige rom, ganger, trapper og dører. Ivanna guider oss gjennom bygget, og det er lett å gå seg bort i det omfattende komplekset, og skjørtet hennes flagrer i vinden der vi går raskt nedover trappene. Som prosjektleder har Ivanna et bredt spekter av oppgaver hovedsakelig å sikre s a

- Som prosjektleder er jeg bindeleddet mellom arrangør og hele huset, og skal ha et overblikk over alt som skjer i løpet av dagen. Dersom en arrangør eller noen andre lurer på noe, skal jeg enten vite det, eller finne ut av det

I løpet av dagen får vi virkelig se hvor varierte oppgavene hennes er Alt fra å forklare en ukrainsk danser hvordan en vaskemaskin fungerer til å sikre at alt er klart for publikums ankomst til salene til rett tid.

Grieghallens mange roller

En institusjon som Grieghallen krever mye logistikk for at ting skal gå opp, spesielt på travle dager som dette der det er arrangementer hele dagen og begge salene blir benyttet. Her skal garderober ryddes, saler vaskes, scenografi endres, i tillegg til at lyd og lys skal stilles inn og testes.

- Grieghallen er så mye mer enn bare et sted for forestillinger, vi leier også ut lokaler for alle typer arrangement - alt fra banketter og messer, til konferanser og utstillinger

Med tre runder konfirmasjoner allerede gjennomført og nesten 4000 gjester som har strømmet gjennom dørene, er det nok å gjøre på huset denne dagen. Huset tømmes for dagens første gjester, og salene rengjøres før kveldens forestillinger i Peer Gynt-salen og i Griegsalen: Sydvestkoret og ballettforestillingen “The Forest Song”

Menneskene som skaper magien Dette bygget er fylt av dedikerte

mennesker som jobber i kulissene for å skape magi på hver eneste forestilling og hvert arrangement Blant disse finner vi prosjektlederne, som jobber som et bindeledd mellom arrangører, gjester og samarbeidspartnere.

Grieghallen ønsker at de besøkende skal ha en så sømløs og fin opplevelse som mulig Dette innebærer at fakler er tent ved inngangen når de ankommer, og at de blir møtt av hyggelige vektere som sjekker billetter og guider de til salen de skal sitte i I tillegg til dette tilbyr Grieghallen forhåndsbestilling av drikke både før forestilling og til pausen.

Med faklene tent, publikum på plass, og ballettdanserne klare for forestillingen, er Grieghallen fylt til randen av forventninger Ivanna gjør en siste sjekk for å se at salen er klar for å fylles med spente publikummere Salen fylles, sceneteppet går opp og magien er i gang!

Redaksjonell annonse
KE’ D GÅR I? MAI 2024
KE’ D GÅR I? MAI 2024

TRAPPETRIM PÅ OLE BULL

Rydding, kjønnsorgan-rigging, kaffekoking, teknikksjekk og dørvokting. Ole Bulls sceneansvarlig må takle det meste. Og like trapper.

Du kan jo flyte rundt en kveld med vår sceneansvarlig

Benjamin M.Rosenlund? Et tilbud fra Ole Bull-sjef Sølvi Rolland vi glatt aksepterte. Før vi forsto at det innebar trappeløping A little less conversation, here goes!

14.00

Lydprøver og rigging på to scener. Brus og mineralvann er satt frem til artistene. “Det er få som vil ha alkohol”.

16.00

“Vi har Elvis-festival, så jeg vil sikre at alt går som det skal og har derfor tatt imot alle som jobber i kveld. 2 i garderobe, 4 verter i hovedsalen verter, 1 inne på Lille Ole Bull (LOB), 3 i baren på Lille Ole Bull og 1 i bar på balkongen 1 i billett, 1 i teknikk på LOB og 2 på hovedscenen”

17.00

“Det vil koke fra 18 20 Da må du bare henge på Elvis-artistene kommer i veteranbiler. Jeg skal lose de inn. Frem til da er jeg overalt, flytter på verter, letter trykket i døra, koker kaffe og ser at alt virker.”

17.30

Erfarne teknikere på jobb, det er stille i Motorola walketalkien og mobilen. “Det rareste jeg har opplevd så langt? Å rigge til et kjønnsorgan. Det ble satt opp på vei inn i salen, slik at Sigrid Bonde Tusvik-gjestene skulle krype gjennom

18.21

“Skrekkscenario? Brann, strømbrudd, illebefinnende. Jeg har brukt hjertestarter, både i sal og utenfor. Publikum er stort sett greie. Jeg blir som en pappa som går rundt og ber folk rydde rommet sitt ”

18.23

Veteranbilene brummer utenfor Ut støttes Elvis-pianisten Glen D Hardin. Han loses inn via hovedscenen, og snubler nesten. Hjerter i alle halser! Han kommer trygt ned trappene. De er det mange av i den gamle kinoen.

18.25

“5 minutter til Eirik del Barco, finn plassene”. “Dere skal på Elvis? Da har dere en halvtime til”.

18.30

Dørene lukkes på Lille Ole Bull Toaletter sjekkes, varer suppleres i baren

18.37

Det tetter seg til i døra. Teppelagte trapper trampes på Det blir nok 30 000 skritt på Benjamin i dag også

KE’ D GÅR I? MAI 2024
Ingen jobb for stor, ingen for liten når du er sceneansvarlig Benjamin M Rosenlund har full kontroll Tekst og foto: Ann-Mari Gregersen / Syde AS

KE’ D GÅR I? MAI 2024

19.02

“Ole, smekker du igjen døren”?

19.05

“Etternølere, åpne døren. Rad 13, plass 10 kommer inn”.

19.09

På plass bak scenen Benjamin skal etter planen hjelpe den godt voksne pianisten på plass Først 10 låter med andre

19.40

“Vi får aldri request på “I just can't help believing" Tror jeg sang andre vers feil ” Bandet er i sjokk over bergenspublikummet

19.42

Pianisten går på scenen selv. “Da kan jeg sjekke Del Barco". Ned en ståltrapp og inn backstage “Har alt du trenger?” “Ja, har pils og snus! Aldri noe tull på Bull ”

21.00

Siste show er i gang med Stand Up Bergen på LOB. Benjamin kan ta Stetson-capsen og gå hjem.

Ole Bull-huset holder det gående litt til

01.00

Ansvarlig for bar og scene stenger. 05.00

Renholdspersonalet kommer 09.00

Ny kontordag. For Benjamin betyr det kontrakter, planlegging, teknisk tilrettelegging, tidsplaner, ridere og å fordele ansvar

PS: Det må lirkes ut av ham, men Benjamin lager også musikk Sjekk ut Trollstøv!

Elvis-musiker Glen D Hardin støttes trygt ned av Elvis fest-primus motor Helge Kvamme Benjamin åpner døren og loser videre inn backstage

Brus og frukt Tro hva Elvis hadde sagt til backstage-ønskene anno 2024?

Oversikten holdes bak teppet -Stetson–capsen var morfars sin Et fint minne, og praktisk om vinteren med nedfellbare øreklaffer!

Har du sjekket ut aktivitetskalenderen, med oversikt over alt som skjer i Bergen sentrum?

Har du vært på jakt etter et sted eller en side hvor du kan få full oversikt over alt det spennende som skjer på arrangementsfronten i Bergen?

Nå kan du slutte å lete! På bergensentrum.no har vi nemlig aktivitetskalenderen Hva skjer? Her finner du komplett oversikt over det meste som skjer i Bergen sentrum.

Få full oversikt her KE’ D GÅR I? MAI 2024
KE’ D GÅR I? MAI 2024

- Jeg anbefaler alle å melde seg på et nybegynnerkurs i standup, uansett om du ønsker å bli komiker eller ei, sier Suzanne Michelle Rødseth, MDG-politiker og Standup komiker.

KE’ D GÅR I? MAI 2024

DET SIES AT FOLK ER MINDRE REDD FOR Å DØ, ENN Å SNAKKE I FORSAMLINGER

Vi møter Suzanne Michelle Rødseth på Vågal der duften av nytrukket kaffe og smilende servitører treffer oss. Reggaemusikk spilles over anlegget og fra bakgården kan vi høre latteren flyte. Suzanne har stått på stand up-scenen 3 ganger. Vi ble med den fjerde.

Det er ikke farlig, bare litt skummelt!

Det er ikke hver dag man møter en MDG-politiker som også står på standup-scenen Suzanne er nyvalgt fylkespolitiker, nestleder i samferdelseskomiteen og litt komiker her og der

- Jeg anbefaler alle å melde seg på et nybegynnerkurs i standup, uansett om du ønsker å bli komiker eller ei.

Det er kanskje utradisjonelt for en politiker å velge stand up, men Suzanne sier at det er utrolig god trening Der får hun øvd på å forberede seg skikkelig, i tillegg til å takle eventuelle ubehagelige situasjoner og respons

10 vitser om dagen i et år gir deg 30 gode minutter på scenen Vi sitter på Vågal fordi Suzanne har tatt initiativ til å samle andre komikere til å ha "skrivesessions" her en gang i uken

- Når du kommer hjem fra en lang jobbdag er det fristende å sette seg ned og slappe av med noe hjernedødt på Netflix. Derfor har jeg valgt å ha en avtale en gang i uken på Vågal, slik at jeg får et miljøskifte, innspill fra andre og den gode stemningen

For å bli god på standup-scenen gjelder det som mange andre ting i livet å øve, øve og øve Hun har bare stått på scenen 3 ganger før, og forrige gang var en tung opplevelse

- Det var så fint vær, så det kom bare 8-9 stykker. Da kjente jeg litt på det, det var litt som å spille basketball på en tjukkas.

Selv om responsen ikke var voldsom, følte Suzanne likevel på mestring Hun følte at settet hennes gikk bra, linjene fløt og hun måtte bruke jukselappen mye mindre

8 komikere med 5 minutter til disposisjon

Vi går ned trappene på Børskjelleren, fra solskinn og måkeskrik til en mørk og travel kjeller. Du kan føle nervøsiteten og spenningen mens salen fyller seg opp Suzanne er nummer tre og hun ser litt nervøs, men veldig klar ut

- Vi pleier å ha en konkurranse på lønningspilsen hos MDG, der de med mest hatkommentarer får påspandert drikke hele kvelden. Jeg vinner aldri så gjerne send meg hatkommentarer på mail, så jeg endelig kan få litt gratis pils!

Salen bryter ut i latter Suzanne klarer seg veldig bra, hun treffer på linjene, ser publikum og de digger det hun tuller med Nok en gang gikk det bra, det er utenfor komfortsonen du utvikler deg og det er ikke farlig, bare litt skummelt

Redaksjonell annonse
KE’ D GÅR I? MAI 2024
Tekst og foto: Malin Isaksen / Syde AS

EN JUBILEUMSUTSTILLING BLIR TIL

- KONG MAGNUS LAGABØTES LANDSLOV 750 ÅR

Vi møter prosjektleder Espen Kutschera og tas med for en kort omvisning mellom spredte utstillingsmontre, materialer og folk i arbeid i lokalet som snart skal fylles med middelaldergjenstander og dokumenter, replikaer, og ikke minst ett av de eldste bevarte eksemplarene av Magnus Lagabøters landslov, Gulatingsversjonen, innlånt fra Nasjonalbiblioteket

- Boken får hedersplass i lokalet, og blir plassert i en spesiallaget monter som er både sikkert og trygt for påvirkning utenfra, både med hensyn til den historiske verdien boken har, og i forhold til temperatur og luftfuktighet, forklarer Espen

Sikkerhet og tilrettelegging for å

bevare gjenstandene gjennom utstillingsperioden er et høyt prioritert tema når både skjøre originaldokumenter og ekte middelaldergjenstander skal stilles ut, og hver enkelt gjenstand skal oppbevares under best mulige forhold

- Luftfuktighet er for eksempel noe vi må ta hensyn til, og derfor vil noen gjenstander bli satt i en eget lite monter inni monteren med andre gjenstander. Dette er fordi dokumenter for eksempel trives best med en annen luftfuktighet enn gjenstander av metall. Konteksten og fortellingen gjenstandene tilfører hverandre gjør at dette blir den beste løsningen fra et opplevelsesperspektiv

Hele utstillingen er med andre ord tilrettelagt for å ta de besøkende med på en historiefortelling mens man vandrer, og det merker vi allerede fra inngangspartiet. Med store stillaser på utsiden foregikk det et nøye monteringsarbeid på de store vindusflatene Her blir man satt tilbake i tid med enkle, men effektfulle grep

- Dette var en av de første tingene vi alle ble enig om å ha med på denne utstillingen. Her har vi nemlig skapt en slags rekonstruksjon av utsikten som var fra dette området i tiden rundt lovskapningen, forklarer Espen ivrig.

På vinduene «ser vi ut» på middelalder-Bergen

Tekst og foto: Janicke Hansen / Syde AS
KE’ D GÅR I? MAI 2024 Redaksjonell annonse
Prosjektleder Espen Kutschera gleder seg til utstillingen står ferdig mot slutten av mai

Vi skimter Rosekrantzstårnet og Håkonshallen, slik de kan ha sett ut den gangen, men utsikten domineres av to store steinkirker som lå på Holmen, området rundt Håkonshallen, på denne tiden, Store Kristkirken og Apostelkirken.

Vi skimter også Nordnes i det fjerne som et lite nes uten bebyggelse på andre siden av Byfjorden, og ved vannkanten står det små sjøboder og trebåter ligger i fjæren

- Kom man seilende inn til Bergen på den tiden var det altså ikke Håkonshallen og Rosenkrantztårnet man først la merke til, selv om de i dag troner som historiske arkitektoniske ikoner.

Slik kan utsikten mot Holmen ha sett ut i Middelalderens Bergen

Angela Weigand, konservator for arkeologiske gjenstander ved Universitetsmuseet i Bergen, forbereder en stridsøks til utstillingen på Bryggens Museum

Og Håkonshallen er i aller høyeste grad en viktig del også av jubileumsmarkeringen Det var nemlig her forslaget til Landsloven ble lagt frem i 1274

- Utstillingen er i første omgang dedikert 750-års markeringen for Landsloven, men vi håper også at den skal bidra til at bergenserne blir mer bevisste på sin egen bys historiske betydning helt fra Middelalderen og frem til nå Vi er

jo et patriotisk folkeferd, og vi har mye å være svært stolte av som gjerne ikke har kommet så godt frem i lyset før

Utstillingen åpner for publikum 22. mai og vil vare frem til april 2025.

Utstillingsarkitekt Rune Kvam pusser montrene som skal huse gjenstander og dokumenter i utstillingen

KE’ D GÅR I? MAI 2024

Bli byVENN

Få tilgang på eksklusive tilbud og fordeler. Helt gratis.

Bli en byVENN og motta eksklusive tilbud, nyheter og invitasjoner rett på sms og e-post. Du får kun informasjon om det du interesserer deg for, og maks 4 sms/e-post pr mnd Det er GRATIS å motta både sms og e-post, og det er enkelt å melde seg av tjenesten. Aldersgrense 15 år.

Klikk for mer informasjon

KE’ D GÅR I? MAI 2024
KE’ D GÅR I? MAI 2024

Sufflørene på DNS har et eget dedikert sete på første rad. Manuset er fylt med notater og huskelapper fra prøvene.

annonse KE’ D GÅR I? MAI 2024
Redaksjonell

DNS har 3 sufflører Vi tok en prat med Britney Elise Sudmann-Mack og Birte Valkyrje Rolland.

Hva gjør dere før en forestilling har premiere?

BE: Det hender at vi leser korrektur på manus før leseprøve Trykkfeil, skrivefeil, formateringsfeil som Æ, Ø og Å er godt å få vekk før manus går til leseprøve Språkfeil plager meg, fordi jeg har godt språkøre og er veldig opptatt av språk og grammatikk generelt. Vi printer også manus og binder det inn.

B: På en ganske utdatert maskin… Jeg er glad i innbindingsmaskinen fra Sveits, men den tar 20 ark om gangen Noen tusen sider med 150 siders-manus tar tid

Så kommer leseprøvene?

B: Det er sufflørens ansvar å holde manus oppdatert, ha oversikt over hvor alle er på scenen, hvor de går inn og ut og hva de tar med seg. I én prøvetime kan de ha forsøkt 7 ulike oppsett.

BE: Prøveperioden er vår viktigste arbeidsperiode Det er ikke mange som er der hver eneste prøve

PRODUKSJONENS FELLES HUKOMMELSE

- EN SUFFLØR SNAKKER MYE, MEN IKKE NÅR DU TROR HUN GJØR DET.

Før satt sufflørene i en boks foran scenen. Nå har de eget sete. Men det største arbeidet starter langt tidligere, med en maskin fra Sveits.

Det er vi En sufflør sa det så beskrivende: «Vi er produksjonens felles hukommelse.» Vi skal hjelpe med replikkene og huske replikkene. Språkkunnskap er en stor fordel, og å lese noter blir også viktigere.

Hva er aller kjekkest?

B: Jeg har master i teatervitenskap, er lektor i norsk og har jobbet som pedagog - men elsker teater Jeg skriver tekster selv, men har ikke et behov for å være PÅ scenen. Jeg liker best prosessen.

BE: Den tette jobben med skuespillerne! Jeg hadde en skuespillerdrøm, men manglet selvtilliten til å satse Jeg er veldig glad i språk og tekster, og har dobbel bachelor i Theatre Arts og International Studies fra USA - så sufflør ble en naturlig del av drømmen

Hva skjer rett før forestilling?

B: Vannflasken fylles, og vi sjekker at pæren i suffliputen virker!

BE: Myggen må også virke. I produksjoner med musikk og lyd, går vår suffli i høyttalere på scenen

Da kan vi snakke lavere, så publikum ikke hører oss så godt.

Setene fylles. Adrenalinet stiger. Full konsentrasjon. Ingen pauser. Ble det stille fra første rad?

B: Jeg satt klar som alltid, men trengte ikke gi suffli

BE: Det var en del tekstrot En skuespiller hoppet over tekst som hadde stikkord for både musikk og arrangement. Den teksten måtte vi ha med, så jeg måtte få ham inn igjen på riktig sted i teksten. Det er veldig uvanlig at jeg må sufflere under forestilling.

Mange forsøker å være løgne. “Nå må du bla over ” , fikk jeg en gang høre. De fleste lar oss jobbe i fred

Tekst: Ann-Mari Gregersen . Foto: Janicke Hansen | Syde AS
KE’ D GÅR I? MAI 2024
Birte Valkyrje Rolland og Britney Elise Sudmann-Mack er 2 av 3 faste sufflører på Den Nationale Scene i Bergen

DET HANSEATISKE MUSEUM OG SCHØTSTUENE -UNIKE I VERDEN!

Har du lurt på hva som skjer bak presenninger og stillaser på den ikoniske fasaden av i Finnegården 1a på Bryggen? Bryggens eldste og best bevarte hus og bygård, Det Hanseatiske Museum, gjennomgår en omfattende restaurering etter over 150 år med museumsdrift.

Det Hanseatiske Museum, Schøtstuene og Syde AS

Blant de 62 bygningene på Bryggen er det kun Det Hanseatiske Museum i Finnegården 1a fra 1704 som er bevart innvendig, og viser hvordan folk bodde og levde under hansatiden. Det karakteristiske bygget ble museum allerede i 1872, og står også på UNESCOs verdensarvliste.

Omfattende restaurering for fremtidens generasjoner

Det Hanseatisk Museum er et av Bergens og Norges best besøkte museum, og en viktig internasjonal formidler av hanseatenes historie Museet tar for seg livet til de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet som mellom 1360 og 1761 drev handel med tørrfisk og korn fra Bryggen.

Grunnet store setningsskader gjennomgår nå det historiske bygget omfattende restaurering som blant annet innebærer å heve bygget og å erstatte fundamentet

Når alt er ferdig vil det «nye» Hanseatiske Museum bli et museum i verdensklasse

Restaureringen gir museet en sjelden mulighet til å fornye utstillingene, dels basert på ny kunnskap som blir avdekket gjennom restaureringen. Museet vil få ny resepsjon, butikk og introduksjonsrom i første etasje, mens andre og tredje etasje vil få nye utstillinger Her blir det også spennende muligheter for møter og seminarer

Planen er at restaureringsarbeidet skal være ferdig tidlig 2027 og museet ser frem til å kunne ønske tilreisende og ikke minst lokalbefolkning i alle aldre velkommen!

Schøtstuene er midlertidig museets hovedarena

Mens vi venter på at Finnegården 1a skal åpne for publikum igjen er Schøtstuene, vis á vis Mariakirken, museets hovedarena

Schøtstuene er unike i verdenssammenheng og bare bygningene i seg selv er verdt et besøk Klyngen av de små røde husene vitner om en svunnen tid, og bak porten inn til de tyske kjøpmennenes verden, kan fire stuer og to ildhus besøkes. Åpen peis, vakre lysekroner og langbord i Jakobsfjorden og Bellgårdens schøtstue gir innblikk i hanseatenes verden

Schøtstuene var tradisjonelt hanseatenes forsamlingsrom og møtested Det var her de møttes for å dele mat og drikke og alt fra fester til undervisning ble arrangert Visste du forresten at hanseatene hadde egne lover, som skilte seg fra lovverket ellers i byen? Stuene ble derfor også brukt til rettsmøter.

Opplev en av Bergens best bevarte hemmeligheter

Dramshusens schøtstue er fra 1703, og er den eldste av stuene Her finner du rundt 300 år gamle

Tekst:
KE’ D GÅR I? MAI 2024
Schøtstuene står som en liten klynge av små røde hus, vis a vis Mariakirken (Foto: Silje Katrine Robinson)

KE’ D GÅR I? MAI 2024

Tekst

rankemalerier på veggene, og gjemt under ildhuset til denne enestående stuen finner du en av Bergens best bevarte hemmeligheter: middelalderruinen fra ca. 1280! Ruinen kan du ta nærmere i øyesyn gjennom et glassgulv.

Spennende lokalhistorie for både liten og stor

Omvisninger på Schøtstuene og Bryggen, aktivitetsdager og gratis foredrag i hagen til Schøtstuene er en sentral del av Det Hanseatiske Museums måte å formidle den rike og spennende historien om hanseatene og hverdagslivet på.

Omvisningene foregår på ulike språk, inklusiv norsk, så her er det muligheter for både små og store historie interesserte å bli både fascinert og begeistret

Det er et omfattende restaureringsarbeid som foregår i Finnegården 1a på Bryggen

Dramshusens schøtstue med rundt 300 år gamle rankemalerier på veggene (foto: Silje Katrine Robinson )

Schøtstuene Åpningstider: Mandag- søndag kl.11-15

Adresse: Øvregaten 50, 5003 Bergen

Billettpriser:

Voksen: 150

Student: 75

Barn inntil 18 år: gratis

www.museumvest.no

Følg oss på TikTok!

Vil du bli inspirert, få med deg hva som trender og

holde deg oppdatert på motenyheter fra byen?

Følg oss på TikTok @bergensentrum, så holder du deg oppdatert på det siste innen mote og livsstil fra sentrumsbutikkene!

KE’ D GÅR I? MAI 2024

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.