byLIV Bergen #1/2023

Page 1

byLIV BERGEN

BERGEN LIVE: MAMMA MIA UNDER ÅPEN HIMMEL!

BRYGGEN HUDLEGESENTER: NYTT KVELDSTILBUD

PORTRETT: MICHELLE ULLESTAD ER ÅRETS URØRT 2022

BERGEN PARKERING: STRESSFRI PARKERING I SENTRUM

AKADEMIKLINIKEN: OPPLYSNING OG KUNNSKAP ER VIKTIG

BRGN: REGNTØY ÅRET RUNDT

# 1/2023
Shopping- og trendmagasin med fokus på Bergen sentrums urbane kvaliteter innen mote, interiør, mat, velvære, kultur og uteliv.

Ansvarlig utgiver:

Bergen Sentrum AS Handelens- og Sjøfartens hus Olav Kyrresgate 11, 5014 Bergen bergensentrum.no

@bergensentrum

Daglig leder: Steinar Kristoffersen: steinar@bergensentrum.no

Markedssjef: Thomas Ottesen: thomas@bergensentrum.no

Salgsansvarlig: Thomas Gundersen: thomasbyliv@gmail.com / tlf. 400 77 478

Produsent:

BTSG Media AS

Trykk: Aksell

Grafisk Design: Aksell

Innholdsprodusenter:

BTSG Media AS, og Mai Silje Vabø

Bidragsytere:

Forsidebilde: Kroken i Sandviken, Anna T. Takle Styling, makeup og prosjektleder: Luciana Thunem

Fotograf moteserie: Francisco Munoz

Modeller: Celina da Silva

Om byLIV:

byLIV er et høykvalitets shopping- og trendmagasin med fokus på Bergen bys urbane kvaliteter, særlig innen mote, interiør, mat, velvære, kultur og uteliv. Magasinet utgis av medlemsbedriftene i samarbeidsorganisasjonen Bergen Sentrum AS, i samarbeid med BTSG Media AS. Gjennom fire årlige utgivelser vil byLIV gjøre leserne bedre kjent med de urbane kvalitetene i bykjernen og bidra til at Norges vakreste by blir tatt enda mer i bruk på helårsbasis.

Distribusjon

• Opplag: 20.000 pr utgivelse, 3 utg. i året.

• Distribueres i postkasser til utvalgte postnumre, magasinstativer i kjøpesentre, butikker, serveringssteder og andre sosiale møteplasser i sentrum. Magasinet i sin helhet gjøres tilgjengelig og distribueres i elektronisk utgave. I tillegg vil redaksjonelt innhold som bildeserier og artikler publiseres på våre nettsider og deles i våre sosiale medier.

• Mobil distribusjon: Kundeklubben byVENN; sms 70.000+ medlemmer.

Velkommen til byLIV

Bergen sentrum er bergensernes klare førstevalg når det gjelder shopping, servering, kultur og opplevelser. Årsomsetningen innen handel og servering alene er godt over 7 milliarder kroner. I tillegg har sentrum et yrende kulturliv, og et stort og variert overnattingstilbud.

Den vakre byen vår ligger omkranset av de flotteste kulisser man kan tenke seg, og byens allmenninger, strøk og smau oser av historie og særpreg.

byLIV vil gi deg enda bedre oversikt over det store og varierte tilbudet som finnes i Bergen sentrum.

Magasinet utgis av sentrumsbedriftene selv gjennom samarbeidsorganisasjonen Sentrumsforeningen og Bergen Sentrum AS som på non profit basis arbeider for at folk og bedrifter i hele regionen skal ha en mest mulig levende, trivelig og attraktiv by.

Vi ønsker at byLIV skal gjøre deg enda bedre kjent med det unike, snart 1.000 år gamle bysenteret ditt, og at magasinet skal bidra til at byen din skal bli tatt enda mer i bruk hele året.

At tilbudene i Bergen sentrum blir hyppig brukt er nemlig helt avgjørende for at vi også fremover skal ha en variert og spennende by.

Jo mer du bruker sentrum, jo mer attraktiv blir byen din. Så, god lesning og kos deg i sentrum så ofte du kan!

Beste hilsen

Steinar Kristoffersen Daglig leder, Bergen Sentrum AS

MILJØMERKET 2041 Trykkeri 0699
NO - 1553 byLIV
 

Nye klassikere fra CELINE

Kom innom oss og se utvalget fra CELINE. Vi hjelper deg med å finne den nye brillen din!

kroghoptikk.no | 800 57 644 | Xhibition | Lagunen Storsenter
CELINE CL40252I 01A KR 3.700 Foto: Janne Rugland. Vi tar forbehold om trykkfeil.
TIMELESS BERGEN. Torgalmenningen 8, Galleriet Tlf. 95 47 56 55 - www.urmakergjertsen.no
GREAT STYLE IS

Baume & Mercier Riviera Baumatic er nettopp det. Første gang lansert i 1973 – fortsatt like gjenkjennbar. Quality, reliability and performance trenger ingen oversettelse. Du skjønner det når du har den på armen.

RIVIERA BAUMATIC 10616 – 42mm

Manufacture kaliber BM13-1975A selvtrekkende automatikk med 120 timer/5 dagers gangreserve. Antimagnetisme opptil 1500 Gauss. Nøyaktighet -4/+6 sekunder per døgn. Semi-transparent safirglass tallskive enten i blå eller sort. Vannresistens 100 meter. Baume & Merciers Fast Strap verktøyfrie hurtigskift-system. Vei. kr. 40.560.-

Camilla Pihl Denim hos INFINITY

Nå lanserer vi nye Camilla Pihl Denim hos INFINITY! En utrolig lekker kolleksjon med alt fra kjoler og jumpsuits til jeans og jakker i fantastisk denimkvalitet og ulike vasker. Se hele kolleksjonen og finn dine nye favoritter til våren hos INFINITY.

Strømpedamen

Strømper og hold-in av beste kvalitet. Man skulle ikke tro det, men den lille butikken Strømpedamen er norges største spesialforretning i alle typer strømper, hold-in-produkter og ulltopper. Eier av butikken, Karen Moe, har 20 års erfaring, så du kan være sikker på at du får unik service og kvalitetsprodukter. Velkommen innom oss i Markeveien eller Jon Smørs Gate 2

Scabal

Våren er tid for feiring og fest! Vi har fått inn et bredt utvalg av norske kjoler fra Love Lolita, og er klare for vår og sommer i friske fine farger. Vi har kjoler til alt fra store og små anledninger, 17. mai, dåp, bryllup, konfirmasjon, eller til sydenferien vi alle lengter mot. Velkommen innom!

YellowKorner nå hos Glass Thomsen

YellowKorner sitt brede utvalg fotokunst finner du i underetasjen hos Glass Thomsen, og du kan finne en enorm mengde kunstverk fra en rekke fotografer fra hele verden. Her finner du fort prikken over i-en til stuen, hytten eller kontoret. Bildene er trykket på aluminiumsplater; noe som gir en helt unik skarphet og klare farger du ikke har sett før! I tillegg er alle bilder stemplet og kommer i begrenset opplag, noe som gjør det ekstra stas å ha på veggen, kun hos deg.

byNYTT www.bergensentrum.no 8 | byLIV

W Eiendomsmegling

Våre dyktige meglere har en omfattende forståelse for eiendomsmegling, og jobber hardt for å være en god rådgiver og mellommann for både kjøpere og selgere gjennom hele salgsprosessen.

Med et sterkt fokus på presentasjon og klargjøring etterstreber vi på å lage unike annonser som fremhever boligens særegne egenskaper og skiller dem fra hverandre i et konkurransepreget marked.

Vi vet at en god markedsføringsstrategi er nøkkelen for å gjøre boligen så attraktiv som mulig for potensielle kjøpere, og vi benytter en

kombinasjon av tradisjonelle og moderne markedsføringsverktøy for å nå ut til så mange relevante interessenter som mulig.

Vi sørger for at våre kunder får en personlig oppfølging og støtte gjennom hele prosessen, og vi arbeider alltid med integritet og ærlighet.

Hos W Eiendomsmegling får du en kombinasjon av profesjonell ekspertise og en personlig tilnærming, noe som gir deg en trygg og god opplevelse når du skal gjennom din boligreise.

Vårt team har en folkelig og uhøytidlig tilnærming – vårt mål er at alle våre kunder skal føle seg sett og hørt!▗

g Hils på vårt team!
W Eiendomsmegling er et meglerselskap med fokus på å levere en strålende kundeopplevelse til våre interessenter, kjøpere og selgere.
www.bergensentrum.no 10 | byLIV
Redaksjonell annonse
g Vi hjelper deg å realisere din boligdrøm g En tydelig engasjert eiendomsmegler med glimt i øyet.
gVibistårdegmedkjøp og
salg, elle r s pørsmål du måttehaomeiendom.

Innhold

W Eiendomsmegling 10 Portrett: Årets urørt 2022 12 Bergen Live under åpen himmel 18 Nytt i Byen 24 Storsuksessen Delicatessen 28 Smileworks på Galleriet 32 Påskenøtter 36 The Beauty Lab 38 BRGN: Regntøy året rundt 42 One Ocean Week 50 Bryggen Hudlegesenter utvider 52 Velkommen til Akademikliniken 56 Stressfri parkering 58 Skyss: Familierabatt hele uken ............................................. 62 Bergens gatekunstnere ......................................................... 64 Polestar 2 ............................................................................ 70 Organiser med Clas Ohlson ................................................. 72 Vårens solbriller ................................................................... 78 Portobello Road i Bergen?.................................................... 80 Stor Kulturkalender! ............................................................ 82 #bergensentrum .................................................................. 84 Gårdeiere: Magic Norway .................................................... 86 Moteserie ............................................................................ 90 50 86 72 42 18 52 12 64 www.bergensentrum.no 11 | byLIV

Jeg skriver veldig åpent og ærlig. Alle tekstene mine kommer fra egne erfaringer og har knagger fra mitt liv.

Foto: Irene Ulveseth

Michelle Ullestad – Låtskriving er min terapi

Årets urørt 2022 var et nytt navn for mange. Men Michelle Ullestad (28) er på god vei mot å ta sin plass blant det som er et voksende, stadig mer imponerende utvalg av norske popartister på den musikalske stjernehimmelen. For Michelle handler det bare om å få lov å skrive, leve og bearbeide livet gjennom musikken.

Det er en ung jente med store øyne og langt hår i en liten palme på toppen av hodet som stiller til intervju på en kald og regntung bergensettermiddag i januar. Hun drikker varm sjokolade på Landmark, snakker både fort og uten tenkepauser, og utstråler en slags usikker tilhørighet i livet rundt seg.

Uro

Michelle er ikke en av de mange tilbakelente, selvsikre og avslappede artistene man gjerne møter i bransjen. Hun kikker mye rundt seg, og sitter konstant fremoverlent – som om hun alltid er klar

for det neste som skal skje. Det er ikke vanskelig å se hvor sangen Uro har sin opprinnelse.

– Jeg skriver veldig åpent og ærlig. Alle tekstene mine kommer fra egne erfaringer og har knagger fra mitt liv. Mye av det er helt spesifikt, og de som kjenner meg vil nok kjenne igjen mye, smiler hun. Likevel er det ikke bare de nærmeste som kan relatere til tekstene til 28­åringen.

– Uro handler for meg om livet med ADHD, som jeg fikk diagnose på allerede da jeg var 8 år gammel. Men for mange av de som lytter til den, handler det bare om livets gleder og sorger. Jeg synes det

er fint at den ikke er så direkte at man må ha opplevd det samme som jeg har, men at det likevel har en tydelig kilde i det, forteller hun.

Terapi

Den unge vossingen er tydelig på at hun alltid skriver for seg selv. Det er ikke alt som blir til låter, og ikke alt slippes. Noe holder hun igjen, og håper at det til slutt skal føles greit å synge om også det.

– Å skrive, produsere og ikke minst fremføre låtene mine er den beste terapien jeg kan få. Hver gang jeg synger en sang, bearbeider jeg opplevelsene knyttet til ›

teksten litt mer, helt til jeg er ferdig med det. Å få lov å fremføre det til et publikum som liker det jeg gjør er bare bonus, smiler hun.

Kjærligheten blomstrer

Så langt i karrieren har det handlet mye om livets vanskeligheter, tunge stunder og sorg. Men med sitt første album på vei, og mye ny musikk utover våren, sommeren og høsten håper Michelle å vri fokuset litt. For de siste årene har det vært mye kjærlighet i livet hennes.

– Albumet blir nok litt mer lystig. Det er fortsatt veldig personlig, og jeg er minst like åpen, men jeg har behov for å skrive om, og bearbeide det positive også. Det er like viktig å være i, og oppleve de gode øyeblikkene i livet som de vonde. De siste fire årene har vært veldig gode, understreker hun.

Bare Mamma

Michelle er like åpen i intervju som hun er i tekstene sine, og er ikke redd for å snakke om verken kjærligheten eller datteren, som nå er blitt åtte år gammel. Det var da hun var diagnosert med fødselsdepresjon at Michelle begynte å skrive. Åtte år senere er hun på vei mot å bli en ordentlig pop-stjerne.

– Det har vært krevende, og er mye jobb. Jeg har dårlig samvittighet for Lilje når jeg er ute på konserter eller bruker kveldene på å skrive. Men samtidig er det viktig for meg at hun ser og opplever at Mamma jobber hardt, og at det gir resultater. Om jeg hadde vært sykepleier hadde jeg også jobbet om kveldene, så jeg prøver å ikke la det påvirke oss negativt, eller tenke for mye på det.

For Lilje er Michelle bare Mamma, men hun begynner å bli stor nok til at konseptet «Popstjerne» ringer en bjelle.

Inspirasjon og motivasjon

– Her en dag hørte vi The Weeknd på radio-

en, og Lilje spurte om jeg kjente ham, ler Michelle. Hun måtte skuffe datteren, men Michelle selv er stolt og stadig overrasket over hvor mye respekt, respons og anerkjennelse hun får for musikken sin.

– Jeg står på scenen sammen med andre, mer erfarne artister og både lærer og motiveres av å se hvordan de fanger publikum. Blant annet gjorde jeg en event med Kamelen, som virkelig grep publikum på en helt egen måte, og fikk dem opp av stolene og synge med i finstasen. Det er vanskelig, og var utrolig inspirerende å se.

Rar og normal

Andre som inspirerer er Dagny, og Michelle drømmer om å være like naturlig på scenen. Hun håper at både hun og musikken vil utvikle seg videre, og nå nye høyder i årene som kommer.

– Musikken min har allerede et ganske stort spenn, med alt fra akustisk til klubb og indie. Jeg valgte å slippe musikk med en gang den var ferdig, og bruker ikke tid på å jobbe med å finne «min sound». Det skjer etter hvert, og musikken min endrer seg sammen med meg. Jeg har enda mye jeg ønsker å leke med, og vil fortsette å prøve meg frem, lover hun.

Michelle beskriver seg selv som vimsete, omsorgsfull, lur og sjarmerende, med en god dose rebell i seg. Hun liker å utfordre regler, men føler dem pent dersom det gir mening. Slik er det også i musikken hennes. Sangene både utfordrer og overrasker, men går gjerne tilbake til normen ved behov.

Stedene som skiller seg ut Med en barndom som innebar mye flytting, hit og dit mellom Bergen, Alver og til slutt Voss, har Michelle gjort en innsats for å gi Lilje et permanent og godt hjem, med alt hun trenger innenfor rekkevidde. I Bergen har Lilje storfamiliene lett tilgjengelig, og når Michelle må ut på jobb er det barnevakter i fleng å velge i.

– Jeg har egentlig ikke noen sterke barndomsminner eller tilknytning til noen av stedene jeg bodde i barndommen, innrømmer 28-åringen, og forteller at det er vanskelig å knytte bånd til steder når man

Foto: Irene Ulveseth

er vant til å flytte regelmessig, innrømmer hun. Men i voksen alder har Michelle funnet sine steder i datterens hjemby.

– I en av de nye sangene nevner jeg for eksempel Biskopen. Der er jeg ofte, og jeg har mange gode minner derfra. Det er et fint sted for en date, fordi det går an å snakke over musikken. Ellers trives jeg de fleste steder hvor det er hjemmekoselig og god stemning.

Et sunt miljø

Musikkmiljøet i byen er også en positiv opplevelse, og Michelle tror det er et sunnere fellesskap her enn andre steder.

– Jeg tror vi har mindre spisse albuer, og er flinke til å heie hverandre frem i Bergen. Det har vært lett å få venner, og mange som er gode støttespillere – selv om jeg ofte må dra tidlig eller ikke får deltatt i alt på grunn av de som venter på meg hjemme. Det setter jeg stor pris på, og det gjør jobb/hjem balansen mye lettere, sier Michelle.

Nyter regnet

Selv været i regnbyen er ikke noe å klage på i følge sangeren.

– På regntunge dager der det er grått og fælt er det deilig å jobbe uten dårlig samvittighet. Da sitter jeg inne hele

dagen og skriver, og nyter kosen og roen inne, uten å tenke på at jeg skulle vært ute. Det er mye vanskeligere når det er sol, ler hun.

Michelle har kommet langt det siste året, og å vinne Årets Urørt mot slutten av 2022 var en enorm seier. Men i praksis har de store endringene latt vente på seg.

– Jeg tror jeg vil merke mer til det mot våren og sommeren, når konsert- og festivalsesongen begynner igjen, og jeg slipper de nye sangene. Da vil det nok slå meg litt mer. Men jeg tror ikke jeg blir ikke kjent igjen på gaten eller noe altså.

Går fremtiden i møte

I sommer kan du møte Michelle Ullestad på flere festivaler og konserter landet rundt. Sommeren blir travel, og til høsten slippes hennes første fulle album. Det er med andre ord nok et spennende år på arbeidsfronten for den unge bergenseren. Men hva fremtiden bringer, det vet hun ikke – og hva hun drømmer om vil hun ikke fortelle.

– Jeg kan ikke si det høyt, for da må det skje. Det er skummelt å skulle tenke enda større enn den suksessen jeg alt har. Men det er klart at jeg har som mål å kunne leve av musikken 100 %. Og å lønne musikerne slik de fortjener og burde bli.

Det er en stor milepæl, når man får den tryggheten i musikkbransjen. Foreløpig er jeg ganske fornøyd slik det er, sier hun, og trekker på skuldrene.

Og om 10 år?

– Om ti år er jeg 38 år gammel … Jeg håper jeg er den samme, men har skaffet meg mer kunnskap, livserfaring og er en mer reflektert person. Kanskje jeg har skrevet en bok eller to, eller regissert en kortfilm. Jeg kunne gjerne tenkt meg å lage et barnealbum med tiden. Og så har jeg sikkert fått grå hår etter tenåringsårene til Lilje. Jeg håper virkelig ikke hun tar etter meg der, ler Michelle mens hun pakker sammen tingene sine og vi avslutter intervjuet.

Vi ønsker Michelle Ullestad lykke til med nye låter, nytt album, og en forrykende festivalsesong. Ikke gå glipp av henne i sommer på Piknikk i Parken, Utkant, Bergtatt festivalen, Jugendfest og Målrock, med mer!▗

Å skrive, produsere og ikke minst fremføre låtene mine er den beste terapien jeg kan få.
Foto: Irene Ulveseth
www.bergensentrum.no 15 | byLIV
Foto: Irene Ulveseth

VÅR: SOLRIKE DAGER OG MØRKE KVELDER

Det går endelig mot vår, og det er deilig å kunne velge bort tunge plagg mot florlette stoff og pastellfarger. Men kveldene kan bli kalde, og byr på koselige timer innendørs. Hos Netty finner du det perfekte kompliment til både lyse dager og mørke kvelder.

Marie Jo har denne sesongen en mengde herlige sett og ekeltprodukter i fristende pastell. Calida Daylight Dreams pysjen er en drøm, og inviterer til mang en rolig vårkveld med tente lyd og en god påskekrim i fanget.

Ser du etter noe mer mørkt og nedtonet kan sett og BH fra populære Champs Elysees, Femilet eller Primadonna være tingen for deg.

Kos deg, hilsen Netty!

Shoppingtips fra Netty
«Daylight Dreams pysj», Calida 1179,– «Champs Elysees Balconette BH», Chantelle 1170,– «Stringtruse», Chantelle 590,– «Jane Push-Up BH», Marie Jo 1319,– «Deauville BH», PrimaDonna 1319,– «Mary BH», Femilet 770,– «Vita Truse», Marie Jo 689,– «Vita BH», Marie Jo 1259,– «Jane BH», Marie Jo 1259,–
www.bergensentrum.no 16 | byLIV
«Champs Elysees T-Shirt BH», Chantelle 1100,–

Ekte øyeblikk

Kom på Akvariet og opplev denne tjommien i tillegg til kule fisker, otere, sjøløver, pingviner, krokodiller og verdens kuleste dyrepassere ... ... tett på!

Åpent hver dag. akvariet.no

En av verdens mest solfylte musikaler settes opp utendørs på Bergenhus Festning – Plenen i sommer med den originale besetningen fra Londons West End. «Mamma Mia!», for en kveld det blir!

under åpen himmel!

Se for deg dette: det er en varm sommerkveld i Bergen. Du sitter under blå himmel på en gressdekt plen og venter spent på det som er i ferd med å innta scenen. Du får øye på kulissene, som minner om ekte gresk ferieidyll, før de første ABBA-tonene fyller festningsområdet. «Mamma Mia»musikalen er i gang på Bergenhus Festning – Plenen!

– Det er en glede å kunne bringe den originale «Mamma Mia»- forestillingen til Bergenhus Festning neste sommer – direkte fra London. Den hjertevarme historien fortalt gjennom ABBAs fantastiske katalog er perfekt å oppleve utendørs, sier Frank Nes fra arrangøren Bergen Live.

Solgte ut i 2010

Første gang verdenssuksessen kan oppleves utendørs i Norge er det

som en del av musikalens største internasjonale utendørsturné noensinne. De fire forestillingene i Bergen settes opp fra 29. juni til 1. juli, hvor store stjerner som Sting, Wyclef Jean, Björk og Robert Plant spilte konserter i fjor sommer.

I 2010 ble turnéversjonen av den internasjonale musikalen satt opp med seks forestillinger i Vestlandshallen, og alle billettene ble revet bort. Etter skussmålene å dømme blir ikke utendørsforestillingene mindre storslått. I 2021 ble den første utendørsproduksjonen av hitmusikalen satt opp med 23 forestillinger i Harewood House – Leeds til strålende mottakelse.

Gresk sommeridyll på Bergenhus Festning

En mor. En gifteklar datter. Tre mulige fedre og en uforglemmelig tur til alters. Historien fra en

Gimme! Gimme! Gimme! «Mamma Mia» – musikalen
www.bergensentrum.no 18 | byLIV
VIPpakkensikrerde beste sitte p l a ssene under «MammaMia».

av verdens mest kjente musikaler er kjent for mange, men aldri før har den vært mulig å oppleve i Norge slik den settes opp i sommer.

Mens historien utspiller seg på scenen kan publikum synge og danse med på ABBAs 24 melodiøse hitlåter, inkludert «Dancing Queen», «S.O.S.» og «The Winner Takes it All».

Det er duket for en påkostet produksjon når ABBA-musikalen flyttes fra London til Bergen. Umiskjennelig greske sceneelementer som asurblått bakteppe og vegger fra Donnas hvitkalkede taverna vil transportere publikum til den lille greske øya Kalokair – uansett vær.

Det vil også være mulig å sikre seg VIP-pakker, som inkluderer pre-party og storytelling fortalt av musikalens produksjon. For å sette den riktige stemningen serveres autentisk gresk gyros og passende aperitiff. VIP-pakken sikrer også de beste sitteplassene under forestillingene.

En av verdens mest spilte musikaler

Når Mamma Mia! settes opp i Bergen er det 24 år siden musikalen hadde premiere i London.

Musikalen er sett av over 65 millioner mennesker verden over og satt opp på 16 ulike språk. På både Broadway i New York og West End i London er musikalen blant den lengstlevende sammenhengende oppsetningen gjennom tidene.

Med originalt lydspor skrevet av Björn Ulvaeus og Benny Andersson fra

ABBA, en av verdens mest innflytelsesrike popgrupper, har musikalen blitt en viktig del av både musikk- og musikalhistorien. Mamma Mia har til og med blitt satt opp på Mandarin.

Tett program i sommer

Enten du er stor ABBA-fan eller bare har lyst på en uforglemmelig helaften vil musikalmagi ute i det fri sikre en av sommerens store kulturelle opplevelser.

Sommeren 2023 vil også by på utendørskonserter på Koengen med storheter som Iron Maiden, Peter Gabriel og Robbie Williams.

For de som liker allsang bør We Love The 90s & 2000s være midt i blinken med artister som Craig David, Snap!, 2 Unlimited, Fatman Scoop, Drömhus med flere.

På Bergenfest blir det også tett mellom høydepunktene med headlinere som Suede, Iggy Pop, Lars Vaular, Sigrid og Sondre Justad. Totalt er 47 artister bekreftet til Bergenfest 2023, fordelt på fire begivenhetsrike dager.

Fredagen gjør Ylvis comeback med hitparade på festivalens hovedscene. Som i suksess-serien «Ylvis i Sogn» tar Vegard og Bård Ylvisåker med seg lillebror Bjarte, samt et rått lag av musikere og en rekke gjester.

Det er bare å begynne å glede seg til sommeren! ▗

Mer info: www.bergenlive.no  @bergenlive  @bergenlive
Foto: Brinkhoff-Moegenburg h Syng og dans med på ABBAs 24 melodiøse hitlåter. h Vær med og opplev et gresk ferieidyll. h Forestillingene i Bergen settes opp fra 29. juni til 1. juli
www.bergensentrum.no 19 | byLIV
«Mamma Mia»-musikalen settes opp utendørs for første gang i Norge på Bergenhus Festning.

SJEKK UT VÅRE MANGE VAKRE VÅRNYHETER

NETTY UNDERTØY STARVHUSGATEN 3 WWW.NETTY.NO

Haaland sko

Match: Colorboost!

I vårens kolleksjon fra DONNA kommer tre små fargerike skinnvesker, som definitivt setter prikken over i-en på antrekket. Velg mellom fargene, gul, rosa og beige, eller ønsk deg alle 3!

Pris: 799

Bergen Broderiservice

Vi er eneforhandler for Strikkefeber i Bergen og fører alle garnkvaliteter derfra. I tillegg til alt det nydelige garnet har vi også en del strikke-stæsj; strikkenett, maskemarkører, oppskrifter, strikke- og heklepinner, og masse annet! Velkommen innom hos oss i Markeveien 11!

Vi går mot lysere tider og mange av vårens nyheter er allerede på plass i våre butikker! Denne våren byr på mange spennende skotrender, alt fra feminine, høye hæler til komfortable sandaler og trendy sneakers – og ikke minst med mange innslag av farger! Noen av våre favorittsneakers denne sesongen fra Stockholm Design Group er disse hvite basket sneakerne med et lekkert fargepanel. De finnes til både han og henne!

Optiker Svabø

I desember stengte vi dørene i vår butikk i Strandgaten og flyttet alle eksisterende kundeforhold og opplysninger inn i vår butikk på Vågsallmenningen. Vi ser frem til å ta imot alle våre sentrumskunder i en og samme butikk og vil som alltid etterstrebe å yte den samme gode servicen dere forventer av oss. Om det er noe du lurer på så ta gjerne kontakt med oss eller kom innom butikken på Vågsallmenningen. Hilsen Optiker Svabø

byNYTT www.bergensentrum.no 22 | byLIV
Kjøkken - Borddekking - Interiør wallendahl.no Strandgaten 17 55 55 13 00
Wallendahl
wallendahlas

Nytt i byen

Det skjer stadige utviklinger i sentrum, og byen utvikler seg. Det er ikke alltid like lett å holde følge, men vi har samlet noen av de største nyhetene i byen den siste tiden.

Engen restaurant

Lasse Smedsvig og Adam Bjerck, grunnleggerne av Bjerck og Adams Matkasse, åpne nylig Engen Restaurant. Stedet tilbyr en moderne brasserie med en New York Steakhouse-twist, en speakeasy-stil kjellerbar og levende musikk til ettermiddagste på søndager. Den historiske bygningen, tidligere eid av avholdenhetsorganisasjonen IOGT, har fått nytt interiør og en enorm lysekrone som midtpunkt i rommet. Smedsvig og Bjerck ønsker at Engen skal bli Bergens svar på Theatre Café, med håp om en stor utendørs sittegruppe med tiden, og ellers store planer videre. Les mer på engenrestaurant.no

Delicatessen

Delicatessen på Galleriet er nyrenovert og har nå blitt en permanent installasjon i kjøpesenteret. Butikken tilbyr et bredt utvalg av høykvalitets, unike italienske produkter, inkludert et omfattende utvalg av ost, kjøtt og andre spesialmatvarer. Fokuset er et høyt nivå av kundeservice, med vekt på å skape en atmosfære av italiensk gjestfrihet. Delicatessen startet som en julemarkedbod, vokste til en pop-up butikk, og har nå en permanent plass i byen. Butikken er dekorert med alle slags oster og hundrevis av kunder besøker den hver uke. De håper å åpne flere steder i fremtiden, men for nå fokuserer de på sin nye lokasjon. Les mer på delicatessen.no

Outland

Etter at Wallendahl flyttet seg opp på 1 plan, har Outland kommet inn i underetasjen ut mot Strandkaien. Den nye, romslige butikken har vært åpen en stund, men er virkelig verdt et besøk. Utvidelsen gir en mer tilgjengelig og rullestolvennlig butikk, en større pauserom for ansatte og mer plass for kunder å bevege seg rundt. Butikken har også et bredt utvalg av nye og spennende produkter.

Selv med mange nye varer har butikkens hovedfokus vært å vise frem produktene som alltid har vært der, men som tidligere var skjult. Kunder har kommentert det bedre utvalget, og atmosfæren har blitt bedre. Den nye butikken gjør det også mulig for Outland å ta tilbake sine gamle tradisjoner, som å ha spillområder, signeringer og andre arrangementer. Les mer på outland.no

www.bergensentrum.no 24 | byLIV

Vinbar no. 16

Marg & Bein utvider, og tilbyr nå casual dining sammen med et fantastisk utvalg vin og sider i Vinbar no.16. Siden åpningen i 2015 har Marg & Bein utviklet seg videre til et stramt konsept, med sterke filosofier. Nyåpningen av Vinbar no. 16, er resultatet av mange års hardt arbeid, og behovet for et alternativ til smaksmenyene hos Marg & Bein. Det er også et flott sted å nyte noe godt i glasset mens man venter på bord i hovedrestauranten.

– Vi har ofte full restaurant, og ønsket å tilby et sted for kundene å vente, uten å stå ute i kulden. Det ble til et sted hvor vi får vise frem vårt store tilbud av norskprodusert sider og vin, og tilby småretter À la-carte, forklarer Angus.

Mange av kundene til Marg & Bein har uttrykket et savn for flere av rettene på Marg & Bein sin tidligere ala-carte meny. Nå er altså mange av disse rettene å finne – og det til en helt grei pris – hos Vinbar no. 16. Les mer på marg-bein.no

Wallendahl

Wallendahl feiret 200 år i oktober, og har i den forbindelse utført store renovasjoner i butikken. Den nye mesaninen ligger opp en trapp, og byr på en fantastisk utsikt over Vågen og Bryggen. Butikken har gjort endringer i sortimentet, og man kan ikke lenger få tak i jernvarer og ting til oppussing, men sortimentet innen kjøkken, borddekking og interiør er vel så bra som før.

Wallendahl har lang fartstid og kan skryte av det beste utvalget i sentrum innen deres målgrupper. Butikken har også nettbutikk med klikk- og hent.

Les mer på wallendahl.no

Vitti Vintage

Har du fått med deg byens siste store snakkis innen bruktmarkedet?

Susanne Sunde og Linnea Wilmot, to miljøbevisste gründere, lanserte i sommer Vitti Vintage – en butikk for brukte og vintage klær. Butikken tilbyr håndplukkede klær fra vintage- og bruktmarkeder over hele Europa. De to jentene har som mål å gjøre det enklere å handle bærekraftig og har skapt en butikk for alle, med unike plagg og rimelige alternativer fra populære merker. Butikken har vært en stor suksess, med lange køer på åpningsdagen og lageret ble raskt tømt. Grunnleggerne drømmer om å kunne utvide virksomheten og fortsette å imøtekomme den økende etterspørselen etter bærekraftig mote i fremtiden.

Se mer på @vitti_vintage

 www.bergensentrum.no 25 | byLIV

Spring/Summer 2023

Olav Kyrres gate 7 5014 Bergen Mon-fri 10-20/sat 10-18 @retrobutikkene www.retro.no
Acne Studios I Barbour I Byredo I Barena Venezia I Canada Goose Drôle de Monsieur I Drakes I Diemme I Envelope I Filippa K I Ganni Holzweiler I Incotex I Joseph I Lardini I NN-07 I Norse Projects Moorer Oscar I Jacobson I Scandinavian Edition I Sebago I SunFlower Tom Wood I Totême I Victoria Beckham I Zimmerman ++

Mange kommer innom butikken vår bare for å nyte, og mimre tilbake til solfylte feriedager i Italia.

Storsuksessen fortsetter for Delicatessen

Har du besøkt Delicatessens nyoppussede lokaler på Galleriet?

Før jul kunne den populære spesialforretningen ønske velkommen til ny og flott butikk i 1. etasje på Galleriet. Etter en lengre periode som pop-up er det deilig å kjenne på enda mer permanente lokaler, tilpasset butikkens behov og image.

Det er atmosfære, italiensk gjestfrihet og service som står i fokus hos Fabio Russo og de andre ansatte hos Delicatessen på Galleriet. Her får man servert ekte smak av Italia gjennom alt fra duftene som møter deg utenfor, produktene som stilles ut på rekke og rad, og selvsagt, hos de ansatte.

– Mange kommer innom butikken vår bare for å nyte, og mimre tilbake til solfylte feriedager i Italia. Vi er alltid klare med gode samtaler, og gjør vårt ytterste for at kundene våre får en hyggelig handleopplevelse hos oss, forteller Fabio. Han tror at det er denne helhetlige pakken som

gjør Delicatessen til noe helt spesielt i Bergen sentrum.

Et suksessrikt eventyr

Delicatessen startet som en av mange boder på Bergen Julemarked, og etter flere år med stor suksess, ble det også Pop-up Delicatessen på Galleriet. Nå er butikken blitt permanent, og den er pusset opp og utvidet, for å enda bedre tilrettelegge for varer og behov. Fabio håper på enda flere lokasjoner i fremtiden, men holder foreløpig fokus på nyåpningen hos Galleriet.

– Vi har fått strålende tilbakemeldinger, og er veldig takknemlig for både Galleriet

Redaksjonell annonse
www.bergensentrum.no 28 | byLIV
G Italienske smaker og god stemning hos Delicatessen på Galleriet.

og kundene våre, som gjør at vi kan fortsette. I den nye butikken har kundene mer plass til å bevege seg rundt å kikke, vi har plass til et langt større sortiment, og mye spennende å smake fra hele verden, sier Fabio med et smil.

Delicatessen er dekorert med oster av alle slag, og det skal godt gjøres å stå i mot en liten tur innom når man kommer forbi. Hundrevis av kunder kommer innom hver uke, og spesielt mot helg og høytider er det fullt kjør for de ansatte.

Spesialforretning

Det er ikke hvilke som helst varer som tas inn her. Spesialbutikken tar inn eksklusive og one-of-a-kind produkter, som ellers er vanskelig å få tak i. Dette er italiensk av første klasse, og det uten den store prislappen som vi ofte ellers asossierer med denne type produkter.

– Det meste vi tilbyr er eksklusivt hos Delicatessen. Vi er ikke avhengig av

store importselskaper, men bruker våre kontakter fra mange år med reising, og erfaring i bransjen. De fleste av våre importører er små, nisje-produsenter som spesialiserer seg på enkelte produkter, og gjør det på best måte, sier Fabio.

Osterevolusjon

Hos Delicatessen kan man få Guanciale til å lage autentisk Pasta Carbonara, eller modnet Prosciutto som kan være svært vanskelig å finne ellers. Men kronen på verket er det store og omfattende utvalget av oster.

– Noen av våre mest populære oster er ukjente, men helt spesielle. Vi har Parmigiano Reggiano som har vært lagret i 40 måneder, og flere andre fantastiske oster til høytiden. Spør oss gjerne dersom du ikke vet hva du vil ha, så hjelper vi deg med å finne oster som passer for deg og dine preferanser.

Hos Delicatessen er det stort fokus på pris, og det store utvalget kombinert med

lave priser gjør dem til en sterk konkurrent på markedet. Kvalitet, pris og service står høyt her, og det selges heller større kvanta for lavere pris, enn motsatt.

– Mange av våre kunder sier at vi har startet en osterevolusjon, ler Fabio.

Smakfullt til påske

Når påsken kommer er det fokus på deilig mat og sesongens råvarer. Vi anbefaler et besøk innom Fabio og de andre hos Delicatessen for å se hva de kan tilby av deilige ostefat med modnet kjøtt og autentiske italienske smaker. De ansatte hjelper deg mer enn gjerne med utvalget, og finner de perfekte kombinasjonene som passer deg og dine, til enhver anledning.

– Vi håper mange vil besøke oss også i tiden fremover, og gjør alltid vårt ytterste for å tilby helt unike produkter, både til hverdag og fest. Velkommen inn til alle bergensere og andre som kommer forbi, avslutter Fabio. ▗

G Mange spennende smaker å velge i.
www.bergensentrum.no 29 | byLIV
G Den nye butikken gir rom for nye varer.

VÅRENS FESTLIGHETER

Våren er her, og det er tid for å feire. 17. Mai, konfirmasjoner, dåp og

har høysesong, og vi har samlet alt du trenger for å slå an til

Inface Optiker Svabø 2 173,– bryllup hvilken som helst anledning. DB1114S GYG Øyeoptikk Teigland 2 540,– 7101S 2M2 Øyeoptikk Teigland 2 900,–Inface Optiker Svabø 2 173,– DONNA Match 2 299,– Mønstret skjerf fra Gerry Weber Emil 549,– Begonia Riverside bluse fra Bruuns Bazaar Emilie 1 499,–Millie Dress Scabal 2 900,– Cindy Dress Scabal 2 700,– Ring, Deco Sky Blue Topas David-Andersen 35 990,– Armbånd, Life Cornflower David-Andersen 7 350,– 10473 Hampton – Small Urmaker Gjertsen 20 280,– Nike Haaland Sko 949,– Stocholm Haaland Sko 1 699,–
www.bergensentrum.no 30 | byLIV
Luxe Sandal Synthetic Lavender Bloom Infinity 1 200,–

STRØMPEDAMEN

STRØMPER & HOLD-IN PRODUKTER

Jon
ved Illums: Markeveien 4a: 91 66 21 60 46 67 36 86
Smørs Gate 2,

Smileworks

Smileworks vil senke terskelen for å oppsøke tannbehandling, med åpningen av en nytenkende tannklinikk på Galleriet.

Tannhelseselskapet Smileworks har nylig åpnet en moderne tannklinikk i 6. etasje på Galleriet kjøpesenter i Bergen sentrum. Ved første øyekast minner kanskje lokalene mer om et velværesenter, men på listen over tjenester finner man altså tannundersøkelse, tannrens og undersøkelse av tannkjøttsykdom – alt til faste priser.

Tilggjengelig for alle

Med mål om å gjøre profesjonell tannbehandling mer tilgjengelig for alle, har Smileworks etablert en klinikk som utfordrer den tradisjonelle tannhelsebransjen som ofte preges av høye og uoversiktlige priser og lav tilgjengelighet.

– Hos Smileworks er kunden i fokus og vi streber etter å tilby den beste kundeopplevelsen for å motivere befolkningen til å prioritere viktig forebyggende tannbehandling, sier tannpleier og klinikkleder i Smileworks Galleriet Cecilie Tronstad.

Fast pris

Nå kan du altså ta den årlige tannsjekken mellom shoppingen på Galleriet

kjøpesenter til en fast pris på 390 kroner. Smileworks tilbyr alle tannbehandlinger; fra forebyggende, til estetiske, og selvsagt reparerende behandlinger som boring, rotfylling og oppbygging av tenner.

– Vi har hatt en pangåpning med flere hundre kunder i klinikken de første ukene. Det er tydelig at mange setter pris på at tannhelsebransjen fornyer seg, uten at det går på bekostning av kvaliteten på behandlingen. Vi håper vi kan bidra til å

Timebesilling: smileworks.no

 @smileworks.no

 @smileworks.no

forbedre den norske tannhelsen, gjennom å senke terskelen for å oppsøke tannbehandling, avslutter Tronstad.

Om tannklinikken:

Smileworks er en topp-moderne tannklinikk som gjør tannbehandling rimelig og enkelt for alle, gjennom faste lave priser, enkel timebestilling på nett eller drop-in, og lange åpningstider i sentrale lokaler i hjertet av Bergen. Time kan bestilles på smileworks.no▗

Du finner Smileworks i 6. et. på Galleriet
Smileworksutfører en rekke b e handlinger Nyeogmoderne
lokaler på G a lleriet
www.bergensentrum.no 32 | byLIV
Redaksjonell annonse

VI KAN HOKA

VI KAN HOKA

HOKA RINCON 2 TK

HOKA CLIFTON 7

HOKA CLIFTON 9 YOUTH

Endelig er det kommet en suveren joggesko til juniorer. Dette er en nøye justert variant av nye Clifton 9, dvs støtdemping, stabilitet og lest er tilpasset barn og junior. Har ellers akkurat de samme egenskapene som den voksne klassikeren, og finnes i flere i jente-og guttefarger.

Rincon 2 TK kan vi egentlig kalle en tempoutgave av Clifton 7. Skoen er veldig lett i forhold til det kraftige dempevolumet i sålen, og den har også en aggressiv MetaRocker som gjør at du kommer raskt frem på forfot slik at skoen føles svært lettløpt. Den er responsiv nok for både tempoøkter og fart, og den gode støtdempingen kombinert med Rocker sålen gir deg nok beskyttelse og komfort til lengre turer. Skoen passer perfekt både til den aktive løperen som vil bruke skoen som en treningssko til daglige turer og lengre tempoøkter, og som en tempo- og intervallsko for mosjonisten. Finnes som dame- og herremodell.

Pris: 1.699,–

Pris: 1.499,–

HOKA CLIFTON 9

HOKA ARAHI 4

Arahi 4 er en super overpronasjonssko med suveren støtdemping for deg som krever lav vekt, støtte og stabilitet uten at det går utover løpsfølelsen. Takket være den innovative J-Frame teknologien med hardere EVA både i hælen og på innsiden av yttersålen, gir dette en glimrende stabilitet og støtte i landingen for deg som overpronerer. Vi kan vel egentlig kalle denne en stabil utgave av Clifton. Finnes i både dame- og herremodell.

Mange hevder Clifton er den beste nøytrale løpeskoen noensinne! Sterke ord, men den har tross alt vært testvinner i de store løpemagasinene flere ganger, og den har vunnet løp over hele verden. En sko med meget bredt bruksområde; raske løp, lange løp, intervaller, halvmaraton, gateløp osv. Er veldig stabil for å være en nøytral sko. Den er også helt suveren som jobbsko for deg som står og går mye på harde underlag. Finnes i dame-og herremodell, fl ere farger. Eksisterer også med ekstra bred lest.

Pris:

1.799,–

Pris: 1.899,–

HOKA CHALLENGER ATR 5 GTX

HOKA CHALLENGER ATR 7 GTX

Challenger ATR 5 Gtx er en av de aller mest allsidige skoene på markedet, en litt sånn “kinderegg” sko, og dette er den vanntette versjonen som nå endelig har fått Gore-Tex membran. Den fungerer nemlig på nesten alle typer underlag, så hvis du løper eller går både på asfalt, grus og stier, er dette den perfekte skoen. Den har støtdempingen og lesten til Clifton modellen, men har fått en All-Terrain yttersåle med 4mm knotter som sørger for bedre feste på grus og gjørme. Dame- og herremodell.

Challenger ATR 7 Gtx er en av de aller mest allsidige skoene på markedet, en litt sånn “kinderegg” sko, og dette er den vanntette versjonen som nå endelig har fått Gore-Tex membran. Den fungerer nemlig på nesten alle typer underlag, så hvis du løper eller går både på asfalt, grus og stier, er dette den perfekte skoen. Den har støtdempingen og lesten til Clifton modellen, men har fått en All-Terrain yttersåle med 4mm knotter som sørger for bedre feste på grus og gjørme. Dame- og herremodell, flere farger.

Pris: 1.899,-

Pris: 2.299,–

HOKA SPEEDGOAT 5 MID GTX

HOKA SPEEDGOAT MID 2 GTX

Nye Speedgoat Mid 2 Gtx er en superlett ankelhøy tursko med Gore-Tex membran som vil passe til alt i fra turer i marka og til småløping i ellet. Her får du en glimrende kombinasjon av demping og respons, noe som sørger for å gi deg en herlig komfort på de lange turene. Vibram Megagrip yttersålen med 5mm knotter sørger for suverent feste både på berg, grus og sti. Dame- og herremodell.

Speedgoat Mid 5 Gtx er en superlett ankelhøy tursko med Gore-Tex membran som vil passe til alt i fra turer i marka og til småløping i fjellet. Her får du en glimrende kombinasjon av demping og respons, noe som sørger for å gi deg en herlig komfort på de lange turene. Vibram Megagrip yttersålen med 5mm knotter sørger for suverent feste både på berg, grus og sti. Dame- og herremodell.

Pris:

2.299,–

Pris: 2.699,–

Markeveien 3, rett ved Torgalmenningen. Telefon 55 62 73 00 eller info@outdoorbergen.no

Markeveien 3, rett ved Torgalmenningen. Telefon 55 62 73 00 info@outdoorbergen.no

10-18 TORSDAGER 10-19 LØRDAGER 10-16

HOKA SPEEDGOAT 5 YOUTH

Det måtte jo også komme en suveren terreng-og byfjellssko til juniorer. Dette er en nøye justert variant av Speedgoat 5, dvs støtdemping, stabilitet og lest er tilpasset barn og junior. Har ellers akkurat de samme egenskapene som den voksne klassikeren, og finnes i både i jente-og guttedesign.

Mange hevder Clifton er den beste nøytrale løpeskoen noensinne! Sterke ord, men den har tross alt vært testvinner i de store løpemagasinene flere ganger, og den har vunnet løp over hele verden. En sko med meget bredt bruksområde; raske løp, lange løp, intervaller, halvmaraton, gateløp osv. Er veldig stabil for å være en nøytral sko. Den er også helt suveren som jobbsko for deg som står og går mye på harde underlag. Finnes i dame-og herremodell, flere farger. Eksisterer også med ekstra bred lest.

Pris: 1.799,–

Pris: 1.499,–

HOKA BONDI 8

HOKA BONDI 7

Bondi er Hoka`s mest dempede asfaltsko, og er nå oppgradert med enda bedre passform og komfort. En super mengdetrenings sko for deg som løper mye på hardt underlag, den har også vært en kjempesuksess for de som sliter med skader og trenger opptrening. Foten ligger godt plassert ned i sålen, så Bondi passer også godt for deg som har behov for litt ekstra støtte og stabilitet ved lett overpronasjon. Den er også utmerket valg som jobbsko for deg som både står og går mye på harde underlag. Finnes i både dame- og herremodell, flere farger. Eksisterer også med ekstra bred lest.

Bondi er Hoka`s mest dempede asfaltsko, og er nå oppgradert med enda bedre passform og komfort. En super mengdetrenings sko for deg som løper mye på hardt underlag, den har også vært en kjempesuksess for de som sliter med skader og trenger opptrening. Foten ligger godt plassert ned i sålen, så Bondi passer også godt for deg som har behov for litt ekstra støtte og stabilitet ved lett overpronasjon. Den er også utmerket valg som jobbsko for deg som både står og går mye på harde underlag. Finnes i både dame- og herremodell, flere farger. Eksisterer også med ekstra bred lest.

Pris: 1.999,–

Pris: 1.999,–

HOKA SPEEDGOAT 4

HOKA SPEEDGOAT 5 GTX

Speedgoat 4 Gtx er en veldig allsidig terrengsko som funker både som tursko og som en fullblods trailløpesko for deg som hovedsakelig løper i terreng og på grus. Her får du en glimrende kombinasjon av demping og respons, og Vibram Megagrip yttersålen med 5mm knotter sørger for suverent feste både på berg, grus og sti. Dame- og herremodell.

Speedgoat 5 Gtx er en veldig allsidig terrengsko med Gore-Tex som funker både som tursko og som en fullblods trailløpesko for deg som hovedsakelig løper i terreng og på grus. Her får du en glimrende kombinasjon av demping og respons, og Vibram Megagrip yttersålen med 5mm knotter sørger for suverent feste både på berg, grus og sti. Dame- og herremodell.

Pris: 1.999,–

Pris: 2.399,–

HOKA KAHA 2 GTX

HOKA SKY KAHA GTX

Med sin geniale miks av støtdempingen til en løpesko og stabiliteten til en lett ellstøvel, stiller denne superlette turstøvelen i en helt egen kategori. Her får du nemlig en utrolig komfort og en suveren støtdemping som passer perfekt både til raske dagsturer og hytte-til-hytte turer i enkelt terreng. Vibram MegaGrip sålen sørger for godt grep både opp og ned, og den nye overdelen med Gore-Tex membran holder føttene tørre og varme. Dame- og herremodell.

Med sin geniale miks av støtdempingen til en løpesko og stabiliteten til en lett ellstøvel, stiller denne superlette turstøvelen i en helt egen kategori. Her får du nemlig en utrolig komfort og en suveren støtdemping som passer perfekt både til raske dagsturer og hytte-til-hytte turer i enkelt terreng. Vibram MegaGrip sålen sørger for godt grep både opp og ned, og den nye overdelen med Gore-Tex membran holder føttene tørre og varme. Dame- og herremodell.

Pris:

2.999,–

Pris: 2.999,–

Lagunen Storsenter, Gågaten ute ved ByBanen. Telefon 55 62 73 00 info@outdoorlagunen.no

ÅPNINGSTIDER 10-18 TORSDAG 10-19 LØRDAG 10-16

ÅPNINGSTIDER 10-21 / 10-18

Foto: Åsnes/Sveinung Klyve

NØTTER

Ingen påske uten påskequiz! Her får du bryne deg på både lokale og regionale spørsmål, og noen nøtter er vanskeligere enn andre å knekke. Hvem blir årets quizmaster i hjemmet?

7 FOR DE SMÅ

Hva blir større og større jo mer du tar bort?

SVAR:

Hva gjør man når man går inn ett hull, men kommer ut igjen av tre?

SVAR:

Hva blir våtere og våtere jo mer det tørker?

SVAR:

påskeharen er en av heltene?

SVAR:

Hva ville den danske arkitekten Knud Munk at formen av Grieghallen ovenfra skal forestille?

SVAR:

Hva er Bergens eldste bygning?

SVAR:

Hva går opp og ned uten å røre seg?

SVAR:

Hva kan en rotte trekke like lett som en elefant?

SVAR:

Hva er mindre enn en mus, men fyller et helt hus?

Hva kan høre uten ører, snakke uten munn, og svare på alle språk?

www.bergensentrum.no
4 5
Flygel Nonneseter Klosterruiner
De fem legendene
2 3 4 5 6 7 1 Hullet
Håndkle Trappen Pusten En snegle Ekkoet 36 | byLIV
Tar på seg genseren
Foto: Casper Steinsland
GALLERIET – BERGEN STORSENTER – OASEN – SARTOR SENTER – VESTKANTEN – LAGUNEN STORSENTER – ÅSANE SENTER emil.no
Kjole fra Bitte Kai Rand, 3.100 kr

THE BEAUTY LAB

Hos The Beauty Lab kan du finne et bredt behandlingstilbud bestående av spraytan, bryn og vipper, dermapen, botox, fillers og hydrafacial. Personellet er autoriserte behandlere, som er godt trent i å håndtere komplikasjoner, skulle det oppstå. Klinikken består av daglig leder, ansvarlig sykepleier og to ansvarlige leger.

– Vi ønsker å være en totalleverandør av alt innenfor skjønnhet. Vi har et sterkt fokus på trygghet og kompetanse, og oppdaterer oss stadig med kurs og læring for å alltid kunne gi våre kunder det beste, forteller daglig leder Emilie Godaker.

Salongen har et moderne og avslappende interiør, og tilbyr en rekke skreddersydde behandlinger tilpasset kundenes individuelle behov og ønsker. The Beauty Lab har et dyktig team av lisensierte hudterapeuter og skjønnhetseksperter som har erfaring og kunnskap innen en rekke forskjellige skjønnhetsbehandlinger.

– The Beauty Lab er stolte over å tilby et stort utvalg av spennende, innovative og trygge behandlinger, utført av kyndig helsepersonell, understreker Emilie.

– Her er du sikret høy kompetanse og trygghet fra første gang besøker oss, til du

har gjennomført din behandling, og ikke minst i tiden etterpå. Vårt mål er å tilby noe for alle og vi mener at din versjon av perfeksjon er oppnåelig. Vi er her for å hjelpe deg oppnå det, lover hun.

The Beauty Lab bruker kvalitetsprodukter fra anerkjente merker, og fokuserer på å gi kundene en avslappende og behagelig opplevelse. The Beauty Lab tilbyr også en rekke pakker og tilbud for å gi kundene best mulig verdi for pengene. Velkommen inn! ▗

The Beauty Lab er en medisinsk kosmetisk klinikk lokalisert på Galleriet i Bergen. Klinikken fokuserer på injeksjonsbehandlinger, og har allerede opparbeidet seg god erfaring med over 300 kunder siden oppstart sommeren 2022.
H De ansatte tar godt vare på alle sine kunder.
www.bergensentrum.no 38 | byLIV www.bergensentrum.no
Redaksjonell annonse

emilieshop.no

Bruuns Bazaar

Tiger Of Sweden

Ivy Copenhagen

ella&il

Second Female

Parajumpers

Swims

Levete Room

Cedrico

Moss Copenhagen

Bianco

InWear

Saint Tropez

Confettibird

Dark department

Snö Of Sweden

Mac Jeans

Norr

t
Hyssop bluse fra Bruuns Bazaar 1.899 kr MARKEVEIEN – LAGUNEN STORSENTER – ÅSANE STORSENTER – VESTKANTEN

Bergens Broderiservice er eneforhandler for Bergensbunaden, og har mye utstyr til denne.

Bergens Broderiservice er eneforhandler for Bergensbunaden, og har mye utstyr til denne.

Nå har vi også tilbud på bunadsposer og smykkeskrin.

Nå har vi også tilbud på bunadsposer og smykkeskrin.

Smykkeskrin: 1200,-

Smykkeskrin: 1200,-

- Skopose
Kleshenger 495,-
-
PAKKETILBUD! PAKKETILBUD! (før-pris: 1495,-) * Tilbudet gjelder t.o.m. 17.mai *
- Bunadspose
Skopose
495,-
-
- Kleshenger
PAKKETILBUD! PAKKETILBUD! (før-pris:
* Tilbudet gjelder t.o.m. 17.mai *
1495,-)
*

Vi har en kundeklubb, der man alltid får 10% rabatt på (nesten) alt.

Nytt nå er studentrabatt på 15%

Selv om vi heter Broderiservice, er vi absolutt også en garnbutikk. Vi er fullforhandler for Sandnes garn , og har mange andre merker: Un-Told, Strikkefeber, Solberg Spinderi, Lykkegarn, Marte Helgetun, Lille Lam, Mummi, Järbo, Permin, Lang Yarns og andre.

Markeveien 11, Bergen

55 30 89 90

bergens@broderiservice.no

www.broderiservice.no

Dette altså i tillegg til masse broderiutstyr.

BRGN HAR JAKKENE SOM VARER ÅRET RUNDT

På Bergen Jernbanestasjon finner vi BRGN

Butikk og Bistro. Her kan man kombinere en kopp kaffe og noe godt med litt shopping i det koselige og inviterende lokalet. Monika Brede er butikksjef, og tar godt i mot kunder fra både Bistro- og butikksiden.

Alle som jobber her må kunne jobbe både i bistro og butikk. De må ha kunnskap om produktene våre, og kunne servere i bistroen. Slik sikrer vi oss at vi alltid har nok ansatte, og kan gi den beste servicen, forklarer Monika. Hun har jobbet i butikken på Jernbanestasjonen siden åpningen i 2020, og er stolt over utviklingen.

– Nå planlegger vi ombygging av butikklokalene, for å få bedre plass, mer rom for kolleksjonene og tilrettelegge for årene fremover. Siden Jernbanestasjonen er vernet er det alltid veldig spennende med oppussing, og vi må tenke oss godt om for å finne gode løsninger vi får lov til å gjennomføre. Men som man ser nå trenger vi mer plass, smiler hun.

Monika har helt rett. Siden oppstarten av butikken har BRGN vokst, og lansert flere nye produkter som fyller opp lokalene. Nå kan man kjøpe både

sko og vesker, hatter og annet tilbehør, så vel som de klassiske jakkene. I tillegg er det lansert flere nye jakker for både dame og herre.

Fullt sortiment

BRGN Butikk og Bistro er flaggskipet til merket her i hjembyen. Produktene selges også i butikker rundt omkring i Bergen og distriktet, men det er kun i butikken og på nett at det føres fullt sortiment. Også internasjonalt vokser merkevaren, med markeder i England, Tyskland og Frankrike.

– Vi håper at det etter hvert kan  etableres enda flere butikker, både i Norge og ellers i verden. Derfor jobber vi hardt for å skape gode kunderelasjoner, og vil bidra til at merket kan vokse seg enda større, sier Monika.

Bærekraftige løsninger

BRGN jobber stadig mot flere gode, langsiktige løsninger. Dette har de gjort fra dag èn, og målet er å fronte en mer bærekraftig klesindustri. Det nyeste i 2023 er at alle

A Butikksjefen tar godt imot alle som kommer innom BRGN Butikk og Bistro.
–www.bergensentrum.no 42 | byLIV
Redaksjonell annonse

modeller har fått ny yttertekstil av 100 % resirkulert materialer, og noen produkter også laget med nedbrytbart materiale.

– Alle vi som jobber her har en enorm stolthet og eierskap til merket. Vi elsker produktene, og kjenner alt så godt. Når man jobber med noe som man har så sterk tiltro til, blir jobben lett, forteller Monika. Hun påpeker at alt de selger  kommer med garanti, og at det er enkelt å lever inn for reparasjon dersom noe skulle skje.

– Vi jobber med Repairable, som er spesialister på vanntett tøy. BRGN selger yttertøy som skal vare år etter år. Da er det også viktig at vi tilbyr reparasjon, og kan hjelpe kundene med å ivareta plaggene over tid.

High end Second hand

Kundene gleder seg stadig over nye tillegg, og butikken har faste stamkunder som etterlyser nye kolleksjoner og items når de kommer innom. Det er også fremdeles mange som oppdager butikken for første gang.

– Vi har kundekvelder ved lanseringer og annet på kveldstid. Da vises nye kolleksjoner, med bobler og mat fra bistroen. Det er populært blant de faste kundene våre. I tillegg skal vi også ha nytt «high end second hand» marked 3. juni. Markedet åpner for at bergenserne selv kan ta med inn produkter de ønsker å selge videre. Men det er viktig for Monika og BRGN at det er kvalitet på alt som selges.

– For å ivareta standarden og ønsket om bærekraftige produkter, tar vi bare imot høykvalitets produkter for markedet. Vi ønsker ikke å reklamere for bruk-ogkast mentaliteten, men heller å heie på gjenbruk av god kvalitet. Mange har mye fint hjemme som ikke blir brukt, forklarer Monika.

Vi ser frem til vårdager på plattformen utenfor BRGN Butikk og Bistro, og gleder oss til å prøve alle de nye og innovative plaggene i deres SS23 kolleksjon. Velkommen! ▗

OM DEN NYE KOLLEKSJONEN:

Inspirert av foreningen mellom fjord og by, er BRGNs nye kolleksjon endelig tilgjengelig i butikk. I tillegg til å tilby kunder vanntette og tekniske klassikere i høy kvalitet, vil alle nye modeller være laget av 100 % resirkulerte ytterstoffer. Motemerket lanserer også sine første produkter laget i nedbrytbare tekstiler.

Den nye kolleksjonen signaliserer at BRGN ønsker å stå i front for en mer bærekraftig klesindustri. Siden oppstarten i 2015, har de jobbet kontinuerlig med utbedring av sine varer og produksjonlinjer, i tillegg til langsiktige samarbeid med FJONG og Tise for et økt bidrag mot sirkulær økonomi og tilgjengeliggjøring av bærekraftige alternativer. Les mer om BRGN og kolleksjonen på BRGN.com

B R G N s i t t s o r timent s pennerf rakorteoglangetrenchcoats tilmer klassiske m odeller til dame ogherre.
G Bak dørene til BRGN bugner det av klassiske og vanntette favoritter, samt deilige bakervarer og nybrygget kaffe.
www.bergensentrum.no 43 | byLIV
Tiger bergeN Lokaleid bedrift
Tiger of sweden store bergen | Strandgaten 14, 5013 Bergen | Tlf. 55231000 | TOSBERGEN

EN LITEN OPPMERKSOMHET

Enten det er bursdagsgave, innflytningsgaver eller bare-fordi-gave, en liten oppmerksomhet til noen man er glad i er alltid hyggelig både å gi og motta. Her er noen av våre beste tips!

www.bergensentrum.no 46 | byLIV
Bucket hat BRGN 599,– Mummi-garn Bergen Broderiservice 89,– pr stk Lykkegarn Bergen Broderiservice 240,– Øreringer, Sølv Ø18 David-Andersen 1 490,– Bomullsgenser fra Gerry Weber Emil 1 349,– Feire Kjærligheten pledd fra Røros Tweed Glass Thomsen 1 999,– Barnelamper fra norske Lumimi Glass Thomsen 1 990,– Crane Shiny Structure Shocking Pink Infinity 1 000,– Classic Boxed Candle Mokara Infinity 450,– Tom Wood Mesh ring Retro 3 600,– Bedsokk i Angora fra FALKE Strømpedamen 299,– Antiglisokk fra FALKE Strømpedamen 299,– Årest sangfugl Lavendel, Kay Bojesen Wallendahl 799,– Mummikrus Wallendahl 269,– pr stk

VÅGSALLMENNINGEN 10

LAGUNEN STORSENTER

I SAMARBEID MED METRO HAR VI ET MEGET GUNSTIG FAST STUDENTTILBUD FOR DEG SOM TRENGER BRILLER.

Hos oss får du komplett brille med innfatning fra Metro med en rabatt på minimum 30%. Metro er et merke basert i Sverige med flotte og moderne innfatninger i både metall og acetat, og glassene leveres alltid med antirefleksbehandling og herding mot riper. Les gjerne mer om dette på våre nettsider.

KJØPER DU EN KVALITETSBRILLE HOS OSS KVALIFISERER DU AUTOMATISK TIL VÅRT FORDELSPROGRAM.

Privilegiumsprogrammet vårt gir deg gode rabatter om du skulle ha behov for flere par briller. Enkelt og greit. Vi krever verken innmelding i kundeklubb eller tegning av abonnement for å oppnå rabattene.

VI HAR SLÅTT OSS SAMMEN I BERGEN SENTRUM!

I desember stengte vi dørene i vår butikk i Strandgaten og flyttet alle eksisterende kundeforhold og opplysninger inn i vår butikk på Vågsallmenningen. Vi håper dere blir med oss videre og ser frem til å ta imot alle våre sentrumskunder i en og samme butikk. Velkommen til oss!

BESTILL TIME PÅ WWW.OPTIKERSVABO.NO ELLER RING OSS PÅ 55 32 61 50

Polestar

Dristig, men diskré. Futuristisk uten å være prangende. Kombinert med sportslige kjøreegenskaper, god rekkevidde og utmerket funksjonalitet har Polestar 2 blitt en umiddelbar favoritt for mange. Nå blir den enda bedre - med opp til 476 hk og 740 Nm, 635 km rekkevidde* og 205 kW ladeeffekt, samt klimaoppdateringer som reduserer utslipp fra produksjonen. For prøvekjøring eller mer informasjon, se polestar.com eller besøk Polestar Space ved Bergen Tinghus. *Preliminær rekkeviddeinformasjon i henhold til WLTP-standarden. Offisielle rekkeviddetall sertifiseres senere i 2023.

Krogh Optikk

Våren er her, og endelig kan vi nyte de første solstrålene som varmer ansiktet. Hos Krogh Optikk ruller det nå inn en rekke spennende solbrillenyheter fra motehusene. Denne våren vil vi se sterke farger i grønt og oransjerødt, samt duse lillatoner fra Gucci og Celine. Store statement brillestenger er trendy igjen, og dette er noe vi spesielt ser hos Dior. Sportssolbriller som passer like fint til antrekket i byen som på fjellet, er fortsatt topp aktuelt.

David-Andersen

– Nyheter fra Georg Jensen

Reflect-kolleksjonen fra Jacqueline Rabun fortolker klassiske kjeder i en nyskapende design. Reflect er en serie med markante armbånd, halskjeder, armringer og øreringer som er håndlaget i sterlingsølv og 18 karat resirkulert gull. Designer Jacqueline Rabun står også bak Georg Jensens bestselgende kolleksjoner Offspring og Mercy.

Velkommen til oss i Chr. Michelsens gate 2B, for å oppleve merkevaren Georg Jensen og nyhetene som slippes i Reflectkolleksjonen

Urmaker Gjertsen

Gjertsen har de små gavene med varig verdi. Gaven som gjerne brukes hver dag. Gaven som setter den lille prikken over i-en. Gaven som du alltid husker hvem du fikk av – hver gang du ser på den. Et Baume & Mercier ur er en sådan gave.

www.bergensentrum.no 48 | byLIV

One Ocean WEEK

15. til 21. april er det duket for fest og feiring av havet. Gjennom debatter, opplevelser, konferanser og kulturutveksling, skal Bergen utforske bærekraftig utnyttelse av havet. Bli med å ønske Statsraad

Lehmkuhl hjem etter nesten to år til sjøs, og sett søkelyset på fremtiden vi ønsker oss.

One Ocean Week feires på en rekke arenaer, og det blir fullpakket program gjennom hele uken. Alt fra næringsliv, til politikken, kulturlivet og småbarnsfamilier skal inkluderes, og det vil være noe for alle etter hvert som uken går.

Hjemkomst

Lørdag 15. april starter det hele når H. M. Kong Harald kommer til Bergen for å ønske Statsraad Lehmkuhl velkommen hjem etter nesten to år ute på havet. Seilskuten har vært på verdensseilaset One Ocean Expedition, og hjemkomsten skal feires i stor stil på Bryggen, med kadetter fra Forsvarets Høgskole, Sjøkrigsskolen, syngende fra master og rær. Alle skip og båter inviteres til å følge innseilingen i kortesje fra Sotrabroen og inn til byen. Merk at Bergen havn vil ha egne reguleringer for båttrafikk i selve Vågen denne dagen.

Opplev havet

Gjennom uken kan du også oppleve ekspedisjonen selv, i Akvariets eget One Ocean Live Center med filmer, dome-360, forskningsfunn og mye mer. Still deg til rors og klatre i stigen slik mannskapet har gjort på havet.

16. april blir det familiedag på Bryggen, og det inviteres til åpent skip på Statsraaden. Her skal hele familien få utforske, undersøke, smake og oppleve, og det blir mye spennende som skal skje denne dagen.

Årlig arrangement

Videre gjennom uken blir det konferanser, møter, aktiviteter og kultur, og programmet vil være relevant for alle innenfor både næringsliv, forskning, politikk og formidling. I årene som kommer skal One Ocean Week bli et årlig arrangement for å skape oppmerksomhet, og dele kunnskap rundt havet sin viktige rolle for bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv.

Programmet oppdateres helt frem til ukens oppstart, og det er mulig å slenge seg på dersom også du har noe å bidra med til One Ocean Week!

One Ocean Week arrangeres av Havbyen Bergen med partnere, med initiativ fra Bergen kommune og Vestland fylkeskommune. Les mer, og se fullt program via nettsiden til arrangementet, eller på facebook-eventet «One Ocean Week 2023» og «Statsraad Lehmkuhls store hjemkomst». ▗

Foto:Bergenkommune , «Statsraad Le h mkuhl
on».
vendertilbakefraekspedisj
– Vi feirer
havet!
.
Foto:Mathias Falcone, «Mye å finne påfor storeogsmå»
LES MER PÅ: oneoceanweek.com www.bergensentrum.no 50 | byLIV
Foto: Akvariet i Bergen, «Tareskogen». G Bryggen Hudlegesenter har utvidet, og hudlege Gunnhild Hunskår(t.h.) har kommet med på laget sammen med Eli Synnøve Lilleskog og Emilia Hugdahl, og helsesekretær Hilde Mellum.
www.bergensentrum.no 52 | byLIV
Redaksjonell annonse

Bryggen Hudlegesenter utvider

Høsten 2020 åpnet Bryggen Hudlegesenter dørene for første gang. Nå, to år senere har de ansatt en tredje hudlege, og flere nye behandlinger har kommet på menyen, samt tilført kveldstilbud en dag i uken.

Eli Synnøve Lilleskog og Emilia Hugdahl er spesialister innen hudkreft, og tilbyr flere behandlinger og undersøkelser som ikke er tilgjengelig noen andre steder i byen. De to driftige damene startet Bryggen Hudlegesenter etter flere års erfaring fra både Haukeland og andre steder, og startet med det opp Bergens første private hudlegesenter. Fremdeles er de enestående i sitt felt, og kan tilby tjenester og behandlinger som mange ikke har.

– Det har vært en utrolig reise, og vi føler at vi har fått fotfeste nå, sier Eli Synnøve. Hun er initiativtaker og grunnen til at Bryggen Hudlegesenter finnes i dag. Eli Synnøve er hudlegespesialist, og har tidligere jobbet som overlege på Haukeland Universitetssykehus og Aleris. Hun er spesialisert innen diagnostisering og fjerning av føflekkreft, og har også jobbet med andre typer kirurgi i huden på plastikkirurgien, Haukeland sykehus.

Emilia ble kontaktet av Eli Synnøve under planleggingen, og det tok ikke lang tid å overbevise henne om å bli med på prosjektet. Som Eli er Emilia også utdannet hudlegespesialist og var tidligere overlege på Haukeland Universitetssykehus. Hun har doktorgrad innen føflekkreft, og har jobbet med laserbehandling av rosacea og atopisk eksem, samt deltatt aktivt i

FHI sitt arbeide med retningslinjer rundt behandling av Skabb.

Utvider tilbudet

– Det har vært en del av planene å kunne ansette flere etter hvert, og vi har hatt et rom klart for en tredje hudlege. Men vi er

Vi har lang erfaring med kirurgi av føflekkreft og sår som ikke gror. Det er der vår spesialisering ligger. Men vi har også mulighet for å fjerne alt annet som plager eller irriterer pasienten, sier Emilia.

imponert over hvor fort det har gått, og hvor fort behovet for en tredje hudlege dukket opp, forteller Emilia.

Gunnhild Hunskår er, som Eli Synnøve og Emilia, hudlegespesialist, og kommer også fra hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus. Hun har medisinsk embetseksamen og doktorgrad

fra UiB, og sitter i styret for Norsk Forening for Dermatologi sitt forskningsutvalg.

For Eli Synnøve og Emilia var det viktig å få med en lokal hudlege på laget, som de hadde kjennskap til og visste om. Hudlegemiljøet i Bergen er ikke så stort, så å velge noen de kjenner til og stoler på, var viktig.

– Å få Gunnhild med på laget har gjort at vi har økt kapasitet, og kan fronte et enda bedre tilbud til våre pasienter. Hun er en svært dyktig hudlege, som tilfører mye til klinikken vår, understreker Eli Synnøve.

Mye nytt

– Nå har vi startet opp flere nye tilbud og er glad for å kunne hjelpe enda flere med deres hudproblemer, og å finne gode, langvarige løsninger for våre pasienter. Mellom annet kan vi nå tilby studentrabatt, hvor studenter får 15% avslag på konsultasjonsprisen vår, sier Eli Synnøve. Hun kan fortelle at studenter og ungdom er en stor del av kundegruppen hos Bryggen Hudlegesenter.

- Mange kommer til oss for behandling av akne, og vi kan tilby behandling med reseptbelagte kremer, tabletter og laserbehandling for arr.

I tillegg til studentrabatt har de tre hudlegene nå også åpnet for ettermiddagog kveldsbehandlinger. Hver onsdag

www.bergensentrum.no 53 | byLIV

holder klinikken åpent til klokken 20, noe som er et svært populært tilbud.

– Vi opplever at mange har dårlig tid, og sliter gjerne med å få fri fra jobb eller skole for å stille opp til time på dagtid. Derfor har vi valgt å tilby kveldsbehandling en kveld i uken, hvor vi er tilstede alle tre og har stor kapasitet. Håpet er også å kunne utvide dette tilbudet videre til flere kvelder i uken etter hvert, for etterspørselen er stor.

Overdreven svetting

Hyperhidrose er en tilstand hvor man opplever plagsomt økt og overdreven svetteproduksjon. Her tilbyr klinikken injeksjonsbehandling - ikke bare i armhuler, men også hender og andre steder på kroppen. Behandlingen hemmer stimuleringen av svettekjertlene, slik at disse slås av i området hvor behandlingen er utført. Det er en effektiv og trygg behandling, og effekten varer i 6-9 måneder, før den må gjentas.

Mange kjenner ikke til at det finnes behandling for denne type problemer,

så vi ønsker gjerne å spre ordet om denne behandlingen. Mange sliter unødvendig med overdreven svette, noe som kan behandles og håndteres hos oss.

Hudlegene på Bryggen kan også søke om blå resept for de pasientene som trenger denne behandlingen, siden Bryggen Hudlegesenter ikke er en del av et medisinsk senter eller sykehus.

Fremst innen hudkreft og laserbehandling Fra første stund har teknologien hos Eli Synnøve og Emilia vært noe for seg selv. De tilbyr mellom annet oppfølging med Fotofinder, en maskin som fotograferer hele hudoverflaten, og ved hjelp av kunstig intelligens kan sammenligne tidligere bilder for å oppdage nye føflekker, og se etter endringer. Fotofinder er den første av sitt slag i Norge, og Bryggen Hudlegesenter er de eneste i bergensområdet som tilbyr denne type helkropps fotografering koblet til AI.

Klinikken tilbyr også laserbehandling. Maskinen både forebygger og hjelper mot en rekke hudplager og sykdommer, som

mellom annet rosacea, akne, blodkar, og generelle røde områder i huden.

– Vi har jobbet med flere andre maskiner som gjør den samme jobben, men når vi startet klinikken visste vi at det var denne vi skulle ha. Laseren er blant de beste i sitt felt, og vi er stolt over å kunne tilby behandling på dette nivået.

Andre tjenester

Siden Bryggen Hudlegesenter er et privat tilbud, kan de også ta imot de som bare plages av mer «snille» utvekster i huden, som talgvorter, skintags og annet. De tilbyr også frysebehandling, behandling av arr, allergitester og lysbehandling av hudkreft.

– Vi har lang erfaring med kirurgi av føflekkreft og sår som ikke gror. Det er der vår spesialisering ligger. Men vi har også mulighet for å fjerne alt annet som plager eller irriterer pasienten, sier Emilia.

– Ingen hudplager er for små eller store, alle som ønsker det kan ta kontakt med oss, avslutter de. ▗

G Føflekksjekk med scanning av alle føflekker. G Behandling av hudkreft.
www.bergensentrum.no 54 | byLIV
G Kirurgisk fjerning av føflekker.

Velkommen innom Akademikliniken

Akademikliniken i Bergen er en del av en større kjede som har både plastikkirurgiske tjenester og Skin Centere i hele Skandinavia. Her i Bergen tilbyr de en rekke behandlinger, inkludert hudpleie, fillerbehandlinger, mediskinsk rynkebehandling og laserbehandlinger.

www.akademikliniken.no

tlf.: 55 32 80 98

Vi var tidligere kjent som Ellipse Kliniken, og er den klinikken med lengst erfaring i Bergen, forteller klinikksjef Catherine Aurdal. Sammen med sine to kollegaer Elisabeth og Marit driver hun Akademikliniken, som nå ligger i Torggaten 3, like ved Den Blå Steinen. De lå tidligere i Strandgaten 3. Alle tre er utdannet kosmetiske sykepleiere, og har lang erfaring innen feltet.

– Det er mange dyktige klinikker i området, men vi opplever at mange velger oss på grunn av vår lange erfaring, samt anbefalinger fra kjente, og veldig gode tilbakemeldinger på Google.

Opplysning og kunnskap

Akademikliniken har som filosofi å levere medisinske skjønnhetsbehandlinger av aller høyeste kvalitet. De oppdaterer jevnlig sin kunnskap og ferdigheter for å sikre at de tilbyr de beste behandlingene. Her kommer kunder i alle aldersgrupper, og både menn og kvinner.

– Vi er opptatt av å opplyse og skape kunnskap rundt kosmetiske behandlinger, derfor setter vi alltid av god tid til å veilede og informere kunder. Det er viktig at hver enkelt kunde får skreddersydd behandling etter sin hudtilstand og behov, at de vet

B Akademikliniken holder til i lyse og flotte lokaler sentralt i Bergen sentrum.
www.bergensentrum.no 56 | byLIV
Redaksjonell annonse

hva de ulike behandlingene går ut på og hvilke komplikasjoner som kan oppstå.

Naturlige resultater

Hun understreker at Akademikliniken har stort fokus på naturlige resultater. Det er viktig at kunden ikke ser behandlet ut.

– Vi er ikke redd for å si nei, dersom vi mener at noe er unødvendig for kunden. Det er en viktig del av vår jobb, påpeker hun.

Et bredt tilbud

Klinikkens tjenester inkluderer en rekke behandlinger, som for eksempel microneedling med Dermapen, Hydrafacial for eksfoliering og fuktighet, Profhilo for hydrering og oppstramming, kjemisk peeling med PRX, kollagenstrimulerende PRP, behandling for uren hud og solskader, samt fillerbehandlinger for å forbedre volum og form i ansiktet. Det tilbys også medisinsk rynkebehandling, samt laserbehandlinger for å fjerne uønsket hår, pigmenter, sprengte blodkar og rødhet. De fleste behandlingene kombineres med medisinsk hudpleieprogram fra ZO Skin Health, for å optimalisere resultatet.

– Vi bruker mye tid sammen med kundene, og blir godt kjent før vi bestemmer behandlingsalternativ. Det er viktig å velge en kvalifisert og erfaren klinikk og behandler. Det er lovkrav for både laser og injeksjonsbehandlinger

som regulerer hvem som får utføre disse behandlingene. Hos oss har alle våre kosmetiske sykepleiere opptil 15 års erfaring, hvilket er en ekstra trygghet for våre kunder.

Velkommen inn

De siste årene har Akademikliniken også holdt både events og arrangert kundekvelder i samarbeid med andre i Bergen Sentrum. Både hårsalongen Adam & Eva, og kleskjeden Infinity har vært med og arrangert event med klinikken.

– Det er utrolig gøy å kunne invitere inn til oss for slike kvelder sammen med våre kunder. Vi har en hjemmekoselig klinikk, som er både behagelig og innbydende, og kundene trives. Mot sommeren blir det nok enda flere spennende samarbeid og events, og vi gleder oss til å bidra til å skape enda mer liv i Bergen Sentrum.

Akademikliniken jobber i henhold til strenge standarder og retningslinjer for sikkerhet og hygiene, og sørger for å levere behandlinger av høy kvalitet i en avslappet og trygg atmosfære. Hvis du vil ha mer informasjon om Akademikliniken og hvilke behandlinger de tilbyr, kan du besøke Akademiklinikens nettside eller kontakte dem direkte for å stille spørsmål. ▗

Catherin e A urdal Elisabet h R olland Marit Palms t r om Lohman
www.bergensentrum.no 57 | byLIV
G Akademikliniken tilbyr et bredt utvalg av hud, laser- og injeksjonsbehandlinger, samt medisinske hudpleie program.

Jeg vil anbefale alle å ha denne siden liggende på mobilen og sjekke kjapt før man kjører.

Stressfri parkering

Rushtid, køer og travle parkeringshus har igjen blitt et velkjent fenomen. Lar du deg frustrere over tidsklemme og parkeringstrøbbel? Her er tipsene som kan bidra til å redusere parkeringsstresset.

J

a, vi er tilbake til nivået vi hadde før pandemien og vel så det, sier Trond Birkeland, daglig leder i Bergen Parkering.

Han tar en titt på skjermen sin for å få oversikt over kapasiteten i anleggene: – Det er en vanlig ukedag, klokken er tolv og vi har 23 ledige plasser i ByGarasjen, cirka 250 ledige i KlosterGarasjen og ett av tre plan ledig i GriegGarasjen. Det er greit med kapasitet, selv om det er så godt som fullt i ByGarasjen.

Den nye normalen

At ByGarasjen er ved full kapasitet i ukedagene, er blitt den nye normalen. Denne fordelingen er blitt enda tydeligere etter pandemien. Men det er store individuelle forskjeller.

– Vi har mest trøkk tirsdag, onsdag og torsdag. Mandagen er det litt færre biler, mens det fredag og helg er langt fra fullt.

– ByGarasjen er det parkeringshuset som forbindes med hverdag. Det er veldig mange som har ærender og jobb i dette området i ukedagene. I tillegg er det priset litt under de andre og har en elbilrabatt. Denne kombinasjonen gjør parkeringshuset veldig populært.

Unngå å kjøre i ring

– Sjekk ledig parkering.

Bergen Parkering har utviklet en egen nettside, ledig-parkering.no, som deler sanntidsdata fra alle parkeringshusene sine. Her kan du sjekke hvor det er ledig parkering og elbillading. Da kan du ta tidlige valg om hvor du vil parkere, noe som bidrar til færre bomturer og køer.

– Ledig-parkering.no er helt genialt! Nettsiden kan gi deg informasjon om parkeringskapasitet før du i det hele tatt har dratt hjemmefra. Tallene våre er live og oppdateres til enhver tid.

Tekst: Elisa Stewart Nilberg Foto: Bergen Parkering AS / Schibsted Partnerstudio
www.bergensentrum.no 58 | byLIV

Jeg vil anbefale alle å ha denne siden liggende på mobilen og sjekke kjapt før man kjører. Da kan du ta et stressfritt valg ut ifra hvor det er ledig.

Tenk motsatt

Mange av oss er vanedyr, spesielt når det gjelder parkering. Er du en av dem som har en fast favorittplass? Eller alltid parkerer på det samme parkeringsdekket, i det samme parkeringshuset? Noen foretrekker å stå ytterst, mens andre vil nærmest døren. Her starter gjerne noen av utfordringene.

– Vi vet fra undersøkelser at beliggenhet trumfer alt. Folk vil nærmest mulig og da kan det fort oppleves som fullt. I helgene er det for eksempel god kapasitet i ByGarasjen, mens det er få ledige plasser i KlosterGarasjen.

Birkeland mener at folk må prøve å tenke litt nytt, for å unngå parkeringsutfordringer.

– Tenk motsatt av det du vanligvis ville gjort. Bruk beina noen meter ekstra, da får du mindre risiko for bulker og bedre plass. Hvis «alle andre» kjører opp, vil det være lurt å kjøre ned. Dette ser vi spesielt i KlosterGarasjen, hvor nederste dekk blir fylt opp sist.

Det beste p-huset

Så hvor finner man de beste parkeringsplassene i Bergen? For Birkeland er det åpenbare valget GriegGarasjen.

– Flere bør få øynene opp for GriegGarasjen som kun ligger 200 meter

unna Festplassen. Der er det bredere plasser, mer ledig kapasitet, samt et nyere og mer moderne anlegg.

Bergen Parkering overtok driften av parkeringshuset under Grieghallen i august 2021. Det betyr at dette nå er et bomfritt, billettløst parkeringshus som byr på mindre kø.

– Opplevelsen i GriegGarasjen er helt annen i dag, enn kun for to år siden. Nå som bommene er fjernet, er det ingen fysiske hindringer inne i parkeringshuset.▗

Flere parkeringstips

• ByGarasjen er typisk for jobbparkering, mens KlosterGarasjen er foretrukket som helgeparkering. Hvis du klarer å tenke omvendt, vil du oppleve mye mindre stress.

• Behold roen og sjekk ledig-parkering. no før du drar hjemmefra.

• Nederste dekk i KlosterGarasjen og øverste dekk i ByGarasjen fylles som oftest opp sist.

• Det vil ofte være raskere og enklere å parkere litt lenger unna. I tillegg får man en fin spasertur og mindre risiko for bulker i bilen.

• Hvis du ikke ønsker å kjøre ned under bakken eller inn i et parkeringshus, finnes det utendørs muligheter som for eksempel Høyteknologisenteret, Munkebryggen og Nøstetorget.

T
GriegGarasjen har bredere plasser, mer ledig kapasitet, samt et nyere og mer moderne anlegg.
rondBirkeland
, daglig le d er i BergenParkeringAS
H GriegGarasjen, 200 m fra Festplassen, har de beste p-plassene i sentrum
www.bergensentrum.no 59 | byLIV

Design og bærekraft, i harmoni.

Bang & Olufsen Bergen Tårnplass 3. 5012 Bergen. Tel: 55 32 10 00. E-mail: taarnplass.bergen@beostores.com

Bruken av materialer som er like vakre som de er holdbare, gjør Beosound Theatre til et bevis på at gode ting varer.

Det tidløse preget av aluminium fra vår fabrikk i Danmark, kledd med solid eik eller stofftrekk som du kan endre, oppgradere og utvikle over tid, gjør at den passer naturlig inn i ethvert hjem. Både i dag, og i årene som kommer.

Beosound Theatre

FAMILIERABATT HELE UKEN

Reisehverdagen har blitt billigere og enklere for deg som reiser kollektivt med barn. Fire barn reiser nå gratis sammen med en voksen, hver dag, hele uken.

Tidligere har denne ordningen bare vært gjeldende på lørdager, søndager og offentlige fridager. I forbindelse med de årlige prisjusteringene til Skyss 1. februar ble den utvidet til å gjelde alle dager.

– Vi håper det vil gjøre det lettere for flere å bruke kollektivtransport i forbindelse med fritidsaktiviteter, til kulturtilbud og på tur, sier Målfrid Vik Sønstabø, direktør i Skyss.

Konkret betyr ordningen at en voksen som har billett kan ta med seg

inntil fire barn fra 6 til og med 17 år gratis på buss og bane. Barn under seks år reiser uansett gratis.

Håper å få flere til å velge kollektivt Tall fra den nasjonale reisevaneundersøkelsen viser at 62 prosent av reisene i bergensregionen ble gjort med bil i 2021, mens kollektivandelen var på 11 prosent.

Pandemien påvirket disse tallene: folk reiste mindre, men valgte også bilen oftere.

Bakgrunnstallene viser at kollektivandelen er klart størst når reisen er knyttet til skole eller studier, fulgt av arbeidsreiser. Med den utvidede familierabatten ønsker Skyss å bidra til at flere velger kollektivtransport også på fritiden. Den innebærer blant annet at en voksen som har periodebillett i sone A kan ta med seg barna på Bybanen eller bussen på ettermiddag og kveld, uten at det koster noe ekstra.

Rabattordningen gjelder for hele Vestland fylke, så lenge den voksne har billett i den aktuelle sonen. Den gjelder også for de av Skyss’ båtruter som er en del

Rabatten legger til rette for de små hverdagseventyrene

av den vanlige sonestrukturen. Blant dem er Askøy-båten og Nordhordlandsbåten. – Rabatten legger med andre ord også til rette for de små hverdagseventyrene, sier Sønstabø.

Ingen prisvekst

Etter vedtak i fylkestinget i desember ble det heller ikke prisøkning på buss, bybane og båtruter som disse.

For bilister har både drivstoff og parkering har blitt dyrere, men kollektivtransporten koster det samme, og for familier er det altså blitt billigere. De er vi glade for, sier Sønstabø. ▗

MålfridVik Sønst a b ø ,
direktøriSkyss
g Nå kan en voksen ta med fire barn på Bybanen, hele uken, uten at det koster noe mer. Foto: Morten Wanvik for Skyss
www.bergensentrum.no 62 | byLIV
Tekst: Øyvind Strømmen
STRANDGATEN 5 | HAALANDSKO.NO

MØT BERGENS GATEKUNSTNERE

Hos Underground Gallery hedrer Karsten Kongshavn gatekunst, og stiller jevnlig ut verk av en mengde kunstnere innenfor sjangeren. Han beskriver byen som åpen og aksepterende ovenfor gatekunsten. Med Karstens hjelp har vi snakket med et utvalg av de mange talentfulle gatekunstnere som er aktive i Bergen.

RIP STREETART

Fortell litt om deg selv.

– Jeg betrakter meg som en tradisjonell gatekunstner, og har drevet med gatekunst i 6–7 år. Her ser dere noen av bildene som jeg føler er representative for min produksjon.

Hvor i byen kan vi oppleve kunsten din?

– De fleste av motivene jeg har laget befinner seg i Bergen Sentrum og søndre bydel. En del er vasket bort eller sprayet over, men mange har overlevd og har stått på den samme veggen i mange år. Jeg har for eksempel noen på Verftet som har stått der ganske lenge.

Hvorfor er gatekunst en viktig sjanger i kunstmiljøet?

– Gatekunst er nok ikke like viktig nå som den gangen «Dolk» og «Banksy» var mest

aktive. Nå har mye av gatekunsten mistet den brodden den engang hadde, men likevel dukker det av og til opp overraskende verk, og det gjør at gatekunst er verdt å følge med på.

Hvordan opplever du Bergen som bakgrunn for din kunst?

– Bergen er en liten by, uten så veldig mange vegger å lage ny gatekunst på. Det er ofte konkurranse om plassen mellom folk som driver med graffiti, taggere, og sjablong orientert kunst. Jeg bruker mye mer tid på å lete etter egnede vegger enn å spraye selve motivet opp. Gatekunst har blitt stort i Bergen pga miljøet, ikke på grunn av de fysiske forutsetningene.

COMA GIRL

Fortell litt om deg selv og kunsten din. – Jeg jobber med street art og har laget kunstverk i perioden 2018 til nå. Kunsten min kan variere noe, men jeg foretrekker å lage motiver med litt humor i, miljøtema, og dyr. Jeg liker spesielt godt vaskebjørner, som ofte dukker opp i motivene mine.

Hvorfor er gatekunst en viktig sjanger i kunstmiljøet?

– Det er en litt annerledes sjanger fordi det sprayes ute på gaten, og regnes kanskje i noen tilfeller som vandalisme, men

samtidig får det ofte stå, da mange liker det. Det har også fungert som en måte å ytre seg på, som av og til kan skape en del debatt.

Hvordan opplever du Bergen som bakgrunn for din kunst?

– Jeg synes Bergen er ganske mottakelig for gatekunst, og det finnes en god del interesse for det her. Det er også et lokalt miljø med kunstnere, og en del events/ muligheter til å få dekorert vegger. Det er sånn sett en god by å drive med street art i.

@comagirl.streetart
g «Girl on leaf», av Coma Girl @rip.streetart  b «Artonaut», av RIP Streetart
www.bergensentrum.no 64 | byLIV
«Girlinframe» , avRIPStreetart

kunsten min har ikke endret farger, regnbuer og natur. Jeg tenker

mine som urfolk, som har kommet for å minne oss på vår tilknytning til naturen.

Hvor i byen kan vi oppleve kunsten din? – Hovedverkene mine malt i det offentlige rom i Bergen kan finnes i Kong Oscarsgate 60, og Treider Fagskole bygget.

Hvordan opplever du Bergen som bakgrunn for din kunst?

– Å male store vegger i Bergen er en utfordring, også på sommeren. Regn forlenger produksjonstiden og øker kostnadene. Men jeg føler også at det vi gjør er en offentlig tjeneste; å bidra til kulturen i vår vakre by, slik at folk kan se kunst i forbifarten og gi den sin unike tolkning.

Fortell litt om deg selv og kunsten din. – Kunsten min kan deles opp i to. Den ene delen er meg som har lyst å skrike ut hvor dårlig det står til med verden, at vi trenger å stoppe opp og løfte blikket og gjøre noe med situasjonen. Den andre delen ønsker å gi folk noe fint å se på, noe som folk blir glad av, men samtidig har et budskap i seg. Gutten som henger med en klode etter et tau er en slik litt fin kunst, med en alvorlig undertone.

Hvor i byen kan vi oppleve kunsten din?

– I sentrum har jeg flere verk ved den blå steinen. Bakgården i Nygårdsgaten. Men verk i sentrum forsvinner fort, så man må følge med når det kommer noe nytt.

Hvorfor er gatekunst en viktig sjanger i kunstmiljøet?

– Det er en ærlig sjanger. Det er ærlig kunst, som forteller en hel haug med ting ved første øyekast. Gatekunst må være klar i sitt budskap, men man bør også overlate noe til fantasien. Det er slik det blir god diskusjon av.

Hvordan opplever du Bergen som bakgrunn for din kunst?

– Bergen har et gatekunstmiljø som er unikt. Byen har noen av Norges beste gatekunstnere, både drevne og talentfulle. Jeg opplever ikke at Bergen er bakgrunn for min kunst. Bergen er et kunstverk i seg selv.

 ›
@itpd.streetart
g «The fortunate should have charity», av
ITPD
www.bergensentrum.no 65 | byLIV
«Buffoon Boy», av M.U.M

Fortell litt om deg selv og kunsten din.

– Jeg startet med gatekunst sommeren 2022, men liker ikke offentlig oppmerksomhet. For meg er det viktigste at folk ser kunsten min, ikke anerkjennelsen jeg får fra den. Jeg har alltid vært fascinert av mennesker, som også går igjen i det jeg lager. Jeg tegner også alle mine bilder for hånd selv.

Hvorfor har du valgt å vise fram disse kunstverkene?

– Jeg er ikke en tilhenger av å fortelle for mye om budskapet i kunsten jeg lager, det er viktig at hvert enkelt menneske lager sin

egen historie på hva de ser. Jeg har valgt å vise fram «Dont Grow up», siden dette var der første kunstverket jeg lagde og er også det første jeg fikk sprayet opp. Jeg tok kontakt med Karsten, eier av Underground Gallery, og spurte om jeg kunne få et av mine verk opp på en vegg i Bergen. Det jeg ikke sa var at jeg aldri hadde tatt i en sprayboks før.

Hvor i byen kan vi oppleve kunsten din?

– Kunsten min kan du se flere steder i bybildet. Jeg har to verk utenfor Sundt bygget, to verk i undergrunnen på

Bystasjonen, en i Marken, en i Bankgaten og en i Nygårdsgaten 2A.

Hvordan opplever du Bergen som bakgrunn for din kunst?

– Å kunne bruke Bergen by som lerret er et privilegium, og jeg føler virkelig bergenserne tar oss godt imot. De er flinke å vise sin takknemmelighet og er også ivrige med å ta bilde av kunstverkene i byen og dele dem på sosiale medier. Det er utrolig stas.

Fortell litt om deg selv.

Jeg har likt å tegne siden jeg var barn, og har holdt på med dette så lenge jeg kan huske. I dag er kunsten min basert på tegneserie og naturen.

Hvorfor har du valgt å vise frem disse kunstverkene?

Bildet jeg har valgt å vise heter «Silencio». Dette er en kommentar til samfunnet, der vi alle har lyst å si noe, men kanskje vi ikke tør, og gjemmer oss i stedet.

Hvor i byen kan vi oppleve kunsten din?

Du finner meg mellom annet på Underground Gallery, i undergrunnen til Busstasjonen og Sundt bygget, og porten til Fløyen.

Hvorfor er gatekunst en viktig sjanger i kunstmiljøet?

Jeg syns det er en viktig del av bybildet, og er med å forme en identitet for byen. Folk er sykt kreative og jeg liker gatekunst som etterlater et godt spørsmål; hva det betyr og hvordan den ble laget.

@shy_girl_street_art 
SHY GIRL
@el_vict0r 
EL VICTOR
h «Dont Grow up», av Shy Girl
www.bergensentrum.no 66 | byLIV
«Silencio», av El Victor b

Fortell litt om deg selv og kunsten din. – Jeg er en gatekunstner med lidenskap for å fortelle en historie og formidle følelser gjennom kunsten. Gatekunst er en kraftfull måte å uttrykke seg på, og jeg jobber med et bredt spekter av prosjekter og teknikker og det som gjør mest inntrykk er å se at mennesker blir berørt av kunsten min. Jeg er stadig på jakt etter nye utfordringer, og i tillegg til kunst på gaten tar jeg oppdrag både for private, firma og offentlig/kommune.

Hvordan opplever du Bergen som bakgrunn for din kunst?

– Bergen har et godt miljø innenfor

bildet. Jeg var så heldig

å være med når gatekunstere fikk dekorere SKUR 14 før «Tall Ship Races» i 2019. Det var Karsten Kongshavn som fikk meg inn blant så mange fantastiske kunstnere.

I 2020 deltok jeg på prosjektet «Kjenn deg selv», et prosjekt i regi av Bergen Kommune og «Piece by Piece», hvor 11 gatekunstnere dekorerte gjerdet rundt rådhuset. Et annet viktig initiativ er kunstauksjonen «Kunst mot kreft» i regi av Kreftforeningen hvor jeg i år som i fjor deltar med verk. Det er godt å kunne få bidra til en slik sak.

Hvor i byen kan vi oppleve kunsten din?

– Verkene mine kan sees flere steder i sentrum av Bergen. Skur 14, ved Carte Blanche på Verftet, Menneskerettighetenes plass, Nygårdshøyden ved Rafto stiftelsen, og i bakgården til Apollo platebar.

Fortell litt om deg selv og kunsten din.

– Jeg startet med gatekunst i våren 2022. Det var noe jeg hadde ønsket å prøve ganske lenge. Karsten fra Underground Gallery fortalte meg at de hadde en vegg som skulle dekoreres. Jeg prøvde meg på en liten stencil, begynte å spraye og glemte plutselig alt rundt meg.

Hvorfor har du valgt å vise frem dette/disse kunstverket?

– «Bubble Panda» er det første gatekunstverket jeg har laget. Verket er basert på Banksy sin «Panda with guns». «Solutions» som jeg har laget på lerret er det nyeste verket til nå, og jeg har planer om å få den opp på en vegg her i byen et sted.

Hvor i byen kan vi oppleve kunsten din?

– Du kan se kunsten min i undergangen på Bergen Storsenter, bakgården i Nygårsdgaten 2A og i Kaigaten. Jeg synes jo selv det er så gøy å komme over et nytt verk i gaten, og det får meg til å ville lage mer. Det er gøy å stå å male ute med litt adrenalin, om veggen er lovlig eller ikke.

Hvorfor er gatekunst en viktig sjanger i kunstmiljøet?

– Jeg tror gatekunst er blitt en viktig uttrykksform for mange kunstnere. Det er en mulighet å nå ut til en større mengde mennesker. Går man en tur i byen kommer en over utrolig mye bra, som tilfeldigvis kan vekke en tanke eller følelse. ▗

BLISS @artbybliss_official 
ADRIELLE @adrielleartwork 
a «Bubble panda», av Adrielle
www.bergensentrum.no 67 | byLIV
h «Wings», av Bliss

TIL JUBILANTEN

Våren er her og det er tid for jubilanter i alle aldere. Enten det er konfirmasjon, fødselsdag eller andre store dager som skal feires, har vi samlet gaver som passer til enhver

anledning. Vind coat (herre) BRGN 3 799,– Regndråpe trench (dame) BRGN 3 999,– Ørepynt, Flora-Statement David-Andersen 6 290,– Kjede, Prestekrage David-Andersen 2 190,– Ankellenke, Footloose Jenny Skavlan / David-Andersen 1 690,–Lavendel pumps fra Bianco Emilie 749,– 10675 Riviera – 33mm Urmaker Gjertsen 30 160,– 10660 Riviera – 42mm Urmaker Gjertsen 32 760,– Fountain vase fra Ferm Living Glass Thomsen 1 425,– Envelope kjole Retro 5 500,– Camden Maxi Dress Scabal 3 000,– Trefigur Bunad mann + dame Wallendahl 899,– pr stk
www.bergensentrum.no 68 | byLIV
7 Villeroy & Boch – Colorful spring 22 cm Wallendahl 299,– / Krus 265,–

Alle våre håndlagde smykker blir til på verkstedet på Egertorget i Oslo, formet av gullsmeder med lang erfaring og kjærlighet for faget. Disse unike smykkene er den perfekte gave til den som virkelig verdsetter tidløst design, håndverk og kvalitet.

Velkommen til oss i Chr. Michelsens gate 2B. tlf: 55 55 14 81 - bergen@david-andersen.no

Polestar 2 blir kraftigere, sportsligere og får lengre rekkevidde

Dristig, men diskré. Futuristisk uten å være prangende. Kombinert med sportslige kjøreegenskaper, god rekkevidde og utmerket funksjonalitet har Polestar 2 blitt en klar favoritt for mange. Nå blir den enda bedre – med opp til 476 hk og 740 Nm, 635 km rekkevidde* og 205 kW ladeeffekt, samt klimaoppdateringer som reduserer utslipp fra produksjonen.

Dette er den beste Polestar 2 til nå, og med det oppdaterte frontdesignet med SmartZone, er det også den vakreste, sier Thomas Ingenlath, CEO i Polestar. Polestar 2 entret Premium-segmentet i elbilmarkedet i 2019. Skandinavisk design og funksjonalitet kombineres med sportslige kjøreegenskaper og en dedikasjon til bærekraft. Bilen var første bilen på markedet med infotainment-system basert på Android Automotive OS og integrert Google, der brukeropplevelsen kontinuerlig utvikles og leder vei. Den særegne miksen av kvaliteter har gjort Polestar 2 til en favoritt for mange, og ved utgangen av 2022 passerte Polestar 100.000 produserte biler, med tilstedeværelse i 27 land.

Smarte designendringer

SmartZone, som debuterer på Polestar 2, understreker et skifte der fronten ikke lenger puster, men ser – samtidig

som design-signaturen fremhever det høyteknologiske ved Polestar-kjøretøyer.

«Dette er den beste Polestar 2 til nå, og med det oppdaterte frontdesignet med SmartZone, er det også den vakreste»,sier Thomas Ingenlath, CEO i Polestar.

SmartZone samler flere av bilens viktigste sikkerhetsfunksjoner, inkludert det forovervendte kameraet og mellomdistanseradaren.

Nye motorer, redefinerte kjøreegenskaper og bakhjulsdrift

Alle Polestar 2-varianter får neste generasjons elektriske motorer og invertere, med

betydelig forbedret effektivitet og effekt. Single motor-varianter** får bakhjulsdrift. Den nye motoren yter opp til 220 kW og er optimalisert for maksimal effektivitet og høyt dreiemoment (nå 490 Nm, tidligere 330 Nm). Akselerasjonen fra 0 til 100 km/t reduseres med 1,2 sekund, og tar nå 6,2 sekunder.

Dual motor-variantene får en rebalansert drivlinje med en ny kraftfordeling, der bakakselen favoriseres, noe som hever kjøregleden og de sportslige kjøreegenskapene ytterligere. Den nye bakmotoren står for mesteparten av motorkraften, og støttes av en helt ny asynkronmotor fremme. Ikke bare øker systemeffekten til 310 KW og 740 Nm, veigrepet blir også mye bedre, effektiviteten høyere og ytelsene enda sportsligere. Tiden fra 0 til 100 km/t tar nå 4.5 sekunder.

Med tilvalget Performance-pakken øker makseffekten til 350 kW, og reduserer tiden fra 0 til 100 km/t, til 4.2 sekunder.

Redaksjonell annonse
www.bergensentrum.no 70 | byLIV

– Den oppdaterte Polestar 2 er enda mer leken og på hugget. Kompaktheten og fullstendig kjørekontroll beholdes, samtidig som bilen er mer moden med økt komfort, sier sjefsingeniør Joakim Rydholm, Polestar.

Økt rekkevidde og raskere hurtiglading

Nye Polestar 2 får oppgraderte litium-ion batterier med bedre effekt. Maksimal ladeeffekt økes til 205 kW for Long range-versjonene og til 135 kW for Standard range-versjonen. Som følge av optimalisering av batteripakker og motorer,  får alle versjoner lengre rekkevidde, tross økte motorytelser. Spesielt  frikoblingsfunksjonen til frontmotoren på Long range Dual motor-variantene bidrar til å øke rekkevidden, som nå er opp til 592 km WLTP*, en økning på hele 105 km. Standard range Single motor-versjonen** får en rekkevidde på

opptil 518 km WLTP* og Long range Single motor-versjonen får opptil 635 km WLTP*.

Mer ytelse med lavere karbonavtrykk

Sammenlignet med forgjengeren reduserer 82 kWh-batteriet CO2-utslippet med 1.1 tonn per bil, til tross for økt batterikapasitet, kraftigere motorer, økt rekkevidde og sportsligere kjøreegenskaper. En grundig livsløpsanalyse for utslipp kommer senere i 2023.

Ny standard for standardutstyr

Standardutstyret i Polestar 2 utvides med funksjoner som hever nytteverdi og komfort. Dette inkluderer flere sikkerhets- og førerassistentsystemer. 360-grader omgivelseskamera, automatisk dimming av sidespeil og trådløs mobillader blir også standard for alle versjoner.

Modellår 2024 av Polestar 2 Longe range-varianter kan nå bestilles på polestar.com**. De første bestillingene leveres fra tredje kvartal i 2023. Prisen for Polestar 2 Standard range Single motor** starter på 432.050 kr inkludert alle avgifter***.

For prøvekjøring eller mer informasjon, se polestar.com eller besøk Polestar Space ved Bergen Tinghus. ▗

* Preliminær rekkeviddeinformasjon i henhold til WLTP-standarden. Offisielle rekkeviddetall sertifiseres senere i 2023.

** Polestar 2 Standard range Single motor blir tilgjengelig for bestilling i Norge i løpet av første kvartal 2023.

*** Inkludert vrakpantavgift, frakt- og leveringsomkostninger, vektavgift, og merverdiavgift.

www.bergensentrum.no 71 | byLIV
B Oppdatert front med Smartzone

Et ryddig hjem

Kjøkkenet er hjertet av hjemmet, men det kan også være et av de mest utfordrende områdene for organisering og oppbevaring. Hos Clas Ohlson på Galleriet finner du et bredt utvalg av produkter som kan hjelpe deg å organisere og optimalisere ditt hjem, slik at det både ser fint ut, og fungerer på best mulig måte for deg.

Den siste tiden har oppbevaring av mat i kjøleskap vært å se på alle sosiale medier. Et organisert og ryddig kjøleskap bidrar til sunnere kosthold, og mindre matsvinn. Clas Ohlson har et stort utvalg av brett og bokser i ulike størrelser og materialer, som gjør det enkelt å finne noe som passer til dine behov.

For å frigjøre gulv- og skapplass, er ekstra oppbevaringshyller en god idè. Clas Ohlson har flere varianter, som kan gi mye verdifull lagringsplass. Disse hyllene

kan være svært nyttige for å organisere kjøkkenutstyr og matvarer, og de gir også en flott mulighet til å vise frem noen av de mer dekorative elementene i kjøkkenet ditt.

Kjøkkenet er ikke det eneste området i huset som kan dra nytte av organisering og oppbevaring. Clas Ohlson tilbyr også et bredt utvalg av organisasjonsprodukter for andre områder i huset, som for eksempel badet, soverommet og stuen. Bruk oppbevaringsbokser og -kurver for å holde på fjernkontroller, magasiner og

andre små gjenstander. I soverommet kan du bruke kleshengere, oppbevaringsposer og skohyller for å holde klær og sko organisert og ryddig.

Organisering og oppbevaring kan være en utfordrende oppgave, men med produkter fra Clas Ohlson blir det enklere. Enten du ønsker å organisere kjøkkenet, soverommet eller andre områder i huset ditt, har Clas Ohlson det du trenger for å gjøre det på en enkel, effektiv og elegant måte. ▗

Redaksjonell annonse Prisene gjelder pr 23.02.2023, endringer kan forekomme. Plastboks Coline fra 69,90 Oppbevaringsboks Kvadrat 79,90 Smartstore Compact Clear fra 39,90 Klappboks fra 29,90 Oppbevaringskurv Natur 99,90 Snurrebrett i plast 29 cm 99,90 Glasskrukke m/lokk Bambus fra 99,90
www.bergensentrum.no 72 | byLIV
Kildesortering Tidy fra 99,90

EN NY VÅR

GAVEIDÉ FLERE FARGER

PASTILLE PLEDD RØROS TWEED 2199 KR

NYHET

FOUNTAIN VASE FERM LIVING 1425 KR

TÅLER MASKIN MUST HAVE!

SKJÆREBRETT 56X35CM SKAGERAK 2645 KR

NYHET

HÅNDSÅPE 500ML SPREKENHUS 350 KR

BISTROT TEAK SABRE PARIS FRA 135 KR

PIX MATTE 70X160CM PAPPELINA 2185 KR

NYHET! RIPPLE DESSERTSKÅL 4 PK. FERM LIVING KR 639

6A Tlf: 57 98 84 00
Torsdag: 10-19 Lø
10-16
Chr. Michelsens gate
Man-fre: 10-17
rdag:
HOS GLASS THOMSEN

Vårens nyheter er i butikk

STRANDGATEN 12 LAGUNEN STORSENTER VESTKANTEN STORSENTER

Akvariet

Er du på jakt etter spennende ting å gjøre i Bergen? På Akvariet i Bergen finner du de rareste og flotteste skapninger fra tropisk regnskog, fjæresteinene, de store havdypene og arktiske strøk. Her får du Ekte dyr. Ekte opplevelser. På Akvariet skjer det ting

W Eiendomsmegling

Vi i W Eiendomsmegling har som mål å gi våre kunder en førsteklasses opplevelse i sin boligreise. Dette innebærer god rådføring og god kommunikasjon gjennom hele prosessen. En vellykket bolighandel er en handel der alle parter føler at de har nådd sitt mål. Ta kontakt med oss for å høre hvordan vi kan hjelpe deg med kjøp eller salg!

Øyeoptikk Teigland

Nyheter! Vi har fått inn en ny kolleksjon fra Boss. Et utvalg lekre innfatninger til dame. Dette er stilsikre briller til deg som ønsker noe spesielt. De sofistikerte nyhetene finner du i våre butikker i Strandgaten 3 og Vestre Torggate 8.

Wallendahl

Vi åpnet den nye delen av butikken i fjor høst og vi takker alle kundene våre som har vært innom hittil og skrytt av hvor åpent og fint det er blitt! Nå er det lysere tider og utsikten mot Bryggen blir, om mulig, enda finere.

Vårens varer og nyheter er på plass, kom innom og bli inspirert til å oppgradere kjøkkenutstyret eller noe annet til hjemmet. Vi har byens beste utvalg av gryter, stekepanner, tallerkener, glass og alt du trenger til middagsselskapet. Enten det er uformell fredags-taco med venner eller en litt finere søndagsmiddag med svigers.

Velkommen til Wallendahl.

byNYTT
www.bergensentrum.no 76 | byLIV

Få ekstra gode tilbud og støtt opp om byen din med byVENN-appen

Som byVENN støtter du ekstra godt opp om byen din, og du får alltid gode tilbud.

Bli med!

Åpne byVENN-appen eller send BYVENN til 2242 for gratis medlemskap

www.bergensentrum.no 77 | byLIV

VÅRENS SOLBRILLETRENDER

Våren er i anmarsj, og det feires hos Krogh Optikk. Lilla, blått og mintgrønt er årets farger, og sammen med store, kraftige stenger blir brillene prikken over i-en i ethvert vårlig ensemble.

Solbrilletrenden den siste tiden, med store skjermlignende briller og graderte glass gir en stilig effekt. Fra flere store motehusene ser vi mange sporty solbrillevarianter. Bottega Veneta har hatt stor sukess med sine sporty solbriller hvor særlig Bottega-grønn tok moteverdenen med storm. Her er det enkelt å skille seg ut, og velge briller som passer deg og din individuelle stil.

Er du på jakt etter noe mer klassisk er det mye å velge mellom. Også her ser vi kraftige stenger og rammer i sort, som skaper en sterk og moderne kontrast som er svært lett å like. Enten du går for Tom Ford eller Dior sine store briller, får du en tidløs klassiker som varer i mange år fremover, og som passer til enhver anledning.

Pilot-solbrillene har vært populære over lang tid, og trenden fortsetter utover i 2023. En brille det er vanskelig å trå feil med. Det samme gjelder også rammeløse solbriller, som tar oss tilbake til tidlig 2000-tallet, og har fått sin plass i søkelyset nok en gang.

Shoppingtips fra Krogh Optikk
CELINE 7950,– Bottega Vaneta 3185,– Prada 4404,– GUCCI 4210,– Dior 4725,– Bottega Vaneta 3695,– Oliver Peoples 4083,–
Tom Ford 4350,–www.bergensentrum.no 78 | byLIV
Saint Laurent 3750,–

VI KAN FJELLSKO

Hos oss finner du utvalget og kunnskapen

HOKA RINCON 2 TK

HOKA CLIFTON 7

MAMMUT MERCURY/NOVA IV MID GTX

Lett og meget komfortabel tursko med overdel i behagelig Nubuk lær med Gore-Tex membran. En ideell sko for enklere turer i både i skog og lett terreng. Det halvhøye skaftet sikrer bra stabilitet, og den fulldempede mellomsålen sørger for topp komfort både på sti og grusveier. Vibram FrogGrip yttersåle med godt grep. Dame- og herremodell.

Rincon 2 TK kan vi egentlig kalle en tempoutgave av Clifton 7. Skoen er veldig lett i forhold til det kraftige dempevolumet i sålen, og den har også en aggressiv MetaRocker som gjør at du kommer raskt frem på forfot slik at skoen føles svært lettløpt. Den er responsiv nok for både tempoøkter og fart, og den gode støtdempingen kombinert med Rocker sålen gir deg nok beskyttelse og komfort til lengre turer. Skoen passer perfekt både til den aktive løperen som vil bruke skoen som en treningssko til daglige turer og lengre tempoøkter, og som en tempo- og intervallsko for mosjonisten. Finnes som dame- og herremodell.

Pris: 1.999,–

SCARPA RUSH TREK GTX

LOWA EXPLORER II MID GTX

Mange hevder Clifton er den beste nøytrale løpeskoen noensinne! Sterke ord, men den har tross alt vært testvinner i de store løpemagasinene flere ganger, og den har vunnet løp over hele verden. En sko med meget bredt bruksområde; raske løp, lange løp, intervaller, halvmaraton, gateløp osv. Er veldig stabil for å være en nøytral sko. Den er også helt suveren som jobbsko for deg som står og går mye på harde underlag. Finnes i dame-og herremodell, flere farger. Eksisterer også med ekstra bred lest.

Explorer II Mid Gtx er en lett, halvhøy og superkomfortabel tur markasko i hanskemykt Suede lær med GoreTex membran. Modellen bygger på klassikeren Rene-gade Mid, men er litt mer stabil og har også en bedre såle på våte og sleipe berg. Den støtdempende mellomsålen med ekstra EVA innlegg avlaster både knær og hofter, og Vibram MegaGrip yttersålen sørger for et trygt og sikkert feste. Dame-og herremodell.

Pris: 2.699,–

HOKA KAHA 2

HOKA ARAHI

4

Arahi 4 er en super overpronasjonssko med suveren støtdemping for deg som krever lav vekt, støtte og stabilitet uten at det går utover løpsfølelsen. Takket være den innovative J-Frame teknologien med hardere EVA både i hælen og på innsiden av yttersålen, gir dette en glimrende stabilitet og støtte i landingen for deg som overpronerer. Vi kan vel egentlig kalle denne en stabil utgave av Clifton. Finnes i både dame- og herremodell.

Med Rush Trek Gtx setter Scarpa en ny standard på lette, raske og komfortable hikingsko. Den har en suveren kombinasjon av stabilitet, friksjon og grep mot underlaget takket være den nye Presa sålen, en såle som er helt unik for Scarpa. Støvelens konstruksjon, der foten formelig står nedi en «krybbe», sikrer meget god stabilitet og komfort samtidig som den forholdsvis myke bøyeflexèn bedrer rulleegenskapene slik at hvert steg føles naturlig. Den nye sålekonstruksjonen gir meget god demping med en mengde støtabsorberende materialer samt en svært lav vekt – noe som reduserer belastning og slitasje på føtter og kropp slik at du lettere takler lange turer. Dame-og herremodell.

Pris: 1.799,–

CRISPI VALDRES GTX

Pris: 2.999,–

HOKA CHALLENGER ATR 5 GTX

Challenger ATR 5 Gtx er en av de aller mest allsidige skoene på markedet, en litt sånn “kinderegg” sko, og dette er den vanntette versjonen som nå endelig har fått Gore-Tex membran. Den fungerer nemlig på nesten alle typer underlag, så hvis du løper eller går både på asfalt, grus og stier, er dette den perfekte skoen. Den har støtdempingen og lesten til Clifton modellen, men har fått en All-Terrain yttersåle med 4mm knotter som sørger for bedre feste på grus og gjørme. Dame- og herremodell.

Valdres GTX er en solid og komfortabel fjellstøvel med Gore-Tex membran. Overdelen er i hanskemykt Nubuk lær som former seg perfekt etter foten. Polstringen rundt hælen er meget bra, så her opplever man ikke noe gnagsårproblematikk. Mellomsålen er ikke for stiv, stabiliteten er bra og støvelen har god støtdemping. Vibram SuperGrip yttersåle. Dame- og herremodell.

en har god støtdemping. Vibram Super Grip yttersåle. Dame- og herremodell.

Pris: 1.899,-

Pris: 3.299,–

MEINDL BELLAVISTA MFS GTX

Lett,og forholdsvis stabil fjellsko som er perfekt til alt i fra enkle dagsturer og opp til ukesturer med en 50-60 liters sekk på ryggen. Overdelen er konstruert i hanskemykt og superkomfortabelt Nubuk lær med Gore-Tex membran, og innvendig er det MemoryFoam som gjør at skoen former seg perfekt rundt hæl og ankelpartiet. Den godt støtdempende mellomsålen i EVA materiale sørger for en behagelig gange selv på harde underlag, og yttersålen som er utviklet sammen med Vibram gir et suverent grep for oss nordboere. Dame- og herremodell

HOKA SPEEDGOAT MID 2 GTX

Nye Speedgoat Mid 2 Gtx er en superlett ankelhøy tursko med Gore-Tex membran som vil passe til alt i fra turer i marka og til småløping i ellet. Her får du en glimrende kombinasjon av demping og respons, noe som sørger for å gi deg en herlig komfort på de lange turene. Vibram Megagrip yttersålen med 5mm knotter sørger for suverent feste både på berg, grus og sti. Dame- og herremodell.

Pris: 2.299,–

Pris: 3.799,–

Kaha Gtx er en superlett turstøvel med en herlig passform. Kombinerer vi dette med en fantastisk støtdemping samt en myk og herlig skinnoverdel med GoreTex membran, får du her en turstøvel som gir deg ultrakomfort i fjellheimen. Vibram MegaGrip yttersålen sørger i tillegg for et suverent grep både oppover og nedover. Dame- og herremodell

HOKA BONDI 7

Bondi er Hoka`s mest dempede asfaltsko, og er nå oppgradert med enda bedre passform og komfort. En super mengdetrenings sko for deg som løper mye på hardt underlag, den har også vært en kjempesuksess for de som sliter med skader og trenger opptrening. Foten ligger godt plassert ned i sålen, så Bondi passer også godt for deg som har behov for litt ekstra støtte og stabilitet ved lett overpronasjon. Den er også utmerket valg som jobbsko for deg som både står og går mye på harde underlag. Finnes i både dame- og herremodell, flere farger. Eksisterer også med

Pris: 2.999,–

LOWA MAURIA/CAMINO EVO GTX

Lett og fin fjellstøvel med herlig passform, suveren gåkomfort og god stabilitet som er ypperlig til turer i fjellet med moderat oppakning. Her er det ikke spart på noen kvaliteter, så overdelen er konstruert i mykt og komfortabelt Nubuk lær med Gore-Tex membran, og hælområdet har fått en fantastisk polstring som nærmest gjør det umulig å få gnagsår. Mellomsålen har god støtdemping som du virkelig vil sette pris på over harde underlag, og yttersålen har en høyfriksjons gummiblanding med topp grep. Dame-og herremodell.

HOKA SPEEDGOAT 4

Speedgoat 4 Gtx er en veldig allsidig terrengsko som funker både som tursko og som en fullblods trailløpesko for deg som hovedsakelig løper i terreng og på grus. Her får du en glimrende kombinasjon av demping og respons, og Vibram Megagrip yttersålen med 5mm knotter sørger for suverent feste både på berg, grus og sti. Dame- og herremodell.

Pris: 3.499,–

CRISPI ATTIVA BP GTX

HOKA SKY KAHA GTX

Med sin geniale miks av støtdempingen til en løpesko og stabiliteten til en lett ellstøvel, stiller denne superlette turstøvelen i en helt egen kategori. Her får du nemlig en utrolig komfort og en suveren støtdemping som passer perfekt både til raske dagsturer og hytte-til-hytte turer i enkelt terreng. Vibram MegaGrip sålen sørger for godt grep både opp og ned, og den nye overdelen med Gore-Tex membran holder føttene tørre og varme. Dame- og herremodell.

Attiva BP Gtx er en superbehagelig, vanntett og forholdsvis lett fjellstøvel som er konstruert i en mix av Nubuk lær og Cordura. Takket være Crispi`s Instant Fit teknologi føles den enormt komfortabel allerede når du har snørt den på for første gang, og FastLock snøresystemet sikrer at foten sitter trygt og presist. Den innebygde EFX stabiliseringsrammen gir en mer progressiv flex slik at støvelen føles dynamisk og naturlig å gå med, og den ekstra støtdempingen som er lagt inn gjør at foten din har det behagelig selv etter mange timer over harde berg og steiner. Yttersålen har fått Vibram sin MegaGrip gummiblanding som sikrer et supert grep selv på våte og sleipe berg. Dette er rett og slett en herlig støvel til fjellturer med middels tung oppakning i blandet terreng. Dame-og herremodell.

Pris: 2.999,–

Pris: 3.999,–

Markeveien 3, rett ved Torgalmenningen. Telefon 55 62 73 00 info@outdoorbergen.no

Markeveien 3, rett ved Torgalmenningen. Telefon 55 62 73 00 eller info@outdoorbergen.no

Lagunen Storsenter, Gågaten ute ved ByBanen. Telefon 55 62 73 00 info@outdoorlagunen.no

ÅPNINGSTIDER 10-18

10-18 TORSDAGER 10-19 LØRDAGER 10-16

10-19

ÅPNINGSTIDER 10-21 / 10-18

10-16

TORSDAG
LØRDAG
Foto: Åsnes/Sveinung Klyve
Foto: Åsnes/Sveinung Klyve
www.bergensentrum.no 79 | byLIV

Portobello Road i Bergen?

Vi jobber for at det skal være attraktivt og lønnsomt å drive næring i Bergen sentrum. Hvorfor?

Fordi det er viktig for hele regionen sier daglig leder Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum AS

Er det så viktig at Bergen sentrum er levende, trivelig og attraktivt? Er ikke de andre bydelene så viktige?

– Jo, selvsagt. Men, et historisk by sentrum spiller en helt spesiell rolle for hele regionen. Det kan blant annet være det som avgjør om folk kan og vil bo i vår del av landet eller andre steder. Og ikke minst: sentrum kan bidra til flere arbeidsplasser i hele regionen. Sentrum er hele regionens felles sentrum og møtested.

Derfor er det også spesielt viktig at noen kan arbeide spesielt med at sentrum kan være så levende, trivelig og attraktivt som mulig. Mange av oss som bor her vest hverken kunne eller ville bodd i vår del av landet uten et attraktivt Bergen sentrum.

Derfor er det også så viktig at vi og andre kan foreslå tiltak som kan gjøre byen vår enda mer attraktiv og tilgjengelig. Både for byens egne innbyggerne, for alle som vi vil skal etablere seg i landsdelen vår, og for besøkende fra fjern og nær.

I tillegg til å markedsføre tilbudene i sentrum samlet, og å stå bak Bergen Julemarked, Pepperkakebyen og andre arrangementer, bidrar vi med forslag til kommunen og de politiske partiene om mer permanente byutviklingstiltak.

Vi startet blant annet diskusjonen om å få Dokken omdannet til en bydel som i større grad kan bidra til at «gamlebyen» kan leve og blomstre, og vi har lenge vært en pådriver for dette.

Vi heier også på idéen om å flytte en del av parkeringsplassene i Bygarasjen til et nytt anlegg under Smålungeren. Da kunne vi blant annet hatt lysfest, julemarked og skøytebane samtidig. På garasjetaket hadde det også blitt god plass til aktivitet som det ikke er plass til i dag. Blant annet konserter under åpen himmel for et større publikum enn det er plass til på Koengen, slik også Bergen Live har foreslått.

Det siste, nye forslaget som Bergen Sentrum AS har fremmet, er å etablere Fløyfjellet bylogistikkanlegg, et nytt stort fjellanlegg bak Øvregaten. Blant annet for at hele Fjellsiden og andre deler av sentrum skal bli enda bedre områder å bo og leve i, og mer attraktiv å drive næring i.

G Portobello Road Market i London er en stor attraksjon for innbyggere og tilreisende fra hele verden. Det kan Øvregaten også bli.
www.bergensentrum.no 80 | byLIV

Vi foreslår at et slikt anlegg får tilførselsveier direkte fra Fløyfjellstunnelene og parkerings- og lademuligheter for biler og turistbusser, gjenbrukssentral og bossug. Og gangveier rett ut i Øvregaten, og med heiser til Fjellveien og Breistølen. For at det skal bli lettere å bevege seg opp og ned Fjellsiden. Både for beboere og besøkende.

Da kan Øvregaten, Norges eldste og potensielt mest attraktive gateløp, bli utviklet til det gaten har helt spesielle forutsetninger for å kunne bli: en bilfri gjenbruks- og reparasjonsgate med gallerier, gjenbruksbutikker, verksteder og hyggelige kaféer fra ende til annen. Og med fantastiske gatemarkeder hver helg. Litt som Portobello Road i London.

Et bylogistikkanlegg kan spare store deler av det sentrale Bergen – inklusive hele middelalderbyen, Fjellsiden, Danmarks plass, Nygårdstangen og Dokken – for enormt mye overflatetrafikk, ikke minst fra de store turistbussene. Det gir bedre plass til gående, syklende og ulike kollektivtilbud i sentrum, i tillegg til mye annet som kan gjøre hele byen enda mer levende, trivelig og attraktiv.

Et slikt anlegg som blant annet kan gjøre Fjellsiden tilnærmet bilfri, ville også bidra til at brannsikkerheten for byens mest verdifulle trehusbebyggelse kan høynes

mange hakk. Dette ville i tilfelle også være helt i tråd med kommunens egne ideer.

Et fagnotat fra 2010 viste til at bygging av Fløygarasjen kan komplettere parkeringstilbudet i sentrum og redusere overflateparkering i Vågsbunnen, Bryggen og Fjellsiden til et absolutt minimum.

Øvregaten har helt spesielle forutsetninger for å kunne bli en fantastisk gjenbruks- og reparasjonsgate med gallerier, gjenbruksbutikker, verksteder og hyggelige kaféer fra ende til annen. B

Kanskje kan dette en gang bli et nytt, flott torg i Øvregaten med inn- og utgang til et fjellanlegg med offentlige heiser? Da kan folk som bor i Fjellsiden og besøkende enkelt komme seg opp og ned uten bil eller buss.

Illustrasjon: Hilde Elise Vie

Når det gjelder mulige tilførselsveier, har vi forslått at dette ses i sammenheng med planene for Rothauggarasjen, med utbedring av dagens Fløyfjellstunneler eller med mulig bærekraftig etterbruk av disse, hvis det bygges nye løp. Prosjektleder i Statens vegvesen, Sverre Ottesen, har uttalt at dagens Fløyfjellstunneler kan brukes som tilkomst hvis noen vil bygge parkeringsanlegg i fjell.

Biler, og i økende grad busser og lastebiler, vil blant annet trenge lading. I et slikt anlegg vil lading kunne skje uten at store kjøretøyer trenger å belaste sentrumsgatene i det hele tatt. Et slikt anlegg med tilførselsveier i et lukket system vil også redusere svevestøv og annen forurensning, og gi økte muligheter for å ha kontroll over utslipp.

Fløyfjellet bylogistikkanlegg kan altså gi mange fordeler for hele byen: blant annet kan overflatetrafikk reduseres vesentlig i hele sentrum. Da blir det også bedre plass til gående, syklende og kollektiv. I tillegg vil offentlige heiser redusere behov for motorisert ferdsel og det blir det enklere for alle å komme seg opp og ned Fjellsiden til fots. Det blir tryggere veier til skoler, barnehager og andre tilbud, og brann- og trafikksikkerheten kan heves mange hakk.

Da kan Øvregaten også bli utviklet til en av Europas triveligste gater. Og sist, men ikke minst: hele sentrum kan bli enda mer levende, trivelig og attraktivt.

Vi håper at de politiske partiene vil undersøke mulighetene for at det vi foreslår kan bli en realitet.

I så fall øker mulighetene for at vi kan få en enda bedre region å bo og leve i, avslutter Kristoffersen. ▗

www.bergensentrum.no 81 | byLIV

Se hva som skjer i Bergen

Borealis

– En festival for eksperimentell musikk

Bergen Sentrum

15.03–19.03

Hvorfor-det-spesial:

Trond Viggo og Kristopher snakker om kvinnekroppen

USF Verftet

17.03

kl. 20:00

Den vesle prinsen

DNS

17.03–29.03

Gold Panda

Kulturhuset i Bergen

18.03

kl. 21:00

Rusalka

Grieghallen

18.03–24.03

Marianne Beate Kielland med Oslo Circles

Bergen Domkirke

19.03

kl. 18:00

Familiedag:

Mat og digge smaker på bål

Fløyen

19.03

kl. 11:00

Knutsen og Ludvigsen

Ole Bull Scene

19, 25, 26.03

kl. 13:00

JordenMars med Kunstpilotene

Nygårdsparken

18, 19, 25, 26.03

kl. 12:00

300 meter Bergen

Fra lepramuseet

21.03

kl. 18:00

Inge Bremnes – Bergen Live Sessions

Lille Ole Bull

21.03

kl. 20:00

Aldri redd for mørkets makt

Ricks Teater

22.03–30.03

kl.13:30

Garness: Gåten om korset – en påskekonsert Salem Konferansesenter

23.03

kl. 19:30

Drink & Draw Kulturhuset i Bergen

24.03

kl. 17:30

Mor Therese Lille Ole Bull 24.03

kl. 18:30

Team Bachstad på Turne Grieghallen

24.03

kl. 19:00

Bergen Americanafest 2023: Anders Dahlberg i Torbjørns Konserthall

Torbjørns Konserthall

24.03

kl. 19:30

Inger Nordvik Kvarteret

24.03

kl. 21:00

Fantasifest: Krimspesial Litteraturhuset

25.03

kl. 13:00

Festival DanseRom 2023

– BarneRom, UteRom & KlubbRom Cornerteateret

25.03

kl. 13:00

M&M&M

Ole Bull Scene

25.03

kl. 19:00

Bjørn Eidsvåg Forum Scene

25.03

kl. 19:00

Friends: The one where everyone drinks

Lille Ole Bull Scene

25.03

kl. 21:00

On/Off

Lille Scene, DNS

25.03–31.03

kl. 18:00

Clothing Swap + Repair Café / MASCULINE WEAR AND PLUS SIZES ONLY!

Bergen Kjøtt

26.03

kl. 11:00

Who are we voting for?

Litteraturhuset i Bergen

27.03

kl. 20:00

Vandring: – Forsvarsarkitektur Bergenhus festning. Fra firkant til stjerne. Fra Håkonshallen

28.03

kl. 18:00

El Regn

Lille Ole Bull

28.03

kl. 20:00

Ingebjørg Bratland

Ole Bull Scene

30.03

kl. 19:00

Norsktoppen

Biblioteket Bar

30.03

kl. 19:30

www.visitbergen.com

Kakerlakk

– Et soloshow av og med Martin Lepperød

Lille Ole Bull

31.03 - 01.04

Kl. 18:30 (21:00)

MARS
Påskesprell
Se mer om
i byen på
hva som skjer
/hva-skjer
www.bergensentrum.no 82 | byLIV
300 meter Bergen

Påskesprell på byfjell

Fløyen

01.04–10.04

kl. 11:00

Bergen domkor – Out of Darkness

Bergen Domkirke

02.04

kl. 19:30

Stand up Bergen – Påskeekstravaganza

Lille Ole Bull

05.04

kl. 20:00

Dora – Overganger

Ole Bull Scene

12.04

kl. 19:00 og 21:30

De Unges Konsert

Grieghallen

13.04

kl. 19:00

Hilde Louise Asbjørnsen: Stardust

Ole Bull Scene

14.04 og 15.04

kl. 19:00

Barnas Superkino

Bergen Kino

15.04

kl. 10:00

Kira Martini Kvartett

Lille Ole Bull

15.04

kl. 13:30

Superkonsert på Cornerteateret

Cornerteateret

15.04

kl. 19:30

Lotus – tilbake til 70-tallet med gammelpop og dans

USF Sardinen

15.04

kl. 21:00

Lørdagsrådet – Liveshow

Forum Scene

15.04

kl. 21:00

Hyllest til Joni Mitchell

Grieghallen

15.04

kl. 21:00

One Ocean Week 2023

Bergen Sentrum

15.04–21.04

15–21. april 2023

71bodies 1dance

Cornerteateret

16.04

kl. 19:00

Emilie Hollow

Lille Ole Bull

18:04

kl. 20:00

300 meter Bergen

Fra lepramuseet

18.04

kl. 18:00

Romeo & Julie

DNS

Fra 20.04

Summetonar med Olav Stedje, Odd-Erik Lothe og Finn Tokvam Kulturhuset i Bergen

21.04

kl. 21:00

Lekende Lett

Hulen

22.04

kl. 21:00

Salsa Gala Night and LIVE concert with Luisón Y Cuba! Bergen Internasjonale Kultursenter

22.04

kl. 21:00

Friends: The one where everyone drinks

Lille Ole Bull Scene

22.04

kl. 21:00

Fløibanen opp (Motbakkeløp)

Fløibanen

25.04

kl. 18:00

Signe Marie Rustad

Lille Ole Bull

25.04

kl. 20:00

The Hollies Forum Scene

27.04

kl. 20:00

Bergen City Marathon Bryggen

29.04

kl. 09:00

Vidar Hodnekvam – Pappalivet: En Overlevelsesguide

Lille Ole Bull

29.04

kl. 18:30

MAI

Politisk aften: I bakvendtland

Det Akademiske Kvarter

04.05

kl. 18:00

Sesongavslutning:

Bergen Filharmoniske Orkester

Grieghallen 04.05

kl. 19:30

I svarte skogen inne

Det Vestnorske Teater

Fra 11.05

Bergen Tattoo Convention

USF Verftet

12.05

kl. 18:00

Gullruten 2023

Grieghallen 12.05

kl. 19:15

Ravi Hulen

12.05

kl. 21:00

Eurovision: La det svinge! Det Akademiske Kvarter

13.05

kl. 21:00

17. mai i Bergen

Gratulerert med dagen!

300 meter Bergen

Fra lepramuseet

23.05

kl. 18:00

Festspillene i Bergen

24.05–07.06

Livepodcast med Nuvel

Lille Ole Bull

26.05

kl. 18:30

Tour of Norway 26.05–29.05

Nattjazz USF Verftet 26.05–03.06

Jung danser Torgallmenningen 27.05

kl. 12:00

Friends: The one where everyone drinks

Lille Ole Bull Scene 27.05

kl. 21:00

Søndagsbrunsj Torgallmenningen 28.05

kl. 12:00

4- og 7-fjellsturen

Byfjellene 28.05

APRIL
www.bergensentrum.no 83 | byLIV
Festspillene

bookish_moment How are you spending your weekend? #bergensentrum

elskerbergen Spring is just around the corner. #bergensentrum

#bergensentrum

Har du sjekket om din sentrumsfavoritt er på Instagram?

Bli med, og følg gjerne også @bergensentrum for de siste oppdateringene i bybildet!

moorebianca

igodtlys.no Bergen Sentrum

levandevarde

Fløyen I Bergen

moorebianca S p r i n g you give me THAT feeling #bergensentrum

igodtlys.no Gode, brede fortau og oppussede fasader har de siste årene gjort Kaigaten langt mer attraktiv som bygate. Flere flotte serveringssteder har flyttet inn, og Kaigaten Deli er ingen unntak. Her får du kontinentale fetevarer og et lite utvalg brødmat og pizza. Ikke minst får du helt super service, vin i glasset og en trivelig og intim uteservering på solskinnsdagene. #bergensentrum

levandevarde Så blei det fagert igjen #bergensentrum

detgodelivios Bergen #bergensentrum detgodelivios Bryggen i Bergen bookish_moment Bergen, Norway
www.bergensentrum.no 84 | byLIV
elskerbergen Bergen, Hordaland

Har du et blinkskudd å dele med oss?

Bruk emnetaggen #Bergensentrum, så blir kanskje ditt bilde med i vår neste utgave av BYLIV!

bakerbrun1893 Fastelavnssøndag er her! Nyt en herlig småbolle fylt med syltetøy og pisket krem #bergensentrum

bakerbrun1893 Bergen, Hordaland christervoll Sjeldent syn i Bergen #bergensentrum christervoll Bergen, Hordaland stromsholm Bergen City View from Skansen. Always a pleasure having a walk up there #bergensentrum stromsholm Bergen, Norway ellawella Perfect pink sunset here in Bergen tonight #bergensentrum ellawella Bergen, Hordaland kumaran.photography Bergen (Bryggen). Have a beautiful day everyone and don’t forget to smile #bergensentrum
www.bergensentrum.no 85 | byLIV
kumaran.photography

EIENDOMSFORVALTER: Magic Norway

Bergen sentrum består av en mengde vakre, ærverdige og historiske bygg og bygårder. I denne serien har vi tatt kontakt med noen av byens største aktører innenfor næringseiendom, for å finne ut mer om hva som kreves for å forvalte, drifte og videreutvikle disse eiendommene.

Magic Norway er et familieeid eiendomsselskap, etablert av Tom Rune Pedersen, og senere overdratt til døtrene Benedicte og Irmelin Pedersen. I dag utgjør eiendomsmassen omtrent 250 000 kvm, med eiendommer hovedsakelig i Bergen. Magic Norway består av en sammensatt og balansert portefølje av sentrale og attraktive eiendommer, med fokus mot å forvalte kjøpesenter, restauranter, og hoteller.

Konserndirektør Ole Warberg har vært en fremtredende skikkelse i bergensk næringsliv i mange år. Med Magic Norway, har fokuset ligget på å utvikle attraktive og bærekraftige eiendomsprosjekter i Bergen. Blant prosjektene som Warberg og Magic Norway har gjennomført, er kjøpesenterene Xhibition og Kløverhuset, samt det innbydende og moderne Magic Hotel Korskirken på Vågsbunnen.

Kløverhuset

Noe av det vi har fått mye spørsmål om er selvsagt endringen av Norges eldste kjøpesenter, det elskede og respekterte Kløverhuset, forteller Warberg. Kløverhuset har et sterkt minne i Bergens historie og mange har hatt gode handelsopplevelser der i generasjoner. I denne anledning skryter han av bergensernes kjærlighet til tradisjoner.

– Det er ingenting vi ønsker mer enn å se Kløverhuset komme tilbake til sin storhetstid som en flittig brukt og besøkt eiendom i bykjernen. Men realiteten var at som handelsvirksomhet så vi på negative tall. Det ble stadig mindre bærekraftig å fortsette, og gradvis forsvant kundegrunnlaget.

Nytt og spennende

Til slutt måtte Warberg og Magic ta et valg. Til tross for mange forsøk på å skape et kombinasjonshus med kjøpesenter og hotell, ble det en stadig ubalanse i drift og lønnsomhet, og det ble besluttet å tenke nytt. I vår åpner et renovert og nytt Kløverhuset, og satsingen vil endelig kunne avdukes til et forventningsfult publikum. Magic Hotel Kløverhuset blir kjedens nye flaggskip, med storsatsing på hotell, leiligheter, tre spennende serveringssteder og barer i 1. etasje samt eksisterende Duggfrisk på Strandkaien og Kava Roofgarden med panoramautsikt på toppen. Med Elkjøp og storsatsingen NIO i bilmarkedet samt Rema 1000, er forøvrig også handelstradisjonene ivaretatt.

– Vi håper og tror at bergenserne vil si seg enige i at dette har vært riktig valg, når de får se resultatet. Nå vil Kløverhuset ha mer folk, mer liv, og kunne bidra til Bergens rike historie i mange år fremover, lover Warberg.

Tilrettelegger

Konseptet vern gjennom bruk er en gjenganger i konserndirektørens filosofier. Når Warberg snakker om det grønne skiftet, bærekraft og miljø, er det konstant med dette mantraet som bakgrunn.

– Det hjelper ikke med en flott fasade, og ivaretakelse av gammelt og historisk dersom ingen får se eller oppleve det. Vår jobb som eiendomsforvaltere er å tilrettelegge for bruk, slik at historiske bygg og lokasjoner kan holde frem som en del av bybildet. Å ta vare på og rehabilitere

www.bergensentrum.no 86 | byLIV
G Xhibition kjøpesenter står i et knytepunkt for byens kollektive transport.

slik vi og andre gjør er kostbart, men vi har stor tro på Bergen sentrum, og tar på oss jobben med glede.

I skjønn forening

Magic-hotellene er kjent for sine fremtidsrettede design, i et eldre miljø. Det legges store ressurser og omtanke i enhver jobb som Magic-konsernet tar på seg. Magic Hotel Korskirken er et godt eksempel på dette, med moderne innredning, og en varm atmosfære. Det går en innendørs bargate gjennom hotellet, og de historiske bygningene er ivaretatt innad i bygget. Her er gulvet både skjevt og humpete, karakteristisk til gamle bergenske smau. Samtidig viser store moderne glassvinduer frem utsikten høyere oppe, hvor hotellrommene ligger.

– Vi har valgt å gå for en kombinasjon av moderne og tradisjonelt, og rehabiliterer gjerne det historiske i et bygg. Samtidig er det viktig for oss å tilrettelegge for bruk. Våre hoteller skal ikke bare være attraktive og pene, men også komfortable for gjestene, og ikke minst ligge sentralt, med enkel tilgang til både attraksjoner og transport, understreker Warberg. Han har lang erfaring med å tilrettelegge for turistene i Bergen. Han hadde i mange år jobben som reiselivsdirektør i byen.

Konserndirektør Ole Warberg
A 360, takterrassen på toppen av Xhibition med panoramautsikt over Bergen www.bergensentrum.no 87 | byLIV

– Bergen er en internasjonal by, slik den har vært i over 950 år. Vi har millioner av besøkende hvert år, og det er viktig å utvikle eiendommer som har tilreisende i tankene. Samtidig er man som eiendomsutvikler en del av en større helhet, og vi må alltid ta stilling til flere elementer. For at Bergen skal være en god by for de tilreisende, må det først være en god by for de som bor her. Derfor må vi alltid se på hva bergenserene ønsker seg. Ofte er det ikke så forskjellig fra det turistene ser etter.

Hva byen trenger

Som et bergensk selskap har både innehavere og de fleste ansatte i Magic en sterk tilknytning til Bergen, og spesielt Bergen sentrum.

– Bergen er blitt en stor region, med mange regionsenter. Da er det viktig at vi klarer fortsatt gi sentrum den viktigste rollen, og være stedet hvor ting skjer. Sentrum er avhengig av god kollektiv transport, et rikt kulturliv, næringsliv og bærekraftige løsninger på alle felt.

Knutepunkt

De siste årene har spesielt ett av Magics prosjekt fått kjenne viktigheten av en sentralisert og aktiv bykjerne, med flust av kollektive muligheter. Kjøpesenteret Xhibition ligger nå svært gunstig til, med over 1000 bussankomster- og avganger daglig i Olav Kyrres gate. Bybanen har sitt endestopp knappe 30 meter unna, og i 2022 åpnet den nye Bybanen fra Fyllingsdalen. Går vi noen få år frem i tid vil også Bybanen fra Åsane få sitt stopp langs fasaden til Xhibition, i Christies gate. Xhibitions ståsted som knutepunkt for byens stadig økende og forbedrede offentlig transport-tilbud, forsterkes igjen.

– Vi har arbeidet lenge med både små og store aktører som nå ser mer og mer til Bergen sentrum som et attraktivt sted å etablere seg. De er da spesielt opptatt

at de må ligge i knutepunkt for store trafikkvolumer. Det er vel ikke tvil om at Xhibition styrker sin posisjon i denne sammenheng.

Denne utviklingen har gjort kjøpesenteret til et av de mest ettertraktede i byen, og Warberg får stadig friere på døren som ønsker å ta del i utviklingen.

– Det er et privilegie for oss å kunne ta del i utviklingen av Bergen sentrum, i det som er en svært viktig tid. Vi ser utvikling på mange plan, og at vi kan bidra med vårt er en selvfølge. Det er ikke alltid alle vil være enige, men jeg tror og håper at endringene og resultatene snakker for seg – og at bergenserne vil være like stolt over våre bidrag til bybildet som det vi er, avslutter Warberg.

B Nye Magic Hotel Kløverhuset, viser atriet med restauranten Sjø og nye hotellrom. Åpner i mai.
› www.bergensentrum.no 88 | byLIV
B Villa Blanca og Korskirkekvartalet som også huser Magic Hotel Korskirken og serveringsstedene Villa Blanca, Såpas og Monkey Bar.

Gi hele byen i gave

byGAVEKORT kan brukes til shopping, restaurantbesøk, på kultur og underholdning i Bergen sentrum. Gir du byGAVEKORT i gave kan mottaker selv velge hva gaven skal være. I tillegg bidrar du til at Bergen blir en enda mer attraktiv og levende by.

ByGAVEKORTET er et helt spesielt gavekort. Det er et gavekort for alle som vil at Bergen sentrum skal leve og blomstre.

Kortet kan brukes hos over 300 bruker-steder i hele sentrum. Til både shopping, servering, kultur og opplevelser.

Den som får kortet, kan selv velge om man vil fornye garderoben, kose seg på en restaurant eller kjøpe billetter eksempelvis til Bergen kino, KODE eller VilVite. Kortet gir mottakeren enorm valgfrihet.

Bidrar til en enda mer spennende by Kortet gjør også at mange bedrifter samarbeider om å gjøre Bergen sentrum enda litt mer attraktivt. Derfor har både privatpersoner og bedrifter en ekstra god grunn til å velge byGAVEKORT. Hver gang man skal glede noen.

En populær gave til både hverdag og fest byGAVEKORT er populært blant annet som konfirmasjons- og bryllupsgave, som påskjønnelse til medarbeidere, og gave til forbindelser ved høytider.

Kortet kan kjøpes fra gavekortautomater på Galleriet, i Xhibition, KlosterGarasjen og GriegGarasjen, og over disk i Nye Berstadkiosken, Valkendorfsgaten 4.

byGAVEKORT kan også kjøpes på nett Bestiller du byGAVEKORT i nettbutikken www.bygavekort.no får mottaker det tilsendt i posten innen 8 virkedager. Du kan velge mellom å betale med faktura eller kredittkort, og du kan skrive en personlig hilsen til mottaker som leveres sammen med byGAVEKORTET. Du kan velge mellom forskjellige leveringsalternativer, fra vanlig A-post til ekspress-over-natten.

Her kan du kjøpe byGAVEKORT:

• Galleriet

• Xhibition

• KlosterGarasjen

• GriegGarasjen

• Nye Berstadkiosken

Nettbutik k og bedriftskunder:

www.bygavekort.no

y G A V E K O R T www.bergensentrum.no 89 | byLIV
b
MAKEUP & PROSJEKTLEDER: LUCIANA THUNEM
FRANCISCO MUNOZ MODELL: CELINA DA
STYLING,
FOTO:
SILVA SPRING FLING
SCABAL CHR. MICHELSENSGATE kjole / ByTimo sko / CustomMade

HAALAND SKO STRANDGATEN

sneaker / Michael Kors
GALLERIET
MATCH

INFINITY GALLERIET

sko / Steve Madden genser / American Dream smykker / Who is She
DAVID ANDERSEN CHR. MICHELSENSGATE smykker / Fra egen kolleksjon
VÅGSALLMENNINGEN OG
trendbriller / Prada
OPTIKER SVABØ
STRANDGATEN
STARVHUSGATEN undertøy / Marie Jo
NETTY

WE ARE BRGN JERNBANESTASJON

Permanentmagnetisert motor Økt effekt og rekkevidde Dreiemoment 490 Nm  2 Rekkevidde opptil (WLTP) 635 km Spesifikasjoner kan variere avhengig av konfigurasjon. Alle tall er preliminære med forbehold om endelig sertifisering. Utforsk Energi (WLTP) Drivverk Utslipp polestar.com 14.8–17.1 kWh/100 km 100% elektrisk 0 CO2 g/km
Have a great day 9-21 (18) galleriet.com eeM t · shop· e at
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.