Page 1

# 1/2017

byLIV BERGEN

VÅRENS NYHETER

Bugner over i sentrumsbutikkene!

AKTIVITETER OG OPPLEVELSER

Se alt som skjer i vår!

SYKKEL-VM 2017

Sykkelbyen Bergen gjøres klar

VINTAGEBYEN BERGEN Se byLIVs store oversikt

ROSSINIS IL TURCO IN ITALIA Norgespremiere 25. mars

Portrett:

STIAN BLIPP er klar med nytt talkshow

Shopping- og trendmagasin med fokus på Bergen sentrums urbane kvaliteter innen mote, interiør, mat, velvære, kultur og uteliv.


Spennende tider i vente

Xhibition er senteret for deg som ønsker et bredt utvalg spennende butikker. Hos oss finner du blant annet en rekke tekstil og interiørbutikker, sport og velvære samt et godt utvalg serveringstilbud. Vi er et senter i stadig utvikling, og nå i 2017 kommer det til å skje en rekke nye magiske endringer i bygget. Les mer om dette lenger bak i magasinet. Følg oss gjerne på sosiale medier for nyheter, tips og arrangementer.

Facebook: xhibition Instagram: @xhibition_bergen Snapchat: xhibitionbergen


ØMERKE ILJ T M

52

24

1

Trykksak

6

byLIV Ansvarlig utgiver:

Bergen Sentrum AS Handelens- og Sjøfartens hus Olav Kyrresgate 11, 5014 Bergen bergensentrum.no facebook.com/bergensentrum Daglig leder: Steinar Kristoffersen: steinar@bergensentrum.no

Velkommen

til byLIV

Markedssjef: Thomas Ottesen: thomas@bergensentrum.no Salgsansvarlig: Thomas Gundersen: thomasbyliv@gmail.com/400 77 478 Produsent: Senter Media AS Grafisk Design: bylivbergen@gmail.com Marianne Stepaschko – marianne@mariannegrafiskdesign.no Anne Bækken Nilsen – lysvold.no Journalistisk ansvarlig: Vibeke Blich og Emilie Gundersen Bidragsytere: Asle Kvinnesland Forsidebilde: Fred Jonny Moteserien «Spring fever»: Fotograf Anne Lise Norheim, styling av Luciana Thunem, MUA & hår av Seline Rasmussen Bjørseth. Modeller: Vemund og Sophie fra EB Models

Bergen sentrum er bergensernes klare førstevalg når det gjelder shopping, servering, kultur og opplevelser. Årsomsetningen innen handel og servering alene ligger på godt over 7 milliarder kroner. I tillegg er det et yrende kulturliv, og et stort og variert overnattingstilbud.

Om byLIV: byLIV er et høykvalitets shopping- og trendmagasin med fokus på Bergen bys urbane kvaliteter, særlig innen mote, interiør, mat, velvære, kultur og uteliv. Magasinet utgis av sentrumsbedriftene selv gjennom samarbeidsorganisasjonen Bergen Sentrum AS, i samarbeid med Senter Media AS. Gjennom fire årlige utgivelser vil byLIV gjøre leserne bedre kjent med de urbane kvalitetene i bykjernen og bidra til at Norges vakreste by blir tatt enda mer i bruk på helårsbasis.

Den vakre byen vår ligger omkranset av de flotteste kulisser man kan tenke seg, og byens allmenninger, strøk og smau byr oser av historie og særpreg.

Distribusjon • Opplag: 36.000 pr utgivelse, 4 utg. i året. • Distribueres i postkasser til utvalgte postnumre, magasinstativer i kjøpesentre, butikker, serveringssteder og andre sosiale møteplasser i sentrum. Magasinet i sin helhet gjøres tilgjengelig og distribueres i elektronisk utgave. I tillegg vil redaksjonelt innhold som bildeserier og artikler publiseres på våre nettsider og deles i våre sosiale medier. • www.bergensentrum.no 358.000 unike besøkende. • Nyhetsbrev – 30.000 abonnenter. • Sosial distribusjon: facebook.com/ bergensentrum – 41.900 likere. • Mobil distribusjon: Kundeklubben byVENN; sms 42.000+ medlemmer.

Vi ønsker at byLIV skal gjøre deg enda bedre kjent med de unike urbane kvalitetene som finnes i det snart 1.000 år gamle bysenteret ditt, og bidra til at det kan bli tatt enda mer i bruk hver dag, hele året.

byLIV vil gi deg enda bedre oversikt over de mange valgmulighetene og mangfoldet som finnes i Bergen sentrum. Magasinet utgis av sentrums-bedriftene selv gjennom samarbeidsorganisasjonen Bergen Sentrum AS, i samarbeid med Senter Media AS.

At tilbudene i Bergen sentrum blir hyppig brukt er nemlig helt avgjørende for at vi også fremover skal ha en variert, mangfoldig og spennende by. Jo mer du bruker sentrum, jo mer spennende blir det. God lesing, og kos deg i sentrum så ofte du kan!

Daglig leder Bergen Sentrum AS

www.bergensentrum.no

3 | byLIV


INSPIRERENDE BOLIG Det rommet i hjemmet hvor det lages mat, spises og dekoreres både i hverdagen og når det er noe ekstra. Fra solide gryter og kniver, til sirlig keramikk og glass. Alt som gjør hjemmet til ditt eget. Husk vårt No1-konsept, hvor du får 10% rabatt på alle dine kjøp i form av bonuspoeng.


BERGEN, BERSTADHUSET · OSLO, HOUSE OF OSLO TLF 22 01 55 10 · WWW.ILLUMSBOLIGHUS.NO


Innhold

71 Portrett: Snakkesalige Stian Blipp......................................... 14 Våren hos Bergen kino.......................................................... 23 Vintagebyen Bergen.............................................................. 30 Interiørtendens: Fargebonanza.............................................. 34 Seks kjendiser om sin Bergen by........................................... 38

30

52

Våren på Den Nationale Scene.............................................. 42 Kulturkalender for hele våren................................................ 46 Sykkelbyen Bergen er snart klar for VM............................... 50 Kokkens favoritter................................................................. 52 Nytt hos Xhibition................................................................ 54 Spennende internasjonalt konsept til Kløverhuset................. 66 Moteserie: Spring Fever ........................................................ 71 Nyhet: Magic Hotels fra AB Eiendommer........................... 94

14

Bli med når verden kommer til Bergen............................... 102 Lenge leve krokodillene....................................................... 108 Norgespremiere på Bergen Internasjonale Opera................ 126 Motetendenser i vår............................................................. 130 Bergen får internasjonal ølfestival........................................ 138

50

34

46

138

23

6 | byLIV

www.bergensentrum.no


The feather light sneaker

# 20 07 PREMIUM LE ATHER, SATIN L ACES

www.haalandsko.no

HAALAND Strandgaten 5


Shoppingtips fra Galleriet Bomullsskjorte fra United Colors of Benetton, 349,-

Krydder fra Nicolas Vahe, Soria Moria, 179,-

Lucie Kaas-design, servise fra Arne Clausen, Tilbords, skål 219,- og tallerken 239,-

Skjærefjøl fra Sagaform, Kitchn, 249,-

Pesto fra Nicolas Vahe, Soria Moria, 99,-

Ostekniv fra Sagaform, Kitchn, 129,Ostehøvel fra Sagaform, Kitchn, 149,Sjøstøvler fra Swims, Nilson Shoes, 799,-

And i tre med støvler fra Edo, Soria Moria, 389,-

Kasserolle i aluminium og slitesterkt belegg fra Eva Solo Nordic Kitchen, Kitchn, 1499,-

Sjal fra United Colors of Benetton, 299,-

8 | byLIV

www.bergensentrum.no


FA C E B O O K . C O M / G A L L E R I E T B E R G E N / @ G A L L E R I E T B E R G E N


Foto: Morten Wanvik + Hot Yoga Bergen

y p p a H pping sho

i Bergens vakreste kjøpesenter


Vi har gledet bergenserne i 165 år. Det skal vi fortsette med. Kløverhuset er Norges eldste kjøpesenter, og du finner oss i byens flotteste handlegate, Strandgaten. Vi skiller oss ut med en fartstid på 165 år der kunden alltid har stått i fokus. Vi ønsker alltid å tilby deg som kunde et helt unikt utvalg tekstil, interiør, velvære og tilbehør for å fremheve den du er.


ÅPNINGSTIDER:

Hverdager 10.00 – 20.00 Lørdager 10.00 – 18.00

DAGLIGVARE:

Hverdager 07.00 – 23.00 Lørdager 08.00 – 21.00

FØLG OSS:

Facebook: @kloverhuset Instagram: @kloverhuset Snapchat: @kloverhuset

GULLKLØVER

Bli medlem i vår kundeklubb, og motta eksklusive fordeler, tilbud, førsalg samt informasjon om eventer rett i lommen! Send «Gullkløver» til 2242, og du er medlem! Aldersgrense 15 år.

DAMEMOTE

HERREMOTE

Claire Woman DAY Birger et Mikkelsen Deguy Kathrine Nørgård Kouture Masai Netty Norrøna Springfield - NYHET PM Zavanna Women’secret - NYHET

Bertoni House of Singles (skredder) Norrøna Springfield - NYHET

SPESIALFORRETNINGER Elkjøp Phonehouse Kondomeriet

TILBEHØR Amazing Jewelry Bjørklund Kleiveland Ur & Gull

VELVÆRE E.T Hårstudio Kicks L’Occitane MAC Wahwah Skin Trim Studio

INTERIØR Kid Interiør Nille

MAT OG DRIKKE Rema 1000 Vista Bar & Brasserie

www.kloverhuset.no


Snakkesalige

STIAN BLIPP Av Vibeke Blich Foto: Fred Jonny

www.bergensentrum.no


– Oslo har fanget meg i sitt klamme grep. Jeg sier fanget da jeg selvfølgelig heller skulle hatt brostein under bena på min vei til jobb hver dag. Det jeg savner mest med Bergen er følelsen av at det ikke er en så forbasket stor by. Man er på hils med de fleste på Torgallmenningen og det føles som om tjommiene aldri er langt unna, sier Stian Blipp.

er ukjente, kommer kulere ell e nt kje , ne ste gje r de kt tra slags – Vi har som mål å være som en de ferske talkshow. en ryk t sit om pp Bli an Sti r sie , på andre siden

Personlig mener den ordrike eksil-­ bergenseren at talkshow er selveste Mount Everest innen tv-produksjon. Modig, optimistisk og med sekken full av skrekkblandet fryd, bestiger han fjellet med Stian Blipp Show på TV 2 i mars. – Folk som ramler og fisehumor er min russiske kaviar. Det er og blir en delikatesse for min lattergane. Slapp helt av, det blir ikke bare fising og ramling i det nye showet mitt. Bare litt, uttaler talkshow­verten.

FRA SALHUS TIL STANDUP Stian Blipp, født Glopholm, har nådd langt på få år. Starten på eventyret var i hjembygden Salhus der en av de gamle lærerne hans, Øyvind Østerbø (medlem av Vinskvetten), har vært med på å stake ut kursen.

– På programmet har vi aktuelle saker og kjente gjester. Samtidig bringer vi inn den ekte og mindre kjente, mannen og kvinnen i gaten. Vi har et ønske om å fortelle historier som ikke har fått så mye oppmerksomhet. Vi har som mål å være som en slags trakt der gjestene, kjente eller ukjente, kommer kulere ut på andre siden, forteller den rykende ferske talkshowverten til byLIV. Han er kjent for å være morsom og kjapp i replikken. Og han bruker ofte humor for å overleve ting han selv synes er kjedelig. www.bergensentrum.no

15 | byLIV

– Øyvind ga meg mye av gleden ved å fremføre musikk, og igjennom alle konserter og tulleoppsetninger på Salhus skole, fikk jeg smaken på det å underholde generelt. Det at jeg tidlig fikk innprentet at det å stå på scenen var en kul og gøy ting som ikke var noe farlig i det hele tatt, har vært viktig, sier Stian og sper på med et par rosende ord om ungdomsskolelærer Frode Rasmussen i samme slengen. – Han var alltid støttende og real med meg selv om jeg var en vittigper som forsov seg annenhver dag, og lett kunne blitt stemplet som urokråke. Da vi gikk ut av tiende klasse sa han: – Stian, jeg vet ikke helt hva det skal bli av deg, men jeg er hundre prosent sikker på at det blir noe.

EN GENUIN FYR I et talkshow er det nemlig ikke noen fasit på hvordan ting skal gjøres, og utfallet er vanskelig å forutse. Responsen avhenger både av gjestene, talkshowverten og om innslagene er morsomme. Denne uforutsigbarheten passer Stian Blipp utmerket. Nå gleder han seg til sesongstart og innspillingen som finner sted på USF Verftet. Han beskriver det nye talkshowet slik:

– Om jeg er i et besøk som jeg i utgangspunktet synes er drepende kjedelig, så kan jeg prøve å være morsom, ikke for at andre skal le, men fordi jeg får en trang til å bryte opp situasjonen på en måte. Det jeg streber etter er vel å være en så genuin fyr som mulig i min underholdning. Teorien min går ut på at det er lettere å le av noen du stoler på er ekte. Jeg prøver etter beste evne å presentere humor som jeg selv syns er morsom og ikke ting jeg tror folk skal le av.

ut


– Når det kommer til favorittbergensere, så er det flere enn jeg kan telle på fingre og tær. Dagfinn, Ylvis, gutta i Brann, Helge Jordal, gjengen i Standup-Bergen. Jeg kunne laget en liste så lang at den kunne strukket seg rund hele Lille Lungegårdsvannet.

STIAN BLIPP • Født Stian Glopholm 30. januar 1990 i Salhus utenfor Bergen • Er en norsk danser, komiker, programleder og musiker • Ble kalt «Blipp» av sine venner etter måten han beatboxet på, og tok senere kallenavnet som etternavn • Blipp ble kjent etter at han kom til finalen i første sesong av Norske Talenter i 2008, sammen med breakdance-gruppen Absence crew. De opptrådte under navnet «Absence & Blipp» • Tjue år gammel vant han prisen Årets Radiotalent for sin jobb i morgenshowet på P5, før han ledet radioprogrammet Verdens Rikeste Land på NRK P3. • I 2012 var han programleder for 5. sesong av Norske Talenter på TV2, før han ble Idols aller første programleder til å ta på seg jobben helt alene • I mai 2013 vant han publikumsprisen under Gullruten, hvor han ble stemt frem som folkets favoritt, og høsten 2013 ble Blipp en del av teamet i TV-serien Torsdag kveld fra Nydalen. • Etter flere sesonger med Idol, lanserte Blipp i 2015 Mitt Dansecrew, et TV-konsept utviklet av Blipp, Anti TV og TV 2. Senere på våren satt han i registolen for Madcons musikkvideo Don´t Worry, og har i samarbeid med kompisen Anders Nilsen dannet den komiske musikkduoen Goodbye Pants. • Våren 2017 lanserte Stian Blipp sitt eget talkshow. (Kilde: Wikipedia)

RARINGER SOM LAGER TEKSTER OG LEVER AV DET Standupmiljøet i Bergen har vært nok en avgjørende motor i karrieren, medgir han. – Dette miljøet tok meg så utrolig godt imot da jeg var 17-18 år. Det er en fan­ tastisk gjeng med humorister som er noen av mine aller beste venner den dag i dag. Det skjer noe spesielt når man går fra å være en raring som lager tekster på gutte­ rommet, til å bli èn av mange. Og alle vi akter å leve av å være nettopp raringer med en trang til «å preike skit» på en scene, sier Stian videre.

Han mener standupmiljøet i Bergen har vært arnestedet til mange gode komikere, og spår at det kommer til å fortsette.

Drømmen om eget talkshow blir virkelighet. Har du andre planer du går svanger med å realisere?

– Når det kommer til standup, så er jeg absolutt ikke en av de beste, men jeg presenterer stoffet mitt med en oppriktig innlevelse som jeg tror har en tendens til å smitte. Nå som jeg skal ha et stort tv-show derimot, så har jeg hentet inn en del hjelp på tekst. Det er enormt mye materiale som skal produseres fra uke til uke, og jeg trenger mennesker som er klokere og kvikkere enn meg med på laget, innrømmer han.

– Nå får jeg først oppdra denne nyfødte drømmen, så får jeg ta vurderingen om det er plass til flere etter dette.

16 | byLIV

www.bergensentrum.no


01

03

02

04

05

07

06

08

10

09

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

Lesebriller frå Izipizi, 420 kr Skåler frå Arhoj, 375 kr Lysestake frå Moebe, 219 kr Ramme frå Moebe, fra 299 kr Lampe frå Menu, 4999 kr Pledd frå House of Rym, 669 kr Kost og brett frå Iris Hantverk, 799 kr Vasar frå AYTM, frå 149 kr T-skjorte frå Mini Rodini, 289 kr Pute frå Linum, 499 kr Duftlys frå Skandinavisk, frå 175 kr Vasar frå Marimekko, frå 399 kr

Røst Bergen Bryggen 15, tlf 48 89 44 99

11

12


Velkommen til vårt verksted og butikk i Dreggen Vakre smykker, interiørartikler og tidløst sølvbestikk - kom innom å se ekte håndverk bli til i vårt flotte verksted. Vi tilbyr: - reparasjon av smykker - sjekk av diamantfatninger - rensing av smykker - pussing av sølvtøy - spesialdesign av alle typer smykker Ta kontakt for time med vår smykkedesigner.

arven.no


Ring i sterling silver, Amazing Jewelry, 250,-

Ørepynt i 14 kt hvitt gull, Theodor Olsens Eftf. Juvelér, 13890,-

KLASSISK OG EKSKLUSIVT GPS-klokke fra Seiko med safirglass, lades opp av sol- og artifiselle lysstråler, Kleiveland Ur og Gull, 22950,-

Bli festklar til vårens store begivenheter med lekre og elegante plagg og detaljer.

Bralette, Women'secret , fra 199,-

Truse, Women'secret, fra 149,-

Blazer i børstet ull, Bertoni, 1999,-

Kjole med avtagbart belte fra Day, Day Birger et Mikkelsen, 2000,-

Skinnsko fra Ecco, Ecco Olav Kyrres gate, 1600,-

Blazer til henne fra Tommy Hilfiger, Emilie, 2100,-

Sandaletter fra Clou, Nilson Shoes, 899,-

20 | byLIV

www.bergensentrum.no


T H E LO V E K N O T C O L L E C T I O N PRICES FROM NOK 1.250

T O R G A L L M E N N I N G E N 15 5 8 07 B E R G E N W W W.T H E O D O R - O L S E N . N O


VELKOMMEN TIL OSS – en litt annerledes gave og interiørbutikk

Inspirert av eventyret Soria Moria, en verden full av spennende og rare ting, er butikken fylt med gaver, møbler, søtsaker, te/kaffe i løsvekt og det lille ekstra. Kom innom oss for en pause, inspirasjon og en mulighet til å drømme deg litt bort. Her finner du gaver til alle anledninger og for enhver smak. Butikken bugner av nyheter fra Riviera Maison. Vi er stolte over å samarbeide med kjente leverandører, og noen er vi helt alene om i Bergen. Har vi ikke det du leter etter hjelper vi deg gjerne å finne det. Vi har varer fra Lene Bjerre, Riviera Maison, LG interiør, Nicholas Vahé, Tassen, Yankee Candle, Pip med flere.

Laguneparken • Vestkanten Storsenter • Sartor Storsenter, Man-fre: 10 - 21, Lør: 10 - 18 Galleriet, Man-fre: 09 - 21, Lør: 09 - 18


kinoVÅR

Tekst og foto av Bergen kino/Filmweb

Karsten (Oliver Dahl) og Petra (Alba Ørbeck-Nilssen) og under innspilling av filmen Karsten og Petra ut på tur.

En ny vår hos Bergen kino Frem til sommeren kan store og små glede seg til en rekke storfilmer. To av Konsertpaleets saler har dessuten fått en full oppgradering. – Vi jobber kontinuerlig med å gjøre kinoopplevelsen bedre, understreker administrerende direktør i Bergen kino, Elisabeth Halvorsen. Oppgradering skjer blant annet gjennom en totalrehabilitering av Konsertpaleets saler KP 8 og KP 9. Bergen kino kan i vår friste med nye og mer komfortable stoler i salene, og oppgradering av lydsystemer og lerret som gir større og bedre bilde. Ifølge Halvorsen vil dessuten installering av lydsystemet Dolby Atmos i KP 1 gi spektakulær lyd sammen med betydelig større lerret for en bedre filmopplevelse. – Også utenfor kinoene skjer det positive ting. Etter en lang periode med graving ser vi nå konturene av en flott plass tre www.bergensentrum.no

Prebz og Dennis The Movie.

frem. Neumannsgate blir gatetun slik at kinogjestene kan møte Bergen kino på en hyggeligere og tryggere mate, sier en begeistret kinodirektør. PRISBELØNT FILM Det er imidlertid ikke bare oppgradering av omgivelsene hos byens kino som skal blåse oss bort i vår. Allerede i februar har Bergen kino hatt premiere på en rekke storfilmer. Direktøren lover liv og røre og morsomme aktiviteter for både barn og voksne rundt storpremierene i vår.

23 | byLIV

– Nå er vi inne i en periode der det er mye kvalitetsfilm. I februar har vi blant annet hatt premiere på Fifty Shades Darker, og dessuten filmer som konkurrerer i Oscarracet. La La Land er en storfavoritt, sier Halvorsen, og referer til at filmen allerede har vunnet flere priser. La La Land – med Ryan Gosling og Emma Stone i hovedrollene – vant nemlig syv av syv mulige statuetter under Golden Globe i januar.


kinoVÅR

Emma Watson i Skjønnheten og Udyret.

Katherine Waterston i Alien, Covenant.

MYE NORSK FILM Utpå våren følger premierer som både små og store kan ha store forventninger til. 10. mars er favorittene Karsten og Petra tilbake – og nå skal de på tur! Familiene får oppleve flott natur og skal blant annet bestige en høy fjelltopp. Men Karsten og

Dakota Johnson og Jamie Dornan i Fifty Shades Darker.

Petra har en enda større utfordring: Vil de klare å spleise Petras mamma med pappaen til Karstens kompis før ferien er slutt? Norsk film er i vinden, og samme fredag er det premiere på den suksessrike filmskaperen Solveig Melkeraaens film Tungeskjærerne, hvor vi får et spennende

innblikk i livene til barn ned i femårsalderen som jobber som torsketungeskjærere ytterst i havgapet i Vesterålen. 17. mars kommer den høyt elskede historien om Skjønnheten og Udyret til live i en live-action versjon av den animerte Disney-klassikeren fra 1991, og 31. mars kommer den nye smurfefilmen Smurfene: Den hemmelige landsbyen. Da drar Smurfeline ut på oppdagelsesferd for å se om ryktet om at det fins en mystisk landsby, er sann. Tett opp mot påske – 7. april – kan dessuten en stor fanskare glede seg over at YouTube-stjernene Prebz og Dennis´ film Prebz og Dennis: The Movie har premiere på Bergen kino. Samme dato er det premiere på The Boss Baby, en animert komedie hvor kjente navn

La La Land.

24 | byLIV

www.bergensentrum.no


Lego®Batman filmen.

STORFILMER OG PREMIERER MARS

Smurfene, Den hemmelige landsbyen.

som Alec Baldwin, Lisa Kudrow og Jimmy Kimmel har stemmene i historien om en baby med stresskoffert på et veldig viktig oppdrag. 12. april kommer den åttende filmen av Fast & Furious, og 28. april får vi et gjensyn med tøffe action-helter i Power Rangers. DET SER LYST UT I MAI I mai følger Bergen kino opp med enda flere storfilmer. 12. mai kommer King Arthur: Legend of the Sword med blant andre Charlie Hunnam og Jude Law i rollene, og 19. mai kommer den sjette filmen i Alienserien, sciencefiction-skrekkfilmen Alien: Covenant. 24. mai kommer enda et etterlengtet gjensyn, med Pirates of The Carribean: Dead Men Tell No Tales, som er den femte i rekken av actioneventyr-serien med Johnny Depp og Orlando Bloom som henholdsvis Captain Jack Sparrow og Will Turner. www.bergensentrum.no

Aquarius – 03.03 Barndom – 03.03 Det er bare verdens undergang – 03.03 Elle – 03.03 Logan: The Wolverine – 03.03 Silence – 03.03 United States of Love – 03.03 De første skal bli de siste – 10.03 En handelsreisende – 10.03 Hidden Figures – 10.03 Karsten og Petra, ut på tur – 10.03 Kong: Skull Island – 10.03 Sameblod – 10.0 Tungeskjærerne – 10.03 Viceroy´s House – 10.03 Aquarius – 17.03 Kvinne, ukjent – 17.03 Moderne kvinner – 17.03 Patriots Day – 17.03 Skjønnheten og Udyret – 17.03 The Belko Experiment – 17.03 Chips, Crazy Patrol – 24.03 Kjempen – 24.03 Life – 24.03 Oskars Amerika – 24.03 Pingvinenes marsj 2 – 24.03 Ghost in the Shell – 31.03 Burn Burn Burn – 31.03 Smurfene: Den hemmelige landsbyen – 31.03

25 | byLIV

FEBRUAR

Rings – 03.02 Fifty Shades Darker – 10.02 Lego Batman-filmen – 10.02 Jackie – 17.02 La La Land – 24.02

APRIL

Gråtass redder gården – 07.04 Hoggeren – 07.04 Løvetannbarn – 07.04 Prebz og Dennis: The Movie – 07.04 The Boss Baby – 07.04 Fast & Furious 8 – 12.04 Klasseforstanderen – 21.04 Denial – 28.04 Klasseforstanderen – 28.04 Raw – 28.04 Power Rangers – 28.04

MAI

Guardians of the Galaxy – 05.05 Richard Storken (2D) – 05.05 King Arthur: Legend of the Sword – 12.05 Baywatch – 12.05 Alien: Covenant – 19.05 Pirates of the Carribean: Dead Men Tell No Tales – 24.05 Two is a family – 26.05 Unforgettable – 26.05


Øredobber i emalje og forgylt sølv fra Georg Jensen, Theodor Olsens Eftf. Juvelér, 1300,Champagne-glass fra Magnor, Glass Thomsen, per stk. 299,-

LEKENT OG LEKKERT

Brilleinnfatning fra Marc Jacobs, Optiker Svabø, 3040,-

Sentrumsbutikkene bugner av vårnyheter. Frisk opp omgivelsene med blomster, mønster og herlige farger!

Linum putetrekk, med innerpute, 50x50 cm, Wallendahl, 628,-

Vanntett jakke med skinnende finish, vevd hos Lamintess i Italia, Peak Performance, 4000,-

Jeans fra Mos Mosh, Zander, 1699,-

Sneakers fra Superga, Emilie, 799,-

Skjørt, Days Like This, 299,-

26 | byLIV

www.bergensentrum.no


STRØMPEDAMEN STRØMPER & HOLD-IN PRODUKTER

FALKE OROBLU CALVIN KLEIN VOGUE TIF TIFFY ULLTRØYER

Jon Smørs gate 2, ved Illums | Tlf: 92 22 35 17


Peak Performance RĂĽdhusgaten 4. 5014 Bergen. Tlf: 55 32 31 00


VINTAGE går aldri av moten Av Vibeke Blich

På stadig utkikk etter vintage og spesielle kvalitetsplagg til en rimelig penge? Du kan finne mange skjulte skatter i bergensgatene hvis du vet hvor du skal lete. For oss «bruktskattejegere» er det noen ting som aldri blir kjedelig. Det som i utgangspunktet bare skulle være en liten titt inn i en bruktbutikk, kan lett henfalle til en time når man kikker gjennom gamle klær og ting, på jakt etter noe spesielt. Er man heldig (og det hender ganske ofte) finner man noe der ikke alle andre har, og som skiller seg ut i mengden. Og handelen smaker enda bedre hvis man tenker over at man i tillegg til å ha fått seg et flott plagg, har beskyttet miljøet i samme slengen ved å handle brukt. KVALITETSPLAGG Tidligere ble klærne laget for å vare lenge. Slik er det ikke for alle de nye plaggene vi finner i butikkene i dag. Kvaliteten på vintageplaggene kan med andre ord være helt unik, og verdt å bruke litt tid på å lete etter. I vintagebutikkene er det til og med noen som har

tatt seg bryet med å plukke ut de fineste og mest spesielle plaggene og stilt dem ut i butikkene sine. Da er det lett å la seg henfalle til evig vandring med blikket. Lin, ull, tyll, mønster, farger, svart, hvitt, kniplinger, blonder, skinn og kasjmir. Her er det ingen grenser for hva man kan være så heldig å støte på. ÅRGANGSKLÆR I KLESKAPET Bruktbutikken «Kleskapet» som ligger i Skostredet, er kanskje den eldste vintagebutikken vi finner i Bergen sentrum. Her har Linda Johnsen drevet butikk i nærmere fjorten år. – Når vi snakker om vintage da snakker vi om årgangsklær. Det vil si klær fra ulike epoker fra 20- til 90-tallet. Jeg har kanskje ikke vært den flinkeste til å få tak i vintage­plagg de senere år, men jeg har en del på lager enda som jeg har samlet i mange år, så jeg kan fortsatt hente frem 60- og 70-talls klær her i butikken, sier butikkeier Linda Johnsen til byLIV.

30 | byLIV

Hun selger hovedsakelig dametøy, men det hender hun har noen godbiter til herrene også. – Kvinner har generelt mye mer klær i garderoben enn menn, derfor tror jeg og det fins mer bruktklær for kvinner enn for menn, uttaler hun. Johnsen viser frem en 40 år gammel kjole som ser nærmest ubrukt ut som eksempel: – Tenk at noen av disse klærne er over 40 år gamle og de er fortsatt like fine å se på, i sømmene og alt. Det er fantastisk, sier hun. POPULÆRE SKINNJAKKER OG KJOLER Johnsen oppfatter at mange er opptatt av og på jakt etter vintage. Det er til stadighet kunder innom butikken i Skostredet som ser etter skinnjakker og kjoler fra en svunnen tid. – Kåper er alltid like populære og da er snittet eller passformen viktig. Jeg solgte nylig en 60-talls kåpe i ren ull. Mange av www.bergensentrum.no


6 1 2 3 5

4

❷ SECOND LOVE

Østre Skostredet, secondlove.no

❸ UKJENT

Skostredet

❹ FRETEX

❺ PAULINA VINTAGE BOUTIQUE

❻ KOSTYM / VINTAGE SISTERS

vintageplaggene ser fortsatt helt nye ut, og man kjenner jo på kvaliteten når det er solide greier. Jeg har kunder som har kjøpt klær hos meg for ti år siden, og de kommer fortsatt inn i butikken med samme kåpen og den er like fin. Da har du bevis på at plaggene har en kvalitet som moderne klær ikke kan konkurrere med, sier hun og mener det er en forskjell på vintageklær og det du kjøper i butikken i dag, uansett pris. Hun viser frem en Kløver-parkas fra 70-tallet.

ker her på 70-tallet, og der var det vanlig å gå med arbeidstøy. I løpet av de årene jeg har holdt på, har jeg solgt mange av de forklærne de brukte på fabrikkene som kjoler. De var gjerne laget i solide stoffer som ull og tweed, forteller hun.

❶ KLESKAPET

Lars Hilles gate 14

– Min svigerfar hadde en sånn. Det er solid og norskprodusert. Vi hadde jo klesfabrikwww.bergensentrum.no

Domkirkegaten 3, paulinavintage.no

SYR OM GAMLE GEVANTER I Kleskapet til skredder Linda Johnsen kan man også få sydd om klær som ikke passer. – Jeg ser at mange er bevisst på det med kvalitet. Mange studenter kommer hit og har hentet klær på loftet til bestemor, som

31 | byLIV

Skostredet

Nøstegaten 82

de vil ha sydd om eller bare få satt i en glidelås, sier Johnsen. Hun legger til at kvaliteten på årgangs­ klærne er helt utrolig. – Det er ikke så lett å få tak i vintage lenger, men jeg har fortsatt en god del 60- og 70-talls klær på lager. Ellers ser jeg alltid etter vintageskatter når jeg er på reiser.


En liten sniktitt på...

Vårens nyheter - nå er vårens nyheter endelig på plass i våre Glass Thomsen butikker. Du finner også mange nye merker hos oss denne sesongen. Ønsker du mer inspirasjon eller informasjon om våre produkter, følg oss gjerne på Instagram og facebook.

nyhet Elegant og stilren Plant box fra danske ferm Living

nyhet

nyhet Ripple - prisbelønnet og originalt utseende


nyhet nyhet

nettbutikk NyNy nettbutikk varen tilsendt Få Få varen tilsendt eller hent i butikk. eller hent i butikk.

nyheter farger nyheter HAY HAY puterputer i nyei nye farger kr 529 Pris Pris fra krfra529

Lagunen Lagunen Vestkanten Vestkanten Senter ÅsaneÅsane Senter Chr. Michelsensgate Chr. Michelsensgate 6a 6a t 57 98 84 00 t 57 98 84 00

nyhet BRUKET nyhet L:A L:A BRUKET fra189 kr 189 PrisPris fra kr


Interiørtendens:

FARGE­ BONANZA

Kremmerhuset

Sentrumsbutikkene er fulle av inspirasjon, og første bud for et vårfriskt hjem er: Vær kreativ, modig og fargerik! Det mener i alle fall Dagny ThurmannMoe, som er ekspert innen farge- og trendforecasting og forfatter av boken «Farger til folket!». Hun sier til byLV at det er mange farger som peker seg ut i vår, og at vi blant annet ser at de tre nye basisfargene grønt, blått og brunt er på fremmarsj. – Disse kommer i et enormt antall nyanser, og det gjelder å velge den fargen eller nyansen du føler deg mest tiltrukket av – uansett om den er dus, støvete, dyp eller sterk. Du bestemmer! I tillegg til de nye basefargene vil vi, ifølge eksperten, også se mye til resten av farge­ sirkelen gjennom nyanser av rødt, rosa, gult og orange. – Det er mange muligheter til å leke seg, oppfordrer Thurmann-Moe, og sier det aller

viktigste er å velge personlig og det du liker best selv. BRUK MER FARGER Siden hele fargesirkelen altså er in i år, er det fritt frem til å mikse noen av de typiske trendfargene. Ifølge fargekonsulenten kan vi med fordel bruke langt flere farger. – Det er så mange forskjellige retninger som er relevante, den største jobben blir egentlig å finne ut hva som er din stil og hvordan du liker å omgi deg med farger. Mitt tips er å passe på å bruke nok farger, sier Thurmann-Moe.

Det betyr likevel ikke at vi skal bruke alle fargene i fargesirkelen. Fargeeksperten sier vi fint kan bruke flere ulike nyanser av den samme fargen i ett rom. MIKS MATERIALER For å oppnå den fine helheten de fleste av oss sannsynligvis er ute etter, er det også viktig å tenke tekstur og materiale. Ifølge eksperten er materialer en viktig del av interiøret og er med på å gi dybde. Interiøret vil rett og slett oppleves mer behagelig hvis det er ulike overflater i et inte­ riør, og at ikke alt er glatt eller matt.

Hun mener mange av oss bommer når vi bruker to-tre farger i et rom, og

DAGNYS BESTE TIPS:

Hun erfarer dessuten at vi blir mer opptatt av å spare til ordentlige kvaliteter og naturmaterialer i stedet for å kjøpe noe som må byttes ut etter kort tid.

Dagny Fargestudio, fotograf Margaret de Lange og stylist Kirsten Visdal

• Bruk nok farger ­­– i utgangspunktet ulike nyanser av den samme fargen • Hvis du vil begi deg inn i den fargerike epoken vi er på vei inn i, begynn med veggene! Farger kler farger, og en hvit vegg vil alltid stå utenfor fargesirkelen. Tilfører du farge på veggen først, vil de andre fargene føles mye mer harmoniske • Miks ulike materialer i interiøret, som treverk, terracotta og stein ­– og tekstiler som ull, fløyel og lin • Se hva du trenger i hjemmet ditt, og lag deg en plan. Kjøp ting du virkelig liker, og som er pent å se på • Et interiør skal ikke byttes ut fra sesong til sesong. Ønsker du å føle årstidene inne, gjør du dette best ved å tilføre sesongens blomster, enten fra hagen eller blomsterhandler.

34 | byLIV

– Jeg pleier å anbefale en miks av treverk, terracotta, en type stein, og forskjellige typer tekstiler som ull, fløyel og lin. Det virker som om mange har et slags sug etter naturlige materialer, og det som er veldig syntetisk mister status.

www.bergensentrum.no

Fra boken Farger til folket! av Dagny Thurmann-Moe, fotograf Anja Ka

tror det er nok. For ifølge eksperten trengs det nemlig syv til ni farger for å oppnå dybde og behagelig fargeharmoni i et rom.


Dagny Fargestudio, fotograf Margaret de Lange og stylist Kirsten Visdal

Dagny Fargestudio, fotograf Margaret de Lange og stylist Kirsten Visda.

Nyheter fra Missoni Home fra Illums Bolighus

Plakater fra Visse Vasse, Illums Bolighus

fra boken Farger til folket! av fotograf Margrethe Myhrer


Vibeke Rongved er bolighussjef hos Illums Bolighus. Hun mener sesongens interiørtrender preges av at fargene skal være lune og varme, kombinert med materialer som tre, messing og marmor. Bolighussjefen trekker frem at dype og sensuelle nyanser er aktuelle farger til både vegger og møbler. Rongved tror fargene vi vil se mye av i vår, generelt og hos Illums, er burgunderrød, varm kalkgrå, dyp grønn og blåfargen midnight blue.

MIKS MATERIALER Sengesett i lin, 140x200 cm, Kid, 1199,90,Tiki skinnsofa designet av Andreas Engesvik, Tit Art & Design, pris på forespørsel

– Vi har allerede sett noen skinnsofaer i fargene burgunder og midnight blue. Vi vil også se farger som brunt og hvitt i kombina­sjon med naturmaterialer. Tekstilene i tepper og puter er gjerne av den litt grovere typen.

Bord i jern og glass, Kremmerhuset, 2499,-

LEK MED FARGER

Steinplate, hver er unik, Kremmerhuset, 199,-

Pyntepute i velur, finnes i flere farger, 176,-

Vibeke Rongved, bolighussjef Illums Bolighus Keramikkvase, 20 cm, Kremmerhuset, 129,-

VIBEKES BESTE TIPS: • Lag en stilig bildevegg av ulike posters • Sett sammen en collage til veggen av ulike planteprints for en naturlig atmosfære • Sett sammen veggspeil i ulike design, farger og mønstre • Dekorasjons-lyspærer er en flott og rimelig forandring som gir lun belysning • Kjøp et minidrivhus og fyll det med deilige, grønne planter

Puff i tekstil, finnes i flere farger, Søstrene Grene, 316,-

Keramikkvase, 33 cm, Kremmerhuset, 249,-

Keramikkvase, 30 cm, Kremmerhuset, 229,-

36 | byLIV

Krakk med bein i toontre, Kremmerhuset, 999,-

www.bergensentrum.no


BITTE KAI RAND CATHRINE HAMMEL CLOSE TO MY HEART DESIGNERS REMIX INWEAR MARC O`POLO WEEKEND BY MAX MARA BY TIMO BECKSØNDERGAARD DECADENT

Blogg: husetverdi.no|Starvhusgt. 3|55 32 42 00 Følg oss på


mittBERGEN Vi har spurt kjente ansikt om deres forhold til byen. Se hva de svarte.

Foto: Juritzen forlag

Foto: Over Norge Fredrik Arff

MITT BERGEN

1. Hvilket forhold har du til Bergen sentrum? 2. Hva er ditt fineste bergensminne? 3. Hva er ditt favoritt service- eller kulturtilbud? 4. Hva mener du har størst historisk betydning i byen? 5. Hvor får du den beste kaffen? 6. Hvor spiser du helst lunsj? 7. Og hva med middag? 8. Hvilke aktiviteter må du ha med deg i byen hver vår? 9. Hvem er din favorittbergenser? 10. Hva bør alle som besøker Bergen få med seg?

Christine Hope, komiker og ­skuespiller

Rune Bakervik, gruppeleder for Ap i bystyret

1. Jeg har bodd i 25 år på Nordnes – så for meg er det å rusle ned I sentrum som å ta seg en tur ned I hagen min. 2. Jeg vokste opp på Stord, og drømte lenge om de Bergenske Skillingsbollene. Det gikk rykter om at de var like store som middags­ tallerkner. 2. Ole Bull Scene og DNS 3. Vakre Bryggen. 5. USF Verftet 6. Klosteret Kaffebar 7. Da Stefanos i gågaten. 8. Jeg må gå en sakte runde rundt Lille Lungårdsvannet når den rosa blomstringen av de japanske kirsebærtrærne er. 9. Aurora i mitt hjerte 10. Meg som parodierer Aurora i «Hopeskulder–kne og tå» på Ole bull Scene i vår.

1. Meget godt forhold. Jeg har helt siden jeg var ganske liten, søkt mot sentrum, og jeg har nok en urban sjel. Meg og min familie har valgt å bosette oss i Nordnesrepublikken, og jeg ivrer også for at flere barnefamilier skal bosette seg i sentrum. 2. Bryllupsfesten vår på legendariske Victoria Cafe & Pub. 3. Brann Stadion, arena for hele vårt følelsesregister. 4. Selve grunnleggelsen av Bergen, da vi fikk status som by – tidfestet til 1070. I nyere tid mener jeg utbyggingen av Bybanen er det viktigste for en fortsatt god byutvikling. 5. Hos Dromedar i Gågaten, tett fulgt av BKB på Møllaren. 6. På snackbaren til Bien, jeg gleder meg til Bien skal åpne i Bergen sentrum! 7. Lysverket eller hos Da Stefano. 8. Stemningen i byen når Bergen byr opp til fest, enten det er Festspillene, Nattjazzen eller Bergenfest. 9. Min kule kone, Vivian Skaten Nesse. En ekte kjuajente fra Hjalmaren. 10. Bergensere i fri utfoldelse i forbindelse med en av våre mange folkefester.

38 | byLIV

Jørgen Jæger, krimforfatter 1. Jeg har et sterkt forhold til Bergen sentrum, verdens vakreste bysentrum. Det er en arv som forplikter oss, la oss aldri falle for fristelsen til å endre noe på den for å spare penger. Ingen biler eller bybanetrase forbi Bryggen, takk! 2. 17. mai togene. Ingen har 17. mai tog som oss! 3. DNS og Grieghallen. 4. Bryggen! Ikke rør den, og få vekk bilene! Det er forresten et skremmende tankekors at sterke krefter ville «rive hele rasket» på 50-tallet! 5. Jeg synes kaffen er god alle steder, jeg. 6. Litteraturhuset! 7. Ingen spesiell favoritt, det er mange gode spisesteder i sentrum. 8. 17. Mai- feiringen. 9. Helge Jordal. 10. En konsert på Troldhaugen.

www.bergensentrum.no


Øyvor Bakke, NRK-profil 1. E g elskar Bergen sentrum, og eg er der ofte! Det er akkurat passe stort, med mange kjekke butikkar og gode etestader. Og det er jo ikkje akkurat eit minus at sentrum er omkransa av vakker natur. 2. Det må bli den vinterkvelden i 2003 då Herbrand, som no er min sambuar, sprang etter meg frå ein fest på Nygårdshøyden, og kyssa meg på gatehjørna ved Garage. 3. E g er eit konsertmenneske, og då er det jo flaks for meg at eg bur i Bergen. Garage, Hulen, USF og Bergenfest er gull! Og så skulle eg gjerne sett Folk&Finn kvar gong, men eg jobbar jo ofte på kveldstid. 4. Det må jo bli Bryggen. Når eg ruslar der, tenkjer eg på alle dei som har gått der før meg. Alle som kom seglande og roande inn til Bryggen for å selja og kjøpa fisk og andre varer. Det var eit enormt viktig handelsknutepunkt for så mange, og staden pregar jo bybildet så tydeleg i dag også. 5. O ops! Eg drikk ikkje kaffi! Og det veit eg at Herman Friele slit med å forstå. Han baud meg på kaffi ein gong han skulle vera med i Frokost-TV på NRK1 for å snakka om kaffi. I staden møtte han ein svært kritisk journalist i kafeen på jernbanestasjonen. Hehe Men eg heiar på alle som sel Yogi te! 6. S makverket! Perfekt lunsjplass! Sentralt, god mat og skikkeleg eplajuice laga for ei hardingjenta. 7. C yclo! Eg er visst eit vanedyr, for ein av dei som jobbar der spør berre om eg skal ha «det vanlege», og ja - det skal eg jo; spicy chicken & currywok. Nam! Stor tommel opp! 8. Opninga av festspela. Då kryr det av folk, sola har begynt å varma, kirsebærtrea rundt Lille Lungegårdsvann blømer, og Bergen sentrum er på sitt aller vakraste. 9. H eilt uavgjort mellom Dennis, Doddo, Totto og Kjetil Greve. 10. Frukost på Godt Brød, ein fjelltur til Ulrikens topp og solnedgang på Verftet.

www.bergensentrum.no

Solrun Toft, ny teatersjef ved Hordaland teater 1. Det er heimen min. Her ferdast eg kvar dag og set stor pris på landsbykjensla. Det er sjeldan mange skritta mellom dei viktigaste plassane eg treng å oppsøke eller spontane møter med kjente. Bergen er god fordi den strekker seg mot ambisjonane men gjer aldri slepp på intimiteten vi deler som bergensarar. 2. Det må nok bli 17. mai for to år sidan. Vi var seine og rakk ikkje start til hovudprosesjonen frå Nordnes skule. Etter mykje adrenalin og desperat leit får vi auge på femte trinn på Torgalmenningen. Her er det godt sikra med avsperringar, men alle feststemte tilskodarar samlar seg på å løfte minstemann, Linus trygt fram slik at han kan slutte seg til under Nordnes- fana. Og folkemengda kvitterte med spontan applaus og jubel.. 3. Eg syns Bergen Offentlige Bibliotek har eit fantastisk tilbod. Og så evnar dei å ynskje oss alle velkommen inn i huset sitt. 4. At vi – og eg seier vi med ein bergensars sjølvsagte eigarskap til alt som har funne stad her – har satsa på ambisøs teaterverksemd og hatt mot til å støtte nye stemmer som Holberg, Ibsen, Bjørnson,Fosse, Løveid og Grytten. 5. Colonialen, ein perfekt avstikkar på veg til eller frå møter. Og hvis eg skal unne meg noko veldig godt stikk eg ned til Sweet Rain på Strandkaien. Du og du for nokre småkaker! 6. Lunsjen blir ofte ein yoghurt og eit eple på veg inn eller ut av teatersalen.Trivs godt med det egentlig. 7. Helst heime. Men Da Stefano i Gågaten er eit veldig godt alternativ. Vittelo Tonnatoen på Don Pippo er for øvrig den alle beste eg har smakt. Og skal me ut heile familien er Cafe Spesial perfekt for oss! 8. Nattjazz og Festspillene,åpenbart. Og så ser eg langt etter dei eksklusive seminara til Nordiske Mediadager. Håpar å få med meg nokre av desse i åra framover. 9. Det er så mange! Men Gunnar Staalesen står sterkt hos meg. Han er bergensar og verdensmann med kunnskap om og hjarte for byen vår. 10. Ein rundtur rundt Nordneshalvøya. Gjerne med bad, grilling og og kafebesøk. Her sydar det av liv. På verftet møtes den urbane pulsen med lokalmiljøet og viser byen vår frå ei framifrå side. Det kan eg bli heilt patriotisk av.

39 | byLIV

Foto: Dyveke S Nilssen

Foto: Anette Berentsen

mittBERGEN

Christine Sandtorv, musiker 1. Bergen sentrum der jeg handler, går på konserter og kafé. Eller bare dingler rundt på en fridag. 2. Utendørskonserter på Koengen i solskinn! 3. Bajazz på USF som arrangerer gode konserter for barn. De har også fine familiedager på USF. 4. Det må selvsagt være alle de musikalske Bergenskbølgene. 5. Jeg liker ikke kaffe så det er jeg ikke den rette til å svare på. 6. På Litteraturhuset, gjerne sånn deilig blings. 7. Sushi på Nama. 8. Prøver å få med meg en bit av Festspillene, Nattjazz og Bergenfest. Og noen turer i Stoltzen. 9 . Gullars. 10. En rusletur i alle de fine trange smauene i Stølen og Skuteviken.


Sølvanheng med sølvkjede fra Hillestad, Gullsmed Opheim, 1210,-

Gavesett med krydderskåler, sølvskje og havsalt, leveres i gaveeske, Arven, 698,-

TIL DEN STORE DAGEN

Giant Dora Maar vase fra Jonathan Adler, Glass Thomsen, 5990,-

Våren er høytid for de viktige begivenhetene. Sentrumsbutikkene har perfekte gaver til dåpsbarnet, konfirmanten og brudeparet.

Gullur fra Henry London, Urmaker Gjertsen, 2195,Vanntett ur i quartz fra Bruvik, finnes i blå eller hvit perlemor, Kleiveland Ur og Gull, 10 000,-

Sparebøsse i rustfritt stål fra Georg Jensen, Theodor Olsen Eftf. Juvelér, 649,-

Barneskje i sølv 965,og porselensfat 380,fra Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk, Theodor Olsens Eftf. Juvelér

Arven signaturring, fins i hvitt eller gult gull, Arven, 6190,-

40 | byLIV

www.bergensentrum.no


Kosmetisk kirurgi DR. STEIN TVETEN

Øyelokkplastikk

For tunge øyelokk og poser under øynene

Injeksjoner

Botox — Fillere — Mesofill


42 | byLIV

www.bergensentrum.no


Norgespremiere på Roald Dahls

FANTASIRIKE DANNY

Tekst og foto av Den Nationale Scene

Et dusin høner og hunder, flere tusen strå, tretti fasaner, et oppblåst godseier-bryst og gøyale biler – det er mye som skal sys og snekres til den spennende familieforestillingen «Danny og den store Fasanjakten». Tekst: Silje Gripsrud Foto: Thor Brødreskift/Øystein Grutle Haara Det hører til sjeldenhetene at Roald Dahls herlige historier kan oppleves på norske scener, og det er derfor spesielt stas når DNS kan presentere norgespremieren på «Danny og den store Fasanjakten» i mars. Den rørende og fartsfylte fortellingen om guttungen Danny og farens kamp mot de slemme snobbene, har truffet barn og voksne rett i hjertet siden 70-tallet. – Stykket er en hyllest til det sterke og nære forholdet mellom Danny og pappaen hans og tar for seg voksnes ansvar for barn og barns ansvar for voksne. Det er også en ­historie om hva som skjer når barn ­begynner å oppdage at de voksnes liv er noe annet enn de hadde forestilt seg. Vi vil invitere publikum med på en spennende, www.bergensentrum.no

morsom og visuelt storslått reise gjennom denne forestillingen, sier regissør Petter Næss. FANTASIRIKT SPILL Sammen med pappen sin driver Danny en bensinstasjon. Selv om han bare er ti år, kan han allerede kjøre bil og fikse motorer og han elsker å høre på farens fantastiske fortellinger. De to bor i en koselig, men litt lurvete, husvogn på den slemme godseier Hazells enorme eiendom. Når Hazell en dag truer Danny og faren med utkastelse og Danny risikerer å havne på barnehjem, setter de i gang et fantasirikt spill for å beskytte seg og sitt. Samtidig innebærer det en storstilt redningsaksjon for å hindre Hazells jaktlag i å knerte skogens fasaner.

43 | byLIV

Roald Dahls historie tar med dette også et oppgjør med klassesamfunnet. Det er Mathias Igland Kausland og Håvard Asplund, begge 12 år, som deler på å spille Danny. – Danny er en koselig fyr, som jeg gjerne kunne vært venner med. Han er glad i eventyr og kommer opp i mange forskjellige situasjoner. Det er kanskje dét som er det vanskeligste med rollen, at vi skal skifte raskt mellom ulike stemninger, som fra kjempehappy til bekymret for eksempel, sier Håvard. KLUKKENDE STØTTESPILLERE På prøvene treffer vi de to våkne Dannyene etter en halv dag på skolen, sammen med et


knippe litt morgentrøtte voksne skuespillere og en gjeng oppspilte høner. De skal teste ut scenen der kommune­inspektøren, spilt av Sissel Ingri Tank-Nielsen, skal inspisere boforholdene til Danny. Hans frittgående høns er da med på å forsvare ham mot overmakten, og skuespillerne Dominika Minkacz-Sira og Katrine Dale prøver ut både britisk fugleaksent og virrete hode­ bevegelser. Kollegaen Håkon Moe spretter også opp og henter frem hanedukken for å styrke Dannys supporterteam.

– Jeg har noen nybegynnerproblemer og får litt krampe i hendene av hanefar her, sier Håkon, men får skryt av regissøren for sin haneaktige holdning. Dukkeførerekspert Minkacz-Sira har ­jobbet tett med skuespillerne for å gi de ulike dyrene karakter. De har studert dyrefilmer på Youtube og utforsket bevegelsene. – Det er krevende å være dukkefører. Skuespillerne må lære å skjule seg bak dukken og det er mange rare stillinger som skal til for at dukkeføreren skal få dyrene til å leve, sier Dominika, som selv er utdannet på teaterskole i Polen. HØNSEPRODUKSJON OG ­BILVERKSTED På malersalen og rekvisittmakerens verksted har det vært produksjon av dyr, biler og strå i stor skala de siste ukene. På de mange meterlange stråene, skal det projiseres video med stemningsfull tåke, månestråler og ikke minst dyreliv, designet av Anastasia Isachsen. Verkstedet til rekvisittmaker Odd Kåre Stokkeland oser av skaperkraft, og rundt omkring er det små skumgummi­kropper,

44 | byLIV

skumle gummihoder, trefigurer og gipsdukker. Et svært Rolls Royce-panser og en veterantaxi har stått på bestillings­ listen sammen med de mange dyrene, og Stokkeland har hatt hendene fulle med å utvikle de ulike tingene etter hvert som nye behov melder seg. Det er scenograf Gjermund Andresen som har laget tegninger av alle skogens skapninger og forestillingens tøffe biler. Hundene til Hazell har han gitt et litt militant preg, som står i stil med den blærete godseieren, spilt av Kristian Berg Jåtten. Kroppsholdningen og den litt ­solariumsbrune, sporty stilen, gir karakteren et lite snev av Petter Stordalen. – De voksne skal ikke bare være ledsagerne til barna. Det er viktig for meg å også legge inn referanser og humor som appellerer til oss voksne. Barn elsker når foreldrene ler, og når alle koser seg over litt forskjellige ting, er det bare med på å styrke fellesopplevelsen. Vi vil at voksne skal få lyst til å se mer barneteater, sier regissør Petter. Danny og den store Fasanjakten» spilles på DNS til og med 20. mai.

www.bergensentrum.no


VÅRNYTT

markeveien • galleriet • bergen storsenter • www.emil.no


Foto: Bergen Reiselivslag / Eivind Senneset – visitBergen.com

hvaSKJER

Se hva som skjer i Bergen Verdensarvbyen vår byr på mye moro og tonnevis med kulturopplevelser – hele året! MARS

APRIL

KRAVLENDE KRYP 17. mars, Kravlende kryp-utstilling på Akvariet kl. 10-16

JOHN OLAV NILSEN & NORDSJØEN 17. Mars, konsert på Østre - NB! Utsolgt

FAMILIEVERKSTED HOS KODE Hver lørdag og søndag i april kl. 11-16:30, Kode 4

HVOR KOMMER DU FRA? Ta på forskerbrillene og kom til Bryggens Museum hver dag mellom kl. 11-15. Utstillingen står til 13. august

GULLPARAPLYEN 2017 Bergen Journalistlags pressefest, 17. mars på Grand Bergen

TUBALUBA MED ASKELADDEN 1. april kl. 14: Musikalsk fortelling for barn, Ny-Krohnborg kultursenter

LEK OG LÆR PÅ VILVITE Les mer om alle de spennende utstillingene hos VilVite på vilvite.no

BAJAZZ: LEKEROMMET 2. april kl. 12:30, Forestillingen «Kyllingen som ikke kunne synge», Sardinen USF

SLAVESKIPET FREDENSBORG/ DANSK-NORSK TREKANTHANDEL Bergenhus Festningsmuseum, Koengen, frem til 26. mars. GRUNDERMESSEN 2017 21. mars i Grieghallen

NATURLIG ONSDAG MED NATURVERNSTUDENTENE I BERGEN 5. april, Amalies Hage i Strømgaten

UT MED SPRÅKET 21. mars på Litteraturhuset kl. 19-20

THE LAST HIPPIES 8. april kl. 22:30, konsert på Madam Felle Alejandro Escovedo 20. april kl. 21, konsert på Madam Felle

DANNY OG DEN STORE FASANJAKTEN Forestilling for familie/ barn på DNS. Spilles frem til 20. mai TEATERGRUPPE FOR BARN BIKS starter teatergruppe for barn fra 7-12 år onsdager kl. 17:30-18:30. HOPE, SKULDER, KNE OG TÅ Christine Hope har forestillinger på Ole Bull Scene ut mars måned. LILLELØRDAG Hver lørdag på Litteraturhuset. Grøt, saft og høytlesning til folket kl. 11-15.

LITTERÆR LUNSJ MED JØRGEN JÆGER 23. mars på Bergen Offentlige Bibliotek kl. 12-12:30 CLAUDIA SCOTT 24. mars, Konsert på Madam Felle OPERA: IL TURCO IN ITALIA 25. – 31. mars i Grieghallen ALTERNATIVMESSEN 24. – 26. mars arrangeres Altenativmessen Wellbeing Festival Bergen i Grieghallen

46 | byLIV

BERGEN CITY MARATHON 29. april, Bergen City Marathon

SESONGENS RÅVARER, MATKURS 21. april kl. 17, Matkurs med kjøkkenet SØTT+SALT, GABRIEL TISCHENDORFSVEI 16 Graham Bonnet Band + Wishing Well 21. april kl. 22:30, konsert med Madam Felle byLØRDAG 22. april Stor folkefest i hele sentrum, stort marked på Torgallmenningen, Åpen Brannstasjon, Den Store Sykkeldagen på Festplassen og mye mer!

www.bergensentrum.no


MAI HUMORFEST 3. – 7. mai – Humorfest, morsomme dager mellom de syv fjell LØP FOR INDIA 2017 4. mai kl. 14-17 er det solidaritetsløp for India rundt Lille Lungegårdsvannet ANNE PEDERSDATTER 7. mai, Anne Pedersdatter – en heksehistorie, Rosenkrantztårnet kl. 12-15

7-FJELLSTUREN 28. mai i Byfjellene FESTSPILLENE I BERGEN Festspillene i Bergen arrangeres 24. mai – 7. juni NATTJAZZ 26. mai – 24. juni arrangeres Nattjazz på USF Verftet

NORDISKE MEDIEDAGER 2017 10.-12. mai, i Grieghallen 17. MAI-FEIRING 17. mai - Fullt program for 17. mai feiringen i Bergen Sentrum finnes på www.17-mai.no BERGEN BEER CRAFT FESTIVAL 18.-19. mai – Bergen Beer Craft Festival Shakespeares sonetter 25. mai, i Grieghallen kl. 19:30 www.bergensentrum.no

47 | byLIV


@xhibitionbergen

@xhibition

www.xhibition.no

@xhibition_bergen


U. Panduro Hobby Rema 1000

1. Apotek 1 ARK Bokhandel Avenue b.young Big Bite Change Cutters (NY) DNA E.T Hårstudio

Enklere Liv Flying Tiger (NY) LUSH Mester Grønn Petit Sweet Rain (NY) Solbrød Squeeze Think Hair Wear

2. Bianco H&M KICKS Doktor Mobil (NY) Krogh Optikk Mappstore (NY)

MobilXpressen Posten Ramsvik Sport 1 Stormberg Wayne´s Coffee

3. Bertoni Eurosko Feel (NY) H&M Lagerhaus

Nille Polarn O. Pyret Riccovero Søstrene Grene Wahwah Skin Trim

4. Jacob Aall Unilabs

ÅPNINGSTIDER

DAGLIGVARE

Hverdager: 09.00 - 20.00 Lørdager: 09.00 - 18.00

Hverdager: 06.00 - 24.00 Lørdager: 09.00 - 23.00


Foto: Erling Wanvik

Sykkelsjef Einar Johan Grieg jobber kontinuerlig med å sette sykkelen på kartet i Bergen kommune. Og på byLØRDAG 22. april vil bergenserne merke det spesielt godt på Festplassen.

Starter oppvarmingen til

Sykkel-VM

Av Vibeke Blich

Tanken er å fylle hele Festplassen på byLØRDAG 22. april med sykkelrelaterte aktiviteter. Dersom været blir bra, er Grieg sikker på at dette vil bli en gedigen suksess. Han er sykkelsjef på tredje året, og jobber med kommunikasjon og alt sykkelrelatert i kommunen. – Dette er første lørdag etter påske. Mange har nok da satt fra seg skiene og funnet frem sykkelen, selv om vi mener jo at sykling er en helårsaktivitet, sier han. Samme uke starter også «sykle-til-j­obbenaksjonen, så det blir mye sykkelrelatert denne uken. Oppkjøringen til årets sykkel VM i Bergen foregår kontinuerlig i kulissene. ET VELL AV AKTIVITETER Det har vært arrangert noe lignende i byen før, men det er nærmere 20 år siden, så det

var på tide å trå i gang igjen. Sykkelsjef Grieg lover en masse spennende aktiviteter for hele familien i byen denne aprildagen. – Vi har masse spennende ideer, men om vi klarer å realisere alle det vet vi ikke. Det vil bli et stort spenn. Vi kommer til å ha et spektakulært sykkelshow der vi henter inn noen av Norges beste syklister innen sin sjanger, blant annet på BMX. Dette blir nok underholdning som nok alle vil like, tror han. Grieg har også tanker om blant annet Kahoot (Kahoot! er en gratis spillbasert læringsplattform, det brukes for å lage quizer og er en undervisningsteknologi.) fra og direktestreaming fra syklister som tar seg ned fra Ulriken på to hjul, et sykkelverksted der folk kan komme å få fikset litt opp på syklene sine, og kanskje et selvbetjent

50 | byLIV

vaskeområde der man kan få vasket og klargjort sykkelen for våren. På programmet står også demonstrasjon av ulike sykkeltyper og generell informasjon om sykkel i Bergen, og guidede sykkelturer der publikum kan sykle rundt i sentrumskjernen og se på street art. VIL FÅ FLERE TIL Å SYKLE Generelt for syklister i Bergen mener han forholdene er varierende. – Fra sør er det bra, men inni sentrum er det vanskeligere. Det er nok ikke godt nok tilrettelagt for sykling i og til og fra sentrum, uttaler sykkelsjefen. Samtidig er sykkelandelen i Årstad og Bergenhus bydel dobbelt så stor som i resten av Bergen kommune.

www.bergensentrum.no


Foto: Erling Wanvik

SYKKELVETTREGLER Synlighet og samspill mellom trafikantene er viktige stikkord for trygg samferdsel. Disse åtte sykkelvettreglene hjelper deg å ferdes trygt i trafikken. Smarte syklister: • Er synlige i trafikken • Gir tydelig tegn • Ser andre trafikanter i øynene • Lytter til trafikken • Venter på grønt • Gir fotgjengerne førsterett på fortauet • Bruker lys i mørket • Bruker hjelm

Foto: Erling Wanvik

(Sykkelvettreglene er laget av Syklistenes Landsforening og Statens vegvesen.)

– Det bor mye folk der, der er mange arbeidsplasser, det er korte avstander. Sykkel blir fort det raskeste alternativet når det gjelder å komme seg frem, sier Grieg . Målet med sykkelbylørdagen er å inspirerer enda flere til å bruke sykkelen aktivt. Selv sykler sykkelsjefen til og fra jobb hver dag hele året. – Det er en god følelse å få transportere seg selv for egen maskin. Jeg ser på sykling som transport og ikke trening. Jeg liker å komme meg ut og få litt frisk luft, vi sitter jo så mye stille og inne ellers, sier han. I tillegg til at sykling kan gjøre underverker for både kropp og sinn, har sykkelen fortrinn som at den tar liten plass, og den har nullutslipp når det gjelder både luft og støy. www.bergensentrum.no

ELSYKLER OG ANDRE FREMTIDSVISJONER Grieg mener elsykkelen har enorme muligheter i Bergen. Når byLIV snakker med ham, er han i gang med å lage et tidskart. – Vi syklet nylig en prøvestrekning fra Festplassen til Skansemyren idrettsplass på åtte minutter. Fra Festplassen til NHH tar det 13 minutter på elsykkel. Det er så tidseffektivt at det er helt vilt, sier han og lover styrking av arbeidet med tilrettelegging for sykkel i Bergen kommune. At Bergen sentrum i løpet av 2018 etter planen skal få bysykler tilgjengelig for utleie, mener sykkelsjefen er det et stort steg mot en mer miljøriktig profil.

51 | byLIV

10 GODE GRUNNER TIL Å SYKLE 1) Du får større frihet 2) Du slipper å lete etter parkeringsplass 3) I by er det mye raskere å sykle enn å kjøre bil 4) Lommeboken liker det! Sykling koster lite, og krever lite vedlikehold. 5) Du får mer energi 6) D u brenner kalorier i stedet for bensin. Visste du at nesten 70 % av alle bilturer er kortere enn 3 km? En kort, fin sykkeltur der altså! 7) Du får både bedre humør og kommer i bedre form 8) Du opplever omgivelsene på en annen måte. Et smil, en blomst i grøftekanten og frisk luft i ansiktet 9) Du sover bedre. Litt mosjon om morgenen gjør at du forbedrer søvnkvaliteten. 10) Du sykler ca. 5 km på 15 minutter. Det er ganske langt. (Sykkelbyenbergen.no)


kokkensFAVORITTER Litterturhuset /Colonialen

Brasserie Lido

Renè Bjånes er kokk på Litterturhuset /Colonialen

Jørn Nordaas er kokk på Brasserie Lido

Favorittrett: Tørrfisk

Favorittrett: Raspeballer

Hvorfor er dette din favoritt? Tørrfisk er en tradisjonell, norsk råvare som er fin å bruke, dessuten liker jeg smaken.

– Hvorfor er dette din favoritt? Tilbehøret som følger med er så godt. Det smaker med litt saltmat utpå ettermiddagen, synes jeg. Når det er sagt, sier jeg ikke nei til kjøttkaker, lapskaus, stekt sei med råkost og remulade eller et godt laksestykke heller.

Er denne retten vanskelig å lage? Nei. Vi konfiterer først tørrfisken. Så siler vi av den og blander den med potetmos og smaker som hvitløk, smør, salt og pepper. Det hele serveres med tørket grønnkål, bakt gulrot, parmapulver, flatbrød og raspet eggeplomme.

Er denne retten vanskelig å lage? Dette er en av de tradisjonelle, norske rettene som går raskest å lage. Saltkjøttet er jo ferdigkokt allerede. Det er raskt, enkelt og godt.

Hvordan trives du som kokk? Det er både gøy og utfordrende hver eneste dag. Det er viktig å være glad i mat og interessert i ulike smaker i mitt yrke, og det er jeg.

Hvordan trives du som kokk? Jeg trives veldig godt. Jeg har jobbet på Lido i 14 år. Det er så kjekt med tilbakemeldinger fra gjestene, når de er fornøyde er jeg og det.

Sumo

Acido Cocktail Bar & Restaurante

Christian Daniel Rusen er kokk på Sumo Favorittrett: Sweet & sour pork Hvorfor er dette din favoritt? Denne retten er blant de mest asiatiske vi har. Den tar søtsmaken fra ananasen og surheten fra sausen og får ­smakene til å danse tango i munnen. Er denne retten vanskelig å lage? Denne retten tar bare 15 minutter å lage her i restauranten, men du må nok beregne cirka 45 minutter hjemme. Jeg kan ikke røpe oppskriften, men plomme- og oystersausen har fiskesaus i seg også. Hvordan trives du som kokk? Jeg trives veldig godt med å jobbe med så mange hyggelige folk. Hver rett vi lager er en utfordring både når det gjelder tid, kvalitet og kontinuitet.

Alejandro Gomez er kokk på Acido Cocktail Bar & Restaurant Favorittrett: Salmon ala Carolina Hvorfor er dette din favoritt? Det er ceviche med et hint av «carolina ripper» som er den mest krydrede chilien i verden. Jeg lager en olje og bruker ikke mer enn en dråpe i retten da den utgjør så mye. Jeg liker miksen av smaker som retten inneholder, og «the little hit of spices» som den tilfører.. Er denne retten vanskelig å lage? Den er ikke vanskelig å lage. Du må bare huske på de viktigste ingrediensene som er Carolinaen og limejuicen. Hvordan trives du som kokk? Jeg har en lidenskap for matlaging, og jeg liker å gjøre folk glade gjennom smaker og matopplevelser.

52 | byLIV

www.bergensentrum.no


RESTAURANT & BAR

KOM OG PRØV VÅR NYE MENY BERGEN d

tilbu n a g e v r/ , Vegeta tpotato fries e og swe alater, S y nemen r a b r sto .. e mer. y m g o


NYTT HOS XHIBITION Tidløst og anvendelig hos Mappstore Høsten 2016 åpnet Bergens første Mappstore hos Xhibition i sentrum. Butikken har hovedfokus på dansk design, og fører merker som Mapp, Marc Lauge, Saint Tropez og Claire. – Butikkens fokus er tidløse og anvendelige jeans, og kvalitet, detaljer og passform står i sentrum. Mappstore er utviklet for motebevisste kvinner i alle aldre som ønsker kvalitetstøy til en fornuftig pris, forteller butikksjef Yvonne Blomberg til byLIV. Hun er glad for at butikken har fått gode tilbakemeldinger fra kunder på passform, prisnivå og design. EN TRENDY VÅR I SIKTE Nå fyller det seg opp med vårnyheter i butikkhyllene hos Mappstore, og ifølge Yvonne kan du finne både blomsterprint, jordtoner, maritim-inspirerte plagg, og romantiske tekstiler og farger. Saint Tropez kan i år friste med litt større blomsterprint enn vi har sett tidligere.

Delikat og varme bruntoner er dessuten den perfekte fargen til både jobb, skole og fritid – i nyanser fra det helt lyse til det mer rustne og mørke. Også hvite plagg sammen med lekne og elegante rosatoner melder sin ankomst. – Rosa er definitivt ikke bare en søt farge lenger, men sofistikert, leken og elegant. Fargen beveger seg nemlig fra det duse og sarte helt ned mot de dype og dramatiske fuksiafargene som kler de aller fleste, sier butikksjef Yvonne. Unn deg noe nytt fra vårens nyheter hos Mappstore. Du finner dem i 2. etasje på Xhibition.

Bergens første Doktor Mobil 1. mars åpnet Doktor Mobil hos Xhibition. Butikken har etablert seg som en ledende aktør innen reparasjon av mobil, iPad og PC. Doktor Mobil reparerer merker som Apple, Samsung, Sony Xperia, Htc, Nokia, Lg og Huawei. – Vi vil alltid gjøre vårt ytterste for å sikre at kunden mottar en tjeneste og vare som alltid holder høy standard og kvalitet, sier ingeniør Shoaib Anjum, daglig leder hos Doktor Mobil i Oslo. ORIGINALE DELER Til reparasjon av Sony, HTC, Lg og Samsung brukes det kun originale deler med garanti fra leverandør.

For Apple brukes deler som er produsert av en underleverandør, som for eksempel Lg eller Sharp. Enkelte verksteder benytter seg av restaurerte skjermer, som skal fremstå som ny – Doktor Mobil bruker fabrikknye skjermer. – Som oftest henger pris sammen med kvalitet. Du kan reklamere opp til fem år, avhengig av hvor lenge det du har kjøpt er ment å vare, sier Anjum. Les mer om tjenestene på doktormobil.no. Du finner dem i 2.  etasje hos Xhibition.

REPARASJONER HOS DOKTOR MOBIL • Batteri • Bakdeksel • Skjermbytte

• Hjemknapp • Kamera • Høyttaler

54 | byLIV

• Ladeport/ mic-inngang • Av/på-knapp

www.bergensentrum.no


DAY | Kløverhuset 1. etg. | Tlf. 56 13 72 00 |

DAY birger et Mikkelsen bergen |

DAY birger et Mikkelsen bergen


Shoppingtips fra Xhibition

Lykt i bambus, Mester Grønn, 250,-

GRØNT ER SKJØNT Pidestall til planter, Lagerhaus, fra 199,-

Mens vi venter på at byen vår skal bli på sitt grønneste, kan vi hente hjem disse herlige vårnyhetene fra Xhibition.

Metallnett du kan henge bilder og kort i, Lagerhaus, 149,-

Myrt, Mester Grønn, 320,- Sylinderpotte, Mester Grønn, fra 100,-

Urne, Feel, 399,-

Telysholder, Feel, 59,-

Gulvløper, finnes i tre design, Søstrene Grene, 124,-

Pute, Feel, 299,Velurstol, fins i fem farger, Søstrene Grene, 578,-

56 | byLIV

www.bergensentrum.no


Veggoppbevaring fra Ferm Living 459,-

a Filioku Babyjournal fr 299,-

s

fra Ekobo Barneset t 289,-

Bingo-s pill fra Rex Int ernation al 299,-

oz fra Nobodin Saccosekk 699,-

Småting gir store gleder!

LED-lampe fr a A Little Lovely Company 1199,-

Hos Småting er hyllene fulle av leker og fine ting som gir store gleder til de minste. Her finner du fine lamper, puter, sengetøy, veggklistremerker, treleker, matbokser, tegnesaker, puslespill og mye, mye mer. Vi har fine leker og gaver til bitteliten, liten og nesten stor. Bryggen 9 | Tlf 55 21 54 87 | Åpent man - ons, fre og lør 10 - 18, tors 10 - 19 | www.småting.no


Shoppingtips fra Xhibition

Dagstursekk 15L, finnes i flere farger, Stormberg, 399,Vannflaske, Lagerhaus, 69,-

UT PÅ TUR Norrøna hettegenser, Sport1, 1399,-

Pakk sekken, knyt skoene og kom dere til fjells! Hos Xhibition finner du alt du trenger til turen – til både store og små.

La Sportiva sko, finnes i flere farger til dame og herre, Sport1, 1799,-

Smørbrett med kniv, Flying Tiger Copenhagen, 50,-

Norrøna Fjørå Flex1 turbukse, Sport1, 1899,-

Skalljakke med avtagbar hette, vind- og vanntett, finnes i flere farger, Polarn O. Pyret, 799,-

Tursokk med ekstra slitestyrke i ullfrotté, finnes i flere farger, Stormberg, 99,Vind- og vanntett skallbukse, Polarn O. Pyret, 599,-

Vindfleecejakke, vind- og vanntett, finnes i flere farger, Polarn O. Pyret, 549,-

58 | byLIV

www.bergensentrum.no


Bli med og skap gode vinterminner! Fløistuen er üpen hver dag for byens beste skillingsboller

Foto: Sverre Hjørnevik

#kun6minunna

floyen.no


Shoppingtips fra Xhibition

Comfort Zone Essential Face Wash som fjerner alle ­urenheter og make-up, Wah Wah, 318,-

Moroccanoil Texture Dry spray, aktivterer bølger og fall uten salt, 175 ml, Ramsvik Frisør, 240,-

Comfort Zone Essential Scrub som fjerner urenheter og forminsker porer, Wah Wah, 445,-

Tromborg Lip Balm Sun SPF20, Wah Wah, 234,-

HERLIG VELVÆRE Gjør kropp og sjel vårklar med revitaliserende skrubber, nye hårprodukter og ordentlige renseprodukter til ansiktet.

Salted Coconut Håndsskrubbb, Lush, 116,Moroccanoil Texture Clay, for røff tekstur og matt finish, 75 ml, Ramsvik Frisør, 225,-

Dirty Shaving Cream, fuktighetsgivende krem for perfekt barbering, Lush, fra 108,-

Deodorant av absorberende pulver, Lush, 91,-

60 | byLIV

www.bergensentrum.no


ledig trygt sentralt enkelt for alle

Trenger du strøm til bilen mens du handler i sentrum? Byens største og mest moderne ladeområde med hele 54 ladepunkt (Type2 Mode3) finner du i ByGarasjen på plan 2 mot syd (AdO, Amalie Skram vgs).

Velkommen! Se mer på på www.bergenparkering.no Last ned appen Sesam Sesam, og registrer deg i dag for automatisk bomåpning og betaling

www.sesam-sesam.com

bergenparkering.no


byNYTT

Betal med mobilen hos Godt Brød

Verdens mest moderne ladeområde for elbiler I november 2016 åpnet Bergen Parkering AS «morgendagens ladeløsning» i ByGarasjen. Målet er å levere en fleksibel, effektiv og trygg ladeløsning. Billettløs parkering med Sesam Sesam er videreutviklet som et alternativ til tradisjonelle ladeløsninger, uten behov for å registrere start- og stopptidspunkt. Bare kjør inn, koble til, lade, og kjør ut. Du finner de nye ladeplassene på plan 2 i ByGarasjen. Les mer på bergenparkering.no.

Nicolas Vahe – nå hos Glass Thomsen! Nicolas Vahé er for deg som elsker god smak. Sortimentet inneholder både krydder, pesto, olje, syltetøy, ketchup, sennep, balsamico, og sjokolade. Gode råvarer og spennende smakskombinasjoner er hemmeligheten bak suksessen, som for eksempel syltetøy med pasjonsfrukt og kokos – det mest populære produktet. Serien er perfekt til den gode vert, for jubileum og bursdager – eller som en liten gave til deg selv! Du finner produktene hos Glass Thomsen i Chr. Michelsensgate 6A.

Nå kan du endelig bruke mobilen til å betale med hos Godt Brød. Appen holder oversikt over alle klippene dine på boller, brød og kaffe. Nå kan du dessuten også fylle på penger og enkelt betale med appen i butikk. Like enkelt som det er genialt! Du finner Godt Brød i Vestre Torggaten, Vetrlidsallmeningen, i Marken, og på Muséplassen.

Gjennomført fra innerst til ytterst En av årets nyheter hos Svane Kjøkken er baderomsvasken ZOOM – en helt ny designbeskyttet serie utviklet i samarbeid med Kuma. Vaskene ser spesielt lekre ut på Svanes S12 model. Vasken er plassert oppå benkeplaten, som gir stor frihet når det kommer til innredning av badet. ZOOM finnes både som rund og firkantet, og i fargene hvit og svart galaxy. Du finner Svane Kjøkken i Slottsgaten, mellom Bryggen og Bergenhus Festning.

62 | byLIV

www.bergensentrum.no


Strandkaien 6. Bergen, tlf. 55 32 05 Strandkaien 19, Bergen, tlf.0755

32 05 0


Shoppingtips fra Kløverhuset

Slim fit bomullsskjorte i Oxford-struktur, Bertoni, 799,-

Kåpe fra Masai, 1649,-

Sjal fra Masai, 299,-

LYST OG DELIKAT Kle deg i flagrende og deilige plagg denne våren – i materialer som velour, bomull og tynn strikk.

Genser til herre, Springfield, 299,Blondekjole, Claire, 1699,-

Kjole i myk viskose, Claire, 1799,-

Bluse fra Munthe, Deguy, 1599,-

Chinos til herre, Springfield, 399,-

64 | byLIV

www.bergensentrum.no


Ba r bou r Ci e s s e Piu m in i Co l mar Da n i e l We l li n g t o n D r. De n im Ga n t In We a r Jus t Fe m a le Ko m o n o Ma c Ma d s Nø r g a a rd Mo r r i s Pa r a j u m p e r s Sa i n t Tro p e z Se co n d Fe m a l e Sw i m s Ti g e r o f Swe d e n To mm y Hi lf i g e r Un i s a


URBAN mote og

Tekst og foto av Kløverhuset/Concepts AS

LEKKERT undertøy Springfield med sin første butikk i Bergen!

Spanske Springfield er et motemerke for unge kvinner og menn i målgruppen 16–35 år. Springfield har mer enn 900 utsalgsteder og er representert i 63 land. URBANE MENN OG KVINNER Motehuset Springfield så dagens lys i 1988, med det formål å kle unge urbane menn. Siden den gang har Springfield også rettet seg mot kvinner, og ekspandert med sko, livsstilprodukter og dufter.

LEKKERT OG LEKENT UNDERTØY En ekstra gledelig nyhet for damene er ­lanseringen av Bergens første ­women'secret-butikk. Konseptet ble født i 1993, og den første forretningen åpnet i sentrum av Spanias hovedstad, Madrid.

Ifølge Springfields brand manager Theo Moschopoulos, har det som startet som en drøm endelig endt opp som en realitet. I dag er Springfield blitt en global merke­vare som setter kvalitet og anvendelighet til supre priser i sentrum.

På kleshengerne finner du lekkert undertøy, nattøy, tilbehør og badetøy for den elegante og moderne – men også lekne – kvinnen.

– Hos Springfield er kvalitet viktig, og vi er opptatt av råmaterialer og detaljer i hvert element. Vi er opptatt av å kle våre kunder i naturlige og lettstelte klær som kan blandes og matches, og som lett kan tilpasses en rekke ulike stiler, sier Moschopoulos.

– Vi er spesialister i den kvinnelige ­verden, og women'secret er skapt for og av ­kvinner, understreker brand manager Laura De Los Santos, og legger til at merkevaren kombinerer prestisje, feminitet og modernitet med gode priser i sitt sortiment. Denne sesongen finner du blant annet sofistikert undertøy i herlige pastell­ farger, komfortable og stilige koseplagg, og ­klassisk og lekkert undertøy til bruden. Ta en titt og skjem deg bort! Springfield og women'secret åpner to store og pene butikker på Kløverhuset i 2. etasje i slutten av mars.

66 | byLIV

www.bergensentrum.no


Vinn ekslusivt sett fra Marie Jo. Ta med annonsen i butikk, og du er med i trekningen.

OLAV KYRRESGT. 39 KLØVERHUSET ÅSANE STORSENTER TLF. 09613 WWW.NETTY.NO FØLG OSS!

Konkurransen gjelder i alle våre butikker t.o.m 17. april 2017. Vinner blir kontaktet.


Shoppingtips fra Kløverhuset Smykke med g­ raveringsplate i gull, finnes også i hvitt gull, Bjørklund, 798,-

Taklampe, Kid, 599,90

LEKRE GAVER

Lysholder, Nille, 49,90

En oppmerksomhet til en god venn, en god vert, eller til deg selv? Kløverhuset har gavene.

Shea Ultra Rich Body Cream, L´Occitane, 200ML, 349,Bordlampe, Nille, 229,Timeglass-dekorasjon, Kid, 179,90,-

Almond Shower Oil, 500 ml, L´Occitane, 339,-

Klassiske øreringer i stål, Bjørklund, 198,Rundt pute som finnes i lilla og grå, Nille, 139,90

Multi Stick som gir fin og frisk glød hvis du vil skinne litt ekstra. Kan brukes over kinnbenene, under øyenbrynene og i øyekanten for å åpne blikket. Funker også som lett gloss, og kommer i tre forskjellige farger, Wahwah, 380,-

68 | byLIV

www.bergensentrum.no


TELEGRAFEN LAGUNEN 461 72 022

461 72 023


SPRING FEVER

KLØVERHUSET Klær til henne | Kouture | Skjorte - Soaked in Luxury | Jakke – Duva | Bukse – Ellie | Sko – Steve Madden | Smykker og øredobber – Amazing Jewelry Klær til han | Alt fra Bertoni – Bukse – Jakke – Genser - Sko | Klokke – Kleiveland Ur og Gull


XHIBITION Klær til henne | B-Young og Mapp Store | Skjørt - B-Young, | Topp - Saint Tropez/Mapp Store | Jakke - Saint Tropez/Mapp Store | Sko - Bianco | Armbånd - Nora of Norway/Mapp Store Klær til han | Alt fra Bertoni - Dress - Skjorte - Slips - Sko - Sixpence


XHIBITION Klær til henne | Avenue og B Young | Bukse - Bessie/Avenue | Topp - B-Young | Jakke - B-Young | Sko - Bianco Klær til han | Alt fra Ricco Vero - Skjorte - Genser - Bukse


SUNDT Klær til henne | Days Like This - Skinnjakke - Denimkjole Klær til han | Alt fra Volt - Jakke - Won Hundred | Skjorte - Samsøe | Hatt- Samsøe | Bukse - Filippa K | Sko - Adidas


OPTIKER SVABØ (Vågsalmenningen - Strandgaten) Henne - Briller fra Prodesign Han - Briller fra Tom Ford


EMILIE Emilie | Genser - Tiger | Bukse - Tiger | KÃ¥pe - Just Female | Bluse - Just Female | Sko - Superga


HUSET VERDI Huset Verdi | Veske - Designers Remix | Jakke - Marco Polo | Bukse - Inwear | Topp - Maxmara


GALLERIET Klær til henne | Infinity | T-skjorte - Twist og tango | Jakke - Saint Tropez | Armbånd - Lilly and Laura | Caps - Les Deux Bukse - 2nd One | Sko - Adidas/Stella McCartney/Sportsgalleriet Klær til han | Sportsgalleriet | Sko - Nike | Bukse - Nike | Genser - We Norwegians | Caps - Kygo | Solbriller - Maui Jim/Optikus MON | Klokke - Victorinox/J Gjertsen


GALLERIET Emil og Benetton | Bukse - Carla F/Emil | Genser - Carla F/Emil | Lesebriller - Thorsberg/Emil | ArmbĂĽnd - Benetton KĂĽpe - Benetton | Sko - Roots/Haaland Sko | Smykke - Gjertsen Gull


GALLERIET Deguy og Benetton | Genser - Filippa K/Deguy | Veske - Filippa K/Deguy | Bukse - Filippa K/Deguy | Skjorte - Benetton | Sko - Rieker/Haaland sko Klokke - Tissot/J Gjertsen | Solbriller - Chanel/Optikus MON | Smykker - Gjertsen Gull


FEEL GOOD. LOOK GREAT. VI FEIRER MED

-

25 %

PÅ HELE BUTIKK EN 23-25 MAR S

NYÅPNING KLØVERHUSET


@scabal_bergen


Prizm sports-solbriller fra Oakley, fins i flere farger og modeller, Interoptik, veil. pris 2080,-

Tynn lue i økologisk bomull, Polarn O. Pyret, 149,-

Bitihorn regnjakke fra Norrøna, fins i flere farger, Outdoor, 2499,-

Tubeskjerf i økologisk bomull, Polarn O. Pyret, 129,-

NYT NATUREN Sentrumsbutikkene har alt du trenger til livet ute – fra en søndagstur i skogen til årets topptur.

Fjøra turbukse fra Norrøna, Outdoor, 1899,-

Premium bæremeis fra Osprey, med rygglengde som kan varieres, avtagbar sekk, soltak og regntrekkPlatou, veil. 4000,Raptor Ultra fra Sportiva, Outdoor, 1899,-

Gore-tex joggesko til barn, Ecco Olav Kyrres gate, 900,-

84 | byLIV

www.bergensentrum.no


COOL FROM EVERY ANGLE

360° BREATHABILITY . 100 % WATERPROOF With its 360 degree climate control GORE-TEX technology, ECCO COOL is breathable, waterproof and ready for anything.

ECCO Store Bergen · Olav Kyrres gate 11 · 5014 Bergen


LEKKERT UNDERTØY Undertøyssett fra Marlies Dekkers, Netty Undertøy, BH 1349,-, truse 649,-

TRENDY INTERIØR Plakat fra Paper Collective, design av Børge Bredenbekk, Illums Bolighus, fra 449,Plakat fra Paper Collective, fås i flere størrelser, Illums Bolighus, fra 399,Blomsterpotte fra Meyer Lavigne, Røst, 999,-

DETTE ØNSKER VI OSS NÅ Lysere tider – våren er tid for fornyelse!

HERLIG HUDPLEIE FOR VINTERTØRR HUD BT-sonic fra Dermalogica, rensebørste med ultralyd for effektiv rens av huden, Kjerstis Hudpleie, 1295,Daily Superfoliant fra Dermalogica, overflatebehandlende pulver som fjerner forurensning fra huden, anti-age, Kjerstis Hudpleie, 795,-

EN FRISK OG FIN VÅRGARDEROBE! Jeans fra Mos Mosh, Zander, 1699,Skjortekjole i silke fra Bitte Kai Rand, Huset Verdi, 3000,Jakke i lammeskinn, Gullaksen, 2790,-

88 | byLIV

www.bergensentrum.no


“Colonialen er klart Bergens beste restaurant.” da g e n s n æ r i n g s l i v — 2 4 f e b rua r 2 0 1 7

r e s tau r a n t ko n g o s c a r s g at e 4 4

brasserie & kafé l i t t e r at u r h u s e t

f e t e va r e & k a f é s t r a n d g at e n 1 8

w w w. c o l o n i a l e n . n o 55 90 16 00

f e t e va r e & k a f é pa r a d i s l e i t e t 1

k r a n e n ba k e r i & k a f é solheimsviken


ED WATER T A FROM LANGFOSS

O

V

E

1836FT F J O R D

L

A

B

SIDE IN

CAPSU L

LADY BLACK FJORD

L

E

V

E

URMAKER J. GJERTSEN AS TORGALMENNINGEN 8, GALLERIET | 5014 BERGEN TLF: 55 32 75 45 | WWW.URMAKERGJERTSEN.NO


DESIGN: CARBON14 - FOTO: HAAKON NORDVIK

BRUVIKTIME.COM


NN07, Høyer, 1199,-

NYHETER TIL HERRE

Ur fra Certina, Urmaker Gjertsen, 6590,-

Ur fra Tissot, Kleiveland Ur og Gull, 9345,-

Freshe shortser og boksferske sneakers– to absolutte must denne sesongen! Briller fra Tom Ford, Interoptik Bakketeig, 3450,-.

Jakke i lammeskinn, Gullaksen, 2790,-

Sko i ruskinn, Tiger of Sweden, 1999,-

Skjorte i bomull, Selected Homme, 499,95,-

Sort bukse i ullmix, Peak Performance, 1400,-

92 | byLIV

Sneakers i skinn, Ecco Olav Kyrres gate, 1400,-

www.bergensentrum.no


NygĂĽrdsgaten 1B|Tlf: 55 96 01 87


MAGIEN

begynner i sentrum

Det som hittil bare har vært en våt drøm for handleglade bergensere er nå en realitet. Fra tidlig sommer vil man kunne overnatte på Kløverhuset og Xhibition, og få maksimalt ut av bylivet. Tre nye designhotell i Magic Hotels – kjeden popper nemlig opp midt i ­sentrum, og har i følge Tommy Hansen i AB Eiendommer, byens beste beliggenhet. Direktøren tar i mot oss på Nedre Korskirkeallmenningen der det ferske familiehotellet ligger.

INNENDØRS BARGATE Hansen er spesielt fornøyd med at det skal lages en hyggelig, innendørs bargate som skal gå gjennom hotellbygget. Man vil kunne bevege seg tørrskodd fra Nedre

94 | byLIV

Korskirkeallmenning og til Skostredet i andre enden. – Denne bargaten blir åpen for alle som bruker byen, ikke bare hotellets gjester. Fra serveringsstedene i bargaten vil man kunne se detaljer fra de tradisjonelle bergens­ husene. Her kan man velge å hygge seg med en kopp kaffe eller et godt måltid på en av restaurantene, overnatte på designhotellet, eller kanskje begge deler, sier han www.bergensentrum.no

– Vi gleder oss veldig til å åpne opp bygget for byens befolkning. Det er sikkert mange som er nysgjerrige på hvordan hotellet blir

seende ut på innsiden, og mange som aldri har vært innom disse lokalene før med mindre de var kunder i Sparebanken som lå i dette kvartalet tidligere, sier han blidt.


Tommy Hansen i AB Eiendommer.

Magic Hotel Bergen ligger i det området i Bergen med størst tetthet av serveringstilbud. Området har også mange historiske smau og smågater i umiddelbar nærhet.

www.bergensentrum.no

95 | byLIV


Bergen er en by i vekst når det gjelder tilreisende og turister.

og røper at det kommer en ny italiensk restaurant samt en cocktailbar i forlengningen med familiehotellet «Magic Hotel Bergen». «Magic Hotel Bergen» er plassert midt i den historiske delen av byen, og blir ifølge direktøren det mest unike hotellet i kjeden. De 100 rommene er hovedsakelig myntet på familier og turister. Det vil være mulig å leie lokaler til å arrangere større selskap. Den gamle forstanderskapssalen egner seg godt til det. Hotellet består av unikt designede rom der noen av rommene har glasstak som gjør det mulig å ligge i sengen og titte på stjernene eller Bergensregnet. STOR TRO PÅ SENTRUMS­ SATSING – Med Magic Hotels velger AB Eiendommer å fokusere på mulighetene som Bergen sentrum har å by på. Bergenserne er glad i å bruke sentrum, og Bergen har mange tilreisende hele året. Det gir positive synergier til handel, restaurant og uteliv, sier Hansen videre. Det var også derfor AB Eiendommer valgte å gå i gang med å lage hotellrom i arealene som tidligere har vært brukt til kontorer i to av byens mest populære kjøpesentre.

– Bergenserne har shoppet og gått på restaurant på Kløverhuset i en årrekke. Nå kan man også velge å overnatte der, og på den måten blir tilbudet komplett. På taket av Kløverhuset vil man også få en fantastisk restaurant med byens beste utsikt over Bryggen og innseilingen, understreker han, og legger til at det hele blir nokså unikt: – Det som er gøy når det gjelder shoppingbiten er at vi med Magic Hotels blir som et cruiseskip, bare at vi ligger i ro. «Magic Hotel Kløverhuset» vil passe godt til turister og personer som ser på shopping, sentral beliggenhet og utsikt som en viktig faktor for sitt hotellopphold. SPENNENDE OG MODERNE DESIGN – Vi skiller oss litt ut med tanke på design. De karakteristiske trekkene ved Magic Hotels-kjeden er levende og moderne design, med fokus på komfort, teknologi og attraktive priser, uten at det går utover kvaliteten, fortsetter direktøren. Alle magic-hotellene er designet i sam­ arbeid med den verdenskjente industri­ designeren Karim Rashid. Rashid er kjent for sitt særegne uttrykk og fremtidsrettet design – som er både organisk og minimalistisk. Uttrykket er moderne, med rene linjer og fine farger.

96 | byLIV

HVORFOR FERIERE I PARIS NÅR DU KAN GJØRE DET I BERGEN? Hansen og kollegene i AB Eiendommer gleder seg stort til å presentere de tre nye hotellene i sentrum så snart de er ferdigstilt. Her blir det overnattingsmuligheter for enhver smak. Mens hotellet i Kløverhuset skilter med flott utsikt, og familiehotellet med beliggenhet i det historiske Bergen, retter hotellet i Xhibition seg mot en yngre målgruppe. Hotellet har et moderne og friskt design. Det er også nattklubb i samme bygg, og det pleier å være en sikker vinner hos den litt yngre målgruppen. – Alle rommene er lydisolert, men dersom det likevel skulle være ønskelig å koble helt ut, har vi utstyrt alle rommene med egne øretelefoner. Dette sikrer deg valgmulig­ heten mellom egen musikk eller total stillhet, sier Hansen. – Kanskje folk som bor litt utenfor sentrum vil unne seg en weekend på hotell. Det har jeg selv gjort flere ganger, og det er fantastisk. Man trenger jo ikke dra til London eller Paris. I Bergen har man og mange muligheter rett utenfor hotellet. Du kan få en strålende weekend på hotell her, selv om du både bor og jobber i sentrum.

www.bergensentrum.no


AB Eiendommer satser stort i Bergen sentrum. Hovedtyngden av deres heleide eiendommer ligger i Bergen sentrum. De tre forretningsomrüdene utover ordinÌr eiendomsdrift er kjøpesentre, hotell, restaurant og uteliv.

www.bergensentrum.no

97 | byLIV


FLOTTE SIDEN 1938 FEM ETASJER MED KLÆR, SKO OG TILBEHØR TIL HELE FAMILIEN


4

Bik Bok Carlings Wow

3

Urban Volt Levis

2

Days Like This Digg Hair Studio Cubus Undertøy

1

Cubus Dame Cubus Kosmetikk

U

Skoringen Cubus Mann Cubus Barn


Smykke med diamant, Amazing Jewelry, 525,-

Sølvring fra Hillestad Smykker, Gullsmed Opheim, 725,-

Innfatning fra Marc Jacobs, Optiker Svabø, 3040,-

ELEGANT OG GLAMORØST

Saint Laurent, Optiker Bakketeig, 2690,-

Litt luksus i hverdagen er vel ikke å fornekte?

Ur fra Certina, Urmaker Gjertsen, 7290,-

Lyslykt i sølv fra sølvvarevekstedet Arven, Arven 1868, 1300,-

Vase fra Kähler, 280 mm, fins i flere farger og størrelser, Wallendahl, 549,-

Undertøyssett fra Marlies Dekkers, BH 1099,-, truser fra 499,Sko fra Edit, Haaland Sko Strandgaten, 599,-

100 | byLIV

www.bergensentrum.no


OPPLEV FJELLET PÅ RIKTIG UTSTYR

FISCHER / ALFA BARNESKIPAKKE MED GORE-TEX SKO Definitivt den aller beste barnepakken på markedet. Country Crown er en bred og innsvingt ski med smørefri såle, og Alfa TX-10 skoen med Gore-Tex® membran og ullfor holder barna varm og tørr på beina. Leveres med Rottefella Dino binding. Skilengder: 120-150 cm. Skostørrelser: 30-38.

Foto: Åsnes/Sveinung Klyve

Valg av riktige ski og sko er avgjørende for en god skiopplevelse. Vi har kompetansen og utvalget slik at vi sammen finner utstyret til ditt behov. Velkommen inn for en hyggelig skiprat!

FISCHER POWERLITE SKIPAKKE

FISCHER E-99 X-LITE SKIN TECH SKIPAKKE

Smal, innsvingt og superlett stålkant-ski for preparerte løyper i marka og på ¥ellet. Skien sikrer deg trygt og godt svinggrep på alle underlag. Vi har kombinert denne skien med Alpina Combi (herre) og Combi Eve (dame) som er lette og varme støvler med solid ankelstøtte.

Nå med kortfell-system. Den anerkjente ¥ellklassikeren som kan brukes både i og utenfor løypen. Stålkantski med langspenn, smørelomme og 13 mm innsving. Vi har kombinert denne skien med støvlene Alpina Traverse BC eller Crispi BC Stetind.

Pakkepris:

Pakkepris:

1.399,-

3.799,-

5.199,- / 6.099,-

FISCHER E-109 X-LITE SKIN TECH FJELLSKIPAKKE

ÅSNES NANSEN / CECILIE FJELLSKIPAKKE

ÅSNES INGSTAD FJELLSKIPAKKE

Nå med kortfell system. Dette er pakken for krevende høy¥ells-turer. Fischer E 109 er en kraftig, bred og lettsvingt ski med stålkant og hele 18mm innsving. Sammen med den nye Crispi Bre støvelen i Gore-Tex® og Super Telemark bindingen, er dette virkelig en pakke vi går god for. Skien kan også godt kombineres med Crispi Bc Stetind i Gore-Tex® og Rottefella Magnum binding hvis en prioriterer gåingen.

Kanskje den optimale ¥ellskien. Bred stålkantski med god bæreevne og moderat gåspenn for høy¥ellsturer i kupert norsk terreng. Integrert fellelås slik at en kan bruke kortfeller. Sammen med den nye Crispi Brestøvelen i Gore-Tex® og Super Telemarkbindingen, er dette virkelig en topp høy¥ellspakke. Skien kan også godt kombineres med Crispi BC Stetind i Gore-Tex® og Rottefella Magnum binding hvis gåingen prioriteres.

Pakkepris:

Pakkepris:

Pakkepris:

5.999,- / 5.899,-

6.799,- / 7.199,-

Pakkepris:

6.699,- / 6.599,-

Markeveien 3, rett ved Torgalmenningen. Telefon 55 62 73 00 eller info@outdoorbergen.no ÅPNINGSTIDER 10-18 TORSDAG 10-19 LØRDAG 10-16

En bred og moderne ¥ellski med meget god bæreevne og supre kjøreegenskaper. Perfekt til turer i krevende og bratt terreng. Moderat gåspenn samt integrert fellelås. Bør brukes sammen med en 75mm støvel, så her har vi satt sammen en pakke med Voile kabelbinding, samt den nye Crispi Bre støvelen. Alternativ er Crispi Svartisen støvelen som har en mykere såle, men stivere ankelmansjett.


Sykkel-VM i Bergen blir historisk, for aldri før har det vært lagt målgang for et temporitt på toppen av et fjell. Nettopp det er tilfellet når tempo menn elite har målgang på Fløyen onsdag 20.september. Dette vil virkelig bli et høydepunkt i VM-uken.

Tekst og foto av arrangør: Toril Berle Schalck og Erik Kubon Halvorsen

BLI MED når verden kommer til Bergen Gå ikke glipp av et av verdens største idrettsarrangement når sykkel-VM arrangeres i Bergen, Askøy, Fjell og Øygarden 16.–24. september 2017. Dette er det største arrangementet som noensinne har funnet sted på Vestlandet. Møt de verdenskjente sykkelprofilene, se store idrettsprestasjoner og få med deg det yrende folkelivet, når hele verdens øyne rettes mot Vestlandet! Sykkel-VM blir det største sommeridrettsarrangementet som har vært i Norge, og det nordligste noensinne. Mesterskapet består av 12 øvelser over ni konkurransedager og samler mer enn 1150 utøvere fra rundt 80 deltakende nasjoner. Det ventes rundt 500.000 tilskuere og over 300 millioner TV-seere i løpet av mesterskapsdagene. RACE TO CELEBRATE Visjonen til Sykkel-VM Bergen 2017 er at arrangementet skal være spektakulært, inspirerende og populært. Gjennom slagordet «Race to Celebrate» skal Bergen 2017 begeistre en hel verden, ikke bare gjennom idrettsprestasjonene, men gjennom publikumsablegøyer i løypene, barne- og mosjonsritt og oppmerksomhet rundt folkehelse. Sykkel-VM skal være et arrangement for alle. MÅLGANG I HJERTE AV BERGEN Målgang for alle øvelsene (minus tempo menn elite) ligger på Festplassen midt

i hjertet av Bergen. Det blir spektakulært og svært tilgjengelig for publikum. Premieseremoniene er lagt til Torgallmenningen slik at flest mulig får med seg festen og kan hylle medaljevinnerne. Løypene for rittene har flere høydepunkt – ikke minst er det lagt opp til attraktive publikumssoner med «Salmon Hill» opp mot Ulriken (fellesstartene), Birkelundsbakken (temporittene) og Fløyen (tempo menn elite) i spissen. HISTORISK MÅLGANG PÅ FLØYEN Sykkel-VM i Bergen blir historisk, for aldri før har det vært lagt målgang for et temporitt på toppen av et fjell. Nettopp det er tilfellet når tempo menn elite har målgang på Fløyen onsdag 20.september. Dette vil virkelig bli et høydepunkt i VM-uken. Temporittene i sykkel-VM har tradisjonelt vært forbeholdt et knippe temporyttere med stor kjørestyrke, og det har vært rå kraftdemonstrasjoner på høyeste nivå som har vært nødvendig for å kunne bli verdensmester på tempo. Nå blir forutsetningene endret og det åpner seg opp for en

102 | byLIV

rekke andre ryttere – ikke minst de største kanonene fra Tour de France sammendraget. Temporittet for menn elite vil inneholde 27,5 km i og rundt Bergen før den avsluttende klatringen på 3,4 km opp Fløyen. Klatringen starter ved Fløibanens nedre stasjon og Christi Krybbe skole og ender på toppen av Fløyen. Med 9,1 % i snitt og flere partier på over 10 % vil den virkelig utfordre rytterne. For publikum er dette en fantastisk mulighet, og vi kan vente oss tilstander som vi kun finner i de største etapperittene og klassikerne. HVEM VINNER? Hvem er så de største favorittene til VM-tittelen? Det er vanskelig å komme utenom Chris Froome (Storbritannia), Alberto Contador (Spania), Vasil Kyrienka (Hviterussland) og Tom Dumoulin (Nederland). Men samtidig kan flere andre ryttere være med og utfordre i en slik løype. Hva kan regjerende verdensmester Tony Martin (Tyskland) og vår egen Edvald Boasson Hagen utrette, og hvem av outwww.bergensentrum.no


Individual Time Trial Men Elite

2 laps + finish Mount Floyen, 31 km

585

Byfjorden

Nye Sandviksveien

Skuteviken Bontelabo

Fjellsiden Nord

12.5 VÅGEN Øvregaten

15

Bryggen

MOUNT FLOYEN

585

Verftet

LAKSEVÅG

Puddefjordsbroen

Start

Damsgård

585

SENTRUM 555

582

THE KEY

17.5

BERGEN

len Løvs takk stun ne

Second lap Mount Floyen

10 Kalfaret

Michael Krohns gate

Solheim Nord

Haukelandstunnelen

582

E39

Haukelandsveien Løbergsveien

Solheimsvatnet Nattlandsveien

Finish

PROGRAMMET: 16. sep Åpningsseremoni 17. sep Lagtemporitt 18.-20. sep Temporitt 21. sep «Race to Celebrate» Publikumsritt for alle 22.-24. sep Fellesstart LAGTEMPORITT Sykkel-VM 2017 starter på Askøy med Lagtempo for profflag kvinner og menn. Dette er en spektakulær og underholdende øvelse som virkelig vil gi den perfekte start på Sykkel-VM 2017. Lagtempo Kvinner og Menn kjører den samme løypen. Lagtempo-løypen starter fra Askøy, som ligger rett utenfor Bergen. Den flotte øy-kommunen vil gi den beste rammen

www.bergensentrum.no Foto: Bergen 2017/Tom Gulbrandsen

FELLESSTART Fellesstartene kjøres i spektakulære rundløyper i og rundt Bergen. Fellesstarten for menn starter i Øygarden, med havet og det vakre kystlandskapet i bakgrunnen. Kulissene skaper en magisk opplevelse for tilskuere, ryttere og ikke minst TV-seere når Sykkel-VM Bergen 2017 avsluttes med menn elite den siste helgen. Å hylle den norske kystkulturen er viktig for Bergen 2017, og det blir stor stemning i Øygarden og Fjell den siste helgen. Klatringen opp «Salmon Hill» mot Ulriken blir det store høydepunktet.

103 | byLIV

5

7.5

ÅRSTAD 22.5 Hagerups vei

E39

Storetveitvegen 300 m

582

585

Mannsverk

Tveitevannet

0 km

2.5

5

7.5

10

12.5

15

Finish Mount Floyen

17.5

22.5

100 m

Bergen

Årstad 20

300 m 200 m

Kronstad

Solheim

0m

Bergen

100 m

Kronstad

200 m

Sandviken

Course profile

Start Bergen

Bergen

300 m

Landås 585

Løvstakken

Årstad

TEMPORITT Rittene foregår i Bergensområdet. Den 20. september blir et høydepunkt når Menn Elite skal ha målgang på Fløyen. Dette er aller første gang en VM-tempo skal avslutte på et fjell! Klatringen opp Fløyen er 3,4 km med gjennomsnitts­ stigning på 9,1 %.

Minde allé

Løbergsveien

FYLLINGSDALEN

Bergen

En ting er i alle fall sikkert. Med denne historiske begivenheten vil Bergen og Fløyen virkelig sette seg på det internasjonale sykkelkartet.

Brann Stadion

582

20 Storavatnet

Solheim

for starten på sykkel-VM 2017. Målgang er på Festplassen i hjerte av byen.

Årstadveien

25 585

KRONSTAD

SOLHEIM

540

Last Km

siderne slår til. Aldri før har et temporitt vært så åpent, og scenarioene er mange. Det er bare å glede seg!

Svartediket

Fløen Møllendal

2.5

Intermediate time check

650 m 600 m 550 m 500 m 450 m 400 m 350 m 300 m 250 m 200 m 150 m 100 m 50 m 0m

Starefossen

E39

582

Gyldenpris

Melkeplassen

10 Km

31.1 316 m

Kalvedalsveien

582

555

First lap

E39

Møhlenpris Nygårdsparken

Frydenbø

Start

3.4 km

27.7 5m

30

Grieghallen

Muséhagen

9.6% 9.8% 9.8% 7.6% 10.2% 10.1% 5.5% 0.5 km 1 1.5 2 2.5 3 km

316 m

Kong Oscars gate

Festplassen Christies gate Sydnes

582

Finish

27.5

Strandsiden Nøstet

Puddefjorden

elen stunn

Nordnes

Average pending 9.1%

Storediket

Sandviksveien

Sandviksboder

Festningskaien

Mount Floyen

E39

ell Fløyfj

Gjennom slagordet «Race to Celebrate» skal Bergen 2017 begeistre en hel verden, ikke bare gjennom idrettsprestasjonene, men gjennom publikumsablegøyer i løypene, barne- og mosjonsritt og oppmerksomhet rundt folkehelse. Sykkel-VM skal være et arrangement for alle.

Tarlebøvatnet

SANDVIKEN

585

25

0m 27.5

30

31 km

BILLETTER OG BESTILLING Arenaen til sykkel-VM er gatene i Bergen og området rundt Bergen. De er åpne for alle. Det vil også bli dedikerte «fansoner» med tilgang til skjermer, mat & drikke. Ønsker du deg en helt spesiell opplevelse, kan du sikre deg billetter til «Hospitality»områder med sentral plassering og tv-skjermer, der mat & drikke er inkludert. Både grupper og enkeltpersoner kan bestille hotellrom og billetter. Les mer på www.bergen2017.no og følg oss gjerne i sosiale medier @bergen2017 Det er bare å glede seg!

Foto: Bergen 2017/Tom Gulbrandsen


byNYTT

Deilige produkter fra Annes Hudpleie

Sesongens nyheter hos Emil Oppdater vårgarderoben med herlige vårvarer. Du finner gode basisplagg og overdeler med lekre trykk og striper fra blant annet Gerry Weber, Comma, Part Two, Carla F og Zerres. En evig favoritt hos bergenserne er dessuten plagg i fargen navy – som er i vinden også i vår. Emil har også stort utvalg i yttertøy enten du vil ha en klassisk og elegant, eller sporty look. Du finner Emil i Galleriet, Markeveien og på Bergen Storsenter.

Superdigg og økologisk hos Godt Brød Hva passer vel bedre enn en bollestopp på handleturen? Hod Godt Brød får du alltid nystekte skillingsboller bakt på stedet, med ekte kjærlighet og kun naturlige råvarer. God smak med god samvittighet! Du finner Godt Brød i Vestre Torggaten, Vetrlidsallmenningen ved Fløibanen, i Marken, og på Muséplassen.

Rengjør hud og hender med denne friske nyheten: Håndsåpe og dusjgelé fra Marokko. Produktene inneholder rosmarin og arganolje som gjør huden ren og myk. Du finner dem hos Annes Hudpleie & Spa i Engen 4.

Wolford hos Strømpedamen Nå er vårens nyheter på plass hos Strømpedamen. Der finner du blant annet et stort utvalg av Wolfords body, hold-in, og strømpe-kolleksjon, hvor fokuset er på den kvinnelige silhuetten. Wolford representerer tidløs eleganse og luksus ­– samtidig som den innlemmer dagens trender. Strømpedamen i Bergen sentrum har 20 års erfaring, og tilbyr den beste service. Du finner Strømpedamen i Jon Smørs gate, mellom Strandgaten og Vinmonopolet.

104 | byLIV

www.bergensentrum.no


Bluse i silke fra Bitte Kai Rand, Huset Verdi, 1600,-

Blondekjole, Days Like This, 799,-

Kjole, Riccovero, 1399,-

17. MAIANTREKKET Bluse fra Floyd by Smith, Floyd, 599,-

Nasjonaldag betyr feiring og moro fra morgen til kveld! Med disse delikate plaggene blir antrekket både flott og komfortabelt.

Bukser fra Mos Mosh, Zander, 1499,-

Plissert skjørt, Peak Performance, 1500,-

Overdel, Oasis, 549,-

Kjole fra Tommy Hilfiger, Emilie, 1800,-

106 | byLIV

www.bergensentrum.no


’’

Tekst og foto av Akvariet

Alle som besøker Akvariet er med å finansiere hjelp til å bevare Filippinske Krokodiller – verdens mest utrydningstruede krokodilleart

’’

Lenge leve

Foto av Merlijn van Weerd / Mabuwaya Foundation

KROKODILLENE

Navnet Mabuwaya Foundation er en sammentrekning av ordene Mabuhay Buwaya som på Filippinsk betyr «Lenge Leve Krokodillene». Og det er akkurat det denne organisasjonen jobber for! Men hva har det med Akvariet i Bergen å gjøre? ET BESØK PÅ AKVARIET KAN REDDE KROKODILLER PÅ FILIPPINENE Mabuwaya Foundation jobber for å bevare de utrydningstruede Filippinske krokodillene – både i deres naturlige habitat på Filippinene og i samarbeid med en rekke dyreparker i Europa. Vi har spurt direktør Geir Olav Melingen om hvorfor Akvariet i Bergen har valgt å være en av disse samarbeidspartnerne.

’’

Hvis ikke kjemien stemmer, blir det fort krangling i stedet for paring

’’

– Ved å vise fram Filippinske krokodiller i fangenskap, er Akvariet i Bergen med å finansiere organisasjonens virksomhet på Filippinene, skape oppmerksomhet rundt en av verdens mest truede arter og sikre en genetisk bærekraftig art. Målet er å avle fram nye individer av Filippinsk

Krokodille. Hvis man klarer det ulike steder i verden får vi en «reservebank» av krokodiller, slik at vi om nødvendig kan tilbakeføre unge krokodiller fra Europa til Filippinene, forklarer Melingen. – Hemmeligheten for å få til nye individer er akkurat den samme for krokodiller som for mennesker. Man må finne to krokodiller av hvert sitt kjønn som faller for hverandre. Hvis ikke kjemien stemmer, blir det fort krangling i stedet for paring, smiler han. MEN HVORFOR ER FILIPPINSKE KROKODILLER EGENTLIG UTRYDNINGSTRUEDE? – Det å kommunisere og utdanne folk lokalt i krokodillenes naturlige habitat, er kanskje den viktigste oppgaven til Mabuwaya Foundation, sier Melingen. Folk som bor i området er nemlig redde for den ufarlige og sky arten og det har

108 | byLIV

’’

Denne arten er ufarlig og svært sky, men det at de lever side om side med verdens største og kanskje farligste krokodilleart – Saltvannskrokodillen – gjør at folk er redde!

’’

skjedd at individer har blitt drept av mennesker uten grunn. Det at den lever side om side med verdens største krokodille, Saltvannskrokodillen, har nok sitt å si for det. Man trenger også å lære opp folk i området til å hjelpe til med å kartlegge reder og gi melding til Mabuwaya når krokodillene har lagt egg. På den måten kan organisasjonen ta vare på eggene og beskytte egg og unger til de kan klare seg selv i det fri. Alle som besøker Akvariet og hilser på våre to fantastiske eksemplarer er også med å finansiere denne hjelpen, avslutter Melingen. www.bergensentrum.no


OPPLEV: - SJØLØVETRENING - MATING AV DYRENE - STOR REPTIL- OG SLANGEAVDELING - OVER 60 AKVARIUM - GRATIS WIFI

NY KROKODILLEKJELLER!

NOEN HAR GREVLING I TAKET

– VI HAR KROKODILLER I KJELLEREN Vi er stolte av å ønske velkommen til et helt nytt og veldig kult hjem til våre to Filippinske Krokodiller i underetasjen på Akvariet i Bergen. Dette er en av verdens mest utrydningstruede arter og det at det finnes to av dem i Bergen er faktisk litt av en sensasjon. Velkommen på besøk i den nye krokodillehulen!

akvariet.no

VI HAR ÅPENT HELE ÅRET! 1. SEP - 30. APRIL: Man - Ons: 10-16 Tors: 10-18 Fre: 10-16 Lør-Søn: 10-18 1. MAI – 31. AUG: Man - Søn: 09-18 (Stengt 17. mai, Julaften, I. juledag, Nyttårsaften)


Logo m/sirkel

Logo fylt m/hvit tekst

Logo fylt m/utklippet tekst

Horisontal logo for små størrelser

Inspirasjon i vår nye interiøravdeling I underetasjen har vi samlet det du trenger til å fornye hjemmet ditt i vår. Her har vi dekorert små rom med de nyeste fargene fra Jotun sammen med matchende interiør. Du finner også et stort utvalg i lamper, småmøbler, puter og pledd som setter prikken over i-en hjemme hos deg. Og vi har selvsagt malingen og alt du trenger for å komme i gang!

WALLENDAHL MAGASIN – KOM OG BLI INSPIRERT! WALLENDAHL MAGASIN

– KOM OG BLI INSPIRERT! Wallendahl Magasin satser på merkevarer

og nøye utvalgte varer innen design, Wallendahl Magasin satser på merkevarer interiør og kjøkken. Alt du trenger for og nøye utvalgte varer innen design, å skape den gode følelsen i ditt hjem! interiør og kjøkken. Alt du trenger for å skape den bordet gode følelsen i ditt fra hjem! Dekk med design Villeroy & Boch, Royal Copenhagen eller finn en Dekk bordet med design fra Villeroy annen favoritt. Lag gourmetmat med & Boch, Royal Copenhagen eller finn en utstyr fra Le Creuset og Jamie Oliver. annen favoritt. Lag gourmetmat med Skarpe kniver, solide gryter og stilrent utstyr fra Le Creuset og Jamie Oliver. bestikk – invester i kvalitet som varer! Skarpe kniver, solide gryter og stilrent bestikk – invester ifinner kvalitet som varer! Interiørglade moderne favoritter fra Georg Jensen, Kähler og Bloomingville. Interiørglade finner moderne favoritter fra GeorgVi Jensen, Kähler og Bloomingville. hjelper deg også å finne gaver til de store anledningene, som bryllup Vi hjelper deg også å finne gaver til og runde dager. de store anledningene, som bryllup og runde dager.

Bli inspirert.

MELD DEG INN I VÅR KUNDE FÅ EKSKLUSIVE MEDLEMSTILBU MELD DEG INN I VÅR TIL KUNDEKLUBB INVITASJONER KUNDEKVE FÅ EKSKLUSIVE MEDLEMSTILBUD, OG MELD DEG INN I VÅR KUNDEKLUBB: INVITASJONER TIL KUNDEKVELDER

L L E NDA HL-M FÅ EKSKLUSIVEWA MEDLEMSTILBUD OGAG A SI INVITASJONER TIL KUNDEKVELDER.

WALLENDAHLMAGA WA L L E NDA @ HL-M AG A SIN . NO @ WALLENDAHLMAGASIN WALLENDAHL MAGA WALLENDAHL MAGASIN

STRANDGATEN 17 STRANDGATEN 17 MANDAG MANDAG-FREDAG: 9–19 - FREDAG: 9– STRANDGATEN 10–18 LØRDAG: 10–18 LØRDAG: 17 MANDAG - FREDAG: 9–19 LØRDAG: 10–18

G E O R G J E N S E N · V I L L E R OY & B O C H · M A G N O Rwallendahl-magasin.no · R OYA L C O P E N H A G E N A H&L B · B GN V IOL R L E· ·RG LO BL ACLO· POERNLHAAKGI E G E O R G IJI TETA N SLEAN· ·RVOI LSLEENRDOY OLO C HO·MMI N AG OYA E LY N I I T TA L A · R O S E N D A H L · B LO O M I N G V I L L E · G LO B A L · O R L A K I E LY


BRILLER • SYNSPRØVER • SOLBRILLER • KONTAKTLINSER Vågsallmenningen 10 • Strandgaten 18 • Lagunen Storsenter Postboks 1029 Sentrum • 5808 BERGEN Ring oss på telefon 55 32 61 50


Shoppingtips fra Galleriet Sports-bh fra adidas by Stella McCartney, Sportsgalleriet, 850,-

Yoga helt enkelt! av Bente Helene Schei, Norli, 369,-

Drikkeflaske som holder på varme og kulde fra Swell, Infinity, 400,-

Bærbar og vanntett høyttaler fra JBL, Elektrosenteret, 1199,-

Øretelefoner med bluetooth fra JBL, Sportsgalleriet, 999,Ultra Boost joggesko fra adidas by Stella McCartney, Sportsgalleriet, 2400,-

Spis tren spis av Jonas Lundgren, Norli, 399,-

Teknisk treningsskjorte i mikrofiber fra Nike, Sportsgalleriet, 650,-

Joggesko fra Nike, Nilson Shoes, 1250,-

Solbriller fra Oakley, Optikus Mon, 1390,--

112 | byLIV

www.bergensentrum.no


BRUVIKTIME.COM

B

O

V

E

1836FT F J O R D

L

CAPSU L

LANGFOSS

SIDE IN

KLEIVELAND UR OG GULL AVD. ØYRANE TORG, TLF. 55 24 04 96 AVD. ÅSANE STORSENTER, TLF. 55 19 18 00 AVD. KLØVERHUSET SHOPPING CENTER, TLF. 55 32 36 99 WWW.KLEIVELANDUROGGULL.NO

ED WATER T A FROM

A

DESIGN: CARBON14 - FOTO: HAAKON NORDVIK

LADY BLACK FJORD

L

E

V

E


byGAVEKORT

Den perfekte gaven Med byGAVEKORT kan den du vil glede få velge selv. Om man vil hilse på krokodillene på Akvariet, kjøpe dagligvarer eller billetter til en konsert, eller snope seg noe i en av byens motebutikker. byGAVEKORTET er et helt spesielt gavekort. Det er et gavekort for alle som vil at Bergen sentrum skal leve og blomstre. Kortet kan brukes hos over 300 brukersteder i hele sentrum. Til både shopping, servering, kultur og opplevelser. Den som får kortet, kan selv velge om man vil fornye garderoben, kose seg på en restaurant eller kjøpe billetter eksempelvis til KODE, VilVite eller til et kultur- eller idrettsarrangement hvor som helst i Norge. Kortet gir mottakeren full valgfrihet. Bidrar til en enda mer spennende by Kortet gjør også at mange bedrifter samarbeider om å gjøre Bergen sentrum enda litt mer attraktivt. Derfor har både privatpersoner og bedrifter en ekstra god grunn til å velge byGAVEKORT. Hver gang man skal glede noen.

En populær gave til både hverdag og fest byGAVEKORT er populært blant annet som konfirmasjons- og bryllupsgave, som påskjønnelse til medarbeidere, og gave til forbindelser ved høytider. Kortet kan kjøpes fra gavekortautomater på Galleriet, Sundt, Xhibition, Kløverhuset og Expert Gågaten, og over disk i Nye Berstadkiosken, Valkendorfsgaten 4. Nå kan byGAVEKORT kjøpes på nett Bestiller du byGAVEKORT i nettbutikken www.bygavekort.no får mottaker det tilsendt i posten innen 8 virkedager. Du kan velge mellom å betale med faktura eller kredittkort, og du kan skrive en personlig hilsen til mottaker som leveres sammen med byGAVEKORTET. Du kan velge mellom forskjellige leveringsalternativer, fra vanlig A-post til ekspress-overnatten.

114 | byLIV

byGAVEKORT - vi støtter Bergen Sentrums arbeid for en levende, trivelig og attraktiv by Logo positiv farge Til bruk på hvit bakgrunn

Logo negativ farge Til bruk på grønn bunn

Her kan du kjøpe byGAVEKORT: Galleriet Sundt Xhibition Kløverhuset Nye Berstadkiosken Expert Gågaten Nettbutikk og bedriftskunder: www.bygavekort.no

www.bergensentrum.no


Ta vare på deg selv og den du er glad i med en romantisk overnatting på Bergens flotteste hotell. Hotellet ligger på Bryggen i Bergen med nydelig utsikt over innseilingen til byen. Vi byr på stor deilig frokostbuffet, enkelt kveldsmåltid, kaffe/te, vafler om ettermiddagen samt fri bruk av hotellets Relaxavdeling hvor man kan nyte steambad, badstu, trim og avslapping. Alt inkludert i prisen! Vi anbefaler også en romantisk tur i Tårnet hvor man kan nyte hverandre – og Bergen by i 360 grader. Våre beste priser finner du på: www.choice.no/collection/havnekontoret eller ring oss på 55 60 11 00.

Slottsgaten 1 | Tlf: +47 55 60 11 00 | Fax: + 47 55 60 11 01 | E-mail: cc.havnekontoret@choice.no | www.choice.no/collection/havnekontoret


byNYTT

Gastronomibyen Bergen

byLØRDAG 22. april

byGAVEKORT til alt

Bergen har vekket internasjonal oppmerksomhet for flere av de nye restaurantene i byen.

Ut over våren skjer det mye spennende i Bergen sentrum. I tillegg til konserter, revy, teater og alle slags festivaler på løpende bånd, blir det byLØRDAG med spennende aktiviteter og gode tilbud rundt omkring i hele sentrum 22. april. Det er bare å begynne å glede seg.

byGAVEKORTET er et helt spesielt gavekort. Det er et gavekort for alle som vil at Bergen sentrum skal leve og blomstre.

Les mer om gastronomibyen Bergen på bergen.kommune.no

Les mer på bergensentrum.no og følg Bergen Sentrum på facebook så får du fortløpende oppdatert informasjon om alt som skjer.

Blant serveringsstedene der byGAVEKORT kan benyttes er sushirestauranten SUMO i Neumannsgaten 25.

Bondens marked

Noen høydepunkter

Halv pris på enkel parkering

På Bondens marked kan du kjøpe mat direkte fra produsenten. Produktene vil variere gjennom sesongen. Som oftest vil du finne oster, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker. Datoer for de nærmeste Bondens marked på Torget er 25. mars, 8. og 22. april og 6., 20., og 27. mai. Åpningstid er kl. 10-16.

Det skjer hele tiden noe spennende i Bergen sentrum. Om ikke lenge kan du blant mye annet oppleve:

Nå er det også blitt enda billigere og enda enklere å parkere i sentrum. Hvis du laster ned Sesam Sesam-appen åpner også bommen seg automatisk for deg. Enkelt og greit. I Bygarasjen og Klostergarasjen får du nå halv pris på parkering på hverdager kl. 19-07 og hele søndag. I Bergen sentrum finner du over 5.000 parkeringsplasser. De fleste ligger enkelt og greit tilgjengelig under tak. Du finner alltid en ledig plass. Les mer på bergenparkering.no

UNESCO har også tildelt Bergen status som gastronomiby noe som kan bidra til at serveringstilbudet i sentrum kan utvikle seg videre mot internasjonale høyder.

Les mer på bondensmarked.no

Humorfest Festspillene Nattjazz Bergenfest

4. mai - 6. mai 24. mai - 7. juni 26. mai - 4. juni 14. juni - 17. juni

På facebook.com/BergenSentrum finner du løpende oppdatert informasjon.

116 | byLIV

byGAVEKORT kan brukes hos over 300 brukersteder i hele sentrum. Til både shopping, servering, kultur og opplevelser.

www.bergensentrum.no


Barn er barn -alltid reservebrille på kjøpet

Det er lett at ting blir ødelagt under lek og moro. Hos oss får derfor alle til og med 16 år reservebrille på kjøpet

Gjelder ved kjøp av komplett brille. Reservebrillen inkluderer innfatning inntil kr. 795,- og glass med antirefleks, UV- og ripebeskyttelse

Interoptik Optiker Bakketeig, Vaskerelven 30, Bergen. Tlf. 55 36 98 00 Os: Tlf. 56 30 18 00. Arna: Tlf. 55 53 08 30


Bli byVENN

- Vi feiret nylig at byVENN-appen er lastet ned over 50.000 ganger. Det er vi veldig godt fornøyd med. Markedssjef Thomas Ottesen er tilfreds med kundeklubben Bergen Sentrum AS lanserte på vegne av medlemsbedriftene i sentrum sommeren 2015.

50.000 bergenspatrioter har lastet ned byVENN-appen!

Men, hva er byVENN, egentlig? – byVENN er en kundeklubb for alle som støtter opp om et mer attraktivt og levende sentrum. Som byVENN får man tilgang på eksklusive kupongtilbud og andre relevante fordeler via byVENN-appen på mobiltelefonen. - Målet er å kunne skreddersy tilbud og informasjon slik at det er mest mulig relevant for byens brukere. Og at flest mulig skal få ta del i det enorme utvalget innen shopping, servering, kultur og opplevelser som bykjernen byr på, hver dag, hele året. - En undersøkelse blant byVENNER gjennomført i desember 2016 viser at 47,5% sier de besøker Bergen sentrum oftere etter at de ble byVENN. Dette er meget gledelig, sier Ottesen.

118 | byLIV

Og hva synes bergenserne om byVENN? - I nevnte undersøkelse svarte 52% av de spurte at det er en stor eller meget stor fordel å være byVENN. Til sammen sier hele 87% av de spurte at informasjonen man får som byVENN er relevant. Dette forklarer nok hvorfor bergenserne har trykket byVENN til sitt bryst. Hvordan blir man byVENN? Alt man trenger å gjøre, er å laste ned byVENN-appen der de digitale kupongene ligger klar til bruk. Det er enkelt. Du skriver bare en SMS med ordet BYVENN, og sender det til 2242, så får du en melding tilbake med en lenke som du klikker på for å laste ned appen. Appen og medlemskapet er helt gratis. Men hva om jeg ikke ønsker å få informasjonen? – Dersom du flytter fra Bergen, eller av andre grunner ikke lenger ønsker å være byVENN, er det enkelt å melde seg ut ved å sende BYVENN STOPP til 2242. www.bergensentrum.no


GALLERIET 461 72 021


Armbånd, Amazing Jewelry, 400,-

GAVEDRYSS Såpe fra LA Bruket, fins i flere størrelser, Røst, fra 189,-

Om ikke til deg selv, så kanskje en oppmerksomhet til din kjære, en slektning eller venn?

Duftlys fra Yankee Candle, finnes i flere dufter og farger, Soria Moria, 299,-

Salt og pepper, Nicolas Vahè, Soria Moria, 139,-

Skinntøfler fra Shepherd, til dame og herre, Wallendahl, 699,Silkeskjerf fra 2NDDAY, finnes i flere farger, 500,-

Salt- og pepperkvern fra Menu, Røst, 599,-

Deodorant av absorberende pulver, Lush, fra 91,-

120 | byLIV

www.bergensentrum.no


Renser dypt Fjerner giftstoffer Bekjemper aldringstegn

daily superfoliant

7097/1H/2017 xxxx/1H/2017

Hollendergt 2-4, 5017 Bergen | Tlf: 553 11 880 www.kjerstishudpleie.no


byNYTT

Ny interiøravdeling hos Wallendahl Bergen sentrum har fått en ny arena for interiør og oppussing. I Wallendahl-husets underetasje finner du nå en helt ny farge- og inspirasjonsavdeling med tre spennende soner bygget som små hus. Husene er malt i trendfarger fra Jotun og har nøye planlagt innredning fra Wallendahls eget sortiment. Husene er lekkert komponert, og du vil øyeblikkelig fornemme en lun og raus atmosfære. Bli inspirert hos Wallendahl i Strandgaten/Strandkaien.

Skinny 501 hos Levi´s Store Levi´s vender tilbake til røttene sine, og gir nå ut den klassiske 501-jeansen i en oppdatert versjon. Jeansen er som den klassiske 501-eren, men er tilpasset publikums ønsker. Buksen kommer nå med høyere liv, smalere bukseben, og er smalere rundt midje og lår. Damemodellen kommer dessuten med og uten stretch, og med høyere liv enn originalen. Du finner den hos Levi´s Store på Sundt og Bergen Storsenter.

Morsomt og praktisk fra Eames-brødrene Knaggrekken «Hang it all» fra Vitra er designet av Charles og Ray Eames. Knaggen er et muntert alternativ til de vanlige kleskrokene – som passer flere steder enn kun barnerommet. Knaggen kommer i en rekke fargekombinasjoner, og vil definitivt oppfordre både store og små til å rydde vekk og henge opp klærne sine! Med jevn avstand mellom knaggene kan du henge flere «Hang it all» ved siden av hverandre. Du finner den hos Ting på Bryggen.

Vårens nyheter hos Freequent Denne sesongen fylles butikkhyllene hos Freequent av nye, lekre farger, prints og tekstiler. La deg inspirere av romantikk og femininitet med romantiske volanger, duse farger og blomsterprint. Eller se til maritimt båtliv, blånyanser og stripete plagg ­– en stil som passer like godt til vårens festligheter som til kontoret. Du finner Freequent i 3. etasje i Galleriet.

122 | byLIV

www.bergensentrum.no


Vi er klar for vĂĽren!

Er du?

Vi har et stort utvalg av regnjakker og skinnjakker.

NygĂĽrsdgaten 1a | Tlf: 55325418

shop.gullaksenas.no


Oppbevaringskurv, flere farger og størrelser, Flying Tiger Copenhagen, fra 30,-

Gymbag i økologisk bomull fra Ferm Living, fins i flere farger og design, Småting Bryggen, 149,-

VÅRNYTT TIL BARNA

Softshelldress, Name It, 649,95,-

La de små gå våren i møte med disse fine, praktiske og morsomme nyhetene! Goretex-sko fra Ecco, Skoringen Sundt, 899,-

Goretex-sko med borrelås, Ecco Olav Kyrres gate, 700,-

Holdbare gave- og oppbevaringsesker i papp fra Dude Packaging, Småting Bryggen, fra 99,-,

Softshelldress, Name It, 649,95,-

Gammelrosa skinnsko, Ecco Olav Kyrres gate, 549,-

124 | byLIV

www.bergensentrum.no


FOLK – SM A K – T RA DISJON

D

et er med stolthet vi feirer to runde

jubileer i 2017. Holbergstuen fyller 90 år den 1. november, mens Wesselstuen har holdt åpent i 60 år den 3. juli.

Begge stuene er forlengst etablert som klassiske restauranter, så vel som viktige kulturinstitusjoner. Både bergensere og tilreisende har trykket stedene til sitt bryst, og små og store gjester har lagt grunnlaget for at jubilantene fortsatt lever i beste velgående.

F Ø L G O S S F OR J U B I L E U M SOP P DAT E R I NGE R!

Torgalmenningen 6 – Tel. 55 55 20 55

Øvre Ole Bulls plass 6 – Tel. 55 55 49 49

holbergstuen.no

wesselstuen.no


Tekst og foto: Bergen Nasjonale Opera Dukketeateret i operaen har dukker som er identiske til solistene. Dukkene er laget i Bergen av Øystein Nesheim. Her ser vi ansiktet til Fiorilla, sopranen Sylvia Schwartz, ta form.

ROSSINIS IL TURCO IN ITALIA – Norgespremiere 25. mars

Bergen Nasjonale Operas forestillinger får topp kritikker fra både norsk og internasjonal presse. Neste store opera er Il turco in Italia. 1000 ELSKERE OG EN EKTEMANN Tre hjelpeløse menn kretser rundt Fiorilla, den vakre og flørtende heltinnen i Rossinis glitrende kjærlighetskomedie, Il turco in Italia. 1000 elskere vil hun ha, til ektemannens store fortvilelse! Fiorilla er i sitt ess når elskovshungrige menn kretser rundt henne. Hun er vakker, elsker dyre kjoler og holder gjerne ­mennene på plass under en spiss stiletthel. En dag kommer den mystiske fremmede som setter hennes libido-energier på prøve. I «Tyrkeren i Italia» møter vi Fiorilla og den tyrkiske prinsen Selim i en ellevill forvekslingskomedie der østrogen og testosteron barker i hop.

Rossini var konge av italiensk opera. I mars presenterer Bergen Nasjonale Opera en helt ny versjon av denne operaen som var så skandaløs at den ble bannlyst umiddelbart etter premieren i 1814. På scenen i Grieghallen står et lag internasjonale topp solister sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og Edvard Grieg Kor. – Vi lover en fargerik og sprudlende opera, sier Mary Miller entusiastisk. Mary Miller har vært operasjef ved Bergen Nasjonale Opera siden 2010 og har i sin periode som operasjef satt opp mange nye produksjoner, til topp kritikker.

126 | byLIV

– At Bergen Nasjonale Opera har betydd enormt mye for nivåhevingen av opera­scenen i Bergen, er det ingen tvil om. Med Mary Millers teft for å finne de rette sangtalentene, balanserer hun elegant mellom oppsetninger med smal, så vel som bred, publikumsappell. Bergens Tidende. IL TURCO IN ITALIA Norgespremiere 25. mars Spiller også 27., 29. og 31. mars Grieghallen En ny produksjon fra Bergen Nasjonale Opera.

www.bergensentrum.no


Flere nye produksjoner fra Bergen Nasjonale Opera har vært satt opp på scener andre steder i Norge og i utlandet. Don Giovanni (bildet) hadde premiere i Belfast i fjor og Fidelio spiller fast på repertoaret i Vilnius.

– Det er fantastisk at det vi lager her i Bergen holder et så høyt nivå at andre operahus ønsker å leie våre produksjoner. Operasjef Mary Miller

OPERAPUB Visste du at Bergen har en åpen scene for de som vil synge? BNO inviterer til OperaPub hver onsdag i måneden. Alle som vil kan synge og en pianist spiller. God stemning på Chagall.

Bergen Nasjonale Opera presenterer i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester Rossinis opera

IL TURCO IN ITALIA 25., 27., 29. OG 31. MARS BNO.NO / KR 200-750 / UNDER 30 ÅR, KR 150 GRIEGHALLEN

KR 150-750 / BNO.NO

Foto: Magnus Skrede

BERGEN EKSPORTERER OPERA

Da Bergen Nasjonale Opera streamet sin første opera, I Capuleti e i Montecchi (bildet), ble den sett i Australia, i USA og i Europeiske land. Nå ønsker flere operahus å leie forestillingen.

TERNINGKAST 6 BNOs operaer får gode kritikker, spesielt for sangferdighetene til solistene. Terningkast 6 til: - Gullhanen (BNO 2014) - Don Giovanni (BNO 2015) - Madama Butterfly (2016) - Erwartung (BNO 2016) - I Capuleti e i Montecchi (BNO 2016)


byNYTT

Bitte Kai Rand hos Huset Verdi Huset Verdi gleder seg over å føre det internasjonale merket Bitte Kai Rand, som har opprinnelse fra Danmark og en rik historie fra skandinavisk design. Bitte Kai Rand er anerkjent for sin unike stil basert på design, kvalitet, funksjonalitet og komfort. Hver kolleksjon viser nye og inspirerende snitt, kontraster og materialmikser, med nye og edgy oppdateringer på enkle og tidløse design. Du finner Bitte Kai Rand hos Huset Verdi i Starvhusgaten.

Spa-serie fra Riviera Maison I vår har Soria Moria fått inn herlige nyheter fra Riviera Maison. Føl deg fresh og herlig avslappet på badet med Spa Specials, en eksklusiv håndkleserie i 100 prosent bomull. Serien består av vaskehansker, håndklær i ulike størrelser, og flotte baderomsmatter i fargene hvit sand/beige og grå. Priser fra 29,- til 219,-. Du finner hele Spa Specials-serien hos Soria Moria i Galleriet.

Norsk smykkedesign hos Gullsmed Opheim Nå finner du vakkert norsk design fra Hillestad hos Gullsmed Opheim. Det har bodd mennesker i kommunen Hillestad i AustAgder fra før vikingtiden. Kunnskap og håndverk om redskaper, klær og vakre pyntegjenstander av naturens egne materialer har gått i arv frem til i dag, og er Hillestad-designernes viktigste inspirasjon. Alle smykkene lages med naturlige materialer som bronse, sølv og naturgummi. Du finner Hillestad og annet norsk design hos Gullsmed Opheim på Strandkaien.

Fargerikt og elegant fra Nordic Weather Regndrypp, lun vind, tett snø, slaps i luften, sterke regnbyger eller sol. Nordic Weather bygger sin kompetanse ved å møte alle elementene. Med en eksepsjonell høy teknisk kvalitet og lekkert skandinavisk design er Nordic Weather perfekt for den urbane livsstil, og for kvinner som vil se moderne, fargerik og elegant ut. Du finner Nordic Weather hos Gullaksen i Nygårdsgaten.

128 | byLIV

www.bergensentrum.no


AMAZING JEWELRY til Kløverhuset


Bitte Kai Rand, Huset Verdi

VÅRENS

MOTETENDENSER Denne sesongen trenger du ikke være redd for å mikse stilarter! La deg blant annet inspirere av tidligere tiår når du kler deg i vår. TIL HENNE

SPORTY OG ROMANTISK I SKJØNN HARMONI Butikksjef hos motehuset Høyer i Bergen, Deborah Swärd Stevnebø, mener ­trenden som virkelig gjelder for damene i vår er «wearable fashion». Oversatt til norsk kan vi forstå denne moten som behagelige, anvendelige plagg med spennende elementer. – Motebildet er ganske bredt nå, men fra alle merkene ser vi at det er komfortabel mote med spennende farger som gjelder, sier butikksjefen, og legger til:

Kjole fra Munthe, Deguy, 2499,-

Deborah Swärd Stevnebø, butikksjef Høyer Bergen.

– Moten til kvinner er samtidig veldig feminin, med blant annet blomsterprint og volanger. Vi ser også at praktiske klær som regnjakken kommer som en trendy trenchcoat-versjon i vår, med merket BRGN. Swärd Stevnebø utdyper at både rosa og rødt er aktuelle farger i vår, og at vi dessuten vil se mye blonder og denim, litt lengre skjørt enn tidligere, deilige og kule hettegensere og romslige t-shirts med trykk. Ikke minst er råkanter på denim-buksen og croppede jeans med sleng helt i vinden.

SVALT OG ROMANTISK

H&M, 499,Linskjorte fra Arnie Says, Infinity Galleriet, 1600,-

130 | byLIV

www.bergensentrum.no


BEHAGELIGE TRENDER Swärd Stevnebø mener en cropped jeans er en smart investering i sesongen vi er inne i, fordi vi kan trygt style den både til sommerens flate sandaler og høstens skoletter. – Du kan absolutt bruke den til mye av det gamle du har og likevel være riktig i tiden, betrygger butikksjefen. Hun anbefaler at du prøver flere jeans før du bestemmer deg, og at du spør om hjelp til å finne modellen som passer akkurat din kropp. – Noen tenker ofte at noe ikke passer, men så gjør det det likevel, sier hun.

Den komfortable og anvendelige ten­ densen ser vi også igjen i vårens til­ behør, sko, og tekstiler, skal vi tro Swärd Stevnebø i Høyer.

E SKJØRT

TRENDALARM: KNELANG

Sporty og komfortable sneakers er nemlig stadig i motebildet, samt sko med lave og tykke hæler, og runde former. Hos Høyer kan du dessuten drømme deg bort i behagelige herligheter fra nye merker som Isabelle Marant Etoile, og Hunkydory med sine bohemske blonder og volanger.

2NDDAY, Day Birger et Mikkelsen, 1800,-

– Disse to nye merkene er helt riktig i forhold til trendene vi ser i motebildet.

Days Like This, 299,Mih Jeans, Høyer, 2799,-

VI

BLOMSTERPRINT

Jeans, H&M, 499,Jakke, H&M, 499,-

Vårnyheter fra Emil.

TIL HAN

H&M, 499,-

Slim fit skjorte, Tiger of Sweden, 1899,-

Vårnyheter til dame, Springfield i Kløverhuset-

Vårnyheter fra Emil.

70- OG 90-TALLSINSPIRASJON

Innkjøper hos Høyer, Benjamin Swärd, fremhever 90-tallsstilen som en epoke det kommer sterke influenser av til våren. Et ord som er helt i fokus, er komfort, og Swärd mener catwalkens trender uten problem kan brukes i Bergens gater.

www.bergensentrum.no

Tendenser i vår får dessuten selskap fra et annet tiår frem mot høsten. Da kommer nemlig 70-tallstekstiler som kordfløyer og velour tilbake til hyllene, og herrene kan finne sine favoritter blant plagg med blomstermønster og sterke farger.

– Klærne er ikke like slim som vi har sett dem de siste årene. 90-tallet kjennetegnes av bredere fasonger. Litt hip-hop-inspirert,

Benjamin Swärd, innkjøper hos Høyer.

blant annet med sweatshirts med logo, motiv eller brand name, sier innkjøperen til byLIV.

131 | byLIV


KVALITET OG KOMFORT Når det gjelder hva du bør investere i denne sesongen, mener Sward det er lurt å tenke på at plaggene skal være bekvemme og sitte bra på kroppen. Han erfarer at kundene syns det er viktig at plaggene ser pene ut, er holdbare og av god kvalitet, og kjennes deilige på kroppen. Til våren anbefaler derfor Sward kvaliteter som bomull, lin og tynn kasjmir. Vårens nøkkelplagg til herre, ifølge innkjøperen hos Høyer, er dessuten bomberjakken – som ikke nødvendigvis trenger å legges vekk verken i sommer eller til vinteren. – For menn er bomberjakken en veldig sterk trend i vår. Det er et bra kjøp fordi

– Har du et tips til en god investering for herrene i vår?

det er en klassisk jakke. Her kan du velge mellom mange ulike materialer og tykkelser, sier Høyer-innkjøperen. Ifølge Sward er klassiske farger på bomberjakken sort, navy og grønt. Om du vil prøve noe annet enn den klassiske glatte polyester-versjonen, tipser innkjøperen om at det også fins versjoner i suede, skinn og bomull. For å forsterke den sporty stilen, er et par nye sneakers til våren et stadig lurt kjøp, ifølge Sward. – Sneakers er viktigere enn noensinne. Kjøp deg et par klassiske hvite sneakers eller et mer sports-influert par, for eksempel. Utvalget av sneakers er også større enn noen gang tidligere, understreker han.

– Jeg ville gått for en fin veske i skinn. Det kan flere menn med fordel investere i. Den kan brukes hver dag, til både laptop, dokumenter, og annet du trenger å ha med deg. Det blir stadig bedre utvalg av vesker til herre, og fremfor alt har den en praktisk funksjon, tipser Sward. Høyer-innkjøperen mener dessuten herrene bør bli flinkere til å bruke smykker og armbånd, og tipser om at et røft skinnarmbånd som matcher klokken er en fin start for de som ikke enda har kastet seg på herrenes smykke-bølge.

TRENDY OG ANVENDELIG

SPORTY OG LEKKERT Freequent, Galleriet

H&M, 599,-

Bomberjakke i ruskinn fra Selected Homme, 2399,95,-

Common Projects, til herre, Høyer, 3499,-

Les Deux, Infinity Galleriet, 450,-

Puma, DNA, 899,-

Regnkåpe fra BRGN, Høyer Bergen, 2999,-

T-skjorte fra 2NDDAY, fins også i grønn, Day Birger et Mikkelsen, 750,-

132 | byLIV

Vårnyheter til herre, Springfield i Kløverhuset.

www.bergensentrum.no


Strandkaien 18|Tlf: 55 23 23 90


New Nordic Shaker Kitchen Vi har samlet Shakernes tradisjoner med dagens nordiske formgivning for å skape moderne rom med dype røtter. Resultatet er avslappet luksus i dempede farger, enkle former og rene linjer. Rom hvor øyet og sjelen finner ro. Inspirasjonen fra Shakerne er dermed sterk. De levde et enkelt liv med godt snekkerhåndverk og skapte møbler som bygget bro mellom det vakre og det praktiske. Den tradisjonen ønsker vi å holde levende.

uno form studio | Fjøsangerveien 57 | 5054 Bergen


www.unoform.no


Shoppingtips fra Galleriet Skinnsko fra Stockholm Design Group, Haaland Sko, 1699,-

Sjal fra Accessorize, 259,-

Skjorte i lin fra Arnie Says, Infinity, 1800,-

Ur fra Calvin Klein, Urmaker Gjertsen, 2695,-

Solbriller fra Etnia, Optikus Mon, 1998,-

Veske fra Accessorize, 399,-

Etui til iPhone fra Twist & Tango, Infinity, 250,Sjal med frynser i lin og modal fra Mala Alisha, Deguy, 1995,-

B&O Beoplay H9, trådløse hodetelefoner med støyreduksjon fra Bang & Olufsen, Elektrosenteret, 4790,Skjorte fra Scotch & Soda, Brandstad, 799,-

Solbriller fra Tom Ford, Optikus Mon, 3050,Belte fra DSLR by Saddler, Brandstad, 599,-

136 | byLIV

www.bergensentrum.no


NATURLIGE OPPLEVELSER Godt Brød. Et naturlig pusterom i en heseblesende hverdag. Deilig, økologisk mat og drikke laget av glade, fornøyde råvarer – så blide i fjeset at du fort blir blid du og.

Kom inn. Sitt ned. Ta med. Vestre Torggate – Marken – Nedre Korskirkeallmenning – Vetrlidsallmenning – Musèplassen – Horisont


Disse tre (Jonatan Krzywinski, Charlotte Reksten Daae og Sammy Myklebust) satser stort på at det blir en uke der an skal merke i hele byen at det er ølfestival på gang. Det gjelder å sikre seg en av de ca 4000 tilgjengelig billettene. Sammy Myklebust har hele 2261 ulike øl på appen «Untapped», men har mange han ikke har registrert.

LFESTIVAL:

ONAL Ø BERGEN FÅR INTERNASJ

Vil gi flere

SMAKEN PÅ ØL – Det underliggende målet med denne festivalen er at bergensere skal få enda mer smaken på øl og at de skal synes det er gøy. Og når Bergen Craft Beer Fest, i regi av foreningen Bergen Ølfestival og 7 Fjell Bryggeri, sparkes i gang på veftet er det ingen tvil om at Bergen er hovedstaden for ølfestivaler her til lands, sier Krzywinski. Han er selv styre­ leder Bergen Ølfestival som har lang erfaring med å arrangere ølfestivaler sammen med blant annet Charlotte Reksten Daae som driver Humlen ølutsalg på Wergeland. -Bergen Ølfestival har avviklet fem festivaler. Det begynte i det små på Bryggen, men har vokst eksepsjonelt både på publikum og bryggerier. Vi var oppe i så mye som 20.000 deltakere på Festningen i forfjor, forteller hun smilende. JO FLERE KOKKER, JO MER ØL Det vrimler av ølentusiaster her i vest, og mange av dem liker å delta på festivaler. – Vi vet jo det at de som er over gjennomsnittet interessert i øl, de flytter seg gjerne langt for å få med seg noe sånt som

dette. Sammy Myklebust skal for eksempel reise til tre ulike festivaler før september i år, innrømmer han og humrer i skjegget. Denne mannen står bak bloggene ølportalen.no og Sammy om øl, men akkurat i dag har han 7 Fjell bryggeri- hatten på seg. – Bergen Ølfestival hadde allerede bestemt seg for å lage en internasjonal festival, og samtidig gikk 7 Fjell og brygget på samme ide. Da slo vi oss like godt sammen, forteller han. – Vi har laget festival flere ganger, mens 7 Fjell har mange internasjonale venner i bryggeribransjen, fortsetter Jonatan som setter pris på det fruktbare samarbeidet.

Denne våren settes Bergen på kartet med sin egen internasjonale ølfestival. – Vi satser på at «Bergen Beer Craft Fest» skal bli Norges største, internasjonale ølfestival og at det blir en årlig tradisjon her i byen, sier ølentusiast Jonatan Krzywinski. Av Vibeke Blich

Trekløveret mener bestemt at en ølfestival vil bringe folk til sentrum. – Vi reiser selv på ulike ølfestivaler, og er alle over gjennomsnittet interessert i øl. Får en interessante bryggerier til Bergen, så trekker det folk fra resten av Norge til byen og, og kanskje fra naboland, istemmer Daae. Litt av målet med Bergen Craft Beer Fest er at det skal bli den ultimate internasjonale ølfestivalen vi har i Norge. HVA SKJER PÅ EN ØLFESTIVAL? – Det er ekstremt viktig å skille mellom ølfestival og oktoberfest. Det er ikke det samme, understreker Sammy Myklebust. Han forklarer at hovedforskjellen er størrelsen på glassene. På ølfestivalen smaker man på ølet, øl- glassene er små og rommer cirka en halv desiliter. Det handler om å

NYTTIGE ORD OG UTTRYKK I Bergen er man interessert i kvalitetsøl og ikke nødvendigvis bare det hippeste. Selvfølgelig er det en del «tikkere» (de som skal drikke flest mulige spes øl. Dette fører gjerne til «hvite hvaler» et uttrykk hentet rett fra Moby Dick. Det er de øltypene du jakter på som det er vanskelig å finne. Også har du «Badgehunteren» i forbindelse med app-en Untapped som registrerer hvilke øl du har drukket. Du ser du har kommet til ølsted når halvparten av gjestene står og tar bilde av ølflasken med mobilen sin, ler Sammy.

138 | byLIV

www.bergensentrum.no


ANBEFALTE SKJENKESTEDER MED MYE ØL: Henrik Apollon Una Naboen Pingvinen Kontoret Ujevnt Burger & Gin

smake øl, snakke om øl. Den sosiale biten er veldig viktig, og på Bergen Craft Beer Fest blir det små kvantum som gjelder. – Det blir et sted folk kan utfordre seg selv. Terskelen er lett å komme over når en bare skal smake litt, man kan gå rundt å prøve, og du finner kanskje ut at det du trodde du ikke likte, liker du likevel, uttaler Daae. På den internasjonale festivalen på verftet blir ølet inkludert i billettprisen. Da skal man bare kunne gå rundt og få smaksprøver fra de ulike bryggeriene som er blitt bedt om å ta med seg noe som er spesielt og som de er stolt over. – Det vil dukke opp en god del øl som du ikke vil få så mange andre plasser. Det kommer bryggeri fra USA, Norden og ute i Europa, sier Krzywinski.

utfordrer tradisjon og stilarter for å gjøre noe eget og noe nytt. IPA er originalt engelsk øl som mange har hørt om og tenker de har oversikt over. Den amerikanske varianten heter East Coast og West Coast, og nå har også New England dukket opp. For å gjøre forvirringen komplett har man også Black IPA og dobbel og trippel, session og imperial. Det er en jungel av varierte navn og smaker. Vi liker ikke alt, men det vi må tenke med

øl i dag er at det er så variert at du må gjerne jobbe litt med å finne det du liker. Og hva man liker kan avhenge av vær, dagsform, hva du spiser til, sier Jonatan avslutningsvis. Han er av den oppfatning at det er mye bra norsk øl, men at vi må huske på at hele øltradisjonen kom fra utlandet, og det er viktig å få den inspirasjonen fortsatt. Bergen Craft Beer Fest arrangeres på Verftet 19. – 20. mai i år.

SMAKER UTENFOR NORGE Når vi spør hvilke ulike typer øl man vil få servert på festivalen, får arrangørene problemer med å gi et godt svar. For det første fordi alle deltakende bryggeri ikke har oppgitt hva de vil ta med enda, men også fordi sorter og øltyper kan gå litt over i hverandre. Jonatan prøver å forklare: – Du har to hovedgrupper, så har du paraplyer under der igjen fordi bryggeriene www.bergensentrum.no

Mikrobryggerier fortsetter å poppe opp. Mye av det er folk som gjør hobby til levebrød, de har en genuin interesse for håndverket.

139 | byLIV


byNYTT

Vårens yttertøy hos Name it Nå er sesongens jakker og dresser i softshell i butikk hos Name it. Velg mellom mange ulike farger og mønstre som passer perfekt til våren, til både gutt og jente. Softshell-tøyet er mykt og lett å bevege seg i, har en vannsøyle på 8000 mm, puster godt, og er vindtett. Du finner vårens yttertøy til barna hos Name it i Telegrafen.

Blomsterinspirasjon hos Oasis Kom i vårstemning med vakre klær fra Oasis – nå inspirert av den ikoniske blomsterforhandleren i London, Nikki Tibbles. Kjoler, overdeler, jakker, skjørt og bukser i vakre blomsterprint er blant plaggene du finner fra den nye kolleksjonen Wild at Heart, som garantert vil gjøre enhver garderobe blomstrende nydelig. Du finner de Nikki Tibbles-inspirerte klærne hos Oasis i Telegrafen.

Håndklær fra Japan hos Ting og Røst Nå får du kjøpt herlige håndklær fra japanske Kontex hos Ting og Røst. Produktene kommer fra Imabari i Japan, en by som er kjent for kvalitetsproduksjon av tekstiler. Den organiske kvalitetsbomullen er nøye utvalg, og er vevd på gamle og tradisjonelle maskiner som vever saktere enn moderne maskiner. Dette gir håndklær som er slitesterke og myke, og har god oppsugingsevne. Du finner de deilig håndklærne fra Kontex hos Ting og Røst på Bryggen.

Redefined hos Peak Performance Peak Performance startet som et ski-brand i 1986, men har underveis tilføyd golf, trening, outdoor og urban bekledning i kolleksjonene sine. Nå går de i enda en ny retning. Med kolleksjonen Redefined kombineres fashion og outdoor. I dag beveger vi oss fort mellom jobb, trening og sosiale begivenheter, og Redefined dekker alle disse behovene. Du finner kolleksjonen hos Peak Performance i Rådhusgaten 4.

140 | byLIV

www.bergensentrum.no


Muuto The Dots knagger fra 109 kr. Muuto speil 2295 kr. Muuto hylle 1149 kr. Elvang pledd 999 kr. Anne Black hengepotte fra 299 kr. House Doctor Rustic tallerken 129 kr. Bloomingville dørmatte 299 kr. Wrong for Hay Cloche bordlampe 2309 kr. Melaja Mummitrollet lampe fra 1599 kr. Hoptimist Smiley fra 169 kr. Bloomingville kopp 149 kr. Barú sjokolade 69 kr. Ferm Living plant box 1899 kr. Cathrineholm emaljeskål fra 249 kr. Bosign nakkepute og iPadholder 379 kr. Lucie Kaas eggeglass 110 kr. Monkey Business gulrotskreller 169 Kr. Vipp håndklær sett med 4 stk 999 kr. Normann Copenhagen Ace lenestol 4999 kr. Hudpleie og duftlys fra Meraki fra 79 kr. Spring Copenhagen saltkvern 899 kr.

Ting | Bryggen 13 | Tlf 55 21 54 80 | Åpent man - fre 10 - 20, lørdag 10 - 18 | www.ting.no


Løp oftere og lengre... Det er mange år siden vi første gang testet løpesko fra Hoka. Vi ble fort frelst, og nå skyller Hokabølgen innover oss. Det som først og fremst skiller Hoka fra andre løpesko er: støtdemping, stabilitet, fremdrift og lav vekt. Hoka sko kan du derfor løpe oftere og lengre med. Du får mindre belastning og raskere restitusjon. Test de på, og du forstår hva vi mener. Nå har vi fått inn flere nye modeller både til asfaltog terrengløping.

Platou Sport AS

Småstrandgaten 8

Telefon 55 55 30 80

Fjøsangerveien 207

Telefon 55 55 30 83

www.platousport.com


MØBLER TIL MATLAGING

s12

®

Vi vet at en kjøkkendrøm består av mer enn bare en lekker design. Kjøkkenet skal være funksjonelt og passe nøyaktig til din families behov, og det skal kunne tåle å bli brukt dag etter dag. Vi har kjøkkener i alle prisklasser.

Se mer på svane.com/no

instagram @svanekokkenet

Kom inn i vår butikk, la deg inspirere og la oss designe et unikt kjøkken for deg.

dansk design & dansk produceret

designbeskyttet

Svane Kjøkkenet Bergen Slottsgaten 3 / 5003 Bergen Tlf. 698 SVANE (698 78263)


G A L L E R I E T. C O M

byLIV Bergen #1/2017  

byLIV Bergen er et høykvalitets shopping- og trendmagasin med fokus på Bergen bys urbane kvaliteter, særlig innen mote, interiør, mat, velvæ...

byLIV Bergen #1/2017  

byLIV Bergen er et høykvalitets shopping- og trendmagasin med fokus på Bergen bys urbane kvaliteter, særlig innen mote, interiør, mat, velvæ...