Sluswachter Bakkeveen, oktober 2021

Page 41

Eet niet minder maar beter Sytze Bouma is een stoere Bakkevener die, ondanks dat hij al 35 jaar reuma heeft, tot 1½ jaar geleden dagelijks 15 km rende. Wegens een akelig ongeluk is dat sindsdien helaas niet meer mogelijk. Door die plotselinge leegte heeft hij de snoeppot in de navolgende maanden ontdekt. Een heel menselijke reactie dus. Ook al wist hij natuurlijk heel goed dat dat niet goed voor hem was, had hij toch even dat zetje in zijn rug nodig om zichzelf ertoe te zetten die weer te laten staan. Hij kwam naar de het spreekuur van Jennifer Plein op zoek naar dat zetje. Het traject om af te vallen kende hij namelijk maar al te goed. Enkele jaren geleden was hij onder begeleiding van een diëtist ook al 50 kg afgevallen. Intensieve beweging was toen wel een belangrijke factor in dat proces. Dat niveau was nu helaas niet meer mogelijk. Op zijn e-bike fietsen en dagelijks 2 ommetjes maken, was nog wel mogelijk en dat deed hij dus ook. De sportman die hij is! Sytze had mij een inkijkje gegeven in zijn eetpatroon. En wat bleek, hij snoepte misschien wel hier en daar wat, maar wat het meest opviel was dat hij ‘te weinig’ at. Dat is een valkuil waar vele mensen instappen. De algemene gedachte is nog altijd: als ik maar weinig eet, dan val ik vanzelf wel af! Maar nee hoor, niets is minder waar. Je moet uiteraard niet ‘meer’ eten dan je nodig hebt om te kunnen leven, maar te weinig is ook niet de bedoeling. Als je te weinig eet dan gaat je lichaam het voedsel heel traag verbranden en val je juist niet af. Als je ‘optimaal’ eet, dat wil zeggen precies de juiste hoeveelheid om je lichaam optimaal te laten functioneren, maar net wat minder calorieën, dan val je af.

41

Hoeveel Sytze precies moest eten heb ik voor hem berekend en omgezet in een voedingsadvies en leefstijlplan dat hij heel goed heeft opgevolgd. Na enkele weken zag hij dat hij, net als vroeger, weer mooi aan het afvallen was en daarnaast ook blaakte van de energie. Na de vakantie was het best even moeilijk om de draad weer op te pakken, maar met een beetje doorzettingsvermogen is het toch gelukt. Hij is inmiddels 8 kilo in 3 maanden afgevallen. Het lopen heeft hij alweer opgevoerd naar 8 km per dag en hij rent om de kilometer zo’n 200 meter. Inderdaad, de sportman in hem kan het toch niet laten. Hij is hard op weg naar zijn eigen ideale gewicht! Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid en is gevestigd in huisartsenpraktijk Bakkeveen, Weverswal 6, Bakkeveen. Heb je vragen oid neem contact op. Telefoon: 085 2006 422 E-mail:info@jenniferplein-dietist.nl www.jenniferplein-dietist.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.