Page 4

Gewichtdragende 3D-beeldvorming van

voet en enkel

dr. Frederik Vanrietvelde, dienst medische beeldvorming, sectie musculo-skeletale beeldvorming Sedert 1 juni 2015 beschikt de dienst medische beeldvorming over een nieuwe beeldvormende modaliteit die innovatief is voor onze regio. Het pedCAT™-toestel (fig. 1) is het tweede in België na AZ Monica te Deurne. In deze bijdrage lichten we de voor- en nadelen van die techniek en de mogelijke indicaties toe.

(“conebeam”) straling die na passage doorheen de patiënt door een vlakke (“flat panel”) detector wordt geregistreerd. Die CT is gemonteerd op een C-boog die toelaat om 180° te roteren rond het onderzoeksitem. De voordelen ten opzichte van conventionele CT zijn de beduidend lagere stralingsbelasting voor de patiënt en de hoge spatiële resolutie. De belangrijkste nadelen ten opzichte van conventionele CT zijn de licht verhoogde tijdsduur van het onderzoek (waardoor bewegingsartefacten meer kunnen voorkomen) en de licht gedaalde beeldkwaliteit (“contrast-to-noise ratio”). Het onderzoek is niet van nut voor evaluatie van weke delen. De belangrijkste toegevoegde waarde van de pedCAT™ ten opzichte van andere conebeam CT-toestellen is de mogelijkheid om het onderzoek uit te voeren in staande en dus fysiologische houding. Meer specifiek is de pedCAT™ tot op heden het enige toestel dat dat kan voor beide voeten tegelijk en is de architectuur van het toestel volledig aangepast aan dat type onderzoek. Afhankelijk van het ingestelde scanprogramma (beperkte of volledige voetvisualisatie) varieert de onderzoekstijd van 20 tot 68 sec. De effectieve stralingsexpositie is respectievelijk 4,5 en 8,8 sec. Net zoals bij een conventioneel CT-onderzoek kunnen we nadien multiplanaire reformaties (fig. 2) maken en, op basis van volumerendering-techniek, 3D-reconstructies (fig. 3).

Conebeam CT Het toestel maakt gebruik van de conebeam CT-technologie, geïntroduceerd in Europa in 1996 (Newtom 9000®), die initieel opgang kende voor dentale toepassingen. Tijdens een dergelijk CT-onderzoek ontwikkelt de stralenbron een divergerende kegelvormende

Bijkomende toegevoegde waarde is de volledig geautomatiseerde reconstructie van RX-incidenties (fig. 4). Zo verkrijgen we naast de CT-informatie ook de vaak uitgevoerde staande enkel- en voetopnames zonder bijkomende stralenbelasting. Die gereconstrueerde RX-beelden hebben weliswaar een inferieure beeldkwaliteit ten opzichte van klassieke röntgenopnames maar zijn meer dan voldoende voor het uitvoeren van de nodige statiekmetingen. Met andere woorden, het onderzoek kan dienen als alternatief voor de klassieke röntgenopnames met nagenoeg dezelfde stralenbelasting en met de CT-informatie in fysiologische houding als bonus.

Profile for az groeninge

Ortho nieuwsbrief 14  

Ortho nieuwsbrief 14  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded