Page 17

ELEKTRONIKUS ZENE

YONDERBOI, ZENÉSZ, PRODUCER

NEM HISZEK A MŰVÉSZET KÖZPONTOSÍTÁSÁBAN Eleinte jobban ismerték külföldön, mint itthon. Ifj. Fogarasi László, azaz Yonderboi fiatalon robbant be a zenei köztudatba, és bár az elmúlt tizenöt évben mindössze három sorlemez jelent meg neve alatt, munkái kikerülhetetlenek, figyelemreméltók mindazok számára, akik el is mélyednek vagy akár csak érintik az elektronikus zenei világot. D+SZ: Nemrég aranyat nyert egy, a Vodafone által készített, 2012-es marketingkampány a cannes-i MIDEM marketing versenyén: te raktad össze beküldött hangmozaikokból az „ország dalát”. Mi volt pontosan a kampány vállalása, szándéka? Yonderboi: Szerintem a legjobb vonása, hogy a reklámok nagy részével ellentétben nemcsak zúdította magát a nézőkre, hanem itt valóban történt-készült valami érdekes, ráadásul közösen. És szerencsére jó sokan részt is vettek a játékban, ettől lett igazán izgalmas az egész projekt.

Y: Természetesen mindannyian fontosnak tartottuk, hogy az országra jellemző hangok és helyszínek is felbukkanjanak, ez volt az ötlet egyik alapja. Én személy szerint azt a vonalat képviseltem, hogy lehetőleg ne az unásig ismert, turistás közhelyeket használjuk, hanem próbáljunk meg egy mai, modernebb képet megragadni az országról. A végeredményt nézve szerintem ez sikerült. Külföldi ismerősökön is teszteltem a filmeket, és többen kiemelték, hogy új és érdekes dolgokat tudtak így meg az országról.

D+SZ: Mondhatjuk, hogy rejtőzködő zenész vagy: nagyon ügyelsz arra, hol jelensz meg és mikor, a kampány kapcsán mégis gyakran láttunk plakáton, reklámban. Mi volt a legvonzóbb ebben a felkérésben, azon kívül, hogy nagy játéktérrel, komoly mennyiségű hangalapanyaggal kecsegtetett? Y: Talán az volt a legvonzóbb a feladatban, hogy ilyesmit még sosem csináltam korábban. Az alapkoncepciót is elég érdekesnek és rugalmasnak találtam ahhoz, hogy belevágjak. Döntő fontosságú volt az is, hogy kreatív szempontból is abszolút nyitottak voltak az ötleteimre, tehát valódi együttműködés született, nem csak bábuként ültem bele egy kész koncepcióba.

D+SZ: A rólad kialakult kép része: kis faluból származol, mégis Európa nyugati felén aratsz sikereket, és ismertebb vagy ott, mint itthon. Szándékos tervezés és ambíció eredménye ez, vagy csak egyszerűen erre vezetett, vezet az utad? Y: Utólag visszatekintve könnyen tűnhetek céltudatosnak, főleg ha valamit sikerül is elérni. A valósághoz viszont az áll a legközelebb, hogy körülbelül 14 éves korom óta elég tudatosan vágytam és készültem erre a pályára, de hogy így is alakuljon, ahhoz nagyon sok szerencsére is szükségem volt.

D+SZ: Sok helyen olvastam, hogy körülbelül 13 éves korodtól foglalkozol zenével, a Commodore 64-eseden kezdted. Hogy emlékszel erre az időszakra, csak úgy kipattant a fejedből, D+SZ: Volt-e olyan szándék, akár a megrendelő, akár a te hogy szórakozz a hangokkal? részedről, hogy valami sajátosan magyar dolgot mindenképp Y: A C64-korszak körülbelül hattól tizenkét éves koromig tartott: belecsempésszetek? Számításba vettétek-e a nemzetközi meg- akkor még a zene csak egy volt számomra a többi számítógépes mérettetést? program közül. Egyaránt érdekeltek a játékok, az akkori kezdetle- 

15

Dal+Szerző magazin 2013/01  

Dal+Szerző: a hazai zeneiparnak és zenerajongóknak, az Artisjus Egyesület és a Budapest Rock 'N' Roll műhely kiadásában.

Dal+Szerző magazin 2013/01  

Dal+Szerző: a hazai zeneiparnak és zenerajongóknak, az Artisjus Egyesület és a Budapest Rock 'N' Roll műhely kiadásában.

Advertisement