7 minute read

VIKAREN PÅ VENSTRE BACK

VIKAREN VISER VEJEN

Med trøje nummer 77 er Saka ikke at finde i

Arsenals officielle førsteholdstrup på hjemmesiden. Han står fortsat opført

som en del af akademiet…

Skader til klubbens to venstre backs har i denne sæson banet vejen for regelmæssig spilletid til den unge Bakayo Saka, der oprindeligt har sit udgangspunkt længere fremme på banen. Men med en række overbevisende præstationer som vikarierende venstre dørmand, har det fået flere til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor på banen han er bedst.

Den 19. september 2019. Commerzbank-Arena, Frankfurt. Foran 47.000 tilskuere afgjorde Bakayo Saka, der tidligere på måneden var fyldt 18 år, kampen på egen hånd. Med et velplaceret skud fra kanten af feltet og oplæg til Joe Willock og Pierre-Emerick Aubameyang orkestrerede han mere eller mindre sejren over de formstærke tyskere i Europa Leaguegruppespillet på egen hånd. Og så var en stjerne født. En præstation der blandt andet fik den tidligere engelske stjerneangriber og nuværende pundit hos BT Sport, Michael Owen, til at sammenligne ham med en hvis portugiser.

”Some of the skill... I watched Cristiano Ronaldo doing this the other day for Juventus. He’s just different class and by the end of the game his confidence was oozing.”

Tillid fra Emery Bakayo Saka fik sin debut og sit gennembrud under forhenværende manager Unai Emery, efter daværende U23-træner Freddie Ljungberg havde anbefalet ham. Det er ikke nogen hemmelig, at der ikke er mange Arsenal-fans, der kan fremtvinge særlig mange positive gloser om spanieren efter hans turbulente tid i klubben. Men hvis man skal pege på én ting, som han gjorde rigtigt, så må det være hans prioritering af unge spillere og villigheden til at give dem chancen på højeste niveau. Under de mange år med Arsene Wenger havde vi været vant til, at talenterne blev luftet i de indledende kampe i cup-turneringerne, og så var dét det. Men i tiden under Unai Emery så vi en ny tendens, hvor antallet af spilminutter til unge spillere af egen avl steg markant, hvilket flere af klubbens talenter nød godt af. Men hvor spillere som Reiss Nelson og Emilie Smith-Rowe fortsat har det helt store gennembrud til gode, så brugte Bakayo Saka tilliden til at skabe momentum. Et momentum, som han har taget med under Mikel Arteta.

BUKAYO SAKA

Navn: Bukayo Saka Alder: 18 år (5/9 2001) Position: Venstre kant/back Vidste du: At Saka er født i Greenford, London, og at han startede sin karriere på Arsenals Hale End akademi. Som 17-årig fik han sin første professionelle kontrakt, og blev samtidig rykket op på klubbens U-23-hold. Den 29. november 2018 fik han sin senior debut, da han i det 68. minut erstattede Aaron Ramsey i Europa League-kampen mod Vorskla Poltava.

Tog én for holdet Det er alment kendt, at der er stor konkurrence om pladserne på Arsenals førstehold. Særligt på de offensive pladser, hvor klubbens største stjerner huserer. Bakayo Saka er skolet som venstre kant fra Arsenals akademi, og med spidskompetencer som hurtighed, vævre driblinger og ét godt venstreben, placerer det ham naturligt i kategorien ”offensiv spiller”. Men alt kan ske i fodbold. Og med prædikatet ”lovende talent” hængende over hovedet, er det med at gribe de chancer, man får. Også selvom det indebærer, at man spiller ude af position – bare spørg Ainsley Maitland-Niles. Et mantra som Bakayo Saka har taget til sig. For med skader til Kieran Tierney og Sead Kolasinac, der er førsteholdstruppens to eneste reelle venstre backs, var Mikel Arteta nødt til at grave dybt i posen efter alternativer. Og nederst i posen hev han den 18-årige englænder op af hatten. En beslutning som han næppe har fortrudt.

Selvom presset på Saka har været begrænset, netop fordi han spiller ude af position, og populært sagt har ”taget én for holdet”, så har han overrasket alt og alle med hans præstationer. Præstationer der har budt på overraskende solidt forsvarsspil kombineret med det mere forventelige offensive bidrag, hvilket også har udmøntet sig i mål og assists. Og netop denne sæsons præstationer på venstre back har fået mange til at stille spørgsmålstegn ved, hvor på banen Bakayo Sakas fremtid hos Arsenal ligger. For der er ingen tvivl om, at han går en stor karriere i møde.

Hvor er hans fremtid? Det er indiskutabelt, at han har sine klare forcer på den sidste tredjedel af banen. Men med hans seneste præstationer som uortodoks moderne venstre back, er det svært at få øje på argumenter for, hvorfor han ikke skulle kunne gøre pladsen som venstre back til hans. Sead Kolasinac har næppe nogen længere fremtid i klubben, og med Kieran Tierneys skadeshistorik er vejen banet. Særligt fordi klubbens anfører, Pierre-Emerick Aubameyang, og det brasilienske stjernefrø, Gabriel Martinelli, også har deres udgangspunkt på venstre kant, hvorfor kampen om venstre backen unægtelig ser mere håndterbar ud. Og rent historisk skal vi ikke mange år tilbage for at finde lignende succesfulde transformationer i Premier League.

To år Inden Aaron Wan-Bissaka blev solgt til Manchester United for 55€ millioner, spillede han kantspiller for Crystal Palace. En position, hvorfra

Saka har fået stor succes på venster back godt hjulpet af Xhaka. Et godt set taktisk træk fra Arteta.

han havde svært ved at slå igennem. I mangel på bedre blev han derfor omskolet til højre back – en beslutning, som hverken Aaron Wan-Bissaka eller The Eagles har fortrudt. At forvente, at Bakayo Saka kan gennemgå samme udvikling som hans fire år ældre landsmand er selvfølgelig et enormt stort pres at lægge på så ung en mand. Men hvis vi skal være ærlige så hvorfor ikke? Han er ung og springfyldt med selvtillid. Hans skoling og erfaring som venstre kant vil han utvivlsomt også kunne bruge som back, fordi hans fart og evne til at udfordre og gå forbi modspillere ligger naturligt for ham. Hvis man dertil lægger, at han har leveret et ganske stabilt defensivt niveau i tæt samarbejde med genopstandne Granit Xhaka, som tydeligt backer af for ham år han giver sig ud på offensive eventyr, så har Arsenal et meget spændende prospect på en position, hvor klubben længe har hungret efter kvalitet. //

NYT FRA LONDON

En helt FORANDRET STEMNING på Emirates!

Med Artetas ankomst blæser der nye vinde over Emirates. Stemningen har fået et nøk opad, Özil er tilbage på sporet, og der har været stående bifald til en af de mest udskældte spillere. AF // CLAUS HEIDEMANN //

Hvor de af vores bekendte i London, der før var negativt stemt overfor valget af Arteta, så kan det da nok være de nu melder tilbage, at nærmest alt (lige med undtagelse af pointhøsten) er rosenrødt! Tænk sig om vi bare havde vundet nogle få af de mange uafgjorte kampe, så havde vi ligget i top fire! Og alle beretter de om en helt forandret attitude blandt spillerne, og et meget mere medlevende publikum på Emirates, faktisk i flere kampe noget, der kunne minde om de gode tider på Highbury! Özil er “genopstået” under Arteta, og han har altså en stor plads i hjertet hos alle vennerne derovre. Hans popularitet fik lige endnu et plus, da han under et interview i forbindelse med sit 250 kamp jubilæum sagde, hvor stolt han var for, at spille for Arsenal, og hvor meget tilskuernes opbakning betød for ham. Han var stolt af, altid at give alt for klubben, vel vidende at han måske ikke var den mest iøjnefaldende på banen, som den stille person han er, men at han, træneren og fansene værdsatte de kvaliteter han er i besiddelse af. Transfervinduet bød ikke på de helt store navne i indkøbskurven, men de lokale er fortrøstningsfulde, og tror fuldt og fast på, at Arteta ved hvad han gør (Wenger knows), De ser med stor fornøjelse på trænerens beslutning, om at give så mange af de helt unge spillere chancen, og når de unge så kvitterer med både fantastisk spil og mål, så er det ikke svært at give dem medhold.

De som havde taget turen til Burnley fik forresten en sjælden oplevelse. Efter kampen fik Mustafi stående bifald. Godt at huske at rose en spiller, der har været lagt så meget for had! Over halvdelen af vores venner derovre, tror stadig på en plads i top fire. De indrømmer dog, muligvis at være lidt farvet af situationen, så succes i FA-Cup’en eller i Europa League er måske mere realistisk, men muligheden er naturligvis stadig til stede, da næsten alle hold foran os i tabellen jo også sætter point til, og igen - nu må det snart være vores tur - ikke flere uafgjorte - Please! //