Kivirock 2/2020

Page 58

Kiilaaminen on tehokas louhintamenetelmä Kiilaaminen lisääntyy koko ajan louhinnassa varsinkin silloin kun työskennellään rakennusten läheisyydessä ja asutusalueilla, joissa räjäyttäminen on haastavaa. Hansa-Machine on maahantuonut saksalaisia hydraulisia Darda -kiiloja maahan jo kolmekymmentä vuotta. Darda on valmistanut yli 50 vuoden ajan purku- ja louhintatyökaluja. Tehokkaista hydraulisia kiiloja käyttävät rakennusliikkeet, louhintayritykset, kiviteollisuus ja tierakentajat turvalliseen kiven ja betonirakenteiden purkuun sekä louhintaan. - Hydraulinen kiilaus on pölyämätön, hiljainen ja tärinätön ratkaisu mitä voidaan käyttää ahtaissa ja hankalimmissakin kohteissa. Dardan käsikäyttöiset kiilat - joita on tarjolla useaa eri kokoa voimayksikköineen - ovat vakuuttaneet vuosikymmenten aikana suomalaiset asiakkaat ja niitä on käytössä suuri määrä. Neljä vuotta sitten markkinoille tuotiin järeämpi kaivukonekäyttöinen C20 -kiila, mitä myös suomalaiset urakoitsijat testasivat tuotekehitysvaiheessa. Helppokäyttöisellä, työmaalta toiselle kätevästi siirrettävällä kiilalla kiven halkaisu tapahtuu sekunneissa, halkaisusuunta on määrättävissä etukäteen ja työsuoritus on mittatarkkaa, kertoo Hansa-Machinesin Jarmo Syrjälä.

Helppokäyttöinen ja kestävä

Darda C20 -kiilan tarvitsemat halkaisijaltaan 76 mm reiät saadaan tehtyä perus porakalustolla. Alustakoneeksi käy mikä tahansa työkohteeseen riittävällä ulottuvuudella varustettu kaivukone, mistä saadaan 180 barin hydrauliikan teho kiilan sisäänrakennetun 500 barin paineenkohottimen ansiosta. Pyörivä ja monikäyttöinen kiila on nopea kytkeä kahdella pikakiinnikkeisellä hydrauliletkulla. - Ja erittäin tärkeä asia on se että C20 -kiila on varustettu automaattisella rasvarilla, mikä helpottaa kiilaustyötä merkittävästi käsirasvaukseen verrattuna. Darda valmistaa itse alusta loppuun saakka myös laitteiden erikoisteräksisen kiilaosan, mikä takaa niiden korkean laadun ja pitkän käyttöiän, lisää Syrjälä.

Kiilausta vuosikymmenten kokemuksella

Louhintaliike Setpal Oy on operoinut jo neljän vuoden ajan kaivukoneasenteisella Darda C20 -kiilalla. Kuvassa Juha Sutinen louhii kanaalia Helsingissä Etu-Töölön lukion peruskorjaus työmaalla.

58

Louhintaliike Setpal Oy toimii Rajamäeltä käsin pääkaupunkiseudulla ja koko Uudenmaan alueella. Yrityksellä on yli 30-vuoden kokemus louhinnasta ja

KIVIROCK 2/2020

www.kivirock.fi