Primeur 6 - 2021

Scroll for more

Page 10

Visie

Lieven Vanlommel, Foodmaker:

“We verbinden alles met elkaar tot een nudgingformule”

Afgelopen november kreeg Foodmaker de prestigieuze Belgische Mercuriusprijs voor hun snelle en doordachte omslag naar een healthy-food-at-homeconcept in reactie op de coronacrisis en de vele uitdagingen. CEO Lieven Vanlommel bouwt alsmaar voort op het groentenfundament van zijn voorouders en is inmiddels interactief op de drempel van de consument aangeland, zowel thuis als op het werk. Je werd al eens getypeerd als rockster ondernemer? Zie je jezelf zo? Ik begon met mijn eerste bedrijf toen ik 18 was, in 1996. Ik won in 2012 de prijs voor ‘jonge ondernemer van het jaar’, in 2018 werd ik ‘Persoonlijkheid van het jaar’ en nu de Mercuriusprijs. Op die prijzen ben ik wel trots. Deze hebben me bekend gemaakt als Belgische pionier in de wereld van gezonde voeding. Daarbij heb ik free publicity altijd bewust opgezocht, aangezien we geen grote marketingbudgetten hadden. Ik snapte wel dat je dan iets ludieks of inspirerend moet doen. We brengen dan ook echt wel wat rock-'n-roll in gezonde voeding.

6

AGF Primeur 6 • 2021

Rock-'n-roll en gezondheid, is dat geen vreemde combinatie? We zijn opgestart op een festival, een plek waar mensen gezonde voeding niet verwachten en dat werd wel een ding. Zo kreeg ik voordat ik begonnen was al heel veel media aandacht. Voor mij was dat fantastisch. We maakten dagelijks 400 maaltijden en waren elke dag uitverkocht. Rockster, daar gaat het mij helemaal niet om. We hebben inmiddels heel veel vrienden en ambassadeurs die wél in die wereld zitten en die we begeleiden met voeding. Zowel iemand die een druk leven heeft van sport dan wel van zaken dan wel van media. Zij moeten gezond eten, anders houd je het gewoon niet vol.

Is je bedrijf dan een vriendenclub? Foodmaker is gebouwd op basis van vriendschappen met gelijkgezinden die mee hun schouders eronder zetten. Zo maakt oud klasgenoot Jeroen Meus [populaire Belgische tv-kok, red.] onze eerste penne arrabbiata en werd mijn goede vriend Jeroom Snelders [cartonist en vast jurylid van het Belgische tv-programma De slimste mens, red.] benoemd tot creatief directeur. Mijn vrouw Marijke is verantwoordelijk voor productontwikkeling in onze keuken, en schoonbroer Wouter zorgt voor onze partnerships. Mijn moeder werkt ook nog altijd mee.

Wat is de relatie met Foodmakers’ ambassadeurs? Hen begeleiden we met gepersonaliseerde voedingsprogramma’s. Voetballers, hockeyspelers, tennissers, schaatsers, vechtsporters in taekwando, sporters die meedraaien in de top van de wereld en merken wat goede voeding voor hen kan doen. Matthieu van der Poel bijvoorbeeld, de eerste keer dat we een hele tour bege-