__MAIN_TEXT__

Page 10

Seksualisering

‘Echte mannen’ grijpen vrouwen bij hun ‘pussy’, of zetten hen op een bangalijst. Een op de vijf coassistenten heeft te maken met seksuele intimidatie. Seksisme lijkt weer salonfähig.

Seksueel geweld wordt vaak niet eens herkend DOOR PETER BREEDVELD ILLUSTRATIEs GREET EGBERS

M

annen die in kroeg zomaar aan de borsten van een passerende vrouw zitten, het schijnt voor veel vrouwen de normaalste zaak te zijn. “Is dat dan al seksueel geweld?” vroeg een studente in een college van VUmcpsycholoog Petra Verdonk. De studente was verbaasd, want het overkwam haar altijd in de kroeg. Het hoorde er gewoon bij. “Het was nota bene een jongen die zowat van zijn stoel viel, toen die studente dat vertelde”, aldus Verdonk. “Hij zei: dat kun je niet menen! Hij was oprecht geschokt!” Geschiedenispromovendus Lonneke Geerlings herkent dat wel. “Iedere vrouwelijke student wordt regelmatig bij haar kont gegrepen.” Iemand stak zelfs eens zomaar, bij wijze van ‘grap’, zijn tong in haar mond. Die tong was een extreem geval, maar de ongevraagde betastingen zijn vast onderdeel van het uitgaansleven. De continue stroom van botte seksistische grappen ook. “Je laat veel langs je heen gaan, als vrouw kun je niet overal een punt van maken, you have to pick your battles”, zegt Geerlings. “Toxic femininity”, vergiftigde vrouwelijkheid, noemt de Italiaanse masterstudente international crimes and criminology Sofia G. het feit dat veel vrouwen seksueel geweld als normaal beschouwen. “In onze patriarchale,

10

kapitalistische samenleving, waarin witte heteroseksuele mannen de scepter zwaaien, worden we voortdurend gevoed met giftige ideeën over vrouwelijkheid. In bijvoorbeeld de reclame worden we gebombardeerd met seksistische ideeën over wie wij als vrouwen moeten zijn. Veel vrouwen omarmen die ideeën en verspreiden ze zelf ook weer. Dat is toxic femininity.”

Bot seksisme G., die Advalvas heeft verzocht om alleen de beginletter van haar achternaam te vermelden, was als student in Canada werkzaam voor een organisatie die studenten bewust wil maken van seksueel geweld. “Te vaak wordt seksueel geweld ‘Te vaak wordt niet eens als zodanig alcohol als excuus herkend, of wordt alcohol gebruikt’ als excuus gebruikt”, aldus G. “Tijdens workshops die ik gaf, werd duidelijk dat veel studentes zich niet eens realiseerden dat ze slachtoffer waren geweest van seksueel geweld.” Soms zijn het zelfs vrouwen die hun seksegenoten te verstaan geven dat ze niet zo moeten zeiken en dat vrouwen juist hunkeren naar een dominante man, omdat een groot deel van alle vrouwen regelmatig zou fantaseren over gewelddadige seks, zoals een vrouwelijke psychiater onlangs schreef op een populaire opiniesite.

nr 10 — 11 januari 2017

ADVALVAS

Profile for Advalvas

Nr 10 11 januari 2017  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Nr 10 11 januari 2017  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Profile for advalvas