Page 54

54

Sandvik-dochter maakt digitalisering voor de kleinere bedrijven gemakkelijk en zinvol

Het kookboek vol recepten van Allting Met kookboeken en recepten wil Allting juist de kleinere verspanende bedrijven helpen te digitaliseren. En vooral efficiënter te werken, door de kennis die nu nog in de hoofden van de CNC-operators zit, te borgen in software. Wie Allting is? Het nieuwe bedrijf van Sandvik, waarin het Zweedse concern alle digitaliserings know how bundelt. En agnostisch maakt, want Allting is niet gebonden aan Sandvik gereedschappen. Alhoewel…

Allting heeft zich vorig jaar op de IMTS in Chicago voor het eerst gepresenteerd. Het is de nieuwe onderneming van de Sandvik Group. Met twee missies: intern kennis over de digitale transformatie bundelen voor de corebusiness; extern klanten helpen in elke stap van het verspaningsproces problemen op te lossen met digitalisering. Jenny Hörnlund, directeur sales & marketing, beklemtoont dat Allting los staat van de Sandvik Coromant gereedschappen. Om de onafhankelijkheid te illustreren, wijst ze naar de gereedschappenautomaat. “Onze software is agnostisch. We kunnen ook de uitgifte automaten van andere fabrikanten retrofitten en aanpassen.”

uFab geeft inzicht in score van je offertes

Europese lancering op EMO 2019 Sandvik heeft bewust de IMTS gekozen als beurs voor de lancering van Allting. Europa moet wachten tot de EMO 2019, in september in Hannover. De keuze om in de VS te starten is ingegeven doordat hier één grote markt is, met één gemeenschappelijke taal die door één salesteam kan worden bewerkt. Daarnaast, zo zegt Hörnlund, speelt mee dat de Amerikanen gemiddeld genomen meer open staan voor cloudoplossingen en digitalisering dan de Europese verspaner.

Allting lanceerde op de IMTS twee concrete producten: Prism en uFab. Beide zijn softwaresystemen die in de eigen cloud draaien. En met beide producten richt Allting zich specifiek op de kleinere bedrijven in de verspaning. uFab is software waarmee je sneller offertes maakt. Maar waarmee je vooral inzicht krijgt in de scoringskans van offertes, dankzij het algoritme dat leert van de offertes die een bedrijf maakt. Jenny Hörnlund: “Het maken van offertes wordt niet geautomatiseerd, maar doordat we kennis in de database opnemen en makkelijk toegang bieden tot deze database, geven we bedrijven feedback op hun offertes.” Het systeem waarschuwt bijvoorbeeld als je een nieuwe offerte voor een klant maakt en je in het verleden de orders nooit kreeg omdat je te hoog inzet. Omgekeerd ook. Gebruikers zien op hun dashboard hoe hun offertes scoren, welke mogelijke orders er nog in de pijplijn zitten. Kennis over bewerkingen wordt vastgelegd zodat deze bij het maken van een offerte met een druk op de knop beschikbaar is.

Programmeren met de iPad Prism, de tweede softwaretool van Allting, is wellicht nog spannender. Hiermee kunnen bedrijven hun machines programmeren, zonder dat ze CAM-software nodig hebben. In eerste instantie kan dat alleen nog met HAAS-machines en de eenvoudige Fanuc CNC-besturingen, Allting breidt dit verder uit naar andere besturingen. Gestart wordt met eenvoudige 3-assige bewerkingscentra, maar naarmate er meer ervaring wordt opgedaan zullen ook complexere 5-assige bewerkingen met de Prism app voor de iPad geprogrammeerd kunnen worden. Want dat doet Prims. Nogmaals Jenny Hörnlund: “We vervangen geen CAM-software. Om CAM te gebruiken, moet je geschoold zijn en ervaring hebben. Met Prism helpen we juist operators die nu aan de machine programmeren om sneller hun programma’s te maken en de efficiency van hun machines te verhogen.” Via de app kunnen

april 2019

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia