Page 40

40

3nine separatoren onderhoudsvrije oplossing die Heemskerk Fijnmechanica zocht

Olienevelafzuiging zorgt voor méér dan schone lucht Olienevelafzuiging op CNC-machines zorgt in de eerste plaats voor schonere lucht; betere arbeidsomstandigheden dus. Lucien Heemskerk van Heemskerk Fijnmechanica merkt echter dat olienevelseparatoren ook de opwarming van het koelsmeerbad beperken. Ze hebben dus invloed op de nauwkeurigheid van de CNC-machines. Dat maakt de systemen juist bij 24/7 productie interessant. Dan is het wel belangrijk dat de separatoren onderhoudsvrij zijn. Van de 52 CNC-machines die in de hal van Heemskerk Fijnmechanica staan, is bijna de helft geautomatiseerd. Lang voordat verspanend Nederland de robot ontdekte, werden bij het metaalbedrijf in Waddinxveen al de eerste machines automatisch beladen. Lucien Heemskerk is niet bang om voorop te lopen. Zolang de technologie een bijdrage aan de productiviteit en nauwkeurigheid levert. Zo heeft hij sinds 2016 meer dan 20 CNC-machines voorzien van olienevelseparatoren. “We werken steeds meer met hoge drukkoeling en interne koeling op de machines. Dan moet je iets doen, anders vult de lucht in de hal zich met olienevel.” Deze oliemist heeft een negatieve invloed op de arbeidsomstandigheden. Afgezien van de reuk, zijn er op termijn risico’s met fijnstof dat je ongemerkt inademt, telkens als de deur van een CNC-machine opengaat.

Onderhoudsvrije Zweedse systemen Sinds ruim een jaar plaatst Lucien Heemskerk enkel nog de systemen van het Zweedse 3nine. “We hebben met elektrostaten gewerkt, maar die worden te nat als je ze te dichtbij de omgeving plaatst waar de nevel vrijkomt. Filtersystemen hebben we ook getest. Hier draaien

de machines 24 uur per dag; als een filter het dan twee maanden volhoudt, mag je blij zijn. Vervangen kost telkens een paar honderd euro en tijd.” Zijn ervaringen met de 3nine afzuigunits laten heel andere cijfers zien. De vorig jaar gekochte Nakamura CNC-draaibank met 3 turrets en 2 spillen heeft in een jaar tijd ruim 7000 productieuren gemaakt, gemiddeld 20 uur per dag. Desondanks is de capaciteit van het Hepa H13 filter (cleanroomklasse) in de 3nine afzuiging nog steeds 60%. Onderhoud aan het 3nine systeem is in die 7000 draaiuren van de machine nul geweest. De Zweedse fabrikant past namelijk een gepatenteerd systeem toe om de olie en lucht te scheiden (zie kader). Alle partikels met een grootte tot en met 1 micron worden gesepareerd, de kleinere partikels worden voor een gedeelte doorgelaten. Hierdoor komen alleen de kleinste deeltjes in het Hepa-filter terecht: slechts 0,03%. Dit kan 7 kilo fijnstof opnemen, voldoende voor een standtijd van 24 tot 48 maanden. Bij Heemskerk Fijnmechanica, waar de Nakamura 20 uur per dag draait, betekent dit dat het filter nog eens zeker een jaar meegaat. Bij de 3-assige machines, die Heemskerk ook van de filters heeft voorzien, gaan ze zo’n 4 jaar mee. Bij hoge drukkoeling is de lange standtijd van het Hepa-filter des te belangrijker omdat de concentratie partikels dan verschuift van doorgaans 2 µm naar 1 µm.

Effect temperatuurstijging bad De 3nine afzuigunits hebben niet alleen een positief effect op de luchtkwaliteit in de werkplaats. Ze beperken ook de opwarming van het koelsmeerbad. Dat heeft een effect op de groei van de CNC-machine en dus de nauwkeurigheid. Lucien Heemskerk: “Er lopen steeds meer pompen in zo’n moderne machine. De temperatuur van het bad liep tijdens de productie gemakkelijk op van 21 of 22 graden ’s ochtends

De 3nine systemen houden bij Heemskerk Fijnmechanica niet alleen de lucht zuiver maar ook de temperatuur van het koelsmeerbad laag.

De installatie voor ultra puur water levert water met een geleidbaarheid van 0.

april 2019

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia