Page 36

36

Met nieuwe freesgereedschappen in combinatie met de juiste strategie laten zich dit soort vliegtuigonderdelen sneller bewerken dan tot nog toe.

Size matters Alle klimaat- en CO2-discussies ten spijt, de luchtvaartindustrie zal de komende jaren maar één scenario kennen: groei. De twee grootste vliegtuigbouwers in de wereld hebben een order backlog van vele jaren. Hier komt de vraag naar vliegreizen van de groeiende middenklasse in opkomende economieën nog eens bovenop. Positieve vooruitzichten dus. Maar het zal wel anders moeten bij toeleveranciers. Size matters, klonk het onlangs bij Makino.

De cijfers waarmee Michael Barz, general manager aerospace bij Makino Europe, het Aerospace Forum 2019 in Kirchheim unter Teck aftrapte, spreken boekdelen. Airbus heeft een order backlog van 9,5 jaar; Boeing zo’n 7,2 jaar. “Willen klanten wel tien jaar wachten op hun nieuwe machines”, vraagt Barz zich af. Voorspellingen wijzen erop dat er de komende 20 jaar wereldwijd zo’n 37.000 nieuwe passagiersvliegtuigen nodig zijn, waarvan 10.000 ter vervanging van huidige vliegtuigen die aan het einde van hun levensduur zitten. “Ik denk dat ze productieaantallen gaan verhogen”, zegt Michael Barz.

Hogere productiviteit Dat zal niet de enige oplossing zijn. Tegelijkertijd zal de productiviteit omhoog moeten. Nieuwe technologie zal onmisbaar zijn, verwacht professor Rolf-Jürgen Ahlers. Want bovenop de productieaantallen komt nog eens het veranderend design van vliegtuigen. RolfJürgen Ahlers is directeur van ProxiVision en tevens president van het Lucht- en Ruimtevaartforum in Baden-Württemberg, een brancheorganisatie waarbij al meer dan 90 bedrijven zijn aangesloten. De groeicijfers pakken in zijn visie nog iets hoger uit, als je de opmars van de drones meetelt. Hij verwacht komende jaren meer bionische structuren in vliegtuigcomponenten. Lichtgewicht en toch stabiel. Dit zal de toepassing van additive manufacturing

aanjagen. “We kunnen niet alle structuren meer frezen.” Integratie van elektronica, zoals sensoren, in componenten is een andere trend die hij schetst. Er komen ook nieuwe materialen. Keramische. Elektrisch geleidende materialen. Airbus heeft al testen gedaan met het integreren van PCB’s in metalen componenten. “We hebben daarom flexibele maakprocessen nodig.” 3D printen is in zijn visie een technologie die zeker toegepast gaat worden. “Tijdens het 3D printen kunnen we een volledig sensorsysteem in één stap maken.” Maar hij plaatst ook kritische kanttekeningen als het om 3D printen gaat. De AM-stukken hebben nog vaak defecten; ze zijn niet identiek, zelfs niet als ze op dezelfde machine worden gemaakt. Een deel van de oplossing moet volgens hem in de doorontwikkeling van CADsoftware worden gezocht. “We moeten veel meer informatie uit het CAD-model kunnen halen voordat we het onderdeel maken.” Digitalisering is de rode draad in de technologie die dit mogelijk gaat maken.

Makino monitort realtime spindelbelasting Daarmee heeft professor Ahlers een onderwerp te pakken dat ook bij Makino hoog op de agenda prijkt. Digitalisering brengt de productiviteit van de Japanse bewerkingsmachines nog een stap verder. Een van de nieuwe technieken is de machine load simulator.

april 2019

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia