Page 26

26

Zijn de voordelen van horizontale CNC-machines voor meer verspaners attractief?

Horizontaal: plussen en minnen Horizontale CNC-machines zijn geliefd in sectoren zoals de automobiel- en luchtvaartindustrie. Van oudsher staat het concept namelijk bekend om de voordelen bij grote series. Bieden horizontale bewerkingscentra ook voor toeleveranciers die wisselende en vaak kleinere series frezen voordelen? Of kun je beter vasthouden aan het populaire concept van de verticale CNC-machines?

Voordelen horizontale machines + Hele goede spanenafvoer

De zwaartekracht doet vanzelf zijn werk. Bij een horizontaal bewerkingscentrum is de spanenafvoer eigenlijk vanzelf goed. Met name als er diepe kamers uitgefreesd moeten worden, blijkt het voordeel van de horizontale machine groot. Spanen uit een kamer verwijderen vergt geen grote hoeveelheden koelsmeermiddel. De goede spanenafvoer is een pre voor automatisering en een stabiel proces.

+ Gebruik van opspantorens

Bijna alle horizontale bewerkingscentra worden vandaag de dag gebouwd als 4-assige machine. Je kunt dus ook de zijkanten van de werkstukken in dezelfde opspanning bewerken, afhankelijk hoe je opspant. Hierin schuilt een belangrijk voordeel omdat er minder vaak omgespannen hoeft te worden. Minder tijdverlies, minder risico op fouten.

+ Spantorens

Door de 4e as leent de horizontale CNC-machine zich voor spantorens. Door met een spantoren te werken, kan men een groter aantal producten in een keer bewerken zonder dat er telkens een CNC-operator nodig is. In combinatie met de B-as in de tafel kan er zelfs gewerkt worden met spantorens waar aan alle vier de zijden producten worden opgespannen.

+ Werkstukwisselaar

Wie geen automatisering in de vorm van robots wil, kan met een horizontaal bewerkingscentrum de autonomie van de machine vergroten door te kiezen voor een palletwisselaar. Er is dan altijd een pallet met werkstuk - of bij een spantoren meerdere - in de bewerkingsruimte terwijl de operator aan de andere zijde het nieuwe werkstuk opspant op de tweede pallet. Deze vorm van automatisering is bijna standaard bij horizontale machines. Robotbelading is uiteraard ook een optie, zeker in combinatie met een palletmagazijn.

Horizontale CNC-bewerkingscentra bieden vanwege hun opbouw een aantal voordelen ten opzichte van de veel meer gebruikte verticale machines. Op de foto de opbouw van de Doosan NHP 5000. De dynamiek en de snelheid zijn hoger dan de oudere generatie horizontale machines. Zo kent de NHP 4000 een versnelling in elke as van 1G. Dankzij het speciale gereedschapmagazijn wisselt de machine snel: 2,3 seconden (spaan tot spaan).

+ Meer stabiliteit

Het horizontale concept biedt uit zichzelf al meer stabiliteit. Daarom ziet men vaker dit concept bij het bewerken van bijvoorbeeld titanium componenten voor de luchtvaart. Dit komt doordat de afstand van de horizontale spindel tot aan het gereedschap en werkstuk relatief kort zijn. Horizontale CNC-machines zijn bovendien stabieler gebouwd omdat ze ontwikkeld worden voor volume verspaning. De krachten op het werkstuk zijn lager dan bij een portaalfreesmachine. Dat komt onder andere tot uiting in een dikwijls betere afwerking van het werkstukoppervlak.

april 2019

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia