Page 22

22

Stewart Lane (Renishaw) optimistisch over AM: binnen 5-10 jaar in het MKB

Beslissers moeten strategisch belang AM goed beseffen Binnen vijf tot tien jaar zal additive manufacturing één van de technieken zijn waarover kleine en middelgrote bedrijven beschikken. Net zoals slijpen, zinkvonken en andere productietechnieken dat vandaag de dag al zijn. De technologie kan echter alleen bestaan als onderdeel van een breder scala. Dat zegt Stewart Lane, bij CECIMO voorzitter van het AM Comité. Dat wil onder andere beslissers overtuigen van het strategisch belang van AM voor Europa. Stewart Lane, in het dagelijks leven general manager bij Renishaw, is keynote spreker op de eerste editie van De Brabantse Metaaldagen. Hij pleit voor kennisdelen om de techniek sneller vooruit te helpen. Lane is optimistisch over de toekomst van AM-technologie. “Er zijn toepassingen die zich van nature lenen voor deze technologie. Bedrijven in sectoren waar AM disruptief kan zijn, moeten de potenties van AM wel begrijpen.” Bedrijven die hij hiertoe rekent, zijn bijvoorbeeld fabrikanten van manifolds voor hydraulische installaties en fabrikanten van warmtewisselaars. In dit soort sectoren lopen bedrijven het risico dat ze hun concurrentievoorsprong kwijtraken aan anderen die een innovatieve manier hebben gevonden om de nieuwe technologie in hun sector toe te passen. CECIMO heeft recent het AM Comité opgericht. Met welk doel? Stewart Lane: “Het directe doel was maximaal gebruik maken van alle verschillende belangenbehartigingsinitiatieven die we namens het Europese AM bedrijfsleven hebben ontplooid. Door een op zichzelf staand AM Comité te vormen, stroomlijnen we onze activiteiten om de impact ervan te maximaliseren. Het tijdstip om dit te doen is belangrijk, omdat we de introductie van deze technologie willen versnellen nu het industrieel belang ervan toeneemt. Ons doel voor de toekomst is tweevoudig: allereerst willen we ondersteunende regelgeving en investeringscondities voor AM waarborgen. En ten tweede willen we meehelpen dat beleidsmakers en beslissers bewust worden van het strategisch belang van AM voor Europa.”

Stewart Lane: bedrijven uit sectoren waarin AM disruptief is, moeten wel de potenties van AM goed begrijpen.

De AM industrie is momenteel enorm dynamisch. Bestaande spelers krijgen nieuwe concurrenten. Waar gaat het heen? Stewart Lane: “Het klopt dat de concurrentie in de industrie toeneemt. Nieuwe technieken worden ontwikkeld, nieuwe spelers komen op de markt. Fabrikanten van CNC machines ontwikkelen de technologie; ze kopen AM bedrijven. En bestaande AM bedrijven diversifiëren. Het is een dynamische industrietak. Elk van de verschillende technieken heeft voor- en nadelen. Het is spannend om te zien welke van deze technieken in de toekomst gaan floreren.” Stewart Lane is donderdag 11 april keynote spreker op De Brabantse Metaaldagen.

Loopt Europa achter op de VS als het om de industrialisatie van additive manufacturing gaat? Stewart Lane: “Additive manufacturing is een globale industrie, net als de bedrijfstakken die het bedient. Maar het klopt wel als je zegt dat de sterkte van Europa voornamelijk ligt in de ontwikkeling van poederbedtechnologie, terwijl de industrie in de VS de laatste jaren heel hard heeft gewerkt aan applicatie ontwikkeling. De huidige dynamiek zal deze twee polen laten samensmelten.”

april 2019

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia